29.6 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΘα έρθουν οι Γάλλοι με LaFayette/Belh@rra/ΜΕΚΟ200/ASTER να "χτυπήσουν" τους Αμερικάνους και τις...

Θα έρθουν οι Γάλλοι με LaFayette/Belh@rra/ΜΕΚΟ200/ASTER να "χτυπήσουν" τους Αμερικάνους και τις Adelaide/LCS/SM2;

Το περιοδικό και η ιστοσελίδα μας έχει γράψει ουκ ολίγα άρθρα για τo ενδεχόμενο αγοράς μεταχειρισμένων αυστραλιανών φρεγατών κλάσης Adelaide από το ΠΝ. Η αγορά τους, θα ήταν μια πραγματικά εξαιρετική κίνηση άμεσης ενίσχυσης με πλοία που βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, και θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ικανότητα του ΠΝ να μάχεται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Φυσικά και γράψαμε για τις κορυφαίες δυνατότητες που προσφέρουν οι Standard SM2 BlockIIIA στην αεράμυνα περιοχής, κάνοντας έτσι τις -μελλοντικές- Adelaide τα μόνα πλοία που θα μπορούσαν να έχουν δυνατότητες επιβίωσης στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο. Χωρίς βέβαια να πούμε και το πόσο σημαντικές θα είναι για την προστασία του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες είναι οι πραγματικές A/A δυνατότητες των Adelaide με SM2/ESSM;


Κάπου εκεί όμως, γράψαμε και ένα λίγο πιο “πλήρες” άρθρο, που εξηγήσαμε ότι η προσφορά των Adelaide ίσως να ήταν αποτέλεσμα ελληνο-αυστραλιανής συνεννόησης, αλλά να υπάρχει και λίγο αμερικανικός δάκτυλος. Τι εννοούμε; Αν αγοράσουμε τις Adelaide, το ΠΝ μπαίνει πλέον στην εποχή του Standard SM2, με ότι σημαίνει αυτό. Συνεχίζει να επενδύει στους ESSM, ενώ ουσιαστικά παραμένει στην λογική του “αμερικανινού” οπλισμού για τα πλοία του, από όπου κι αν τα έχει αγοράσει αυτά.
Αν μάλιστα, η Lockheed Martin “κερδίσει” και την κούρσα του διαγωνισμού για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, τότε τα πλέον σύγχρονα πλοία του ΠΝ, οι εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ και οι Adelaide θα είναι Armed in the USA. Αργά ή γρήγορα λοιπόν, και με την ανάγκη για νέο “εθνικό” πλοίο να γιγαντώνεται μέρα με την μέρα, οι LCS σε μια μακροπρόθεσμη βάση, ίσως να ήταν καλύτερη επιλογή για το ΠΝ, ειδικά αν κατασκευαστούν όλες στην Ελλάδα. Το σενάριο αυτό μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω.

Ποια είναι η σχέση των αυστραλιανών φρεγατών Adelaide με τη προσφορά για κατασκευή των LCS στην Ελλάδα;


Το θέμα όμως είναι τι θα κάνουν οι Γάλλοι. Η αλήθεια είναι πως για πρώτη φορά, με την υπόθεση των FREMM στην αρχή και των Belh@rra στην συνέχεια, έχουν φτάσει πολύ κοντά στην πόρτα του ΠΝ. Και η αλήθεια είναι πως δεν μπαίνεις εύκολα στο Ελληνικό ΠΝ, χρειάζεται κόπος και επιμονή, προκειμένου να πειστούν οι Έλληνες αξιωματικοί. Οι επιτελείς του ΠΝ δεν επιθυμούν πειράματα, πρέπει να πολεμήσουν στη θάλασσα, κι εκεί όλα πρέπει να είναι τέλεια και λειτουργικά.
Όπως εξηγήσαμε, οι Αμερικανοί μάλλον προσπαθούν να τους πάρουν “την μπουκιά από το στόμα”. Αν δεν πειστούν οι Αυστραλοί να δώσουν μαζί με τις Adelaide τους υπάρχοντες SM2 BlockIIIA, τότε το ΠΝ πρέπει να επενδύσει χρήματα στους πυραύλους αυτούς. Τα χρήματα αυτά δεν θα είναι λίγα, και δεν μπορούν να “πεταχτούν” σε φρεγάτες που έχουν δυνητικά άλλα 15 χρόνια ωφέλιμης επιχειρησιακής ζωής. Πως θα αντιδράσουν οι Γάλλοι;
Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να απαντήσουμε εμείς γι’αυτούς, και μακρυά από φιλοσοφίες του στυλ “είμαστε αδελφές χώρες, ας μας χαρίσουν κάτι και εμάς”. Όλα καταλήγουν στο χρήμα, και ξεκινούν από το marketing, που οι Αμερικανοί φαίνεται να είναι αξεπέραστοι. Τι θα πρέπει να κάνουν οι Γάλλοι προκειμένου να “πείσουν” τους Έλληνες να αλλάξουν το ΠΝ σε κάτι πιο “γαλλικό”.

H Lockheed Martin προτείνει στο ΠΝ φρεγάτες LCS, με κατασκευή όλων των πλοίων στην Ελλάδα!


Καταρχάς, αν εξαιρέσουμε τις LCS (και τις Belh@rra), θα πρέπει να δούμε τι έχει το ΠΝ να ξοδέψει σίγουρα. Καταρχάς έχει 140-160 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Επίσης, προφανώς από κάπου έχει εξασφαλίσει άλλα 180 εκ. ευρώ για την αγορά των Adelaide. Τέλος, κάπου γραμμένα πρέπει να είναι και 100 εκ. ευρώ για την αγορά τορπιλών για τα υποβρύχια. Άρα έχουμε 340 εκ. ευρώ, συν 100 εκ. για τορπίλες. Σωστά; Μεταξύ μας, δεν τα λες και λίγα.
Τώρα, αν αγοράσουμε τις Adelaide, θα χρειαστούμε χρήματα που δεν υπάρχουν, δηλαδή περί των 250 εκ ευρώ για την αγορά των όπλων τους. Άρα, στα παραπάνω προστίθενται και άλλα 250 εκ. ευρώ που όμως δεν υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να τα βρούμε. Συνεχίζουμε να εξαιρούμε τα χρήματα για την αγορά νέων πλοίων, αυτά σίγουρα δεν υπάρχουν, και αν δεν γραφτούν στο τέλος του 2019 στον Π/Υ του 2020, δεν μπορούμε καν να το συζητάμε. Απλά οι Belh@rra έχουν το πλεονέκτημα της χρηματοδότησης μέσω επιστροφής των ομολόγων.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Όλα τα σενάρια εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN και ότι ξέρουμε για τα κόστη


Ας υποθέσουμε λοιπόν πως οι Γάλλοι έρχονται με μια πολυεπίπεδη πρόταση. Μας προσφέρουν τις δυο μη εκσυγχρονισμένες LaFayette άμεσα, χωρίς κάποια σημαντική αλλαγή, as is-where is. To ΠΝ λοιπόν λύνει άμεσα την ανάγκη του για περισσότερα πλοία, όχι όμως της αεράμυνας περιοχής. Θεωρούμε πως τα πλοία μπορούν να παραχωρηθούν δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος, ας υποθέσουμε 20 εκ ευρώ έκαστο.
Μετά, έρχονται και προσφέρουν μια τιμή για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Από όσο ξέρουμε, το γαλλικό CMS δεν μπορεί να συνδεθεί με τα όπλα των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Εδώ οι Γάλλοι έχουν δυο επιλογές. Ή προσφέρουν το TACTICOS, που το προσφέρουν σε πλοία τους, όπως οι Gowind, και ενσωματώνουν όλα τα όπλα του πλοίου (πυροβόλα, Mk48/ESSM, STIR, αισθητήρες), ή επιμένουν στο γαλλικό CMS SETIS. Αν επιλέξουν την δεύτερη λύση, τότε οι ΜΕΚΟ200ΗΝ θα πρέπει να λάβουν γαλλικά όπλα, με πιθανότερη επιλογή τους MICA VL ή τους ASTER  15.
Σε περίπτωση που επιλεγή η πρώτη λύση, και με δεδομένο το γεγονός ότι το TACTICOS είναι ακριβότερο του CMS330 (Lockheed Martin Canada), οι Γάλλοι θα καταφέρουν να πάρουν τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚ200ΗΝ δίνοντας δυο LaFayette, που ξέρουν πως θα αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Απλά θα έχουν λύσει ένα πρόβλημα του ΠΝ, με πλοία που έχουν ελάχιστες βέβαια δυνατότητες περισσότερες από τις Super Vita, αλλά θα λύσει τα χέρια του ΠΝ, που τώρα αναγκάζεται να στέλνει της SV σε αποστολές που χρειάζεται μεγαλύτερο πλοίο.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι φρεγάτες LaFayette μπορούν ενταχθούν άμεσα στο ΠΝ χωρίς κόστος;


Τονίζουμε πως οι Crotale των LaFayette μπορούν να ενεργοποιηθούν άμεσα με τα αποθέματα πυραύλων που έχει το ΠΝ. Η λύση αυτή, θα απελευθερώσει τα 180 εκ. ευρώ που θα πήγαιναν στις Adelaide, για κάπου αλλού. Φυσικά, το ΠΝ σαν κίνηση καλής θέλησης, θα αγόραζε και τις F21 μαζί με το MIGAL για τα υποβρύχια 214ΗΝ, κάνοντας τα τελευταία ακόμη πιο θανατηφόρα (ο συνδυασμός MIGAL/F21 θεωρείται κορυφαίος, και σε ένα υποβρύχιο όπως το 214HN θα ήταν φονικός για τον εχθρό). Συνεπώς, με περίπου 300 εκ. ευρώ, θα παίρναμε εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, δυο φρεγάτες LaFayette και τορπίλες F21 για τα 214ΗΝ. Φυσικά δεν θα παίρναμε αεράμυνα περιοχής, αλλά αυτή θα ερχόταν το 2023(;) με τις Belh@rra, ενώ πρέπει να πούμε πως δεν την έχουμε ούτως ή άλλως…
Αν οι Γάλλοι επιλέξουν μια πιο επιθετική προσέγγιση, όπως την τοποθέτηση του SETIS στις ΜΕΚΟ200ΗΝ, τότε τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Τότε υποχρεωτικά πάμε σε “ξήλωμα” του Mk48/ESSM, και τοποθέτηση πυραύλων ASTER15 ή έστω MICA VL. Δυο 8πλοί Α43 με 16 πυραύλους ASTER 15 για κάθε πλοίο θα κόστιζαν περίπου 100 εκ. ευρώ επιπλέον στον εκσυγχρονισμό των πλοίων, ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν στο ΠΝ πρωτόγνωρες δυνατότητες, ίσως και μια περιορισμένη δυνατότητα αεράμυνας περιοχής. Οι ASTER 15 έχουν επιδόσεις αντίστοιχες των ESSM BlockII, ή και ανώτερες.

ΑΠΟΨΗ: Φρεγάτες LCS vs Belh@rra ή σωστότερα ASTER 15/30 vs ESSM/SM-2


Το SETIS δεν είναι διαφορετικό από αυτό των Belh@rra, και έτσι θα υπήρχε μια σχετική ομοιοτυπία. Οι δυο LaFayette, θα μπορούσαν να υπηρετήσουν προσωρινά ως έχουν, ίσως με κάποια τοποθέτηση ενός Phalanx. Το Phalanx θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο των Sadral (που λαμβάνουν με τον εκσυγχρονισμό τους οι LaFayette). Στο μέλλον, θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν στα πρότυπα του εκσυγχρονισμού των γαλλικών, με SETIS, κάποιο ραντάρ 3D και ASTER 15. Αντιλαμβανόμαστε πως τα πλοία έχουν κατασκευαστεί και οπλιστεί σαν ΠΑΘ, αλλά έχουν και τον χώρο, και την δυνατότητα για τοποθέτηση περισσότερων όπλων. Άλλωστε οι κλάσεις Al Riyadh και Formidable δεν είναι παρά οι LaFayette με ικανότερο ραντάρ και Sylver/ASTER 15.
Στο δεύτερο σενάριο λοιπόν, με κόστος περίπου 400 εκ. ευρώ, θα είχαμε εκσυγχρονισμό των MEKO200HN με SETIS/3D radar/ASTER 15 και περιορισμένη αεράμυνα περιοχής, δυο φρεγάτες LaFayette, τορπίλες F21 (plus MIGAL), και ένα απόλυτα “γαλλοποιημένο” ΠΝ (ας μας επιτραπεί η έκφραση), που θα περίμενε τις Belh@rra (2+2) και τις τελευταίες LaFayette. Έτσι, σε 10 χρόνια, θα είχαμε τις 4 “γαλλικές” ΜΕΚΟ200ΗΝ, 5 LaFayette (εκσυγχρονισμένες με ASTER 15), και 2+2 Belh@rra. Οι τελευταίες εκσυγχρονισμένες S θα περίμεναν προκειμένου να δούμε αν θα παραγγέλναμε περισσότερες Belh@rra ή κάποιο άλλο πλοίο.

Η Naval Group ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, επίσκεψη σε φρεγάτα


Συνεπώς, συνοψίζουμε τις επιλογές.
α. 300 εκ. ευρώ (που τα έχουμε ούτως ή άλλως), περιορισμένο εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ (όπως είναι σχεδιασμένος ούτως ή άλλως), δυο φρεγάτες LaFayette (τοποθέτηση ίσως κάποιου Phalanx, μελλοντικός εκσυγχρονισμός) και τορπίλες F21/MIGAL για τα 214ΗΝ
β. 420 εκ. ευρώ (που επίσης τα έχουμε, απλά θα βρεθούν πιο δύσκολα), ισχυρό εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ (με SETIS, τοποθέτηση 2 Χ Sylver A43 και 16 ASTER 15) που θα προσφέρουν αεράμυνα περιοχής, δυο φρεγάτες LaFayette (τοποθέτηση ίσως κάποιου Phalanx, μελλοντικός εκσυγχρονισμός) και τορπίλες F21/MIGAL για τα 214ΗΝ. Οι ESSM από τις ΜΕΚΟ200ΗΝ θα πήγαιναν, με τροποποίηση του Mk29 στις εκσυγχρονισμένες S, αφήνοντας πλέον τους NSSM να γεράσουν όπως πρέπει, και αυξάνοντας τα αποθέματά του ΠΝ, αλλά και τις δυνατότητες των τελευταίων Kortenaer.
Πιστεύουμε πως τα παραπάνω είναι εφικτά. Αν γίνουν, τότε οι ΗΠΑ μένουν εκτός ΠΝ, και χάνουν έναν πελάτη, και ο τελευταίος αγοράζει πλέον “γαλλικά”. Το μόνο που μένει είναι να κινητοποιηθούν οι Γάλλοι. Εδώ λοιπόν η απορία, είναι τόσο ικανοί και ευέλικτοι όσοι οι ΗΠΑ;

168 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
168 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Digenis
Digenis
5 years ago

Γαλλικές ΜΕΚΟ200ΗΝ !!! Δεν γινονται αυτα … μονο στην Ελλαδα γίνονται

Βασίλης
Βασίλης
5 years ago
Reply to  Digenis

Γενικά Γαλλικό ΠΝ δεν γίνεται..
Το ποιο πιθανό σενάριο είναι να μπουν στην μέση οι Αμερικάνοι και να μας δώσουν με ευνοϊκούς όρους SM-2IIIA από τα αποθέματά τους, να ψωνίσουμε F-21/Migal για τα υποβρύχια ( να μην μείνουν παραπονεμένοι οι Γάλλοι), να πάρουμε τις Adelaide, να αναβαθμίσει η LΜ τις ΜΕΚΟ, να πάρουμε τις 2 προς απόσυρση F-122 και να αποσυρθούν οι 3 μη εκσυγχρονισμένες S, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας στολίσκος για Ν.Α. Μεσόγειο με Αυστραλέζες/Γερμανίδες να συνεργάζονται και ένας δεύτερος για Αιγαίο με Ολλανδέζες/Νεογερμανίδες
Αυτά σε πρώτη φάση και με κόστος πάνω κάτω 2-3 δις για να πάμε τίμια στο 2020-2022.
Ύστερα, μετά που θα έχουμε δει τι έχουμε κάτω από τα πόδια μας, να έρθουμε σε συμφωνία με το RΑΝ για το σκούπισμα των ΑΝΖΑC μια προς μια για αντικατάσταση των S&F-122 του στόλου του Αιγαίου, ούτως ώστε οι 8 Stantard του Αιγαίου να γίνουν 8 ΜΕΚΟ ΑΝΖΑC.
Αυτά σε δεύτερη φάση και με κόστος 1-2 δις για να πάμε τίμια πάλι στο 2028-2030.
Τότε θα έχουμε βγει για τα καλά στις αγορές, θα έχει μειωθεί κάπως το χρέος, θα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται κάπως η οικονομία, θα μας έχουν αφήσει οι Ευρωπαίοι στην ησυχία μας να κάνουμε (σχεδόν) ότι θέλουμε, θα έχουμε μάθει πόσους υδρογονάνθρακες έχουμε στα οικόπεδα που έχουμε προς παραχώρηση και κατεπέκταση πόσο έχουμε να λαμβάνουμε για την εμπορία τους, θα έχουν τρέξει ένα σορό προγράμματα για φρεγάτες (FFGx, Belh@ra, LCS, Fredda, κτλ) για να επιλέξουμε την πιο δοκιμασμένη και λειτουργική λύση, μπορεί να έχει βγει και κάνα Α.Β. στο σφυρί και γενικά θα σπρώξουμε σαν χώρα το πρόβλημα (ανανέωση στόλου) στο μέλλον ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες για την χώρα.
Αυτά κάναμε, αυτά κάνουμε και αυτά θα κάνουμε και στο μέλλον.

Sarouman21
Sarouman21
5 years ago
Reply to  Digenis

Σύμφωνα με το OnAlert (άρθρο του περασμένου Οκτωβρίου), η καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας για τις Belharra οφείλεται, σε μεγάλο βαθμὀ, στις γερμανικές αντιρρήσεις για τον τρόπο χρηματοδότησής τους: “Όμως στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup η γερμανική πλευρά απέρριψε κάθε συζήτηση για την διοχέτευση των κεφαλαίων από τα προγράμματα SMPs και ANFAs στα εξοπλιστικά προγράμματα¨. Βλ. http://www.onalert.gr/stories/fregate-belharra-sta-ena-komma-tria-dis-i-prosfora-tis-naval-group/72030

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  Sarouman21

Οι γερμανοι αυτο που μπορουν να μπλοκαρουν ειναι το 1,5δις της γαλλικης επιστροφης .Δεν μπορουν να τα μπλοκαρουν ολα τα χρηματα του προυπολογοσμου της αμυνας με αποτελεσμα να τα παρουν οι αμερικανοι .Οι μονοι χαμενοι θα ειναι οι Γαλλοι αν συνεχιστει κατι τετοιο .

Sarouman 21 (@Sarouman21)
Sarouman 21 (@Sarouman21)
5 years ago

Πολύ καλό σενάριο για να πραγματοποιηθεί το δεύτερο, ενώ υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για το πρώτο. Το θέμα είναι πως το ΠΝ μάλλον δεν θέλει τις LaFayette (και έχει δίκιο, αφού έχουν οπλισμό περιπολικού), ενώ και οι Γάλλοι από μάρκετινγκ δείχνουν γενικά να έχουν “μαύρα μεσάνυχτα”. Αν οι Αμερικανοί βρουν λύση για δωρεάν ή με χαμηλό κόστος παραχώρηση των SM2, τότε… game over.

sotbak
sotbak
5 years ago

+1

Nik13
Nik13
5 years ago

Αφού χάσαμε τις όλανδικες, πάρε τις αοπλές λαφαγιετ τώρα…
Με τα πλοία που έχουμε είναι αστείο να μιλάμε για Αν. Μεσόγειο κ ΑΟΖ… κανένα πλοίο μας δεν είναι ικανό να βγει απ το Αιγαίο…
Τέλος οι μεκο για να γίνουν σοβαρά πλοία κ να βγάλουν 20 χρόνια θέλουν απο 100μ η καθεμία… Τα 150 στο σύνολο είναι αστείο πόσο.

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  Nik13

Πικρή ιστορία οι 4 S που πρέπει να αντικαταστήσουμε άμεσα .Οι περισσοτεροι αν ακούσεις εδω μεσα λεμε αφηστε τα μεταχειρισμενα απο τη στιγμη που δεν αξιζουν τα λεφτα τους και δωστε τα εχτρα στις ΜΕΚΟ να γινει σοβαρη αναβαθμιση … Τουλαχιστον συμφωνουμε σε κατι … αλλά οι ναυαρχοι εχουν άλλη αποψη απο οτι φαινετε .

Silent Arrow
Silent Arrow
5 years ago

Το σεναριο οι MEKO να αποκτησουν ASTER 15 δεν εχει πιθανοτητα εφαρμογης. Οπως το σεναριο οι Standard να αποκτησουν ESSM. Ειδικα στις Standard δεν θα πεσει ουτε ενα ευρω. Επισης η διαδιακασια εγκαταστασης νεων οπλων στις Lafayette θα ειναι κοστοβορα. Ας βαλουν ενα σοναρ πρωτα και βλεπουμε.

Nik13
Nik13
5 years ago
Reply to  Silent Arrow

Τι να τον κάνεις τον αστέρ 15;;τι περισσότερο σου δίνει απ τον ESSM; γενικά το πρόβλημα των γαλλικών πλοίων είναι ότι χάνεις σε κελιά για αα μέσης ακτίνας κ το θέμα της απ Άμυνας των πλοίων… Είναι αστείο να έχεις ένα πλοίο που κάνει πάνω από 1δις χωρίς ram…

CK
CK
5 years ago

Βλέπω δουλειά δεν έχουμε και συνεχίζουμε το μη δεσμευτικό τεχνικό διάλογο με τις γαλλικές pommes de terres
Επαναλαμβάνω:
1) Ουδεμία χρηματοδότηση για τις BELHARA δεν έχει εξασφαλιστεί.
Τα περί επιστροφής κερδών από ομόλογα είναι wishfull thinking
Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση και δε καταλαβαίνω γιατί το επαναλαμβάνεται
2) Η ηλικία των MEKO και το περιορισμένο budget δεν επιτρέπει πειράματα με τη τοποθέτηση του SETIS
Εάν μπει αυτό τότε όχι πρέπει να ξηλωθεί το MK48/ESSM αλλα όλα τα οπλικά ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου πρέπει να ολοκληρωθούν με αυτό
Αυτά απλά δεν γίνονται εάν θέλεις να έχεις το πλοία επιχειρησιακά ξανά σε εύλογο χρονικό διάστημα
Ξεχνάτε και το κόστος αγοράς των ASTER15 για τη περίπτωση
3)Για τις Lafayet
Τα πλοία είναι απίστευτα υποοπλισμένα και εξοπλισμένα
Κινούμενες πάπιες
Τα δε CROTALE πάνε για απόσυρση
Ο εκσυχρονισμός τους με VLS/ASTER15 θα κοστίσει αρκετές εκατοντάδες mill/ship κρίνοντας από το κόστος τους γαλλικού εκσυχρονισμού
Αυτά να δούμε εάν θα κτυπήσουμε τh 200 άρα σε σχόλια

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago
Reply to  CK

Μάλλον σε παράτησε καμία γαλλίδα, δεν εξηγείται η απέχθεια σου για κάθετι γαλλικό. Σφεντόνα το ένα, πατάτα το άλλο, λίγα κελιά το ένα, ακριβό το άλλο. Αντε να βάλουμε hull sonar και άλλο ένα συρόμενο πίσω μπας και ηρεμήσεις.
Αν το 2ο σενάριο είναι εφικτό οικονομικά τότε ναι, θα έχουμε κοινα συστήματα και όπλα με τις belharra. Διαφορετικά παμε σε LCS. Σε κάθε επιλογή ραντάρ AESA (NS100) παρακαλώ.

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  Fingolfin

NS100 Thales ειναι αρα γαλλικο ,αρα κακιστο για τον CK

CK
CK
5 years ago
Reply to  Fingolfin

Περί gαλλίδας:
Μπα δεν είχα τέτοια εμπειρία
Αλλα γενικώς:
https://www.youtube.com/watch?v=MPxQyY9kxQg
Προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής με τις γαλλικές πατάτες
Περί sonar : αναφέρεσαι στις αγαπημένες μας Lafayette υποθέτω?
Ποια η ταχύτητα τους ?
Εάν βάλεις και sonar hull mounted / συρόμενα με posa knots θα πάνε??
Το υπάρχων CMS δεν έχει σχεδιαστεί να συνεργάζεται με οποτε θέλει και αυτό η αλλαγή
Γιατί θεωρείς δεδομένες τις Belhara?
Είπαμε η χρηματοδότηση τους είναι στον αέρα
Πρέπει να προσγειωθούμε στη πραγματικότητα!!!

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  CK

Γιατί μπελχαρα ?
1. Γιατί έχει ραντάρ στάνταρ sea fire 500 με πρωτόγνωρη εμβέλεια για την περιοχή μας (εκτός και αν ξες κάτι που δεν ξέρουμε) .
2. Γιατί αποδεσμεύουν χωρίς γρίνιες πρωτόγνωρα όπλα και μπαίνουν κατευθείαν πάνω οποτε το ζητησουμε όπως αστερ 30Bl2 ,exocet bl3 ,scalp naval κτλπ .
3. Γιατί οταν ζητήσαμε ανάλογα οπλα απο τους αμερικανους ειπαν οχι , ασχετος αν τώρα λένε ναι .
4.Γιατι αν και οι Γαλλοι δεν ειναι φθηνο μαγαζι είναι απολύτως αξιόπιστοι .
5. Γιατί όποτε πήγαμε στου Γαλλους Ευρωπαίους για βοηθεια ηταν παντα εκει για να την προσφέρουν σε λογικά πλαίσια ..
Και τα αμερικανικα/αμερικανοι οπλα εχουν τα θετικα και τα αρνητικα τους … Αλλά μεταξυ των 2 στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο για το Ναυτικο προτιμώ Γαλλικό .Προσωπικη μου άποψη πάντα ..ασχετος αν ποιο μετα παρουμε και Αμερικανικα οπλα για το ΠΝ

CK
CK
5 years ago
Reply to  Digenis

Γενικώς δεν αμφισβητώ τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των Belh@ra.
Δεν πιστεύω πως υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης τόσο από εμάς όσο και από τους γάλλους
Δες το σχόλιο του αντώνιος περί γάλλων
Δεν κρατιέμαι να μην σχολιάσω αυτό που αναφέρεις περί εμβέλειας :
τα radar δεν βλέπουν πίσω από νησιά βραχονησίδες βουνά klpa
Πάντοτε η εμβέλεια περιορίζεται με τη καμπυλοτητα της γης:
https://en.wikipedia.org/wiki/Radar_horizon

Nik13
Nik13
5 years ago
Reply to  Digenis

Γιατί όχι μπελγαρα…
1..διοτι δεν έχει αντιπυραυλικο σύστημα, κ δεν ξέρω αν βάλουν. Λένε για 1 μιλενιουμ μόνο το οποίο είναι σαφώς χειρότερο απ τα 2 φαλαξ που έχουν οι μεκο κ το ραμ που έχουν τα αντίστοιχα πλοία…
2..εχει λίγα κελιά για αα πυραύλους μεγάλης ακτίνας.. Κ γενικά λίγους αα πυραύλους.. Οπότε απ τν στιγμή που ο αριθμός θα είναι μόνο 2 η 4…. πρέπει να πηγαίνουν όλες μαζί για να κλείνουν μια περιοχή με αποτέλεσμα να έχεις τρύπα στο Αιγαίο…
3..αν βάλεις σκάλπ.. τότε ουσιαστικά δεν έχεις αα πυραύλους, διότι δεσμεύουν τις ίδιες θέσεις.. Άρα για να βγάλεις 16 σκάλπ ναβαλ στο Αιγαίο πρέπει να βγάλεις 2 μπελγαρα χωρίς ουσιαστικα τα σκαφοι αυτά να μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους από αεροσκάφοι.
.. Ενώ δεν έχεις ανάγκη οι φρεγάτες να φέρουν σκάλπ διότι έχεις είδη 100 σκάλπ που μπορούν να φέρουν τα μιραζ..
…τέλος είναι ακριβά πλοία.. με κόστος μαζί με τα όπλα πάνω από 1δις ανά πλοίο.

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Fingolfin

Μια χαρά τα λέει, απόλυτα εύστοχος και με ρεαλιστή προσέγγιση.
Τώρα αν η αλήθεια, νομίζεις ότι είναι λόγω χωρισμού, να το κοιτάξεις.

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago
Reply to  Spirit

Χαχαχα.. Αστειεύομαι, ηρεμήστε. Οι λαφαγιετ είναι η καλύτερη επιλογή για δευτερεύουσες δουλειές. Για να κρατήσουμε ένα υπολογίσιμο αριθμό φρεγατών. Θα έρθουν φθηνά για δουλειές που αυτή τη στιγμή στέλνουμε τις Ρουσσεν. Οι επιλογές μας δεν είναι και πολλές.
Πάντως το σενάριο γαλλικών ΜΕΚΟ και μπελαρά είναι ελκυστικοτερο απο το αντίστοιχο αμερικανικό, αν συγκρίνονται στο κόστος πραγματοποιησης.
Εκεί που ηθελα να καταλήξω είναι πως δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε τα πάντα και να τα βγάζουμε ολα πατάτες.

Nik13
Nik13
5 years ago
Reply to  Fingolfin

Από πότε ο ASTER 15 έγινε αα περιοχής; Την ίδια ακτίνα περίπου έχει με τον ESSM…
Μέγα λάθος να πάμε σε ASTER 15…ενω αν θέλεις αναβάθμιση βάζεις τον εκτοξεύτη με τα τετραπλα κανιστρα στις ΜΕΚΟ κ έχεις την επιλογή μεικτού φορτίου SM2 ( έστω κ λίγους) k ESSM…
Γενικά δεν βλέπω Γαλλικό Π. Ν..

Apos
Apos
5 years ago
Reply to  CK

Με εκφράζεις απόλυτα και με τις 3 επισημάνσεις σου

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
5 years ago

Πολύ σωστά τα γράφετε και παίρνει μια ανάσα το ΠΝ πάνω από 15 χρόνια κατεβάζοντας κατά πολύ τους ΜΟ ηλικίας του στόλου του και διατηρώντας παράλληλα τους απαραίτητους αριθμούς.
Μακροπρόθεσμα θα γίνει αξιοσημείωτη οικονομία λόγω μείωσης αριθμού πληρωμάτων (βλέπε μισθοδοσία, λειτουργικά κλπ).
Χώρια που και το US Navy κρατάει τα πλοία του και δεν απαιτείται να ενισχύσει ένα σύμμαχο παραχωρώντας τα όμορφα ΑΒ ή TICO. Όλοι ευχαριστημένοι.

Αμερικανόφιλος
Αμερικανόφιλος
5 years ago

Αν θέλουν οι Αμερικανοί με μια κίνηση κάνουν το ρουα ματ.
Προσφέροντας δυο Arleigh Burke μέχρι το 2020-21 και συνεχίζουν με της LCS συμπαραγωγή σε Ελληνικό ναυπηγείο που θα έχουν αγοράσει !
Και βάζουν πόδι για τα επόμενα σαράντα χρόνια στο πολεμικό ναυτικό.
Φυσικά θα πάρουν και τον εκσυγχρονισμό των MEKO με ESSM2 είναι ιδανικός.
Τορπίλες σε Γάλλους ή Ιταλούς και τέλος.
Εναλλακτικά
Δυο Arleigh Burke μέχρι το 2020-21 τέσσερις LCS συμπαραγωγή σε Ελληνικό ναυπηγείο που πακέτο θα πάρουν οι Αμερικανοί μαζί με τον εκσυγχρονισμό των MEKO και στο άμεσο μέλλον άλλες τέσσερις Bellhara από Γαλλία.
Προσωπικά προτιμώ το σενάριο των αμερικανών με δυο Arleigh Burke μέσα.

Δημήτρης Τριανταφύλλου
Δημήτρης Τριανταφύλλου
5 years ago

Καλά τα λες. Προσπαθώ μόνο να καταλάβω τι είδους και μεγέθους παπαριά θα πρέπει να κάνει ο Ταγίπ για να μας δώσουν τέτοια πλοία;
Υπάρχουν ισοροπίες δεν είναι απλά. Στα F16 μας αρνήθηκαν κινητήρα, θα μας δώσουν τώρα καταδρομικά;
Ο μόνος λόγος είναι να βρεθούν τρελά κοιτάσματα στην περιοχή και να πιέσει πολύ το Ισραήλ για να δωθούν.

FOX
FOX
5 years ago

Εδώ δεν μπορούμε να δουλέψουμε πλοία πολύ φθηνότερα AB ονειρεύεστε ακόμα;

sotbak
sotbak
5 years ago

μαζί σου, το όνειρό μου είναι να είχαμε 2 Α/Β……..

Geo Kok
Geo Kok
5 years ago

Το βασικό ζήτημα είναι το εξής απλό: Στα προεόρτια υπερτερούν οι Αμερικάνοι (Adelaide vs LaFayette) και στα μεθεόρτια οι Γάλλοι (Belharra vs LCS). Και “νάζια” δεν μπορείς να κάνεις. Διαλέγεις νύφη και πορεύεσαι με αυτήν για τα επόμενα πολλά χρόνια. Οπότε τι διαλέγουμε κύριοι;
(προσωπικά ψηφίζω France)

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
5 years ago
Reply to  Geo Kok

Τα ορφανά πορεύονται κι οι χήρες κονομιώνται που έλεγε ένας σοφός. Κι εγώ με την τρίχρωμη τη Μασσαλιώτιδα ντε..

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  G-164g ag-cat

Εγω παλι τα θελω και τα 2 !!!!

Nik13
Nik13
5 years ago
Reply to  Geo Kok

Καμία υπέροχη των Γάλλων δεν βλέπω εγώ.. Πέρα απ τα πολύ ακριβότερα όπλα που δίνουν… Μια μπελγαρα περνάνει το 1 δις χωρίς να σου δίνει τίποτα παραπάνω απ το αμερικανικό πλοίο που έχει κόστος 700μ…300μ διαφορά ανά πλοίο είναι τεράστια.. Σχεδον περνεις κ 3 νέες κορβετας με την διαφορά τιμής..

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  Nik13

τα πλοια ακουγετε οτι εχουν περιπου την ιδια τιμη σε ευρα .Οι 2 μπελχαρα διαβαδα καπου οτι εκλεισε στα 1,32 δις 660εκ € ανα σκαφος ελληνικο … και η ffgx 700εκ € . Η μπελχαρα ομως σημερα που μιλαμε ειναι 5 χρονια μπροστα ως σχεδιο.Η ffgx απο το 2030 και μετα θα ειναι δυνατον να ερθει στο ΠΝ.

Nik13
Nik13
5 years ago
Reply to  Digenis

650 με 700 κάνει η μπελγαρα χωρίς τα όπλα… 700 κάνει το αμερικανικό με τα όπλα..

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  Nik13

Εγω πάλι διάβασα οτι η τιμή των 2 καταρχήν ελληνικών μπελχαρα έκλεισε στα 1,32δις /2=~665 εκ … μένει να βρούμε τον τρόπο πληρωμής για να πέσουν οι υπογραφές .

αντιδραστης
αντιδραστης
5 years ago

Και αν μπει το TACTICOS στις ΜΕΚΟ με καποιο συμβατο 3D ρανταρ για εκμεταλλευση ΕSSM 2 και SETIS με sylver και aster 15 στις Lafayette που μαζι με τα crotale και το phalanx “καθαριζουν” οτι πεταει απο 0 εως τα 50+χιλιομετρα ;

Κωνσταντίνος Καραβας

Άγγλοι Γάλλοι Πορτογάλοι όλοι χωράνε,έχουμε χώρο, λεφτά έχουμε,.από τα 5 ναυπηγεία της χώρας,2 στους Αμερικάνους 2στους Γάλλους,και ένα μικρό,για τα δικά μας μικρά σκάφη, παραγγελίες σε βάθος 15 ετών και χρηματοδότηση με πρόγραμμα εξόφλησης 30 ετών,μόνο για αυτό χρειάζονται πολιτικά μυαλά και όχι παπάρες πιλαφαδες αμερικανοπλεικτοι,και τσατσοι στραβόχέριδες πολιτικοί,αυτά τα ολίγα, καληνύχτα σε όλους

sotbak
sotbak
5 years ago

Ενδιαφέρον άρθρο. Ειδικά τις F21-MIGAL θα τις ήθελα πάρα πολύ για τα υποβρύχια του ΠΝ. Όμως διατηρώ επιφυλάξεις αν οι Γάλλοι προβούν σε τέτοιες προτάσεις. Δεν δείχνουν ευέλικτοι και στερούνται πολιτικής βούλησης και ισχύος για τέτοιου είδους “άλωση” του ΠΝ. Παρόλα αυτά ιδού …..η ευκαιρία να μας εκπλήξουν ευχάριστα….. Αναμένω με ενδιαφέρον τις εξελίξεις…

Digenis
Digenis
5 years ago

1. Υπάρχει πρόβλεψη το ΕΜΠΑΕ 2,6 δις για νέες φρεγάτες όπως υπήρχε πρόβλεψή για τα F16V και για P3
2. Ήδη έχει συζητηθεί με τον Μακρον το θέμα του 1,5 δις χωρίς να δοθεί αφορμή για γρίνιες στην ΕΕ .Με διακρατική συμφωνία δανεισμού και αποπληρωμή ενώ τα χρήματα της επιστροφής θα παν κανονικά στην ώρα τους στο Κρατικό προϋπολογισμό .
Εκει που κολαει το ολο θέμα είναι στις Lafayet όπως κόλλησαν και οι Fremm του κυρ φωτη … οι Γάλλοι στρατηγοί γκρινιάζουν και δεν τα δίνουν και οι Γαλλοι πολιτικοί για να κρατήσουν εσωτερικές ισορροπίες θέλουν και την αναβάθμιση τους !!!
Δεν είναι τυχαίο ότι ο καμένος ζήτησε χρήματα απο δωρεές .Αφορούν Laf ή Adelaide .
Όσο για τις MEKO υπάρχει σοναρ αρχαίο,S70, αντίμετρα και ενα σωρο άλλα σύστημα στην φρεγατα που κανουν το Γαλλικό εγχείρημα να εκπέσει όσα λεφτά και να δώσουμε …
Η τελική κατάληξη κατά την γνώμη μου θα είναι:
1 . Lafay άμεσα ΜΕ αναβάθμιση + 4 μπελχαρα από το 2025 εως 2030 +Γαλλικές τορπίλες
2. Μεκο στην LM
Και μετα θα αρχίσει το αντίστροφο για τα επόμενα πλοια που θα αντικαταστήσουν τις υπόλοιπες S και ΜΕΚΟ .Ισως να ειναι ελληνικό σχέδιο με αμερικάνικα συστήματα όταν θα εχουμε εξαντλήσει τα χρονια ζωης του NSSM για να παμε σε ESSM bl 2 και Sm2 .
Κανένας από τους 2 δεν θα μείνει παραπονεμένος .Σημασία έχει το ΠΝ να μπορεί να κανει την δουλειά του και το πολιτικό σύστημα να του παρέχει τα μέσα .
Προς το παρόν ο πιατ θα μείνει παραπονεμένος …

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Digenis

+1

Νικος
Νικος
5 years ago

Εγω αυτο που συλογιζομαι τελευταια ειναι οτι 180 για δυο adalaide χωρις τους πυραυλους τους μοιαζουν να ειναι πολλα λεφτα…ειναι 30 ετων και αποσυρονται..σε οσο καλη κατασταση και να ειναι,δεν ειναι πολλα 90 για την καθε μια?αν ηταν καινουργιες ποσο θα κανανε,300-400?ε και μετα απο 30 χρονια τις πουλανε 90 την μια?δεν πρεπει να κοψουν και αλλο στην τιμη τους?ισως και καποιος εμποιρογνωμανας να επρεπε να τις κοστολογισει ποσο αξιζουν

efstathios
efstathios
5 years ago

ειναι τεχνικα εφικτη η τοποθετηση Mk 13 missile launcher των ηδη αποσυρθεντων Adelaide πουναι συμβατοι με Standard SM2 BlockIIIA στις ΜΕΚΟ200ΗΝ πχ στη θεση του phalanx μεταφορα αυτου στο υποστεγο στην αντιθετη πλευρα του υπαρχοντος οπως στη φρεγατα ελλη σε συνδιασμο με TACTICOS,ραντάρ 3D κλπ πουναι προγραματισμενα ετσι ωστε ναχουν 16 SM2 BlockIIIA μινiμουμ κ 16 essm?

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  efstathios

μάλλον όχι , αλλά τό’ χεις!!!!!

kafes_filtrou
kafes_filtrou
5 years ago

Γερμανοί και ολλανδοι Ιταλοί που βρίσκονται αυτοί ρε παιδιά δεν τους ενδιαφέρει η ξέρουν πως δεν έχουμε μια?

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  kafes_filtrou

Οι Ιταλοί προσπαθούν για εκπαιδευτικά αεροσκαφοι ,οι Γερμανοι ακόμα ντρέπονται μονο στη συζήτηση μετα απο οσα εχουν γινει .Ακομα το θεμα του σαφα δεν έκλεισε . οι ολλανδοι δεν έχουν δικά τους συστήματα 100% και δεν μπορουν να κοντραριστουν εκει που υπαρχουν συζητησεις για ορυκτα .

Nektarios
Nektarios
5 years ago

Το σχεδιο εχει βγει για τον Στολο .
: 2 – 4 Belhara εχουμαι απο τις αποκρατικοποιησεις πανω απο 1300 mio € αν μας δωσουν τα ομολογα η γαλλοι
αγοραζουμαι 4 με 2,50 % δαπανες για αμυνα μεχρι 2030 . Τις τορπιλες τις δινουν τσαμπα μετα απο οτι εχει γραφει .
: 2 εκσυγχρονισμενες class M απο ολλανδια με smart s που εχουν κιολας και τις βαζουμαι και ESSM με hot transer.
: 4 MEKO update με smart s και τυπου tacticos system .
: 2 εκσυγχονισμενες class M απο Βελγιο οπως τις ολλανδικες εδω .
: μετα τα updates οι 8 φρεγατες θα ειναι περιπου ομοιες με smart s και ESSM ΜΕΚΟ&CLASS M.
: καταμε οροφη 14 φρεγατες και συμπληρωνουμαι με τις εκσυγρονισμενες STANDARD 2 με 4 .
: μελλοντικα πιθανοτητα για 2 ARLEIGHT BURKE .

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Nektarios

to good to be true…..

Νέστορας
Νέστορας
5 years ago

Τα αλουμινένια πλοία των Αμερικάνων ελπίζω να μην τα δω στο ΠΝ ποτέ! Οι ίδιοι τα θεωρούν απαράδεκτα και εμείς θα τα φορτωθούμε εις τους αιώνας των αιώνων?
Αν πάρουμε ποτέ πλοίο από τους Αμερικάνους ας είναι μια παραλαγή του enhanced future frigate της Ingals (ff492*) που επίσης συμμετέχει στο διαγωνισμό για τις 20 φρεγάτες που θέλουν να φτιάξουν οι Αμερικάνοι για το ναυτικό τους.

Digenis
Digenis
5 years ago

Προφανώς μιλαμε για τις FFG(x) και θα ενταχθουμε στο αμερικανικο προγραμμα . Αν τελικα επιλγει το αμερικανικο σχεδιο

MisCo
MisCo
5 years ago
Reply to  Digenis

για την τιμη των FFGX κιολας πανηγυριζουν οι αμερικανοι γιατι λεει αναμένεται να συμπιεστει… κατω απο τα 900!!! μυρια ανα τεμάχι, καταληγωντας κοντα στα 800. Αν θα επρεπε να μαντεψω, θα ελεγα πως ειναι τιμη χωρις οπλα. Δυστηχως λεπτομεριες δεν ανέφεραν σχετικα.

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  MisCo

Τι περιέχει η τιμή και τι όχι θα το δούμε στην πορεία ,γνώμη μου ειναι ότι περιέχει και οπλα. Παράγωγο της LCS με διαφορετικές προδιαγραφές όμως συμμετέχει στο διαγωνισμό για την FFG(X) .Σαν όνειρο για τον αποστολακη το συγκεκριμένο πλοίο … Και δεν τον αδικώ γιατι θα έχει υποστήριξη και στοκ ανταλλακτικών για τα επόμενα 50 χρόνια .

Νέστορας
Νέστορας
5 years ago
Reply to  Digenis

Οι Αμερικάνοι θέλουν 900 με 950 εκ $ ανά πλοίο με πλήρη εξοπλισμό.
Από όσο διάβασα, τόσο η Freedom Class όσο και η National Security Cutter έχουν εξαιρετικά υποσυστήματα παρακολούθησης αλλά τα όπλα τους είναι “Γαλλικά”.
Η τιμή του Αμερικάνικου LCS Freedom είναι μεταξύ 650-700 εκ ευρώ, το ίδιο και το σκαρί της Ingalls, αλλά το Αμερικάνικο θα ρίξει τις προδιαγραφές σε κινητήρα προς όφελος περισσότερων όπλων. Τα Ingalls NCS κανείς δεν ξέρει αν η έκδοση FF4923 μπορεί να βγει εντός του budget του ΠΝ για το διαγωνισμό της FFG(X)
Βασικά και οι 5 υποψήφιοι έχουν πάρει από 15 εκατομύρια για να παρουσιάσουν το Μάρτιο την τελική τους διαμόρφωση για το διαγωνισμό και είμαι περίεργος να δω τι θα συμπεριλάβουν τελικά και ποιές αλλαγές θα κάνουν στην κατασκευή!

Νέστορας
Νέστορας
5 years ago
Reply to  Digenis

Λέω για την LCS της Lokheed Martin. Μακριά από αυτό το αλουμινένιο σκαρί σχεδιασμένο για υψηλές ταχύτητες σε αβαθή ήρεμα νερά.
Πρόκειται για πλοίο που παρόλο που προκρίθηκε για την FFG(X), μια προμήθεια που αρχικά δεν είχε προγραμματιστεί και πραγματοποιείται ακριβώς λόγω της αποτυχίας του σχεδίου LCS τόσο το σχέδιο της LM (freedom class), όσο και αυτό της Austal (Independence Class). Η ειρωνία είναι ότι τα αποτυχημένα σχέδια των Αμερικάνων προκρίθηκαν σε βάρος καταξιωμένων πλοίων Ευρωπαίων παραγωγών, αλλά δεν νομίζω ότι έχουνε ελπίδα να “πάρουν τη δουλειά” στο τέλος.
Το πλοίο της Huntington Ingalls https://en.wikipedia.org/wiki/Legend-class_cutter στην militarized έκδοσή του, ιδιαίτερα στην έκδοση FF4923 MK41 VLS και υψηλές δυνατότητες ανθυποβρυχιακού και εναέριου αγώνα, που είναι 100% ατσάλινο και “ανοιχτής θάλασσας”, είναι η λύση από USA. Με αυτό συμμετέχει στο πρόγραμμα, μαζί με Austal (Independence LCS) την Lokheed Martin (Freedom LCS) την Fincantieri (για τη Fremm) και ένα join venture που προωθεί την ισπανική F100
Είναι προδήλως ανώτερο πλοίο σε όλα, κυρίως σε συνθήκες blue water αλλά και βέβαια κατασκευής.

Arty
Arty
5 years ago

Και γω αυτό θεωρώ είναι η καλύτερη επιλογή.
Αλλά με 32 VLS cells.
Τα 16 είναι λίγα για πλοίο 4500t.

FOX
FOX
5 years ago

Συμφωνώ και εγώ, μεγάλο λάθος αλουμίνιο σε σκάφη, έστω και ως υπερκατασκευές.

Agnostosependytis
Agnostosependytis
5 years ago

Εγω βλέπω μια αγωνιώδη προσπάθεια μέσω ανταγωνισμού να πάρουμε καλύτερα και φτηνότερα οπλικά συστήματά αλλα από την άλλη κανένας ούτε κατεβάζει τιμές ούτε δίνει καλύτερα (sn2).
Όταν το βούτυρο είναι ακριβό, όσο και να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, τότε φέρνεις έμμεσο ανταγωνισμό η λύσεις, όπως την μαργαρίνη. Αν δεν αντέχουμε αυτό τον εξοπλισμό, τότε ας πάμε σε περισσότερα ραντάρ στα νησιά, απέκτησε αντιπλοικες συστοιχίες, απόκτηση επιπλέον αντιαεροπορικών συστοιχιών ένα δυνατόν και μεγαλύτερου βεληνεκούς και γιατί όχι, μετακόμιση των s-300 ποιο κεντρικά στο Αιγαίο μόλις πάρουν οι άλλοι κάποιο από τα s-400 η f-35.
Φυσικά οι τορπίλες είναι αναντικατάστατες από υποκατάστατα όποτε αυτές θα τις πάρουμε έτσι και αλλιώς

Em.Ti
Em.Ti
5 years ago

Μα, το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να εξοπλίσουμε το ΠΝ για τη ΝΑ Μεσόγειο, εκεί που το ΠΝ πολύ απλά δεν έχει τα μέσα και δεν υπάρχουν εναλλακτικές.

agnostosependytis
agnostosependytis
5 years ago
Reply to  Em.Ti

Για την ώρα ούτε αυτοί είναι εξοπλισμένοι για την ΝΑ Μεσόγειο με επάρκεια, ούτε τα S-400 θα την καλύπτουν ενώ τα F-35 δύσκολα θα μπορούν να κάνουν κάτι εκεί.
Το πρόβλημα είναι ότι λόγω υποεξοπλισμού, θα αρχίσουμε να χάνουμε την μάχη του Αιγαίου, είναι εμφανές πλέον ότι οι Τούρκοι δεν ασχολούνται με το θέμα 6, 10 ή 12 μίλια, αλλά με μια γραμμή τραβηγμένη από πάνω ως κάτω σε όλο το Αιγαίο, που το μοιράζει στην μέση.
Δεν συζητάω καν την κόντρα στην ΝΑ Μεσόγειο, γιατί και οι Τούρκοι δεν έχουν κάτι εκεί να κάνουν κόντρα που να μπορούν να την στηρίξουν. Εκεί θα πάνε να κάνουν έναν τσαμπουκά, τον οποίο αν θέλει κάποιος να αποκρούσει, θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί την πρόκληση σε όλο το φάσμα. Εκεί ναι, το πρόβλημα μπορεί να κλείσει σε χρόνια μέσω νέων παραγγελιών, το πρόβλημα τώρα είναι στο Αιγαίο και κυρίως σε ένα νοητό τρίγωνο/ρομβο από Κυκλάδες, Δωδεκάνησα/Καστελόριζο και Κρήτη

tagg
tagg
5 years ago

Η ηλικία των μεκο αλλά και των λαφαγιετ παρόλο που ειναι στελθ ειναι 25 και 20 χρονια και ειναι λιγο παράλογο
να ρίξουμε 100 εκατομμυρια σε καθε μεκο (στο 2ο “γαλλικό” σενάριο) και 150 εκατομμύρια σε καθε λαφαγιετ
(σε βάθος χρόνου αφου θα περναμε και τις 5) δηλαδη πανω απο 1-1,2 δις για να εχουμε σούπερ ναυτικο ειναι η αληθεια το 2030 αλλα με πλοία 30-35 ετών.
Με 20-30 εκατομμυρια περνουμε πιστεύω και τις 2 Bremen που έτσι κι αλλιώς αποσύρονται και πληρώνουμε στη
ουσία μονο τις διπλές Searam. Ετσι αντικαθιστούμε τις 3 μη εσκυχρονισμένες S άμεσα που είναι και ο
κυριότερος άμεσος πονοκεφαλός μας. Το όλο θεμα ειναι η μετατροπή του ΜΚ-29 σε όλες (μαζι με τις Bremen) ωστε να περνουν ESSM, αποκλείετε να παει πανω απο 3-4 εκατομμυρια ανα εκτοξευτή
οπότε με αλλα 25-30 όλες οι φρεγάτες μας θα έχουν εστω 8.
Δυνατή αναβάθμιση των μέκο με 250 εκατομμυρια συνολικά, και αγορά 100 ESSM block 2 με άλλα
100 εκατομμύρια
Με 400 σύνολο θα έχουμε 12 παλιές αλλα ολες εκσυχρονισμένες φρεγάτες που θα μας πάνε ως το 2027-28
σιγουρα με και με τριπλασιασμό της δυναμης πυρός από ότι τώρα (192 ESSM οι περισσοτεροι και block 2
μαλιστα, αντι για 64 σήμερα)
Αν θέλουμε πραγματικά να προχωρήσει σε βάθος χρόνου το σενάριο της επιστροφής ομολόγων
δεν μπορούμε να τα δώσουμε ολα στους γάλλους, οπότε πρέπει να γίνει ενας σχεδιασμος
π.χ φρεγατες μπελαρα απο γαλλια, κορβετες σιγκμα απο ολλανδια, υποβρυχια απο γερμανια
ετσι ωστε ολοι οι ευρωπαιοι να παρουν κατι αφου απο κοινου βγαινουν οι αποφασεις
στα γιουρογκρουπ που θα ξεκλειδωσει τη χρηματοδοτηση.

γκ
γκ
5 years ago

Εχομεν ξε-φυγει!!!.-

ΒΑΣΙΛΗΣΚ
ΒΑΣΙΛΗΣΚ
5 years ago

ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ LAFAYETTE OTI ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΠΛΙΣΜΟ,ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ…ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΜΩΣ ΠΙΟ ΠΛΟΙΟ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ?ΟΙ LCS Η ΟΙ BELHARRA?OI LCS ΑΠΟ ΟΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΛΟΓΟ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΝΩ ΟΙ BELHARRA ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΑΣ,ΑΡΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ Η ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ?ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΤΙ ΝΑΙ ΜΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΑ ΟΠΛΑ,ΕΝΩ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΟΧΙ…….

Digenis
Digenis
5 years ago

Για FFG(x) του αμερικανου προγραμματος γινετε λογος .οχι για παραλλαγή των αμερικάνικων LCS .

ΒΑΣΙΛΗΣΚ
ΒΑΣΙΛΗΣΚ
5 years ago
Reply to  Digenis

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ,ΑΛΛΑ ΜΙΛΑΝΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΓΙΑ LCS,ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΜΕΝΗ

Digenis
Digenis
5 years ago

Παράγωγο της LCS freedom συμμετέχει στο διαγωνισμό με διαφορετικές όμως προδιαγραφές απο την LCS … μιλαμε για 20 πλοια !!! θα ηταν ευχη να μπορεσουμε καποια στιγμη να παρουμε και εμεις εστω 2 νεες ,

andreasmp412c
andreasmp412c
5 years ago
Reply to  Digenis

Ας αποφασισουν πρωτα οι αμερικανοι ποια θα ναι η επομενη φρεγατα τους κ βλεπουμε. Γιατι το να φορτωθουμε εμεις την προταση της lockheed που ειναι παραλλαγη της lcs κ αυτοι να παρουν την ισπανικη η την ιταλικη προταση, ε δε κολλαει κ παρα πολυ. Θα πρεπει μετα να πληρωσουμε τα εξοδα εξελιξης. Εκτος αν οντως μιλαμε για μεγαλυτερη σε μηκος κ οπλισμο lcs κ οχι για ffg οποτε belharra με κλειστα ματια

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  andreasmp412c

+1

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  andreasmp412c

εσυ πραγματικα πιστευεις οτι οι αμερικανοι θα πληρωσουν ιταλους και ισπανους ενω κατασκευαζουν οι ιδιοι τα καλυτερα σχεδια και συστηματα στον πλανητη ;Η πιθανοτερη ffgx ειναι η freedom με άλλες ισχυροτερες προδιαγραφες σκφους ή κατι μεγαλητερο απο το σκαφος της ακτοφυλακης . Ο διαγωνισμος ηδη τρεχει.

ΒΑΣΙΛΗΣΚ
ΒΑΣΙΛΗΣΚ
5 years ago
Reply to  Digenis

ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΘΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΣΚΑΦΟΣ,ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΜΗΚΥΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ FREEDOM H THS INDEPENDENCE.ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ.ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΝΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΩΣΗΣ ΤΖΕΤ,ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΠΙΒΑΤΗΓΑ.

darede
darede
5 years ago

Δεδομένο 1: Το έχουμε αναφέρει πολλάκις, οι 2 μη αναβαθμισμένες LaFayette δεν παραχωρούνται. Θα τις κρατήσουν μέχρι το 2026. Που βασίζεται η επιμονή οτι οι φρεγάτες παραχωρούνται;
https://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=fr&tl=en&u=https%3A%2F%2Fwww.meretmarine.com%2Ffr%2Fcontent%2Fvente-de-deux-la-fayette-au-bresil-la-marine-francaise-dement
Δεδομένο 2: Κάνετε συνεχή αναφορά στην επιστροφή κερδών απο τα ομόλογα και την χρησιμοποίηση τους για την αποπληρωμή των Belharra. Εάν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, το πρόγραμμα θα είχε ξεκινήσει και δεν θα είχε καταντήσει σαν το γεφύρι της άρτας.
Δεδομένο 3: Τα χρηματικά διαθέσιμα για την αναβάθμιση των MEKO είναι 140-160 εκ MEKO, ενώ υπάρχουν και περίπου άλλα 180 εκ. Αυτά συμψηφίζονται στα 340εκ που είναι ένα καλό ποσό για σοβαρή αναβάθμιση και στα ηλεκτρονικά αλλά και στα όπλα. Το τί μπορείς να αλλάξεις με 60 εκ ανά σκάφος, περιμένω ένα άρθρο από εσάς που έχετε καλύτερη ενημέρωση απο εμάς.
Δεδομένο 4: Το ποσό για τις τορπίλες είναι 100 εκ ευρώ και δεν καλύπτει τον απαιτούμενο φόρτο και των 5 υποβρυχίων. Γιατί να πληρώσουμε την πιστοποίηση της F21 στο σύστημα μάχης ενώ η ιταλική Black Shark είναι ήδη πιστοποιημένη;
Δεδομένο 5: Η γειτονική Ιταλία προσφέρει τις 2 τελευταίες Fremm στην βραζιλία με 1,5 δις, με απώτερο σκοπό να κερδίσει στον διαγωνισμό για την νέα κορβέτα του βραζιλιάνικου ναυτικού. Άρα οι ιταλοί έχουν την ευελιξία που δεν έχουν οι γάλλοι.
Συνεπώς μια επιλογή
γ) 340 εκ για σοβαρό εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ
100 εκ για Black Shark τορπίλες
Προκύρηξη διαγωνισμού για 4 κορβέτες, επιλογή των ιταλικών με παραχώρηση ναυπηγείων ελευσίνας στην Ficantieri και προσφορά αγοράς των 2 Andrea Doria σε προνομιακή τιμή και προνομιακούς όρους. Έτσι το Π.Ν θα αποκτήσει και τα πλοία AAW που επιθυμεί και θα αντικαταστήσει τις 3 μη αναβαθμισμένες S μέχρι to 2025. Συνολικό κόστος επιλογής 2.2 δις σε βάθος 6αετίας δηλ 367 εκ ευρώ

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  darede

2,2 δισάκια με 2 Horizon και 4 κορβέτες δεν βγαίνει στο κατά άλλα αποδεκτό πόστ σας.
Ασε που οι Ιταλοί θα ναυπηγήσουν άλλες δύο, μέχρι το 2024, οπότε αποκλείεται να τις παραχωρούν!

darede
darede
5 years ago
Reply to  Spirit

Σύμφωνα με τις τιμές που αναφέρθηκαν για τον διαγωνισμό της ρουμανίας , η τιμή που έδωσε η ficantieri ήταν 1,25 δις. Εγώ να δεχθώ οτι πρότειναν άλλο πλοίο απο αυτό που αναφέρω και ότι θα μπορούσε το κόστος να ανέβει στα 1,4 δις
http://www.navyrecognition.com/images/stories/middle_east/qatar/exhibition/DIMDEX_2018/news/DIMDEX_2018_Fincantieri_Unveils_Qatari_Navy_Air_Defense_Corvette_Design_2.JPG
Τα δύο Andrea Doria σε λίγο καιρό θα χρειαστούν αναβάθμιση και σίγουρα με ένα καλό deal οι ιταλοί θα τις παραχωρούσαν με 800 εκ με πλήρη φόρτο πλην των ASM. Και λογικά θα τους λείψουν αλλά ετοιμάζουν PPA με διαφορετικό εξοπλισμό απο φρεγάτα μέχρι περιπολικό.
Σωστά δε αναφέρεις οτι οι ιταλοί σχεδιάζουν άλλα 2 destroyers για τον στόλο τους αλλά αυτά δεν θα είναι ίδιας σχεδίασης με τα Andrea Doria, αφού θα βασίζονται και σε άλλο σχέδιο αλλά και θα είναι μεγαλύτερου εκτοπίσματος. Εκεί μπορεί να αναπλήρωσουν την απώλεια εάν μας τα παραχωρήσουν.
Και εν τέλει μια λύση που θα ικανοποιούσε πλήρως το Π.Ν, που θα έκανε κωλοτούμπες για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί.

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  darede

Σε ότι αφορά τα Ιταλικά Horizon νομίζω δεν υφίσταται τέτοια περίπτωση, να αφήσουμε ένα ανοιχτό ενδεχόμενο αν παραλάβουν τις άλλες δύο που σχεδιάζουν.
Για να μιλάμε ρεαλιστικά οι πιθανότητες ειναι ελάχιστες οπότε πάμε παρακάτω. Οι Ρουμάνοι για 4 ιταλικές “κορβετοφεγάτες” abu dhabi enhanced, διαφέρουν κατά πολύ στο οπλισμό. Συνεπώς τα ποσά θα τραβήξουν παραπάνω, όμως δεν παύει να ειναι διπλάσια πλοία από από 2 Belharra.
https://www.ptisidiastima.com/abu-dhabi-enhanced-for-romania/
Αν πάμε σε νέα πλοία πάντως νομίζω ότι λύσεις σαν τις παραπάνω πρέπει να επιζητήσουμε που υπάρχουν αρκετές ακόμα λύσεις, μας λείπει όμως η χρηματοδότηση.
Συνεπώς από τις προθέσεις που γνωρίζουμε, πρέπει να επικεντρωθούμε με σειρά προτεραιότητας:
1) Τορπίλες
2) Adelaide αν δεν προσχωρήσει πάμε σε F-122
3) Εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ πιο εκτεταμένος αν δεν πάρουμε τις Adelaide
Διερευνητικές επαφές για μεταχειρισμένα πλοία και υποβρύχια ανά τον κόσμο, θεωρητικά υπάρχουν κάποιες επιλογές. Όμως ενώ απαιτούνται ταχύτατες κινήσεις, δεν γνωρίζουμε καλά-καλά τι θα γίνει με τις Adelaide, ενώ ήδη θα έπρεπε να πηγαίνουμε σε απευθείας ανάθεση μετά από κατάθεση προσφορών για 56 + 14 τορπίλες και με ενδιάμεση συμφωνία.

CK
CK
5 years ago
Reply to  darede

Για τα Δεδομένα 1-4 είσαι OK
Η γαλλική τορπίλη F21 έρχεται με το MIGAL που επιτρέπει τη διασύνδεση με το opoio CMS του υποβρυχιου
κατά τους γάλλους πάντα
Έχει ρίσκο η υπόθεση και η λογική λέει να πάμε σε τορπίλες ήδη πιστοποιημένες με το ISUS
Για τα ANDREA DORIA έχουμε συζητήσει σε προηγούμενες αναρτήσεις στο forum:
Ηλεκτρονικά δεκαετίας 80 χωρίς SM2 με δυνατότητα αντιμτώπισης το πολύ 2 στόχων με μεγάλο πλήρωμα
Δεν μας κάνουν

GUS
GUS
5 years ago
Reply to  CK

CK νομιζω γραφεις για αλλα πλοια δες καλυτερα τι ειναι οι ANDREA DORIA!!
Απο εκει κ περα ομως πως θα παραχωρηθουν οι 2 Horizon Αφου 2 εχει το Ιταλικο Ναυτικο?
OI Φρεμ που προσφερθηκαν στην Βραζιλια ειναι εκδοση ASW και δεν ξερω αν μας ενδιαφερει αυτη τη στιγμη αλλα εχουν 4 κ υπο ναυπηγηση 3 ακομα.

CK
CK
5 years ago
Reply to  GUS

Δίκιο έχεις
Αυτά παθαίνεις εάν γραφεις σχόλια αργά τη νύχτα
Μπέρδεψα τα ιταλικά μου;
Στα Durand δε LaPene αναφερόμουν
Τα Αndrea Doia einai τύπου HORIZON class
Super AAW πλοία αλλα Eκτός οικονομικών δυνατοτήτων!

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  CK

τα Durand δε LaPene δεν είναι παλιά;

Nikos
Nikos
5 years ago

Με την προμηθεια 2+2 belhara οι Γαλλοι πpεπει να “εκσυγχρονισουν” τις ΜΕΚΟ for free,σαν ΑΩ..το ποσο-του “εκσυγχρονισμου”-δεν ειναι μεγαλο,μπορουν να το προσφερουν οι Γαλλοι.. Παντως αν το ΠΝ θελει να βαλει αμεσα δυο επιπλεον φρεγατες στο στολο θα πρεπει να βρει και περιπου 300 ατομα προσωπικο..μαλλον θα πρεπει να αποσυρει δυο S..θελω να πω οτι δεν ειναι ευκολη υποθεση η ενταξη “νεων”φρεγατων στο στολο,πρεπει πραγματικα να αξιζει τον κοπο..

tagg
tagg
5 years ago

Τωρα αν κλειδωσει η συμφωνια με τις μπελαρα και ειμαστε τοσο μαγκες να παρουμε τις 2 λαφαγιετ
τζαμπα μεσα στη τιμη, (δυσκολο) και με αμεση παραδοση, και αν ειναι εφικτο να παρουν και 2ο κροταλε απο αυτα της πολεμικης αεροποριας, σοναρ παλιο και τορπιλες απο S, και το κυριοτερο αγοραστουν και exocet block 3, (block 2 εχουν ηδη) τοτε το κοστος ειναι μονο οι exocet, και για αντικαταστατες των S (τυφλες με sea sparrow) ναι ειναι τουμπανα.

JohnnyB
JohnnyB
5 years ago

Οι δύο Adelaide έπρεπε να είχαν παραληφθεί ΧΤΕΣ.
Πλοία εκσυγχρονισμένα και έτοιμα να κλείσουν άμεσα ένα μεγάλο μέρος της τρύπας που λέγεται Αεράμυνα Περιοχής.
Δεν έχουμε την χρονική πολυτέλεια να περιμένουμε πότε θα αξιωθεί η εκάστοτε κυβέρνηση να υπογράψει για τις Belharra και πότε αυτές θα είναι έτοιμες να ναυπηγηθούν και πότε να ενσωματωθούν στο ΠΝ.
Δυστυχώς αυτό είναι το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας άγνοιας της κάθε κυβέρνησης στις ζωτικές ανάγκες του ΠΝ.
Το ότι μπήκε φυλακή ένας Τζοχατζό κι ένας Παπαντωνίου δεν φτάνει να ξεπλύνει ούτε το μισό από το κακό που έχει γίνει.
Επιτέλους όμως ας ξεκινήσει κάτι απ’όλα αυτά και μακάρι να βρεθεί μια μέρα κυβέρνηση που να βάλει βαθιά και με γνώση το χέρι στην τσέπη ώστε να μην ξαναέρθουμε σε τέτοιο εξοπλιστικό αδιέξοδο.

GUS
GUS
5 years ago
Reply to  JohnnyB

λέγεται Αεράμυνα Περιοχής*
Ετους 1990-2000 οχι σημερινη
Αλλα να σου πω την αληθεια την κατασταση θα την βοηθησουν αρκετα γιατι παρολο που δεν μπορουν να καθοδηγησουν πολλους SM2, αν πλεουν σε μια ομαδα με ΜΕΚΟ κ Ρουσεν συμπληρωνοντε αρκετα τα κενα.
Για μενα τα θεματα ειναι 2 με τις adelaide.
1) 180 ειναι πολλα για 2 εκσυγρονισμενα αρκετα παλια ομως πλοια.
2) Η επιλογη θα σε δεσμευσει κ για το μελλον κ ισως αυτο ειναι ακομα το πιο σοβαρο. δεν μπορεις να εχεις ESSM & SM2 στα μισα πλοια κ ΑΣΤΕΡ μικα κτλ στα υπολοιπα.
Οποτε ειναι περισσοτερα απο μια απλη αγορα μεταχειρησμενου η adelaide

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  GUS

Πρέπει να δούμε τελικά τι περιλαμβάνει αυτό το 180εκ.
Γιατί αν ξηλωθεί όλος ο οπλισμός από πάνω, προφανώς δεν αξίζουν σε καμία περίπτωση.
Ο Αποστολάκης είχε πει με τα όπλα, μετά δημοσιεύματα εξέφρασαν επιφυλάξεις, τελικά άγνωστο πια είναι η πραγματικότητα.

Φίλιππος
Φίλιππος
5 years ago

Από ότι φαίνεται, οι LCS έχουν πιο εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αυτή την στιγμή από τις Belhara. Ας είμαστε ρεαλιστές, ερωτευτήκαμε τους Γάλλους όταν οι Αμερικάνοι ήταν διστακτικοί στο να αποδεσμεύσουν κάποιες τεχνολογίες στην χώρα μας. Αυτή την στιγμή όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και μας προσφέρονται δοκιμασμένα όπλα και ραντάρ σε ανταγωνιστικές τιμές και με προσφορά εγχώριας κατασκευής. Αν ξεπεραστεί το “αγκάθι” του οπλισμού των Adelaide νομίζω πως θα έχουμε απευθείας νικητή στο συγκεκριμένο δίλημμα.

sotbak
sotbak
5 years ago

+1

Digenis
Digenis
5 years ago

το ρανταρ που λες ποιο ειναι ;αποδεσμευουν τομαχοκ;sm6? Οι γαλλοι στην μπελχαρα εχουν ετοιμη τον aster 30 block1 ,και scalp ,και sea fire 500 τεχολογιας GaN?.. Ο Sm2 IIIA μπροστα στο aster 30bl1 ειναι ξεπερασμενος …. Αν εισαγουμε τον aster στο ελληνικο οπλοστασιο αργα η γρηγορα θα ερθουν και οι αντιβαλλιστικες εκδοσης ξηρας ναυτικου .

Νικ1
Νικ1
5 years ago

Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για συνολική συμφωνία με ΗΠΑ/Αυστραλία για ναυπηγεία, Adelaide, ΜΕΚΟ, τορπίλες, LCS ελληνικής διαμόρφωσης και ANZAC στο μέλλον για τους εξής λόγους:
1. LaFayette μη εκσυγχρονισμένες ή εκσυγχρονισμένες σύμφωνα με το γαλλικό πρόγραμμα έχουν ανεπαρκείς προδιαγραφές και έτσι κ αλλιώς θα αργήσουν να αποδεσμευτούν. Ενδεχόμενος «ελληνικός» εκσυγχρονισμός τους συνεπάγεται τεράστιο ρίσκο αποτυχίας (καθυστερήσεις, υπερβάσεις κόστους, διαιτησίες – θα έπρεπε το άρθρο σας να το τονίζει αυτό, πόσες φορές θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με αλχημείες και πειράματα;;).
2. Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ από Γάλλους επίσης μεγάλο ρίσκο για τους ίδιους λόγους με σημείο 1. Από που προκύπτει ότι Aster 15= Άμυνα Περιοχής;
3. Επιστροφή κερδών ομολόγων δε θα γίνει ποτέ, άρα χρήματα για Belharra δεν υπάρχουν.
4. Γαλλοποίηση ναυτικού σημαίνει άκυρο σε μελλοντικές ενισχύσεις με ναυτικά όπλα από ΗΠΑ. Οι Γάλλοι δεν θα δώσουν ποτέ excess defence articles ή απευθείας οικονομική ενίσχυση όπως με τα F16V. Τέτοιου είδους ενίσχυση θα μπορούσε να βοηθήσει στη ναυπήγηση των LCS.
5. Πιθανότητα εξασφάλισης ANZAC όταν αυτές αποσυρθούν αν το δουλέψουμε από τώρα. Ενδεχομένως μέχρι να αποδεσμευτούν να μην έχει ξεκινήσει καν ο εκσυχρονισμός ΜΕΚΟ, άρα απλά τις πετάμε για παλιοσίδερα κ παίρνουμε ANZAC πιο φτηνά.
6. Ελληνικές LCS χειρότερες από Belharra αλλά η διαφορά θα μπορούσε να είναι μικρή αν διαμορφώσουμε τις LCS όπως θέλουμε.
7. Mk48 σε πακέτο με τα ανωτέρω θα εξασφάλιζε πολύ καλύτερη τιμή μονάδος σε σχέση με F21.
8. Adelaide είναι η μόνη αξιοπρεπής λύση άμεσης ενίσχυσης. Αν εξασφαλίσουμε κάποια χρηματοδότηση από ΗΠΑ στυλ F16V για τους SM2, τελείωσε το θέμα.
9. Τα ανωτέρω προυποθέτουν ύπαρξη ηγετών με όραμα κ διάθεση να προγραμματίσουν γι τα επόμενα 30 χρόνια.

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  Νικ1

Ο τζιμης εφυγε … η διαδικασία των FMS πρέπει να αρχίσει από την αρχή !!! Δεν είναι κάθε μερα πασχαλιά …Κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να πληρώνουμε κανονικά !!! Μη θεωρείς δεδομένα τα FMS .Επίσης η FFG(χ) είναι πίσω 5 χρόνια από την Belhara χρονικά …Δηλαδή αν έρθει η μπελχαρα 2025 στο αιγαίο, υπολόγιζε 2030 το πρωτο αμερικανικο FFG(X). Για τον ιδιο λογο δεν θεωρώ ανταγωνιστικά τα 2 πλοια … εχουμε πολύ αρχαιολογία να αντικαταστήσουμε .

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Νικ1

+1

Αίας
Αίας
5 years ago

Γαλλικά πλοία στο ναυτικό έχουν τόση βάση όσο έχουν και τα ρωσικά τομα.
Από την ίδια αφετηρία ξεκίνησαν.
Φρεγάτες με πεντακόσια εκατομμύρια και βάλε ,έχουν τόσες πιθανότητες όσες έχω εγώ να γίνω ναύαρχος.
Κορβετες πυραυλακατοι ,ναι.
Α! Και ξανά ,μήπως έχει έρθει η ώρα να σταματήσει η αηδία με αρχηγό ΓΕΕΘΑ από ναυτικό και αεροπορία;
να γίνει μία συζήτηση κάποια στιγμή πάνω στο θέμα;

Geo Kok
Geo Kok
5 years ago
Reply to  Αίας

Έχεις δίκιο φίλος. Ο ΑΓΕΕΘΑ θα πρέπει να είναι πάντα και μόνο από το Ναυτικό. Αλλά ας όψεται η διακλαδικότης..

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
5 years ago

Δεν ειναι δυνατον να προσπαθουμε να κλεισουμε συμφωνια με Αυστραλους και να ζηταμε πλοια-οπλα και να μην αναφερουμε καν σαν σεναριο ο εκσυγχρονισμος των MEKO να παει σε αυτους (thales australia/CEA κλπ.)
την στιγμη που εχουν την μεγαλυτερη εμπειρια σε εκσ. ΜΕΚΟ.
Την συνδεση LM με ΠΝ δεν την καταλαβαινω, ειδικα με το αγνωστο σε εμας CMS που προσφερουν. Καλα για SETIS δε το συζητω καν.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

αυτό με τους Αυστραλούς πολύ σωστό & απολύτως λογικό, επαυξάνω!

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

εδωσαν προσφορα και ειπαμε οχι ; προφανως δεν μπορουν να κανουν προσφορα για τον απλο λογο οτι η αναβαθμιση των αυστραλιανων μεκο δεν εγινε με δικα τους συστηματα. οι αυσταλινη εταιρια ειναι εικονική

dimitrov
dimitrov
5 years ago

Que serraaa serraaaaaaa whatever to beeee will beee … etc, etc, etc Egw pantws protimw to 2o senario. Hic et nunc.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
5 years ago

Γιατί κόπηκε το σχόλιό μου; Ευχαριστώ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
5 years ago

Την πρώτη γραμμή του σχολίου μου καλά κάνατε και δεν τη δημοσιεύσατε (τελικά).
Η παραίνεση μου πάντως ότι θα ήθελα να μαθαίνω “ειδήσεις” πάνω στο θέμα και όχι σενάρια και εικασίες (που μετά προκαλούν απίθανα σχόλια και θεωρίες) πιστεύω πως απηχεί και άλλους και θα ήθελα να δημοσιευθεί. Πιστεύω πως όλες οι θεωρίες (ευφάνταστες και μη) για το θέμα έχουν εξαντληθεί πια και σας αξίζει κάτι καλύτερο (και εμάς)

Digenis
Digenis
5 years ago

Οτι εχετε γραφτε το , ακομα και τεχνικα κείμενα . Πχ Για τους Aster bl1 NT σε συγκριση με Sm .Ακομα και σε τι κελια χωράν … Δωσε στο λαο Μπελχαρα και LCS ….

Γ.Π.
Γ.Π.
5 years ago

Καλημερα σε όλους, προς το παρον παμε Πόλεμο χωρίς αλλα όπλα και ο Θεός βοηθός. Τα σενάρια όλα αυτά είναι εκ των ουκ ανευ…

apo
apo
5 years ago

To περασμενο σαββατο ηταν στον ΟΛΠ μια OH PERRY, Γνωριζει καποιος κατι?

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago

Καλό το άρθρο αλλά μέχρι στιγμής δεν βλέπω να προχωράει τίποτα.

sotbak
sotbak
5 years ago

+1

FOX
FOX
5 years ago

Η γαλλική πρόταση δεν μου κάνει καθόλου ρεαλιστική, ούτε έχει λογική η αγορά μόνο 2 Belharra, θα ήταν προτιμότερο να πάμε για διπλάσιες Gowind σε ένα υποθετικό σενάριο.
Γενικώς χρειάζονται νέα πλοία σε μεγάλους αριθμούς και για τους δικούς μας ποπούς δεν χωράνε μεταξωτά βρακιά.
Όποιος θέλει συμβόλαια με το ΠΝ λοιπόν ας φέρει και χρηματοδότηση… επιλογές υπάρχουν αρκετές για συμβατικές πολλαπλών ρόλων φρεγάτες που έχουμε ανάγκη, ώστε να αντικαταστησουμε υπέργηρα πλοία.
Ακόμα μικρότερο κόστος έχει η αντικατάσταση των γαλλικών ΤΠΚ, με σκάφη τύπου fast attack της Damen που μπορούν να προσφέρουν σε ένα ευρύτερο φάσμα αποστολών, ίσως και πιο αποτελεσματικά από τις S, αν εξαιρέσουμε το οργανικό ελικόπτερο.
Για αντικατάσταση των φρεγατών περιμένουμε τι θα περισσέψει απο την πιάτσα, σε πρώτη φάση κάτι απο F-122 ή Adelaide…

MisCo
MisCo
5 years ago
Reply to  FOX

“Γενικώς χρειάζονται νέα πλοία σε μεγάλους αριθμούς και για τους δικούς μας ποπούς δεν χωράνε μεταξωτά βρακιά.”
Για την δικη μας περιπτωση που θελουμε και πολλα και γρήγορα και φτηνα, μου φανταζει ολο και ιδανικοτερη η ναυπηγηση Absalon Class. Να αντικατασταθουν οι S μια προς μια απο Absalon…. άσχετως του τι θα γινει με Belhara κλπ.
Ποσο χαλια να ναι ποια?

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  MisCo

Παρεμβαίνω αλλά η Absalon Class δεν είναι πλοίο που μπορεί να αντικαταστήσει τις S, για να καλυφθούν οι οροφές. άσε που δεν χρειάζεται ένα πλοίο με προσανατολισμό AAW για αυτή την δουλειά.

Σπύρος
Σπύρος
5 years ago

Βρε παιδιά έλεος, διαβάζω σχόλια πως τα Γαλλικά πλοία ‘δεν υπάρχει περίπτωση’ να τα πάρουμε γιατί δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση, και στο καπάκι ονειρευόμαστε Arleigh Burke (τσάμπα, να υποθέσω), με τα ό[π]λα τους; Μήπως ξεφεύγουμε λίγο;

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Σπύρος

αααχχχχχχArleigh Burke…..θα λύναμε το πρόβλημα αν είχαμε τουλ. 2

Σπύρος
Σπύρος
5 years ago
Reply to  sotbak

Με δυο Enterprise θα ήμασταν ακόμη καλύτερα. Του Star Trek τα Enterprise όμως, έτσι;
Αρκεί να περιλαμβάνονται και οι τορπίλες φωτονίων, όχι σκέτα.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Σπύρος

πολύ καλή ιδέα για να τελειώνουμε μια και καλή. Βάλε μπρος το πρόγραμμα και σε ακολουθούμε…

Em.Ti
Em.Ti
5 years ago

Κάθε λύση (είτε από ΗΠΑ είτε από Γαλλία) έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.
Το πρόβλημα είναι ότι ούτε η χρηματοδότηση μέσω των επιστροφών των κερδών των ομολόγων κινδύνου έχει εγκριθεί από Γαλλία αλλά ούτε υπάρχει η διαβεβαίωση από ΗΠΑ για απόκτηση των SM2 με ευέλικτη χρηματοδότηση (FMS;;;) ώστε να έχει νόημα η απόκτηση των FFG.
Στο οικονομικό θα σκόνταφτε οποιαδήποτε άλλη διαπραγμάτευση με άλλο προμηθευτή άμεσης λύσης (όπως ψάχνει το ΠΝ).
Προφανώς και από τη δική μας πλευρά to παζάρι γίνεται στη βάση πακέτου μελλοντικών προμηθειών αν και επίσημα για κάποια από τα προγράμματα (π.χ. τορπίλες) έχει κυρηχθεί διαγωνισμός με αποτέλεσμα αν προκριθεί de facto κάποια από τις υποψηφιότητες τότε σίγουρα θα υπάρχει αντίδραση των υπολοίπων συμμετοχόντων.

nikos
nikos
5 years ago

MEKO A 200 από Γερμανία πιστεύω είναι πιθανότερο στο μέλλον …λόγω σχέσεων-πιέσεων.μια σύγκριση με την belhara θα ναι ενδιαφέρον

adpanos
adpanos
5 years ago

Οχι τις αλουμινένιες LCS …. Αν είναι να πάρουμε κάτι από τους Αμερικανούς, ας είναι τουλάχιστον της προκοπής.
Προσωπικά θέλω Γαλλικά γιατί τα θεωρώ πιο ολοκληρωμένα και ραφιναρισμένα στα σημεία, αλλά βλέπω πως οι Αμερικανοί με την ΟΝΕΧ θα μπουν σε όλα τα Ελληνικά Ναυπηγεία οπότε σαν πραγματιστής βλέπω πιο κοντά την Αμερικανική λύση.

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  adpanos

Οι FFG(X) δεν εχουν τις ιδιες τεχνικες προδιαγραφες με τις LCS . Αν τελικα κερδιση το διαγωνισμο η LM με την freedom ισως να μοιάζουν λιγο εξωτερικά … άλλα οι προδιαγραφε υλικου και επιδόσεων θα ειναι διαφορετικές … Σε καθε περιπτωση η FFG(X) εχει χρονο μπροστα της για να ερθει στο αιγαιο για αυτο δεν ειναι ανταγωνιστικη με την belhara τωρα μου μιλαμε … Θα μπορουσε η FFG(x) να ακολουθησει σε δευτερη φαση αντικαταστασεων μετα το 2030 .

aris32
aris32
5 years ago

απο την μια πλευρα δεν αποδεσμευονται τα οπλα για τις 2 αυστραλιανες φρεγατες και απο την αλλη δεν ξερουμε ακομα τι θα γινει με την επιστροφη των ομολογων . και η ουσια ειναι οτι οπως λεει και το αρθρο βρεθηκαν 140εκατομυρια για τον εκσυχρονισμο των μεκο 100 εκατομυρια για τορπιλες και αναλωσιμα για τα υποβρυχια και 180 εκατομυρια για τις 2 adelaide . οι αναγκες σιγουρα ειναι μεγαλες αλλα ας τις βαλουμε κατω : 1) εκσυχρονισμος μεκο 2)τορπιλες υποβρυχια 3)παλαιοτητα των μη εκσυχρονισμενων S 4) αποστολες περιπολιας των supervita που δεν ειναι τα πλοια σχεδιασμενα για αυτες τις αποστολες 5) αναγκη για αμυνα περιοχης 6) 300 εκατομυρια που δοθηκαν προκαταβολη για την ναυπηγηση επιπλεον 2 214 7) ναπυπηγηση των 2 προσθετων supervita 8) οπλισμος των souper vita 9) επαναπιστοποιηση του οπλισμου του συνολου των πυραυλων 10) νεα ή μεταχειρισμενα ελικοπτερα 2+2
παμε να τα δουμε ολα 1) ο εκσυχρονισμος των μεκο πρεπει να γινει ακομα και απο την αγορα των adelaide είναι τα πλοια που τα εχουμε και πρεπει να τα διατηρησουμε σε μαχιμη κατασταση . αρα τα 140 εκατομυρια +180 εκατομυρια δηλαδη 360 εκατομυρια για 4 πλοια επαρκουν για μια αναβαθμιση αρκετα καλη με αλλαγη ρανταρ εκσυχρονισμο των συστηματων γενικη συντηρηση μηχανων κτλ κτλ . 2) το προγραμμα για τις τορπιλες ειναι και αυτο σημαντικο γιατι εχουμε τα καλυτερα υποβρυχια στην περιοχη και αυτα δεν εχουν τορπιλες . εστω και 40 νεες τορπιλες δινουν σημαντικη βοηθεια στην αμυνα της χωρας . τα 100 εκατομυρια αρκουν πιστευω 3) στελνουμε για αποστολες περιπολιας σουπερβιτα ενω τα πλοια δεν ειναι σχεδιασμενα για αυτες τις αποστολες. στην θεση τους θα μπορουσαμε να παρουμε τις 2 μη εκσυχρονισμενες λαφαγιετ να επιχειρουν και με ενα σμπαρο 2 τρυγωνια . και στελενεις καλυτερα πλοια για τις αποστολες αυτες και αποδεσμευεις τις πολυτιμες souper vita και αποσυρεις τις μη εκσυχρονισμενες S . οι λαφαγιετ και πιο νεες ειναι απο τις s και μπορουν να κανουν τις περιπολιες πιο ανετα και εχουν το σκαρι να δεχθουν αναβαθμισεις που μπορει να τις κανουν αξιολογες φρεγατες γενικων καθηκοντων με σοναρ γαστρας νεο συστημα μαχη ενα ciws αλλαγη το κυριου πυροβολου εγκατασταση sylver για mica ή aster15(αναλογα με το αν θα επιλεγουν οι μπελχαρα και τι πυρομαχικα θα εχουν αντιστοιχα θα εχουν και οι εκσυχρονισμενες λαφαγιετ) και νεο 3d ρανταρ . 5) αμυνα περιοχης , δεν την εχουμε την χρειαζομαστε και πρεπει να επιλεξουμε ή adelaide και sm2 αλλα παλιο σκαφος που δεν θα σου δωσει πανω απο 15 χρονια ζωης ακομα με το πλεονεκτημα οτι θα της βαλεις αμεσα στο οπλοστασιο σου ή πας σε belhara και ζεις με οτι εχεις για τα επομενα 6 -7 χρονια αλλα θα ξερεις οτι θα βαλεις ενα συχρονο οπλο με συχρονο ρανταρ που δεν θα εχει ο απεναντι ουτε κανενας αλλος στην περιοχη .προσωπικα προτιμω την δευτερη λυση και οχι τα ημιμετρα . 6) πρεπει να δουμε τι θα γινει με τα 2 επιπλεον 214 γιατι στο τελος θα μεινουμε μονο με 5 υποβρυχια και εχουμε ηδη δωσει προκαταβολη 7) να προχωρησει η ναυπηγηση των soupervita εστω και αν κοπουν μερικα χρηματα απο τον εκσυχρονισμο των μεκο 8) ,9) εκει θα παιξει ρολο το αν θα παραλαβουμε τα γαλλικα οπλα μεσω των ομολογων . εκει μπορουμε να διαπραγματευτουμε για την επαναπιστοποιηση και αγορα νεων που χρειαζομαστε . για τα αμερικανικα μπορουμε να τα βαλουμε σε fms και να τα πληρωσουμε λιγο παραπανω αλλα τουλαχιστον σε πολλες δοσεις . 10) τελος τα νεα ελικοπτερα δεν ξερω αν θα υπαρξουν χρηματα αλλα εκει θα πρεπει να πιεσουμε τον θειο για μια μικρη χρηματοδοτηση οπως εγινε και με τα φ16 ετησιος αλλα ισως ετσι θα πρεπει να δεσμευτουμε στο sm2 παντως ειναι το λιγοτερο σημαντικο προγραμμα .
παντως ολα θα πρεπει να μπουν σε προγραμμα και με σωστο σχεδιασμο να προχωρησουν ολα τα προγραμμα για τις αμεσες αναγκες των συστηματων σε ΠΑ ΕΣ και ΠΝ . η ουσια ειναι να μπορουμε να αναβαθμιζουμε και διατηρουμε αξιομαχα αυτα που εχουμε παρα να κοιταμε την αγορα νεων συστηματων απο την στιγμη που δεν μπορουμε . επισης δεν θα πρεπει να απαξιωνουμε οπως καναμε τοσα χρονια τα μεταχειρισμενα . χασαμε πολλες ευκαιριες κατα το παρελθον με αυτην την νοοτροπια .

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  aris32

είμαστε σύμφωνοι φέρε τη σύμβαση να υπογράψω…..

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  sotbak

προσπαθω να βαλω σε μια σειρα τις αναγκες και να τις αναλυσω με το φτωχο μου μυαλο . δυστυχως δεν υπογραφω τιποτα εγω .

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
5 years ago
Reply to  aris32

δεν αποδεσμευονται τα οπλα για τις 2 αυστραλιανες φρεγατες ??
Μαλλον εννοεις πως καποιοι υπολογιζαμε να τα παρουμε τσαμπα .
Οποιος πληρωνει παιρνει.

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

αυτο εννοω οτι περιμεναμε με 180 εκατ να τα παρουμε κομπλε . δυστυχως τις παιρνουμε χωρις οπλα .

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  aris32

και γω. Αστειεύομαι. Πάντως σωστά τα τοποθετείς.

CK
CK
5 years ago
Reply to  aris32

Σε κάποια σημεία διαφωνώ:
Περί περιπολιώ: στέλνονται SV για mainly λόγους οικονομίας. Πολύ χαμηλότερο κόστος (καύσιμα plirvnmata κλπ) από ότι να κάνει περιπολία μια φρεγάτα όπως η S η Lafayette των 3500 t.
Για να γίνουν αξιόλογες οι Lafa θέλουν >150-200 mil E ανά μονάδα
Δες τι περιλαμβάνει το γαλλικό πρόγραμμα εκsυχρονισμου και σε τι κόστος.
(390 mil / 3 ships avec SADRAL)
Επιπλέον μια Lafayette όπως είναι σήμερα με ανύπαρκτες ανθυποβρυχιακές και στοιχειώδεις δυνατότητες αεράμυνας καθίσταται λίαν ελκυστικός 1st strike στόχος.
O άλλος λόγος που στέλνονται είναι για να μην προκαλέσουν κλιμάκωση όπως θα γινόταν με μια φρεγάτα
Για τέτοιου είδους αποστολές μας λείπουν οι KORBETES η μεγάλα περιπολικά ανοικτής θαλάσσης όπως έχει η τουρκικη ακτοφυλακή (1700 tn )
Περί SV: Η πρώτη παραγγελια έγινε τον Ιανουάριο 99 και ακόμα περιμένουμε τις 2 τελευταίες.
Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός ιάνει ήδη παλιός
Το δε σκαρί είναι μια πιο παλιά σχεδίαση
Θέλουμε νέα πιο σύχρονη σχεδίαση

gdmast
gdmast
5 years ago
Reply to  CK

aris32,
προσωπικά σου οφείλω μια συγγνώμη από παλαιότερη κουβέντα μας. Υπάρχει όντως έκδοση a/a για Belharra. Είχα μείνει με την εντύπωση ότι, για α/α πρέπει να πας στην long έκδοση, κάτι που δεν ήταν σωστό.
Έχει δίκιο ο CK ότι για τπκ χρειαζόμαστε πλέον πιο νέα σχεδίαση. Εάν ποτέ αυτή η χώρα αποφασίσει εθνικό πλοίο, θα ήταν καλύτερα να ξεκινήσει από μικρότερο πλοίο (τπκ) και το σχέδιο (με τις παραμέτρους του) να ωριμάζει σε μεγαλύτερα πλοία. Δηλαδή, φτιάχνουμε το σκαρί και ελάτε κύριοι με τις προσφορές σας για ότι προδιαγραφές όπλων και συστημάτων αποφασίσουμε (και με ότι ομοιοτυπία αποφασίσουμε ανάλογα και τις φ/γ) ανάλογα τις προδιαγραφές του.
Αν δεν γίνει κάτι με τις Adela, οι La Fayette φαίνονται μάλλον μονόδρομος, άσχετα αν τώρα δεν έχουμε τα χρήματα να τις “φορτώσουμε” και πολύ.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  gdmast

+1

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  gdmast

οπως ειπα αν πας στις adelaide καλος η κακως δεσμευεσαι με το διδυμο εσσμ σμ2 . ναι μεν παιρνεις εκσυχρονισμενο πλοιο με δυνατοτητες που δεν εχεις ακομα και ανθυποβρυχιακες ειναι σε πολυ καλο επιπεδο αλλα ειναι πλοια με οριζοντα 15ετιας . θα πρεπει μετα να ξαναδεσμευτεις για να αγορασεις πλοια με το διδυμο αυτο γιατι θα εχεις ηδη επενδυση . απο την αλλη πλευρα παιρνεις (αν παρεις ) 2 πλοια και καλυπτεις εν μερη τις αναγκες σου ( ακομα και σε αγωνα ΑΑ δεν νομιζω να υστερουν των μη εκσυχρονισμενων s με το συστημα crotale και το βλημα vt1 ομοια δυνατοτητες μην σου πω και καλυτερες των nssm ) . παντα τα πλοια ειτε τις αυστραλιας ειτε της γαλλιας τα συγκρινω με τις μη εκσυχρονισμενες s . Ομως σε βαθςος χρονου 7τιας βαζεις στο στολο πλοιο με το καλυτερο ρανταρ και ηλεκτρονικα συστηματα στην περιοχη και με οπλισμο που δεν θα εχει αντιπαλο . ασε που θα ειναι καλη προσθηκη και στο συστημα εγκαιρης προειδοποιησεις . γενικα βλεπω μονο περισσοτερα θετικα απο το διδυμο της γαλλιας παρα το οποιοδηποτε διδυμο το αμερικανικο . διοτι οι αμερικανοι τα πλοια τους ειναι ΑΒ τα υπολοιπα θελουν υποεξοπλισμενες φρεγατες για συγκεκριμενες αποστολες . δεν θα πολεμησουν ποτε αν χρειαστει οι φρεγατες του Αμερικανικοθ ΠΝ . θα στειλει ομαδες μαχης με ΑΒ τικο αεροπλανοφορα υποβρυχια κτλ κτλ .

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  gdmast

δεν υπαρχει εθνικο πλοιο . μην βαυκαλιζομαστε. πρεπει απο τωρα να μπουμε σε συμπαραγωγη οπως εκανε η Ιταλια με τη Γαλλια για φρεγατες φρεμ και αντιτορπιλικα Horizon . μονο ετσι μπορουμε να ριξουμε κοστος . εμεις μονοι το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι να σχεδιασουμε το πλοιο και να κολλησουμε τα σιδερα . τα συστηματα ολα πρεπει να εισαχθουν και να πιστοποιηθουν απο εμας . αρα το σταδιο που θα κοστισει πολλα χρηματα τις πιστοποιησης θα το πιουμε ολο εμεις .ενω σε μια συμπαραγωγη οπως των φρεμμ θα ειχαμε μειωμενο κοστος . πρεπει πλεον να κοιταξουμε σε αυτην την κατευθυνση για ολες τις μεγαλες μας αναγκες . ειτε λεγεται πλοιο ειτε αεροπλανο ειτε οτιδηποτε αλλο , οσο για τις τπκ μπορουμε να παμε στην επομενη εκδοση των σουπερβητα .η ουσια ειναι ομως να τελειωσουμε τα προγραμμα που εχουμε ηδη σε εξελιξη λογω οικονομικης κρισης .

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  gdmast

δεν χρειαζονται συγνωμες . παντως η αποψη μου για τις μπελχαρα ειναι οτι οντως ειναι game changer πλοια . ιδιαιτερα αν μπορεσουμε και βαλουμε mica vl και ενα ραμ .
απο οτι διαβαζω δεν υπαρχει long εκδοση . σε μια εκθεση ειχε εμφανιστει με 16 κελια και στην επομενη εμφανιστηκε με 32 κελια και ραμ στο ιδιο σκαρι

gdmast
gdmast
5 years ago
Reply to  aris32

Ok. Επίσης, φυσικά δεν υπάρχει εθνικό πλοίο. Λέω ότι ΑΝ αποφασίσουμε ποτέ, ας αρχίσουμε από κάτι μικρότερο της φ/γ.
Για έκδοση 130μ. ή και παραπάνω https://www.meretmarine.com/fr/content/belharra-all-digital-frigate
Επιπλέον συμφωνώ για τα της συμπαραγωγής (μας είχαν καλέσει οι Γάλλοι το 2003-4 για τις Fremm).

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  CK

κοιτα να δεις ουτε και οι κορβετες μπορουν να κανουν περιπολιες που θελει το ΠΝ . στελνει τις σουπερβητα για τον εξης λογο .ειναι απο τα πιο συγχρονα πλοια . εχουν ικανοποιητικο βαθμο εξοπλισμου . εχουν αρκετα καλη δυναμη πυρος με 8 μπλοκ3 εξοσετ και ενα καλο 360 μοιρες αμυνα με το ραμ . απο εκει και περα δεν ειναι σχεδιασμενο για περιπολιες . σωστο αυτο που λες για την οικονομια κλιμακος αλλα τα πλοια αυτα δεν ταιριαζουν . οπως δεν ταιριαζουν και οι κορβετες γιατι απλα δεν μπορουν να πλευσουν σε ασχημες συθνηκες .αντιθετα πλοια 3000 τονων μπορουν . το προβλημα ειναι οτι οι s εχουν προβληματα . αρα με τις λαφαγιετ και χωρις εκσυχρονισμο αποσυρεις τις μης εκσυχρονισμενες s εχεις λιγοτερες απαιτησεις για πληρωμα σε σχεση με τις αποσυρμενες φρεγατες καλυτερο εξοπλισμο ( για περιπολιες σοναρ δεν χρειαζεσαι εξαλλου και το σοναρ που εχουν οι παλιες s ειναι ως μη γενομενο ) αρα εχει κατι καλυτερο απο τις σουπερβητα και s για αυτες τις αποστολες . ταυτοχρονα εχεις και 2 πλοια που ανα πασα στιγμη μπορεις να εκσυχρονισεις και να τις καταστησεις ικανοποιητικα πλοια γενικων καθηκοντων . με σοναρ 16 αστερ15 ενα ραμ 8 μπλοκ3 εξοσετ . κτλ κτλ . υγ ακομα και οι s βασιζονται στα ελικοπτερα για ανθυποβρυχιακες αποστολες .

Νικος
5 years ago

Ποσο χρονο θα χρειαστει η γαλλικη αναβαθμιση των ΜΕΚΟ ειτε με ΤΑCTICOS ειτε κυριως με την πληρη γαλοποιηση? …… Εχω ενα κακο προαισθημα ιδιως με την δευτερη περιπτωση να εχουν παραδοθει οι FTI και οι εργασιες να μην εχουν ολοκληρωθει ακομη στις ΜΕΚΟ……

George
George
5 years ago
Reply to  Νικος

Μην ανησυχείς για όλα έχουμε προβλέψει. Οι FTI θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα οπότε μέχρι το 2060 που θα παραδωθούν (λίγο μετα τις SV) οι ΜΕΚΟ θα έχουν προλάβει να εκσυγχρονιστούν, να υπηρετήσουν και να πάνε στα διαλυτήρια.

darede
darede
5 years ago

Οφείλουμε να κάνουμε συζητήσεις σε θεωρητικό επίπεδο αλλά είναι απαιτητό να εναρμονίζονται με την πραγματικότητα διότι διαφορετικά ,αυτές θα καταντούν ατέρμονες. Προσπαθώντας να μελετήσουμε την διαμορφούμενη τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Π.Ν, θα πρέπει να επιβάλλουμε κάποια κριτήρια έτσι ώστε να μην κάνουμε άλματα φαντασίας.
Κριτήριο 1: Προσφέρονται ή υπάρχει ένδειξη/θέληση παραχώρησης Arleigh Burke. Όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο αλλά απεναντίας το αμερικανικό ναυτικό έχει απαίτηση αύξησης του αριθμού των πλοίων του.
Κριτήριο 2: Προσφέρονται ή υπάρχει ένδειξη/θέληση παραχώρησης των μη αναβαθμισμένων LaFayette.Είχε ακουστεί για παραχώρηση αυτων στην βραζιλία το 2020. Ισχύει; Φυσικά και όχι αφου οι γάλλοι το διαψεύουν
https://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=fr&tl=en&u=https%3A%2F%2Fwww.meretmarine.com%2Ffr%2Fcontent%2Fvente-de-deux-la-fayette-au-bresil-la-marine-francaise-dement
Με την αποδοχή αυτών των κριτηρίων τι μας απομένουν για την άμεση ενίσχυση του στόλου του Π.Ν.
1) 2 Φρεγάτες adelaide στα 180 εκ με τα όπλα τους. Εάν οι αυστραλοί τα δίνουν με τα όπλα τους σούπερ, εάν δεν τα δίνουν δεν μας ενδιαφέρουν.
2) 2 Φρεγάτες Bremen που παροπλίζονται και είναι διαθέσιμες αλλά πότε; Το 2021 και αργότερα και σίγουρα θα υιοθετήσουν το σύστημα εισαγωγής των νέων κορβετων K-130 με την απόσυσρση των 2 Bremen.
https://navaltoday.com/2017/09/13/germany-awards-e2-4bln-contract-for-five-new-k130-corvettes/
3) Type 23; Αναβαθμίζονται όλες πλην 2 που θα υπηρετούν μέχρι το 2023 και 2024
https://www.savetheroyalnavy.org/new-engines-for-the-royal-navys-type-23-frigates/
4) 2+2 Φρεγάτες M θα αποσυρθούν γύρω στο 2025, και άρα δεν μας ενδιαφέρουν
https://www.ptisidiastima.com/holland-m-frigates/
Αυτή είναι η πραγματικότητα και με βάση αυτή θα πρέπει να αναζητούμε τρόπους ενίσχυσης χωρίς να καταφεύγουμε σε άλματα φαντασίας. Ακόμα και όταν τα ευνάσματα δίδονται απο καλοπροαίρετα άρθρα που δυστυχώς όμως στερούνται λογικής υπόστασης αφού αντιβαίνουν τα κριτήρια που λαμβάνουμε σαν δεδομένα

CK
CK
5 years ago
Reply to  darede

2 ADELAIDE η 2 BREMEN τώρα προς αντικατάσταση των μη εksυχρονισμενων S
Αξιοπρεπής Εκσυχρονισμός των MEKO
Κατά το 2024/25 κοιτάμε προς F123/M/MEKO ANZAC αντικατάσταση των υπολοιπων S
Τορπίλες και επιπλέον υποβρύχια καινούργια η μεταχειρισμένα προς αντικατάσταση των 209/1100/1200
Μερικά μεταχειρισμένα SEA HAWK και εκσυχρονισμός τους
Δεν αξίζει η επένδυση σε μεγάλους στόχους επιφανειας
Έμφαση στην αεροπορία και στην αεράμυνα
Η επιτήρηση AOZ μπορεί να περάσει στο λιμενικό με μεγάλα περιπολικά ανοικτής θαλάσσης όpως των γειτόνων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

gdmast
gdmast
5 years ago
Reply to  CK

Δε νομίζω ότι οι Bremen είναι διαθέσιμες αυτή την εποχή. Αν ή όταν γίνουν διαθέσιμες θα δούμε, ανάλογα και που έχει κάτσει εν τω μεταξύ η μπίλια (δηλ. αν έχει κάτσει προς Παρίσι, θα είναι αλλιώς τα πράγματα).

CK
CK
5 years ago
Reply to  gdmast

https://www.ptisidiastima.com/fgs-augsburg-at-souda/
1st end pf 2019
2nd 2021
Εάν δεν βγαίνουν τα $ για τις με τα βλήματα τους νομίζω πως είναι η επομενη λογική κίνηση.
Λόγο ομοιοτυπίας με υπάρχοντα στόλο.
Εάν είναι σε καλή κατάσταση και δεν κανιβαλισθούν
Μπορούσαμε να κάνουμε ένα ωραίο πακέτο με τους φίλους μας τους γερμανούς με BREMEN, εκσυχρονισμό MEKO , τορπίλες ,PzH2000 και πάει λέγοντας
Το θέμα είναι ποιος τολμάει να ξανά κάνει business μαζί τους

gdmast
gdmast
5 years ago
Reply to  CK

Άρα, πρέπει να τελειώνει θετικά ή αρνητικά το θέμα με τις Adela άμεσα. Για να ξέρουμε τι μας γίνεται δηλαδή (εννοώ με τα διαθέσιμα χρήματα). Αν είναι προς διάθεση η πρώτη Bremen προς τα τέλη του χρόνου, τότε καλό θα ήταν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις, έλεγχο των πλοίων κ.λπ. (δηλαδή θα κρατήσουν τις RAM ή όχι, το ποσό της αγοράς, αν θα αφαιρέσουν κάποια όπλα ή όχι κ.λπ.).
Σωστό το ότι σε διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς πλέον, προσερχόμαστε αμφότεροι κάπως κουμπωμένοι (εμείς και θυμωμένοι).

tpap
tpap
5 years ago
Reply to  CK

Όπως έχει η κατάσταση τα μόνα πλοία που φαίνεται ότι θα βγουν εκτός υπηρεσίας είναι οι adelaide και οι bremen. Αμφότερες, είναι ανώτερες και από τις ΜΕΚΟ και από τις εκσυγχρονισμένες S, το έχω γράψει πολλές φορές και σε άλλες συζητήσεις, τόσο σε οπλισμό, όσο και σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Πιστεύω ότι πρέπει να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αγορά και των ΔΥΟ κλάσεων, ώστε να “φύγουν” οι μη εκσυγχρονισμένες S και να υπάρχει και μια ανάσα κατά την περίοδο που κάποια ΜΕΚΟ θα είναι εκτός για αναβάθμιση. Εξάλλου, υπάρχουν πολλά κοινά υποσυστήματα με τα ήδη υπηρετούντα πλοία (κινητήρες, όπλα κτλ). Θα μας δώσουν ανάσα για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Όσον αφορά την ηλικία τους μη ξεχνάμε ότι είναι σχεδόν όσο η δική μας ΥΔΡΑ (οι Bremen είναι δυο-τρία χρόνια παλαιότερες). Όταν οι άλλες κλάσεις που μας ενδιαφέρουν θα είναι διαθέσιμες, θα έχουν και αυτές την ίδια ηλικία που έχουν σήμερα οι adelaide & bremen. Αν θέλουμε οπωσδήποτε F123/M/type23 κτλ. (μετά το 2025) θα πρέπει να πορευτούμε με αυτά που έχουμε (ή δε θα έχουμε) και να το “ρισκάρουμε”.

antonios
antonios
5 years ago

Η απαντηση στο τελευταιο και ποιο κρισιμο ερωτημα του αρθρου ειναι ΑΠΛΗ και ΜΟΝΟΛΕΚΤΙΚΗ.
ΟΧΙ
1: Μεχρι τωρα σε κανενα διαγωνισμο οπλικων συστηματων δεν μπορεσαν να προσφερουν “δωρεαν” ή φτηνες ενδιαμεσες λυσεις.
2: Μεχρι τωρα ΠΑΝΤΑ ηταν αλαζωνες και υπεροπτες και πωλουσαν τα συστηματα τους εκβιαστικα με πολιτικα δηλιματα. ΟΜΩΣ σημερα δεν μπορει να γινει αυτο. ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙ την προσοχη σας οτι το ενδεχωμενο επιστροφης των κερδων ων ομολογων εχει σιωπησει με την ανοχη της Κομισιον και της Γερμανιας? Η αιτια απλη.. Η Γαλλια εχει αρνητικο προυπολογισμο και αυτα τα 1,1 δις τις επιτρεπουν οι παραπανω που ανεφερα να ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ την επιστροφη τους οσο κρινει οτι τα χρειαζεται για τον εθνικο της προυπολογισμο.
3: Οι Γαλλοι δεν προσφερουν ουτε συμβολικα ΑΩ οπως -εστω για τα ματια του κοσμου- προσφερουν οι Αμερικανοι.
4: To ΠΝ προτιμάει Ολλανδικα ηλεκτρονικα , με αυτα αρχισε και αυτα εμπιστευεται. Τα συγκεκριμενα ηλεκτρονικα ειναι 100% προσαρμοσμενα σε αμερικανικα ΟΠΛΑ. Αρα αφου τουλαχιστον υπαρχουν τα οπλα θα αναζητησει καποιον που θα συνεχιζει την 100% υποστηριξη τους συναπαγεται -αφου η Ολλανδια με την αλλαζονικη της πολιτικη εναντια στους “τεμπελιδες” Ελληνες – δεν μπορει να προσφερει τιποτα -μενει μονο ο Αμερικανος.

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago
Reply to  antonios

Το θέμα είναι πως δε μπορούμε να δώσουμε και αεροπορία και ναυτικό σε ΗΠΑ/Lockheed. Πρέπει να υπάρξει μια διαφοροποίηση, αν όχι Belharra καλύτερα MEKO A200 ή Damen Sigma 10514.

antonios
antonios
5 years ago
Reply to  Fingolfin

Το ιδιο δηλιμα με την Ολλανδια εχει και η Γερμανια. Μεχρι πριν λιγους μηνες τεμπεληδες μας ανεβαζαν , τεμπεληδες μας κατεβαζαν και οτι αντι να δουλευουμε τρωμε τα ετοιμα απο τα λεφτα της ΕΕ. ΠΩΣ ΤΩΡΑ μια Γερμανικη Κυβερνηση θα πεισει την Βουλη της (με τους ακροδεξιους αντι ελληνες να ελεγχουν τα πολιτικα πραγματα) και μετα τον Γερμανικο Λαο να προσφερει οπλα σε αυτους που μεχρι χτες εφτυνε σε ολα τα ΜΜΕ ? Ολλανδια και Γερμανια επεσαν (τουλαχιστον στα εξοπλιστικα) στον λακο που εσκαψαν για εμας! Μονο που τωρα που η Κυπρος και η Ελλαδα εχουν βασιμες ελπιδες για εισοδημα απο Υδρογοναθρακες και αρα θα μπορεσουν να επανεκινησουν δειλα δειλα εξοπλιστικα αυτοι οι 2 θα μεινουν στην απ’εξω! Γιατι δεν θα μπορουν να πουν “πριν σας λεγαμε ψεματα για τους Ελληνες και τωρα σας λεμε οτι ειναι φερεγγυοι”…Θα θαψουν και τις λιγοστες πολιτικες τους ελπιδες εαν κανουν τετοια κωλοτουμπα! Ετσι θα προτυμησουν να χασουν δις Ευρω και να παραμεινουν στα πολιτικα πραγματα των χωρων τους.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Fingolfin

αν πρέπει έτσι τότε ολλανδικές, οι άνθρωποι ξέρουν από πλοία.

Geo Kok
Geo Kok
5 years ago
Reply to  Fingolfin

Και γιατί όχι;
Τι θα χάσεις δηλ. αν τα δώσεις ΟΛΑ σε έναν;

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  antonios

η πραγματικότητα είναι όπως την περιγράφεις

Γ.Π.
Γ.Π.
5 years ago

Εγώ βάζω στοίχημα ότι τιποτα δεν θα γίνει πρίν τον Νοέμβριο….Εκλογές τον Οκτώβριο (Μάιο στην καλύτερη) οπότε μέχρι τότε, λεφτά δεν παίζουν στο άμυνας, Αναδιάρθρωση των τραπεζών …με πολύ υψηλό κόστος άρα…τιποτα.
Μήν σκιάζεσαι που λεει και η διαφήμιση …
Αλλά δυστυχώς βαρκούλα ξύλινη με Εξοσέτ και πολύ μας είναι ετσι όπως τα εκάναν και αυτοί και οι προηγούμενοι όλοι.

βαγγελης
βαγγελης
5 years ago

μπορουμε αραγε να κανουμε μια καλη αναλυση της freedom class? ισχυει οτι η mmc εκδοση μπορει να φερει 64 essm? ταυτοχρονα μπορει να εχει ελικοπτερο κ ucav? αν ναι τοτε ειναι κομπλε ειδικα αν εχουν ξεπερασει τα θεματα με τα ηλεκτρικα. και αν ισχυει κ το crew 80 μια χαρα μας ερχεται

ivychris
ivychris
5 years ago

Να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα μελλούμενα.
Όσοι γράφετε για Bremen, L, M, Sachsen & Bradenbourg, ΜΕΚΟ ξεχάστε τα για τα επόμενα 20-30 χρόνια.
Γερμανο-Ολλανδικά τέλος, kaput.-
Επιπλέον τιμωρία θα ήταν να κοπιαριστούν οι IRIS-T, τα SMART, αναβάθμιση δε των Leo μόνο με Ruag και Rafael.
Ξεχάστε και τα επιπλέον 214 ή Γερμανικές τορπίλες.
Αυτά τα γράφω για να μη τρέφετε αυταπάτες
Τώρα όσον αφορά τις προτάσεις κάποιος συνδυασμός πρέπει να υπάρξει και αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί για το σύνολο των αναγκών των ΕΔ και όχι μόνο για το ΠΝ.
Κάποια αναλογία θα υπολογιστεί μεταξύ ΗΠΑ-Γαλλίας για τις μελλοντικές προμήθειες που θα καλύψουν τις αμυντικές δαπάνες.
Τώρα όσον αφορά το ΠΝ, όπως ακριβώς υπάρχουν οι 2+3 Lafayette, έτσι ακριβώς στα ναυπηγεία της Fincantieri στο Wisconsin, υπάρχουν τα Minneapolis-Saint Paul (LCS 21), Cooperstown (LCS 23), Marinette (LCS 25), Nantucket (LCS 27) and Beloit (LCS 29), κλάσης Freedom σε διάφορα στάδια ναυπήγησης.
Κάλλιστα, αν η Αμερικανική ηγεσία έχει πραγματική πρόθεση βοήθειας και με το κατάλληλο αίτημα από το ΠΝ, 2 από αυτά μπορούν να προσφερθούν με μια σοβαρή οικονομική βοήθεια, αφού φυσικά γίνουν περιορισμένες παρεμβάσεις, ειδικά η ολοκλήρωση ενός MK-41VLS στην δεξιά πλευρά του υποστέγου και η ενσωμάτωση NSM & radar NS100.
Τα υπόλοιπα του πακέτου 2+2, ΄ή 2+4 τροποποιημένες LCS, κατά το πρότυπο της πρότασης FFG(X) που έχει προσφερθεί στη Σ.Α., με 2 strike 8απλά modules VLS στη πρύμνη για SM-2/SM-6/ASROC και ένα 8πλό VLS self-defense gia ESSM II στη πλώρη.
Τώρα αν θα ναυπηγηθούν σε 1+3+2, 2+4, 1+5 ή εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα είναι κάτι που θα αποφασιστεί αναλόγως των δυνατοτήτων, οικονομικών σε βάθος χρόνου & ναυπηγικών λόγω επενδύσεων, γιατί και η ONNEX να θέλει τη Σύρο, το θέμα είναι, ότι το εκπαιδευμένο προσωπικό έχει, είτε συνταξιοδοτηθεί, μετοικήσει ή απαξιωθεί με τη πάροδο του χρόνου, οι δε υποδομές είναι αρκετά παλιές και χρήζουν μεγάλων επενδύσεων.
Ανεξάρτητα από αυτό τα 2 LCS που ανέφερα αρχικά, λόγω των δυνατοτήτων ταχύτητας που έχουν είναι αρκετά ευέλικτα & ιδανικά για κυνηγοί υποβρυχίων, παρά το μειονέκτημα της αλουμινοκατασκευής.
Προφανώς για τα έτερα 4+2 θα υπάρξει πρόνοια για ενισχυμένους χαλύβδινους θώρακες στα CIC & γέφυρα.
Το radar που θα προτιμούσα γι αυτά δεν είναι το NS100, αλλά το SM400 flat panel MFR radar της Thales, εξέλιξη & ανώτερο του SMART-L, για καθοδήγηση των Standard & ESSM II, αλλά και Link-16/22 απαραιτήτως.
Εδώ ας κάνουμε μια παρασπονδία με τους Ολλανδούς…
Οι Γάλλοι έχουν Υ/Π Scorpene, τορπίλες, έχουν 2 Belh@rra, έχουν nEUROn, Meteor, και άλλα πολλά ασχέτως αν σε κάποια από αυτά έχουν κοινοπραξία με τους Γερμανούς (MALE RPAS, FCAS), η πρόσβαση μας οφείλει να γίνει μέσω Γαλλίας.
Οι 2 Belh@rra θα μπουν σε υπηρεσία 2015-2027 και οι έτερες 2, το 2030-2033 αντικαθιστώντας τις 4 ΜΕΚΟ, οι δε 2 extra FFG(X) αυξημένων δυνατοτήτων τις Adelaide.
Μια σταθερή πολιτική έναντι της Γερμανίας, για μια διάρκεια 20-30 χρόνων, αναλογικά θα της κοστίσει €10-15Δισ διαφυγόντα έσοδα από τις Ελληνικές προμήθειες, δεδομένου ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης σταδιακά θα ανακάμψουν αλλά όχι και η πρόσβαση στην Ελληνική αγορά.
ΥΓ: Όλα αυτά υπό τον όρο ότι δεν θα επιλυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο, τα νησιά, την υφαλοκρηπίδα, τα κοιτάσματα και τον 25ο παράλληλο τους επόμενους 8-9 μήνες…

CK
CK
5 years ago
Reply to  ivychris

Xxxxxxxxxxmmm
Εσύ ξέρεις από μέσα τι παίζει ee?
Για ρίξε μας και το κοστολόγιο όσων γραφεις
Ποσο πάνε τα LCS ?
https://fas.org/sgp/crs/weapons/RL33741.pdf
https://navaltoday.com/2017/05/19/saudi-arabia-buying-lockheeds-lcs-under-6-billion-deal-report/
(6 billion $ for 4 ships for Saudis !)
Για τις BELHARA τα χούμε συζητήσει: 0.7-1 billion Euros το κομμάτι (including weapons)
τα διαθέσιμα για εξοπλιστικές δαπάνες είναι γύρω στα 0.5 billion το χρόνο
Μέχρι το 2030 είναι 10 χρονια δηλαδή κάπου 5 billion διαθέσιμα
2 LCS και 2 BELHARA ποσο μας κοστίζουν?
Η χωρα είναι δεσμευμένη σε καθεστώς στασιmο-χρεοκοπιας με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης
Από που θα βρεθούν τα billions για τα παραπάνω??
Θα μας τα δώσουν τζάμπα οι Αμερικανοι και οι Γάλλοι?
η από τα κέρδη των ομολογων των κεντρικών τραπεζών,
υδατάνθρακες ανατολικής μεσογείου
μετοχές ανατολίας και πάει λέγοντας?
Ρεαλιστικά το 019 έχουμε εκλογές οποτε δεν ίππαρχε περίπτωση να προχωρήσει κάτι
Μη δεσμευτικό τεχνικό διάλογο κάνουμε είπαμε!!!!!!!!!

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  CK

Για νεες φρεγατες υπαρχει στο ΕΜΠΑΕ προβλεψει 2,6 δις νομιζω ,οπως ειχε και για τα P3 και F16V . Οι τεχνικές συζητήσεις κατέληξαν σε 655εκ ευρα για καθε μπελχαρα . Δηλαδη φτασαμε αυτο που λεει το εμαπε για 4 πλοια … Προφανώς 1 δις σε 7-8 χρονια μπορουμε να τα δώσουμε , 2,6 ομως μου μοιαζει δυσκολο σημερα να σχεδιαστη αν δεν ενεργοποιηθούν τα 1,5 δις επιστροφών απο τα ομόλογα . Την ιδια λογικη εχουν και οι FFG(X) χωρις επιστροφες ομολογων ομως …

Zolotas
Zolotas
5 years ago

Κύριοι, είμαστε στο site μια θράκα από ερασιτέχνες ναυταίους που έχουμε αξιόλογες ιδέες για την ενίσχυση του Π.Ν. στην αποστολή της. Όμως ξεχνάμε ένα βασικό, οι εταιρείες ήρθαν, είδαν, μίλησαν και θα προτείνουν κατά τα συμφέροντα τους. Το Π.Ν. έχει κάνει ΜΙΑ σοβαρή ΜΕΛΕΤΗ πώς θέλει να πολεμήσει όχι το 2021 (δλδ. σε ΔΥΟ χρόνια από σήμερα, για αυτούς που κάνουν παρατηρήσεις για το 2021) αλλά το 2035???? Δεν μπήκαμε το 90 στο πρόγραμμα NFR90 που έδωσε τα HORIZON, Type 45, De Zeven Provinciën και F124 γιατί είχαμε μπροστά μας τις ΜΕΚΟ. Δεν μπήκαμε στο FREMM γιατί είχαμε θέματα με τα υποβρύχια, το 2004 και ονειρευόμασταν ΚορβετοΦρεγάτες… Τώρα ας κατεβάσουμε το πλήρωμα της F213 στα Χανιά, να φέρουμε και την 214 το καλοκαίρι και με ένα μερεμέτι (για να τους δώσουμε τους θυρεούς πίσω) κάτι γίνεται μέχρι το 2022. Και για όσο είναι ανοικτό το θέμα με την Συρία και κάνει βόλτες η SNMG2 τα καρντάσια δεν έχουν λόγο να επιχειρήσουν κάτι… Κι ας κάνουμε ένα πλήρες πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων Μονάδων… Δηλαδή από το 1950 έχουμε ναυπηγήσει ΤΕΣΣΕΡΑ (4) ολόκληρα και πιστεύουμε ότι θέλουμε να φτιάξουμε ΟΚΤΩ σε 10 χρόνια?

Digenis
Digenis
5 years ago

Θα εβαζες σε πλοιο 700-800 εκ ευρα μονο 8 κελια ? Θελω να πω οτι ολα εξαρτοντai απο την τιμη σε συναρτηση με τον οπλισμο και τους αισθητήρες . 8 κελια ειναι λιγα … το Aegis F μικροτερο τουλαχιστον σε εμβελια απο το Seafire 500 ,sm2 δεν εχει και οι αμερικανοι αποδεσμεύουν sm6 και τομαχοκ .

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  Digenis

“Θα εβαζες σε πλοιο 700-800 εκ ευρα μονο 8 κελια ?”
Το βασικό είναι αυτό …
FY2019 DOD Appropriations Act
“A June 25, 2018, statement of Administration policy regarding H.R. 6157 states:
Littoral Combat Ship. The Administration urges the Congress to limit the funding level to $647 million in FY 2019 to procure only one Littoral Combat Ship (LCS). There is no requirement for an additional two LCSs in FY 2019 at a cost of $950 million…”
So $950Ek για 2 LCS, δλδ €833Ek=> €415Εκ το LCS
Στην ανωτέρω τιμή +$73Εκ (€τα 2 modules ASW & ASuW, που δεν θα είναι modules στη δική μας περίπτωση και θα ήταν κανονικά φθηνότερα, αλλά με την βεβαιότητα ότι δεν θα επιλέγαμε τους Hellfire που έχουν τα Αμερικανικά ASW modules, ας δεχτούμε ότι αυτή είναι η τιμή
Τότε €415 +€64=€469 Εκ.
Τώρα το ένα 8πλό επαρκεί με 32 ESSM BLock II μαζί με 21 RIM-16 για self defense, καλύτερα φυσικά από τις υπάρχουσες ΜΕΚΟ, αλλά ο κύριος ρόλος τους όπως έγραψα, θα ήταν ανθυποβρυχιακός.
Αυτά όσον αφορά τις 2 πρώτες.
Εμείς δεν πρόκειται να επιβαρυνθούμε με κόστος εξέλιξης το οποίο το επιβαρυνεται η Σ.Α.
Κάτι ανάλογο συνέβη με την εξέλιξη των F-15Advanced ή Χ, όπου τα κόστη $5Δισ επιμερίστηκαν σε Κατάρ, Σ.Α. και τώρα η Boeing προσφέρει fixed price στην USAF κάτω από $80Εκ!
@CK
Γνωστά αυτά σε όλους και χιλιο-ειπωμένα.
Τα προγράμματα, αμφότερα θα περιλαμβάνουν οικονομική βοήθεια σε είδος και χρήμα, χρηματοδοτικό εννοώ.
Δικές μας πληρωμές θα ξεκινήσουν μετά το 2021-2022 και λόγω της σταδιακής ναυπήγησης οι σταδιακές αποπληρωμές θα γίνουν σε βάθος χρόνου 20 ετίας στο σύνολο του.
Υπολόγισε πρπ €6.5-7Δισ συνολικά ΗΠΑ-Γαλλία σε μια αναλογία 60/40 (τι μου θυμιζει).
Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επενδύσει ετησίως το 20% του συνολικού budget των ΕΔ που είναι το 2% του ΑΕΠ, βάσει οδηγίας του ΝΑΤΟ.
Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει καταστρατηγηθεί, λόγω κρίσης και όχι μόνο, αλλά η προσέγγιση θα αλλάξει.
Είναι θέματα που έχουν δρομολογηθεί, αλλά για πολλούς και διάφορους λόγους, ευνόητους και συγκυριακούς…, θα πάρουν το δρόμο τους τη κατάλληλη στιγμή, ωσάν να ήταν έτοιμα από καιρό.
Υπάρχουν κοστολογημένες εκθέσεις και μελέτες που τις γνωρίζουν όλα τα μέλη και όλα τα κέντρα αποφάσεων, νυν & μελλοντικά…
Αυτά μένουν γραπτά και η Ptisi κατά καιρούς τα επαναδημοσιεύει…

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  ivychris

Η ffgx εχει 700εκ € .Και σε αυτη την τιμη περιμενουμε τουλαχιστον 48 κελια -στην χειροτερη 32 …λιγοτερα απλα απαγορευονται για τετοια τιμη … εννοειτε ραντα AESA , διπλα σοναρ. Ακομα οι αμερικανοι δεν εχουν δωσει πληροφοριες για το ρανταρ … Το sea fire 500 της μπελχαρα στο ελληνικο Πν θα ηταν σαν εκπληρονοταν ευχη …

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  Digenis

Έχεις δίκιο στο κόστος, αλλά…
Η LCS ξεκίνησε με κόστος $700Εκ και, όπως έδειξα στο απόσπασμα από το Κογκρέσο, κοστίζει τώρα $950Εκ οι δύο…
Επίσης οι FFG(X) προϋπολογίστηκαν αρχικά να κοστίζουν $900Εκ και χωρίς καν να έχει επιλεγεί το μοντέλο, πόσο δε μάλλον να ξεκινήσει η παραγωγή έχει γίνει φτηνότερη κατά $200Εκ…
Δεν πιστεύω να νομίζει κανείς ότι θα παραγγείλουμε FFG(X) χωρίς να έχουν πέσει καν στο νερό.
Θα ήταν έγκλημα.
Εκτός αν μας προσφέρουν χαμηλή fixed price & οικονομική βοήθεια…

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  ivychris

Για αυτό λέω ότι belhara και οι FFG(X) δεν είναι ανταγωνιστικές σήμερα .Την FFG(X) δεν μπορούμε να την παραγγείλουμε καν σήμερα και χρονικα θα μπορούσε ίσως να έρθει στο ΠΝ μετά το 2030 .Η Μπελχαρα μπορεί να παραγγελθεί και τα έρθει το 2025 με άμεση δουλειά σε ελληνικά ναυπηγεία .Σήμερα μόνο μπελχαρα μπορούμε να αγοράσουμε , να μπει σε μια σειρά το ναυπηγικό μας προγράμματα με τις 4 γαλλικες ,να φυγουν οι σαβουρες, και προς το τελος 2027 βάζουμε υπογραφή και για 4 αμερικανικες FFG(X) που ετσι και αλλιως τις γουστάρουμε … Καπως ετσι μεθοδεύουν τα σοβαρά κράτη ναυπηγικά προγράμματα …εξοπλιστικός προγραμματισμός ονομάζετε . Τι να λεμε ομως στην χωρα μας η ΠΟΕΣ (συνδικαλισμος στρατιωτικων) διεκδικεί ”νυχτερινή αποζημίωση ” .Μη απορούμε ποιος τρώει τα λεφτά …

Papagos
Papagos
5 years ago

Γτ απλά δν φτιάχνουμε τα δικά μας πλοία δλδ τα als class και να τελειώνει το πανηγύρι

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  Papagos

Γιατι ηταν γερμανικο σχεδιο , σάφα γαρ εγγυης

darede
darede
5 years ago

Μια νέα πρόταση της Austal για το πρόγραμμα FFG(X), όπου μετά την LM και ο έτερος κατασκευαστής αλλάζει το προωστιαίο σύστημα για να μην επηρεάζεται η ικανότητα εντοπισμού υποβρυχίων
https://www.navalnews.com/event-news/sna-2019/2019/01/austal-further-improves-its-frigate-design-to-better-match-latest-ffgx-requirements/

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  darede

ενδιαφέρον

adpanos
adpanos
5 years ago

Νομίζω πως είναι πλέον προφανές πως πρέπει να τρέξει …. Να τρέξει σε κάθε επίπεδο άσχετα με τα οικονομικά της.
Η Τουρκία προσπαθεί να γίνει περιφερειακή δύναμη ορίζοντας την περιοχή γύρω της. Αυτό νομοτελειακά συνεπάγεται πως η Τουρκία για να το πετύχει πρέπει να εξασφαλίσει τον έλεγχο των θαλασσών γύρω της (Αιγαίο, Μεσόγειος, Μαύρη θάλασσα) .
Συμπερασματικά η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη εκτός και αν παραχωρήσουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο, την Θράκη, το σύμπλεγμα του Καστελόριζου κ.λ.π. από μόνοι μας .
Αν θέλουμε να υπερασπιστούμε τον ζωτικό μας χώρο θα πρέπει να προβούμε σε οικονομικές θυσίες για την αναβάθμιση , ποιοτική και ποσοτική, του στρατεύματός μας και στους τρεις κλάδους.
Η εικόνα που έχω είναι πως χρειαζόμαστε :
1) Έξι νέες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, ανώτερες των γειτόνων μας .
Ας είναι οι δυο αδελαίδες και 4 Belhara ή Fremm.
2) Τέσσερα νέα υποβρύχια T214 ή αντίστοιχα.
Νομίζω πως έχουν δώσει 300 εκατομμύρια €€ για την κατασκευή 2 επιπλέον. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ .
3) Τέσσερις νέες Super Vita υπερεξοπλισμένες.
4) Μετατροπή των Kortenear σε περιπολικά σκάφη που θα αναλάβουν την δουλειά που τώρα κάνουν οι Super Vita .
Ισως μια μικρή αναβάθμιση σε οπλικά και ραντάρ από συστήματα φρεγατών άλλων χωρών που αποσύρονται …
Δεν χρειάζεται να είναι state of the art τεχνολογίας . Ας είναι σε μια μέση κατάσταση ….
5) Συμπλήρωση αριθμού αεροσκαφών με μεταχειρισμένα Mirage 2000-5 . Αν μπορούσαμε να πάρουμε τα 50 μεταχειρισμένα της Ταιβάν θα ήταν θείο δώρο. Με αυτά τα Mirage θα φέρναμε τα πάνω κάτω στην αεροπορική υπεροχή για την επόμενη 10ετία .
6) Συμπλήρωση αριθμού LEO και ίσως κάποια αναβάθμιση.
7) Toma μεταχειρισμένα από Αμερική .
8) Αναβάθμιση αντιαεροπορικών συστημάτων με τους S300 σε πρώτο πλάνο .
Για αυτό τον λόγο χρειάζεται επανεκκίνηση των ναυπηγείων μας. Πρέπει να έχαν εκκινήσει εχθές .
Αν δεν γίνουν δραστικές αλλαγές στα επόμενα 2 έτη, πολύ φοβάμαι πως το χάνουμε το κορμί ……. Ο Σουλτάνος είναι ξεκάθαρος. Δεν μπορεί να χτίσει την Τουρκία όπως την ονειρεύεται αν δεν έχει τον έλεγχο του εναέριου χώρου και των θαλασσών γύρω του.
Αλήθεια πόσα δις θα χρειαζόταν ώστε να έρθει σε ένα τέτοιο επίπεδο το στράτευμα ?

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  adpanos

καλή πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί, αν υπάρξει πολιτική βούληση

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -