19.4 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΔιεθνή Ναυτική Επιθεώρηση στην Ν. Κορέα: Πολεμικά από 12 χώρες, κρυφές φιλοδοξίες...

Διεθνή Ναυτική Επιθεώρηση στην Ν. Κορέα: Πολεμικά από 12 χώρες, κρυφές φιλοδοξίες και… απουσίες με νόημα

Η κόντρα Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας για την σημαία των ιαπωνικών πλοίων που θα μετείχαν στην φετινή Ιnternational Fleet Review έφερε στο επίκεντρο της δημοσιότητας την εκδήλωση που διοργανώνει το νοτιοκορεατικό Ναυτικό από τις 10 έως 14 Οκτωβρίου στην βάση του Jeju-do… πριν καν αρχίσει. Η εντυπωσιακή πρόβα 24 νοτιοκορεατικών πλοίων και 17 πολεμικών από 12 χώρες έδωσε μια ιδέα για την μεγάλη επιθεώρηση που αναμένεται να συγκεντρώσει τα βλέμματα όλων. Κάποιοι πάντως δεν θα είναι εκεί.

Το ιαπωνικό Ναυτικό δεν θα στείλει πλοία, αρνούμενο να φέρουν σκάφη του σημαία εκτός της προβλεπόμενης, όπως είχαν προτείνει οι διοργανωτές καθώς η σημαία του Ανατέλλοντος Ηλίου εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στην Ν. Κορέα έχοντας συνδεθεί με την ιαπωνική κατοχή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Αλλά ούτε η Κίνα θα συμμετάσχει, ειδοποιώντας τους Νοτιοκορεάτες ότι δεν θα στείλει ένα αντιτορπιλλικό 7.100 τόννων όπως σχεδίαζε επικαλούμενη «εσωτερικούς λόγους» χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

«Jeju, εκεί που ξεκινά η ειρήνη» λέει το επίσημο σλόγκαν της διοργάνωσης. Όμως η Διεθνής Ναυτική Επιθεώρηση του 2018 βρίθει παρασκηνίου. Αν και ιαπωνική αντιπροσωπεία θα παρίσταται, χωρίς πλοία, ο Πρόεδρος της Ν. Κορέας Μουν Τζε-ιν δέχεται εκκλήσεις να μην παρακολουθήσει στις 11 του μηνός την επιθεώρηση από το 4.900 τόννων αποβατικό Ilchulbong της αναβαθμισμένης κλάσης (LST-II) Cheonwangbong όπως έχει προγραμματιστεί αλλά από το πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων Dokdo.

Το εγχώριας ναυπήγησης 14.500 τόννων Dokdo (LPH-6111) φέρει το όνομα του ανατολικότερου συμπλέγματος νησιών της Ν. Κορέας που βρίσκονται στο επίκεντρο εδαφικών διαφορών με την Ιαπωνία καθώς διεκδικούνται από το Τόκυο. Πόσο πιο σαφές να γίνει το μήνυμα;

Δεν είναι μόνο το παρασκήνιο αλλά και οι φιλοδοξίες που δίνουν ξεχωριστό νόημα στην φετινή διοργάνωση από την Σεούλ –την τρίτη που φιλοξενεί η Ν. Κορέα. Μεταξύ των νοτιοκορεατικών πολεμικών που θα μετάσχουν στην επιθεώρηση είναι το 7.600 τόννων αντιτορπιλλικό Yulgok YiYi τύπου Aegis, το 4.400 τόννων αντιτορπιλλικό Dae Jo Yeong, το αντιτορπιλλικό Gwanggaeto the Great της ομώνυμης κλάσης εκτοπίσματος 3.900 τόννων με δυνατότητες φρεγάτας και το 10.000 τόννων πλοίο υποστηρίξεως Soyang, όλα ικανά για επιχειρήσεις μακριά από τις ακτές της χώρας.

Η Σεούλ δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της για ένα ισχυρό Ναυτικό ανοικτής θαλάσσης (blue-water Navy) που θα επεκτείνει το φάσμα επιχειρήσεών του πέραν της Κορεατικής Χερσονήσου για την «προστασία των θαλασσίων οδών επικοινωνίας και της ειρήνης στην περιοχή». Ωστόσο η ένταση με την Βόρεια Κορέα, η οποία κορυφώθηκε με την βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας Cheonan τον Μάρτιο του 2010, υποχρέωσε το Ναυτικό να αναβάλλει τα σχέδιά του υπό τον φόβο της κριτικής ότι αφήνει ανυπεράσπιστες τις ακτές της χώρας στην επιθετικότητα του Βορρά.

Οι πρόσφατες προσπάθειες προσέγγισης Βορρά-Νότου αλλά και οι εν δυνάμει απειλές από γειτονικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, έχουν καταστήσει σαφές για το νοτιοκορεατικό Ναυτικό ότι πρέπει να προσανατολισθεί εκ νέου στις δυνατότητες ποντοπόρων επιχειρήσεων. Άλλωστε οι εντάσεις με τους γείτονες δεν λείπουν καθώς οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τα όρια των ΑΟΖ συνεχίζονται, το ίδιο και οι ιαπωνικές διεκδικήσεις για την κυριότητα των Ντόκ-ντο ή Τακέσιμά όπως είναι γνωστά στους Ιάπωνες.

«Ναυτικό ανοιχτής θάλασσας… Ο στόχος μας δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα αλλά ναι, ονειρευόμαστε να το επιτύχουμε» δηλώνει υπό τον όρο της ανωνυμίας στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap υψηλόβαθμος αξιωματικός του Ναυτικού. «Στο παρελθόν βασιζόμασταν στην ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών. Όμως τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε οι ίδιοι τις δυνατότητες διαφύλαξης των ναυτικών μας συμφερόντων» λέει χαρακτηριστικά.

Στην ναυτική επιθεώρηση λαμβάνουν μέρος και οι ΗΠΑ με τρία πλοία, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου USS Ronald Reagan (CVN-76) το οποίο θα παρελάσει τελευταίο λόγω μεγέθους αλλά και η Ρωσία ενώ 46 χώρες απ’ όλο τον κόσμο μετέχουν με αντιπροσωπείες. Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό Ναυτικό, η φετινή διοργάνωση είναι η μεγαλύτερη εν σχέσει με τις προηγούμενες που είχε φιλοξενήσει η χώρα το 1998 και το 2008.

Αλέξανδρος Θεολόγου

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Μάριος
Μάριος
5 years ago

Καλησπέρα,

Το DDG-992 Yulgok YiYi είναι το δεύτερο της κλάσης Sejong the Great, με εκτόπισμα 8.500 τόνους.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες θα είναι οι κύριες αποστολές που θα αναλάβουν οι φρεγάτες FDI HN

Τα άρθρα που έχουμε γράψει, μόνο εμείς, για τις FDI HN, κλάση "Κίμων", μάλλον προσεγγίζουν τις πολλές δεκάδες. Για να κάνουμε την απαραίτητη, μικρή,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -