22.6 C
Athens
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΝαυτοδικείο για τον κυβερνήτη που «έθεσε σε κίνδυνο» βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο  

Ναυτοδικείο για τον κυβερνήτη που «έθεσε σε κίνδυνο» βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο  

Η «απώλεια προσοχής» του κυβερνήτη ήταν η αιτία της πρόσκρουσης του πυρηνικού υποβρυχίου HMS Ambush σε εμπορικό πλοίο με αποτέλεσμα ζημιές που κόστισαν στο Βασιλικό Ναυτικό 2,1 εκατ. λίρες. Ο κυβερνήτης του αξίας 1 δισεκατομμυρίου λιρών υποβρυχίου κλάσης Astute, Αντιπλοίαρχος Τζάστιν Κοντ, παραδέχθηκε ενώπιον Ναυτοδικείου την ενοχή του για την κατηγορία της έκθεσης του σκάφους σε κίνδυνο κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης ανοικτά των ισπανικών ακτών τον Ιούλιο του 2016, όταν αναδυόμενο, το HMS Ambush χτύπησε με τον πύργο του το εμπορικό MV Andreas κοντά στο Γιβραλτάρ.

Στον 45χρονο Αντιπλοίαρχο το Ναυτοδικείο στέρησε την αρχαιότητα κατά ένα έτος θεωρώντας τον υπεύθυνο, ως κυβερνήτη, για το ατύχημα που συνέβη την τελευταία ημέρα της άσκησης. Σύμφωνα με τον Επίτροπο του Ναυτοδικείου, Πλοίαρχο Άτγουιλ, ο κυβερνήτης απέτυχε να θέσει ως προτεραιότητα την ασφάλεια του πλοίου του, δεν χρησιμοποίησε δεύτερο περισκόπιο για να ελέγξει την περιοχή θέλοντας να περιορίσει τον κίνδυνο εντοπισμού του και βασίστηκε στις πληροφορίες δυο εκπαιδευομένων που επάνδρωναν το πρώτο περισκόπιο.

Επίσης «θεώρησε εσφαλμένως» ότι το άλλο πλοίο –το οποίο ήταν εμφανώς ορατό– δεν αποτελούσε απειλή, έτσι, όταν οι εκπαιδευόμενοι έστριψαν για να αποφύγουν το μικρό γιώτ Katharsis, το 7.400 τόννων υποβρύχιο βρέθηκε σε πορεία σύγκρουσης με το MV Andreas. Αν και υπήρχε χρόνος για να αποφευχθεί το ατύχημα καταδυόμενος, ο Αντιπλοίαρχος Κοντ δεν αντέδρασε.

«Σε περίοδο πολέμου ενδεχομένως δικαιολογείται να διακινδυνεύεις, σε εκπαιδευτική άσκηση όμως είναι αδικαιολόγητο» είπε ο Επίτροπος. «Η απόφασή του να επικεντρωθεί στην εκπαίδευση και όχι στην ασφάλεια επιδεινώθηκε από τα λάθη των εκπαιδευομένων. Βασίστηκε στην αντίληψή του ότι το υποβρύχιο ήταν ασφαλές, το ίδιο όμως το γεγονός της σύγκρουσης το αντικρούει αυτήν την υπόθεση».

Ακόμη χειρότερα, το βρετανικό υποβρύχιο υπέστη ζημιές εκατομμυρίων ενώ το εμπορικό διέφυγε αλώβητο. Όπως έγινε γνωστό, το οπλισμένο με πυραύλους Tomahawk και τορπίλλες HMS Ambush εκτελούσε εκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματος «Perisher», ένα σχολείο κυβερνητών (Submarine Command Course) του Βασιλικού Ναυτικού διαρκείας 23 εβδομάδων τόσο δύσκολο, που ονομάσθηκε έτσι λόγω του μεγάλου ποσοστού των αποτυχόντων εκπαιδευομένων.

Δαπανηρές συγκρούσεις

Το ατύχημα ενός εκ των νεοτέρων και πλέον προηγμένων σκαφών του Βασιλικού Ναυτικού δεν είναι το μόνο. Σε αρκετές περιπτώσεις, εμπλεκόμενα σε παρόμοια περιστατικά στελέχη τιμωρήθηκαν με σοβαρές κυρώσεις ή ακόμη και με απόταξη.

Ο πλοίαρχος του αντιτορπιλλικού HMS Nottingham (D91) και τρεις αξιωματικοί πέρασαν Ναυτοδικείο και τιμωρήθηκαν παραδεχόμενοι την ενοχή τους για την προσάραξη του πολεμικού σε ύφαλο στην Αυστραλία τον Ιούλιο του 2002. Η προσάραξη δημιούργησε ρήγμα 100 ποδών στην πλώρη και το αντιτορπιλλικό χρειάσθηκε να επιστρέψει στην Βρετανία για επισκευές επί ειδικού μεταφορικού πλοίου. Κόστος επισκευών, 39 εκατ. λίρες.

Ο 43χρονος κυβερνήτης του αντιτορπιλλικού Type 42, Πλοίαρχος Ρίτσαρντ Φάρρινγκτον, κρίθηκε ένοχος για αμέλεια άσκησης διοίκησης και απλώς επιπλήχθηκε –μια από τις μικρότερες ποινές που επιβάλει Ναυτοδικείο– καθώς δεν θεωρήθηκε υπεύθυνος για την προσάραξη αυτή καθεαυτή. Ωστόσο ο Ύπαρχος, Πλωτάρχης Τζων Λη, όπως και ο αξιωματικός φυλακής, Υποπλοίαρχος Τζέιμς Ντέννυ, απηλλάγησαν των καθηκόντων τους αποδεχόμενοι την ενοχή τους για αμέλεια ενώ ο πλοηγός του HMS Nottingham τιμωρήθηκε με αυστηρή επίπληξη αποδεχόμενος επίσης την ενοχή του για την ίδια κατηγορία.

Πριν τρία χρόνια, το επιθετικό υποβρύχιο HMS Talent (κλάσης Trafalgar) υπέστη ζημιές χτυπώντας σε πάγο ενώ παρακολουθούσε ένα ρωσικό πολεμικό. Το πιο… ατυχές ατύχημα πάντως, θεωρείται η προσάραξη του HMS Astute ανοιχτά της νήσου Skye το 2010, λίγο μετά την ένταξή του νέου υποβρυχίου σε υπηρεσία.

 

Αλέξανδρος Θεολόγου

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stefanos k
Stefanos k
5 years ago

Σωστό το άρθρων για την ευθύνες αυτόν που της έχουν. Σε 20 χρόνια τρία ατυχήματα χωρίς να χάθηκε πλοίο η υποβρύχιο.
Αυτούς τους άχρηστους πολιτικούς που έχουν και χρεοκόπησαν το Ηνωμένω βασίλειο τους έχουν και τους καμαρώνουν.
Αλλά σύγκριση ανδρών με τόλμη .
με τους ((πολιτικούς)) με ανάστημα τρωκτικού είναι ανώφελη.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Γάλλια πρότεινε την κατασκευή δικών της Gowind στην Ελλάδα!

Είναι γνωστό πως οι Γάλλοι προσφέρουν τις κορβέτες Gowind στο Πολεμικό μας Ναυτικό από το Σεπτέμβριο του 2021. Και μάλλον αν τότε δεν ήταν...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Neil Hunter της Schiebel, τι μπορεί να προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό το UAV S-100

Η αγορά των φρεγατών FDI ΗΝ, σηματοδοτεί για το Πολεμικό Ναυτικό,την έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης των κύριων μονάδων επιφανείας, ενώ παράλληλα εισάγονται νέες τεχνολογίες...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -