Με την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την κοινή δράση στη διάσωση υποβρυχίων τα πολεμικά ναυτικά Ινδίας και Σιγκαπούρης κατέστησαν το προηγούμενο μεταξύ τους για την αμοιβαία βοήθεια και συνεργασία σε κάθε περιστατικό έκτακτης ανάγκης που θα λάβει στο εξής χώρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η συμφωνία, γνωστή ως Ρυθμιστικός Κανονισμός Υποστήριξης Υποβρυχίας Διάσωσης και Συνεργασίας, υπογράφηκε κατά την πέμπτη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Αμύνης των δύο χωρών που φέτος διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης στις 20 Ιανουαρίου.
“Ο Ρυθμιστικός Κανονισμός Υποστήριξης Υποβρυχίας Διάσωσης και Συνεργασίας θα επιτρέψει και στα δύο Ναυτικά να επεκτείνουν την προσφορά βοήθειας στον τομέα της υποβρύχιας διάσωσης μεταξύ τους καθώς και να εκτελέσουν διμερείς ασκήσεις διάσωσης και να κάνουν επισκέψεις γνωριμίας που θα ενισχύσουν τη διαλειτουργικότητα και την εξειδίκευσή τους στις επιχειρήσεις διάσωσης υποβρυχίων”, δήλωσε ο υπουργός Αμύνης της Σιγκαπούρης, Ng Eng Hen, μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
Το Ναυτικό της Σιγκαπούρης έχει αυτή τη στιγμή έναν στόλο δύο συμβατικής πρόωσης υποβρυχίων κλάσης ‘Archer’ και δύο κλάσης ‘Challenger’ ενώ αναμένει την παράδοση τεσσάρων νέων υποβρυχίων κλάσης Type 218SG από τη Γερμανία. Επιπλέον, με το ναυτικό της μικρής Δημοκρατίας υπηρετεί κι ένα πλοίο διάσωσης υποβρυχίων των 84 μέτρων, το ‘Swift Rescue’, που είναι ικανό να κάνει επιχειρήσεις λεπτομερεούς έρευνας, εντοπισμού και διάσωσης υποβρυχίων σε κίνδυνο.

Από την άλλη, το Ινδικό Ναυτικό χρησιμοποιεί τέσσερις κλάσεις υποβρυχίων και έχει και αυτό ένα πλοίο διάσωσης υποβρυχίων των 70 μέτρων, το ‘Nireekshak’ (15), που είναι εφοδιασμένο με έναν θάλαμο αποσυμπίεσης έξι ατόμων και μπορεί να επιχειρήσει με δύο διασωστικά σκάφη μεγάλων βαθών (DSRV). Το 2016, το Ινδικό Ναυτικό υπέγραψε συμβόλαιο αγοράς δύο σκαφών υποβρύχιας διάσωσης DSAR-650L με την εταιρεία JFD με το πρώτο να παραδίδεται το 2018.
Πέρα από τη συμφωνία διάσωσης υποβρυχίων, Ινδία και Σιγκαπούρη συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν το επίπεδο της αμυντικής τους συνεργασίας, περιλαμβανομένου του τομέα της κυβερνητικής άμυνας και των επιχερήσεων ανθρωπιστικής συνεργασίας και αντιμετώπισης καταστροφών (HADR).