20 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΚαστελόριζο, Στρογγυλή και Νησί της Ρω. Τα νησιά που κάθονται στο "λαιμό"...

Καστελόριζο, Στρογγυλή και Νησί της Ρω. Τα νησιά που κάθονται στο "λαιμό" του Ερντογάν και πως θα τα προστατεύσουμε

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες, στις 2 Απριλίου, αλλά το αναδημοσιεύσουμε καθώς το χτεσινοβραδινό περιστατικό στο Φυλάκιο του Νησιού της Ρω μάλλον ξύπνησε κάποια αντανακλαστικά…
Πριν λίγες μέρες γιορτάσαμε τη μέρα της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, τη μέρα που οι πρόγονοί μας εξεγέρθηκαν απέναντι στον οθωμανικό ζυγό. Για 100 χρόνια το νεοσύστατο ελληνικό κράτος απελευθέρωνε αργά αλλά σταθερά τα πατρογονικά μας εδάφη, εδάφη που ζούσαν Έλληνες. Δυστυχώς αυτή η προσπάθεια αναστράφηκε 101 χρόνια μετά την Επανάσταση, και τότε για πρώτη φορά από τότε η Ελλάδα έγινε μικρότερη.
Με τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα έγινε και πάλι μεγαλύτερη, με την παράδοση των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα σταμάτησε να πολεμά, και προσπάθησε να επουλώσει τις πληγές του Μεγάλου Πολέμου, που μείωσε τον πληθυσμό της χώρας κατά 10%. Η Ελλάδα αναπτύχθηκε οικονομικά, και έφτασε να βρίσκεται στα 28 πλουσιότερα κράτη του πλανήτη. Την ιστορία μας διέκοψε η βίαιη και βάρβαρη εισβολή στη Κύπρο, όπου ο Ελληνισμός μετά από πολλά χρόνια έχασε εδάφη από έναν εχθρό που νομίζαμε ότι μας είχε ξεχάσει. Δεν μας είχε, όπως δεν είχε ξεχάσει την βαρβαρότητά του.

Σήμερα, η Τουρκία έχει επανέλθει σαν Νο1 κίνδυνος για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Όταν η Τουρκία στις αρχές της δεκαετίας κατέρρεε από μια τρομερή οικονομική κρίση, μετά από πολύνεκρους σεισμούς, η Ελλάδα ήταν εκεί να δείξει στάση ευθύνης, προσφέροντας μια σταθερή κατάσταση ειρήνης και ηρεμίας, προκειμένου ο γείτονας να ανακάμψει. Θυμίζουμε ότι η Τουρκία είχε κι αυτή δεχτεί την επίσκεψη του ΔΝΤ. Η Ελλάδα ήταν εκεί, αγκάλιασε την Τουρκία, ενώ έκανε και πολλές άμεσες και έμμεσες επενδύσεις στη χώρα. Η Τουρκία αυτό το εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο, εκσυγχρονίζοντας ριζικά τις ένοπλες δυνάμεις της.
Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο τέλος μιας επίσης δύσκολης πορείας. Θεωρητικά πάντα μιλώντας, η χώρα οσονούπω βγαίνει από τα Μνημόνια, αν και θα παραμείνει υπό επιτροπεία για πολλά χρόνια στο μέλλον. Δυστυχώς η διακοπή ροής κονδυλίων προς τις ένοπλες δυνάμεις έχουν φέρει ανθρώπους και υλικό στα όριά τους, ενώ ο όρος  “εξοπλιστικά προγράμματα” είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο που κυκλοφορεί στους διαδρόμους του Υπουργείου Αμύνης. Λεφτά το Υπουργείο ξοδεύει, αλλά για εξοπλισμούς τα χρήματα είναι ελάχιστα, άλλο ένα ελληνικό παράδοξο.
Μέσα σε όλα αυτά, η Ανατολική Μεσόγειος φαίνεται ότι κρύβει ένα μεγάλο φυσικό πλούτο με τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, και ήδη Ισραήλ, Αίγυπτος και Κύπρος προχωρούν στην εκμετάλλευσή τους. Αργά ή γρήγορα και στην ελληνική ΑΟΖ θα ανακαλυφθούν αντίστοιχα κοιτάσματα, κάτι που επιτέλους θα βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψή μας. Αυτό φυσικά αν τα διαθέσουμε για την πραγματική Ανάπτυξη, κι όχι για 10πλασιασμό του Δημοσίου Τομέα και για να δίνουμε και πάλι συντάξειας σε ανθρώπους 45 ή 50 ετών. Κι αυτό όμως είναι μια άλλη κουβέντα, ας μην την κάνουμε εδώ.

πηγή: https://europegrece.files.wordpress.com/

Αν δει κάποιος το πως διαμορφώνεται η ΑΟΖ της Ελλάδας προς την Κύπρο, θα διαπιστώσει πως η ύπαρξη του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου “συνθλίβει” την Τουρκική ΑΟΖ, και την περιορίζει σε στενά κομμάτια θάλασσας βορείως της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Ουσιαστικά σε κομμάτια που ουδεμία ένδειξη υπάρχει πως εκεί κρύβονται υδρογονάνθρακες. Το κακό όμως είναι πως οι Τούρκοι ξεκαθαρίζουν πως δεν θα κάτσουν να βλέπουν τους εχθρούς τους να πλουτίζουν από τους υδρογονάνθρακες και αυτοί να τρώνε… υδατάνθρακες.
Δημιουργούν έτσι μια πανίσχυρη αεροπορία με F-35 και TF-X, που θα πλαισιώνονται από τα παλαιότερα F-16. Εκσυγχρονίζουν το πολεμικό τους ναυτικό με νέες κορβέτες και ισχυρές φρεγάτες, ενώ κατασκευάζουν μέχρι και αεροπλανοφόρο. Δεν θεωρούν πως μπορούν να αφήσουν τους εξεγερμένους Έλληνες, τους Κύπριους και τους Ισραηλινούς να διαχειρίζονται μόνοι τους το φυσικό πλούτο που κάποτε έκρυβε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτός είναι ένας κίνδυνος και για τα τρία κράτη που πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι.
H τουρκική σχολή ναυτικών δοκίμων, σε διαφήμισή της έχει το F-35B να απονηώνεται από το TCG Anadolu…

Όλα αυτά δεν τα κάνουν για να αντιμετωπίσουν την “κουρδική” απειλή. Δεν χρειάζεσαι F-35 για να αντιμετωπίσεις τους Κούρδους, ούτε τους Σύριους. Δεν θες αεροπλανοφόρο για να πολεμήσεις “τρομοκράτες”. Και σίγουρα, 1500 ολοκαίνουργια άρματα μάχης Altay δεν σκοπεύει να αγοράσουν ούτε καν οι ΗΠΑ ή η Ρωσία! Η τελευταία αγοράζει καμιά 100αριά Armata, and that’s all! Συνεπώς η Τουρκία εξοπλίζεται για έναν και μόνο λόγο. Επιθυμεί να κάνει πόλεμο.
Πόλεμο εναντίον ποιου. Καλά να είναι οι Τούρκοι, τα έχουν χαλάσει με όλους. Βούλγαρους, Σύριους, Κούρδους, Ιρακινούς, πριν λίγες ώρες με τους Κοσοβάρους, ενώ η λεκτική διαμάχη με τους Ισραηλινούς έχει ξεφύγει. Φυσικά όλοι αυτοί είναι στο επιδόρπιο. Πολύ φοβόμαστε, πως το κυρίως πιάτο είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.
Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει την απαραίτητη στρατιωτική ισχύ για να εφαρμόσει στρατιωτική πίεση σε όλο το μήκος και το πλάτος των συνόρων με την Ελλάδα. Μπορεί να επιτεθεί παράλληλα σε αρκετά νησιά, στον Έβρο και σε κάποιες βραχονησίδες. Ταυτόχρονα μπορεί να εισβάλει εκ νέου στα ελεύθερα εδάφη της Κύπρου, καταλύοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Κάποια από όλα αυτά θα τα κάνει σίγουρα. Το πλέον σίγουρο όμως είναι πως θα χτυπήσει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
πηγή: www.defence-point.gr

Το τελευταίο όπως είπαμε επεκτείνει την ΑΟΖ της χώρας μας τόσο που πλέον εφάπτεται με την Κυπριακή. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως η ΑΟΖ τους καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, και παραθέτουν διάφορα σαθρά ως γελοία επιχειρήματα για το γεγονός αυτό. Όλα τους μπορούν να καταρριφθούν νομικά και από πρωτοετή φοιτητή νομικής, αλλά δεν χρειάζεται καθώς η ΑΟΖ τους περιλαμβάνει και το ελληνικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, σα να ανήκει στην Τουρκία!
Αυτά τα μικρά νησάκια, τα τόσο απομακρυσμένα από την Ελλάδα, πραγματικά κάθονται στον λαιμό των τουρκικών επιτελείων, και φυσικά στον λαιμό του Νεοσουλτάνου. Καθώς ακόμη και η απομονωμένη Κύπρος, ή τα μικρά, μεσαία ή μεγάλα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να πέσουν έτσι εύκολα, είναι ηλίου φαεινότερο πως η Τουρκία θα επικεντρωθεί στο Καστελλόριζο και τα νησιά τριγύρω του. Το “παραμύθι” γνωστό, θα “απελευθερώσει” τα νησιά από τους νόμιμους κατόχους τους, όπως έκανε και με το Αφρίν.

Η ύπαρξη ενός ισχυρού ποντοπόρου Πολεμικού Ναυτικού, δεν έχει σκοπό να το βάλεις να κάνει ελιγμούς μέσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να μπορεί να προστατεύσει τις εσχατιές του Ελληνικού Κράτους και της Ευρώπης, να μπορέσει να επιβιώσει της Τουρκικής Αεροπορίας στην Ανατολική Μεσόγειο, να καταναυμαχήσει τις τουρκικές μονάδες που θα αποκλείσουν την Κύπρο και το Καστελόρριζο, και να μπορεί να κατευθύνει επιτυχώς τις αντεπιθέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας που θα σκορπούν το χάος στους επιτιθέμενους.
Μέσα στο Αιγαίο, οι μικρές μονάδες και οι επάκτιες συστοιχίες πυραύλων θα κάνουν πάρτυ με όσες μονάδες του τουρκικού στόλου ξεμυτίσουν από τους ναυστάθμους. Στη Μεσόγειο όμως χρειαζόμαστε μεγάλες μονάδες, που θα αντέξουν αεροπορικές επιθέσεις κορεσμού, θα αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα τουρκικά υποβρύχια και θα κάνουν την προσπάθεια κατάληψης των νησιών κάτι τόσο δαπανηρό με υλικό και άντρες, που η Τουρκία δεν θα το προσπαθήσει καν.
 

33 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
33 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Τ.Δ
Τ.Δ
5 years ago

Σήμερα που γράφεται το άρθρο σας,δεν είναι σίγουρο ότι η Τουρκική αεροπορία θα πετύχει τοπική αεροπορική στη περιοχή του Καστελόριζου.Επιπλέον για να επιτύχει τοπική ναυτική υπεροχή,είτε πρέπει να έχει μεταφέρει προ ενάρξεως του επεισοδίου το σύνολο του στόλου του Αιγαίου ,ανατολικά του Καστελόριζου γιατί είνα εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μείνει στη επιφάνεια του κεντρικού ,Νοτίου Αιγαιου ,ακόμη και τουρκική ψαρόβαρκα(το γράφεται) και ακολουθώντας την λογική σας ότι για να κερδίσει την αεροπορική υπεροχή στα νοτιοανατολικα ,θα πρέπει να αφήσει το μέτωπο του Εβρου χωρίς αεροπορικη κάλυψη.(μην ξεχνάμε ότι τα 220 πιθανα χρησιμοποιήσιμα τουρκικά αεροσκάφη,μπορούν να δώσουν 45-50 στον αέρα για όλο το 24ωρο…(1 επιχειρεί,2 πάνε και έρχονται) .Αν υπολογίσεται και το μέτωπο της Κύπρου πρέπει να αφαιρέσετε 40-50 αεροσκάφη,απο τα οποία το λιγότερο θα καταρριφθούν 10-15 ίσως και περισσότερα,οπότε αν επιλέξει η Ελλάδα να μην διαθέσει αεροσκάφη για την Κύπρο έχει και αριθμητική υπεροχή στο κύριο μέτωπο .Στις ασκήσεις (οχι σε πόλεμο) να σημειωθεί η δικια μας αεροπορία έχει βγάλει αυτό τον όγκο αποστολών ,δεν είναι το ίδιο σίγουρο για την ΤΗΚ ειδικά τώρα.Αν η πολεμική μας αεροπορία επικρατήσει στον αέρα ,στο Καστελόριζο,οι Τούρκοι θα έχουν πολύ άσχημες προοπτικές…
Αυτο το γράφω για να επισημάνω οτι δεν αρκουν 220 αεροσκάφη για δύο μέτωπα που απεχουν 800 μίλια τα κεντρικά τους σημεία .Στο μέλλον ,πολλά μπορει να γίνουν πχ να μην πάρει τα F-35 η Τουρκία,να μείνει και χωρίς ανταλλακτικά για τα υπάρχοντα..γιατι υπάρχουν και τα αρνητικά σενάρια για αυτήν,Εν κατακλείδι σήμερα και για τα 2-3 επόμενα χρόνια η Τουρκία δεν είναι σε θέση να έχει μια στρατιωτική επιτυχία με λογικές πιθανότητες υπέρ της.Μετα έχει ο θεός,γιατι Ελλάδα με τη σημερινή μορφή και κάπως καλύτερα οικονομικά(Αρα θα κλεισει καποιες τρυπες στην Αμυνα) θα υπάρχει,για την Τουρκία δεν είναι τόσο σίγουρο….

Maverick
Maverick
5 years ago
Reply to  Τ.Δ

Πάρα πολύ σωστος

Christos Parousis
Christos Parousis
5 years ago

Συγχαρητήρια Πολύ εξαιρετικό άρθρο!

ivychris
ivychris
5 years ago

“Δημιουργούν έτσι μια πανίσχυρη αεροπορία με F-35 και TF-X, που θα πλαισιώνονται από τα παλαιότερα F-16. Εκσυγχρονίζουν το πολεμικό τους ναυτικό με νέες κορβέτες και ισχυρές φρεγάτες, ενώ κατασκευάζουν μέχρι και αεροπλανοφόρο.”
Δεν προσθέσατε και τα 6 Υ/Π U-214
Όσον αφορά την τουρκική αεροπορία με F-35 (πόσα?) & 200 F-16, αφήνοντας τα TF-X στην άκρη, πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται από την υπάρχουσα Ελληνική Αεροπορία, ακόμη και με 85 εκσυγχρονισμένα F-16, ενώ επικρέμεται η απόσυρση των F-4, EGM/BGM & Block-30.
Η είσοδος δε, του Anadolou μαζί με τις φρεγάτες Istanbul & τα U-214 προφανώς έχει σκοπό τον αποκλεισμό του συμπλέγματος του Καστελόριζου.
Ευνόητο ότι μια ομάδα μάχης αξίας $10Δισ δεν κατασκευάζεται για επίδειξη σημαίας…και πρέπει να γίνει απόσβεση και μόνο με τους υδρογονάνθρακες της ΝΑ Μεσογείου μπορεί να επιτευχθεί.
Φαίνεται ότι η τουρκία είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει κάτι άλλο δευτερευούσης σημασίας, προκειμένου να καταλάβει το σημαντικό αυτό Ελληνικό νησιωτικό σύμπλεγμα.
Όχι ότι δεν θα πολεμήσει για να αποτρέψει τυχόν κατάληψη τουρκικού χώρου, αλλά πιθανολογώ ότι στη δική τους ζυγαριά το Καστελόριζο είναι πρωτεύουσας σημασίας.
Συνεπώς οι Ελληνικές ΕΔ πρέπει να αντιπαρατάξουν αυτούς τους φορείς και αυτά τα οπλικά συστήματα σε επαρκείς αριθμούς & εμβέλειες, τα οποία θα αναιρούν αυτή τη προσδοκία.
Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για απλές FREMM & Belharra των 16 ASTER όταν θα έχουν να αντιπαραταχθούν με Istanbul των 48 κελιών & των 16 αντιπλοϊκών…και F-35 (αν παραδοθούν) με AIM-120D. Ηδη η Aselsan εξελίσσει AESA με τεχνολογία GaN.
Επίσης, δεν μπορούμε να αναμένουμε τη στρατιωτική βοήθεια του Ισραήλ ή της Αιγύπτου σε ενδεχόμενο σύρραξης, ούτε φυσικά των ΗΠΑ ή της Ε.Ε.
Συνεπώς, ενώ θα έπρεπε ήδη, εδώ και 2 χρόνια, να υπάρχει εγρήγορση όσον αφορά τον προγραμματισμό προμηθειών για εξοπλισμό των ΕΔ με τα κατάλληλα μέσα έτσι ώστε να παραληφθούν εγκαίρως & ταυτόχρονα ώστε να μη διαταραχθεί η ισορροπία δυνάμεων, παρατηρούμε μια κωλυσιεργία και ένα εφησυχασμό από τους κυβερνώντες με επίκληση διαφόρων δικαιολογιών ωσάν να έχουν κάνει συμφωνία με το χρόνο.
Ότι και να λέμε, ότι και να γράφουμε δεν παίρνουν χαμπάρι, δεν δείχνουν το παραμικρό έμπρακτο ενδιαφέρον και διακινδυνεύουν ανεπανόρθωτη ζημιά για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
H δε κομπορρημοσύνη τους είναι πρωτοφανής, ανεκδιήγητη & παντελώς αστήριχτη.

zikacab
5 years ago

Το αρθρο ξεκινάει με μια σωστή διαπίστωση για τις τουρκικές επιδιώξεις στο σημείο επαφής της Κυπριακής ΑΟΖ και της “φανταστικής” (ακόμα) Ελληνικής ΑΟΖ γύρω από το Καστελόριζο και καταλήγει με ένα “πρέπει” που όμως είναι ευχολόγιο. Το “πρέπει” το αντιλαμβανόμαστε αλλά το “πως” και κυρίως το “πότε” θα γίνουν όλα όσα δεν κάναμε είκοσι χρόνια τώρα δεν απαντιέται, ίσως γιατί δεν υπάρχει απάντηση.
Στην Ελλάδα έχουμε χάσει σε σχέση με την τουρκική απειλή την έννοια του χρόνου και του χώρου. Οι τούρκοι τρέχουν καβάλα πάνω στο χρόνο με αποτέλεσμα αργά αλλά σταθερά να αρχίζουν να ελέγχουν και το χώρο.
Το Αιγαίο το έχουν κάνει σουρωτήρι…, οτι ώρα θέλουν πετάνε, ότι ωρα γουστάρουν κλείνουν με Navtex όλοκληρα κομμάτια ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας, προσαρτούν βραχονησίδες, παρενοχλούν όποιο μέσο μεταφέρει από υπουργό Άμυνας μέχρι ΑΓΕΕΘΑ… κλπ.
Και το τραγελαφυκό της υπόθεσης είναι οτι οικιοπούνται τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο για να εξασκούνται συστηματικά στο πως θα καταλάβουν ελληνικά νησιά, πως θα κάνουν θαλάσσιο αποκλεισμό νησιωτικών συμπλεγμάτων, που θα αποβιβαστούν, πως θα βομβαρδίσουν, πως, πως… Αν αυτό δεν είναι defacto κατάλυση της εθνικής σου κυριαρχίας τότε πιο είναι…; Να μην σχολιάσω τι γίνεται και τι πρόκειται να γίνει στην Κυπριακή θαλάσσια επικράτεια.
Όταν η Τουρκία έχει μεθοδικά προετοιμαστεί για να βρεθεί πάνοπλη απεναντί μας τη στιγμή που οι δικές μας εσωτερικές αντιφάσεις και αδυναμίες κορυφώνονται φέρνοντας μας σε τραγικά μειωνεκτική θέση τότε έχει διανύσει το μισό δρόμο προς την επίτευξη των στόχων της.
Άρα η Τουρκία ελέγχει τον χρόνο και το χώρο που σημαίνει οτι αυτή επιλέγει:
ΠΟΤΕ θα προκαλέσει, ΠΟΣΟ “θερμή” θα είναι η προκλησή αυτή, ΠΟΥ θα την εκδηλώση, ΠΟΣΟ θα διαρκέσει, ΠΟΣΟ θα (μας) κοστίσει κλπ. Έτσι έχει καταφέρει να σπρώξει την Ελλάδα στην γωνία σε ένα ρόλο βωβού παθητικού κομπάρσου που βλέπει την επικρατειά της να αποδομήται και να μην μπορεί να αντιδράσει περα από σπαζμωδικές κινήσεις και ηρωικές διακοινώσεις γιατί απλά δεν υπάρχει πια ούτε χρήμα, ούτε σχέδιο, ούτε βούληση αλλά κυρίως ούτε χρόνος!
Η Τουρκία πιθανότατα δεν επιθυμεί και η ίδια να περάσει τη βάσανο και το κόστος μιας γενικευμένης σύρραξης. Επιθυμεί όμως να μιμηθεί τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Όπως οι Ευρωπαίοι έσυραν την Ελλάδα (και τη Κύπρο) και υπέγραψε ένα και δυο και τρια μνημόνια με αλλεπάλληλες ελληνικές κυβερνήσεις να υποκίπτουν παραδίδοντας σταδιακά την διοικητική, νομοθετική, δημοσιονομική αυτοτέλεια της χώρας και την δημόσια περιουσία της στους “σωτήρες δανειστές” της έτσι και η Τουρκία μέσω παρατεταμένων θερμών επεισοδίων και σταδιακής αποδόμισης της εδαφικής κυριαρχίας μας προσδοκά να σύρει τους δύο αδύναμους κρίκους Ελλάδα & Κύπρο στην υπογραφή ενός (Μέγκα) Μνημονίου συγκυριαρχίας και συνεκμετάλευσης Θράκης, Αιγαίου και Κυπριακής ΑΟΖ. Μπορεί η σημερινή συγκυβέρνηση να μην έσκισε το μνημόνιο, η τουρκική όμως σίγουρα έχει σκίσει την συνθήκη της Λωζάνης όπως με αποφασιστικότητα μας ανακοίνωσε προ μηνών εντός του προεδρικού μας μεγάρου ο Ερντογάν και μεις κάναμε πως δεν τον ακούσαμε….

KN
KN
5 years ago

Τώρα πια ειναι αργά. Όταν έπρεπε να κάνουμε κινήσεις (και μπορούσαμε ακόμα λεφτά υπήρχαν) για να πάρουμε το πάνω χέρι απέναντι στη Τουρκια και να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας, για να μην πώ τη κυριαρχία μας στην Αν. Μεσόγειο εμείς να μην πω τι κάναμε. Όλοι γνώριζαν εδώ και χρόνια για τους ενεργειακούς θησαυρούς της Αν. Μεσογείου αλλα την ώρα που τα άλλα κράτη έπαιρναν τα μέτρα τους και εξοπλίζονταν για να μπορούν να διαφυλάξουν τα συμφέροντα τους εμείς κάναμε τους τυφλούς. Απο την Ιταλία μέχρι την Αίγυπτο, το Ισραήλ και φυσικά την Τουρκια όλοι προετοιμάζονταν εδώ και χρόνια και εμείς ; Εμείς τίποτα, εμείς είμαστε φιλειρηνικοί, εμείς είμαστε Ευρωπαίοι, πόλεμος δεν θα γίνει θα επέμβει το ΝΑΤΟ και άλλες παρόμοιες μπούρδες που διαχρονικά μας σέρβιραν οι πολιτικοί μας για να συνεχίσουν την κλεψομπονάνζα τους. Ξαφνικά όλοι θυμήθηκαν τα κοιτάσματα. Τωρα πια είναι αργά, η Τουρκια εξοπλιστικά έχει ξεφύγει. Προσπαθούμε με 2 fremm , 1 belharra και 85 f16v αν και όποτε παραδοθούν αυτά να κρατήσουμε τη Τουρκια, η οποία όπως πολύ σωστά επισημαίνετε ετοιμάζεται για πόλεμο μεγάλης κλίμακας. Όλη μας η πολιτική και αποτροπή βασίζεται σε εικασίες και σε Άν ή μπορεί. Μπορεί να μην πάρουν τα f35, μπορεί να κρασάρει η οικονομία τους, μπορεί να τα τσουγκρίσουν με τους Αμερικανούς κλπ. Έτσι σοβαρή πολιτική και στρατηγική δεν κάνεις. Τώρα τελευταία έχει γίνει τις μόδας και το νέο αφήγημα αφού η ιστορία με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ «ξεφούσκωσε» , η συμμαχία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Άλλο οι κοινοί στόχοι ή συμφέροντα και άλλο το έρχομαι να πολεμήσω μαζί σου, αυτά απέχουν έτη φωτός, αλλα πού ;;; Ο Έλληνας έχει γαλουχηθεί να περιμένει ενα «γένος» να τον σώσει, είτε αυτο ειναι ξανθό, ατλαντικό, ευρωπαϊκό, εβραϊκό, αραβικό κάποιο τέλος πάντων και όταν τελικά δεν έρχεται κανείς κάθεται και τους κατηγορεί λες και ήταν δουλειά τους να υπερασπιστούν τα εδάφη ή τα συμφέροντα μας. Έτσι θα γίνει και στα επόμενα «Ιμια», μόνο που τώρα αντί για γκριζάρισμα θα έχουμε κατάληψη εδάφους. Το risk-return trade off το δικαιολογεί, αν τα συγκεκριμένα ύδατα ειναι πράγματι τόσο πλούσια σε υδρογονάνθρακες οσο λένε. Όσο για την Ελλάδα, θα συνεχίσουμε πάλι να κατηγορούμε τους άλλους που μας άφησαν ξεκρέμαστους, τους «βαρβαρους-Μογγόλους» Τούρκους , πορείες «Δεν ξεχνώ», καταθέσεις στεφάνων για τους πεσόντες ήρωες και άπειρα άρθρα, αναλύσεις και ντοκιμαντέρ που θα αναλύουμε τι συνέβη και ποιός ευθύνεται και φυσικά δεν θα τιμωρηθεί κανείς. Η πραγματικότητα είναι σκληρή αλλά μόνο άμα τη κοιτάξεις στα μάτια θα μπορέσεις να πας μπροστά αλλιώς είσαι άξιος της μοίρας σου.
Υ.Γ.
Συγχωρέστε με για το τόνο της γραφής μου αλλά έχω πραγματικά αγανακτήσει με την όλη κατάσταση.

Αληθεια
Αληθεια
5 years ago

Δυστυχως οι πολιτικοι εχουν εγκαταλειψει την Ελλαδα. Τους ενδιαφερει μονο η θεσουλα τους.
Τα F16V πρεπει να πεταγαν τωρα.
Τα υποβρυχια πρεπει να ειχαν τορπιλες καινουριες.
Οι Μεκο πρεπει να ειχαν αναβαθμιστει.
Δυστυχως οι πολιτικοι μας ενδιαφερονται μονο για τις επομενες εκλογες.

darede
darede
5 years ago

Συμφωνώ σε μεγάλο μέρος με τα παραπάνω σχόλια, αλλά ακόμη υπάρχει χρόνος για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε. Βέβαια η κλεψύδρα αδειάζει γρήγορα και η όποια αντίδραση μας θα πρέπει να είναι αμεσότατη. Για την προστασία του παραπάνω συμπλέγματος πρωταρχικός σκοπός θα είναι η μη δυνατότητα ναυτικού αποκλεισμού και η αποβίβαση στρατού στο νησί. Εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε και ας αφήσουμε την πολεμική αεροπορία να κάνει ανενόχλητη την δουλειά της. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει άμεση ενίσχυση του Π.Ν με πλοία είτε αυτά θα λέγονται fremm είτε των 3 Adelaide των αυστραλών. Σειρά θα πρέπει να πάρει το θέμα των τορπιλών και η έναρξη ναυπήγησης νέων μονάδων. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί η λάθος προσέγγιση για την ναυπήγηση των Belharra, αφού μια gowind 3000 και φθηνότερα θα βγεί αλλά και πιο γρήγορα θα κατεσκευαστεί.
Εκ των ουκ άνευ είναι η ενίσχυση της νήσου με άντρες και φορητά αντιεροπορικά και ρουκέτες. Εδώ μια παραγγελία για νέα Manpads με μεγαλύτερη εμβέλεια θα πρέπει να είναι υπαρκτό δεδομένο. Επίσης θα πρέπει να δωθεί παραγγελία για νέα ραντάρ έρευνας και αντυπυροβολικού για όλα τα νησιά.
Θα μου πείτε και που θα βρούμε τα χρήματα. Όποιος θέλει βρίσκει και κόβει τις σπατάλες και δεν μοιράζει επιδόματα. Δεν δανείζεται και αυξάνει το χρέος για να τα κάνει κομπόδεμα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.Το ζητούμενο είναι ποιός θα εφαρμόσει ένα τέτοιο σχέδιο, γιατί αυτοί που κυβερνούν είναι ανίκανοι. Υπάρχουν λύσεις απο τους άλλους πολιτικούς φορείς ή θα πρέπει μαζικά όσοι ενδιαφερόμαστε για την άμυνα, να αναζητήσουμε άλλη επιλογή;

Stamatis
Stamatis
5 years ago

Θα πώ 2 πράγματα, λίγο αιρετικά:
Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το πόσο εμπορικά εκμεταλλεύσιμα είναι τα περίφημα κοιτάσματα και για το ποιά είναι η πραγματική τους αξία. Αυτήν την στιγμή σχεδιάζονται ερευνητικές γεωτρήσεις και γίνονται εκτιμήσεις. Δεν μπορούν να γίνουν λοιπόν ασφαλείς προβλέψεις ούτε για το μέγεθος τους ούτε και για την αξία τους.
Ο μέσος έλληνας δεν θα πάει να σκοτωθεί μεταξύ Ρόδου και Κύπρου επειδή το ελληνικό κατεστημένο δεν μπορεί να τα βρεί με το αντίστοιχο τουρκικό που θέλει μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα. Ένας πόλεμος που έχει την αιτία του στην ΑΟΖ, δηλαδή στα πετρέλαια/ πλουτοπαραγωγικούς πόρους, δεν θα γίνει ποτέ. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο μέσος πολίτης θα προτιμήσει να τα μοιράσουμε με τους Τούρκους παρά να γίνουμε Συρία και να τρέχουμε όλοι σαν τους πρόσφυγες στην Γερμανία.
Έτσι λοιπόν, επειδή είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα υποχωρήσουν, δεν θα γίνει τίποτε από τα παραπάνω. Κατανοώ ότι πολλοί μπορεί να πικραίνονται, αλλά έτσι είναι. Ένα κράτος που δεν παράγει σχεδόν τίποτε και απλά κατηγορεί τους άλλους για την κακοδαιμονία του απλά θα συμβιβαστεί με την νέα πραγματικότητα. Δεν θα γίνει ποτέ ναυμαχία στο ανατολικό Αιγαίο.

Giorgos tsagaris
Giorgos tsagaris
5 years ago

To συμπλεγμα της Μεγιστης πρακτικα ΔΕΝ γινεται να το κρατησει καποιος λογω γεωγραφιας και μονο.Oυτε και ειναι δυνατον να ανταποδωσεις αναλογως σε στρατηγικο επιπεδο εκτος και εαν καποιοι ονειρευονται παλι ”Καλλιπολη”..
Η θεση μας ειναι απειρως δεινοτερη απο αυτη της Μ. Βρετανιας στην κριση στα Φωκλαντ το 82.
Απεναντι μας δεν εχουμε την Αργεντινη…
Αστειες ασκησεις ανακαταληψης βραχονησιδων δεν εχουν καμια πρακτικη αξια.
Το δογμα με το ”ισοδυναμο τετελεσμενο” ειναι επισης αστειο.
Αν καποιος βαλει χερι στη γυναικα σου δεν του λες θα βαλω και εγω στη δικη σου.
Του το κοβεις απο τη μασχαλη.Απλα τα πραγματα.
Αλλαγη δογματος λοιπον σε ”Συντριπτικης ανταποδωσης” και γαια πυρι μειχθητω…

Thras
Thras
5 years ago

Πολύ σωστός!

Abe lale
Abe lale
5 years ago

Συμφωνώ απολυτά, αλλά δεν έχουμε τα κατάλληλα όπλα για ένα τέτοιο κτύπημα και ούτε πρόκειται να τ αποκτησουμε στους αριθμούς που πρέπει

agnostosependytis
agnostosependytis
5 years ago

Το άρθρο στο 80% που αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση είναι πολύ καλό, γιατί μαζεύει σε μια σύνοψη αυτά που περίπου ξέρουμε όλοι μας αλλά δεν θα μπορούσαμε να αποτυπώσουμε έτσι γλαφυρά σε μια σελίδα.
Όμως υστερεί στο Β σκέλος του τίτλου, όπου λέει και πως θα τα προστατέψουμε. Εκεί δεν βρίσκω προτάσεις εκτός από την αναφορά ανάγκης ύπαρξης ποντοπόρου ΠΝ κτλ το οποίο όμως είναι πολύ γενικό.
Οι λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα δεν υπάρχουν δυστυχώς, αν σκεφτούμε μόνο αυτά τα νησιά. Είναι πολύ κοντά στην ακτογραμμή της Τουρκίας, με συνέπεια ότι πάει εκεί να είναι ειτε σε μειονεκτικη θέση (αεροπορία/ναυτικό) είτε να μην μπορεί να προσφέρει πολλά (υποβρύχια).
-Πλοία εκεί θα ήταν εύκολος στόχος για βαλλιστικά της Τουρκίας, ακόμη και για απλό πυροβολικό ή MLRS.
-Τα αεροπλάνα θα ήταν σε μειονεκτική θέση καθώς θα ήταν αρκετή ώρα στον αέρα για να φτάσουν εκεί σε αντίθεση με τα Τούρκικα τα οποία θα επιχειρούσαν κοντά στις βάσεις τους, ενώ δεν συζητάμε καν για πιθανότητα αεροπορικής υπεροχής αν έφερναν οποιοδήποτε αντιαεροπορικό (ρώσικο, αμερικάνικο ή ευρωπαϊκό) στην περιοχή.
-Τα υποβρύχια τι θα έκαναν αν γινόταν απόβαση από αέρος? Η αν συμμετέχει μεγάλος αριθμός μικρών αποβατικών σκαφών από θαλάσσης.
Η απάντηση πρέπει να είναι ασύμμετρη, απρόσμενη, πολύ καλά μελετημένη και καταιγιστική στο πολεμικό πεδίο και υπέρ έντονη στο διπλωματικό πεδίο.
Αν η αντίδραση είναι απλά στρατός εναντίον στρατού με κινήσεις ρουτίνας, τότε δεν θα κερδίζει κανένας γιατί απλά και οι δύο θα καταστραφούν, με την Ελλάδα πιθανότατα έχοντας μεγαλύτερες απώλειες καθώς μιλάμε για ένα παιχνίδι όπου ο άλλος δεν έχει να χάσει κάτι (θα πάρουμε την Σμύρνη ή την Κων/πολη?) αλλά έχει πολλά μικρά να κερδίσει, οπότε η ήττα του κυμαίνεται από το να υποστεί οικονομικές και στρατιωτικές απώλειες χωρίς να έχει εδαφικό κέρδος, έως να έχει μικρό κέρδος, αλλά δεν υπάρχει για αυτούς πιθανότητα σημαντικής εδαφικής απώλειας.
Η Τουρκία έχει μπει σε μια φάση όπου ια της τρέχουν τα σάλια από την όρεξη να κάνει την κίνηση, βλέποντας ότι ήδη έχει πολλές παραλαβές υλικού και την περίοδο 2018-2020 θα έχει σαφές προβάδισμα σε υλικό (παραλαβή F35, S400, φρεγατών, κορβετών, πολλών πυραύλων κτλ, παραγωγή πολλών αναλωσίμων όπως πύραυλοι τα οποία θα την στηρίξουν σε μακροχρόνια σύγκρουση), ενώ η Ελλάδα ενισχύεται (όσο νάναι) μετά το 2020.
Η Ελλάδα ορθώς πιέζει πολιτικά μέσω ΕΕ καθώς έχασε το τραίνο των εξοπλισμών και η Τουρκία είναι στριμωγμένη οικονομικά και διπλωματικά. Από εκεί και πέρα πρέπει να αυξήσει την επαγρύπνηση για την αποφυγή αιφνιδιασμού, και να αγοράσει ότι μπορεί να αυξήσει το αξιόμαχο ΑΜΕΣΑ και όχι σε 2 χρόνια (φυσικά οι κινήσεις και για μεσοπρόθεσμη ενδυναμωση πρέπει να γίνουν, αλλά η προτεραιότητα όπως και ο κίνδυνος είναι άμεσα). Και δυστυχώς οι προμήθειες είναι για αναβάθμιση αεροπλάνων που θα τα πάρουμε από 2020+, πλοία 2021+ και πάει λέγοντας.

Theo
5 years ago

Σκληρό το άρθρο αλλά όπως λένε πιο πάνω οι σχολιαστές, το πολιτικό σύστημα νοιάζεται μόνο για τη μοιρασιά της όποιας πίτας απέμεινε.

Γιωργος@USA
Γιωργος@USA
5 years ago

Διαβάζω τα σχόλια. Εάν δεν φτιάξει η οικονομία—και για να φτιάξει η οικονομία θέλεις κράτος που να λειτουργεί, δηλαδή πρέπει να φτιάξεις το δημόσιο με αξιολογήσεις, αποκλίσεις και προσλήψεις—δεν πρόκειται να ξανά δούμε στα μάτια την Τουρκία

Nidikos
Nidikos
5 years ago

Αν δεν είναι 100% σίγουροι για την άμυνά τους στον Έβρο και την ασφάλεια της αν. Θράκης οι Τούρκοι δεν θα μπούνε σε διαδικασία σύρραξης για κανένα λόγο. (Μόνο αν τζογάρουν σε μιά πιθανή μας αμυντική προσήλωση.Πράγμα χλωμό) Και εμείς κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να αφήσουμε το ποσοστό αυτό να εκφραστεί επ ουδενί. Το ανατολικό Αιγαίο και τα νησιά μπορεί να είναι ο διακαής πόθος τους (και το τυράκι) αλλά η ανατολική Θράκη είναι το μαλακό τους υπογάστριο. Κυρίως εκεί πρέπει να ήμαστε επικεντρωμένοι (ah64 4ever). Και ένας λόγος παραπάνω να έχουμε όσο καλύτερες σχέσεις μπορούμε σε όλους τους τομείς με την Βουλγαρία.

Προβοκάτωρ
Προβοκάτωρ
5 years ago
Reply to  Nidikos

Άντε και “μετακινηθήκαν” τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο μερικά χιλιόμετρα ανατολικά..
Τί ακριβώς θα κερδίσουμε εάν “χάσουμε” Χ αριθμό ελληνικών νησιών?

Nidikos
Nidikos
5 years ago

Αν χάσουν την αποκλειστική χρήση των στενών, χάνουν τη μισή στρατηγική τους θέση σαν χώρα. Και μόνο κάποιο μικρό ποσοστό να συμβεί αυτό…(που δεν είναι μικρό).
Αν η ισχύς μας εκεί πάνω τους έχει βάλει σε διαδικασία τέτοιας σκέψης φαντάζομαι πως δύσκολα θα ρισκάρουν οτιδήποτε. Ας μην ξεχνάμε το άγχος που έβγαλαν για λίγα Απάτσι ή τις τάφρους που έχουν σκάψει. Οι Τούρκοι έχουν ανασφάλεια για την ανατολική Θράκη. Σαν να έχουν ένα νησί προσκολλημένο στην ελληνική ενδοχώρα.

Προβοκάτωρ
Προβοκάτωρ
5 years ago
Reply to  Nidikos

Μάλιστα…δηλαδή φτάνουμε Κωνσταντινούπολη?

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago

Ενώ το να μας πάρουν νησιά το θεωρείς πιο εύκολο;
Πιο πιθανό είναι να φτάσουμε έξω απο την Πόλη παρά να καταλάβουν κάποιο νησί, εκτός και αν μιλάτε για βραχονησίδες.
Γενικά χωρίς απόλυτη αεροπορική υπεροχή οι τούρκοι δε θα κάνουν τίποτα.

Προβοκάτωρ
Προβοκάτωρ
5 years ago

Σοκ(Scalp-eg) & δέος είναι η απάντηση.

Προβοκάτωρ
Προβοκάτωρ
5 years ago

Στρατιωτικές & ενεργειακές υποδομές.Ασφαλώς το Άκουγιου πριν τοποθετηθούν τα καύσιμα του.

aslan
aslan
5 years ago

nice article

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago

Σχετικά με τα πετρέλαια που πιθανόν να ανακαλυφθούν θα πρέπει να έχουμε σαν παράδειγμα τη Νορβηγία (κρατικό επενδυτικό ταμείο) και να αποφύγουμε το γνωστό dutch disease.
Και σε αυτόν τον τομέα δε χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, ας ακολουθήσουμε το επιτυχημένο παράδειγμα της Νορβηγίας.

Stamatis Rapanakis
Stamatis Rapanakis
5 years ago

“To συμπλεγμα της Μεγιστης πρακτικα ΔΕΝ γινεται να το κρατησει καποιος λογω γεωγραφιας και μονο.” Θα μπορούσα να συμφωνήσω έχοντας υπόψιν μου την σημερινή Τουρκία. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά:
Αν η Τουρκία κατακτήσει εύκολα αυτό το σύμπλεγμα, θα της ανοίξει η όρεξη για τις άλλες 150 βραχονησίδες/ νησίδες που διεκδικεί σε όλο το Αιγαίο. Αν αντίθετα ματώσει για να το θέσει υπό τον έλεγχο της, θα διαπιστώσει ότι η θεωρία διαφέρει από την πράξη. Οπότε είναι σημαντικό να έχει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες.
Κάποιος σε προηγούμενο thread έγραψε για το drone των 5.000 € και την συμμετοχή ενός ΤΕΙ και αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία. Ρίξτε λοιπόν μια ματιά στα “καμικάζι” drones kargu και alpagu. Επίσης στα ρομποτάκια: roboik.ssm.gov.tr. Υπάρχουν λοιπόν νέες προσεγγίσεις στο πως υπερασπίζεσαι ένα απομονωμένο μικρό νησί.
Ο πόλεμος στις βραχονησίδες θα πρέπει να γίνεται με νέα μέσα. Γιατί το ΥΠΕΘΑ δεν δίνει 20.000 € για να κάνει ένα διαγωνισμό drone design; Να κάνει μια παρουσίαση σε ένα Πανεπιστήμιο/ ΤΕΙ; Μα γιατί θα μας πούνε μιλιταριστές που είναι κακό πράγμα για το image μας.
Έτσι λοιπόν ας θέσουν οι Τούρκοι υπό τον έλεγχο τους το μισό Αιγαίο. Αρκεί να μην μας πούνε στρατόκ******ς και σπιλωθεί η αριστεροφροσύνη μας.

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago

«Θυμίζουμε ότι η Τουρκία είχε κι αυτή δεχτεί την επίσκεψη του ΔΝΤ. Η Ελλάδα ήταν εκεί, αγκάλιασε την Τουρκία, ενώ έκανε και πολλές άμεσες και έμμεσες επενδύσεις στη χώρα. Η Τουρκία αυτό το εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο, εκσυγχρονίζοντας ριζικά τις ένοπλες δυνάμεις της.»
Ερωτήσεις-απορίες;

dimitrov
dimitrov
5 years ago

http://www.defence-point.gr/news/to-polemiko-naftiko-den-tha-pari-tis-gallikes-fregates-fremm-ke-idou-to-giati?pop=2
Αν πάντως ισχύει αυτό, είναι έγκλημα όλο το καραγκιοζιλλικι – διαχρονικά με τις FREMM/FREDA. Αντίστοιχα θα ήταν ενδιαφέρουσα περίπτωση να είχαμε μπει στις φρεγάδες Ορίζοντας. Να κοιτάζαμε τις 2 που δεν πήραν οι Γάλλοι. Το λέω και από βιομηχανικής άποψης. Οπότε να είχαμε 6 “S”, 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ και 2 Ορίζοντες. Σε συνεργασία τριμερή με Γάλλους και Ιταλούς. Και 48 τρούπες για 16 aster15 και 32 aster30.

agnostosependytis
agnostosependytis
5 years ago

Όσον αφορά πάντως το άρθρο για την πιθανότητα για πλοία, αυτό αφορά μια επένδυση τουλάχιστον 2 δις που θα αποδώσει σε 2-3 χρόνια. Καλό είναι μεσοπρόθεσμα, αλλά βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν πολλές άλλες περιπτώσεις που τα λεφτά αυτά θα έπιαναν τόπο καλύτερα και με πιο σύντομη επαύξηση της αμυντικής ισχύος.
Επίσης, εκτός της Bellara που θα είναι έτοιμη πολύ αργά, τα άλλα πλοία σαν value for money δεν δίνουν τίποτα, καθώς είναι να απορεί κανείς πως είναι τόσο υποεξοπλισμένες. Ακόμη και οι Saar 6 που κατ’ουσία είναι μικρές κορβέτες, έχουν πυραυλικό φορτίο και όπλα τα ίδια ή και περισσότερα με αυτές που είναι 2-3 φορές μεγαλύτερες.
Και μια που είπαμε για φρεγάτες και Fremm, αν και στο νο1 της αναφερόμενης λίστας θα έβαζα ένα μεγάλο ερωτηματικό, η λίστα είναι ωραία γιατί δείχνει και πολλά άλλα ενδιαφέροντα σκαριά το καθένα με τα δικά του προτερήματα:
https://defencyclopedia.com/2016/01/02/top-10-most-powerful-frigates-in-the-world/

Λαμπρος Ιντζες
Λαμπρος Ιντζες
5 years ago

Υπάρχουν και τα όπλα των φτωχών…Ας θυμηθούμε το UFASC 2 της ΕΒΟ…Φυσικά σε πακέτα των 6-12…

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
5 years ago

Δυστυχώς το συγκεκριμένο που αναφέρεις πήγε «άπατο» όχι τόσο λόγω συμφερόντων όσο λόγω αδιαφορίας και έλλειψης βασικών δεξιοτήτων στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Αν ρωτούσες δε, στις αρχές του ’90 στην Ελλάδα, όχι μόνο «στελέχη» ΔΕΚΟ, τι θα πει contract management, θα σε ρωτούσαν «πού τραγουδάει το παλληκάρι;». Κατά τα άλλα, θέλαμε γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα για να ταΐζουμε τις «κοινωνικοποιημένες» εταιρείας…
Τα ίδια και πρόσφατα με το αλουμινένιο ταχύπλοο. Το έχουμε εντάξει υποτίθεται στο ΠΝ. Φυσικά το RWS της SOUKOS αποδείχτηκε, λέει, «ανεπαρκές» οπότε μας τέλειωσε – πράγμα απολύτως αναμενόμενο αφού οι ΕΔ έκαναν απλά κάποιες δοκιμές του «πωπού» και γενικά δεν ενδιαφέρονται να επενδύσουν ακόμα και τώρα σοβαρά σε Ελληνική Προστιθέμενη Αξία.
Αν υπήρχαν ενδιαφέρον και στοιχειώδεις γνώσεις τώρα γύρω και πάνω από την Ρω και όλες τις άλλες μικρονήσους θα έπρεπε να γινόταν χαμός από Ελληνικά Μη επανδρωμένα RHIB αεροχήματα των οποίων ο (μερικός) έλεγχος θα γινόταν από του Παπάγου ή από την Λάρισα…

vaggter
vaggter
5 years ago

στα αληθεια πιστευεται οτι αν μπουκαρουν οι τουρκοι σε αυτα τα νησια κ μονο γι αυτα οτι θα τους αποτρεψουμε? γελοιον!! 1,οι τουρκοι εχουν βασεις γυρω κι εξοπλισμο τη στιγμη που εμεις δεν εχουμε τιποτε 2,μολις σφαχτουν οι πρωτοι γεροντες και φτασουν τα πλανα εδω εχετε την εντυπωση οτι θα αρματωθουμε? θα αρχισουν να τρεχουν ολοι πανικοβλητοι στα super,και στις τραπεζες.3,το ποιο σημαντικο καμια μεγαλη δυναμη δεν θα παει υπερ μας γερμανια ηπα ρωσια αγγλια ειναι παντωτε υπερ τουρκιας και μη μου πειτε οχι γιατι το 96 ειναι κοντα.οπως και το 74 κ.α. 4, κανενα ισραηλ αιγυπτος και γαλλια δε θα ασχοληθει η δουλεια στα πετρελαια αερια γινεται και υπο τουρκικη κατοχη νησιων.5,δυστηχως δεν εχουμε οπλισμο τετοιο που να ειναι αποτρεπτικος ακομα κι ως σκεψη και δυστηχως δεν θα το εχουμε. 6,θα ηθελα μια αναλυση σχετικα με καταληψη-ανακαταλυψη νησων για να δω καλυτερα το σκεπτικο σας. ευχαριστω πολυ!!

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ανάγκη για νέα υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, οτιδήποτε!

Η ιδέα για το σημερινό μας άρθρο προέκυψε μετά την είδηση πως η Ολλανδία θα αγοράσει νέα υποβρύχια από τη Γαλλία, από τη Naval...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -