33 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΜεγάλο συμβόλαιο 7 πυραυλακάτων και μιας κορβέτας για το Μαρόκο προωθεί η...

Μεγάλο συμβόλαιο 7 πυραυλακάτων και μιας κορβέτας για το Μαρόκο προωθεί η Τουρκία

Σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες του ιστοτόπου Tactical Report, το Μαρόκο και η Τουρκία για την αγορά από το πρώτο 7 συνολικά Ταχέων Πυραυλοφόρων Σκαφών (ΤΠΚ) και μιας κορβέτας από την δεύτερη. Οι επαφές που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο δείχνουν να κορυφώνονται σε ένα συμβόλαιο ύψους 222 εκατομμυρίων δολαρίων με την κατάληξη και αρχική παράδοση των σκαφών να τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Τουρκική Πυραυλάκατος σε αποστολή αναγνώρισης ακτής της Χίου; (@AegeanHawk)

Ανάδοχος του συμβολαίου εμφανίζονται να είναι τα τουρκικά ναυπηγεία του Gölcük, επ’ ωφελεία του Βασιλικού Ναυτικού του Μαρόκο. Η πληροφορία μεταδόθηκε επίσημα στις 11 Ιανουαρίου 2022 ενώ το Forum Far-Maroc, που αναμετέδωσε την είδηση, σημείωσε την σημασία του συμβολαίου αφού το πολεμικό ναυτικό της βορειοαφρικανικής χώρας διαθέτει μόλις τέσσερις ΤΠΚ κλάσης “Lazaga”. Όπως αναφέρεται στο τελευταίο, πρόθεση του μαροκινού ναυτικού είναι να αντικαταστήσει τις πυραυλακάτους “Lazaga”, των οποίων η τεχνολογία θεωρείται παρωχημένη και το κόστος συντήρησης γίνεται όλο και πιο δυσαβάστακτο. Οι ΤΠΚ “Lazaga” ναυπηγήθηκαν την περίοδο 1974-1982 αρχικά για λογαριασμό του Ισπανικού Ναυτικού βασισμένες στο γερμανικό σχέδιο Type 143 “Albatross” και έχουν σχεδόν όλες παροπλιστεί πλην δύο που μεταπωλήθηκαν στην Κολομβία.

Οι επτά εν λόγω τουρκικής ναυπήγησης ΤΠΚ θα αποτελέσουν -εφόσον οι συνομιλίες ευωδοθούν- σε μια εξελιγμένη έκδοση της κλάσης “Kilic II” και θα είναι ανάλογες ή καλύτερες ακόμα σε ικανότητες και επιδόσεις των αντιστοίχων πυραυλακάτων που υπηρετούν με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, εξηγεί το Tactital Report. Από την άλλη, η κορβέτα θα ανήκει στην κλάση “Ada”, καρπό του προγράμματος Milgem και το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως στο ελικοδρόμιό της θα έχει την ικανότητα ανάπτυξης ενός Μη-Επανδρωμένου Ελικοπτέρου για αποστολές αναγνώρισης και ναυτικής επιτήρησης.

Το Μαρόκο εξετάζει την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων;

Ο ιστότοπος Tactital Report, που επικαλείται πηγές στην πρωτεύουσα Rabat, σημειώνει πως η παράδοση των πρώτων σκαφών θα λάβει χώρα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022. Η δημοσίευση σημειώνει, επίσης, πως το Μαρόκο τρέπεται ταχύτατα σε μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές για τα προϊόντα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας θυμίζοντας πως εδώ και μήνες λαμβάνουν χώρα συνομιλίες για την αγορά 10 περιπολικών σκαφών κλάσης ARES 35 και 5 σκαφών ανορθοδόξων επιχειρήσεων ARES 80.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -