Τα αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια, πέραν των αδιαμφισβήτητων επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, είναι και σύμβολο ναυτικής ισχύος. Είναι δυνατόν ένα συμβατικό ντηζελοκίνητο ινδικό υποβρύχιο να «βύθισε» ένα επιθετικό πυρηνοκίνητο σκάφος κλάσης Los Angeles κατά την διάρκεια άσκησης τον Οκτώβριο του 2015;
Αυτό ισχυρίζονται οι Ινδοί ότι συνέβη στην άσκηση Malabar η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο με την συμμετοχή ινδικών, ιαπωνικών και αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων. Το ρωσικής κατασκευής INS Sindhudhvaj (S56) κατόρθωσε να «σκοράρει» εναντίον του USS City of Corpus Christi (SSN 705) καταγράφοντας τον ήχο του αμερικανικού και προβαίνοντας στην ταυτοποίησή του πριν «λοκάρει» πάνω του.
Υπό πραγματικές πολεμικές συνθήκες, το επόμενο βήμα θα ήταν η βύθιση του στόχου με τορπίλλες των 533 χιλ. Στην εν λόγω άσκηση στον Κόλπο της Βεγγάλης, σημειώθηκε απλώς «βύθιση». Αν το ινδικό Ναυτικό δεν υπερβάλλει, καθώς οι κανόνες και οι παράμετροι εμπλοκής παραμένουν άγνωστοι, οι Αμερικανοί έχουν κάθε λόγο να είναι προβληματισμένοι.
Τα ντηζελο-ηλεκτροκίνητα υποβρύχια, όπως το κλάσης Kilo ινδικό Sindhudhvaj, μπορεί να μην έχουν την ταχύτητα, την ακτίνα δράσης και την παρατεταμένη δυνατότητα περιπολίας των πυρηνικών, όμως θεωρούνται πιο αθόρυβα –και αυτό στον υποβρύχιο πόλεμο είναι καθοριστικής σημασίας. Ειδικοί επισημαίνουν ότι πλέοντας σε κατάδυση με το ηλεκτροκίνητο σύστημα πρόωσης, τα υποβρύχια του Project 636 είναι αθόρυβα όσο «μια τρύπα στο νερό».
Για το αμερικανικό Ναυτικό το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό από το τρωθέν γόητρο των Αμερικανών submariners. Η Ινδία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ αλλά χώρες όπως το Ιράν και η Κίνα –που διαθέτουν παρόμοια υποβρύχια– δεν είναι. Βεβαίως η κλάση Los Angeles είναι παλαιά σχεδίαση και τα υποβρύχιά της αποσύρονται σταδιακά, αντικαθιστάμενα από τα νεότερα, ικανότερα και πολύ πιο «σιωπηλά» σκάφη της κλάσης Virginia.
Η εν λόγω κλάση διαθέτει καλύτερους αισθητήρες και μεταφέρει περισσότερα όπλα, καθιστάμενη αποτελεσματικότερη από τα προγενέστερα Los Angeles έναντι της απειλής των Kilo. Το αμερικανικό Ναυτικό ευελπιστεί ότι η ένταξη σε υπηρεσία όσο το δυνατόν περισσοτέρων υποβρυχίων κλάσης Virginia θα του εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έναντι προηγμένων ντηζελο-ηλεκτροκίνητων υποβρυχίων, όπως τα ακόμη πιο ικανά συμβατικά σκάφη της κλάσης Amur (Project 1650).
Τα συγκεκριμένα υποβρύχια αποτελούν εξαγωγική έκδοση της κλάσης Lada (Project 677) ή κλάση «Σανκτ Πητερμπούργκ» όπως είναι επίσης γνωστά, από το ομώνυμο πρώτο σκάφος (Санкт-Петербург, B-585) που εντάχθηκε σε υπηρεσία με το ρωσικό Ναυτικό τον Μάιο του 2010. Η Ρωσία σχεδιάζει την ναυπήγηση συνολικά οκτώ υποβρυχίων 4ης γενεάς κλάσης Lada ενώ με εκτόπισμα από 550 έως 1.850 τόννους και διαφορετικά οπλικά συστήματα, τα Amur προορίζονται για χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία και αποστολές που περιλαμβάνουν από ανθυποβρυχιακό πόλεμο και προσβολή μονάδων επιφανείας μέχρι προστασία ναυτικών βάσεων, αναγνώριση και περιπολίες.
Α. Θ
Τα ινδικά Kilo ανήκουν στο Project 877 (και, συγκεκριμένα, στο εξαγωγικό έκδοχο ΕΚΜ) και όχι στο Project 636.
Από εκεί και πέρα, γιατί σας κάνει τόση εντύπωση η επικράτηση ενός συμβατικού έναντι ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου;
Είναι τόσες πολλές οι παράμετροι του υποβρυχιακού αγώνα που τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται απρόσβλητο.
To project 877 αφορα σκαφη για το ρωσικο ναυτικο.
Με βαση αυτο δημιουργηθηκε η εξαγωγικη εκδοση 877E (η οποια δεν ειχε sam ) και η 877ΕΚ (Κ απο το Καπιταλιστικο ) η οποια ομως δεν μπηκε σε παραγωγη.Η βελτιωμενη (Μοdernized εκδοση) αυτου ειναι η 877ΕΚΜ ειδικα σχεδιασμενη για τροπικες συνθηκες.
Με βαση το κινεζικο 877ΕΚΜ βγηκε η εκδοση 636 και 636Μ.
Οι Ινδοί, όπως κι εμείς, έχουν από καιρό προσβληθεί από το μικρόβιο της ψωροπερηφάνιας, η οποία οδηγεί με τη σειρά της στη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων σχετικά με τη στρατιωτική ικανότητα, καθώς και την εμφάνιση κατά καιρούς “υπερβολών” που διατηρούν κι ενισχύουν αυτή την ψωροπερηφάνια. Γι’αυτό και αντιμετωπίζω αυτή την είδηση με δυσπιστία. Από την άλλη βέβαια, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς και οι Ινδοί δεν είναι τελείως αναξιόπιστοι, οπότε δεν θεωρώ απίθανο το γεγονός να συνέβη, ακόμα κι αν υπήρχαν τεχνητές παράμετροι (κανόνες εμπλοκής κλπ) που οδήγησαν στην ινδική νίκη.
Οι Αμερικανοι πρεπει να ριχνουν καλο γελιο με τα κατα καιρους δημοσιευματα οπου ο καθε ενας ψωροπερηφανευεται οτι “εριξε” τα f-15 , “ειδε” τα f-22/35 , “βυθισε” τα Ticonderoga κλπ .
Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αξιωματικοί που τυχαίνει να ρίχνουν τα πλοία τους σε εμπορικά με ζημιές εκατομμυρίων και ανθρώπινες απώλειες είναι κατά τ’άλλα ανίκητοι;(Πόσα ξηλώματα αξιωματικών έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο στο ναυτικό τους;) Μπορεί κάποιος να αποκλείσει ότι στις 10 φορές το Los Angeles θα έχει δυο ήττες ;