Παρόλο που η Ιαπωνία έχει γνωστοποιήσει επίσημα την πρόθεσή της να αναβαθμίσει / τροποποιήσει τα πλοία κλάσης Izumo για την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει καταλήξει στην απόφαση να αποκαλεί τα συγκεκριμένα πλοία «αντιτορπιλικά επιχειρήσεων πολλαπλών σκοπών» αντί για αεροπλανοφόρα.
Η Ιαπωνία επιβεβαιώνει ότι εξετάζει την μετατροπή των «αντιτορπιλικών» Izumo σε αεροπλανοφόρα
Με τον τρόπο αυτό θεωρείται ότι θα αποφευθχεί η κριτική εντός κι εκτός της χώρας για την κατοχή αεροπλανοφόρων, καθώς κάτι τέτοιο θα αντιμετωπίζονταν ως μιλιταριστική κλιμάκωση και θα ήταν ενάντια στο πασιφιστικό σύνταγμα της χώρας αντίστοιχα.
Υπάρχει μόνιμα το ζήτημα διατήρησης της συμβατότητας με το άρθρο 9 του Συντάγματος από την στιγμή που το Izumo να γίνει ένα de facto επιθετικό πλοίο, για πρώτη φορά στον μεταπολεμικό ιαπωνικό στόλο.
Μέλη της ομάδας εργασίας των κυβερνώντων κομμάτων για την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών του προγράμματος για την εθνική άμυνα, την οποία η κυβέρνηση αναμένει να εγκρίνει στα τέλη του μήνα, κατέληξαν τελικά σε συναίνεση για το πώς μπορούν να αποκαλούν τα πλοία της συγκεκριμένης κλάσης κατά τη διάρκεια συνάντησης πριν λίγες μέρες.
Στη συνάντηση, αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας εξήγησαν το σχέδιο ενίσχυσης των καταστρωμάτων των δυο πλοίων της κλάσης Izumo, τα οποία τώρα φέρουν μόνο ελικόπτερα, καθώς και άλλες προσαρμογές, ώστε να μπορούν να επιχειρούν με F-35B.
Η κυβέρνηση έχει λάβει τη θέση ότι δεν επιτρέπεται στην Ιαπωνία να διαθέτει αεροπλανοφόρα, αφού αυτό θα σήμαινε απόκλιση από την αρχή ότι το έθνος πρέπει να περιορίζεται στη διατήρηση μόνο των απαραίτητων δυνατοτήτων αυτοάμυνας.
Κατά συνέπεια, οι βουλευτές συζήτησαν ένα επίσημο όνομα για τα νέα αεροπλανοφόρα ώστε να μην παραβιάζεται το Σύνταγμα.
Σημειώνεται ότι υπήρξε και πρόταση για την ονομασία των πλοίων ως «αμυντικά αεροπλανοφόρα» από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), ωστόσο απορρίφθηκε απορρίφθηκε από το έτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού Kommeito, στην βάση της λογικής ότι η χρήση της λέξης «αεροπλανοφόρο» είναι απαράδεκτη.
Αεροπλανοφόρα για την Ιαπωνία – Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται;
Η αρχική πρόταση του LDP για τις κατευθυντήριες γραμμές για το Εθνικό Πρόγραμμα Άμυνας που καταρτίστηκε τον Μάιο περιλαμβάνει τον όρο «μητρικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων».
Ωστόσο το Komeito λοιδόρησε την ιδέα, λέγοντας ότι η έκφραση «bokan» (μητρικό πλοίο) ταυτίζεται με την έκφραση «Kubo» (αεροπλανοφόρο). Τελικά το LDP και το Komeito συμφώνησαν να αναφέρονται στα πλοία της κλάσης Izumo ως «αντιτορπιλικά».
Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε ότι περίπου 40 από τα 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 που αποφασίστηκε πρόσφατα να αποκτηθούν θα πρέπει να είναι της έκδοσης -Β, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα δυο αυτά πλοία.
Αν και όλα αυτά δείχνουν ομολογουμένως σουρεαλιστικά αν όχι φαρσοκωμωδία, αφού οι Ιάπωνες δείχνουν να προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους, το πρόβλημά τους δεν είναι πρωτοφανές. Κι άλλες χώρες στο παρελθόν θέλησαν να «κρύψουν» τα αεροπλανοφόρα τους, αν και για άλλους λόγους.
Η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση αποκαλούσε τα αεροπλανοφόρα κλάσης Kiev ως «βαρέα καταδρομικά αεροπορίας» (Тяжелые авианесущие крейсера), κι ο λόγος δεν ήταν ενοχικά σύνδρομα του παρελθόντος, αλλά η προσπάθεια να παρακάμψουν την συνθήκη του Μωντρέ που όριζε ότι δεν επιτρέπεται από τα Στενά του Βοσπόρου η διέλευση αεροπλανοφόρων.
Μάλιστα για τον σκοπό αυτό τα είχαν εξοπλίσει με οπλισμό καταδρομικών, εκατοντάδες αντιαεροπορικούς κι αντιπλοϊκούς πύραυλους.
Άλλες χώρες για να κρύψουν το κόστος για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, αποκαλούν αντίστοιχα πλοία με διάφορες ονομασίες που παραπέμπουν σε δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων. Η Ισπανία για παράδειγμα αποκαλεί το Juan Carlos ως «πλοίο στρατηγικής προβολής».
To Ηνωμένο Βασίλειο παλαιότερα, αποκαλούσε τα αεροπλανοφόρα κλάσης Invincible ως «through deck cruisers» κάτι σαν «καταδρομικά διαμπερούς καταστρώματος» για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι δεν προμηθεύεται πλέον αεροπλανοφόρα – που είναι πολύ ακριβά, ώστε να περάσει ο αντίστοιχος αμυντικός προϋπολογισμός…
Τι να μας πουν κι αυτοί … εμείς αποκαλούμε την τρόικα “θεσμούς” για να μην κακοφαίνεται στον κόσμο … πολύ μπροστά …
Όσο για τα πασιφιστικά, να θυμίσω ότι καταργήσαμε το μάθημα της πολιτικής άμυνας στα γυμνάσια αρχές της δεκαετίας του ’80, για να μην ψυχοτραυματίζονται τα παιδιά μας (και επειδή ένας γνήσιος ειρηνιστής θεωρεί τον πόλεμο unthinkable).
Σε όλα ασυναγώνιστοι είμαστε, και στη NewSpeak, και στο politically correct, και προπάντων στη βλακεία …
Γενικά φίλε, στην χώρα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια προπάντων, κυριαρχεί το μότο “Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης”..!
Άστο..μην το ψάχνεις…
Ας μπορεί το Ιζούμο να κουβαλάει καμία μοίρα F-35 κι ας το ονομάζουν ΠΑΘ!!!
Έτσι ακριβώς!!! Αντί να κοιτάξουμε την καμπούρα μας κατακρίνουμε την καμπούρα των άλλων…
Άσχετο είχαμε <> αλλά δεν έχουμε ακόμη μάθημα εκμάθησης κολύμβησης (το πόσοι πνίγονται στην θάλασσα κύριος είδε ) αλλά ούτε και μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής έχουμε ακόμη το πόσες χιλιάδες νέοι μας έχουν σκοτωθεί και μείνανε ανάπηροι .Σε όλα ασυναγώνιστοι είμαστε και προπάντων στη βλακεία …
Δεν χρειάζεται να υπάρχει μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής. Χρειάζεται πρώτα από όλα να δίνουμε εμείς το καλό παράδειγμα στα παιδιά. Επειδή εργάζομαι σε σχολείο, τα τελευταία 2 χρόνια έχουν γίνει τέτοια μαθήματα, μάλιστα βιωματικά σε συνεργασία και με την τροχαία, η οποία ήρθε στο σχολείο με ειδικό εξοπλισμό που χρησιμοποίησαν τα παιδιά. Μια χαρά τα είπαμε και τα συμφωνήσαμε με τα παιδιά στην τάξη. Το μεσημέρι όμως έρχεται ο μπαμπάς και παίρνει τα δυο παιδιά του στο μηχανάκι (ένα μπροστά του, ένα από πίσω του), χωρίς κράνος και οι τρεις. Έρχεται ο Παππούς με το αγροτικό και ο ένας ο εγγονός κάθεται στην καρότσα, γιατί του αρέσει λέει και ο άλλος φυσικά δίπλα από τον παππού, χωρίς ζώνη. Το παιδικό κάθισμα που είναι υποχρεωτικό στις ηλικίες του δημοτικού, χρησιμοποιείται σε ποσοστό μικρότερο του 20%. Ο,τι και να του μάθεις του παιδιού στην τάξη σε κάποια πράγματα, σημασία έχει τι βλέπει το παιδί ως παράδειγμα από τους ενήλικες που το περιβάλλουν. Κάνε μια βόλτα σε κάποιο χωριό και θα διαπιστώσεις ότι οι πατεράδες κυρίως θεωρούν μαγκιά να δίνουν στον γιο τους να οδηγεί το αυτοκίνητο από τα 15 του, χωρίς δίπλωμα ή να τα βάζουν να οδηγούν το τρακτέρ από 5-6 δημοτικού.
Ποσό, μα πόσο σωστός!
Το θέμα είναι ψυχολογικό. Η λέξη αεροπλανοφόρο φέρνει στη μνήμη
γεγονότα που θα ήθελαν να ξεχάσουν. Δεν μπορούν όμως παρά να συνεχίσουν να είναι ρεαλιστές. Και το δείχνουν.
Είναι σαν να ‘βαπτίζεις’ το αρνί τσιππούρα γιατί νηστεύεις!
Το πλοίο παραμένει αεροπλανοφόρο ότι και να το πουν…!
Δε ξέρω για το γιαπωνέζικο σύνταγμα αλλά το ελληνικό λέει καθαρά ότι πρέπει να τηρείται η ουσία του νόμου και όχι το γράμμα του νόμου. Κατι τέτοιο θα απαγόρευε στην Ιαπωνία να παιξει με τις λέξεις. Ενα τέτοιο άρθρο μόνο από την δικαιοσύνη θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Η δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να τηρεί τον νόμο παρά μόνο κατά γράμμα και όχι κατ ουσίαν και μάλιστα ορμηνευμένο γράμμα απο υπουργική εγκύκλιο. Κατα γράμμα επιτρέπεται η εισβολή και κατάκτηση μιας χώρας απο την ιαπωνία αρκεί να βρεθεί αμυντικός λόγος (οπλα μαζικής καταστροφής), ανθρωπιστικός λόγος (εκδημοκρατισμός του ιράκ) και ότι άλλο σκαρφίζονται τα επιθετικά κράτη για να κάνουν τις βρωμιές τους την εποχη του πολιτικαλυ κορεκτ. Και λειτουργεί, το ψέμα το υιοθετούμε και εμείς οι ίδιοι. παραδειγμα η εισβολή στο ιράκ δεν ειναι καταγραμμένη στην συνείδηση μας απλά ως η εισβολή του δυνατού στη χώρα του αδύναμου αλλά κάτι πολύ πιο σύνθετο που η Ηπα ειχαν δικαίωμα να το κάνουν και δεν προκαλούν αποτροπιασμό και ανασφάλεια. Ενω στην εισβολή του Ιρακ στο Κουβέιτ ηταν στην συνείδηση μας ξεκάθαρα μια εισβολή. Κατα αυτή την έννοι, αυτο που βλέπω ειναι ένα αντιτορπιλικό και δεν καταλαβαίνω πως ειναι δυνατον να το αποκαλείτε αεροπλανοφόρο.
Συμμετείχε η Ιαπωνία στην εισβολή στο Ιράκ; Γενικά , έχει συμμετάσχει σε ο,τιδήποτε μετά τον Β’ΠΠ; Οι άνθρωποι έχουν “αυτοπεριοριστεί” μετά τα λάθη (τα εγκλήματα αν θέλετε) του παρελθόντος και έχουν τέτοιο σύνδρομο που δεν τολμάνε να πουν το αεροπλανοφόρο με το όνομα του! Δεν έχουν περιοριστεί απο καμιά “Συνθήκη των Βερσαλλιών” ώστε να προσπαθούν να κοροϊδέψουν κάποιον.Απο την άλλη, η πραγματικότητα τους επιβάλλει να έχουν ισχυρό οπλοστάσιο. Το αν είναι “αμυντικό” ή “επιθετικό” ας το αποφασίσουν εν τοις πράγμασοι οι ίδιοι. (Ας μην ξεχνάμε ότι η ιστορία λέει ότι απομονωμένοι στα νησιά τους ήθελαν να ζουν, με εισβολή και απειλές “ανοίχθηκαν” στον κόσμο……άγιοι φυσικά δεν είναι αλλά ” ο αναμάρτητος υμών πρώτος βαλέτω λίθον ” ).
έχει συμμετάσχει σε ειρηνευτικές αποστολές (Ιράκ π.χ), αλλά χωρίς μάχιμα τμήματα.
x-m, όχι δεν καταλογίζω πως η ιαπωνία επιτέθηκε στο ιράκ, η χρήση του ιράκ είναι μεταφορική για τα κατα συνθήκη ψευδή που χρησιμοποιούν οι χώρες. Τα εντός παρενθέσεως μου περι εκδημοκρατισμού και όπλων μαζικής καταστροφής αναφέρονται ασφαλώς στις Ηπα. Όσο για την ειρηνική φύση της Ιαπωνίας επέτρεψε μου να αμφιβάλω. Έχεις δει έργα με σαμουράι φαντάζομαι, αυτοί πολεμούν από τότε που γεννήθηκαν ως έθνος, η ειρηνική τους συμπεριφορά τωρα δεν γεννηθηκε απο την αυτογνωσία και την αυτοκριτική του έθνους αλλά απο την ήττα τους, επόμενο ειναι ανάλογα των συνθηκών να ξαναυπάρξουν μάχιμοι και γιατί όχι επιτιθέμενοι. Οι λαοί αλλάζουν συμπεριφορά και ρόλο στην ιστορία κατα το δοκούν.
Δηλαδή οι όποιοι νομικοί περιορισμοί, ρήτρες συμφωνιών και συνθηκών κλπ αυτομάτως αίρονται επειδή ανακυρήξαμε ότι ο ελέφαντας δεν είναι ελέφαντας; Να ξεκινήσω κι εγώ τότε καριέρα ληστή στην Ιαπωνία, δε θα το λέω βέβαια ληστεία, αλλά “κατάσχεση ιδιωτικού δικαίου”…
Προφανώς η καινούρια κυβέρνηση έχει ιδεολογικά χαρακτηριστικά που δε συμφωνούν με την ουσία του συντάγματος σε αυτά τα ζητήματα. Ίσως η πρώτη μεταπολεμικά που νοιώθει ότι τα γεγονότα του ΒΠΠ’ αποτελούν μακρινό παρελθόν και δεν τη δεσμεύουν ηθικά έναντι συμμάχων και διεθνούς κοινότητας. Επειδή όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις υποχρεώσεις της καταφεύγει σε αυτό το καραγκιοζιλίκι. Από την άλλη η Ιαπωνία, χωρίς να συγχωρείται για την προηγούμενη πολιτική της, βρίσκεται στην αντίθετη θέση από αυτή που είχε παραδοσιακά στην ιστορία της. Έως τώρα ήταν συνήθως ο επιτιθέμενος σε Κίνα, Κορέα (και όλη τη Ν.Α. Ασία στο ΒΠΠ’). Αν θέλετε ήταν η τοπική “ιμπεριαλιστική δύναμη” . Τώρα βλέπει την οικονομική άνοδο και τον μαζικό εξοπλισμό μιας αναθεωρητικής δύναμης που αμφισβητεί την πολιτική πραγματικότητα της περιοχής, και νοιώθει την ανάγκη να δημιουργήσει αποτροπή έναντι της Κίνας. Όπως κάνουν και η Ταιβάν και η Κορέα. Αν πίσω από αυτή την πραγματική ανάγκη υπάρχουν και επεκτατικού τύπου επιδιώξεις θα φανεί πιστεύω σύντομα.
Ενδιαφέρον θα έχει η στάση των ΗΠΑ σε αυτό το ζήτημα.
Η Ιαπωνία έχει τραβήξει το δρόμο του σουρεαλισμού εδώ και καιρο.
https://www.straitstimes.com/asia/east-asia/inclusion-of-hitlers-book-in-school-curriculum-reveals-japans-worrying-shift-to-the
https://www.google.gr/amp/www.atimes.com/article/japans-enduring-relationship-adolf-hitler-gaffes/amp/
Αφου τους δεσμευει το Συνταγμα…γιατι δεν του κανουν μια αναθεωρηση;
Το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ αναγνωρίζει σε κάθε κράτος το δικαίωμα της άμυνας, και προβλέπει ότι κανένα άρθρο του δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως περιορίζον ή αποστερόν αυτή την ευχέρεια από οποιοδήποτε κράτος.
“Nothing in the present Charter shall impair the inherent right of individual or collective self-defence if an armed attack occurs against a Member of the United Nations, until the Security Council has taken measures necessary to maintain international peace and security. Measures taken by Members in the exercise of this right of self-defence shall be immediately reported to the Security Council and shall not in any way affect the authority and responsibility of the Security Council under the present Charter to take at any time such action as it deems necessary in order to maintain or restore international peace and security.”
Ουδείς υποχρεούται να μένει και να βλέπει απαθής βλέψεις λίαν απειλητικών ομόρων κρατών, επειδή και μόνον σε κάποια στιγμή του παρελθόντος ήταν ο επιτιθέμενος (και μάλιστα επενδύοντας, τότε, τις κατακτήσεις του με ιταμή ρατσιστική ιδεολογική περιβολή).
Σήμερα ουδείς μπορεί να κατακτήσει άλλα έθνη με ένα, δύο ή περισσότερα ελικοπτεροφόρα που μεταφέρουν μαχητικά STOVL. Μπορεί όμως να υπερασπίσει υπεράκτιες επαρχίες του και αποκλειστικά δικαιώματα σε ΑΟΖ κλπ.
Η συζήτηση (και εντός Ιαπωνίας) έχει να κάνει μόνο με τη θεμελιώδη αρχή ότι δεν μπορεί να διεκδικείς την εξουσία αν λες τα ίδια με αυτόν που την ασκεί ήδη. Αλλά και φυσικά διότι πολλοί είναι οι ανθρωποι που έχουν ζήσει στο πετσί τους τις συνέπειες (ατομικά όπλα), και οι συλλογικές αυτές μνήμες διαιωνίζονται (εύλογα) ως αποστροφή προς κάθε τι που θυμίζει όλα αυτά …
Συμφωνω με τα παραπανω. Ειναι σαν η Ελλαδα, π.χ., να αναγκαζοταν να εχει ρητρα στο Συνταγμα της για μη διατηρηση στρατου επειδη το 1919 πραγματοποιησε την Μικρασιατικη Εκστρατεια. Παραλογο, ετσι;
Ετσι και για την Ιαπωνια ειναι παραλογο να μην εχει αεροπλανοφορο γιατι και καλα ειναι ιμπεριαλιστικο οπλο. Ο,τι θελει θα εχει κι οποιος γουσταρει.
Σύμφωνα με την αποψή μου το Λεβιάθαν έιναι μια χαρά.