12.8 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣαφές μήνυμα από το ΠΝ:"Αν χρειαστεί, σας έχουμε και με τορπίλες...

Σαφές μήνυμα από το ΠΝ:"Αν χρειαστεί, σας έχουμε και με τορπίλες SST-4"

 

To ΠΝ προχώρησε σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Κι όταν λέμε πραγματικά πυρά, εννοούμε εκτοξεύσεις πυραύλων και τορπιλών. Αυτό που μας έκανε εντύπωση, δεν ήταν τόσο η εκτόξευση του RIM-7M από φρεγάτα κλάσης S, καθώς είναι μια απαραίτητη ενέργεια για να επιβεβαιώνεται η δυνατότητα του Στόλου να διατηρεί αυτή την περιορισμένη αεράμυνα που έχει.
Αυτό που μας έκανε εντύπωση, είναι η βολή τορπίλης SST-4, μιας από τις πλέον παλαιότερες σε υπηρεσία τορπίλες του τύπου. Η SST-4 μπορεί να βληθεί από υποβρύχια αλλά και ΤΠΚ, και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι Combattante φέρουν δυο SST-4 παράλληλα με τους πυραύλους τους. Η λογική για τις τορπίλες σε ΤΠΚ είναι απλή, αδρανοποίηση στόχου με πυραύλους (MM38, Penguin στο παρελθόν, RGM-84 Harpoon σήμερα), και βύθιση με τορπίλες (αν χρειαστεί).

Τώρα, σε πρώτη φάση, ίσως φανεί παράξενο, ένα υποβρύχιο του 21ου αιώνα, ίσως το ανώτερο σε δυνατότητες συμβατικό υποβρύχιο παγκοσμίως σε υπηρεσία σήμερα, να ρίχνει τορπίλες της δεκαετίας του… ’70. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; επιτυχία. Τι σημαίνει επιτυχία; το υποβρύχιο εκτόξευσε επιτυχώς την σχεδόν 40χρονη τορπίλη, που σημαίνει ότι το Σύστημα Ελέγχου Πυρός πέρασε δεδομένα, και την κατεύθυνε μέχρι τον στόχο. Δύσκολο; ας το σκεφτούμε, σκεπτόμενοι αν έχουμε κάποια συσκευή σπίτι μας που να λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια. Κι ακόμη καλύτερα, αν έχουμε μια ηλεκτρονική συσκευή που να λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια. Έχουμε; ναι, μια παλιά ασπρόμαυρη τηλεόραση που κάποτε έδειχνε το “μικρό σπίτι στο λιβάδι”, ωραία! Βάλτε την τώρα να συνεργαστεί με το iPhone 11 ή το Samsung S20!

Βολή SST-4 έκανε πριν δυο χρόνια και το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Την έριξε όμως ένα υποβρύχιο 209/1200, το TCG Yildiray. Το TCG Yildiray μπήκε σε υπηρεσία το 1981, συνεπώς είναι μια χαρά της ίδιας “ΕΣΣΟ” με την SST-4 που έριξε. Δεν ισχύει το ίδιο με τα Type 214HN και τις SST-4, φανταζόμαστε πως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Μαΐου 1982: Η βύθιση του καταδρομικού Belgrano, δέος και τύψεις


Πριν αρχίσουμε τους αυτο-οικτιρμούς, ας δούμε την μεγάλη εικόνα. Καταρχάς, δεν λέμε πως δεν χρειαζόμαστε νέες τορπίλες, γιατί ξέρουμε πως κάποιοι αυτό θα σκεφτούν. Το αντίθετο, άλλο θέλουμε να πούμε. Το ARA General Belgrano βυθίστηκε από μια τορπίλη Mk8, κατασκευής Β’ ΠΠ. Για την ιστορία, η Mk8 μπήκε σε υπηρεσία με το Royal Navy το… 1927. Πόσα χρόνια είχαν περάσει μέχρι το 1982; Τι θέλουμε να πούμε; Το HMS Conqueror μπόρεσε να πλησιάσει σε πολύ μικρή απόσταση και να ρίξει τα απολιθώματα. Απολιθώματα μεν, βούλιαξαν το Belgrano δε.

Τι λέει το ΠΝ με την χρήση της SST-4, που σημειωτέον, είναι παλαιότερη και από τις SUT που συνήθως φορτώνονται στα υποβρύχιά μας. Μπορεί να μην έχουμε ούτε F21, ούτε Black Shark Advanced, ούτε DM2A4 Seehecht, αλλά τα Type 214HN μπορούν να είναι θανατηφόρα με ότι έχουμε. Θα πλησιάσουν αθόρυβα, και θα ρίξουν τις SUT και θα κάνουν αυτά που πρέπει.

Ας είμαστε λίγο προσεκτικοί. Τι σημαίνει ο συνδυασμός Type 214HN και SUT; Για να το έχουμε αριθμητικά, σημαίνει το 60% των δυνατοτήτων που θα πρόσφερε ο συνδυασμός 214ΗΝ με κάποια εκ των Black Shark Advanced ή DM2A4. Που σημαίνει πως τα πληρώματα θα κινδυνεύσουν πολύ περισσότερο, πως θα κάνουν λιγότερα, και από τέτοιες λεπτομέρειες κρίνεται η νίκη και η ήττα. Αλλά θα πολεμήσουν. Τι να κάνει δηλαδή το ΠΝ; Απεργία, μέχρι να πειστεί το ΥΠΟΙΚ να δώσει χρήματα; διαδήλωση στις λωρίδες αυτοκινήτων της Πανεπιστημίου; συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Προπύλαια; να γεμίσει γκράφιτι την Αθήνα που θα λένε “καμία τορπίλη στα χέρια τραπεζίτη”; ή να ζητήσει ο ΑΓΕΝ να βγει το τουρκικό ερευνητικό μετά το 2022-2023 που θα έχουμε τορπίλες;
Το ΠΝ απλά είπε πως είμαστε εδώ και θα πολεμήσουμε. Με ότι έχουμε. Εμείς πρέπει όμως, αν μη τι άλλο, να δώσουμε στα στελέχη του ΠΝ τα όπλα για να νικήσουν, όχι απλά να πολεμήσουν. Μας τελείωσαν τα “αυστηρά μηνύματα” και αρχίσαμε τα “απλά”. Έτσι είναι και πιο κατανοητά από τον παραλήπτη.
 

141 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
141 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Captain_Kal
Captain_Kal
3 years ago

 “Έχουμε; ναι, μια παλιά ασπρόμαυρη τηλεόραση που κάποτε έδειχνε το “μικρό σπίτι στο λιβάδι””
Πιάνεται μια Amiga 1200, που την συνδέω με 27″ Led Monitor?

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Captain_Kal

Amiga 1200???
Τα χούμε τα χρονάκια μας e??
Τα αλλα πως τα λέγανε ?
 commodore ??με κάτι τεραστια floppy disks?
atari??
Και αυτά νεότερα είναι από τιςSST4 και από τα 209/11011 

a3_mike
a3_mike
3 years ago
Reply to  CKfurious

κασέτα είχαν

XsrX
XsrX
3 years ago
Reply to  CKfurious

Commodore 64…

alexmark
alexmark
3 years ago
Reply to  CKfurious

Commodore 64 64Κ RAM και σύνδεση στην τηλεόραση. Επίσης κασετόφωνο για αποθήκευση και για τυχερούς έγχρωμο pinter/plotter 4 χρωμάτων με πενάκια πάνω σε χαρτί ρολό όπως των ταμειακών. Φυσικά υπήρχαν και τα φθηνότερα Sinclair Spectrum του θείου Clive Sinclair. Ηρωικές εποχές των 80’s

zap
zap
3 years ago
Reply to  CKfurious

Εχω και την 500αρα και την 1200 την Amiga. Την 1200 την πηρα πριν καμια 10αρια χρονια. Μερικοι ερωτες δεν πεθαινουν. Και Atari, Και Commodore, και Amstrad και Spectrum και ατελειωτα 10αρικα (καταλαβαινετε ηλικια) στα ηλεκτρονικα… συστεμι στο Bubble Bobble κανεις θυμαται;

Captain_Kal
Captain_Kal
3 years ago
Reply to  CKfurious

Δεκαετίες δε λες καλύτερα?

netagra
netagra
3 years ago
Reply to  Captain_Kal

Ναι με κάρτα Indivision AGA και επέμβαση στο εσωτερικό της.

Captain_Kal
Captain_Kal
3 years ago
Reply to  netagra

Προσκυνώ!!! Έτσι είναι η δικιά μου!!!

drinis
drinis
3 years ago
Reply to  Captain_Kal

Μακρινό 1982
Commodore 16 Pal
16Kb
Κασσετόφωνο
Διάβαζα μία εβδομάδα πώς να το συνδέσω με την τηλεόραση.
Δουλεύει κανονικότατα ακόμη και παίζει και Pac man!

zap
zap
3 years ago

Αγαπητή Πτήση, το παρατραβηξατε.

XsrX
XsrX
3 years ago

Αν πραγματικα αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει στους απέναντι, και όχι μια δική σας ερμηνεία, μάλλον θα πρέπει να περάσουν από σεμινάρια ψυχολογίας και marketing όλοι μαζί.
Σε αυτόν που θέλεις να εντυπωσιάσεις ή να φοβίσεις, το κάνεις με πειστικό τρόπο. Διαφορετικά μόνο χλευασμό και ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση δημιουργείς.
Αν είναι δυνατόν να προβάλλεις απέναντι στα UAV/UCAV και φρεγάτες, τορπίλες που όπως λέτε θα πρέπει να έχουν ακίνητο στόχο, ή βολή πυραύλου από 1 νμ απόσταση με ήρεμη θάλασσα.
Παλι καλα που δεν έκαναν και βολές με M1 σε ντενεκεδες που πετάγαμε την δεκαετία του 80 στη θάλασσα δλδ να τα κάνουν πάνω τους όλοι. Και με αυτά τους έχουμε.

Last edited 3 years ago by geniawilks685
Manolis
Manolis
3 years ago
Reply to  XsrX

Μπορειτε να μας υποδειξετε βολη τορπιλης εναντιον κινουμενου πλοιου απο καποιο ναυτικο?

Last edited 3 years ago by Cerberus
XsrX
XsrX
3 years ago
Reply to  Manolis

Να υποδείξω video, όχι και δεν είναι και αυτό το θέμα…το θέμα αν δεν έχει γίνει αντιληπτο, είναι πως ένα απαράδεκτο video με μια τορπιλη που μετα βίας επιπλέει και που θα έπρεπε να θαφτεί σε κάποιο συρτάρι, βαφτίστηκε “μήνυμα” αποτροπής και δυναμης του ΠΝ.
Και η Πτήση ανελαβε τον ρόλο του συνηγόρου με αστεία επιχειρήματα.
Γιατι;

STRATOS
STRATOS
3 years ago
Reply to  XsrX

Η τορπίλη δεν είναι πύραυλος να πηγαίνει με 900km/h. Οι τούρκοι σε αντίστοιχη άσκηση που είχαν κάνει πριν μερικά χρόνια δεν βρήκαν στόχο (ακίνητο) με πολύ πιο σύγχρονη τορπίλη Tigerfish!!

XsrX
XsrX
3 years ago
Reply to  STRATOS

Ποια 900 km και hypersonic ταχυτητες; Για κόντρα στη Βούτα μιλάμε; Αντι για τα 30-40knts που είναι η ταχύτητα της (δηλαδή περίπου 70 km/h) έχουμε μια τορπιλη που κολυμπάει σβέλτα.
Κανένα πρόβλημα στο να ρίξουμε τελειωμένα όπλα, και να βγουν και ότι συμπεράσματα πρέπει, αλλά δεν σηκώνεις και Jolly Roger σημαία για αυτό…

Last edited 3 years ago by geniawilks685
STRATOS
STRATOS
3 years ago
Reply to  XsrX

Υπό κανονικές συνθήκξες δεν θα την έβλεπες καν την “τελιωμένη” SST-4 (για να έχεις άποψη για την ταχύτητα της) γιατί θα έσκαγε κάτω από τα ύφαλα του πλοίου.

Konstantinos1
Konstantinos1
3 years ago

Με την εικόνα της τορπίλης που έκανε 100 χρόνια να φτάσει τον ακίνητο και σαραβαλιασμενο στόχο, τόσο που για μια στιγμή νομίσαμε ότι θα σταματήσει και..θα βουλιάξει,μάλλον τους πείσαμε ότι “μας έχουν”. Καλύτερα να μην δημοσίευαν αυτό το βίντεο.Δε μου φαίνονται για 35 κόμβοι αυτοί, μάλλον τα 40+ χρόνια έχουν παίξει το ρόλο τους.Δε μας ενδιαφέρει εάν το ΠΝ μπορεί να πολεμήσει (για την τιμή των όπλων;), αλλά εάν είναι σε θέση να νικήσει.

STRATOS
STRATOS
3 years ago
Reply to  Konstantinos1

Η τορπίλη δεν είναι πύραυλος να πηγαίνει με 900km/h. Οι τούρκοι σε αντίστοιχη άσκηση που είχαν κάνει πριν μερικά χρόνια δεν βρήκαν στόχο (ακίνητο) με πολύ πιο σύγχρονη τορπίλη Tigerfish!!

p270
p270
3 years ago

Μόνο γέλιο προσφέρει η βολή με το απολίθωμα τορπίλης όπως επίσης και τα υπόλοιπα όπλα που έβαλαν κατά του στόχου
Όταν λέω όπλα μιλάω μόνο για τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν και όχι για τα μέσα που έβαλαν με τα περίπου απολιθώματα
Και φυσικά δεν τους έχουμε με τέτοια όπλα ,ναι δυστυχώς με αυτά θα πολεμήσουμε αφού αυτοί που πρέπει δεν ακούν δεν καταλαβαίνουν η ότι άλλο αλλά δυστυχώς τους αρέσει να κραυγάζουν για την τέλεια πολεμική μηχανή μας και για συντριπτικά χτυπήματα
Δυστυχώς ο τίτλος σε προηγούμενη ανάρτηση και σε εσάς πτήση αλλά και αλλού για εντυπωσιακές εικόνες και τα σχετικά μόνο άσχετους μπορούν να εντυπωσιάσουν

STRATOS
STRATOS
3 years ago
Reply to  p270

Τους έχει κοπεί η λαλιά των τούρκων. Το ΠΝ απέδειξε ακόμη μια φορά ότι θα εκμεταλευτεί όλα τα αξιολόγα όπλα και μέσα που διαθέτει στο 110%.

CKfurious
CKfurious
3 years ago

Τώρα πλακα μας κάνετε?
Προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα??
Η κάποιοι είδαν τα σχόλια που έπεσαν επί του…. θριάμβου βυθίσεως ακινητου στόχου και είπαν να πως πρέπει να βγει ένα άρθρο να δικαιολογήσει την …επιτυχία της κατάντιας μας??
Λοιπόν: 
I) Ο Συνδυασμός 214/SST δεν φθάνει το …60%των δυνατοτήτων σύχρονων toprilvn!!
Μην γράφετε τέτοια 
Τόσο από τις κινηματικές επιδόσεις όσο και ιδίως από την ικανότητα των αισθητήρων και του συστήματος κατεύθυνσης επί της τορπίλης η διαφορα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ
Οι γείτονες έχουν σύχρονα συστήματα αντιμέτρων κατά τορπιλών στα πλοία τους σε αντίθεση με μας που έχουμε αρχαίες εκδόσεις του nixie 
Ουδεμία ελπίδα έχει η αρχαία τορπίλη κατά τέτοιων συστημάτων εάν δεν εκτοξευθεί από πολύ πολύ κοντινή απόσταση από το πλοίο στόχος
II) Το video με τη τορπίλη να σέρνεται τα λέει όλα περί κινηματικών επιδόσεων του αποθέματος των SST Μπαταρίες έχουν αλλαχθεί ?
III) Για τις SUT:
Μήπως δεν έγινε βολή διότι και εκεί έχουμε προβλήματα… διαθεσιμότητας ???
Πέρσι Ιανουάριο είχε γίνει ένα ΚΥΣΕΑ και στις αποφάσεις του ήταν και ο εκσυχρονισμός των υπαρχόντων τορπιλών
Και στα ελληνικά αυτό σημαίνει αλλαγή των συσσωρευτών
Προχώρησε τίποτα??
IV) Τα νεότερα τουρκικα υποβρυXια 209/1400 είναι εφοδιασμένα με το ίδιο σύστημα CMS/SONAR suite με τα ελληνικά 214
 
Μπορεί τα ελληνικά 214 να είναι πιο αθόρυβα αλλα οι αρχαίες τορπίλες τους για να κάνουν πετυχημένη βοή τα αναγκάζει να πλησιάσουν τόσο κοντά που μάλλον χάνεται το ακουστικό τους πλεονέκτημα
v) Περί BELGRANO: οι Βρετανοί είχαν και τις σύχρονες TIGERFISH καινούργιες τότε αλλα με προβλήματα αξιοπιστίας ops κάθε καινούργιο σύστημα
επιπλέον οι ικανότητες του Αργεντίνικου στολίσκου δεν μπορεί να συγκριθεί με τις δυνατότηες που έχει το τουρκικο ναυτικό σήμερα με plethora ελικοπτερων Sea Hawk και αεροσκαφών CN235/ATR MELTEM

Manolis
Manolis
3 years ago
Reply to  CKfurious

1.Ας υποθεσουμε οτι η τορπιλλη SST εχει μολις το 20% της κινηματικης και κατευθυντικης αποδοσης μιας συγχρονης τορπιλλης. Συγχρονως ομως , εχει το 100% της καταστρεπτικης ισχυος και το αποδειξε. Ο μεσος ορος αποδοσης λοιπον (του 100+20) ειναι το 60%.
2.Το βιντεο δειχνει και κατι αλλο: τερματικη αλλαγη διευθυνσης της τορπιλλης, προς το κεντρο του στοχου. Πιθανως λοιπον να ειναι ξεκαθαρα μια δοκιμαστικη βολη ενσωματωσεως του παλαιου οπλου στο ΣΔΒ των 214. Επιτυχης παραυτα.
3.Οι SUT ειναι το κυριως οπλο των 214 και 209 σημερα. Πιθανως δεν χρειαζοταν αλλη δοκιμη, αλλα υπονοητε οτι το ΠΝ δεν εχει τορπιλλες καθολου? Φανταζομαι οχι.
4.Και λοιπον? Μηπως εχουν και την ιδια αυτονομια και θορυβο κινησης? Εγω θα τα συγκρινα μονο με τον Ωκεανο , αλλα και παλι ειναι υποδεεστερα.
5.To τουρκικο ναυτικο σημερα, δεν αποτελειται μονο απο υπερσυγχρονες φρεγατες. Διαθετει και αποβατικα, βοηθητικα κλπ. πλοια που δεν θα χαραμισουμε για δαυτα συγχρονες τορπιλλες.

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Manolis

Δεν θα υπολόγιζα έτσι τον μέσο ορο!
Μπορεί Ακόμα να κάνουν mpoum αλλα τι να το κάνουμε εάν δεν μπορούν να βρούν τον στόχο λόγω κινηματικών επιδόσεων και κυρίως αδυναμίας του συsτήματος κατεύθυνσης τόσο λόγο ηλικίας όσο και λόγο αντιμέτρων ???!!
Οι SUT/SST4 είναι μια κάποιας ηλικίας και θέλουν και αυτά FOS για να είναι επιχειρησιακά  Κάποια μέρη όπως οι συσσωρευτές θέλουν συνthρισh” αλλαγή ανά τακτικά διαστhματα
είχε γίνει ΚΥΣΕΑ επί ΣΎΡΡΙΖΑ για να γίνουν αυτές οι εργασίες
Προχώρησε τίποτα ???!!
Διότι εάν δεν γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες τα όπλα αυτά ΔΕΝ είναι επιχειρησιακά
Θα εκπλαγούμε εάν
Μπορεί τα να είναι πιο αθόρυβα από τα τουρκικα αλλα εάν πρέπει να πλησιάσουν πολύ κοντά ώστε να κάνουν πετυχημένη βολή με τα αρχαία όπλα τότε ανιχνεύονται από τα τουρκικα που έχουν το πλεονέκτημα λόγω σύχρονων τορπιλών αλλα και αντιμέτρων κατά τορπιλών που εμείς ΔΕΝ διαθέτουμε
Οι γείτονες έχουν αναπτύξει plethora συστημάτων κατά τορπιλών
Δες το site της ASELSAN
Εναντια σε τέτοια συστήματα μάλλον ουδεμία ελπίδα έχουν οι paliantzoures που διαθέτουμε

STRATOS
STRATOS
3 years ago
Reply to  CKfurious

Τα ψευτοδολώματα είναι πρακτικά άχρηστα στο περιβάλλον του Αιγαίου. Έχουν δοκιμαστεί εκτεταμένα για δεκαετίες από το ΠΝ σε ασκήσεις με συμμάχους…πόσο μάλλον οι αστείες πατέντες των τούρκων και της aseslan. Το ΠΝ έχει αναπτύξει τεχνικές Hard kill (!!!!!) κατά τορπιλών υποβρυχίων…χαχαχα περισσότερα δεν μπορώ να πω και πάλι οι Ναυτικοί δίνουν μικρές πιθανότητες επιτυχούς αντιμετωπίσεις τορπιλών υποβρυχίων, και αυτό εξαρτάται καθαρά από την ικανότητα του χειριστή sonar της φρεγάτας.. το ελικόπτερο είναι το καλύτερο ανθυποβρυχιακό μέσο και αυτό σε μία σύγκρουση στο Αιγαίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από αυτόν που έχει τοπική αεροπορική υπεροχή.

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  STRATOS

Ρε τι μαθαίνει κανεις!! :wpds_mad: :wpds_mad: 
Aχρηστα τα δολώματα/COUNTERMEASURES!!
Είμαστε μάγκες στις μανούβρες αποφυγής τορπιλών φαίνεται
Όλοι οι άλλοι που επενδύουν σε αυτά είναι ηλίθιοι!!! :wpds_silly: :wpds_silly: :wpds_silly: :wpds_silly: :wpds_silly: 
https://www.ptisidiastima.com/type-214hn-torpedo-decoys-program/

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  CKfurious

Αυτά είναι για τις επιχειρήσεις στον Ειρηνικό, όχι για το Αιγαίο.

Last edited 3 years ago by kristeensteinber
STRATOS
STRATOS
3 years ago
Reply to  CKfurious

Αυτά αφοράν τα υποβρύχεια. Πριν μου μιλούσες για τα πλοία επιφανείας.

ETS
ETS
3 years ago
Reply to  CKfurious

Χωρια τις αυξημενες πιθανοτητες βλαβης κατα η μετα την βολη των δικων μας παλαιων τορπιλων.Για τις υποβαθμισμενες δυνατοτητες μισου αιωνα συστηματων η θορυβου που παραγει το οπλο δεν γραφω καν.

STRATOS
STRATOS
3 years ago
Reply to  ETS

Και οι τούρκοι παλιές τορπίλες έχουν εκτός από 1 μικρό απόθεμα σύγχρονων κατά βάση αμερικάνικων βενζινοκίνητων ΜΚ.48 που παράγουν 10 φορές μεγαλύτερο θόρυβο από τις δικές μας SUT.
Το απόθεμα των Ελληνικών τορπιλών συντηρείται
άψογα από τα συνεργεία ύφαλων όπλων του Ναυστάθμου Σαλαμίνας με τεράστια παράδοση 90+ χρόνων λειτουργίας και υποστήριξης.

ETS
ETS
3 years ago
Reply to  STRATOS

Η βολη εγινε με SST και οχι με SUT και δεν γνωριζω το επιπεδο θορυβου της νεοτερης ΜΚ48 αλλα δεν νομιζω να ειναι χειροτερο και απο τις δυο προαναφερθεισες ειδικα στις εκδοσεις των Τουρκων , εκτος και αν εχεις στοιχεια που αμφιβαλλω εαν υπαρχουν διαθεσιμα και φυσικα ο τροπος λειτουργιας και ο θορυβος εχει να κανει με αλλη κατασκευη και συστηματα ακυρωσης θορυβου ενεργητικα η μη εντος του οπλου.
Οι βλαβες δεν εχουν να κανουν με ικανοτητες συνεργειων και παραδοσεις ετων αλλα παλαιοτητα η αστοχια υλικου αλλιως θα πολεμουσαμε ακομη με τορπιλες του 1940 .

STRATOS
STRATOS
3 years ago
Reply to  ETS

Οι ΜΚ48 είναι δευτερεύον οπλισμός για τα αμερικάνικα πυρηνοκίνητα υποβρύχεια..το ΠΝ δεν θέλει ούτε να ακούει για τορπίλες με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Manolis

Βρε φίλε μου, υπάρχει και ένα “και μετά;”.
Υποβρύχιο που πλησιάζει τόσο ώστε να κάνει επιτυχημένη βολή αρχαίας τορπίλης είναι 95% νεκρό.

Stavrogin1
Stavrogin1
3 years ago
Reply to  Manolis

Manolis λέτε δηλ ότι μια τορπιλη με το 0% της κινηματικης και το 100% της καταστρεπτικης ισχυος μιας συγχρονης τορπιλλης. έχει μεσο ορο αποδοσης 50% μιας συγχρονης?
Αυτα τα μαθηματικά ειναι της πλάκας. Δεν ξερουμε αν έχει καν το 20% της αποδοσης της συχρονης. Αν η επιδοση της τορπιλης ειναι 1.καταστρεπτικοτητα, 2. κινηματικότητα, 3.κινηματικότητα στόχου, 4. αντοχη σε αντίμετρα, Αρκει ένας παραγοντας να μηδενιστεί για να μηδενιστει η επιδοση της τορπίλης.

Manolis
Manolis
3 years ago
Reply to  Stavrogin1

Αν και ο υπολογισμος μου ηταν πραγματι προχειρος, δεν ειναι και τελειως λαθος. Παντως τo 0% αγαπητε, καθιστα το οπλο ανενεργο και δεν τιθεται θεμα συγκρισης με κανενα αλλο. Ομως η συχνη χρηση παλαιων τορπιλλων σε πραγματικες βολες απο πολλα ναυτικα τα τελευταια χρονια ειναι αποδειξη οτι οι παλαιες τορπιλες εξακολουθουν να ειναι ισχυρα και υπολογισιμα οπλα. Οχι οτι πρεπει να πανυγηριζουμε βεβαια για μια τετοια βολη.

STRATOS
STRATOS
3 years ago
Reply to  CKfurious

Το καταδρομικό του ΠΝ της Αργεντινής έπλεε σε ανοιχτή θάλασσα συνοδευόμενο από 2 αντιτορπιλικά Fram με πλήρη ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό και ελικόπτερο!! (τα αντιτορπιλικά ήταν πλήρως εκσυγχρονισμένα) και βυθίστηκε από 1 πυρηνοκίνητο υποβρύχιο 5000 τόνων!!! που πλησίασε στα 4-5 χλμ απόσταση για να εκτοξεύσει τορπίλες τεχνολογίας Β παγκοσμίου πολέμου!! Οι τούρκοι απλά δεν έχουν καμία τύχη στο Αιγαίο. Τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα που έχουν είναι άχρηστα εκτός και αν αποκτήσουν πλήρη και συντριπτική αεροπορική υπεροχή την πρώτη μέρα του πολέμου (πράγμα αρκετά δύσκολο εως απίθανο).

SAAB
3 years ago
Reply to  STRATOS

Εάν τα τουρκικά ελικόπτερα πετάνε μέσα στην ομπρέλα των S-400, ποιος θα έχει την συντριπτική αεροπορική υπεροχή σε θύματα;

STRATOS
STRATOS
3 years ago
Reply to  SAAB

Τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα των τούρκων στο Αιγαίο μπορούν να καταρριφθούν και από Stinger ή SA-8B που ενεδρεύουν στα νησιά. Το αν οι S-400 εξασφαλίζουν πλήρη αεροπορική υπεροχή των τούρκων σε όλο το Αιγαίο δεν το γνωρίζω, αλλά μου φαίνεται τελείως απίθανο, καθώς η Ελληνική ΠΑ θα εκτελέσει αποστολές καταστολής αεράμυνας από την αρχή της ενδεχόμενης σύγκρουσης..

Alex2324
Alex2324
3 years ago

Υπερηφάνια που αυτοί οι τεχνικοί, οι μηχανικοί και μάχιμοι κατάφεραν να δουλέψει αυτό το απολίθωμα… Και να δείξει ότι είναι ακόμα πολύ θανατηφόρο.
Θλίψη που αυτοί οι τεχνικοί,οι μηχανικοί και οι μάχιμοι αναγκάζονται να πολεμούν με αυτά.
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ
ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΉ Η ΕΛΛΆΔΑ

GK21
GK21
3 years ago
Reply to  Alex2324

Λυπαμαι που θα σε στεναχωρησω,αλλα ειδικα απο το 96′ και μετα αυτη ακριβως ειναι η Ελλαδα.

Last edited 3 years ago by GK21
Manolis
Manolis
3 years ago
Reply to  Alex2324

Λαθος, Αυτη ειναι η Ελλαδα. Το 1940 δεν ειχαμε αρκετες ναρκες και οι τεχνιτες μας προσαρμοσαν παλαια αχρηστα μεν, ενεργα δε, βληματα πυροβολικου για χρηση ως ναρκες!

Alex2324
Alex2324
3 years ago
Reply to  Manolis

OK
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ
Μπορουμε να αλλαξουμε, ειναι στο χερι μας.

Filippos
Filippos
3 years ago

Πριν από 2 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο βγήκε ο αρχηγός της αγγλικής αστυνομίας και είπε οτι με το μειωμένο budget ,η αστυνομία θα αναγκαστεί να μην ασχολείται με μικροεγκληματα,όπως και έγινε.
Με βαση την ελληινκή νοοτροπία μου,το θεώρησα μεγάλη καφρίλα να κανει τετοια δήλωση δημοσια.Και απο καποιες οπτικες γωνίες ήταν.
Το ίδιο εξαμηνο όμως τα περισσοτερα council έθεσαν ερώτημα τι θα πείραζε περισσοτερο ,λιγότερη αστυνομευση,η απο 5% μεχρι 17% πανω το counsil tax,αναλογα περιοχή.
Και αυξηθηκε το counsil tax
Ηθικο δίδαγμα:
Σε οικονομίες που βασιζονται σε δανεικά (οπως των κρατών) δεν πας ουτε λες,ουτε δειχνεις οτι κάνεις τη δουλεια σου και ‘ετσι.Ακομα και αν είναι “αντρικιο”.
Κάνεις το προβλήμα σου,πρόβλημα του πολιτικού που αποφασίζει.
Θέλει θαρρος,γιατι θα παρεξηγηθεις απο φτωχα μυαλα (σαν το δικο μου τοτε).Αλλά θα εισαι σε καλυτερη θέση.

Tango.Alpha
Tango.Alpha
3 years ago
Reply to  Filippos

To πρόβλημα είναι ότι σαν λαός εξακολουθούμε να θεωρούμε τις αμυντικές δαπάνες ευκαιρία για να κάνουν κάποιοι καλό κομπόδεμα για κάνα δυο γενιές και τη θητεία ως θεσμό που εξυπηρετεί καραβανάδες να αισθάνονται πασάδες. Επίσης πολλοί βλέπουν τις “S” και νομίζουν ότι βλέπουν Tico οπότε δε θεωρούν ότι χρειαζόμαστε κι άλλες δαπάνες στην Άμυνα. Και ίσως δε χρειαζόμαστε αν δούμε την κατανομή τους.
To πρόβλημα είναι ότι σαν λαός εξακολουθούμε να θεωρούμε τις αμυντικές δαπάνες ευκαιρία για να κάνουν κάποιοι καλό κομπόδεμα για κάνα δυο γενιές και τη θητεία ως θεσμό που εξυπηρετεί καραβανάδες να αισθάνονται πασάδες. Επίσης πολλοί βλέπουν τις “S” και νομίζουν ότι βλέπουν Tico οπότε δε θεωρούν ότι χρειαζόμαστε κι άλλες δαπάνες στην Άμυνα. Και ίσως δε χρειαζόμαστε αν δούμε την κατανομή τους. Ή ίσως τις θεωρούμε περιττές όταν διαβάζουμε τέτοιες ειδήσεις https://www.protagon.gr/themata/o-giannos-papantwniou-kai-i-fylaki-se-epta-prakseis-44342074930

Last edited 3 years ago by Tango.Alpha
Filippos
Filippos
3 years ago
Reply to  Tango.Alpha

To οποίο με οδηγει σε ενα αλλο ερώτημα (οχι ρητορικό).Βλεπουμε την κατανομή τους?

zap
zap
3 years ago
Reply to  Filippos

Ακυρο το παραδειγμα φιλε, στο Ηνωμένο Βασίλειο βγηκε ενα τρελος θαμωνας παμπ και ειπε οτι πρεπει να φυγουν οι βρωμοευρωπαιοι που τους τρωνε τις δουλειες στην Αγγλια και 2 χρονια μετα βγηκαν απο την ΕΕ. Μην παιρνεις τους βρετανους παραδειγμα σε τιποτα.

Astrachan
Astrachan
3 years ago

Μπράβο για το άρθρο, το σκωπτικό χιούμορ και τον αυτοσαρκασμο.
Αλλά αυτό το “θα πολεμήσουμε με ότι έχουμε” ακούγετε τα τελευταία 70 χρόνια στις ΕΔ…
Μιας και το φερε η κουβέντα, δεν γίνεται να μας δανείσουν οι Ισραηλινοί το παπορι που έκαναν τη δοκιμή εκτόξευσης LORA να το έχουμε για κανά δυο χρόνια να το στείλουμε στην Κρήτη;

GK21
GK21
3 years ago

Δεν εχουμε συγχρονες τορπιλες.Δεν εχουμε συγχρονες φρεγατες.Δεν εχουμε συγχρονα Α/Φ ναυτικης συνεργασιας.Δεν εχουμε 12 Ν.Μ..Δεν εχουμε ΑΟΖ.Τι εχουμε??????????Μαυρο χιουμορ και μπολικο αυτοσαρκασμο.
ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.Θα εξοντωσουμε τους Τουρκους κανοντας τους να πεθανουν απ’τα γελια με τα χαλια μας.Σατανικο σχεδιο,δεν λεω…..

SAAB
3 years ago
Reply to  GK21

Γκολ αυτοί; Σέντρε εμείς. Τους σπάσαμε τα νεύρα!

andreasmp412c
andreasmp412c
3 years ago

Ο ορισμος του κανουμε την αναγκη φιλοτιμο. Τραγικα απαραδεκτο να μην εχουν αγοραστει νεες τορπιλες, να κανεις βολες με RIM, να απαξιωνεις γενικα πλατφορμες αφηνοντας τες ξεδοντιασμενες. Θα μπορουσαμε να γραφουμε μεχρι αυριο αλλα ας ειμαστε ρεαλιστες. Εχουν γινει τραγικα σφαλματα, αλλα αυτα εχουμε τωρα, μ αυτα θα πολεμησουμε κ τουλαχιστον αυτα που εχουμε λειτουργουν κ θα κανουν τη δουλεια που μπορουν, με τις περιορισμενες τους δυνατοτητες. Αυτο προσπαθει να πει πιστευω η Πτηση. Ναι η sst ειναι αρχαια αλλα αν το υποβρυχιο ειναι κορυφαιο μια χαρα θα στειλει στον πατο τους γειτονες. Αυτο δε σημαινει για κανεναν λογο οτι νταξει μωρε καλα ειμαστε κ ετσι, αλλα οτι (ελπιζω) μεχρι να ενισχυθει το ΠΝ δαγκωνει ακομη κ αγρια μαλιστα. Εξαλλου αν εχουμε καταλαβει εμεις εδω μεσα μια φορα οτι χρειαζομαστε ενισχυση, αυτοι που ειναι στην πρωτη γραμμη το χουν καταλαβει 10

Last edited 3 years ago by princebannister
Tasos
Tasos
3 years ago
Reply to  andreasmp412c

αυτοί που θα κάτσουν στην ασφάλεια των μετόπισθεν αλλά έχουν ευθύνη για αυτή την κατάντια, το έχουν καταλάβει πιστεύεις;

andreasmp412c
andreasmp412c
3 years ago
Reply to  Tasos

Μην αγχωνεσαι, αυτοι πιστευαν οτι δε θα γινει ποτε πολεμος, οτι θα επεμβουν οι ξενοι κλπ… Τωρα που τον βλεπουν να ρχεται κ ξερουν οτι σε περιπτωση στρατιωτικης ηττας θα ναι να φυγουν απ την χωρα, ναι, αρχιζουν να το καταλαβαινουν

x-m
x-m
3 years ago

……μπορεί όμως το ΠΝ να “χτυπιέται” στα γραφεία των κ.κ. υπουργών ότι θέλει τορπίλες προχτές.
(Μπορεί και να το κάνει ήδη…..Αλίμονο μας όμως τότε).

Voltron
Voltron
3 years ago

Δεν πιστευω πως εχει καποιος προθεση να κακισει το Π.Ν. για το ολο concept της ασκησης. Ισα-ισα το αντιθετο. Οι γειτονες ομως εκαναν προσφατα μια ασκηση στην οποια συμμετειχαν ιπταμενα ρανταρ, εναερια τανκερ ,μεγαλος αριθμος μαχητικων κτλ κτλ ,σε μεγαλη αποσταση απο τις βασεις τους θελοντας να περασουν τα δικα τους μηνυματα. Εμεις δεν θα περνουσαμε καλυτερα τα δικα μας εαν η συγκεκριμενη ασκηση γινονταν 100-150 ν.μ. νοτια-νοτιοανατολικα της Κρητης σε καποιο απο οικοπεδα που θελουν να καταχραστουν οι τουρκοι; Με βολες mirage-exocet απο τα 30-40 ν.μ. και τορπιλης απο τα 20 ν.μ. ; Και καποια στιγμη στο πολυ κοντινο μελλον θα πρεπει να αρχισουμε να ξανοιγομαστε πιο συχνα στα νερα (και στον αερα) του λιβυκου πελαγους, και στα ανατολικα και στα δυτικα. Ολα αυτα σαφως και εχουν (μεγαλο) κοστος , αλλα θα πρεπει να το επωμιστουμε θελοντας και μη .

andreasmp412c
andreasmp412c
3 years ago
Reply to  Voltron

Δε νομιζω οτι οι τουρκοι περιμενουν μια δικια μας ασκηση για να καταλαβουν ποσο μεγαλος κινδυνος ειναι γι αυτους ο συνδυασμος mirage-excocet…. Mη σου πω καλυτερα που δεν τον ειδαν. Καλυτερα καποια πραγματα να μεινουν στη φαντασια τους…

George
George
3 years ago

Καλά στην ανάγκη και με πέτρες….
Αλλά μια αγορά τορπιλών χθες με ενδιάμεση λύση πρέπει να υπογραφεί αύριο!

ANDREW
ANDREW
3 years ago

Πτήση απλά πιέστε τη κυβέρνηση. Τίποτα άλλο. Χαζοί δεν είμαστε. Ο στόχος ήταν ακίνητος και η τορπιλη πήγαινε πάρα πολύ αργά. Σε πραγματικό περιβάλλον δεν ξέρω εάν το υποβρύχιο θα πρέπει να απέχει 50 μέτρα. Πολύ απλά ένιωσα ντροπή όταν το είδα. Και μιλάμε πως στη ζωή μου το πολύ να έχω 3 βίντεο με χτυπήματα τορπιλων. Άσχετα με τους ναύτες και τους μηχανικούς που κάνουν υπερπροσπαθειες, καλό θα ήταν η ΝΔ να κλείσει συμφωνίες ξεκινιντας απ τα βασικά. ΤΟΡΠΙΛΕΣ. Να βρει 100.000.000 να τις πάρει από τους Γάλλους να τελειώνουμε. Μια παραγγελία 50 κάτι τορπιλων f21, μαζί με 4 μπελ και 9 c sword/ gowind. Μαζί με τις 13 saar που απ ότι φαίνεται έχουν κλείσει, απλά μένει το ελληνικό σχέδιο με τα όπλα που θα διαλέξουμε. Όσο και να καθυστερούν τις αγορές λόγω κοβιντ, το πράγμα δεν αλλάζει. Ξέρουμε πως από Σεπτέμβρη πάλι θα έχουμε θέμα με τον ιό, όπως όλα τα κράτη, η Τουρκία όμως προσπαθεί να βρει μέσα από τις κρίσεις ευκαιρίες. Όλοι πλέον μιλάνε γι αυτό. Λίγοι ζούνε στο κόσμο τους. Έλληνες είστε και εσείς οι αρθρογράφοι, επομένως κατακεραυνωστε τους κυβερνώντες, όπως κάνατε. Απλά από εδώ και πέρα με περισσότερη ψυχή. Τα περιθώρια στενεύουν και όλοι πρέπει να ενωθούμε για να δημιουργήσουμε το σωστό κλίμα στη κοινωνία μας. Ο καθένας όπως μπορεί. Ας βιαστούν λοιπόν. Ξέρουμε τα δεδομένα. Ιός θα υπάρχει, ο Τούρκος θα υπάρχει, το θέμα είναι αν θέλουμε εμείς να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Με άλλα λόγια η ΝΔ θα κληθεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις και μπορεί ο λαός μας να είναι ένα φαγοπότι, αλλά κάποια στιγμή το ξύπνημα θα είναι απότομο και οι συνέπειες και η αντίδραση καταστροφική. Και θα χάσουμε εάν δεν εξοπλιστούν και μετά θα φαγωθουμε μεταξύ μας. Η δημοκρατία μόνο με αλήθειες στηρίζεται. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο για μια υγιή δημοκρατία και ο ρόλος σας είναι να συνεχίσετε να ενημερώνεται και να λέτε αλήθειες ακόμα και εάν πονάνε κάποιους, για ένα κοινό που διαφέρει από τα κλασσικά των άλλων site και σας ακολουθεί επειδή σας εμπιστεύτηκε. Η εμπιστοσύνη δύσκολα κερδίζεται και εύκολα χάνεται και πάνω απ όλα στη ζωή υπάρχει η τιμή και να μπορούμε να κοιτάξουμε τον άλλον στα μάτια. Δεν με ενδιαφέρει εάν θα το ανεβάσετε. Μου αρκεί που θα το διαβάσετε. Σας διαβάζω απ τα 19 μου. Είμαι τώρα 21. Είμαι νεουδι μέσα στο site. Αλλά βρήκα ένα όμορφο περιβάλλον εδώ μέσα που δεν το είχα συναντήσει αλλού. Αυτό σημαίνει ότι είχατε κάνει καλή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια, και λιθαράκι λιθαράκι χτησατε την Πτήση. Ας συνεχίσουμε επομένως να την κρατάμε καθαρή και για τους επόμενους.

Last edited 3 years ago by felishajqx
Animades
Animades
3 years ago

comment image
Τα υποβρύχια ” Παπανικολής” με τα προηγμένα ηλεκτρονικά – αισθητήρες τους , την αθόρυβη λειτουργία τους και την αυτονομία δύο τουλάχιστον Εβδομάδων (συνεχόμενα ) σε κατάδυση , χωρίς την ανάγκη οξυγόνου, το οποίο παράγει σε αφθονία το αναερόβιο (χωρίς την χρήση αέρα) σύστημα πρόωσης του 214 είναι η αιχμή του Δόρατος του Ελληνικού Π.Ν.
Αμφιβάλει κανείς ότι ακόμα και με τις SST-4 τα πέντε (4+1) Ελληνικά υποβρύχια έχουν την πρωτοκαθεδρία, και τον έλεγχο του Αιγαίου και της μεσογείου .???
Είναι ο Φόβος και ο τρόμος ο των τούρκων (δικαιολογημένα) που αργότερα εγινε παραγκελια των ίδιων υποβρυχίων….
Αυτή την στιγμή (την δύσκολη ) που μάλλον δεν υπάρχει σάλιο ούτε για τις Αδελαίδες ,
Στο Αιγαίο οι Ελληνες διαθέτουν τα υποβρύχια που πρέπει…
Το θέμα των νέων τορπιλών είναι βέβαια τεράστιο αλλά τά Υποβρύχια που “που γέρνουν ” είναι ακόμα και με τις παλιές τορπίλες ασύγκριτα καλύτερα αυτή την στιγμή απόαυτά του “καλού ” γείτονα μας ,είναι πραγματική δύναμη αποτροπής αλλά και άν η ώρα έλθει , όπλο στρατηγικού επιπέδου , όχι μόνο για το Αιγαίο αλλά και για την ανατολική μεσόγειο …

Last edited 3 years ago by linetterawlings
KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS
3 years ago

Ο μονος τροπος που θα μπορουσα να παρω αυτο το αρθρο στα σοβαρα θα ηταν αν ηταν…χιουμοριστικο.
Θα βλεπουν το βιντεο με την τορπιλα στην Τουρκια και θα εχουν πεσει κατω απο τα γελια.
Καποιοι εδω μεσα κοροιδευουν την Τουρκικη τορπιλα…Μαπα μπορει να ειναι…αλλα τετοιο χαλι σιγουρα δεν ειναι.
Πραγματικα απορω με το μυαλο καποιων εκει στο Ναυτικο που αφησαν αυτο το βιντεο να βγει.Αν δεν ειναι ικανοι να κανουν ενα σωστο promotion…πως θα επιλεξουν σωστα οπλικα συστηματα;
Και δεν λεω…βαρεστε με τις παλιατζουρες…αλλα μην τα δειχνετε.
Και κατι ακομα.Προσεξτε τις πατεντες εκει στο Ναυτικο με τις παλιατζουρες και τα συγχρονα συστηματα προς την ικανοποιηση της αναγκης για προπαγανδα.Κατι αναλογο πηγαν να κανουν πριν κατι χρονια στην Ρωσια…και ειχαν το Κουρσκ.Δεν νομιζω πως θα δεχθει ευκολα η Ελληνικη κοινη γνωμη κατι αναλογο.Και δεν αντεχει η Ελλαδα την απωλεια ικανων στελεχων και ενος σχετικα συγχρονου οπλικου συστηματος για χαζους λόγους.

STRATOS
STRATOS
3 years ago

Η τορπίλη δεν είναι πύραυλος να πηγαίνει με 900km/h. Οι τούρκοι σε αντίστοιχη άσκηση που είχαν κάνει πριν μερικά χρόνια δεν βρήκαν στόχο (ακίνητο) με πολύ πιο σύγχρονη τορπίλη Tigerfish!! Εκεί να δεις γέλια ‘οταν η τορπίλη άλλαξε κατεύθυνση και παραλίγο να χτυπήσει την φρεγάτα με τους επισήμους!!!χαχα

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS
3 years ago
Reply to  STRATOS

Αφου εκανες καμμια 20αρια φορες copy paste το ιδιο σε ολους…θα σε συμβουλευα να επενδυεις τον χρονο σου καλητερα και να ψαχνεις να βρεις εγκυρες πληροφοριες παρα να αναλωνεσαι σε τσιτατα.
Απο την αλλη οι Τουρκοι εκαναν βολη με Tigerfish…οχι με απολιθωμα.Και με βαση το ιστορικο της συγκεκριμενης χωρας…μπορει η “απωλεια” των επισημων να ηταν και ηθελημενη.
Τετοιες πρακτικες ειναι πολυ επικινδυνες.Και τις κανουν μονο χωρες που εδω μεσα εχουν προσελκυσει την χλευη σε αναλογα βιντεο οπως το Ιραν η η Β.Κορεα που παρεπιπτοντως δημιουργουν και πολυ πιο καλα βιντεακια για promotion.

STRATOS
STRATOS
3 years ago

Ναι δεν μπορώ να χάνω χρόνο αλλάζοντας τα λεγόμενα μου κάθε φορα, όταν προσπαθώ να εξηγήσω στον κόσμο που έχει πλήρη άγνοια.
Από την άλλη ότι οι τούρκοι θέλησαν να βηθήσουν εσκεμένα φρεγάτα δικιά τους σε άσκηση (όπως γράφεις) ειλικρινά το αφήνω ασχολιάστο..με ξεπερνάει που λένε!!!χαχα

a3_mike
a3_mike
3 years ago

Θα ήθελα να κάνω μια καλοπροαίρετη ερώτηση, καθ’ότι δεν έχω εικόνα. Η τορπίλη κινείται τόσο αργά όσο φαίνεται στο βίντεο ή κάτι δεν κατάλαβα; Γιατί διαβάζω για 50-60-80 knots για τις καινούριες τορπίλες και αυτή με πάνω από 10 δεν πήγαινε.

STRATOS
STRATOS
3 years ago
Reply to  a3_mike

Μάλλον μπερδέψατε την σχετική ταχύτητα της τορπίλης με τον Rim-7 που εκτοξεύτηκε πριν. Η τορπίλη δεν είναι πύραυλος να πηγαίνει με 2500km/h.
Οι τούρκοι σε αντίστοιχη άσκηση που είχαν κάνει πριν μερικά χρόνια δεν βρήκαν στόχο (ακίνητο) με πολύ πιο σύγχρονη τορπίλη Tigerfish!!
Από την γωνία του video λογικό είναι να νομίζεις ότι πηγαίνει με 10 κόμβους όμως η τορπίλη ταξιδεύει με την κανονική της ταχύτητα (23-35 κόμβους).
Επίσης αν έχεις προσέξει οι φρεγάτες δεν ταξιδεύουν ούτε επιταχύνουν σαν φουσκωτά baracouda με εξωλέμβια.

Astrachan
Astrachan
3 years ago

Εδώ να πούμε δηλαδή ένα τουρκικό UAV τις προάλλες κυνηγούσε το σούρουπο δικό μας ελικόπτερο που απογειώθηκε από φρεγάτα μας…
Οι τορπίλες μας μαραναν…

Daidalos
Daidalos
3 years ago

Το παράδειγμα του General Belgrano δεν έχει άμεση σχέση με την απειλή του τουρκικού ναυτικού. Το συνόδευαν δύο αντιτορπιλικά του Β’ ΠΠ που είχαν υποστεί το “κλασικό” πρόγραμμα FRAM. To ερευνητικό θα συνοδεύεται από αναβαθμισμένες φρεγάτες κλάσης G (Gabya/Ο. Η. Perry) και ΜΕΚΟ 200. Οφείλω να πω ότι η θέα της πορείας της τορπίλης σχεδόν με σόκαρε. Πίστευα (και πιστεύω) πως τα υποβρύχια θα παίξουν κρίσιμο ρόλο σε μια ελληνοτουρκική αναμέτρηση. Βλέποντας όμως την SST4, κατέληξα στο συμπέρασμα πως τα τουρκικά πλοία πρέπει αρχικά να πληγούν με βλήματα ναυτικής κρούσης και οι τορπίλες να δώσουν την “χαριστική βολή”, ενώ μέχρι σήμερα πίστευα ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει τα Type 214 να εφοδιαστούν σήμερα κιόλας με Sub Harpoon από το υπάρχον απόθεμα, ενώ στην προμήθεια τορπιλών να μπει όρος για άμεση χορήγηση τορπιλών ενδιάμεσης λύσης μέχρι την παραλαβή των νέων. Στηρίζω τις ελπίδες μου καταρχάς στα Mirage 2000 με AM39 Exocet και στις φρεγάτες και τα ΤΠΚ του στόλου. Η χρήση του Sea Sparrow πάντως είναι πολύ χρήσιμη σε αποστάσεις έως και τα 15 χλμ. εφόσον οι δύο στόλοι αναμένεται να βρεθούν σε απόσταση ανάσας μεταξύ τους…

STRATOS
STRATOS
3 years ago
Reply to  Daidalos

Το καταδρομικό του ΠΝ της Αργεντινής έπλεε σε ανοιχτή θάλασσα συνοδευόμενο από 2 αντιτορπιλικά Fram με πλήρη ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό και ελικόπτερο!! (τα αντιτορπιλικά ήταν πλήρως εκσυγχρονισμένα) και βυθίστηκε από 1 πυρηνοκίνητο υποβρύχιο 5000 τόνων!!! που πλησίασε στα 4-5 χλμ απόσταση για να εκτοξεύσει τορπίλες τεχνολογίας Β παγκοσμίου πολέμου!! Οι τούρκοι απλά δεν έχουν καμία τύχη στο Αιγαίο. Τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα που έχουν είναι άχρηστα εκτός και αν αποκτήσουν πλήρη και συντριπτική αεροπορική υπεροχή την πρώτη μέρα του πολέμου (πράγμα αρκετά δύσκολο εως απίθανο).
Τα Ελληνικά Type-214 είναι ήδη εξοπλισμένα με sub-harpoon. Τους συγκεκριμένους πυραύλους δεν τους συμπαθούν οι ναυτικοί (αποκαλύπτουν την θέση του υποβρυχίου) και θα χρησιμοποιηθούν μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο (μέτωπο Κύπρου) και σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.

Daidalos
Daidalos
3 years ago
Reply to  STRATOS

Τα ελικόπτερα μπορούν να επιχειρούν κανονικά (και να εντοπίζουν) μέχρι να ξεκινήσει οποιαδήποτε ένοπλη συμπλοκή. Ο εκσυγχρονισμός ήταν το πρόγραμμα FRAM (δεν χρήζει περαιτέρω αναφοράς). Η απόσταση εξαπόλυσης των Mk8 ήταν ακόμη μικρότερη από αυτή που αναφέρεις,αλλά οι συγκεκριμένες είναι ευθυτενούς τροχιάς (δεν κατευθύνονται, άρα δεν παρεμβάλλονται…). Και οι Τούρκοι θα έχουν στην περιοχή υποβρύχια (με σύγχρονες τορπίλες όμως). Σε κἀθε περίπτωση πάντως, ήταν απογοητευτικό το θέαμα της SST4, δεν βοήθησε στην ενίσχυση της εικόνας της Διοίκησης Υποβρυχίων. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι όποιος καταφέρει το πρώτο μαζικό πλήγμα θα έχει αποφασιστικό πλεονέκτημα.

STRATOS
STRATOS
3 years ago
Reply to  Daidalos

Και το ΠΝ διατηρεί ακόμα απόθεμα μη κατευθυνόμενων τορπιλών του Β παγκοσμίου πολέμου, ηλεκτροκίνητων όμως!! Υπό κανονικές συνθήκες δεν θα φαινόταν καν η τορπίλη (θα χτύπαγε το στόχο στα ύφαλα) οπότε δεν θα ήξεραν οι θεατές αν πήγαινε με 23 κόμβους ή με 50 κόμβους….
Το άλλο δεν το κατάλαβα που έγραψες, δηλαδή πρώτα τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα των τούρκων θα εντοπίσουν τα Ελληνικά υποβρύχιά που περιπολούν στο Αιγαίο και μετά θα ξεκινήσει η σύγκρουση??!!
Ο εκσυγχρονισμός των αντιτορπιλικών Fram του ΠΝ της Αργεντινής το 1980 ήταν υπερπλήρης, και περιλάμβανε σόναρ μεταβλητού βάθους!! Σόναρ τροπίδας, Ανθυποβρυχιακές τορπίλες και βόμβες βυθού..

Seagull
Seagull
3 years ago

Αρχίζουν να με προβληματίζουν πολλά απο το άρθρα σας…
Εγω θα έλεγα απλά οτι έκαναν μια βολή και ξεφορτώθηκαν ενα πολύ παλιό όπλο. Το μύνημα είναι η περιοχή που έγινε η άσκηση.
Επίσης, εμένα με στεναχώρησε η βολή του RIM-7M…

npo
npo
3 years ago

το βίντεο της ξέψυχης τορπίλης ήταν αποκαρδιωτικό πρέπει να πω.

STRATOS
STRATOS
3 years ago
Reply to  npo

Η τορπίλη δεν είναι πύραυλος να πηγαίνει με 900km/h. Οι τούρκοι σε αντίστοιχη άσκηση που είχαν κάνει πριν μερικά χρόνια δεν βρήκαν στόχο (ακίνητο) με πολύ πιο σύγχρονη τορπίλη Tigerfish!!
Οι παλιές τορπίλες κινούνται με 23-35 κόμβους, ενώ οι νεότερες φτάνουν τους 50+ κόμβους. Αυτός είναι και ένας λόγος που το ΠΝ έχει πάγια απαίτηση οι κυριότερες μονάδες επιφανείας του να έχουν ταχύτητα άνω των 30 κόμβων.

chikichiki
chikichiki
3 years ago

“Τι να κάνει δηλαδή το ΠΝ;
A. Απεργία, μέχρι να πειστεί το ΥΠΟΙΚ να δώσει χρήματα;
B. Διαδήλωση στις λωρίδες αυτοκινήτων της Πανεπιστημίου;
Γ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Προπύλαια;
Δ. Να γεμίσει γκράφιτι την Αθήνα που θα λένε “καμία τορπίλη στα χέρια τραπεζίτη”; ή
Ε. Να ζητήσει ο ΑΓΕΝ να βγει το τουρκικό ερευνητικό μετά το 2022-2023 που θα έχουμε τορπίλες;”
ΣΤ. Όλα τα παραπάνω, κυρία. 🙂

Last edited 3 years ago by ExpertTouKanape
CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  chikichiki

Μερικές παραιτήσεις κάποιων από τους 4? Αντιναυάρχους 11? Υποναυάρχους και 32? Αρχιπλοιάρχους που ταΐζουμε εάν θυμάμαι καλά με καταγγελία του ΕΓΚΛΉΜΑΤΟΣ που γίνετε στο Ναυτικό σίγουρα θα βοηθούσε να προχωρήσουν πιο γρήγορα τα πράγματα
Αλλα αρχίζουν και γκρινιάζουν δημοσίως αφού βγούν στη σύνταξη
Μην χάσουμε καμια καρεκλα δηλαδή και όλα να γίνουν μπούρμπερη
Εδώ θα μου πείτε βεβαια πως βγάλαν εκθεση πως ο εκσυχρονισμός των P-3 είναι η καλύτερη λύση για να δικαιολογήσουν τη πολιτκή απόφαση 
Ότι περί το αφεντικό δηλαδή
Ας κάτσουν τώρα με τις SST και SUTκαι να διαπιστώνουν ΠAΛΙ ΑΔΥNΑΜΑ!

zap
zap
3 years ago
Reply to  CKfurious

32 αρχιπλοιαρχους ; Σοβαρα τωρα;

Nikostath
Nikostath
3 years ago

Άπειρα τα παραδείγματα διάψευσης της γενικής πεποίθησης από την πραγματικότητα. Αντλώ τεράστια αισιοδοξία από την γκρίνια που εκφράζεται στα σχόλια. Κρατώ μόνο κάποια επιφύλαξη μήπως πρόκειται για ψυχολογικές επιχειρήσεις από μέρους μας ώστε να περάσουμε στον αντίπαλο την εικόνα του εύκολου θύματος. Φοβάμαι όμως ότι ο αντίπαλος είναι καλύτερα ενημερωμένος από τους σχολιαστές μας και αδίκως τον περιμένουμε, δεν θα έρθει. Σε κάθε περίπτωση, αν το αποφασίσει θα του βάλουμε λίγο πιο δύσκολα από ΡΚΚ, YPG, Λίβυους πολέμαρχους, Σουδανούς μισθοφόρους κλπ. που αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες ο σούπερ ντούπερ αντίπαλος.

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  Nikostath

Το να δείχνουμε εύκολο θύμα θα είχε νόημα αν θέλαμε να τους παρασύρουμε σε σύγκρουση. Θέλουμε ;

Nikostath
Nikostath
3 years ago
Reply to  x-m

Ειρωνικά το έγραψα. Άλλωστε, η επιλογή της σύγκρουσης είναι μάλλον των απέναντι. Εμείς οφείλουμε να δηλώνουμε και να αποδεικνύουμε ετοιμότητα και ικανότητα να υπερισχύσουμε. Κατά τη ταπεινή μου γνώμη, μέχρι στιγμής το κάνουμε.

npo
npo
3 years ago

https://www.1069.gr/latest-news/epitelous-sygchrones-torpiles-gia-ta-type-214-apokta-to-pn/
“Επιτέλους, σύγχρονες τορπίλες για τα Type 214 αποκτά το ΠΝ!”
3 έτη πριν…
Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει..

Last edited 3 years ago by npo
x-m
x-m
3 years ago
Reply to  npo

Σημασία έχει να έρθουν οι Γαλλίδες. Τα υπόλοιπα , λεπτομέρειες.

Mirage
Mirage
3 years ago

Αν πραγματικά έχουμε”μπάλες” ούτε μυνήματα ούτε τίποτα. 12 μμ ΤΩΡΑ !!!

kakaouskia
kakaouskia
3 years ago

Καλησπέρα
Δεν νομίζω να έχει κανείς αμφιβολία ότι το ΠΝ αν κληθεί να πολεμήσει, θα το κάνει. Αλλά από πλευράς επικοινωνίας, αυτό το βίντεο με την βολή της τορπίλης δεν κάνει για να φοβίσει κανέναν.
Για να φοβίσεις κάποιον, του δείχνεις ότι τα καλύτερα σου όπλα είναι εκεί και δουλεύουν 1000%
Για παράδειγμα, αυτό το βίντεο από το 2018: “Παιδιά, πήραμε ένα καινούργιο Borei φορτωμένο Bulava. Κοιτάχτε πως δουλεύει!”
https://youtu.be/GKvlGDy-P5U?t=95
Ή αυτό, από την RIMPAC 2018:
https://www.youtube.com/watch?v=sOC4yNkIttQ

SAAB
3 years ago
Reply to  kakaouskia

Ωπ! τι βιντεάκι είναι αυτό; Έχουν οι ΗΠΑ πράγμα για πέταμα και δεν το έχουμε πάρει; Απληροφόρητους μας βρίσκω.

KonstantinosKaperonis
KonstantinosKaperonis
3 years ago

Ναι..απεργια να κανουν..να βγουν οι πολιτικοι με τα 50χρονα πλοια και τορπιλες….Προγραμμα για ενισχυση της αποτρεπτικης μας ικανοτητας ΤΩΡΑ

Koulis
Koulis
3 years ago

Dynamic Manta 2016, 214 Πιπίνος και ρωτήστε τη γνώμη του βρετανικού πυρηνικού υποβρυχίου κατασκευής 2012 αν κατάλαβε τι έγινε.

Tasos
Tasos
3 years ago

Κύριοι, σαφώς και θα πολεμήσουμε λυσσασμένα με ότι έχουμε για να προασπίσουμε τη χώρα μας!
Αυτό δε σημαίνει ότι κάποιοι που είχαν και έχουν ευθύνη για τον εξοπλισμό των ΕΔ με ΣΥΓΧΡΟΝΑ οπλικά συστήματα, θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι για το ότι άφησαν στην τύχη τους τα μέσα που είναι από μόνα τους ικανά να προσφέρουν τη νίκη…..
Όταν το καλύτερο συμβατικό υποβρύχιο αναγκάζεται να ρίχνει με τορπίλες απολιθώματα, όπως λέτε, τότε κάτι πολύ σάπιο ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ στο βασίλειο της Δανιμαρκίας που από ότι φαίνεται κάποιοι δε βιάζονται και τόσο πολύ να διορθώσουν…..
Σαφώς και τα στελέχη των ΕΔ,όλων των κλάδων, που καταφέρνουν (διότι περι κατορθώματος πρόκειται….) να διατηρούν όλα αυτά τα όπλα αξιόμαχα, επιτελούν τεράστιο έργο, όμως θα πρέπει να αναλογιστούμε αν πραγματικά θέλουμε να γυρίσουν ασφαλείς πίσω στα σπίτια τους μετά τη….νίκη!
Κάποιοι δεν θα πρέπει να κοιμούνται και τόσο ήσυχοι με αυτό που έχουν προκαλέσει! Είναι καιρός να ξυπνήσουν άμεσα…..

efialtis1971
efialtis1971
3 years ago

Πτήση είσαι το κορυφαίο περιοδικο και site.αλλά το άρθρο μονο γέλια προκαλει στον αντίπαλο.αν θες καποιος να σε υπολογίσει δείχνεις την δυναμη σου και οχι την αδυναμία σου.ίσως η τορπιλη αυτή η SST καλύτερα να έφευγε απο το U 318 του ΒΠΠ.ναι εκεί θα είχε νόημα.αλλά να αναπαραγετε το βίντεο του ΠΝ να ρίχνει 40 χρονων όπλο απο υπερσύγχρονο υποβρυχιο προκαλει γέλια …. Και όχι μόνο σε εμας.

STRATOS
STRATOS
3 years ago
Reply to  efialtis1971

Η ιστορία του ναυτικού πολέμου έχει αποδείξει περίτρανα ότι νικάει αυτός που είναι άριστα εκπαιδευμένος στα όπλα που διαθέτει και όχι αυτός που διαθέτει τα ποιο σύγχρονα μέσα την δεδομένη στιγμή.
Πολλά μπράβο στο ΠΝ από την τελευταία άσκηση που δείχνει να χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα μέσα και τα όπλα του στο 110%

efialtis1971
efialtis1971
3 years ago
Reply to  STRATOS

Φιλέ στράτο εσύ αν ήσουν τούρκος θα γελουσες με αυτό το θέαμα ναι η όχι και δεύτερον δλδ η δική σου φιλοσοφία είναι να πετάμε πέτρες στον αντίπαλο που είναι και δωρεάν;; όσο για το μπράβο ναι εχεις δικο αυτοι οι άνθρωποι είναι ήρωες αλλά τουλάχιστον ας τους δώσουν τα εργαλεία που χρειάζεται ώστε να παλέψουν και όχι να πολεμάνε με …. πέτρες.

STRATOS
STRATOS
3 years ago
Reply to  efialtis1971

Φίλε μου, ειλικρινά μετά την τελευταία άσκηση του ΠΝ, αν ήμουν τούρκος θα μου είχε κοπεί η λαλιά (όπως και τους ψιλοκόπηκε για κάποιες μέρες μέχρι να συνέλθουν)..

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  STRATOS

Η λογική ότι οι τούρκοι είναι μπάζα και ανεκπαίδευτοι ενέχει σοβαρό ρίσκο. Ας μην μπαίνουμε σε λογικές Μπαλάφα.

flashg
flashg
3 years ago

Οι Αργεντινοί πάντως στα Φώκλαντ θα νικούσαν εάν είχανε περισσότερους exocet. Δυστυχώς πέρα από το θάρρος στον πόλεμο σήμερα, χρειάζονται και σύγχρονα όπλα.

STRATOS
STRATOS
3 years ago
Reply to  flashg

Οι αργεντίνοι χάσαν επειδή βυθίστηκε μία κύρια μονάδα τους από 1 τεράστιο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο 5000 τόνων (που δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν με την πληθώρα (σύγχρονων για την εποχή) ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών-ελικοπτέρων και μέσων που διαθέταν) το οποίο χρησιμοποίησε τορπίλες τεχνολογίας Β παγκοσμίου πολέμου…..και πλησίασε στα 4-5 χλμ τον στόχο!!!
Από την στιγμή που το καταδρομικό βυθίστηκε, το ΠΝ της Αργεντινής εξαφανίστηκε από την σύρραξη, καταδικάζοντας την φρουρά των νήσων Φώκλαντ σε παράδοση.
Για την ιστορία να πούμε ότι το μοναδικό σκάφος του ΠΝ της Αργεντινής που συνέχισε να επιχειρεί πέριξ των νήσων ήταν το μοναδικό υποβρύχιο Τype-209 που διέθετε η Αργεντινή τότε , το οποίο αν και παρέμεινε ανεντόπιστο από τον Βρετανικό στόλο (με τα κορυφαία ανθυποβρυχιακά μέσα), απέτυχε να βυθίσει εχθρικά σκάφη καθώς οι υπερσύγχρονες (για την εποχή) τορπίλες  SST-4!!! που διέθετε πάθαιναν αφλογιστία λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης του πληρώματος!!!…………..

SAAB
3 years ago
Reply to  STRATOS

Η Αργεντινή έχασε γιατί οι βόμβες που εκτόξευσαν τα αεροπλάνα τους δεν εκρήγνυνταν λόγω παλαιότητας. Εάν αυτές οι 20 περίπου βόμβες που βρήκαν στόχο έκαναν και μπουμ, το αποτέλεσμα του πολέμου θα ήταν άλλο.

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  STRATOS

Ποια ήταν η πληθώρα ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών-ελικοπτέρων. Αυτή που είχε φάει εμπάργκο από το ’78 από τους Αμερικανούς το οποίο επηρέασε μέχρι και τις παραδόσεις από τους Γάλλους ;

STRATOS
STRATOS
3 years ago
Reply to  x-m

Είχε δική της ναυτική αεροπορία με πληθώρα μέσων. Το άλλο πυρηνοκίτο βρετανικό υποβρύχιο που προσπάθησε να χτυπήσει την δεύτερη ομάδα μάχης του Αεροπλανοφόρου της Αργεντινής, απέτυχε παταγωδώς και διέφυγε διωκόμενο.

PanPan
PanPan
3 years ago

Το μύνημα στους απέναντι είναι απλό : θα σου βυθίζω τα γεωτρύπανα. Και το μόνο που θα ξοδέψω είναι μία SST4, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω. Οι μονάδες επιφανείας θα παίζουν κυνηγητό και ο Πιπίνος θα κάνει τη δουλειά. Αυτός είναι ο αντικειμενικός σκοπός και αυτό θα κάνουμε.

zap
zap
3 years ago
Reply to  PanPan

κανεις Ελληνας δεν θα βυθισει πλοιο γεματο αμαχους, τι ειναι αυτα που λετε;.

PanPan
PanPan
3 years ago
Reply to  zap

Το μύνημα είναι θα σου βυθίζω τα γεωτρύπανα. Το μύνημα το στέλνεις για να αποτρέψεις την πράξη,να σώσεις ζωές όχι να πάρεις.

netagra
netagra
3 years ago

Νομίζω ότι καλά το λες. Ας γίνει μια διαδήλωση για προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού. Μόνο να ζητάνε οι γέροι λεφτά από τους νέους δηλαδή;

Koulis
Koulis
3 years ago

Μήπως η ανακοίνωση της προμήθειας των νέων τορπιλών πραγματοποιηθεί πάκετο μαζί με τις belharra (F21);

Nick
Nick
3 years ago

Ωραιότατο τρολάρισμα από το ΠΝ, και με καριοφίλια θα σας φάμε τους λέει χαχαχα
Τα καλά όπλα μπορεί να είναι στις αποθήκες οπλισμού, δεν χρειάζεται να τα δείξεις, τα φορτώνεις την ώρα που πρέπει. Επειδή δεν έχουμε δει σύμβαση, δεν σημαίνει πως μπορεί να μην έχουν έριθει μερικά ζευγάρια σύγχρονες “δανεικές” τορπίλες.

Nick
Nick
3 years ago
Reply to  Nick

Ξαφνικά με πέταξε έξω από Firefox και παίρνω σφάλμα Invalid Nonce στην προσπάθεια login.
caches και λοιπά καθαρές,

npo
npo
3 years ago

Για το θέμα με την τορπίλη,
Δεν είναι για μένα το θέμα η τορπιλη.
Πιθανόν ακόμα και μια σύγχρονη τορπίλη απο ψηλά να φαινόταν έτσι αστεία.
Το θέμα είναι τα βίντεο που δίνονται στην δημοσιότητα. Δίνονται στην δημοσιότητα για κάποιο λόγο. Η ερώτησή μου είναι αν εκεί στο ΓΕΣ εξετάζουν κατα πόσο επιτεύχθηκε ο στόχος (ο στόχος της δημοσιοποίησης).
Κρίνοντας απο το οπτικό υλικό, δεν είμαι σίγουρος. Και σήμερα που τα μέσα είναι άφθονα, που πιτσιρίκια μπορούν και φτιάχνουν χωρίς βοήθεια σχεδόν επαγγελματικά βίντεο, το οπτικό υλικό εμένα με αποκαρδιώνει.

andreasmp412c
andreasmp412c
3 years ago
Reply to  npo

Οταν ολος ο στρατος ειναι βουτηγμενος στη ναφθαλινη, κ μιλαω σαν νοοτροπια οχι σαν υλικο μονο, περιμενες νεες ιδεες στα βιντεο;

NikosP
NikosP
3 years ago

Σκέφτομαι τώρα εγώ ο ανίδεος ….α)πότε παράγει λιγότερο θόρυβο μια μηχανή;; Μάλλον όταν κινείται με λιγότερες στροφές . β) πότε χρειάζεται αυτό το μικρότερο ακουστικό ίχνος ;; Όταν ο αντίπαλος είναι σε silent mode , έχει μικρή ταχύτητα ( προστατεύει περιφερικά ένα αργό-ακίνητο asset ) και προσπαθεί να ακούσει την μαρίδα που πέρδεται !!!
Όσο για την οπτική επαφή , εξήγησα και αλλού οτι ΑΝ την βλέπανε , θα ήταν ήδη αργά λόγω αντανακλάσεων και διάχυσης του (έστω και ήρεμου) νερού.
Τα παραπάνω (αν ισχύουν κιόλας- δεν ξέρω ) δεν αποτελούν συγχωροχάρτι για την στάση των υπευθύνων τόσα χρόνια (αλλά και για την δική μας ευθύνη ως ψηφοφόροι-φορολογούμενοι)

spyros_sub
spyros_sub
3 years ago

Θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με τη βολή τορπίλης που δημιούργησε αρκετά ερωτηματικά. Το παροπλισμένο και συνεπώς ¨σιωπηλό¨ ΕΒΡΟΣ , μπορεί να ήταν ο μόνος διαθέσιμος στόχος, δεν είναι όμως και ο πλέον ρεαλιστικός για παθητική καθοδήγηση τορπίλης. Όλες οι βολές γίνονται σε ακίνητους στόχους, αλλά στην πραγματικότητα κανένα πλοίο δεν μπορεί να είναι τόσο αθόρυβο… Η κινηματογραφική αδεία επέβαλλε η τορπίλη να διαδρομεί σε μικρό βάθος για να είναι καλά ορατή από ψηλά κι αυτό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τον παθητικό εντοπισμό του στόχου λόγω της υψηλής στάθμης θορύβου της επιφάνειας. Σε κανονικές συνθήκες η τορπίλη κινείτε στο βάθος με την καλύτερη ακουστική απόδοση και δεν είναι ορατή. Για το λόγο αυτό η τορπίλη κινείται με μικρή ταχύτητα στην τελική φάση της προσέγγισης –φυσικά δεν είναι αυτή η ταχύτητα που θα επιχειρήσει κανονικά, ενώ το όπλο έχει τη δυνατότητα αλλαγής ταχύτητας εν πλω ανάλογα με τις απαιτήσεις της στιγμής- ώστε ο αυτοθόρυβός της να μην παρεμβάλει τον αθόρυβο στόχο και «χαθεί» η επίθεση. Επιπλέον η τορπίλη προσέκρουσε εντυπωσιακά στο στόχο προκαλώντας μεγάλο ρήγμα που τελικά επέφερε τη βύθισή του, ενώ σε κανονικές συνθήκες εκρήγνυται κάτω από τον στόχο με λιγότερο εντυπωσιακό αλλά περισσότερο αποτελεσματικό τρόπο.  Το αντικείμενο των βολών δεν ήταν η επίδειξη των κινηματικών  δυνατοτήτων της SST-4 και των άλλων όπλων που χρησιμοποιήθηκαν, που εξάλλου είναι γνωστές στους γείτονες σε αντίθεση με πολλούς σχολιαστές.Ο γεωγραφικός τόπος και το αποτέλεσμα ήταν το μήνυμα.      

Nikostath
Nikostath
3 years ago
Reply to  spyros_sub

Αγαπητέ τί έκανες, ξέρεις πόσους στεναχώρησες τώρα?

NikosP
NikosP
3 years ago
Reply to  Nikostath

Αν κάποιοι στενοχωρήθηκαν αντί να “αναθαρρήσουν” με αυτή την ανάλυση , θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε ΟΛΟΙ μας το ζήτημα της Εθνικής Άμυνας και της απαγκίστρωσής της από τα κομματικά και μικροπολιτικά τεκταινόμενα.

Last edited 3 years ago by NikosP
x-m
x-m
3 years ago
Reply to  Nikostath

Ποιοι θεωρείτε ότι στενοχωρήθηκαν ;
(Αγαπητοί Κύριοι της “Π”: δημοσιεύσατε στις 31/1/2020 αυτό:
https://www.ptisidiastima.com/in-1996-greek-a7-corsain-would-use-iron-bombs-instead-of-agm84/
για τα A-7 που θα έπρεπε να βομβαρδίσουν με iron bombs το ’96 και θα έθετε σε κίνδυνο τους πιλότους μας αντί να έχουν σύγχρονα όπλα.Το παρόν άρθρο αναιρεί πλήρως την λογική εκείνου. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γράψετε στο μέλλον κάτι ανάλογο).

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  x-m

Διευκρίνιση: δεν εννοώ ότι ελπίζω πως δεν θα γράψετε άρθρα σαν το σημερινό, δικαίωμα σας. Ελπίζω πως η ιστορία δεν θα επαναληφθεί και δεν θα έχουμε ένα http://www.in-2021-greek-……..-would-use-obsolete-weapons-due-to-our-stupidity

Last edited 3 years ago by kristeensteinber
STRATOS
STRATOS
3 years ago
Reply to  x-m

Δεν έγραψε κανείς ότι δεν θέλουμε τελευταίας τεχνολογίας τορπίλες για τα Ελληνικά υποβρύχια αλλά δεν σημαίνει ότι το ΠΝ είναι άοπλο και καταδικασμένο και οι SST-4 άχρηστες βάση της απειλής.

Manolis
Manolis
3 years ago
Reply to  spyros_sub

Σας ευχαριστουμε. Επιβεβαιωνετε οτι η SST αλλαξε πορεια λιγο πριν χτυπησει το στοχο?

Nikostath
Nikostath
3 years ago
Reply to  spyros_sub

Μια ερώτηση αν έχεις τη καλοσύνη, ο στόχος μπορεί να βληθεί νύχτα?

spyros_sub
spyros_sub
3 years ago
Reply to  Nikostath

Φυσικά και μπορεί.

Nikostath
Nikostath
3 years ago
Reply to  spyros_sub

Νιώθω την ανάγκη να σε ευχαριστήσω προσωπικά για την τεχνική επιβεβαίωση της αντίληψης που έτσι κι αλλιώς είχα για το υποβρύχιο ως όπλο. Επιμένω να ενθουσιάζομαι με τα αρνητικά έως χλευαστικά σχόλια που μένουν στο φαίνεσθαι. Όμως, πως αλλιώς θα ξεχώριζε η γνώση.

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  spyros_sub

Δηλαδή μας λες πως η τορπίλιση έτσι όπως έγινε ήταν για λόγους…. κινηματογραφικούς???!!!! :wpds_unamused: :wpds_unamused: :wpds_unamused: :wpds_unamused: :wpds_unamused: 
Και εγώ ο :wpds_silly: λαλάκας :wpds_envy: ο φορολογουμενους που νόμιζα πως οι ασκήσεις γίνονται για να εκπαιδευτεί το προοσωπικό!!
Τελικά αυτοί που σκέφτηκαν και το σκηνοθέτησαν έτσι απέτυχαν τελείως:
εμείς εδώ τραβαμe τα μαλλιά :wpds_mad: :wpds_mad: :wpds_mad: μας με τη αρχαία SST να σέρνεται προς το στόχο και οι απέναντι γελάνε :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: αφού έχουμε μείνει ακόμα με αυτά τα όπλα 

spyros_sub
spyros_sub
3 years ago
Reply to  CKfurious

Κάθε χρόνο γίνονται δεκάδες εκπαιδευτικές βολές, όπου εξετάζεται κάθε τακτική και τεχνική λεπτομέρεια, σε όλη τη γκάμα των πιθανών σεναρίων. Οι βολές μάχης έχουν γενικά ισχυρό επικοινωνιακό χαρακτήρα.

andreasmp412c
andreasmp412c
3 years ago
Reply to  spyros_sub

Κανομικα το σχολιο σου επρεπε η πτηση να το περασει στο αρθρο. Οχι τπτ αλλο αλλα να ενημερωνομαστε κ εμεις που δεν ξερουμε. Κ στην τελικη οπως κ να χει αρχαια ξεαρχαια τορπιλη, αργη ξεαργη, αν την φας, απ οτι φανηκε, θα γνωρισεις απο κοντα τον υπεροχο μεσογειακο βυθο…

SAAB
3 years ago
Reply to  spyros_sub

Μήπως τα πυρομαχικά στην τελική φάση προσβολής του στόχου επιταχύνουν και δεν επιβραδύνουν;
Ο συνδυασμός ταχύτητας κρούσης και έκρηξης δημιουργεί μεγαλύτερο και βαθύτερο ρήγμα.

spyros_sub
spyros_sub
3 years ago
Reply to  SAAB

Γενικά, η ενέργεια της έκρηξης είναι τόσο μεγάλη που μένει πρακτικά ανεπηρέαστη από την κινητική ενέργεια της τορπίλης. Η ταχύτητα όμως σαν παράμετρος της βολής, είναι ένα πιο σύνθετο θέμα.

bill971
bill971
3 years ago
Reply to  spyros_sub

Καλησπέρα!
Αυτό ήθελα να ρωτήσω & εγώ.
Αν μια φρεγάτα έχει βάθος πχ 5 μέτρα θα μπορούσε η τορπίλη να “ταξιδέψει” στα 7-8 μέτρα κάτω από την επιφάνεια & όταν φτάσει κάτω από το πλοίο να εκραγεί σηκωνοντάς τη φρεγάτα επάνω & να “σπάσει” το πλοίο, το σκελετό του.
Αυτό το χτύπημα αρκεί για να το στείλει στον πάτο.

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS
3 years ago
Reply to  spyros_sub

Αγαπητε φιλε.
Μιας και απο οτι καταλαβαινω απο τα γραφομενα σας εχετε καποια παραπανω γνωση…αφου σας ευχαριστησω και εγω για τις πληροφοριες σας…θα ηθελα να σας πω πως το τελικο αποτελεσμα ειχε τα εντελως αντιθετα αποτελεσματα απο αυτα που επιχειρησε να εχει.
Η εικονα που βγηκε ηταν…και δικαιολογημενα αντικειμενο επιπεδου ανεκδοτου.Το αποτελεσμα…να αναγκαστουν ανθρωποι σαν και εσας να εξηγουν τεχνικα ζητηματα για να δικαιολογησουν την αποτυχημενη προπαγανδιστικη προσπαθεια.
Το κοινο θα ηταν απολυτως ικανοποιημενο με την εκρηξη χωρις να χρειαστει να δει την πορεια της τορπιλης.Αλλωστε δεν θα καθοταν να το ψαξει.
Οσο για την κινηματογραφικη αδεια που λετε…θα ηταν πρεπον να δειτε αναλογα βιντεο αλλων Δυτικων ενοπλων δυναμεων που ειναι ασυγκριτως ανωτερου επιπεδου απο αυτο που ειδαμε εμεις και δεν μπαινουν σε τετοιες λεπτομερειες.
Σε περιπτωση που εχετε καποια σχεση με τον τομεα σας ευχομαι καλη δυναμη και πολυ προσοχη γιατι οι κινδυνοι χρησης ξεπερασμενων συστηματων σε συνδιασμο με πιο συγχρονα μπορει να εχει πολυ ασχημα αποτελεσματα οπως ολοι γνωριζουμε.

NikosP
NikosP
3 years ago

Και κάτι άλλο σχετικό με την ΠΑ … γνωρίζετε αν υπάρχει σχέδιο-ετοιμότητα για στάθμευση Μ2000 στα Χανιά ;;; (από Τανάγρα στις νότιες ακτές της Κρήτης είναι ήδη >400 χιλιόμετρα … )

NikosP
NikosP
3 years ago

Σεβαστόν , αν και αυτοί που δεν θα έπρεπε να γνωρίζουν θα το καταλάβαιναν ή θα το έβλεπαν πριν τους κοινούς πολίτες της Ελλάδας.

Koulis
Koulis
3 years ago

Dynamic Manta 2017, 214 Παπανικολής. Ρωτήστε το τουρκικό υποβρύχιο Inonu που συμμετείχε, αν του έφθασαν οι τρεις ζωές!!!

Genesis
Genesis
3 years ago

Εγώ καταλαβαίνω ότι το προσωπικό νοιώθει επίσης την ανάγκη να “πατήσει το κουμπί” για να έχει την τεχνογνωσία… να ακούσει και το μπαμ βρε αδερφέ!

PANAGIS
PANAGIS
3 years ago

Αν είδαν το video με την τορπίλη , οι “απέναντι” δεν θα έχουν συνέλθει ακόμα από τα γέλια…..και δυστυχώς ….τους δείχνουμε το πόσο ισχυρό() είναι το ΠΝ….Αλλά θα σταθώ στην απάντηση του Κουντουριώτη στον Βενιζέλο αν μπορούμε να κερδίσουμε τους Τούρκους και ας φαντάζω ρομαντικός….– Θα νικήσωμεν κύριε Πρωθυπουργέ! Διότι δεν κερδίζονται οι μάχες μόνο με τα σίδερα και τα μπαρούτια, κρίνονται και με την ψυχή. Την ψυχή που έχουμε από τους προγόνους μας, τους ήρωες του 21, που νίκησαν πολύ πιο μεγάλους στόλους Τουρκίας και Αιγύπτου.
Πηγή: https://www.alexpolisonline.com/2019/10/blog-post_4.html#ixzz6QSruyHOV
Alexandroupoli Online

Yiorgos
Yiorgos
3 years ago
Reply to  PANAGIS

Αγαπητέ Παναγή,
Σε ευχαριστώ για τον σύνδεσμο που παράθεσες γιατί το άρθρο είναι τόσο επίκαιρο.
Φιλικά πάντα
Γιώργος

ETS
ETS
3 years ago

Ε ναι τι να κανει και το ΠΝ και τα κακομοιρα στελεχη απεναντι στους πολιτικαντηδες που παιζουν πρεφα με τις ζωες τους και την αμυνα ;
Διαμαρτυρια ισως?
Παραιτησεις;
Απειθεια στους χειρισμους των ανικανων;
Δημοσια καταγγελια;
Οταν δεν ορθωνεις αναστημα στα πολιτικα ανθρωπακια θα το κανεις στην Τουρκια και μαλιστα υπο την καθοδηγηση τους;
Επιτευγμα η εξαπολυση μιας τορπιλης σχεδον απαρχαιωμενης απεναντι σε γνωστα καρμπον κοπι σεναρια ενω οι Τουρκικες δυνατοτητες μεσω εγχωριων αντιμετρων παραμενουν αγνωστες .
Τι καταντια ειναι αυτη;
“Θα πολεμησετε με οτι εχετε.”.Κοινως κοψτε τον λαιμο σας και διακινδυνεψτε σκοτωθειτε μηπως νικησετε ωστε να διαπραγματευτουμε μετα διδοντας απο τα κεκτημενα σας με αιμα για να “μην γινει πολεμος”.. Τι μηνυμα στελνει στην Τουρκιαηλ η ολη ασκηση;Παντως οχι τα ανεκδοτα που αναφερει το αρθρο.
“Οι Ελληνες δεν εχουν συγχρονες τορπιλες και αναγκαζονται να χρησιμοποιουν μειωμενης ικανοτητας παλαιες”..
Συγκρισεις απολυτως ανεδαφικες και ολα καλα..
Τα κανονια του Αβερωφ λειτουργουν ναι η οχι ;
Να ξερουμε δηλαδη γιατι ποιος ξερει μπορει να χρειαστει να πολεμησουμε με οτι εχουμε και οχι με οτι ειναι αναγκαιο για την νικη των οπλων μας..
Αυτα για μερικα ψωροεκατομμυρια ..
Καληνυχτα σας.

Koulis
Koulis
3 years ago

Μετά το χουνερι στην Dynamic Manta 2017 κατά την οποία το ελληνικό 214 κατάφερε τρεις εικονικές βολές εναντίον του τουρκικού υποβρυχίου, μαντέψτε στις επόμενες Dynamic Manta, οι φίλοι και σύμμαχοι θέλησαν οποιαδήποτε αντιπαράθεση στα πλαίσια της άσκησης με τα ελληνικά υποβρύχια; Καλές οι πλάκες αλλά μαζί τους δεν παίζεις.

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  Koulis

Επειδή ως γνωστόν ο σβέρκος των τούρκων έχει γίνει κόκκινος από τις φάπες που τους ρίχνουν οι δικοί μας , απορώ γιατί αγοράσαμε Iris-T και Amraam. Με Sparrow και Sidewider μια χαρά την κάναμε την δουλειά μας. Γιατί ξοδευτήκαμε;

Koulis
Koulis
3 years ago
Reply to  x-m

Οι φαπες θα έρθουν αν το θελήσουν. Ποιός είπε ότι δεν πρέπει να αγοραστούν νέα όπλα; Έχεις κάπου μπερδευτεί.

efialtis1971
efialtis1971
3 years ago

Βιντεακι αποτροπης απο τον Σουηδικο Στρατο και οχι της πλακας οπως το δικο μας με τορπιλλες απο την εποχη της Μπουμπουλινας.Βιντεακι με επιδειξη NSM και οχι βολες με μουσκετα και γιαταγανια οπως εδω. https://www.youtube.com/watch?v=0NHK6sY4uYs
Ο τουρκος φοβαται οτι μπορει να τον σκοτωσει και οχι τα βιντεακια της πλακας με τα ”υπερσυγχρονα” οπλα οπως αυτα που δειχνουμε εμεις.ειλικρινα αν γινει κατι λυπαμαι τα παιδια του Ναυτικου που θα πολεμησουν.

Consigliere_
Consigliere_
3 years ago

καλυτερα που ριξαν με παλια οπλα. Οι Τουρκοι δερνονται απο αλαζονεια αυτη τη στιγμη.

dokimos
dokimos
3 years ago

Μην τους λετε τετοια πραγματα διοτι εαν τα ακουσουν οι πολιτικοι θα πουν σωπα μορε μια
χαρα ειναι και οι τορπιλες που εχουμε τι να τις κανουμε τις αλλες δωστε τα χρηματα σε κανενα δημοσιο υπαλληλο μπας και μας ψηφίσει
Τι κανουνε αραγε με αυτες της ρημαδες της τορπιλες ο θεος και η ψυχη τους εαν εχουν

Last edited 3 years ago by dokimos
ManBo
ManBo
3 years ago

ΜΙΑ SST-4 ΛΙΓΟΤΕΡΗ!!! Δείτε το και έτσι. Μία τορπίλη πιο κοντά σε αγορά καινούργιων! Θετική ενέργεια παιδιά!

FTS
FTS
3 years ago

Είναι πάντως το θέατρο του παραλόγου να μην βρίσκουνε τα χρήματα για τις τορπίλες των καινούργιων υποβρυχίων και να τα αφήνουν άοπλα για λιγότερο από 100m και την ίδια στιγμή να ψάχνουν να αγοράσουν πλοία με scalp naval.
Μήπως το επόεμενο θέμα σας πρέπει να εξετάσει το αν έχει χαθεί εντελώς η κοινή λογική μέσα στο ΠΝ?

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -