Το Ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν παρέλαβε σε μια μεγάλη τελετή 340 συνολικά ταχύπλοα μάχης τη Δευτέρα.
Τα σκάφη υψηλών ταχυτήτων που επιδείχθηκαν στην τελετή ανήκουν σε διάφορους τύπους, περιλαμβανομένων των κλάσεων ‘Ashura’, ‘Zolfaghar’, ‘Taregh’, ‘Nasser’ και ‘Gashti’ και έχουν την δυνατότητα να εξοπλιστούν με ποικιλία οπλισμού, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένων ρουκετών και πυραύλων.

Στην τελετή παρέστη όλη σχεδόν η στρατιωτική ηγεσία των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μεταξύ τους ο αρχηγός τους, αντιστράτηγος Mohammad Baqeri, ο διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αντιστράτηγος Hossein Salami, ο διοικητής του ναυτικού του Σώματος των Φρουρών, υποναύαρχος Ali Reza Tangsiri, καθώς και επίσημοι φορείς και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Τα ταχύπλοα σκάφη είναι ελαφρά, γρήγορα και ενσωματώνουν επιθετικές ικανότητες αν συνδυαστούν με κατάλληλα οπλικά συστήματα και τακτικές. Το ναυτικό σκέλος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης έχει αναπτύξει δόγμα επιχειρήσεων για αξιοποίηση τέτοιων σκαφών στον Περσικό Κόλπο, στη θάλασσα του Ομάν και στην Κασπία.

Τον Οκτώβριο του 2019, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράν ανακοίνωσαν σχέδια για την κατασκευή στο εγγύς μέλλον τέτοιων ελαφρών σκαφών, ικανών να ταξιδεύουν με ταχύτητες 100 κόμβων την ώρα. Τα ταχύπλοα μάχης είναι ικανά να φέρουν και να εκτοξεύουν ποικιλία όπλων με τη μορφή πυραύλων και ρουκετών επιφανείας-επιφανείας και να υποστηρίζουν επιχειρήσεις δυτών και ειδικών δυνάμεων.
Περσικός: Το Ιράν παίζει πόλεμο με fake αμερικανικό αεροπλανοφόρο
Τα σκάφη αυτά επιχειρούν συνήθως σε “σμήνη” σκαφών ελισσόμενα με ταχύτητα και προκαλώντας κορεσμό στα πανίσχυρα αλλά αργοκίνητα πολεμικά ανοιχτών θαλασσών. Με τον τρόπο αυτό -και με την προσπάθεια στο σχεδιασμό του ώστε να ενσωαμτώνει χαρακτηριστικά stealth- τα σκάφη αυτά αποτελούν υπολογίσιμη απειλή ακόμα και για τα ισχυρότερα ξένα ναυτικά. Το ναυτκό Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν έχει προκαλέσει με αυτόν τον τρόπο ένα κλίμα αμφισβήτησης της ελευθεροπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, σημείο-πέρασμα για τα μεταγωγικά μεταφοράς των μεγαλύτερων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, γεγονός που προκαλεί τον εκνευρισμό της διεθνούς κοινότητας.
Ποιος προστατεύει την ποντοπόρο ναυτιλία; Πόσο έτοιμοι είμαστε για τις μελλοντικές προκλήσεις;