27.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΘα είναι η Lisa Franchetti η πρώτη ΑΓΕΝ του Αμερικανικού Ναυτικού;

Θα είναι η Lisa Franchetti η πρώτη ΑΓΕΝ του Αμερικανικού Ναυτικού;

Στις ΗΠΑ οι επικεφαλής των Επιτελείων προτείνονται από τον Πρόεδρο της χώρας και εγκρίνονται από το Κογκρέσο, σε μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει αρκετό διάστημα και βέβαια να συνοδεύεται από μεγάλο πολιτικό παρασκήνιο.

Το πιο πρόσφατο νέο όμως που έκανε και αίσθηση ήταν η πρόταση του Τζο Μπάιντεν ώστε επικεφαλής του Αμερικανικού Ναυτικού να αναλάβει η Ναύαρχος Lisa Franchetti, που αν εγκριθεί θα είναι και η πρώτη που φθάνει στο συγκεκριμένο αξίωμα. Η Franchetti είναι ένα τυπικό δείγμα της αμερικανικής μεθοδολογίας εξέλιξης αξιωματικών. Μπήκε στο Ναυτικό μέσω του προγράμματος ROTC, δηλαδή ως φοιτήτρια που ταυτόχρονα είχε καταταχθεί ως έφεδρος αξιωματικός, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να πληρώνουν τα δίδακτρα των σπουδών της. Η «φόρμουλα» αυτή είναι πολύ διαδεδομένη στις ΗΠΑ, καθώς εντάσσουν στο σώμα των αξιωματικών τους νέους με ήδη πανεπιστημιακή εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να υπηρετήσουν για μια πενταετία. Αρκετοί όμως διαλέγουν την στρατιωτική καριέρα και συνεχίζουν για πολλά ακόμη χρόνια.

221213-N-OT701-1135 JOINT BASE PEARL HARBOR-HICKAM (Dec. 13, 2022) Vice Chief of Naval Operations Adm. Lisa M. Franchetti tours unaccompanied housing for Sailors on Joint Base Pearl Harbor-Hickam. Franchetti met with local military leadership during her visit to Navy Region Hawaii to discuss Sailor quality of service, shore infrastructure, and supporting our Sailors and their families. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Greg Hall)

Έτσι η Franchetti, γεννημένη το 1964,  σπούδασε δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο Northwestern και μετά συνέχισε στο Ναυτικό από το 1985, ενώ στην πορεία έκανε μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο του Φοίνιξ,  και στο Naval War College του Ναυτικού. Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της ήταν ως ύπαρχος του USS Stout και κυβερνήτης του αντιτορπιλικού USS Ross (και τα δύο κλάσης Arleigh Burke) ενώ έχει διοικήσει αρμάδες αεροπλανοφόρων, ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατηγικής του Γενικού Επιτελείου, επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ν. Κορέα, ανέλαβε και διοικητής του 6ου Στόλου και είναι σήμερα υποδιοικητής Ναυτικών Επιχειρήσεων (δηλαδή υπαρχηγός ΓΕΝ στην ελληνική αντιστοιχία).

WASHINGTON (Sept. 2, 2022) – Adm. Lisa Franchetti gets her 4-star shoulder boards attached by her family, during her promotion and change of office ceremony held at the Pentagon, Sept. 2. Franchetti was sworn in as the 42nd Vice Chief of Naval Operations when she assumed duties from Adm. William Lescher during the ceremony. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Michael B. Zingaro/released)

Η πορεία της δηλαδή είναι και υψηλών θέσεων αυξημένης ευθύνης σε μονάδες πρώτης γραμμής αλλά και διοικητικές. Η ίδια, παντρεμένη και μητέρα, προέρχεται από μια μεσοαστική οικογένεια, χωρίς στρατιωτική παράδοση και περιγράφεται ως ιδιαίτερα μεθοδική και αναλυτική. Το Αμερικανικό Ναυτικό έχει αυτή την περίοδο 19 γυναίκες σε βαθμό Ναυάρχου (όλων των βαθμίδων) και δεκάδες σε βαθμούς Αρχιπλοιάρχου.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -