Η Κίνα αναπτύσσει ένα νέο αντίμετρο για την προστασία των αεροπλανοφόρων της από τον πιο απίθανο και… ύπουλο εχθρό: τις μέδουσες! Μπορεί να μην φαντάζουν τόσο απειλητικές όσο ένας πύραυλος αέρος-επιφανείας όμως τα πλάσματα αυτά είναι σε θέση να κάνουν μεγάλη ζημιά καθώς αν απορροφηθούν από τις αντλίες ενός αεροπλανοφόρου μπορούν να φράξουν τα συστήματα ψύξης του.
Τον Ιανουάριο του 2006, ένα κοπάδι μέδουσες πέρασε μέσα στις αντλίες θαλασσινού νερού του αεροπλανοφόρου USS Ronald Reagan ενώ ήταν αγκυροβολημένο στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας και κόλλησε στους συμπυκνωτές του σκάφους, ουσιαστικά ακινητοποιώντας το. Οι τεχνικοί του πλοίου χρειάσθηκαν ώρες για να καθαρίσουν το σύστημα από την ζελατινώδη εισβολή…
Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα South China Morning Post, η απάντηση στο πρόβλημα είναι ο «καταστροφέας μεδουσών» –ένα μεγάλο δίκτυ αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακρύ που σύρεται με ταχύτητα από ένα συνοδό ρυμουλκό το οποίο προηγείται. Το ρεύμα από την πλεύση του ρυμουλκού παγιδεύει τις μέδουσες και τις «ωθεί» προς την άκρη του διχτυού, όπου μια περιστρεφόμενη έλικα τεμαχίζει τα ζώα σε κομματάκια όχι μεγαλύτερα από 3 εκατοστά, περίπου το ένα δέκατο του μεγέθους μιας ενήλικης μέδουσας των ειδών που συναντώνται στα κινεζικά νερά.
Η θάλασσα «θολώνει» από τα κομματιασμένα ζώα που αφήνει στα απόνερά του το σύστημα αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μετά από λίγες ημέρες τα νερά καθαρίζουν καθώς τα υπολείμματα αποσυντίθενται. Βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος τα κομμάτια να εκβρασθούν σε κάποια ακτή απειλώντας τους λουόμενους ακόμη και στην μορφή αυτή. Όμως το αεροπλανοφόρο θα είναι ασφαλές.
Το πρόβλημα με τις μέδουσες δεν είναι μόνο ότι είναι ενοχλητικές. Εκτός από το να ακινητοποιούν αεροπλανοφόρα, είναι ικανές για ακόμη μεγαλύτερη ζημιά. Ένα κοπάδι μέδουσες του είδους Aurelia aurita ανάγκασε τον πυρηνικό σταθμό ενέργειας στο Torness της Σκωτίας να κλείσει το 2011 για μια ολόκληρη εβδομάδα όταν διείσδυσε στο δίκτυο αγωγών ψύξης του. Παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, μέχρι και στην Σουηδία, γι’ αυτό και μια ομάδα ερευνητών του Urban Robotics Lab από το Πανεπιστήμιο KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) στο Daejeon της Ν. Κορέας ανέπτυξε μια συσκευή με λειτουργία παρόμοια του κινέζικου «καταστροφέα μεδουσών» που ευελπιστεί πως θα αποτρέψει τα χειρότερα.
Αλέξανδρος Θεολόγου
Να στήσουμε κανα τέτοιο και στον κορινθιακό μπάς και κάνουν κανα μπάνιο οι άνθρωποι φέτος το καλοκαίρι .
Και γιατι δεν βαζουν τον καταστροφεα μπροστά από κάθε αντλια?