15.5 C
Athens
Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήVIDEOBanzai! Η Ιαπωνία ενεργοποιεί Δύναμη Πεζοναυτών για πρώτη φορά μετά τον Β΄...

Banzai! Η Ιαπωνία ενεργοποιεί Δύναμη Πεζοναυτών για πρώτη φορά μετά τον Β΄ ΠΠ

Η Αμφίβια Ταξιαρχία Ταχείας Ανάπτυξης των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας που ενεργοποιήθηκε στις 7 Απριλίου στο Σάσεμπο, σηματοδοτεί την πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που η Ιαπωνία θέτει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα δύναμη Πεζοναυτών. Με δομή που θυμίζει σχηματισμό αντιστοίχου μεγέθους του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, η ιαπωνική δύναμη αμφιβίων επιχειρήσεων συγκροτήθηκε με μια και μόνο αποστολή: την υπεράσπιση των ιαπωνικών νήσων στις παρυφές της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας από ενδεχόμενη κινεζική εισβολή.

«Δεδομένης της ολοένα και πιο δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία όσον αφορά την ασφάλεια, η άμυνα των νησιών μας καθίσταται αποστολή ζωτικής σημασίας» δηλώνει ο υφυπουργός Άμυνας Τομόχιρο Γιαμαμότο. Η κίνηση όμως αυτή προκαλεί αντιδράσεις καθώς μια αμφίβια δύναμη μπορεί να γίνει μέσον προβολής στρατιωτικής ισχύος και αυτό περιπλέκει τα πράγματα υπό το πρίσμα του μεταπολεμικού φιλειρηνικού Συντάγματος της Ιαπωνίας.

Συγκροτούμενη ως δύναμη αποτροπής των κινεζικών φιλοδοξιών στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, η ιαπωνική Αμφίβια Ταξιαρχία δύναμης 2.100 ανδρών αποτελεί τμήμα των ενισχυόμενων ναυτικών δυνάμεων της χώρας (JMSDF) που περιλαμβάνουν ελικοπτεροφόρα, πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων, ταχέα μεταφορικά MV-22 Osprey, αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα AAV-7A1 και αερόστρωμνα LCAC. H δύναμη της Ταξιαρχίας αναμένεται να φθάσει τους 3.000 άνδρες ενώ σύμφωνα με τα σχέδια προβλέπεται η παράδοση 57 αμφιβίων AAV-7A1 RAM/RS. H έμφαση που δίνει το Τόκυο στην δυνατότητα διεξαγωγής αμφιβίων επιχειρήσεων δεν είναι άνευ λόγου.

Η Κίνα κυριαρχεί στην Νότια Σινική Θάλασσα και δεν το κρύβει, διαθέτοντας μια επίφοβη, ικανή δύναμη, η οποία σύντομα θα έχει περισσότερα από ένα αεροπλανοφόρα. Για να υποστηρίξει τις στρατηγικές της επιδιώξεις στην περιοχή, η κυβέρνηση του Πεκίνου δεν φείδεται εξόδων: το 2018 εκτιμάται ότι θα δαπανήσει 1,11 τρισεκατομμύρια Γιουάν (176,56 δις. δολάρια) για τις ένοπλες δυνάμεις της, ποσό τρείς φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ιαπωνικό.

Οι Ιάπωνες θεωρούν την συγκρότηση της Αμφίβιας Ταξιαρχίας Ταχείας Ανάπτυξης ένα βήμα πιο κοντά στην δημιουργίας μιας δύναμης αντίστοιχης μιας αμερικανικής MEU (Marine Expeditionary Unit) ικανής και εφοδιασμένης με τα κατάλληλα μέσα για την διεξαγωγή επιχειρήσεων μακριά από την βάση της. Σύμφωνα με τον απόστρατο Συνταγματάρχη των Πεζοναυτών Grant Newsham, ερευνητή τώρα του Japan Forum for Strategic Studies, εάν η Ιαπωνία επικεντρωθεί σε αυτό, μέσα σε ένα, ενάμιση χρόνο θα διαθέτει την εν λόγω δυνατότητα.

Έχοντας υπηρετήσει ως αξιωματικός-σύνδεσμος των Αμερικανών Πεζοναυτών με τους Ιάπωνες συναδέλφους τους κατά την εκπαίδευσή τους, επισημαίνει ότι για να φτάσουν οι Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας σε ένα τέτοιο επίπεδο χρειάζονται απαραιτήτως ένα μικτό Στρατηγείο Στρατού-Ναυτικού για τον συντονισμό των αμφιβίων επιχειρήσεων καθώς και περισσότερα αποβατικά πλοία και εξοπλισμό. Ήδη η Ιαπωνία κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι Αεροπορικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (JASDF) θέλουν τα F-35B να μπορούν να επιχειρούν από το ελικοπτεροφόρo Izumo και το παλαιότερο κλάσης Hyūga ελικοπτεροφόρο συνοδείας Ise, ή από νησιά στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. Επιπροσθέτως, οι Χερσαίες Δυνάμεις Αυτοάμυνας (JGSDF) ίσως αποκτήσουν έναν αριθμό μικρών πλοίων αμφιβίων επιχειρήσεων με μήκος μέχρι 100 μ. για την μεταφορά ανδρών και εξοπλισμού μεταξύ νησιών αλλά και από μεγαλύτερα σκάφη προς την ξηρά.

Η ιδέα είναι να καταστεί η Οκινάουα «μητρική βάση» απ’ όπου το συγκεντρωθέν προσωπικό και υλικό θα διασπείρεται σε άλλα νησιά με μικρότερα πλοία. Σημειωτέον ότι από τον Β΄ ΠΠ και μετά η Ιαπωνία δεν διέθετε αποβατικά, βασιζόμενη για εκπαίδευση και ασκήσεις στα μέσα των Αμερικανών Πεζοναυτών.

Επί Ψυχρού Πολέμου, η αμυντική στρατηγική της Ιαπωνίας ήταν εστιασμένη στην βόρεια νήσο Ηοκκάιντο, όπου στάθμευε μεγάλος αριθμός Μεραρχιών και τεθωρακισμένων δυνάμεων σε περίπτωση πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση. Η αμφισβήτηση της ιαπωνικής κυριαρχίας στα νησιά του συμπλέγματος Σένκακου ή Ντιαογιού, όπως τα αποκαλεί το Πεκίνο, κατέδειξε πως η μεταψυχροπολεμική εποχή διαμορφώνει αναπόφευκτα και διαφορετικές προκλήσεις ασφάλειας.

 

Αλέξανδρος Θεολόγου

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
dimitrov
dimitrov
6 years ago

Το ντουφεκάτσι τι είναι? Με FNC – Datsun μου μοιάζει.

Nick Delhanidis
Nick Delhanidis
6 years ago
Reply to  dimitrov
Nick Delhanidis
Nick Delhanidis
6 years ago

Α στο καλο ειδα πρωτα την φωτογραφια και νομισα ηταν σκοπιανοι

tsimuha
tsimuha
6 years ago

Στο τελευταιο βιντεο, χρησιμοποιουν δυο διαφορετικα φορητα αντιαρματικα;
Στο 0,32 οταν ανοιγει η πορτα φαινεται το Panzerfaust και στο 0,38 οταν βγαινουν εξω απο το οχημα το Carl Gustav.

Gunner
Gunner
6 years ago

Οι Γιαπωνέζοι φαίνεται ότι έχουν βάλει στόχο να δημιουργήσουν πολύ ισχυρές αμφίβιες δυνάμεις, εξοπλίζοντας τες με ότι καλύτερο. Ήδη προμηθεύτηκαν AAV-7A1 από τις ΗΠΑ ως βραχυπρόθεσμη λύση και στο μέλλον σκοπεύουν να τα αντικαταστήσουν με όχημα δίκης τους σχεδίασης με χαρακτηριστικά όπως αυτά του αποτυχημένου EFV.

http://www.janes.com/article/71355/mast-asia-2017-mitsubishi-amphibious-vehicle-breaks-cover

Επίσης ανάπτυξαν και κατασκευάζουν μια νέα γενιά οχημάτων 8Χ8 με πρώτο παράδειγμα το όχημα Type 16 MCV, σκοπεύοντας να αναπτύξουν έως και αυτοκινούμενο πυροβόλο των 155 L52

https://www.youtube.com/watch?v=JMP2QPxPkgk

https://www.youtube.com/watch?v=YiDCK940-Fk

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η ανάστροφη πλώρη της FDI, οι Aster 30 και το “σύννεφο νερού”

Πριν λίγο καιρό, η Naval Group αλλά και το Marine Nationale (γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό) έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από τις πρώτες δοκιμές...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Ναυτικό ισοζύγιο στο Αιγαίο: πως οι Τούρκοι εκσυγχρονίζουν τις δικές τους MEKO 200TN – Μέρος B΄

Του Βασίλη Παπακώστα. Πρώτη δημοσίευση «Πτήση» 47, Απρίλιος 2024 Στο πρώτο μέρος του άρθρου εξετάσαμε  το πρόγραμμα ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμού Μέσου Ζωής) των τουρκικών φρεγατών MEKO...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -