9.7 C
Athens
Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΑΜΥΝΑΞεκίνησε η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου γενικής υποστήριξης στόλου του Γαλλικού Ναυτικού

Ξεκίνησε η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου γενικής υποστήριξης στόλου του Γαλλικού Ναυτικού

Με την τελετή της κοπής του πρώτου μετάλλου ξεκίνησε στις 18 Μαΐου η ναυπήγηση του πρώτου από τα τέσσερα νέα Πλοία Γενικής Υποστήριξης (bâtiment ravitailleur de force) του Γαλλικού Ναυτικού (Marine Nationale) στα ναυπηγεία Chantiers de l’Atlantique στο Saint-Nazaire.

Η Γαλλία θα προμηθευτεί τέσσερα ιταλικά πλοία γενικής υποστήριξης Vulcano

Στην τελετή παραβρίσκονταν η ίδια η υπουργός Αμύνης της Γαλλίας, Florence Parly και ο Αρχηγός του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος Prazuck. H κ. Parly χαιρέτισε την σημαντική για τη ναυπηγική βιομηχανία της Γαλλίας κίνηση ναυπήγησης των 4 νέων ΠΓΥ που θα αντικαταστήσουν τα 3 παλιότερα και προδίκασε την ναυπήγηση του νέας γενεάς αεροπλανοφόρου που θα διαδεχθεί από το 2038 το “Charles de Gaulle”.

 

Το νέο ΠΓΥ θα λάβει το όνομα του μηχανικού Jacques Chevallier που πρωτοστάτισε στην κατασκευή κινητήρων πυρηνικής πρόωσης στη Γαλλία. Το συμβόλαιο για τη ναυπήγησή τους αναλήφθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από τα ναυπηγεία Chantiers de l’Atlantique και τον όμιλο Naval Group και αναμένεται να παραδοθούν μεταξύ του 2022 και 2029.

Το σχέδιο των πλοίων βασίστηκε στην ιταλική κλάση “Volcano”, 1 (+1) παραγγέλθηκαν από το Ιταλικό Ναυτικό και ναυπηγούνται από την Fincantieri. Η Γαλλία μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνεργασίας στους Εξοπλισμούς (OCCAR) μετείχε στα σχέδια, που με κάποιες τροποποιήσεις -κυρίως ως προς το μέγεθος- αποτελούν πλέον το σχέδιο των “Jacques Chevallier” που θα αντικαταστήσει την κλάση “Durance”. Η τελευταία κλάση εισήλθε σε υπηρεσία με το Γαλλικό Ναυτικό το 1976 και εκτοπίζει 7,600 τόνους και τρία από αυτά παραμένουν ακόμα σε υπηρεσία.

Σχέδιο των ιταλικών ΠΓΥ “Volcano” στο οποίο βασίστηκε η γαλλική σχεδίαση. Τα γαλλικά πλοία θα είναι μεγαλύτερα, καθώς το γαλλικό αεροπλανοφόρο που θα υποστηρίζουν έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις σε καύσιμα από το ιταλικό “Conte di Cavour” (εικόνα: OCCAR)

Τα νέα πλοία θα αναλάβουν τον ρόλο της υποστήριξης των πολεμικών πλοίων ανοιχτής θαλάσσης (αεροπλανοφόρο, ελικοπτεροφόρα, αποβατικά, αντιτορπιλικά, υποβρύχια) της Γαλλίας στον 21ο αιώνα. Εκτός από 13,000 m3 καυσίμου, θα μεταγγίζουν αεροπορικό καύσιμο, λιπαντικά, τροφή, νερό, ανταλλακτικά ενώ θα διαθέτουν εργαστήρια επισκευών και συστήματα διαχείρισης απορριμάτων. Έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι σχεδιάστηκαν ως πλοία διπλού κύτους, όπως όλα τα σύγχρονα πλοία που ναυπηγούνται στην Ευρώπη για να αποτρέπουν την μόλυνση του περιβάλλοντος σε περίπτωση που η καρίνα του πλοίου πάθει ζημιές.

Στον τομέα της αυτοπροστασίας, τα πλοία θα εξοπλιστούν με το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα αναγνώρισης και ελέγχου πυρός μακράς ακτίνας PASEO XLR της Safran Electronics & Defense και παρόλο που δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί, αναμένεται να εξοπλιστεί με δύο πύργους πυροβολικού των 40 mm των Thales-Nexter (έναν στην πλώρη κι έναν στην πρύμνη) και αριθμό πολυβόλων.


Πηγή

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Yannis
Yannis
4 years ago

Πρεπει και η Ελλαδα καποια στιγμη να αποκτησει ναυπηγεια και να αρχισει ενα μακροπνοο σχεδιο ναυπηγησεων με τετοιους ρυθμους που να εξασφαλιζουν τη συνεχη λειτουργια τους. Παραλληλα με την αποκτηση αμεσα πλοιων απο το εξωτερικο για την καλυψη αμεσων αναγκων.

Spyros_Kapa
Spyros_Kapa
4 years ago

Στο προηγούμενο άρθρο σχετικά με τα πλοία αυτά στο Π.Ν. αρχίσαμε να ψάχνουμε τα μεταχειρισμένα αλλά δεν είδαμε καθόλου το να φτιάξουμε ένα ακόμη Προμηθέα εάν δούμε στο παρακάτω λινκ θα διαπιστώσουμε ότι το κόστος δεν είναι απαγορευτικό ούτε το διαστημα κατασκευής του https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CF%8D%CF%82_%CE%91-374_(%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CF%8C_%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85) και γιατί όχι παραγωγή του και για πώληση προς τρίτους θα μπορούσε να ενταχθεί στην πολιτική προστασία και να υποστηρίζεται από το Π.Ν. ώστε να μπει και σε καθεστώς επιδότησης από την Ε.Ε.

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago
Reply to  Spyros_Kapa

ο επόμενος θα πρέπει να εχει εναν πάτο περισσότερο ομως…. αυτό αλλάζει το κόστος.

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago
Reply to  ShadowMan

@nigozs κατάλαβες σε τι ακριβώς αναφέρομαι για τον προμηθέα?

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
4 years ago

Τα χρήματα τα απαγορεύει η εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση…

Προφανώς, αν λέμε ναι στην συμμετοχή μας (μέχρι στιγμής, με κάποιο μαγικό τρόπο) στην ΕPC, γιατί να μην συμμετείχαμε και στο LSS;

Πέραν των ανωτέρω όμως, γιατί σνομπάρουμε τις μετατροπές/αναβαθμίσεις υφιστάμενων; Γιατί να μην επανιδρυθεί η Ελληνική ναυπηγική βιομηχανία με μετατροπές/αναβαθμίσεις;

Πιστεύει κανείς ότι οι μετατροπές/αναβαθμίσεις είναι εύκολη υπόθεση; Άντε κάνε εκσυγχρονισμό στις ΜΕΚΟ χωρίς να έχεις πλήρη σειρά as-built σχεδίων…

Πιστεύει κανείς ότι οι μετατροπές/αναβαθμίσεις που έχει ανάγκη το ΠΝ είναι λίγες; Οι ανάγκες είναι χωρίς υπερβολή τεράστιες!

Την Ελληνική βιομηχανία θα την ωφελούσε σε τεράστιο βαθμό αν αναπτύσσονταν οι δυνατότητες αναβαθμίσεων/εκσυγχρονισμών/ανακαινίσεων οπλικών συστημάτων. Οι ΕΔ θα είχαν τεράστιο οικονομικό και επιχειρησιακό όφελος αν μπορούσαν να αναβαθμίσουν και να επεκτείνουν την ωφέλιμη επιχειρησιακή ζωή των οπλικών συστημάτων τους στο έπακρο.

Πιθανότατα, η απόκτηση μεταχειρισμένων όπλων που τώρα τα απορρίπτουμε, να είχε νόημα και εξαιρετικό κόστος προς απόδοση αν αποκτώντας τα εκσυγχρονίζαμε και τα αναβαθμίζαμε σε σε καίρια σημεία. Μακάρι να μπορούμε για παράδειγμα να είχαμε δυνατότητα παραγωγής, εγκατάστασης και ολοκλήρωσης εγχώρια ελληνικών συστημάτων/ηλεκτρονικών,
-γέφυρας πλοίου (αν μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την τεράστια εμπειρία των Ελλήνων αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού θα είμαστε πρώτοι παγκοσμίως στον τομέα…),
-επικοινωνιών,
-IPMS
-ενός ραντάρ ναυτοιλίας
-Α/Υ συρόμενου δολώματος
-ενός Κέντρου Διαχείρισης Μάχης, αρχικά για τα περιπολικά και τα ΠΓΥ
-Η-Μ εγκαταστάσεων
-ηλεκτρικής πρόωσης σε μικρά σκάφη

Ας πετύχουμε πρώτα τα παραπάνω και ας αφήσουμε τις γραφικότητες περί Εθνικών πλοίων και άλλων τέτοιων.

Ωραία τα LSS/Vulcano, αλλά όταν τα περισσότερα χρήματα πάνε σε νέες φρεγάτες, για ΠΓΥ και άλλα μικρότερα σκάφη η μόνο λύση αναβαθμίσεις και μεταχειρισμένα σκάφη + μετατροπές εμπορικών. Ο Προμηθεύς μπορεί στο πλαίσιο MLU να στρατιωτικοποιηθεί (έξτρα όπλα & ραντάρ), να αποκτήσει ίσως και πιο αποδοτικούς έλικες για αύξηση ταχύτητας και μείωση ήχου. Τα Durance είναι μεγάλα σκάφη που μπορούν με τον επιλεκτικό εκσυγχρονισμό να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες αδιάληπτων επιχειρήσεων στην ΝΑ Μεσόγειο. Eπιπλέον η στρατιωτικοποίηση των 2 PSVs θα έδινε σημαντικές δυνατότητες στο ΠΝ αλλά και στις ΕΔ.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Ιταλική προσφορά για 2+2 φρεγάτες FREMM σε κόστος μιας FDI!

Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό "αντιμέτωπο" με μια πρόταση που δύσκολα μπορεί να αγνοήσει. Όπως αποκάλυψε ο Σάββας Βλάσσης και επιβεβαίωσε...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

BINTEO: Η Belharra από μέσα! Ξενάγηση εν πλω στην πρώτη γαλλική φρεγάτα

Βίντεο μεγάλης διαρκείας δημοσίευσε το Naval News από τις δοκιμές της πρώτης γαλλικής φρεγάτας FDI, της Amiral Ronarc'h. Όπου γίνεται ξενάγηση στα διάφορα διαμερίσματα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -