27.2 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣTο USN αποκτά ιταλικές FREMM σαν FFG(X), ποιες οι πιθανότητες να δούμε...

Tο USN αποκτά ιταλικές FREMM σαν FFG(X), ποιες οι πιθανότητες να δούμε μια ελληνική FFG(X) HEL;

 

H απόφαση του US Navy  για την επιλογή της ιταλικής FREMM, Bergamini Class, σαν το νικητή του διαγωνισμού FFG(X) δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Μια προσεκτική ανάγνωση των υποψήφιων σχεδίων θα μπορούσε να αποκαλύψει πως οι Ιταλοί είχαν το πλέον “σωστό”  και ισορροπημένο σχέδιο, ή μάλλον το σχέδιο στα “μέτρα” του διαγωνισμού και πολύ κοντά σε αυτό που επιθυμεί το USN.

Ιταλική θα είναι η φρεγάτα FFG(X) του Αμερικανικού Ναυτικού

Oi Ισπανοί έχουν ένα μάλλον παρωχημένο πλοίο, ενώ οι Αυστραλοί ήρθαν με ένα σχέδιο προηγμένο μεν, αλλά αρκετά ακριβό δε. Οι Ιταλοί ήρθαν διαβασμένοι, έκαναν τις απαραίτητες μετατροπές σε ένα ήδη εξαιρετικό σχέδιο, με μεγάλη επιτυχία ήδη και εξαγωγές σε αρκετές χώρες, ενώ όλο το πλοίο ήταν πολύ κοντά στις αμερικανικές ανάγκες. Η FREMM από μόνη της είναι ένα μικρό αντιτορπιλικό, ενώ στην ιταλική έκδοση (και αμερικανική) το προωστήριο σκεύος έχει πολλά κοινά με τα όσα ξέρουν οι Αμερικανοί εδώ και πολλές δεκαετίες.

Έτσι, γεννιέται ένα ερώτημα σε πρώτη φάση. Γιατί η Ελλάδα δεν έχει ενδιαφερθεί για τις δυο ιταλικές FREMM που ήταν διαθέσιμες προς πώληση; Γιατί έπρεπε και σε αυτή την περίπτωση δυο πλοία που θα μπορούσαν να ενισχύσουν σχετικά γρήγορα το ΠΝ κατέληξαν στην Αίγυπτο; Τι σημαίνει αυτό, πως τα πλοία δεν θα μπορούσαν να έρθουν με G2G συμφωνία όπως οι Belh@rra;

Οι ΗΠΑ ίσως να προσφέρουν τις LCS/MMSC με χαμηλότοκο πολυετές δάνειο, μπορούμε να βρούμε 120 εκ ετησίως;

Τώρα, καθώς οι δυο ιταλικές φρεγάτες είναι παρελθόν, έχουμε κάτι εξαιρετικά “χειροπιαστό” στα χέρια μας. Οι ΗΠΑ, έχουν πλέον “Νέα Φρεγάτα”, ένα πλοίο ικανότερο από τις LCS (με τον πραγματικά “αστείο” οπλισμό) αλλά μικρότερο και φθηνότερο από τα παντοδύναμα Arleigh Burke. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μια παραδοχή πως το πείραμα των LCS ήταν ενδιαφέρον, αλλά μάλλον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Η FFG(X) είναι το προσωρινό όνομα για μια κλάση σκαφών που μάλλον δεν θα περιοριστεί στα 10 ή 20 σκάφη, αλλά αργά και σταθερά θα αποκτήσουν το δικό τους ρόλο στους ωκεανούς και θάλασσες του πλανήτη. Σύντομα θα τα δούμε να παίξουν το ρόλο που κάποτε έπαιζαν οι O.H.Perry, και φυσικά, είτε δεν μπορούν να παίξουν τα LCS, είτε είναι πολύ κοστοβόρο να παίξουν τα ΑΒ. Κάπου εδώ να πούμε πως οι FFG(X) δεν θα έχουν και πολλά να ζηλέψουν από τις FFG(X).

Η Ιταλία διαπραγματεύεται επίσημα την πώληση FREMM στην Αίγυπτο

Το USN έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό για τις FFG(X) αν και γενικά τα αμυντικά προγράμματα δεν φημίζονται για τις δυνατότητες που έχουν να παραμένουν εντός των ορίων του αρχικού προϋπολογισμού. Στις FFG(X) όμως υπάρχει ένα σημαντικό δεδομένο, δεν μιλάμε για ένα πλοίο με τεχνολογίες που δεν έχουν εφαρμοστεί ξανά, αλλά για ένα υπαρκτό πλοίο, που θα κατασκευαστεί σε μια τροποποιημένη έκδοση.

Οι φίλοι θα θυμούνται πως πριν λίγο καιρό είχαμε γράψει για τη διαθεσιμότητα 2 ιταλικών φρεγατών FREMM, που τελικά κατέληξαν στην Αίγυπτο. Τα πλοία είχαν ήδη προσφερθεί στη Βραζιλία, σε μια εξαιρετική συμφωνία που σε άλλες περιπτώσεις θα έπρεπε να μας είχε “αφυπνίσει”. Ως συνήθως όμως, και αυτά τα πλοία “πέρασαν” από μπροστά μας, χωρίς άλλη ελληνική αντίδραση.

Η Ιταλία “παίζει τα ρέστα της” προσφέροντας φρεγάτες και στρατιωτικά οχήματα στη Βραζιλία για να κερδίσει το πρόγραμμα Tamandaré

 

Είναι κοινό μυστικό πως το θέμα FFG(X) έχει συζητηθεί σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Αμερικανοί επιτελείς έχουν προτείνει την εξέταση του αμερικανικού σχεδίου, καθώς το κόστος του, για την ισχύ πυρός που θα έχει, θα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η FFG(X) είναι ένα πλοίο κατά πολύ ανώτερο της LCS, και συγκρίσιμο σε ισχύ με τις Type 26. Ενώ φυσικά δεν υστερεί καθόλου σε σχέση με τις Belh@rra τεχνολογικά, αν εξαιρέσει κανείς το μεγαλύτερο εκτόπισμα των FFG(X).

Το ενδεχόμενο απόκτησης της FFG(X) δεν είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί από το ΠΝ στις αναλύσεις του. Το θέμα είναι πως μέχρι και πριν λίγες ώρες, οι ΗΠΑ δεν είχαν κάποιο σχέδια, αλλά σχέδια, ενώ το όλο πρόγραμμα δεν ήταν καν “σίγουρο”. Είχαμε μόνο υποψήφιους διαγωνιζόμενους, που μάλιστα συνέχιζαν να “κονταροχτυπιούνται” πριν ανακηρυχτεί ο νικητής. Τουλάχιστον, αυτή τη φορά το USN δεν επέλεξε δυο σχέδια, αλλά ένα.

ThinkOfTheBox: Belh@rra ή FFG (X) για το ΠΝ; ποια είναι η καλύτερη λύση;

Το πλοίο μοιάζει ιδανικό για την Ελλάδα, παρά το μεγάλο του μέγεθος. Αποτελεί κοινή πεποίθηση πως το ΠΝ προτιμά αμερικανικά όπλα για τις νέα του πλοία, όποια κι αν είναι αυτά. H “περιπέτεια” με τις Adelaide έδειξε πως στο πίσω μέρος του μυαλού των επιτελών του ΓΕΝ είναι ο SM-2, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τη στενή σχέση που έχει η χώρα μας με τον ESSM.

Το πλοίο, αν αποκτηθεί, θα μπορούσε να ήταν μια από τις καλύτερες λύσεις για την Ανατολική Μεσόγειο. Πολύ πιο σύγχρονο και με πολύ χαμηλότερες ανάγκες συντήρησης και επάνδρωσης σε σχέση με τα Arleigh Burke, θα μπορούσε να κάνει όλα όσα θέλει το ΠΝ, και το σημαντικότερο, να προσφέρει αυτό το “κάτι” που χρειάζεται το Ναυτικό για να αποκτήσει, μια και καλή την ποιοτική υπεροχή.

CEO Naval Group: Οι Αμερικανοί προσπαθούν να πείσουν τους Έλληνες να αγοράσουν LCS και να αφήσουν τις Belh@rra!

Το σημαντικότερο όμως είναι, πως το USN θα ήθελε πάρα πολύ, με την “πρώτη”, να δείξει πως η FFG(X) δεν θα είναι απλά ένα “αμερικανικό” πλοίο, αλλά το επιλέγουν και συμμαχικά ναυτικά. Μια Ελλάδα με FFG(X), με ένα ΠΝ με δυνατότητα υποστήριξης πλοίων σαν την FFG(X) θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμη από πολλές απόψεις.

Μια “μακροχρόνια” παραγγελία πλοίων από την Ελλάδα, εκτός του ότι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία, θα έριχνε ακόμη περισσότερο το κόστος για ΗΠΑ και Ελλάδα, ενώ θα προέτρεπε κι άλλα ναυτικά να συμπλεύσουν με τις ΗΠΑ. Βέβαια, θα πρέπει να αποδεχτούμε πως η Ελλάδα θα παραλάβει πλοία μετά το 2026. Αλλά ούτως ή άλλως, περίπου εκείνη την περίοδο θα μπορούσαμε να παραλάβουμε κάθε νέο πλοίο, ακόμη και τις Belh@rra.

Η ελληνική πλευρά έτοιμη να αποδεχτεί αμερικανική προσφορά για Arleigh Burke ή/και Ticonderoga

Είναι σχεδόν βέβαια, πως μια “πρόσδεση” στο άρμα των ΗΠΑ και του USN θα ήταν πλέον η άρση του τελευταίου εμποδίου στην παραχώρηση αντιτορπιλικών Arleigh Burke από τα αμερικανικά αποθέματα, ή έστω Ticonderoga, που θα αποσύρονταν μετά από μια δεκαετία ή και περισσότερο, όταν θα έμπαιναν σε υπηρεσία όλες οι ελληνικές FFG(X).

Μια επιστροφή των αμερικανικών πιέσεων και “προσφορών”, προκειμένου η Ελλάδα να ξεχάσει εντελώς την υπόθεση των γαλλικών πλοίων, και να σκεφτεί “αμερικάνικα”. Άλλωστε οι καθυστερήσεις στην υπογραφή των συμβολαίων με τους Γάλλους, δείχνει πως κάτι άλλο παρά έχουν λυθεί τα όποια προβλήματα, χρηματοδοτικά ή εξοπλισμού.

Το θέμα της κλάσης FFG(X) είναι μεγάλο, και θα επανέλθουμε. Θα θέλαμε να σας πούμε ετοιμάζουμε ένα άρθρο για το νέο πλοίο του USN! Μείνετε συντονισμένοι!

 

281 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
281 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
CKfurious
CKfurious
4 years ago

Pa pa pa pa
Μακρυά από αμερικανικα πλοία!!
Έχουν πρόβλημα με τον αμίαντο δεν το ξέρατε?? :silly:
S μέχρι το 2040 και βλέπουμε!!! 😡 😡 😡 😡 😡

Gunner
Gunner
4 years ago
Reply to  CKfurious

Γιατί οι S δεν είχαν/έχουν αμίαντο;

evaggelos
evaggelos
4 years ago
Reply to  CKfurious

ελα πες το μονο μπελαρα θες 😛

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  evaggelos

Δεν υπάρχει τίποτα άλλο!!!!
(2bel@3 bill 😡 😡 😡 😡 😡 😡 )
Τέλη του μηνα υπογράφουμε!!!!(something)

Steve
Steve
4 years ago
Reply to  CKfurious

4 δις πήγαν οι Bel… Σαν τις μάσκες ένα πράμα.. κάθε μήνα ανεβαίνουν και 1 δις..

https://www.enikos.gr/politics/711496/sikonoun-ta-cheria-psila-me-tous-gallous-gia-tis-fregates-belharr

panos
panos
4 years ago
Reply to  Steve

ΧαΧαΧα …Με 2€ δις το τεμάχιο παίρνουμε ολοκαίνουργια Arleigh Burke που βγαίνουν σαν κουλούρια από τα αμερικανικά ναυπηγία!

Jason
Jason
4 years ago
Reply to  Steve

Μαλλον ψαχνουν για κοροιδα και θυματα. Ας σκεφτουμε πως εαν κοστιζουν 4 δις ευρω οι Belhara, οι Αμερικανοι φτιαχνουν 10 φρεγατες FFG(X) με 5 δις ευρω (5.6 δις δολλαρια = 5 δις ευρω).

evaggelos
evaggelos
4 years ago
Reply to  CKfurious

με τρελα κ κορδελα 😀 τελος του μηνα θα υπογραψουμε παραταση στα nh90 στης τορπιλες καθως κ στα νεα οπλα κ φορτηγα :silly: 🙂

Animades
Animades
4 years ago
Reply to  CKfurious

FFG(X) HEL ,,!!!

Οπως γράφει και ο αρθρογράφος της πτήσης ” Το πλοίο μοιάζει ιδανικό για την Ελλάδα ” να μερικοί λόγοι :
# ” Αμερικάνικα όπλα (Sm2 , essm ) ”
# ” σχέδιο πολύ κοντά σε αυτό που επιθυμεί το USN”, αλλά και το Π.Ν.συμπληρώνω…
# ” δεν υστερεί καθόλου σε σχέση με τις Belh@rra τεχνολογικά ” , θα έλεγα είναι και ικανότερο σε αρκετά σημεία….
# ” καθώς το κόστος του, για την ισχύ πυρός που θα έχει, θα είναι εξαιρετικά χαμηλό ”
θα συμπλήρωνα , ότι ταιριάζει , ως έχει , χωρίς κοστοβόρες αλλαγές, για το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό , με την εξαίρεση του πλωριού πυροβόλου , που θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα ικανότερο (πχ strales 76”) ,
# “παραδοτέα λίγα λίγα μετά το 2016″ , θά λεγα οκ , γιατί αφενώς άμεσα δεν υπάρχει σάλιο , αλλα και γιατι δεν θα μας χάλαγε καθόλου να παίξει κάποιο αμερικάνικο πολυεργαλείο σαν ” ενδιάμεση ” λύση …. as soon as possible ….

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago
Reply to  CKfurious

Ο Furious γαργάρα έκανε τους 26 knots των ffg(x). Στις La fayette οι 25 knots των πείραζαν. 👿 😈 :envy:
comment image

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Fingolfin

FFFG(X) και κουραφέξαλα 😡
Πλοίο χωρίς SADRAL για CIWS και αεράμυνα δεν στέκει!!! 😆
Δεν είδες και ποσα VLS Cells έχει? :silly:
Τι σου λένε τόσοι πολλοί πύραυλοι για το ποσο ικανοί είναι?? ❓
Εάν ήταν ικανοί οι πύραλοι θα βάζαν λίγους όπως οι ASTER στις Belh@res 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

Aʼσε που θα καίνε πολύ με αεριοστροβίλους και ηλεκτρικούς πως τους λένε!!!

DIESEL και πάλι DIESEL

Belh@ra δεν υπάρχει τίποτα άλλο!!!
:envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy:

Mavi70
Mavi70
4 years ago
Reply to  Fingolfin


Χαχχαχαχχα τι θυμήθηκες τώρα άλλο 25 και άλλο 26knots!! Πως θα αποφεύγει τώρα τις τορπίλες και πως θα κάνει asw με φουλ ταχύτητα?? 😆

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago
Reply to  Mavi70

Hull mounted sonar θα έχουν οι FFG(X) ή είναι και αυτό περιττό;

Σχετικά με την ταχύτητα: όταν προωθείς το προϊόν σου βάζεις τη μέγιστη ταχύτητα (26+ knots, δηλαδή 26<ταχύτητα<27). Τώρα το sustainable speed που λένε κάποιοι σαν δικαιολογία είναι αστείο. Επίσης η σιγουριά για ναυπήγηση στην Ελλάδα και συμμετοχή στο πρόγραμμα εκ των υστέρων δε ξέρω πόθεν προκύπτει; Ούτε και πώς θα μας δώσουν πλοία από τη δική τους γραμμή ναυπήγησης. Ονειροβατούμε σε χειρότερο βαθμό απ' ότι με τις Bel. Και φυσικά το "θέλουμε πλοία χθες" έγινε γαργάρα.

Steve
Steve
4 years ago
Reply to  Fingolfin

Fingolfin είχα γραψει ακριβως το ιδιο σχόλιο και τελευταία στιγμη το έσβησα γιατί ξερω οτι δεν θα βγαλω ακρη με τον ck 🙂

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago
Reply to  Steve

@mavi70 και όσο όμως γκρινιάζει ο @ckfurious τόσο σε κάτι υποχωρούν οι Γάλλοι. 🙂

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  Fingolfin

Για να είμαστε ακριβείς, το θέμα της ταχύτητας μένει να αποσαφηνιστεί. Οι διαθέσιμες προδιαγραφές στα προσπέκτους έδειχναν ΑΝΩ των 26 κόμβων. Το τι σημαίνει αυτό, είναι πλήρως απρόβλεπτο. Επί Ψυχρού Πολέμου το USN είχε απόλυτη εμμονή με την ταχύτητα, με αποτέλεσμα ακόμη και τα συνοδά νηοπομπών με κάθε γενιά να ανεβαίνουν από 26 σε 27 σε 28 και τελικά σε 29+ για τις OHP. Δεν μπορούμε να δηλώσουμε με σιγουριά πως θα υπάρξει τέτοια ριζοσπαστική μεταστροφή, ειδικά όταν κάθε άλλη μονάδα με την οποία θα συνεπιχειρεί θα έχει ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες των 26-27 κόμβων. Επίσης άλλοι σχολιαστές αναφέρουν απαίτηση για 28 κόμβους, αν και δεν βρήκα κάτι σχετικό.

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago
Reply to  chikichiki

Ταχύτητα 26+ για τις FFG(X). Για τις Fremm 27+. Για τις FDI, a maximum speed in excess of 27 knots (27+).

Για τις FDI μακάρι να ζητάμε τις ισχυρότερες μηχανές (40MW).

“Thanks to the same platform design flexibility, the ‘export’ design could accommodate a more powerful 10 MW diesels-based propulsion package capable to achieve 29 knots.”

https://www.edrmagazine.eu/the-new-generation-digital-native-fdi-belhrra-frigate

Mikis_Zezas
Mikis_Zezas
4 years ago
Reply to  chikichiki

Στις προδιαγραφές αναφέρουν ακριβώς Sustained Speed 28 kts
Παρακάτω κάποιος συνομιλητής παραθέτει το link με το πρόγραμμα που κατατέθηκε στο κογκρέσο, μπορείς να κατεβάσεις μέχρι και το pdf και να το βρεις. Είναι στους πίνακες προς το τέλος.

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago
Reply to  Mikis_Zezas

https://fincantierimarinegroup.com/products/navy/ffgx/

26+ knots δίνει η Fincantieri (26 knots < ταχύτητα < 27 knots). Αν βρείτε σε επίσημο λογαριασμό της εταιρείας κάτι διαφορετικό να ενημερώσετε και εμάς τους δύσπιστους.

Mikis_Zezas
Mikis_Zezas
4 years ago
Reply to  Fingolfin

Για την επιθυμητή ταχύτητα που αναφέρετε στο πρόγραμμα των FFG(X) αναφερόμαστε. Τώρα αν η FREMM, που επιλέχθηκε, πιάνει (ή θα πιάσει) το όριο (μετά και από όποια τροποποίηση γίνει) είναι άλλο θέμα.

d.b
d.b
4 years ago

Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θέλουν κάτι που θα τους βγάλει από το Αιγαίο. Όπως και δεν θέλουν αεροσκάφη εναεριου ανεφοδιασμού

stefanos
stefanos
4 years ago
Reply to  d.b

Αυτό το γνωρίζετε σίγουρα; Είστε βέβαιος; Διότι έστω και ως φήμες, σήμερα, άλλα πράγματα γράφονται! Θέλετε να δείτο το άρθρο που παραθέτω;

https://veteranos.gr/apoklistiko-pa-sikoni-tin-aspida-tou-david-se-kypro-livyko-anatoliki-mesogio/

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  stefanos

Too good to be true!!
2 UAV Hero παζαρεύουμε με δαύτους και τους έχουμε ζαλίσει τις προπέλες τόσα χρονια!

Mikis_Zezas
Mikis_Zezas
4 years ago
Reply to  CKfurious

Γι’ αυτό το radar Long Horizon ξέρει κανείς τίποτα?
Έχει υπάρξει όντως κάποια συζήτηση, έστω και σε πολύ αρχικό στάδιο?

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  CKfurious

χαχαχαχαχ!!!!!!!!!!!!!!! δεν παίζεσαι!!!!!!!!!!!!!!!

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  stefanos

όνειρο ζω μη με ξυπνάτε……

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  stefanos

Αν και δεν προκύπτουν πολλά απο το δημοσίευμα (π.χ.τι είδους ενοικίαση ; ) θα είναι η είδηση της 10ετίας.Μακάρι………..

Ccd
Ccd
4 years ago

Προφανώς δεν έγινε κάτι με τις ιταλικές Fremm λόγω του ότι δεν εξασφαλιζόταν χρηματοδότηση. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο (δηλαδή της εξασφάλιση χρηματοδότησης, αν τελικά προχωρήσει) είναι που το ναυτικό επιμένει στις Belharra. Όλα τα άλλα είναι υποθέσεις για να περνάνε τύποι σαν εμάς την ώρα τους ευχάριστα.

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS
4 years ago

Νομιζω πως η “αφωνια” των υποστηρικτων της Belh@rra δινει και τον τονο σημερα…

Μιλαμε πια για ενα σχεδιο με εξασφαλισμενη χρηση για τα επομενα 35+ χρονια με οτι αυτο συνεπαγεται και με πιθανες νεες εξαγωγικες επιτυχιες(βλεπε Σαουδικη Αραβια κ.α)

Οι Γαλλοι ευτυχως θα μεινουν με την αεροπορια.

sotbak
sotbak
4 years ago

έτσι θέλω να πιστεύω και γω. Ας μείνουμε με τους Γάλλους στα της αεροπορίας, όπου και είναι αξιολογότατοι.

Steve
Steve
4 years ago

Η “αφωνία” είναι 1)γιατί έχουν λήξει όλες οι διορίες συμμετοχής στο πρόγραμμα (τυπικά τουλάχιστον)
2) γιατί όλα τα νέα άρθρα μιλάνε ακόμα για προσπάθεια για G to G συμφωνία και χρηματοδότηση που δεν θέλουν οι γάλλοι και μετά από ένα χρόνο δεν υπάρχει εξέλιξη…
3)Γιατί δεν έχει προχωρήσει κανένα “μικρό” πρόγραμμα πχ τορπίλες, αντίμετρα, ΝΗ90, Meko….άρα δεν υπάρχει ούτε πρόθεση ούτε σάλιο…
ποιες Belh@rra και ποιες Gowind ποιες ΤΠΚ και Adelaide… Οι Belh@rra έγιναν οι “Νέες Fremm” πάμε για επόμενο φιάσκο “FFGX HEL” ala FREMM&BEL
Οι Bel κάθε μήνα ανεβαίνουν κόστος… απο 800εκ πήγαν 1 μετά 1,2 μετά 1,5 και τέλος θα μας πούν είναι ακριβές… κάτι σαν τις αντελαιδες….

από τον Ενικό: “τις τελευταίες ημέρες έφθασε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια ένας φάκελος με πρόταση για ναυπήγηση φρεγάτας στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φάκελος περιλάμβανε πλήρη οικονομική πρόταση, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και οικονομικούς όρους, κάτι που την καθιστά αυτόματα εξόχως σημαντική.
“https://www.enikos.gr/politics/714482/apokleistiko-kati-kineitai-sto-thema-apoktisis-neon-fregaton

x-m
x-m
4 years ago

Να δω Rafale με ελληνικά εθνόσημα κι ας πεθάνω (που λέει ο λόγος………)

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago

Ποιά αφωνία;

1) Με τα 26 Knots συμφωνείτε δηλαδή; Οι Lafayette με τους 25 knots μας πείραζαν.
2) Fincantieri was awarded a $795 mil US Navy contract for detail design & construction of the first ship at its Marinette shipyard in Wisconsin. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το μακέτο. Περιμένετε να γίνει η ναυπήγηση των 10 πλοίων για το USN και μετά θα αρχίσουν ναυπηγήσεις για τις άλλες χώρες που θα δείξουν ενδιαφέρον. Τελικά δε θέλαμε πλοία χθες; Τώρα θέλουμε πλοία το 2030+;;;;
3) Ακόμα δε ξέρουμε τί συστήματα θα έχει πάνω το πλοίο και το βαφτίσαμε ετοιμοπόλεμο; Αν έχει την ικανότητα (aegis combat system, SPY-6) να κατευθύνει τους essm, sm-2 τότε το κόστος θα αυξηθεί αρκετά. Αν δεν έχει αυτή την ικανότητα (COMBATSS-21, κάποιο υποκατάστατο του SPY-6), τότε κρίμα οι 16 sm-2 και οι 32 essm (+8 asroc) που θα φέρει.
4)Με το Bofors 57 mm είμαστε ok δηλαδή;
5) Αν το κόστος δημιουργίας υποδομών είναι υψηλό για τις Bel Hel, τότε θα είναι δυσθεώρητο για τις FFG(X) Hel.

Πάντως θα συμφωνήσω πως είναι ωραίο σκαρί. Αν μας το δίνανε φθηνά και νωρίτερα ίσως να είχε κάποια ελπίδα.
comment image

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Fingolfin

οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα μέχρι να αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε FFG(x) να μας δώσουν ενδιάμεση λύση αξιοπρεπή και όχι σαν τις ΛΑΦΑ που σε κάθε περίπτωση δεν είδα κάπου ότι μας δίνουν οι Γάλλοι….

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago
Reply to  sotbak

Μπήκε Μάιος και αναμένω ΑΒ ή έστω TICO. Οι Αμερικανοί μου φαίνεται απλά κάνουν τον “λαγό” στη διαπραγμάτευση με τους Γάλλους. Στο τέλος και οι δυο θα μείνουν με τις φωτογραφίες στο χέρι.
comment image

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Fingolfin

και για άλλη μια φορά θα πάρουμε γερμανικά πλοία (επιπλέον ΜΕΚΟ ΗΝ με ESSM blk2)…..surprise!!!

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago
Reply to  sotbak

“..και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί.”
Μη σου πω πως με 4 ΜΕΚΟ Α200 και +2 Type 214 θα είμασταν όλοι ικανοποιημένοι. Αλλά θα ας έλειπε το AAW.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Fingolfin

ακριβώς, με νέες ΜΕΚΟ ανανεώνουμε μεν μερικώς το στόλο και φεύγουν οι μη εκσυγχρονισμένες Σ, αλλά πάλι AAW γιοκ…Εκτός αν όντως πάρουμε ΜΕΚΟ για μερική ανανέωση και FFG(x) για ΑΑW με κοινό οπλικό τους ΕΣΣΜ blk-2

Steve
Steve
4 years ago
Reply to  sotbak

Ποιά??? τα ΑΒ και Tico???? άσε… πιο πιθανό να μας δώσουν οι Γάλλοι αναβαθμισμένες Lafa παρά να πάρουμε AB/Tico

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Steve

ωχ…μην σε ακούσει ο CKfurious….ακούει ΛΑΦΑ και θυμώνει….

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS
4 years ago
Reply to  Fingolfin

Το τι θα εχει πανω το πλοιο το ξερουμε.Αστα αυτα.Επισης ξεχνας κατι πολυ σημαντικο.

Οτι προστεθει πανω στο πλοιο βαση απαιτησεων του Αμερικανικου ναυτικου θα πληρωθει απο τους Αμερικανους…οποτε αυτοματα δεν θα χρειαζεται να πληρωνουμε εμεις τα κερατιατικα οπως ζητανε οι Γαλλοι.Και οι Αμερικανοι φτιαχνουν πλοια.Οχι κοτερα.Και τα περισσοτερα συστηματα που βαζουν…ειναι και τα ιδια που θελει το Π.Ν.

Το κοστος δεν θα ειναι καθολου ψηλο…Αλλο να εισαγεις νεα συστηματα…και αλλο να εισαγεις νεες εκδοσεις συστηματων που ηδη χρησιμοποιεις.Τα οικονομικα σου ειναι πολυ ενδιαφεροντα.

Αυτο που θα επρεπε πραγματικα να σε προβληματιζει ειναι…το ποσο διαβολικα κοντα ειναι η FREMM FFGX στην FREMM HEL που ειχε “διαμορφωσει” το Π.Ν

Οποτε τερμα οι δικαιολογιες.Και αν εσυ βολευεσαι με La Fayette καλως…Ισως εχεις μπερδεψει τις κρουαζιερες με την αμυνα.Δεν ισχυει το ιδιο για ολους ομως.

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago

Νέα συστήματα θα εισάγεις. Νέο ραντάρ, νέο σύστημα μάχης, νέες υποδομές, νέαόπλα. Και εδώ FOS/εκπαίδευση θα πληρώσεις και θα τα πάρεις μετά το 2030 και με 26 knots. Εγώ διαβάζω πως θα βάλει ραντάρ “τύπου SPY-6” και σύστημα μάχης “τύπου AEGIS” (COMBATSS-21). Κάνεις λάθος, δε βολεύομαι με La Fayette.

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS
4 years ago
Reply to  Fingolfin

Τελεια…Αφου δεν βολευεσαι με La Fayette σταματα την υποστηριξη στο κοτερο.Γιατι αν πληρωσεις αυτα που λες στα Αμερικανα…θα τα πληρωσεις επι 100 στους Γαλλους.
Και αυτο που θα παρεις θα ειναι μαπα.

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago

Εγώ είμαι υπέρ μιας Bel Hel με 32-40 κελιά, συν millenium, σε λογική τιμή και με ευρεία συμμετοχή της ελληνικής ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας. Εάν πάρουμε κρουαζιερόπλοιο για 3 δις, δε θα φταίω εγώ αλλά αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις.
comment image

Steve
Steve
4 years ago

@kaizeramstelvonlagers Πιστεύεις ότι εάν υπάρχει πρόταση ή ενδιαφέρον για συμμετοχή της ελλάδας στο πρόγραμμα θα διαφωνίσει κάποιος? Σίγουρα θα το προτιμούσαμε όλοι γιατί άλλο να έχεις Bel 2 πλοία εσύ και 5 ο Γάλλος και άλλο 20 ο Αμερικάνος και 2-4 εσύ…
Αλλά οι πιθανότητες να μπούμε σε τέτοιο πρόγραμμα είναι ελάχιστες και τα τελικά κόστη θα είναι σίγουρα περισσότερα από της Bel… όπως οι MMSC που πήγαν 1δις/ανα πλοιο
Όσο είδαμε ΑΒ τα τελευταία χρόνια που ζητάει το ναυτικό άλλο τόσο θα δούμε FFGX… και αν θα τις δούμε θα είναι σίγουρα κουτσουρεμένες!!! πχ με 16vls, 8 antiship, 57αρι 26knots… τι μου θυμίζει.. τι μου θυμίζει….

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS
4 years ago
Reply to  Steve

Φιλε μου εγω πιστευω οτι δεν θα παρουμε τιποτα.Οικονομικα ειμαστε χαλια και θα γινουμε πολυ χειροτερα.

Αλλα.

Τα FFGX θα ερθουν…αν ερθουν….με “κοτσουρεμενα” οπλα…Οχι με κουτσουρεμενες δυνατοτητες.Θα εχουν τις ιδιες ικανοτητες πιθανως με τα Αμερικανικα…αλλα δεν θα φερουν τον ιδιο οπλισμο.Εδω εχουν δικιο οι υποστηρικτες της Belh@rra.Δεν θα δουμε οπλα αναλογα του Scalp εδω.Ομως απο την αλλη οι Αμερικανοι ειναι οι μονοι που μπορουν να προσφερουν τοσο χρηματοδοτηση οσο και αξιομαχη ενδιαμεση λυση.

Δυστηχως “Bel Hel με 32-40 κελιά, συν millenium, σε λογική τιμή και με ευρεία συμμετοχή της ελληνικής ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας.” που λεει ο φιλος Fingolfin ειναι απλα…επιστημονικη φαντασια…τοσο απο αποψη κοστους,οσο και απο αποψη αξιοπιστης ενδιαμεσης λυσης.

Και μεταξυ μας..τα FFGX ειναι πια η μονη λογικη επιλογη.

Mavi70
Mavi70
4 years ago
Reply to  Fingolfin


Φίλε ξέχασες να γράψεις για διασυνδέσεις με cms,radar,etc!! κοστίζουν αυτά…. 😆 😆

Daidalos
Daidalos
4 years ago

Είναι πλέον προφανές τι θα συμβεί: Η τιμή των Belh@rra έχει φθάσει πλέον στα τρία δισεκ. ευρώ, ενώ στις προϋποθέσεις που βάζουν οι Γάλλοι είναι ακόμα και η δυνατότητα κατάσχεσης των πλοίων εάν δεν τηρηθούν από την Αθήνα όροι της συμφωνίας. Και σε αυτό το σημείο τα στελέχη που διαπραγματεύονται τη συμφωνία για λογαριασμό της Ελλάδας από τη ΓΔΑΕΕ και το ΠΝ εκφράζουν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους. https://newpost.gr/amyna/5eab9c8de633f54d408da0f9/apokleistiko-sta-3-dis-eyro-ektinassoyn-oi-galloi-to-kostos-gia-tis-fregates-belhara-se-anotato-politiko-epipedo-perna-i-diapragmateysi

Antonis_Loukas
Antonis_Loukas
4 years ago
Reply to  Daidalos

Δεν καταλαβαίνω την όποια δυσφορία μας στον όρο περί κατάσχεσης αν αθετήσουμε τις υποχρεώσεις μας… Δηλαδή, αν δεν πληρώσουμε, το κόβεις λογικό να παραλάβουμε και να κρατήσουμε τα πλοία χωρίς καμία ποινή; Αυτό δε, με τη τιμή των 3 δις, μου φαίνεται εξαιρετικά ύποπτο, το γεγονός ότι, θυμηθήκαμε πρώτη φορά να κάνουμε σύμβαση με τα πάντα(FOS/ανταλλακτικά/όπλα/εκπαίδευση/υποδομές), σε γαλλικό οπλικό σύστημα… Πότε έχουμε κάνει τέτοιο προγραμματισμό; Μήπως είναι ένας ωραίος τρόπος, να φανεί ότι το κόστος εκτινάσσεται(ειδικά σε σύγκριση με συμβάσεις άλλων χωρών που δεν περιλαμβάνουν όλα αυτά) και να ‘κάψουμε’ τη γαλλική ‘εισβολή’ στο ΠΝ; Τυχαία, μας έπιασε η προκοπή σε πρόγραμμα με γαλλικό φαβορί;

Daidalos
Daidalos
4 years ago
Reply to  Antonis_Loukas

Τι είναι; Στεγαστικό δάνειο και αν χρωστάς μια δόση σου παίρνω το σπίτι; Πού είναι ακριβώς η διακρατική συμφωνία… Δηλαδή, αν καθυστερήσουμε μία-δύο δόσεις π.χ. 200 εκατ. ευρώ και έχουμε δώσει 2 δισεκ., ο Γάλλος Σκρουτζ θα κρατήσει τα χρήματα και τα πλοία; Πόσο κορόιδα πιστεύουν πως είμαστε; Σε κάθε περίπτωση είναι πανάκριβα, είτε 2,5 είτε 3 δισεκ. Υπενθυμίζω πως η αναβάθμιση 85 F-16 (5 μοίρες μαχητικών) στοιχίζει 1,5 δισεκ.

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  Daidalos

Η διαιτησία που ζητάνε(;) οι Γάλλοι δεν είναι κάτι παράλογο.

Antonis_Loukas
Antonis_Loukas
4 years ago
Reply to  Daidalos

Η διακρατική συμφωνία, δεν συνεπάγεται ότι μπορούμε να τους φεσώσουμε και τη ζητάμε για άλλους λόγους(χρηματοδοτικούς/εγγύησης). Που τα είδες αυτά; Ως ιδιώτης, μπορείς να καθυστερείς 1-2 δόσεις που λες και να το παίζεις κορώνα-γράμματα. Από την άλλη, μπορεί και αυτός που σου έδωσε(δάνειο/σπίτι/κλπ), να σε πάει στα δικαστήρια. Το ότι συχνά δεν το κάνει, είναι επειδή δεν τον συμφέρει(έξοδα, χρόνος κλπ). Τι θα πει, έδωσες 2 δις και καθυστέρησες ή δεν μπορείς να δώσεις 200 εκ.; Εμπορική συμφωνία είναι και αυτή. Η Τράπεζα πχ, θα γυρίσει και θα σου πει περασμένα-ξεχασμένα ή θα σε σκίσει; Τώρα, για το αν είναι πανάκριβα ή όχι, εξαρτάται με τι συγκρίνεις. Σαν οπλικά συστήματα, είναι πανάκριβα. Όπως είναι γενικότερα, πλοία με παρόμοιες δυνατότητες. Αν τώρα, είναι πιο ακριβά από τον ανταγωνισμό, αυτό είναι άλλο καπέλο και αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε πλήρη εικόνα/δεδομένα, ώστε να βγάλουμε ασφαλές(αν και εν μέρει υποκειμενικό) συμπέρασμα. Το να συγκρίνεις, αγορά πλοίων από το μηδέν, με αναβάθμιση α/φών που έχεις ήδη υποδομές κλπ, νομίζω στερείται σοβαρότητας… Αν το Άμυνας, θέλει παραπάνω α/φη αντί πλοία, δεν έχει παρά να το πράξει. Μπορεί να καταργήσει και το ΠΝ, αν νομίζει ότι τα σκάφη επιφανείας ‘δεν συμφέρουν’ σε σχέση με μαχητικά. Μπορούσε επίσης αντί να δώσει 1.7 δις σε άρματα, να έπαιρνε περισσότερη ‘αεροπορία’. Δεν το εμπόδιζε κάτι…

nigozs
nigozs
4 years ago

Από περισυ είχα προβλέψει δεδομένων και των προδιαγραφών που είχαν θέσει οι Αμερικανοί ότι τελικά θα επιλέξουν τις Ιταλικές FREMM ως νέες φρεγάτες του USN.
Το είχα γράψει και εδώ στην Π&Δ πριν αρκετούς μήνες.
Δεν είναι μόνο το design ουτε η ταχύτητα ούτε και το μέγεθος ( ταχύτερες και μεγαλύτερες από το Γαλλικό σχέδιο) αλλά η δυνατότητα ενίσχυσης του σκεύους εκεί ακριβώς που ήθελαν οι Αμερικανοί καθώς και οι δυνατότητες ενέργειας και υποστήριξης ενέργειας που έκαναν την διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό (θέλουν να βάλουν rail ή/και laser guns κάποια στιγμή και χρειάζονται δυνατό απόθεμα ισχύος παρεχόμενου ρεύματος).
Με Αμερικανικά συστήματα τα πλοία αυτά θα πετάνε στην κυριολεξία.
Το μόνο κακό ότι το πρώτο παραδίδεται το ’26 οπότε απομακρύνεται η παράδοση ΑΒ στο Ελληνικό ΠΝ νωρίτερα, εάν τελικά αποφασιστεί.
Παρ’ όλα αυτά, τώρα που έγινε “γνωστή” η φρεγάτα που θα μας προτείνουν οι Αμερικανοί, δεν θα ήταν κακό το επιτελείο μας να αρχίσει να σκέφτεται τρόπο απόκτησης εκμεταλλευόμενοι και κάποια FMS ίσως με κατασκευή εδώ όμως, και σύντομα.
Τί σας λέω τώρα….?

tkostas
tkostas
4 years ago

Νεώριο…είναι απλό…

Mikis_Zezas
Mikis_Zezas
4 years ago
Reply to  tkostas

Μακάρι να ήταν τόσο απλό.
Για να φτιαχτεί εδώ φρεγάτα, πρέπει να λυθεί το θέμα όλου του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα.

Dimitris_jp
Dimitris_jp
4 years ago

Κανω subscribe στην συζητηση, ανοιγω σακουλα με πατατακια και αναμενω τον χαμο στα σχολια!!! 😀

RBF69
RBF69
4 years ago
Reply to  Dimitris_jp

😀 😀 Σατράπηηηη

Scalp_eg
Scalp_eg
4 years ago

Ας χαρείτε και εσείς σήμερα “μπελαρομάχοι”.
Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος όμως.
Δεν ανησυχώ καθόλου είμαστε κοντά στο να υπογράψουμε
και να αποκτήσουμε την ανωτερότητα των SeaFire-Aster30-Scalp_Naval.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Scalp_eg

εγώ αν και οπαδός των FFG(x) έγραψα ότι οι Μπελ είναι καλύτερες σε ραντάρ και λίγο καλύτερες σε Α/Α όπλα συγκρινόμενες με τις FFG(x) στη βασική τους έκδοση, αλλά αν οι Γάλλοι δεν κατεβάσουν τις τιμές…….ciao bella…..

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  sotbak

Μα να πάρουμε πλοίο χωρίς SCALP NAVAL και SADRAL για CIWS γίνετε???
Είμαστε σοβαροί??? :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly:
SM2 και COMBAT21=AEGIS είναι αρχαία tou 70 τι τα συγκρίνεις με τα ASTER και SETIS???
Δεν βλέπεις και πόσους πυραυλους θα φέρουν??
Τι να τους κάνουν όλους αυτούς???
:mrgreen: :mrgreen: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy:
Aμα είχαν ASTER τους μισους θα χρειαζόντουσαν!!
Αλλα και 7000tb Aʼντε πάρκαρε το στη Σαλαμίνα :envy:
Θα γράφα και περί GaN αλλα τέτοιο έχουν και δαύτα 😥
Hull mounted sonar exoun>>>/?? :hmm:

Mavi70
Mavi70
4 years ago
Reply to  CKfurious

Ck σου έχω ένα έτοιμο με αυτές τις προδιαγραφές που γράφεις άλλα επιπλέον θα καλύπτει και την ταχύτητα όταν σχεδιάζεις τις επιχειρήσεις!! Μονό που δεν θα το λένε FFG(X) αλλά Lcs Freedom!! 😆

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago
Reply to  Mavi70

Τελικά θα χρειαστεί ένα άρθρο ” FFG(X) ή MMSC; Τί είναι καλύτερο για το ΠΝ; “

evaggelos
evaggelos
4 years ago
Reply to  CKfurious

το βασικο ξεχασες θα κανει ντουγκου ντουγκου 😉

DimitrisXr
DimitrisXr
4 years ago
Reply to  Scalp_eg

Πολυ cult σχολιο

Chris
Chris
4 years ago

Προτείνω να πάρουμε 10 FFG για το ΠΝ, και 10 Μπελάρες της γαλλικής έκδοσης για το ΛΣ με 75% χρηματοδότηση της Γερ… εεεεε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για επιτήρηση ΑΟΖ και Λιβυκού πελάγους 😛

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Chris

+1 από μένα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Xristoforos
Xristoforos
4 years ago
Reply to  Chris

Βάλε μισό.. όχι.. ένα κιλό φέτα.
Και σαλάμι κυρ Στέφανε…!!!
Θα το κάψουμε σήμερα. 😆

Chris
Chris
4 years ago
Reply to  Xristoforos

Σκέψου και καμιά ατάκα από την “Αλίκη στο ναυτικό”, γιατί θα χρειαστεί στο κοντινό μέλλον.

Xristoforos
Xristoforos
4 years ago
Reply to  Chris

https://youtu.be/tolwAkc8uhU

Μόνο το “τράβα μπρος” μας έμεινε.
“Θάρρος η ζωή μας θέλει”

Daidalos
Daidalos
4 years ago

Μακάρι να μπαίναμε με κάποιον τρόπο στο πρόγραμμα, μιας και έχει σημαντική προοπτική. Επίσης τα πλοία θα είναι ιδιαίτερα ισορροπημένα από άποψη εξοπλισμού, Εφόσον το κόστος κυμανθεί τελικά γύρω στα 700 εκατ. ευρώ, θα είναι πολύ καλή λύση μακροπρόθεσμα για το ΠΝ. Το πρόβλημα είναι πως έως σήμερα έχουμε αποδειχθεί ιδανικοί αυτόχειρες όσον αφορά την συμμετοχή μας σε εξοπλιστικά προγράμματα με μακρόπνοο σχεδιασμό, αλλά λειτουργούμε πάντα ως πελάτες σε σούπερ μάρκετ.

simos
simos
4 years ago

Παντως απ οτι εχει γινει γνωστο μεχρι τωρα τα αμερικανικα πλοια θα ειναι υψηλων προδιαγραφων,πολυ καλυτερα απο τις bergamini,θα διαθετουν ηλεκτρονικα state of the art,48 κελια ενω στις προδιαγραφες που εχει θεσει το usn περιλαμβανεται η αντιμετωπιση ασσυμετρων απειλων και επιθεσεων κορεσμου αμφοτερα ιδιαιτερα σημαντικα οσον αφορα το θεατρο επιχειρησεων σε Αιγαιο και Αν Μεσογειο..βεβαια τα πλοια αυτα θα αργησουν να ενταχθουν στο ΠΝ μιας και ακομα δεν εχει καν ολοκληρωθει η οριστικη του σχεδιαση με τις βελτιωσεις που θελει το usn,ομως λυση σε αυτο το προβλημα υπαρχει και ακουει στο ονομα Arlie Burke που μπορουν να δοθουν σαν ενδιαμεση λυση και χωρις να γκρινιαξουν οι γειτονες..κατι αλλο σημαντικο ειναι οτι το εκτοπισμα του-γυρω στους 6000τ-ειναι το σωστο για το ΠΝ αφου το ναυτικο ενδιαφερεται-και σωστα-για πλοια υψηλων δυνατοτητων και οχι για απλες φρεγατες γενικων καθηκοντων..αλλα θετικα των FFGX ειναι η υψηλη ταχυτητα τους-εχει αναφερθει στους 30 κομβους-η ναυπηγηση τους στην Ελλαδα και η ευνοικη χρηματοδοτηση τους..

Animades
Animades
4 years ago
Reply to  simos

συμμφωνώ για την “αξία” της κλάσης , αλλα με το εχτρα βάρος των “αμερικανικών απαιτήσεων σε θωράκιση και εξοπλισμό , να περιμένεις εκτόπισμα στα 7000,-7500 τν
και μέγιστη ταχύτητα , παρά την ισχυρότερη προωστήρια δυναμη (σε σχέση με την Γαλλική Fremm ) λιγο κάτω απο τα 30 kns …

Vassilis13
Vassilis13
4 years ago

Καλές είναι αλλα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα…κ με παραλαβή 2026-2027, καληνύχτα.

Ενοικίαση 2 γαλλικών φρεμμ για ΑΜΕΣΗ ενίσχυση κ μεκοα200 που η καθε μία κανει 500.
Δλδ αν παρεις 6 μεκοΑ200 σίγουρα θα πεσει η τιμη κοντά στα 2,5.

Απορώ γτ δν πάμε για μεκοΑ200… Ειναι ο ορισμός του ΤΣΟ + ΛΟ για το Αιγαίο με τον βαρύ εξοπλισμό.

evaggelos
evaggelos
4 years ago
Reply to  Vassilis13

ειναι γερμανικο οποτε κοβεται.

Vassilis13
Vassilis13
4 years ago
Reply to  evaggelos

Αυτο μας έχει φαει. Ναι δυστυχώς ειναι γερμανικό, αλλα σε σχέση αποδοσης/τιμής δν πιάνεται.
Επίσης θα το είχαμε 2023-2024

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Vassilis13

με δεδομένες τις στενές γεωπολιτικές σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας, παρακαλώ όχι άλλα γερμανικά οπλικά συστήματα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις!!! Βέβαια αν δεν με απατά η μνήμη και με κάθε επιφύλαξη νομίζω ότι για τις ΜΕΚΟ ΗΝ υπάρχει προαίρεση για επιπλέον τμχ, όπως και για 2 επιπλέον Υ/Β 214ΗΝ; ή κάνω λάθος;;; Ας πουν οι γνωρίζοντες.

Vassilis13
Vassilis13
4 years ago
Reply to  sotbak

Για τα υποβρύχια ισχύει κ θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί άμεσα.
Αγνοείς όμως ότι εχει πολλά πλεονεκτήματα

– δοκιμασμένο σχέδιο
– βαρύ εξοπλισμό
– γρήγορα διαθέσιμο
– αρκετά πιο φτηνό
– >29 ταχύτητα

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Vassilis13

δεν αντιλέγω επί της ουσίας…..εκεί θα καταλήξουμε…….

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  sotbak

Αν έχουν το καλύτερο προϊόν τί θα κάνουμε? Θα αγοράσουμε FIAT μόνο και μόνο γιατί ο βρωμιάρης ο Γειτονας μας οδηγάει BMW?

Πχ αν θες το καλύτερο πυροβόλο, πόσες εναλλακτικές μπορείς να βρεις από PHZ 2000?

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  chriss8

έχουν και οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί καλά πυροβόλα

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  sotbak

Μέχρι να φτιάξουν οι Αμερικάνοι το πυροβόλο που θα πιάνει τα 70 km βεληνεκές, θα πω απλά ότι και τα fiatακια καλά αμάξια είναι 😉
comment image

GK21
GK21
4 years ago
Reply to  chriss8

Επειδη εχουμε ξανασυζητησει για λαμογιες του παρελθοντος,η συγκεκριμενη προμηθεια των 24 PHZ 2000 ηταν απο τις πιο “αγαπησιαρικες” της εποχης Ακη.Αν παμε να ξαναπαρουμε απο την ιδια εταιρεια λογικα θα μας θυμουνται ακομη……

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  GK21

Άμα δεις πόσο τα πήραμε εμείς και πόσο ο υπόλοιπος κόσμος θα κλάψεις… 👿 😡 😥

Chris
Chris
4 years ago
Reply to  sotbak

Δε νομίζω να ισχύει ακόμα η προαίρεση για τις ΜΕΚΟ μετά από τόσα χρόνια. Όσο για τα 214 το ελληνικό δημόσιο απέσυρε τις αξιώσεις του και έκανε υπόθετο τα υλικά της εταιρίας. Δε νομίζω με τέτοια συμπεριφορά ότι θα ήθελα γερμανικά υποβρύχια. Όταν πληρώσουν τις αποζημιώσεις που μας χρωστάνε, ας έρθουν να ξανασυζητήσουμε για εξοπλιστικά και για οποιαδήποτε άλλη προμήθεια του ελληνικού δημοσίου.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Chris

και να έχει λήξει η option με την ανάλογη πολιτική βούληση ανανεώνεται ταχύτητα……αν οι Αμερικανικοί και οι Γάλλοι δεν φερθούν έξυπνα…εκεί μας βλέπω…..

Vassilis13
Vassilis13
4 years ago
Reply to  sotbak

Οι μπελχαρρες ειναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ πολιτική απόφαση όπως κ κάθε αμερικανική επιλογή.

Αντικειμενικά για μια σωστή ανανέωση του στόλου θα έπρεπε να πάμε για 10 μεκοA200 με περίπου 4 δισεκατομμύρια ( κ εμεις παμε να δώσουμε 3 για 2 μπελχαρρα….Σοβαρα ΕΝΑΣ δημοσιογράφος δεν μπορεί να ρωτήσει τον κύριο Παναγιωτόπουλο γτ δν εξετάζουμε μεκοΑ200;) κ για 4 φρεμμ ΗΝ ΑΑW κ τα ξαναλέμε του 2050-2055 κ μετά.

Πρέπει να τα βγάλουμε μόνοι μας πέρα με τους μπουνταλαδες ή μήπως θα στείλει ο Μακρόν μια μοίρα Ραφαλε για να τους ισοπεδώσει;

Πρέπει να κρίνουμε αντικειμενικά κ οχι αισθηματικά

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  Vassilis13

Γιατί πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτούς που μας @@@@νε χωρίς έλεος ; 😕
Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν βρίσκουμε προϊόν να αγοράσουμε.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  x-m

E… Δεν ήταν και βιασμός… Τόσος κόσμος έφαγε…. 😉 😆

Οι Γερμανοί κάνουν σωστά την δουλειά τους (ακόμα και στις μίζες). Αυτή την στιγμή σαν το PHZ-2000 δεν υπάρχει. Και μικρό πλήρωμα, και αυτόματη γέμιση, και μεγάλο βεληνεκές, και απίστευτη ταχυβολία….

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  chriss8

Όντως είναι εξαιρετικό πυροβόλο.

GK21
GK21
4 years ago
Reply to  Vassilis13

Και αυριο το πρωι να μας το δωσουν,και κωλοτουμπες αναποδες να κανει,και πυρηνικα οπλα να εχει πανω,απο τους γερμανους μονο αν μας το δωσουν τζαμπα,εν ειδει αποζημιωσης για ολες τους τις αμαρτιες,και παλι μεγαλοψυχοι θα ειμαστε.Δεν λεω,σαν λαος εχουμε μνημη ψεκασμενου χρυσοψαρου,αλλα να μη το ξεφτιλισουμε κιολας…….

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  GK21

+1 από μένα!!!

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  GK21

Μην ανησυχείς. Δεν παίζει μία, ούτε για τα βασικά. Πού να αλλάζουμε και πυροβόλα….
Όσο αφορά την πατρίδα θα έπρεπε να είμαστε τελείως κυνικοί και συμφεροντολόγοι. Δεν χωράει το συναίσθημα. Θα παραθέσω όμως μια πολύ ωραία φράση των Άγγλων.

We English are good at forgiving our enemies; it releases us from the obligation of liking our friends. P. D. James.

evaggelos
evaggelos
4 years ago
Reply to  Vassilis13

ας πουμε οτι συμφωνο με την σαχσεν κ μου αρεσει πιστευεις οτι θα σταθει κυβερνηση την επομενη μερα οταν θα παμε να παρουμε απο την χωρα που μας εβριζε ως μπατιρια κ μια δεκαετια μας ελεγε βγειτε απο την εε η θα σταθει κυβερνηση αν πριμοδωτισει την χωρα προστατη της τουρκιας ( αυτης που ειναι τελεια για διακοπες αλλα οχι για λαθρο) οποιος βαλει υπογραφη σε γερμανικο εξοπλισμο κλινει τον πολιτικο του ταφο.

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago

To FFG(X) υπερτερει σε ολους τους τομεις σε σχεση με τις Belharra.

1) Δοκιμασμενη και βελτιωμενη εκδοση υπαρκτου πλοιου και οχι πλοιο της μακετας.
2) Ελαχιστο εως και μηδενικο κοστος αναπτυξης σε συγκριση με σημαντικο κοστος αναπτυξης.
3) Αθορυβη ηλεκτρο-αεριοκινηση σε συγκριση με θορυβωδη ντιζελ απευθειας μεταδοσης ισχυως.
4) Γνωστα αμερικανικα οπλικα συστηματα (ΕSSM, SM-2, RAM) σε συγκριση με σχετικα αγνωστα
5) Συστημα CIWS (RAM) εναντι σε παντελης ελειψης (ισως να υπαχει STRALES).
6) Δυνατοτητα προσθηκης περισσοτερων οπλικων συστηματων / CIWS αναλογως των αναγκων του Π.Ν.
7) Δυνατοτητα ενσωματωσης συστηματων λειζερ μελλοντικα.

Εαν υπαρχει χρηματοδοτηση για αγορα πλοιων, τοτε αυτο το πλοιο θα ηταν μια εξαιρετικη επιλογη.

dv1.gr
dv1.gr
4 years ago

καλα ενταξει …σε ολα μα ολα ειναι κατωτερο πλοιο η αμερικανικη φρεμ αλλα δεν προκειται να θελησετε να το καταλεβαιτε ποτε …26 κομβους μεγιστη ταχυτητα …αν ηταν να το παρουμε εμεις ενας θεος ξερει τι θα λεγατε …οσο αφορα τους ντιζελ κινητηρες μαλλον ορισμενοι εχουν μεινει 30-40 χρονια πισω …και εχουν αναμνηση μονο απο καμια τρατα……

DimitrisXr
DimitrisXr
4 years ago
Reply to  dv1.gr

Καμια πηγη για την ανωτερη belh@rra εχεις ?

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago
Reply to  dv1.gr

Οι ντιζελοκινητηρες ειναι πολυ καλοι και οικονομικοι φιλε, αλλα προκαλουν θορυβο οταν συνδυαζονται με απευθειας μεταδοση ισχυως στις προπελες. Για το λογο αυτο η ταση αυτη τη στιγμη και μελλοντικα ειναι ο συνδυασμος των ντιζελ (η και αεριοστροβιλων) με ηλεκτρικη μεταδοση ισχυως, η οποια ειναι πολυ πιο αποτελεσματικη και αθορυβη.

Η διαφορα μεταξυ υβριδικης ηλεκτρο-ντιζελ ( η ηλεκτρο-αεριου) σε σχεση με την απευθειας μεταδοση ισχυως στις προπελες ειναι τεραστια, τοσο σε επιπεδο θορυβου, οικονομιας αλλα και αποδοσης, ειδικα οταν υπαρχει αναγκη υψηλων ταχυτητων.

Η υβριδκη ηλεκτρο-ντιζελ προωση δεν ειναι κατι καινουριο, χρησιμοποιειται σε πλοια εδω και 100 χρονια. Επισης η ηλεκτρικη μεταδοση χρησιμοποιειται εδω και δεκαετιες μαζι με κινητηρες ντιζελ στα τραινα εδω και δεκαετιες.

https://en.wikipedia.org/wiki/Diesel%E2%80%93electric_transmission

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  dv1.gr

Υπάρχει απαίτηση για sustained speed (όχι μέγιστη) 28 kts

Antonis_Loukas
Antonis_Loukas
4 years ago

To ΠΝ, έχει μείνει τόσο πίσω, που τα μόνα γνωστά θα του είναι οι ESSM(που ακόμη και αυτοί, θα είναι οι διαφορετικοί block-2) και το RAM… Στα ηλεκτρονικά, CMS και αισθητήρες, δεν… Πιθανότατα και οι κινητήρες, αν βάλουν LM-2500. Στο 2), επωφελούνται οι Αμερικανοί. Όχι απαραίτητα ο εξαγωγικός πελάτης(όταν και αν). Δεν βλέπω να υπάρχει προβληματισμός με τις προδιαγραφές των 26+ κόμβων… Το 26+, μπορεί να είναι 30(απίθανο στις 1000 τόνους μεγαλύτερες από τις Ιταλικές, Αμερικάνικες), μπορεί και 26.5…To 6) ισχύει σε όλα τα πλοία… Ότι θέλεις να βάλεις, το πληρώνεις εξτρά. Δεν υπάρχει κάτι τελικό όσον αφορά τo/τα ciws των belharra HN. Χώροι υπάρχουν πάντως. Στο 7), δεν είναι κακό να βλέπεις στο μέλλον. Όταν όμως έχεις 40 χρονες S, νομίζω το πρώτο σου μέλημα, δεν είναι τα laser… Τέλος, το πολύ μεγαλύτερο εκτόπισμα των FFG(X), εκτός από τις επιδόσεις/κατανάλωση καυσίμου, έχει αντίκτυπο και στις υποδομές ελλιμενισμού(βάλε και τη περιβόητη εμβάθυνση της Σαλαμίνας…). Για κορμός του ΠΝ, μάλλον δεν στέκει η αγορά τους. Για πιο ειδικό πλοίο(πχ AAW) ναι, μόνο που για να γίνουν τέτοιο, θέλουν αρκετές αλλαγές(SM-2, ικανότερο ραντάρ που να τους αξιοποιεί πλήρως βλ. έκδοση (V)1, ίσως περισσότερα κελιά) και φυσικά περισσότερα χρήματα…

RBF69
RBF69
4 years ago

Από τέτοια άλλο τίποτε, άντε πάλι “think out of the box” άρθρα τύπου: “Οι αμερικανικές FFG (X), ή αλλοιώς οι Ιταλικές Fremm, οι οποίες όμως προέκυψαν από Γαλλική σχεδίαση… σε ρόλο αεροπλανοφόρου-αποβατικού-ΠΓΥ, για το ΠΝ”
Με την ελπίδα να δούμε καινούργιο πλοίο θα μείνουμε όμως.

Μα καλά δεν θα έρθουν τελικά εκείνα τα “σιγουράκια” ΑΒ από ΗΠΑ μεριά??? Κανένα Tico… έστω κάποιο παροπλισμένο Fletcher, μια άκατο τέλος πάντων βρε αδεφρέ να πούμε ότι κάτι λάβαμε… ΤΙΠΟΤΕΕΕΕ???
Εκείνη η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μόνο υποχρεώσεις έχει για εμάς??? Όφελος μηδέν??
Και μην μας την πέσετε με τα γνωστά “τίποτε δεν είναι δωρεάν” διότι από ότι φαίνεται εμείς παραχωρούμε “Δωρεάν” αλλά καλούμαστε να πληρώσουμε τις μετρητοίς, οπότε ξανασκεφτείτε το…

Όσο για το σήριαλ με τις Belh@ra πάει για μεγάλο φιάσκο και απογοήτευση… Το κάνουν όλο και πιο δύσκολο οπότε θα μας “αναγκάσουν” να αποσυρθούμε, θα ρίξουν το φταίξιμο σε εμάς και φυσικά οι Γάλλοι θα μας τραβήξουν το χαλάκι και για τα Mirage.

Serafino
Serafino
4 years ago

3D έκδοση του περιοδικού Πτήση και Διάστημα.
Πρωτομαγιά 2120. Το Αμερικανικό ναυτικό επέλεξε το αστρόπλοιο Galactica ως το νέο πλοίο που θα επιτρέψει στο USN να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του 22ου αιώνα.
Αυτό μπορεί να είναι καλό νέο για το Ελληνικό ναυτικό. Τώρα το USN δεν θα έχει ανάγκη τις ΤΡΕΜΜ που ναυπήγησε το 2090 και οι Έλληνες επιτελείς θεωρούν ότι είναι ίσως μια ευκαιρία να αντικαταστήσει τις εκσυγχρονισμένες ( αγιασμός από το Άγιο Όρος και ξεμάτιασμα) φρεγάτες τύπου S. Επίσης μπορεί να αποδεσμευτούν τα παλιά αλλά ισχυρά αντιτορπιλικά Arleigh Burke με την τελευταία έκδοση Flight IΧA διακαής πόθος τεσσάρων γεννεών αναγνωστών μας.
Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που θεωρούν τις TREMM παλαιές και τα Arleigh Burke κοστοβόρα και θα προτιμούσαν την ναυπήγηση του Ελληνικού πλοίου σε ελληνικά ναυπηγία.
Εσείς αγαπητοί αναγνώστες μην ανησυχείτε, οι Έλληνες επιτελείς ξέρουν καλύτερα.
Μείνετε συντονισμένοι και θα σας ενημερώσουμε για οτιδήποτε νεώτερο.

Fiorentino
Fiorentino
4 years ago
Reply to  Serafino

Όταν θα πάρουν το Galactica, εμείς θα έχουμε πάρει το Pegasus.. 😆 😆

RBF69
RBF69
4 years ago
Reply to  Serafino

Ίσως! Το τονίζουν αυτό οι επιτελείς ΙΣΩΣ να είναι καλή ευκαιρία. Έχουμε περιθώρια ακόμη για τις S…αφίχθησαν κοκκαλακια νυχτερίδας από Γιουχαν μεριά (ευρέθησαν σε πρόσφατη ανασκαφή της περιόδου της”ψευδοπανδημιας”) και θα χρησιμοποιηθούν ως όπλο βουντού στις S! Οι οποίες υπηρετούν ως παράκτια πυροβόλα

Stavrogin1
Stavrogin1
4 years ago

Οι αμερικάνοι βαλανε μυαλο; επιτελους μια προμηθεια που δεν αφορα πειραματικό τεχνολογικό θαυμα και δεν ειναι τρομακτικά ακριβή. Η τεχνολογική πρωτοπορεία είχε γινει φετιχ για την υπερδυναμη και δεν φαινεται να απέδωσε παρα κόστη και προβλήματα.
Στα δικά μας. Δεν βλέπω μπελλαρες και ffgx μαζι στο ΠΝ. Πως θα ηταν δυνατο; Αν αποφασισουμε 2 ffgx max,βλεπω 2 χρονια καθυστερηση και η συμπαραγωγη μαλλον αποκλείεται. Ολη αυτη διακρατική διαπραγμάτευση για τις Μπελλαρες προδιαθετει για πολιτική απροθημία να ματαιωθει η αγορα τους και λεφτα δεν υπάρχουν ουτε για τα γαλλικά πλοια. Αν υπάρχουν αλλά δεν διατήθεντε ειναι αλλη ιστορία.

darede
darede
4 years ago

Την ίδια ώρα που το Π.Ν καίγεται για πλοία και δεν κινήθηκε για τις adelaide λόγω κόστους, ξέχασε να υπολογίσει το κόστος για την εκπαίδευση πιλότων και πληρωμάτων για το σκάνδαλο των P-3. Το κόστος λοιπόν ανέρχεται στα 150 εκ ευρώ, χρήματα που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς την αγορά μεγαλύτερης ποσότητας τορπιλών και αντιμέτρων για τα Υ/Β ή για την ενίσχυση του κονδυλίου για την σχεδόν πλήρη αναβάθμιση των φρεγατών MEKO. Εύγε στο Π.Ν που ξέρει τί κάνει!

RBF69
RBF69
4 years ago
Reply to  darede

Η εμμονή του ΠΝ να διαθέτει δικούς του ιπτάμενους προκαλεί το πρόβλημα και αυξάνει κατακόρυφα το κόστος. Υπάρχουν λύσεις αλλά κολλάμε πάντοτε στους τύπους και το “γράμμα του νόμου” αντί να εστιάζουμε στην ουσία.

XsrX
XsrX
4 years ago
Reply to  darede

Ε;;
150.000.000 € κόστος εκπαίδευσης πιλότων και πληρωμάτων (!!)???
Προβλέπεται να πάρουν τέτοια εκπαίδευση όλοι οι έφεδροι Έλληνες;

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  XsrX

4 κινητήριο μουσειακό έκθεμα
ʼAμα η ώρα πτήσης πάει 10-15000 euros!
Για να γίνεις κιβeρνιτις θέλεις 1500 h
Πόσους κυβερνήτες θέλεις για 4 αεροπλάνα και ένα 1 ενδιάμεσο
Υπόψη πως στις αεροπορικές οι ώρες πτήσης για να γίνεις κυβερνήτης είναι τουλάχιστον διπλάσιες από το παραπάνω νούμερο
Βάλε και τις ώρες εκπαίδευσης για πτυχίο πιλότου μέχρι συγκυβερνήτη

zap
zap
4 years ago

Έχει κουράσει το θέμα. Αρκετά. Σε λίγο θα γελάει ο κόσμος και όλα τα ναυτικά του.

Mirage
Mirage
4 years ago

Παιδί…πιάσε 10

George_K
George_K
4 years ago

Εγώ περιμένω να ακούσω – διαβάσω για διαπραγματεύσεις ξανά. Ευκαιρία οι υπεύθυνοι των επαφών – συνομιλιών της ελληνικής πλευράς να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι…
Είτε με τους Γάλλους, είτε με τους Ιταλούς.

Animades
Animades
4 years ago

Ονειρευόμουνα , δεν το κρύβω κάποτε για το Π.Ν. ,φρεγάτες Fremm με το ραντάρ SEA FIRE ,….
Δεν με χαλάει καθόλου η νταρντάνα Αμερικανοιταλίδα Ξαδέλφη της η fremm – FFG(X) HEL

sotbak
sotbak
4 years ago

Παίζετε με τον πόνο μας με τέτοια sate of the art/passion άρθρα……Όμως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία……..Και μετά το όνειρο …..ας προσγειωθούμε σε κανένα μτχ για το ΠΝ πλοίο…..δηλωτικό …. της στρατηγικής μας ψυχραιμίας…….

Andreas1812
Andreas1812
4 years ago

Το μεγάλο πρόβλημα με τις φρεγάτες Belhara είναι η απουσία βλήματος που μπορεί να χωρέσει τέσσερις σε ένα κάνιστρο και το άγνωστο με τα όπλα εγγύς προστασίας. Αν υπήρχε τέτοιος πύραυλος θα ήταν μία εξαιρετική επιλογή καθώς θα μπορούσε να φέρει 24 aster 30 και 32 τέτοια βλήματα. Αν ζητούσαμε π.χ. την ενσωμάτωση ESSM θα μπορούσαμε να έχουμε ένα εξαιρετικό πλοίο για το μέγεθος των Belhara και φυσικά το εξαιρετικό του ραντάρ. Αυτό όμως το πληρώνεις. Οι CAMM-ER δεν είναι ακόμα επιχειρησιακοί και δεν ξέρω κατα πόσο θα ήτο εύκολο να ενσωματωθούν. Οι FFG(X) απο την άλλη λόγω μεγέθους θα μπορούσαν να γίνουν πραγματική φρεγάτα αεράμυνας περιοχής με 32 SM2 και 32 ESSM. Αν έρθουν και με 2 πλοία ενδιάμεσης λύσης τότε δεν υπάρχει πιστεύω συζήτηση στο θέμα εκτός εαν οι Γάλλοι παίξουν τα ρέστα τους (με Mirage 2000-5f και La Fayette). Όπως και να έχει καιρός είναι να υπάρξει σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων και να γίνει μια μεγάλη παραγγελεία σε βάθος χρόνου. Αν πάρουμε 2 belhara οι Γάλλοι θα θεωρήσουν ότι το παιχνίδι τελειώσε καθώς το να αγοράσουμε πλοία χωρίς aster αλλα με SM2 θα θυμίζει περισσότερο εξοπλιστικές δαπάνες τρελλοκομείου. Έτσι στην επομένη παραγγελεία μετα τις 2 belhara οι Γάλλοι θα είναι ακόμη περισσότερο δύσκολοι στο να εκπληρώσουν τις επιθυμίες μας καθώς η ενσωμάτωση ξένων όπλων στο ΠΝ θα είναι απο μόνη της ένα έξτρα έξοδο που θα βγάζει απευθείας εκτός ανταγωνισμού τα μη γαλλικά πλοία. Το ίδιο και απο την ανάποδη.

Ξέρετε όμως τι με προβληματίζει; Το ότι μπήκαμε ήδη στην ευρωκορβέτα που σημαίνει πως τα ευρωπαϊκά όπλα θα τα πάρουμε. Αυτό δεν δίνει ένα πλεονέκτημα στους Γάλλους απο μόνο του; Δηλαδή θα έχουμε 6 Ευρωκορβέτες με aster 15 και FFG(X) με SM2 και ESSM; Δεν ήταν μαξιμαλισμός σε πολυ δύσκολες περιόδους;

Ποιά θεωρείται ότι είναι τα σενάρια; 4 Belhara και 6 Ευρωκορβέτες ή 6 FFG(X) και 2 πλοία ενδιάμεσης λύσης;

Με εκτίμηση,

FTS
FTS
4 years ago
Reply to  Andreas1812

Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι EPC θα έχουν μόνο μία έκδοση αποκλειστικά με Aster/Mica

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  Andreas1812

Υπάρχει ευρωπαϊκός Α/Α πύραυλος που μπορεί να μπει quad packed : meteor!! Ευροκορβετες δεν σημαίνει ευρωπαϊκά όπλα παράδειγμα οι fremm

GiorgosR
GiorgosR
4 years ago

τι εννοείς με τον meteor;

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  GiorgosR

Κάποια εποχή οι Γάλλοι έλεγαν ότι θα βάλουν meteor στις fremm. Το θέμα είναι ότι μέχρι τώρα αντιστέκονται μέχρι αηδίας σε όποιο σύστημα δεν είναι αποκλειστικά δικό τους ή τουλάχιστον μεγάλο ποσοστό. Στον meteor έχουν πολύ λίγο : UK 39.6%, Germany 16%, France 12.4%, Italy 12%, and Sweden and Spain 10% each. Ποιο πιθανό βλέπω να δούμε meteor στις MEKO, αν αναβαθμιστούν με σουηδικό ραντάρ και λογισμικό, πάρα σε γαλλικό πλοίο.
https://www.ptisidiastima.com/naval-meteor-through-mercator

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  Andreas1812

Με την αφασία που μας δέρνει; Τίποτα. Και το ότι “μπήκαμε’ στην ευρωκορβέτα δεν λέει κάτι απο μόνο του. Γενικά δεν υπάρχει βούληση (και δυνατότητες απο ένα σημείο και μετά ) να γίνουν πράγματα. Ακόμα περιμένουμε τις αναθεματισμένες τις τορπίλες που πόσο κάνουν πιά; !!!!!

dv1.gr
dv1.gr
4 years ago

δεν υπαρχει καμια περιπτωση ….οταν δειτε την ελληνικη μπελαρα θα το βουλωσετε ολοι …λιγη υπομονη ….

Npfregata
Npfregata
4 years ago
Reply to  dv1.gr

Τι σε κανει να εισαι τοσο σιγουρος για τις Bellhara?

DimitrisXr
DimitrisXr
4 years ago
Reply to  dv1.gr

Πτηση, κατι τετοια σχολια ειναι απλα για γελια… σαν να διαβαζω ποδοσφαιρικο forum. ”Οταν θα φερουμε το καλοκαιρι τον Μεσσι θα κλαιτε”.

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago
Reply to  dv1.gr

Πολεμικο πλοιο χωρις CIWS οπως η Μπελχαρα δεν θα επιβιωσει ουτε μερα σε Αιγαιο και Ανατολικη Μεσογειο σε ενδεχομενο Ελληνο-Τουρκικο πολεμο.

Με τη Γαλλικη διαμορφωση μας ειναι εντελως αχρηστο, ειδικα με αυτη την τιμη. Καλυτερα να αγορασουμε SAMP/T και Exocet και να τα βαλουμε στα νησια, θα μας στοιχησει και πολυ φθηνοτερα.

ariseagle
ariseagle
4 years ago

Δεν ξέρω τι θα γίνει τελικά με τις Belhara, γιατί πρέπει να ξεχρεωθεί το γραμμάτιο της στήριξης των Γάλλων, αλλά ένα ΠΝ που σέβεται τον εαυτό του πρέπει στο μέλλον να έχει 4-6 FFG(X) στις τάξεις του. Είναι το πλοίο που ταιριάζει απόλυτα στο ναυτικό μας..

George
George
4 years ago
Reply to  ariseagle

Αν είναι για το γραμμάτιο 4 Gowind στη μορφή των ΗΑΕ με προσθήκη TACTICOS, την πρώτη στη Γαλλία και τις άλλες 3 εδώ ώστε με την προίκα ναυπήγησης να υπάρξει βιώσιμη λύση στα ναυπηγεία. Θα ήταν σχετικά γρήγορη παραλαβή και συμβατή. Συν 2 FFG(X) λίγο πιο μετά και κλείσαμε

evaggelos
evaggelos
4 years ago
Reply to  ariseagle

τελικα εμαθες σε τι μας στηριξαν γιατι χρεωμενοι για 100 χρονια ειμαστε.

Chris
Chris
4 years ago
Reply to  evaggelos

Θα σου πως εγώ. Μας “στήριξαν” με τα μνημόνια για να μην χρεωκοπήσουν οι τράπεζες τους. Μετά όταν ο Σόϊμπλε, ελέω ηλιθίου και πανηλιθίου που εκπροσωπούσαν την ελληνική πλευρά, ήθελε να μας πετάξει εκτός ΕΖ έκαναν τον “καλό μπάτσο” για να μείνουμε εντός με ακόμα χειρότερα μνημόνια, και όπως λες 100 χρόνια εκποίηση της ελληνικής περιουσίας. Πιό παλιά είχαν σχέδιο απαγωγής του, κατά τα άλλα συμμάχου τους, Βενιζέλου από τη Θεσσαλονίκη, ανάλογα με το πως θα πήγαιναν οι διαπραγματεύσεις-σκυλοκαυγάδες εντός της “εγκάρδιας” συννενόησης. Στη Σμύρνη βάζανε κλασσική μουσική στα καράβια να μην ακούν οι ναύτες τις κραυγές των Ελλήνων που σφαγιαζόταν από τους Τούρκους. Αργότερα αγόρασαν 400 τόννους οστά γεννοκτονημένων από την Τουρκία να τα χρησιμοποιήσουν ως βιομηχανικό αντιδραστήριο. Ήταν κρίμα να πάνε χαμένα. Ακόμα πιό παλιά είχαν κάνει απόβαση στρατού και κατοχή της Ελλάδας. Επομένως είμαστε διαχρονικά φίλοι και στρατηγικοί σύμμαχοι.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Chris

+1 από μένα!!!

FTS
FTS
4 years ago

Νομίζω ότι οι πιθανότητες για να αποκτήσει το ΠΝ τις FFGX είναι δεκαπλάσιες από ότι για τις Belharra.
Δηλαδή 1% FFGX ενώ για τις Belharra είναι 0,1%

10% είναι οι πιθανότητες για την αγορά 2 gowind προς αντικατάσταση των 3 φρεγατών S

και 88,9% για να μείνουμε με τις S μέχρι την παραλαβή European Patrol Corvette

Προσωπικά είμαι υποστηρικτής του σεναρίου gowind γιατί είναι μια καλή αναβάθμιση του ΠΝ και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Αλλά δυστυχώς δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο.

darede
darede
4 years ago
Reply to  FTS

Δεν υπάρχει περίπτωση να αγοραστούν κορβέτες για το Π.Ν,όταν συμμετέχουμε στο πρόγραμμα της ευρωκορβέτας. Με βάση το εκτόπισμα της ευρωκορβέτας που είναι γύρω στους 3000-3500 χιλ τόννους, θα καλύψουν αυτές το low μείγμα. Οι Fremmx θα καλύψουν το high μείγμα. Οι Belharra σε ένα τέτοιον στόλο δεν έχουν θέση

Npfregata
Npfregata
4 years ago

χαιρετώ όλα τα παιδιά καθότι είμαι φρέσκος στην γενική συζήτηση όσο αφορά για την ενίσχυση του πολεμικού μας Ναυτικού. Η εμπειρία μου με το θέμα έχει μείνει στην εποχή που ήμουν στρατεύσιμος Ναυταρας σε φρεγάτα τύπου S . παρακολουθώ όλους στην συζήτηση και αποκτώ όλο και περισσότερη εμπειρία στο όλο θέμα που μας καίει σαν γνήσιοι ελληνες πατριώτες που αγαπάμε τον τόπο αυτό και το πολεμικό μας Ναυτικό. Δεν σας κρύβω ότι η ιδέα της Bellhara στην αρχή την έβρισκα πολύ θετικά για να είναι η αρχή τον νέων μας φρεγατών στο στόλο ,ύστερα όμως από πολλές αναλύσεις πολλών παιδιών εδώ μέσα νομίζω ότι θα πρέπει οι αρμόδιοι να αλλάξουν ροτα και να δούμε πραγματικά τι μας συμφέρει σαν χώρα. Ένα νέο σκάφος συμφωνώ και εγώ είναι ρίσκο σε πολλά πράγματα όπως τα έχουμε αναλύσει εδώ μέσα. Μήπως πρέπει να δούμε και τις ιταλικές και Δανέζικες που το κοίταξα εχθές καλύτερα ? Δεν ξέρω γιατί αργούν αλλά πιστεύω ότι κάτι περιμένουν, ίσως την Αμερική με νέα προσφορά για ιταλικές FREMM αν κατάλαβα καλά?

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Npfregata

Καλώς ήρθες στην παρέα. Σε κάθε περίπτωση να μην ξεχνάς ότι δεν είμαστε ειδικοί και η άποψη μας είναι αυτή ενός απλά ενημερωμένου φορολογουμενου που σκέφτεται την πατρίδα του.

steve1978
steve1978
4 years ago

Καλησπέρα και καλό μήνα. Αυτό που δεν κατανοώ είναι γιατί τόση επιμονή με τους SM-2. Στον παρακάτω σύνδεσμο http://members.home.nl/7seas/radcalc.htm, αν βάλετε ύψος στόχου τα 10μ και ύψος ιστού radar 10μ βγάζει ορίζοντα ραντάρ τα 26χλμ περίπου. Πιστεύω ESSM block2 σε κελιά ανά τετράδες μία χαρά είναι.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  steve1978

δεν φτάνει όμως ο ΕΣΣΜ αν κατεβάσεις αρμάδα ανάμεσα Κρήτη-Κύπρο με όλη την turk hava kuvetleri να σου ορμάει έχοντας τη γεωγραφία με το μέρος τους. Γι’ αυτό θες είτε ΑΣΤΕΡ30 είτε ΣΜ-2 σε μίξη extended range & απλών ώστε να μπορέσεις να επιτύχεις στοιχειωδώς απαγόρευση περιοχής στα τουρκικά Α/Φ.

Steve
Steve
4 years ago
Reply to  steve1978

Γιατί δεν πετάνε ολοι χαμηλά και για μα αφησεις οπλα τύπου scalp ή antiship και να πετύχεις εμβέλεια πρεπει να τους αφησεις πιο ψηλά αρα γίνεσαι πιο γρηγορα αντιληπτός. Όλα τα τουρκικα f16 θα πετανε στα 10 μετρα απο την θάλασσα?

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  steve1978

Για τον ίδιο λόγω που χρειάζεσαι Patriot και όχι μόνο hawk. Όλα τα βεληνεκή απαιτούνται για την συμπλήρωση μιας αντιαεροπορικής ομπρέλας.

Το μαχητικό δεν μπορεί να κάνει ελιγμούς πετώντας ξυστά από το νερό. Ή και αν κάνει το παίζει να κάνει παρέα στα ψάρια. Αν ανεβεί σε 30 μ ύψος, ο ορίζοντας ραντάρ είναι τα 48 Κμ.
Αν αναγκάσεις την εχθρική αεροπορία να πετάει μονίμως σε ύψη 10-30μ, έχεις περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες της. Μην ξεχνάς επίσης ότι η φρεγάτα δεν επιχειρεί μόνη της αλλά συνεργάζεται με αλλά πλοία, με ΑΣΕΠΕ, με μαχητικά και με τα αντιαεροπορικά.

Σκέψου ότι ένα αεροσκάφος μπορεί να πλήξει ένα σύστημα hawk (βεληνεκές στα 50ΚΜ), από απόσταση (πχ) 100Κμ. Αλλά αν αναγκαστεί να πετάει στα 20 μέτρα (λόγω παρουσίας στην περιοχή, Patriot και SM 2) τότε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνατότητες. Επίσης σκέψου να πρέπει να κάνει αερομαχία. Δεν θα την κάνει πετώντας μόνο 30 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Μόλις ανεβεί λοιπόν, είναι εκτεθειμένο σε πυρά αντιαεροπορικών.
Αν κάποια μέρα βελτιώσουμε και το δίκτυο δεδομένων των μέσων μας, η φρεγάτα θα μπορεί να ρίξει βλήμα σε στόχο που η ίδια δεν βλέπει, αλλά φαίνεται από αλλά μέσα (πχ ΑΣΕΠΕ που βλέπει τους στόχους από πάνω προς τα κάτω)

F22
F22
4 years ago

Το πρόβλημα (εκτός από την εύρεση χρημάτων) είναι οτι το ΠΝ δεν έχει αποφασίσει τι ακριβώς θέλει.(Τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνουμε εμείς…)
Και τα Αμερικάνικα πλοία είναι καλά,και τα Γαλλικά επίσης.Εμείς ας αποφασίσουμε τι θέλουμε και αν θέλουμε.Αλλά πρέπει να πάρουμε μιά απόφαση επιτέλους πού να έχει επαφή με τήν λογική και ας μην ψάχνουμε καταδρομικά από τον Πόλεμο των Άστρων σε τιμή ψαροκάικου.

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago

Εγώ δεν καταλαβαίνω πως γινεται να έχετε φαγωθεί ήδη οι περισσότεροι να τις πάρουμε (και 10 κιόλας) ενώ δεν βρήκα πουθενά αναφορές για το συνολικό τελικό κόστος (ειτε σκέτες είτε μαζί με φόρτο όπλων και fos κτλπ όπως ξέρουμε για τις μπελχάρα), δεν μπόρεσα να βρω ακριβώς τι οπλισμό θα εχει, δεν ξέρουμε καθόλου την μεγίστη ταχύτητα μετά τις δομικές ενισχύσεις (μιας και 1 χρόνο τώρα λένε όλοι οτι 27knots το ξεχνάμε για εμάς) και δεν ξέρουμε και πότε θα παραλάβουμε! (μιας και 1 χρόνο τώρα όλα τα σχόλια στο site γράφουν ότι πρέπει να διαλέξουμε πλοίο που να μπορεί να παραδοθεί εχτές)!
Ναι καλά καταλάβατε, η σύγκριση των σχολίων των χρηστών που αφορούν την FFGX με τα σχόλια όσων δεν ήθελαν ούτε να ακούν για μπελχάρα είναι αναπόφευκτη.
Να σημειώσω (μπας και προλάβω τα downvotes) ότι και εγώ ffgx θα προτιμούσα πάντως. Αλλά να μάθουμε πρώτα τι παίζει…

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  ShadowMan

Στην έκθεση του κογκρέσου, σελίδα 5 περιγράφεται ο εξοπλισμός/οπλισμός της ffgx
https://news.usni.org/2020/04/22/report-to-congress-on-u-s-navy-frigate-ffgx-program-7
Το κόστος ναυπήγησης του πρώτου πλοίου θα είναι 795 εκ $. Το κόστος για τα 10 πλοία 5,58 δις $.
https://news.usni.org/2020/04/30/fincantieri-wins-795m-contract-for-navy-frigate-program
Το κόστος του εξοπλισμού για το πρώτο 277.731 $, ενώ για τα άλλα 9 πλοία 247.295
https://pbs.twimg.com/media/EW7mRpsWAAAVb3A?format=jpg&name=medium
Τόσο αναλυτικές πληροφορίες δεν έχουμε ούτε για την γαλλική έκδοση των bel, για την οποία έχουμε μόνο το συνολικό κόστος και όχι αναλυτικό

Antonis_Loukas
Antonis_Loukas
4 years ago

απάντησα και στο άλλο νήμα. Πρόσεξε στην ίδια σελίδα(στο γράφημα που ομοιάζει με ραντάρ) ότι AAW και κάποια άλλα πράγματα(στον εξωτερικό δακτύλιο), αναφέρονται ως growth potential. Γενικότερα, μου είναι ασαφές αν στο κόστος βάζουν την δυνατότητα μεταφοράς συγκεκριμένων πυραύλων(που οι sm-2 block IIIC δεν μπορούν να κοστολογηθούν, καθώς είναι σε ανάπτυξη!) ή βάζουν και τους ίδιους τους πυραύλους. πχ αναφέρεται σε RAM, αλλά δεν έχουμε πληροφορία για το αν είναι μόνο ο εκτοξευτής και τα βλήματα προέλθουν από υπάρχον απόθεμα ή άλλο πρόγραμμα. Το ίδιο και για τα υπόλοιπα πυραυλικά φορτία(hellfire module, 8 ssm’s κλπ).

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  Antonis_Loukas

Στις τιμές περιλαμβάνονται οι εκτοξευτές και η ολοκλήρωση στο σύστημα μάχης, αλλά το σύστημα είναι μια ελαφριά έκδοση του Αegis που φέρουν και τα tico και τα A. Burke, οπότε όλα τα όπλα είναι ήδη ολοκληρωμένα και θα μπουν όλα τα μελλοντικά αυτόματα. Οι πύραυλοι και όλα τα πυρομαχικά, τορπίλες κτλ δεν είναι στην τιμή.

x-m
x-m
4 years ago

“Department of Defense (DOD) cost estimators told GAO the timeline for completing the independent cost estimate is uncertain.
Specifically, they stated that this estimate will not be finalized until the Navy
communicates to them which FFG(X) design is expected to receive the contract award”.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  x-m

Δεν μπορώ να καταλάβω αν όντως μπερδεύεσαι, ή προσπαθείς με το ζόρι να βρεις κάτι κακό για την ffgx.
Στο απόσπασμα που έβαλες ο gao, τους έλεγε ότι μέχρι να καταλήξουν ποιο από τα 4 πλοία θα διαλέξουν δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση του κόστους. Αυτό πάει, τελείωσε!!! Διαλέξανε πλοίο, υπολογίσανε τα κόστη, υπογράψανε την συμφωνία και βάζουνε μπρος τα ναυπηγεία. Τι σχέση έχει πια???
Στο άλλο θεμα, το ποσό ευρεία άμυνα περιοχής μπορεί να κάνει, (για να χρησιμοποιήσω και τα λόγια ενός ειδικού που είναι σαν και εσένα λάτρης του rafale) δεν έχει μόνο σημασία πόσο την έχει…..την εμβέλεια ο sm2, αλλά και πόσους κουβαλάει το πλοίο και πόσους στόχους ταυτόχρονα μπορεί να εμπλέξει. Τα a.b. έχουν 96 κελιά και κάποια με 4 πυραύλους, με την πλήρη έκδοση του ραντάρ που εχουν, μπορούν (τουλάχιστον θεωρητικά) να κατευθύνουν ταυτόχρονα ΟΛΟΥΣ τους πυραύλους. Αυτό θεωρούν οι αμερικανοί αεράμυνα περιοχής. Οι Γάλλοι αρκούνται σε αεράμυνα περιοχής από τα λιντλ με ένα πλοίο που έχει 16 πυραύλους και σύμφωνα με δημοσιεύματα μπορεί να κατευθύνει ταυτόχρονα 8.

x-m
x-m
4 years ago

Όχι , όχι καμιά σχέση, δεν προσπαθώ να μειώσω την αξία τους. 😎
Ούτε έχω καμιά άλλη προτίμηση……

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  x-m

Για να μην παρεξηγηθώ!! Δεν λέω ότι το κάνεις με κάποιον σκοτεινό σκοπό ή συμφέρον, απλά όλοι μας είμαστε προκατειλημμένοι υπέρ ή κατά, κάποιον οπλικών συστημάτων!!!!

x-m
x-m
4 years ago

🙂

x-m
x-m
4 years ago

Οι αναφορές είναι αντικρουόμενες για τις δυνατότητες. Από τη μια αναφέρει SM2 και ESSM, από την άλλη:

“The ship’s area-defense AAW system is to be capable of local area AAW,
meaning a form of area-defense AAW that extends to a lesser range than the area defense AAW that can be provided by the Navy’s cruisers and destroyers”.

Επίσης ” The ship is to be capable of operating either independently (when that is appropriate for its assigned mission) or as part of larger Navy formations”.

Το “when that is appropriate for its assigned mission” μήπως σημαίνει ότι όπου σφίγγουν τα γάλατα θα έχει παρέα αντιτορπιλικό ; :hmm: :hmm:

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  x-m

Δεν καταλαβαίνω που βλέπεις τις αντικρουόμενες αναφορές. Προφανώς αφού έχουν τα tico και τα A. Burke να κάνουν ευρεία αεράμυνα περιοχής, δεν έδωσαν στις φρεγάτες, ούτε τόσο μεγάλο αριθμό κελιών, ούτε τόσο ικανό ραντάρ. Τα Α. Β. έχουν 96 κελιά και οι ffg 32. Τα καινούργια Α. Β. θα έχουν ραντάρ με 4×37 modules, τα παλιά 4×24 και οι φρεγάτες 3×9 και άρα θα έχουν περιορισμένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Αεράμυνα περιοχής με 16 και 24 και 32 κελιά μόνο οι αντιπρόσωποι της naval group υποστηρίζουν ότι είναι δυνατή!!!
Το ότι έχουν sm δεν τις κάνει φρεγάτες αεράμυνας περιοχής, αλλά απλά σύγχρονες φρεγάτες που μπορούν να προστατευθούν από stand off όπλα. Δες το σχόλιο μου στην αρχή της σελίδας, αν θέλουμε φρεγάτες αεράμυνας περιοχής πρέπει να τους βάλουμε 48 κελιά, με αύξηση της τιμής 40-60 εκ $ και να βάλουμε το πλήρες ραντάρ. Το 3×9 που έχουν τώρα κοστίζει 65 εκ $, το 4×24 200 και το 4×37 300 εκ $
Τι είναι αυτό που σε μπερδεύει??????

chriss8
chriss8
4 years ago

Ρίξε ένα λινκ να μελετήσουμε περί modules. ΣΚ είναι και οι καφετέριες είναι κλειστές 🙂

x-m
x-m
4 years ago


Δεν είναι αντικρουόμενες πληροφορίες οι SM2 και “to be capable of local area AAW” ; Και πόσο lesser range; :hmm:
Σχετικά με την δεύτερη παράγραφο του σχολίου, δεν διαφωνώ. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι το Π.Ν. χρειάζεται φρεγάτες αεράμυνας περιοχής γιατί δεν υπάρχει ανάλογη ανάγκη.
(Και για να μην παρεξηγηθώ δεν είμαι υπέρ των FDI. Εγώ με τα Rafale έχω κόλλημα 🙂 )

Pakos
Pakos
4 years ago

Η παγκόσμια οικονομία καταστρέφετε κι εσεις συζητάτε γαι νεα πλοία. Μαλλον δεν έχετε καταλάβει τι θα συμβεί.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Pakos

η ελπίδα και το όνειρο μας κρατάνε όρθιους…..

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  Pakos

Εσείς δεν έχετε καταλάβει τι συμβαίνει, με το συμπάθειο. Εδώ κάνουμε καθαρά μια θεωρητική συζήτηση για χαβαλέ. Όλοι ξέρουμε που πάει η οικονομία, και όλοι ξέρουμε που πάει η άμυνα, εδώ και καιρό μάλιστα, χωρίς να χρειαζόμαστε ιούς να μας το υποδείξουν. Απλά μας αρέσει το αντικείμενο και κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου!

milman
milman
4 years ago

Τεράστιο πλεονέκτημα η τεράστιες οικονομίες κλίμακας που πετυχαίνει αυτό το τεράστιο πρόγραμμα
, Η πιθανότητα ναυπηγήσεις στην Ελλάδα,δεν ξέρω από που προκύπτει,αλλά οι περισσότεροι σχολιαστές φαίνονται βέβαιοι
Η εγγύηση των Αμερικάνων γιατί σε βάθος χρόνου εξέλιξη του πλοίου
Από την άλλη οι γαλιδούλες μου φαίνονται συνολικά καλύτερες ακόμα και στην Γαλλική διαμόρφωση και όχι μόνο για το ραντάρ,θυμίζω ότι οι Γάλλοι ισχυρίζονται οτι οι μπελαρα έχουν 50% μικρότερο ίχνος στο εχθρικό ραντάρ απο της φρεμ
Άλλα το κυριότερο δεν μπορούμε να βάλουμε και αεροπορία και ναυτικό σε ένα καλάθι αμερικάνικο η γαλλικό,το πείραμα το προηγούμενων δεκαετιών μισά Φ16 και μισά μιράζ δεν αφήνει και της καλλίτερες εμπειρίες ,νομίζω ειναι καλλίτερα να εξευρωπαΐστει το ναυτικό!

Nks
Nks
4 years ago

5 πλοία απο αυτά είναι γάντι για εμάς.!! Τώρα επειδή δεν υπάρχει διάθεση,χρήμα από πολιτικούς και επιτελείς
μας βλέπω να αγοράζουμε καμιά δεκαριά παντοφλες η κανένα από δωρεά εφοπλιστή να βάλουμε και 3 LEO στο καθένα και να βαράμε

Evanos
Evanos
4 years ago

Εγώ αυτό που βλεπω είναι κατι FREMM….που αργότερα απο αγορά έγιναν μισθωση FREMM….που λίγο αργότερα έγιναν belhara….που μετά απο δυο χρόνια διαπραγματεύσεων με τους Γάλλους για κάποιους ξαναγίνονται Αμερικανική version FREMM η FFGx…..

και που φαντάζομαι τον επόμενο χρόνο όλο και κατι άλλο θα βγει σε κάποιο ναυπηγείο σε συζήτηση να βρισκόμαστε..

ενώ στο μεταξύ απο καπου πέρασαν κατι Adelaide…με ολίγον Arlei Burke….και περισσότερο Tico…αλλα και καποιες σκέψεις για LCS..

Με μόνο υλοποιούμενο προγραμμα για το Π.Ν. αυτό της κρισιμότατης εθνικής σημασίας και απόλυτης προτεραιότητας του εκσυγχρονισμό των θρυλικών υπερόπλων P3 με την γνωστή 500αρα.

Λυπαμε αλλα αυτα δεν νομίζω ότι ειναι σοβαρά πραγματα..

Οι Αιγυπτιοι ακόμη και με περιορισμένα οικονομικά που ηθελαν να φτιαξουν ναυτικό..
απλά το έφτιαξαν
έστω αν τώρα τρέχουν να βρουν λεφτά στο Δ.Ν.Τ

Εμείς στο αιώνιο μεσοδιάστημα απλά παίζουμε ΠΡΟΠΟ…
στα χνάρια και της γνωστής ρήσης πολιτικού
ότι “με τους Τούρκους θα το ρισκάρουμε”

adpanos
adpanos
4 years ago

Εγώ λέω μακριά από τα Αμερικανικά όπλα και τους φορείς τους.
Οι λόγοι;
Α) Δεν μας αποδεσμεύουν το σύνολο του οπλισμού. Θα την πατήσουμε όπως με τα F16.

Β) Αν δώσουν σε εμάς θα δώσουν αργότερα και στους Τούρκους οπότε το όποιο πλεονέκτημα θα εξανεμιστεί.

Γ) Εκ των πραγμάτων φεύγει εντελώς το ενδεχόμενο στρατηγικής κρούσης αφού Tomahawk ΑΠΟ και ΚΛΕΙΕΤΑΙ να αποδεσμευτούν.

Προτιμώ το SeaFire 500 με τους ASTER 30 και ASTER 30 BLOCK1 NT, αντί του συνδυασμού SPY6 και των SM2 .

Δ) Προτιμώ 28-29 κόμβους, από 26 που φαίνεται πως θα έχουν οι υπέρβαρες Fremm-US.

E) Με εκείνο το 57άρη που πάνε …. ΕΛΕΟΣ.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  adpanos

Δλδ οι Γάλλοι δεν δίνουν στους Τούρκους??? Τον κινητήρα του atmaca από τους Klingon τον αγόρασαν???
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Microturbo_TRI-40
Δεν προσπαθούν να τους πουλήσουν τους aster????
https://www.armyrecognition.com/june_2018_global_defense_security_army_news_industry/samp-t_air_defense_system_to_be_manufactured_by_turkey_and_eurosam.html
Δεν έλεγε ο Μακρόν στην συνάντηση με τον Τραμπ για τους s400, ότι δεν έχουν δικαιολογία οι Τούρκοι γιατί εμείς τους προσφέρουμε τους aster και δεν τους παίρνουν???
Σιγά μην τους δώσουν πρόσβαση σε σοβαρή/ευαίσθητη τεχνολογία οι Αμερικάνοι, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που δεν έχουν κανένα πρόβλημα αν πληρωθούν

stefanos
stefanos
4 years ago

Πράγματι τουλάχιστον για τα Scalp υπάρχει συμφωνία να μην δοθούν στους Τούρκους. Δεν ξέρω έαν η ίδια συμφωνία περιλαμβάνει όλο το πακέτο των M-2000/-5 (αεροσκάφος και όπλα δλδ).

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  stefanos

Δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία. Αν οι Τούρκοι αγοράσουν rafale παίρνουν και scalp, όπως δώσανε στους συμμάχους και χρηματοδότες των Τούρκων, το Κατάρ. Μην ακούτε τα παραμύθια.
https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2019-02-13/first-rafale-handed-over-qatar

Wisdom
Wisdom
4 years ago

Με τις παρούσες σχέσεις Ερντογάν-Μακρόν, αλλά και τα αντικρουόμενα γεωπολιτικά συμφέροντα Γαλλίας και Τουρκίας στη Μεσόγειο (τουλάχιστον όσο ο Ερντογάν είναι στην εξουσία) νομίζω ότι το ενδεχόμενο μεγάλης αμυντικής προμήθειας της Τουρκίας από τη Γαλλία πρέπει να αποκλειστεί. Ως προς αυτό το θέμα, όλοι μας νομίζω προτιμάμε τα ψώνια από Γαλλία έναντι π.χ. ΗΠΑ και Γερμανίας, αρκεί οι τιμές να είναι λογικές.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  Wisdom

Το μόνο πρόβλημα είναι η έλλειψη συναλλάγματος της Τουρκίας, όλα τα άλλα είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Αν πάνε με ζεστά λεφτά, ειδικά τώρα που λόγω ιού θα μειωθούν οι εξοπλισμοί, ο Μακρόν μέχρι και την γριά θα τους δώσει. Για όσους έχουν ξεχάσει ή δεν θέλουν να θυμούνται :
Macron called out Turkey’s decision to purchase a Russian-made anti-air defense system instead of the French-made version
“they were discussing with the Europeans on the SAMP/T and we accepted to sell the SAMP/T to them”
https://www.realclearpolitics.com/video/2019/12/03/macron_challenges_trump_on_turkeys_role_in_nato_how_is_it_possible_to_be_a_member_and_buy_weapons_from_russia.html

Antonis_Loukas
Antonis_Loukas
4 years ago

Μια επισήμανση… Οι SAMP/T, δεν είναι υπόθεση ΜΟΝΟ της Γαλλίας… Οι Ιταλία έχει εξίσου λόγο και μάλιστα έχει και μακρά εξοπλιστική/αμυντική προϊστορία με τη Τουρκία…

Mikis_Zezas
Mikis_Zezas
4 years ago
Reply to  adpanos

Στις προδιαγραφές του διαγωνισμού αναφέρουν “Sustained Speed: 26+ knots”
Αναφέρουν, όμως, επίσης “Sustained Speed (as defined by the achievable speed at full load displacement, normal trim, and clean bottom): 28 kts at 80% MCR (Maximum Continuous Rating)”
Άρα, νομίζω ότι η τελική ταχύτητα δεν θα είναι τόσο χαμηλή.
Αν κάποιος πιο σχετικός γνωρίζει δυο πράγματα παραπάνω, ας μας πει.

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS
4 years ago
Reply to  adpanos

Ε ναι…

Οποτε να παρουμε Bel…οι Γαλλοι και εμεις….για να ειμαστε σιγουροι οτι θα τα σκαμε χοντρα καθε φορα που θελουμε να…αλλαξουμε μια βιδα.
Και οταν σε 15 χρονια οι Γαλλοι αποσυρουν τις δικες τους….να τις παρουμε και να ειμαστε ο μοναδικος χρηστης.Υπεροχο.Θα λεμε οτι εχουμε….εθνικο πλοιο.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  adpanos

Αυτά που περιγράφεις στο Α και Β δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση αλλά είναι ένα συμβάν που προκύπτει από συγκεκριμένες συνθήκες. Γενικά οι Έλληνες εξετάζουμε τον κόσμο ελληνοκεντρικά, ενώ είμαστε ένας πολύ μικρός παράγοντας στην σκακιέρα.

Διπλωματία των εξοπλισμών δεν κάνουν μόνο οι αγοραστές, αλλά κάνουν και οι πωλητές. Για να σου αποδεσμεύσει κάποιος σημαντικά όπλα θα πρέπει να εναρμονίζονται οι πολιτικές σας. Όταν την δεκαετία του 00 σπάμε εμπάργκο όπλων (Κύπρος), παραγγέλνουμε ΒΜΡ-3 και κλείνουμε συμφωνίες για Ρωσικούς αγωγούς, πως ακριβώς φανταζόμασταν να μας δώσουν την αφρόκρεμα των συστημάτων τους? Από την άλλη η Τουρκία ήταν πάντα το πιστό σκυλί της Δύσης. Η Γαλλία φυσικά, όντας μικρός παίχτης, πουλάει παντού. Όχι μόνο στην Ελλάδα του 85. Μέχρι και στον Κανταφι πουλούσε.

Αυτά ίσχυαν τότε. Σήμερα έχουμε μια Τουρκία που κλωτσάει και μια Ελλάδα, που και να ήθελε, δεν μπορεί να πάει μισό βήμα πιο μακρυά από τον ESM της ΕΕ. Ακόμα και η φήμη ότι θα μας παραχωρηθούν 2 ΑΒ προκαλεί μεγάλη διπλωματική πίεση στην Τουρκία. Σε συνδυασμό με την απομάκρυνση από το πρόγραμμα του F35 χάνει την δυνατότητα να κυριαρχήσει αναίμακτα στο Αιγαίο.

Φυσικά οι συνθήκες αλλάζουν. Αν οι Τούρκοι ενδώσουν στην αμερικανική πολιτική επιρρεαζόμαστε και εμείς. Αντίστοιχα πιεζόμαστε και εμείς για εναρμονισμό με τα συμφέροντα των «πωλητών». Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι πιο σημαντικός σύμμαχος για οποιονδήποτε, απ´ότι η Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παίρνουμε και εμείς ανταλλάγματα και δεν απολαμβάνουμε οφέλη από το όλο «αλισβερίσι»

Τέλος, για το Β, το να πάρουμε εμείς Bel με ASTER και την άλλη μέρα οι Τούρκοι FFGX με SM-2, δεν είναι το ίδιο από το να πάρουμε και οι δυο τα ίδια? Λέγεται «κούρσα εξοπλισμών» γιατί τρέχουμε και οι δύο.
Το επιχείρημα ότι ένα όπλο δεν το έχουν άρα δεν το ξέρουν, είναι urban legend που τον σκαρφιστήκαμε για να παινέψουμε τα mirage μας και την δικιά μας ΠΑ. Επομένως θα πρέπει να πάρουμε εμείς αυτό που εμείς θα κρίνουμε καλύτερο.

seb
seb
4 years ago
Reply to  chriss8

” Από την άλλη η Τουρκία ήταν πάντα το πιστό σκυλί της Δύσης”. Δε μπορώ να θυμηθώ κάποιο παράδειγμα που να επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό. Αν μπορεί και θέλει κάποιος να βοηθήσει να φρεσκάρω την μνήμη μου, θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα.

Παραδείγματα όμως που δείχνουν το αντίθετο, μου έρχονται κάμποσα. Χαρακτηριστικότερο, η στάση της Τουρκίας στον Β’ ΠΠ.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  seb

Φίλε Seb σε επίπεδο διεθνών σχέσεων μετράει τί κάνεις σήμερα. Άντε και πέρυσι. Κανένας δεν νοιάζεται για κάτι τόσο παλιό όσο ο Β΄ΠΠ. Μόνο εμείς μιλάμε για αυτόν γιατί ήταν η τελευταία μας μεγάλη έξοδος. Αλλά άμα λήξει η σημασία σου, λίγο ενδιαφέρον σου βρίσκουν ακόμα και την επόμενη μέρα. Ακόμα και το ’49 οι Βρετανοί γκρίνιαζαν που ζητούσαμε βοήθεια θυμίζοντας τους τον ΒΠΠ. (Το κείμενο το διάβασα πρόσφατα και μας παρουσίαζε το πώς ήταν η κατάσταση της Ελλάδας τότε, σε σχέση με τώρα).

Ακόμα και στον εμφύλιο μας “βοήθησαν” λόγω γεωστρατηγικής σημασίας, όχι λόγω “χρέους” για τις θυσίες μας.

seb
seb
4 years ago
Reply to  chriss8

Δεν διαφωνώ, το παράδειγμα του Β’ ΠΠ το χρησιμοποίησα για να υποστηρίξω τη θεώρηση πως η Τουρκία πάντα “κλοτσούσε” και όχι μόνο τώρα. Η μόνη διαφορά που βρίσκω με το σήμερα, είναι πως αυτό το κάνει πολύ πιο “άγαρμπα” σε σχέση με το παρελθόν. Σε όλα τα υπόλοιπα συμφωνούμε.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  seb

Έχεις απόλυτο δίκιο. Η Τουρκία μπορεί να ήταν το πιστό σκυλί της συμμαχίας, αλλά πάντα παζάρευε τα δικιά της. Μέχρι και τα σκυλιά παίρνουν το μπισκοτάκι τους αν κάνουν καλά την δουλειά τους. Οι δικές μας «ανταρσίες» απλά δεν βγάζανε νόημα, καθώς πηγαίναμε κόντρα στα δικά μας συμφέροντα!

Η Τουρκία άρχισε της «αγαρμποσυνες» όταν ο Ομπάμα τους απαγόρευσε να μπουν στην Συρία. Μετά το πήγαν εκβιαστικά με την κατάρριψη των ρωσικών μαχητικών, αλλά και πάλι πήρανε συμπόνια. Παίζουν με βάση αυτού που κρίνουν ως συμφέρον τους. Αλλά αυτό δεν ευθυγραμμίζεται σήμερα με το συμφέρον των συμμάχων τους.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  adpanos

δεν γνωρίζουμε αν θα δώσουν φρεγάτες στους Τούρκους, ενόψει του ότι οι τελευταίοι έχουν ήδη ξεκινήσει δικό τους ναυπηγικό με τη βοήθεια άλλων πιο “κολλητών”. Όπλα όμως θα δώσουν. Αν πάρουμε εμείς ΣΜ-2 θα δώσουν και σ’ αυτούς. Το ζήτημα είναι όμως διαφορετικό: Θα είμαστε στο ίδιο επίπεδο σχέσης αν εμείς έχουμε μπει σε ένα πρόγραμμα να αντικαταστήσουμε 9 Σ με 9 FFG(x);;; και περιμένοντας τις FFG(x) μας δώσουν ενδιάμεση λύση;;;;;

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  adpanos

Α) Ποια ακριβώς “πατήσαμε” με τα F-16; Έχει πολλά παράπονα η ΠΑ από τα F-16;

Β) Οι Γαλλοευρωπαίοι ήδη προσπαθούν να δώσουν Aster στους Τούρκους. Αυτή η θεώρηση βέβαια είναι σε κάθε περίπτωση εντελώς λάθος, αφού ο Τούρκος ό,τι και να πάρει στο μέλλον θα φροντίσει να εξανεμίζει το ελληνικό πλεονέκτημα, ούτε έχεις εγγύηση πως η εναλλακτική σου που θα είναι “άγνωστη”, δεν θα είναι και κατώτερη.

Γ) Για πολλωστή φορά, το ΠΝ ποτέ δεν ζήτησε πυραύλους πλεύσης σε μονάδες επιφανείας. Ή σε οτιδήποτε, βασικά.

Όσες φορές έχω ρωτήσει βέβαια κόσμο γιατί προτιμά Aster από SM-2, απάντηση δεν πήρα. Στα ραντάρ το Seafire είναι σχεδόν βέβαια ανώτερο, αλλά δεν έχουμε στοιχεία για το EASR για να έχουμε μέτρο σύγκρισης και να ξέρουμε τι προσφέρει.

Δ) Οι προδιαγραφές μιλούν για >26. Η επιβάρυνση του σκάφους είναι μεγάλη αλλά το ιστορικό προηγούμενο αφήνει την πιθανότητα να μην έχει μειωθεί, ή να είναι έστω εφάμιλλη των FTI (υπάρχουν πληροφορίες για απαίτηση συνεχούς ταχύτητας 28kts). Είναι αντιμετωπίσιμο, άλλωστε: https://sci-hub.tw/https://doi.org/10.1111/j.1559-3584.2009.00208.x (σελ. 163 στο έγγραφο, 9/18 στο pdf).

Ε) Κι όμως, δεν είναι τόσο τραγικό. Είναι ανώτερο ως αντιαεροπορικό, σε ρόλο επιφανείας οτιδήποτε κάτω από 5ιντσο (κι αυτό οριακό) είναι για να κάνουμε πλάκα, ενώ για μεγαλύτερες αποστάσεις ένας ESSM σε βολή επιφανείας είναι εξίσου καλή αν όχι ανώτερη λύση. Μόνο πρόβλημα η δυσχέρεια στην παροχή ναυτικών πυρών υποστήριξης στην ξηρά. Κάτι το οποίο βέβαια δεν “φωτογραφίζει” ακριβώς το 76άρι των FTI…

GK21
GK21
4 years ago

Προς ολους εσας που “αλληλοκραζεστε” για το πιο πλοιο πρεπει να παρει η ηρωικη Ελλαδαρα μας, με τι οπλα πρεπει να ειναι φορτωμενο,τι ρανταρ πρεπει να εχει και τα ρεστα,θα σας πω ενα ωραιο αστειο που μολις ακουσα,ετσι για να γελασετε(η να κλαψετε) και να επανελθετε στη σκληρη πραγματικοτητα.Τα ναυπηγεια Ελευσινας πηραν νεα τριμηνη παραταση για την παραδοση της ΤΠΚ 6,μαζι με extra νεα χρηματοδοτηση 2,5 εκατ. € βεβαιως-βεβαιως.

Καλο ειναι λοιπον απο εδω και περα πριν κανουμε σχεδια να θυμομαστε πρωτα ποιοι μας κυβερνησαν,ποιοι μας κυβερνανε και ποιοι θα μας κυβερνησουν και στο μελλον.Καληνυχτα λοιπον κυριοι και ονειρα(ΜΕΚΟΑ200,FFG(X),LCS/MMSC, Ticonderoga,Arleigh Burke,Belh@rra,FREMMκ.τ.λ.)γλυκα…..

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  GK21

Να συμπληρώσω και ένα «μην ξεχνάμε τί ποιότητα έχουμε σαν λαός» ……

Weasel
Weasel
4 years ago

Μισό λεπτό… το USA navy επέλεξε το εν λόγω πλοίο και λογικά θα εμφανίσει μια φρεγάτα εξοπλισμένη με ό,τι θέλει (ακόμα και η πρόβλεψη για laser λέει το άρθρο πως θα υπάρχει).Όμως αν συνέβαινε να επιλεγεί ο τύπος αυτός για το ΠΝ τι μας κάνει να πιστεύουμε πως τα πλοία μας θα φέρουν τον ίδιο εξοπλισμό?Μήπως ξεχνάμε την πάγια Αμερικανική τακτική της μη αποδέσμευσης κάποιων όπλων (για την Ελλάδα) ,ή ακόμη την πώληση μεν όπλων που τους ζητούνται αλλά με υποδεέστερα χαρακτηριστικά (βλέπε περίπτωση Μαροκινών πυραύλων για τα F16V τους)?Δε θα ήταν κρίμα να μην έχει το ΠΝ όπλα – πολλαπλασιαστες ισχύος (όπως πχ scalp naval) στη φαρέτρα του?Παράλληλα μην ξεχνάμε πως οι αντίπαλλοί μας φέρονται να ετοιμάζονται για πανηγυρική επιστροφή (αν ποτέ έφυγαν πραγματικά..) στην αγκαλιά του uncle Sam.Συνεπώς φαντάζεστε υποθέτω (δεδομένης και της διαχρονικής Αμερικανικής ..λατρείας προς την ημισέλινο) πως θα υπάρξουν και στο μέλλον τα γνωστά παρακάλια και βέτο των απέναντι να μην εισέλθουν στο Ελληνικό οπλοστάσιο συγκεκριμένα όπλα.Σίγουρα μια Bellhara δεν είναι φθηνή και ενδεχομένως να μην έχει τις ίδιες δυνατότητες χρηματοδότησης ή -και- κατασκευής στην ΕΛλάδα.Όμως με δυνατότηες stealth(το σημαντικότερο για μένα ,μαζί με το sea fire) αποτελεί game chenger.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Weasel

το βασικό εξοπλισμό να φέρουν τα δικά μας (λέμε τώρα….) είναι η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με αυτά που έχουμε…..

Eman202
Eman202
4 years ago
Reply to  sotbak

Δεν είναι δικαιολογία αυτό Αδερφέ.
Κ οι Belharra της γαλλικής διαμόρφωσης πιο καλές είναι σε σχέση με αυτά που έχουμε.
Το θέμα είναι να αποφασίσουν επιτέλους οι επιτελείς το Π.Ν τι ακριβώς θέλουν κοιτάζοντας τουλάχιστον 20χρονια μπροστά κ να τα απαιτήσουν από τους πολιτικάντηδες .
Κ πάντα να κοιτάζουν κ την οικονομία κλίμακας , τις δυνατότητες μεταφοράς τεχνολογίας αλλά κ την δυνατότητα απόκτησης στρατηγικών όπλων όταν ζητάνε ένα οπλικό σύστημα.
Με παραγγελίες 2 πλοίων όταν οι ανάγκες είναι για 8-10 πλοία δεν πετυχαίνεις οικονομία κλίμακας.
Το ίδιο όταν ενώ έχεις μπει σε πρόγραμμα πλοίων(EPC) που θα φέρουν κατά 90% Aster εσύ σκέφτεσαι για πλοία με ESSM k SM-2 κ ενώ την ίδια στιγμή οι Aster30 χρησιμοποιούνται σε επίγεια σύστηματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία ταιριάζουν απόλυτα με τις ανάγκες των υπολοίπων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων μιας κ πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν τόσο το σύνολο των συστοιχιών των Hawk κ I-Hawk όσο κ να αναβαθμιστεί το σύνολο της αντιαεροπορικής άμυνας με την προσθήκη έξτρα πυροβολαρχιων.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Eman202

έχουμε ήδη Πατριοτ, πόσα Α/Α συστήματα θα έχουμε; Εδώ θα θέλουν αναβάθμιση οι Πάτριοτ θα πάρουμε και SAMP-T;

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Weasel

Αναφέρθηκα σε αυτό λίγο πιο πάνω. Ας μην βλέπουμε ανθελληνικά φαντάσματα τριγύρω μας. Επίσης σιγά τον πολλαπλασιασμό που θα φέρει ο Scalp Naval. 8-16 πύραυλοι δεν αλλάζουν τίποτα σε έναν πόλεμο. Χωρια που απέτυχαν παταγωδώς στην Συρία. Πιο πολύ καίγονται οι Γάλλοι να μας τον δώσουν και να τον διαφημίσουμε, παρά εμείς να τον πάρουμε για να ελέγξουμε αν πλέον δουλεύει.

komninos79
komninos79
4 years ago

Το ζήτημα αντιλαμβάνομαι πως είναι ότι θα πάρει το ελληνικό συμβόλαιο αυτός που θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση ή άλλα αντισταθμιστικά οφέλη. Αν οι Αμερικανοί μπορούν να εξασφαλίσουν FFG(X) σε σημαντικά συμφερότερη τιμή με δανειοδότηση ή Arleigh Burke, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα δεχτεί. Έτσι και αλλιώς, αν αληθεύουν οι πληροφορίες για τελευταία γαλλική πρόταση 3 δις ευρώ για 2 Belh@rra, μάλλον είναι αδύνατη η αγορά τους από το ΠΝ, ότι και να υπόσχονται οι Γάλλοι…

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago
Reply to  komninos79

Ο ίδιος δημοσιογράφος είχε γράψει παλιότερα πως 4 mmsc προσφέρονται στην Ελλάδα για 2 δις. Μετά το πήρε πίσω. Συνεπώς αφήστε με να είμαι λίγο καχύποπτος μαζί του.

https://doureios.com/ohi-kai-toso-antagonistiki-telika-i-amerikaniki-prosfora-gia-4-mmsc/
comment image

KGR
KGR
4 years ago

Θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε ένα πλάνο 20ετίας όσον αφορά στο ποια πλοία θέλουμε να αντικαταστήσουμε . Πόσα χρήματα έχει το ΠΝ στη διάθεσή του για αυτή την 20ετία; Αν υποθέσουμε ότι διπλασιάζονται τα κονδύλια για εξοπλισμούς και από 500 περίπου εκατ. το χρόνο δίνουμε ένα δις, στα 20 χρόνια είναι 20 δις. Ας υποθέσουμε ότι το ΠΝ λόγω εκτάκτων αναγκών θα πάρει τα μισά, θα πρέπει να αγοράσει σε αυτά τα 20 χρόνια πλοία και υποβρύχια αξίας 10 δις. Αν δοθούν 2 δις για μικρά προγράμματα, πυρομαχικά και συντηρήσεις θα πρέπει με 8 δις να πάρουμε 5 υποβρύχια, για αντικατάσταση των 6 παλαιών, 8 φρεγάτες για αντικατάσταση των 9 S και 6 κορβέτες για αντικατάσταση περίπου 10 πυραυλακάτων και κανονιοφόρων ηλικίας άνω των 40 ετών σήμερα. Βγαίνει ο λογαριασμός; Δεν βγαίνει. Με έναν μπακαλίστικο υπολογισμό χρειάζονται 5 δις για τα υποβρύχια, 8 δις για τις φρεγάτες και 2 δις για τις κορβέτες, σύνολο 15 δις. Προτεραιότητα λοιπόν του κράτους θα πρέπει να είναι να καταγράψει τις ανάγκες, να βρει τρόπους χρηματοδότησης και μετά να βγει στην αγορά να βρει τα κατάλληλα πλοία. Για μένα όρος απαράβατος για να είναι εφικτός ο στόχος είναι να επιτύχουμε συμπαραγωγές με μεταφορά τεχνογνωσίας και ναυπήγηση όλων των πλοίων στην Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθεί αναπτυξιακή δυναμική και θέσεις εργασίας. Διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε μία ακόμη χρεοκοπία.

gdmast
gdmast
4 years ago
Reply to  KGR

Άψογο. Προϋποθέτει όμως δύο πράγματα που δεν υπάρχουν. Δηλαδή, πραγματικούς Έλληνες να κυβερνούν και πραγματικό κράτος που θα σχεδιάζει μακροπρόθεσμα (τα χρήματα έπονται αφού υπάρχουν διάφοροι τρόποι εξεύρεσης και καλή θέληση).

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  gdmast

Πραγματικοί Έλληνες μας κυβερνούν. Τέτοιοι ακριβώς είμαστε σαν κοινωνία. Αν ήθελε ο λαός να έχει άμυνα και σωστό στρατό θα τα ζητούσε προεκλογικά. Αντ’αυτου ζητάει ρουσφέτι, επιδόματα, και μείωση θητείας (αντί για βελτίωση).

Npfregata
Npfregata
4 years ago
Reply to  chriss8

ποσο δικιο εχεις chriss8 …τιποτα δεν βλεπω φως πραγματικα στην ολη υποθεση ,ειτε γιατι δεν υπαρχει σαλιο ειτε γιατι οι πολιτικοι του τοπου μας ειναι τα απολυτα παλτα σε ποδοσφαιρικη εννοια…
εφτιαξιαν και την κοινωνια ετσι σαν τα μουτρα τους μονο για ρουσφετια ειμαστε μυκονο φυγουρα και οτι φαμε και οτι πιουμε !
το τραγουδι του μηλιωκα νομιζω τα λεει ολα μασκαρα γκρεκο μασκαρα!!

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  KGR

Οι συντηρήσεις είναι λειτουργικές δαπάνες, όχι δαπάνες εξοπλισμών.