16.5 C
Athens
Κυριακή, 23 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΤο HMS Queen Elizabeth στην Κίνα ή αλλιώς το παιχνίδι της γάτας...

Το HMS Queen Elizabeth στην Κίνα ή αλλιώς το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι ότι στέλνει το νέο της και μοναδικό προς το παρόν αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth στη Νότια Σινική Θάλασσα, στην μεγαλύτερη αποστολή της χώρας στην περιοχή μέχρι σήμερα.

Στο αεροπλανοφόρο θα βρίσκονται τόσο τα (λίγα) βρετανικά F-35B όσο και αμερικανικά.

Πρόκειται για κλιμάκωση της ήδη τεταμένης κατάστασης στην περιοχή, αφού όπως είναι γνωστό η Κίνα διεκδικεί το σύνολο της υδάτινης επιφάνειας ως χωρικά της ύδατα, αλλά όλες οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής αλλά και η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζουν την διεκδίκηση αυτή.

Η δε Κίνα θεωρεί πως πλοία και αεροσκάφη που πλέουν και πετούν στην περιοχή παραβιάζουν τα δικαιώματά της και τα αντιμετωπίζει ως εχθρικά.

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ διεξάγουν επί σειρά ετών ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή, αλλά και απλές διελεύσεις άσκησης δικαιώματος ελεύθερης πλεύσης (FONOP) που αναμενόμενα προκαλούν οργισμένες απαντήσεις από το Πεκίνο αλλά μόνο σε λεκτικό επίπεδο.

Για του λόγου το αληθές, το περασμένο καλοκαίρι, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε διαθέσει για τον σκοπό αυτό το HMS Albion, ένα αμφίβιο αποβατικό πλοίο προκειμένου να εκτελέσει τέτοια διαδρομή μέσα από διεκδικούμενα από την Κίνα ύδατα. Το HMS Queen Elizabeth είναι ένα αεροπλανοφόρο, συνεπώς μιλάμε για μια σημαντική αναβάθμιση της ενέργειας αυτής.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκάβιν Γουίλιαμσον ανακοίνωσε τη νέα αποστολή του αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth, σε ομιλία του τη Δευτέρα το πρωί.

https://twitter.com/HMSQNLZ/status/1094941469788565504

Σίγουρα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία αλλά ήταν μία αποστολή που είναι βέβαιο πως προετοιμαζόταν και σχεδιάζονταν από καιρό. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει απομείνει χωρίς αεροπλανοφόρα με αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας από το 2010 όταν αποσύρθηκαν τα τελευταία Harrier ενώ το 2014 απώλεσε και τυπικά την ικανότητα με την απόσυρση και του τελευταίου αεροπλανοφόρου κλάσης Invincible, του HMS Illustrious.

Συνεπώς έχει ήδη μία τεράστια λίστα με περιοχές στις οποίες επιθυμεί να δηλώσει την παρουσία της, και φαίνεται ότι η Κίνα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων αυτής της λίστας.

Η ναυτική ισχύς του Ηνωμένου Βασιλείου πάντως παρόλο που παραμένει σεβαστή, δεν είναι παρά μία σκιά του εαυτού της και δη συνεχώς συρρικνούμενη.

Βασιλικό Ναυτικό: «Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις…»

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Φου Μαντσου
Φου Μαντσου
6 years ago

lol Global Britain …seriously ?
Καποιος να τους ενημερωσει για το superiority complex.
Να ευχονται μην τυχον και οι κιτρινοι αποφασισουν να ανταποδωσουν στα ισα και στειλουν εναν απο τους στολους τους να σουλατσαρει στα στενα ή “τυχει και τρακαρει” κανενα υ/β με το QE καπου εκει κοντα στα Spratleys.
Εκει να δεις global butthurt …

https://www.youtube.com/watch?v=fKR47cUkJqw

antonis.
antonis.
6 years ago

Οι Κινέζοι έχουν υιοθετήσει την ιδέα: τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου, δικά μου. Βρε ποιον γείτονα μου θυμίζει…?
Αλήθεια όμως, αν υπάρξει μια δυναμική συσπείρωση μεγάλων ναυτικών δυνάμεων (USN,JMSDF,ROK,RAN,RN) σε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στην Νότια Σινική Θάλασσα, θα “μαζευτεί” η Κίνα?
Ίσως για λίγο. Μέχρι να “ξεφουσκώσει” η κατάσταση τουλάχιστον…μετά πάλι προς τη δόξα τραβά.
Βρε ποιον μου θυμίζει (πάλι)?

Makis
Makis
6 years ago

Σιγά-σιγά θα δούμε την ΑΟΖ να μετατρέπεται σε αποκλειστική ζώνη κυριαρχίας καθως τα 12νμ ειναι πολύ λίγα για χωρες με τετοια απλα οπως οι ΗΠΑ η Κινα και η Ρωσια Δηλαδη το αεροπλανοφορο αυτό τωρα μπορει να καθεται στα 12,000000000001 νμ απο τις ακτες της Κινας και να ειναι νομιμο! Αυτο θα αλλαξει τουλαχιστον για τα ωκεανια νερα

Nikolaos
Nikolaos
6 years ago
Reply to  Makis

Δεν θα αλλάξει, και αν κάποιος επιχειρήσει να το αλλάξει θα γίνει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος γι’ αυτό. Για την ελευθερία των θαλασσίων οδών οι ΗΠΑ πήγαιναν σε πόλεμο ακόμη και την εποχή του απομονωτισμού (1776-1916). Ήδη το 1801, όταν το νεαρό αμερικανικό κράτος ήταν αδύναμο (μόλις 13 χρόνια μετά οι Βρετανοί το κατέλαβαν και πυρπόλησαν την πρωτεύουσά του …), ο Τζέφερσον έστειλε πλοίο για να χτυπήσει τους πειρατές του Γιουσούφ Καραμανλή Πασά, που έπιαναν αμερικάνικα εμπορικά πλοία στη Μεσόγειο, και να καταλάβει την Τρίπολη της Λιβύης. Αυτό είναι και κοινό συμφέρον όλων των εμπορικών εθνών. Οι ΗΠΑ μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν είχαν επικυρώσει καν τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (12ΝΜ αιγιαλίτιδα ζώνη) και κρατούσαν αιγιαλίτιδα ζώνη 3ΝΜ (βεληνεκές κανονιού του 18ου αιώνα), τα σοβιετικά Tu-95 Bear & M-4 Bison έβγαιναν (νόμιμα) φωτογραφίες με φόντο το Άγαλμα της Ελευθερίας και τους ουρανοξύστες του Μανχάτταν καθ’ οδόν προς την Κούβα (και αντίστοιχα πετούσαν σχεδόν πάνω από τους ναυστάθμους Νόρφολκ, Κινγκς Μπέι και Μέιπορτ, με τα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ …), με συνοδεία F-106 βέβαια, αλλά κανονικά και με το νόμο. Ποιοί είναι τώρα αυτοί οι κύριοι που δεν τους χωράει ο τόπος;
Για την ιστορία πάντως, τα αεροπλανοφόρα επιχειρούν πάντα σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές, τουλάχιστον 200 χλμ συνήθως, γιατί όχι μόνο δεν υπάρχει η πολυτέλεια να εκτεθούν στο βεληνεκές αντιπλοϊκών πυραύλων εδάφους, αλλά και θέλουν τεράστιο χώρο για τις επιχειρήσεις τους: Αν η ακτή είναι βόρεια και φυσάει βοριάς, έχω δε να σηκώσω υπέρβαρα α/φ (άλλως πρέπει να τα σηκώσω με όπλα αλλά όχι πλήρη καυσίμων και να τα ανεφοδιάζω στον αέρα, κακός μπελάς, περιπλέκει το σχεδιασμό …), πρέπει να πλεύσω βόρεια πάση δυνάμει (30 κόμβους), αν έχω να εξαπολύσω όλη την πτέρυγα για Alpha Strike θα μου πάρει μιάμιση ώρα, στην οποία έχω πλησιάσει κατά 80 χλμ την εχθρική ακτή! Άλλο τόσο για να τα μαζέψω, γιατί πάλι πρέπει να στρίψω κόντρα στον άνεμο για να έχουν όσο γίνεται χαμηλότερη ταχύτητα προσέγγισης και να μη χρειαστεί να απορρίψουν όπλα που περίσσεψαν.

Πορτοκάλης Αλέξανδρος
Πορτοκάλης Αλέξανδρος
6 years ago
Reply to  Makis

Φιλική διόρθωση. Η ελάχιστη απόσταση από την ακτή είναι 14 νμ

chikichiki
chikichiki
6 years ago
Reply to  Makis

Όταν γίνονταν οι διαβουλεύσεις για τη UNCLOS, είχαμε ήδη περάσει στην εποχή των κατευθυνόμενων βλημάτων, ακόμα βέβαια και παλαιότερα πλοία του Β’ΠΠ είχαν πυροβόλα που έπιαναν με άνεση τα 30χλμ. Δεν ήταν θέμα τότε, δεν θα είναι ούτε τώρα. Μην ανησυχείτε, δε θα έχουν αλλάξει τα πράγματα μέχρι να αποκτήσουμε κι εμείς αεροπλανοφόρα…

kakaouskia
kakaouskia
6 years ago

Καλημέρα

Προσπαθώ να καταλάβω την πολιτική του Ην. Βασιλείου αλλά ομολογώ πως αδυνατώ.

Βρίσκονται 40κάτι μέρες πριν την έξοδο από την Ε.Ε., ακόμη δεν έχουν καταλήξει τι θέλουν, και ενώ προγραμματίζουν συνάντηση υψηλού επιπέδου για να τους επιτραπεί από την Κίνα η πώληση συγκεκριμένων ειδών προϊόντων, στις 11 Φεβρουαρίου ο ΥΠΑΜ τους ανακοινώνει την ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου.

16 Φερβρουαρίου αναγκάζονται να ανακοινώσουν οτι η επίσκεψη αναβάλλεται, αλλά σύμφωνα με το ΥΠΑΜ τους “αυτό δεν οφείλεται στις δηλώσεις του υπουργού”. Εντάξει, απλή σύμπτωση βρε.

Πάντως αν ήμουν Κινέζος θα έβαζα ότι αισθητήρα έχω που δεν με πειράζει να δούν ότι έχω και θα εφεύρισκα τρόπους να έχω τα Φ35 όσο το δυνατών κοντύτερα στους αισθητήρες μου.

x-m
x-m
6 years ago
Reply to  kakaouskia

Υπερδύναμη έχουν πάψει προ πολλού να είναι , αλλά δεν είναι και ηλίθιοι. Δεν νομίζω ότι οι Κινέζοι μπορούν να το δουν σαν ευκαιρία για αποκόμιση νέων δεδομένων για τις δυνατότητες του F-35, όλες οι κινήσεις θα είναι λεπτομερώς προσχεδιασμένες.

nikos
nikos
6 years ago

Δοκιμαστικη βολτα -επίδειξη σημαίας είναι.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Μπορεί η Γαλλία να κάνει ρελάνς με φρεγάτες FREMM-FR/FDI αντί για τις ιταλικές Bergamini;

Η τρέχουσα συζήτηση με την Ιταλία για την απόκτηση από το δικό μας Πολεμικό Ναυτικό, των δύο πρώτων φρεγατών κλάσης Bergamini, της υποκλάσης General...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

BINTEO: Η Belharra από μέσα! Ξενάγηση εν πλω στην πρώτη γαλλική φρεγάτα

Βίντεο μεγάλης διαρκείας δημοσίευσε το Naval News από τις δοκιμές της πρώτης γαλλικής φρεγάτας FDI, της Amiral Ronarc'h. Όπου γίνεται ξενάγηση στα διάφορα διαμερίσματα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -