Όταν πέρσι τέτοιο καιρό ο Έλληνας πρωθυπουργός κι ο Γάλλος πρόεδρος, υπέγραφαν την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής, δεν περιμέναμε ποτέ πως θα την επικαλούμασταν τόσο συχνά για τους επόμενους 12 μήνες. Αλλά θα πρέπει πλέον να δούμε καθαρά, πως μια από τις επιλογές που υπάρχουν στο “τραπέζι” είναι να ζητήσουμε την ενεργοποίηση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, και συγκεκριμένα την πρόβλεψη περί αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Κατά την άποψη μας ήρθε η στιγμή να ζητήσουμε γαλλικές ενισχύσεις. Εξηγούμε το γιατί πρέπει να γίνει τώρα, και το πως θα μπορούσε να γίνει.
Η σελίδα μας, το περιοδικό, έχει μια αρχή. Τα όπλα δεν είναι για να κερδίζονται οι πόλεμοι, είναι για να μην γίνονται οι πόλεμοι. Αν το “ρισκάρουμε” και αφοπλιστούμε, απλά ο αντίπαλος θα έρθει να μας καταλάβει μια ωραία μέρα. Αν όμως ο αντίπαλος μας βλέπει επαρκώς εξοπλισμένους, και έτοιμους για αποτελεσματική άμυνα, με τα σενάρια νίκης να μην έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας, τότε δεν θα κάνει το αδιανόητο. Αν η Τουρκία είχε το 1974 απέναντί της μια ικανή, ενωμένη, Εθνική Φρουρά, δεν θα τολμούσε την απόβαση.
Μας αρέσουν πολύ τα Rafale. Έχουμε εντυπωσιαστεί με τις FDI. Περιμένουμε την αναβάθμιση των F-16. Θέλουμε αγορά για SPIKE, LORA, SPICE, Rampage. Δεν τα θέλουμε όλα αυτά για να τα ρίξουμε στο κεφάλι ενός Τούρκου, όχι. Τα θέλουμε, για να ξέρει η τουρκική ηγεσία, πως αν έρθει νύχτα, μέρα, μεσημέρι ή απόγευμα, θα τα αντιμετωπίσει όλα μαζί.
Πέρσι, η συμφωνία για τις 3 γαλλικές FDI HN ήταν η είδηση της δεκαετίας. Ο αρχικός μας ενθουσιασμός “μετριάστηκε” κάπως από τις ελλείψεις (STRALES, ECM, chaffs, ετοιμοπόλεμες το 2028 κ.λπ/) αλλά όλα αυτές ήταν δευτερευούσης σημασίας μπροστά στην υπογραφή της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής. Αν και η Συμφωνία έχει κάποιες ασάφειες, εντούτοις πράγματι λέει πως αν η Ελλάδα (ή η Γαλλία) δεχτεί επίθεση, τότε η άλλη πλευρά θα συνδράμει με στρατιωτικά μέσα. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα έχει στο πλευρό της μια ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη. Προφανώς δεν θα…. πέσουν πυρηνικά στην Άγκυρα, αλλά είναι σίγουρα θετικό να έχεις μια τόσο ισχυρή δύναμη στο πλευρό σου.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις από την τουρκική προεδρία, και η πολεμική ρητορική του Ερντογάν, δεν θυμίζουν Ρωσία λίγο πριν την εισβολή στην Ουκρανία. Θυμίζουν Ναζιστική Γερμανία λίγο πριν την εισβολή στην Πολωνία. Με λίγα λόγια, ο Ερντογάν, αντιμέτωπος με το φάσμα της ήττας στις εκλογές του 2023, απειλεί πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα, ελπίζοντας στα εξής (όλα ή κάποια):
- Την παραμονή του στην εξουσία χωρίς εκλογές εντός “πολεμικού κλίματος”
- Εναλλακτικά πως μετά από μια πιθανή πολεμική νίκη επί της Ελλάδας (έστω και σε ένα επεισόδιο), θα καταφέρει να επανεκλεγεί
- Τον εξαναγκασμό της χώρας μας να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όλα τα ζητήματα που θέτει η Άγκυρα και όχι μόνο για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ
- Να εξωθήσει μια σύγκρουση-αψιμαχία τώρα πριν συνεχιστεί ο επανεξοπλισμός της χώρας μας που θα την ισχυροποιήσει αμυντικά
- Αντίστοιχα να επιδιώξει μια κρίση-σύγκρουση τώρα, πριν η Ελλάδα δει αύξηση τους ΑΕΠ της π.χ. έως το 2030, οπότε τότε το χρέος της θα έχει μειωθεί σημαντικά ως ποσοστό του, άρα η χώρα μας θα έχει ισχυρότερη οικονομική και γεωπολιτική θέση
Αυτή τη στιγμή, χάρη στην συστηματική πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ της Τουρκίας, ο μέσος γείτονας θεωρεί πως η Ελλάδα έχει παράνομα καταλάβει νησιά του Αιγαίου, και ο στρατός σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Ρόδο απειλεί τα μικρασιατικά παράλια. Η κοινή γνώμη δηλαδή έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για μια επιθετική κίνηση εναντίον μας, αλλά και για το φόρο αίματος που θα πληρώσει η Τουρκία αν κάνει κάτι τέτοιο.
Θα ήταν εθελοτυφλία εκ μέρους μας αν δεν βλέπαμε όλα τα μηνύματα που στέλνει η άλλη πλευρά. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή, έχει μια μεγάλη ευκαιρία να μας επιτεθεί. Η Δύση έχει στρέψει όλη την προσοχή της στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, οι δυτικές οικονομίες έχουν πληγεί από τον πόλεμο, και ειδικά η ευρωπαϊκή. Συνεπώς, δύσκολα οι Ευρωπαίοι θα έπαιρναν απόφαση να προβούν σε σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας (έτσι ελπίζει τουλάχιστον ο Ερντογάν).
Από εκεί και πέρα, το σχέδιο υπάρχει, είναι παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζει ο Πούτιν στην Ουκρανία. Με πρόβλεψη να καταλάβει κάποια νησιά, ίσως να προκαλέσει και αναταραχή στη Θράκη (προσοχή στις “ανακοινώσεις” κάποιων μελών του ελληνικού κοινοβουλίου), και μετά, ακόμη και με νοθευμένο “δημοψήφισμα” να προσαρτήσει εδάφη στην Τουρκία. Την ευκαιρία για εισβολή θα την βρει μόνος του ο Ερντογάν: π.χ. μέσω παράνομων ερευνών ή κάποια ανθρωπιστική κρίση ή κάποια προβοκάτσια.
Με τα αποθέματα όπλων της Δύσης να έχουν μειωθεί λόγω των συνεχών αποστολών στην Ουκρανία, πολύ δύσκολα θα είχαμε αναπληρώσεις των δικών από τους Συμμάχους μας. Ειδικά αν πάμε σε παρατεταμένη σύγκρουση, τότε αμφιβάλουμε αν η Δύση θα έχει να μας αναπληρώσει γρήγορα τα όπλα της Πολεμικής Αεροπορίας (που αυτά θα καταναλωθούν τις πρώτες ώρες).
«Παρόντες» και πάλι οι Τούρκοι στην κορύφωση της ελληνογαλλικής άσκησης ΑΡΓΩ-22
Κανείς στην Ελλάδα δεν επιθυμεί τον πόλεμο. Και κανείς δεν έχει θέμα με τους Τούρκους. Κι εμείς τους θέλουμε ειρηνικούς επισκέπτες, κι αυτοί να μας υποδέχονται επίσης ειρηνικά. Αλλά όπως έχει πει κι ο ΑΓΕΕΘΑ, αν κάποιος έρθει απρόσκλητος, πρώτα θα κάψουμε, μετά θα ρωτήσουμε… Έτσι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δείξουμε ότι δεν αστειευόμαστε. Το 2020 δεν θέλουμε να πούμε ούτε για τον ενθουσιασμό που επικράτησε, ούτε για το τι έγινε στο στράτευμα και στις Ειδικές Δυνάμεις και μόνο στην πιθανότητα να έχουμε “επισκέψεις”.
Ο Ερντογάν όμως μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την εξουσία, αυτός και το σύστημα εξουσίας που οικοδόμησε στις πλάτες του τουρκικού λαού, ίσως να κάνει το απονενοημένο.
Θεωρούμε λοιπόν πως υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει ενεργοποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής που έχουμε με την Γαλλία. Δεν χρειάζεται να κάνει η Γαλλία γενική επιστράτευση, ούτε να δούμε τη Λεγεώνα των Ξένων στον Έβρο. Αλλά έχουμε μερικές απλές ιδέες, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα.
- Διάθεση μονάδων επιπέδου Διμοιρίας ή Λόχου σε κάθε μεγάλο νησί του Αιγαίου, δίπλα σε κάποια αντίστοιχη ελληνική μονάδα. Υπάρχει αρκετός χώρος σε πολλά στρατόπεδα της ΑΣΔΕΝ.
- Μεταφορά ομάδων ειδικών δυνάμεων και φιλοξενίας τους στις Μονάδες Καταδρομών που επιχειρούν στα νησιά.
- Μεταστάθμευση μιας FREMM στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, σε μόνιμη βάση. Είναι μάλιστα και μια καλή ευκαιρία για να εξοικειωθούν και τα πληρώματα με τα γαλλικά συστήματα και όπλα.
- Μεταστάθμευση ενός γαλλικού ελικοπτεροφόρου στο Ναύσταθμο της Σούδας, μαζί με μια φρεγάτα συνοδείας. Έτσι θα έχουμε καλύψει το κενό της απουσίας ενός μεγάλου πλοίου αποβάσεων.
- Μεταστάθμευση ενός ή δύο Μοιρών της γαλλικής Αεροπορίας και του γαλλικού Ναυτικού στην Τανάγρα, δίπλα στα ελληνικά Rafale. Η κοινή εκπαίδευση καλό θα κάνει και στους δυο.
- Μεταφορά 2 συστημάτων SAMP/T στο Αιγαίο, με πιθανότερα σημεία ανάπτυξης, τη Λέσβο και τη Ρόδο.
- Στάθμευση μόνιμου τμήματος, επιπέδου έστω και Διμοιρίας, στο Καστελόριζο.
- Μεταστάθμευση αριθμού ελικοπτέρων της γαλλικής Αεροπορίας Στρατού στην Πάχη Μεγάρων. Προτείνουμε να είναι ΝΗ90, μπας και καταφέρουμε και “βγάλουμε” μερικά ακόμη πληρώματα.
Τα έξοδα φιλοξενίας των πληρωμάτων θα καλυφθούν από την Ελληνική κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως, οι τουριστικές υποδομές στα νησιά είναι διαθέσιμες όλο το καλοκαίρι, ενώ οι ελληνικές βάσεις και τα στρατόπεδα, έχουν κατασκευαστεί για να φιλοξενούν πολλαπλάσιο αριθμό προσωπικού και μέσων από αυτά που υπάρχουν σήμερα.
Θα πρόσεξαν οι φίλοι μας πως δεν βάλαμε στην εξίσωση τον Έβρο. Αυτό έγινε για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι πως ο Έβρος δεν είναι αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο του Ερντογάν. Ακόμη και η προσπάθεια για τη δημιουργία εντυπώσεων σχετικά με την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα, έχει σαν στόχο την αδρανοποίηση της ελληνικής υπεροχής στην περιοχή, κι όχι την κατάληψη εδαφών.
Ο δεύτερος είναι πως μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο πως σε περίπτωση που τα πράγματα γίνουν δυσκολότερα, ένα ωραίο πρωϊνό θα δούμε στην Αλεξανδρούπολη κάποιο Arleigh Burke να “δένει” στο λιμάνι, κι άλλο ένα στην Καβάλα. Μετά θα ακολουθήσουν και πυροβολαρχίες Patriot ή THAAD στην περιοχή, καθώς οι ΗΠΑ δεν θα διακινδυνεύσουν την Αλεξανδρούπολη. Άλλωστε, ξέρουν πως η πόλη θα γίνει στόχος της Τουρκίας κυρίως για να ικανοποιηθεί ο σύμμαχος της, Πούτιν.
Όλα όσα αναφέραμε παραπάνω, δεν θα έχουν μεγάλη επίπτωση στις επιχειρησιακές δυνατότητες των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αντίθετα, πέρα από το μήνυμα που θα στείλουν προς την Τουρκία, ακόμη κι αν η τελευταία το αγνοήσει, θα έχουν σημαντική θετική επίπτωση στην ελληνική άμυνα. Για παράδειγμα, τα έστω και λίγα Rafale, ακόμη κι αν είναι 8 ή 12, θα σημαίνει αύξηση των διαθεσίμων κατά 40 ή 50%! Ένα LHD στην Κρήτη, σημαίνει πως έχουμε πλέον πλοίο για μεταφορά ενισχύσεων όπου χρειαστεί. Η FREMM, θα μπορεί να αντικαταστήσει τη ΜΕΚΟ200ΗΝ που θα είναι προς εκσυγχρονισμό, κάθε στιγμή.
Κάπως έτσι θα μπορέσει να δοκιμαστεί και να αποδειχθεί στην πράξη η πραγματική ελληνογαλλική φιλία. Κάτι που συμφέρει και την Γαλλία, ώστε να κατοχυρώσει τη δική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο.