27.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΗ Τεχεράνη θέλει… πυρηνικά υποβρύχια (!) όμως η πραγματική απειλή είναι άλλη

Η Τεχεράνη θέλει… πυρηνικά υποβρύχια (!) όμως η πραγματική απειλή είναι άλλη

Το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο ναυπήγησης πυρηνικών υποβρυχίων, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Αρχηγού Ναυτικού, Υποναυάρχου Χοσέϊν Χανζάντι, καθώς η παρατεταμένη παρουσία αμερικανικών πολεμικών στην περιοχή του Περσικού οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια. Χωρίς αυτήν τα πλοία των ΗΠΑ θα έπρεπε να ελλιμενισθούν για ανεφοδιασμό, υποστήριξε.

Αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο Υποναύαρχος ξεχνά, για να το θέσουμε κομψά, ότι το αμερικανικό Ναυτικό δεν έχει πρόβλημα να εναλλάσσει πλοία σε επιχειρήσεις κατά το δοκούν –όπως και να τα ανεφοδιάζει εν πλω– ασχέτως τύπου πρόωσης, είναι η δεύτερη φορά από το 2016 που το Ιράν εκφράζει την επιθυμία να αποκτήσει πυρηνοκίνητα πολεμικά πλοία και μάλιστα υποβρύχια. Εάν δεν πρόκειται για «ηρωϊκές» δηλώσεις προς εγχώρια κατανάλωση ή στο πλαίσιο ελιγμών της Τεχεράνης μετά την υπαναχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε πώς θα μπορούσε να καταφέρει κάτι τέτοιο.

Ακόμη κι αν έβρισκε αντιδραστήρα, η ναυπήγηση ενός πυρηνικού υποβρυχίου απαιτεί δεκαετίες εμπειρίας που το Ιράν απλώς στερείται. Εκτός αν το έκανε πιο εύκολο κάποιος που ξέρει –το οποίο αποτελεί ακόμη πιο τραβηγμένο σενάριο. Σημειωτέον ότι τα σχέδια για πυρηνικά πλοία θα απαιτούσαν εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό το οποίο θα υπερέβαινε το όριο που προέβλεπε η προαναφερθείσα συμφωνία-φραγμός στις φιλοδοξίες της Τεχεράνης για πυρηνικά όπλα.

Αν κάτι προκαλεί ανησυχία δεν είναι οι φαντασιώσεις του καθεστώτος για πυρηνικά υποβρύχια αλλά η ασύμμετρη απειλή των υποβρυχίων που ήδη διαθέτει. Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, ο στόλος υποβρυχίων του Ιράν αριθμεί περίπου 28 σκάφη. Μπορεί να μην είναι πυρηνοκίνητα επιθετικά (SSN) ή βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) ωστόσο τα 6 (;) ντηζελο-ηλεκτροκίνητα και τα 22-23 μίνι υποβρύχια σε μια «κλειστή» θάλασσα όπως είναι ο Περσικός μπορούν να καταστούν μέγα πρόβλημα.

Τα τρία ρωσικής προέλευσης υποβρύχια ‘Kilo’ του ιρανικού Ναυτικού, γνωστά ως κλάση «Τάρεκ» στο Ιράν, έχουν μήκος 74 μέτρων, εκτόπισμα 2.325 τόννων και εκτός από τορπίλλες των 533 χιλ. φέρουν και 24 νάρκες για ναρκοθέτηση. Η αποτελεσματικότητά τους περιορίζεται από τα ρηχά νερά του Περσικού καθώς τα σκάφη αυτά απαιτούν βάθος τουλάχιστον 50 μέτρων. Νερά τόσο βαθιά υπάρχουν μόνο στο 1/3 του Κόλπου, γι’ αυτό και τα ιρανικά ‘Kilo’ αναπτύσσονται κυρίως στον βαθύτερο Κόλπο του Ομάν και ενδεχομένως στο βόρειο τμήμα της Αραβικής Θάλασσας.

Τα εγχωρίως ναυπηγηθέντα μεσαία σκάφη κλάσης «Φατχ» (Κατακτητής) έχουν εκτόπισμα 593 τόννους σε κατάδυση, είναι οπλισμένα με τορπίλλες 533 χιλ. ενώ από τους τέσσερεις τορπιλοσωλήνες που διαθέτουν μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους cruise με εμβέλεια περίπου 2.000 χλμ οι οποίοι είναι σε θέση να πλήξουν αμερικανικές βάσεις στην περιοχή αλλά και στόχους στο Ισραήλ. Τα δύο υποβρύχια της κλάσης που υπηρετούν δύναται να εκτελέσουν και ναρκοθέτηση μεταφέροντας οκτώ νάρκες.

Με μήκος 29 μ. και εκτόπισμα μόλις 120 τόννους, τα υποβρύχια-νάνοι κλάσης ‘Ghadir’ είναι ο πλέον πολυάριθμος τύπος και δυνητικά ο πιο επικίνδυνος. Μπορεί να έχουν μόνο δύο τορπιλλοσωλήνες για τορπίλλες ή πυραύλους, όμως το μικρό τους μέγεθος σε συνδυασμό με τα αβαθή ύδατα της περιοχής προσφέρεται για ενέδρες στα περάσματα της διεθνούς ναυσιπλοΐας –μια ύστατη επιλογή της ιρανικής ηγεσίας σε περίπτωση που πιεστεί ασφυκτικά στρατιωτικά αλλά όχι απίθανη, όπως έδειξε ο «πόλεμος των τάνκερ» κατά την σύγκρουση με το Ιράκ.

Αλέξανδρος Θεολόγου   

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
epampapas
epampapas
4 years ago

Δεν υφίσταται πρακτικά συμφωνία περιοερισμού του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Οι ΗΠΑ την διέλυσαν,

NIKOS_300
NIKOS_300
4 years ago

Μικρά υποβρύχια θα ήταν χρήσιμα για εμάς; Υπάρχουν παραδείγματα στο δυτικό οπλοστάσιο;;

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago
Reply to  NIKOS_300

Έχω την εντύπωση ότι το μέγεθος ενός υποβρυχίου καθορίζεται κυρίως από τα συστήματα που πρέπει να φέρει.
Οπότε ένα υποβρύχιο με πολύ βασικά συστήματα χωρίς φανφάρες με 2 τορπίλες και όσο πλήρωμα χρειάζεται για τα βασικά με δυνατότητα έως 5 μέρες πλεύσης κάτω από την επιφάνεια , πόσο μικρό θα μπορούσε να γίνει και αν θα απειλούσε ένα σχετικά σύγχρονο ναυτικό πχ το τουρκικό χωρίς να πρέπει να εκτελέσει αποστολές αυτοκτονίας?
Μήπως με βάση όλα τα παραπάνω, τα σημερινά συμβατικά υποβρύχια είναι όντως όσο ποιο μικρά μπορεί να είναι?

Georgios
Georgios
4 years ago

Τα σύγχρονα ΑΙΡ έχουν κάνει obsolete τα παραδοσιακά πυρηνικά υποβρύχια. Επίσης τα πυρηνικά, πέραν του μεγαλύτερου κόστους τους, λόγω του αντιδραστήρα τους, που δεν δύναται να κλείσει, έχουν και παραπάνω ακουστικό ίχνος, πράγμα θανατηφόρο στη σύγχρονη εποχη.

Thanos74
Thanos74
4 years ago

Αν και οποτε με ξενη βοηθεια η μη τα F35I περιμενουν…..
Εκτος και αν οι Clingon ειναι μουσουλμανοι σιιτες. 😀

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -