13.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤο ΠΝ σκέφτεται εκτενέστερο εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, σαν "αντισταθμιστικά" για την πιθανή...

Το ΠΝ σκέφτεται εκτενέστερο εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, σαν "αντισταθμιστικά" για την πιθανή αγορά 4 φρεγατών MMSC

 
O εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ του ΠΝ είναι ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα του ΠΝ, και μάλιστα, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να προχωρήσει τους επόμενους μήνες. Το πρόγραμμα έχει ήδη “περάσει” από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ είναι προς “εισαγωγή” στο ΚΥΣΕΑ. Αμέσως μετά, ο Υπουργός θα δώσει εντολή στη ΓΔΑΕΕ να ξεκινήσει η διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Λογικά, θα κληθούν περίπου 6 ή 7 εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες οι Lockheed Martin, SAAB, Thales, ενώ δεν αποκλείονται και γαλλικές, ιταλικές ή άλλες λύσεις.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Όλα τα σενάρια εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN και ότι ξέρουμε για τα κόστη


Αμέσως μετά, θα κληθούν όλοι οι συμμετέχοντες να φέρουν νομιμοποιητικά στοιχεία και εγγυητικές επιστολές. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, που θα χρειαστούν περίπου ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθούν. Συνεπώς, για να είμαστε ρεαλιστές, δεν πρέπει να περιμένουμε υπογραφή σε μια σύμβαση αναβάθμισης για τις φρεγάτες του ΠΝ πριν τις αρχές του 2021. Αντιλαμβανόμαστε την απογοήτευση των αναγνωστών μας, αλλά… αλλά. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, η άλλη είναι η εγκατάλειψη των πλοίων.

Η Naval Group ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, επίσκεψη σε φρεγάτα


Τώρα, ασχέτως με το τι έχει γραφτεί, το ΠΝ επιθυμεί μια ευρύτερη αναβάθμιση των πλοίων. Ουσιαστικά, το ΠΝ έχει κάνει το ακατόρθωτο, αλλάζει το ραντάρ 2D με ένα εξαιρετικό ραντάρ 3D (όλες οι προτάσεις αφορούν πολύ καλά ραντάρ), ενώ αλλάζει και το CMS με κάποιο σύγχρονο. Ενώ όλοι οι κατασκευαστές στην αρχή “κορόιδευσαν” το ΠΝ, μετά “διαμαρτυρήθηκαν” για τον περιορισμένο προϋπολογισμό, μετά πρότειναν εκσυγχρονισμό μόνο 2 ή 3 πλοίων, και τελικά, ήρθαν όλοι με προτάσεις για εκσυγχρονισμό και των 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ. Αυτό το λες και επιτυχία του ΠΝ, ειδικά αν δούμε πόσο πληρώνουν οι υπόλοιπες χώρες για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Φρεγάτες Κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ, η “ελληνική” φρεγάτα


Μιας και μιλάμε για το ραντάρ, να πούμε πως οι  ESSM στις ΜΕΚΟ200ΗΝ παίρνουν δεδομένα από το DA-08 2D radar. Όταν επιλέχθηκε, ήταν η μόνη λύση μεγάλης εμβέλειας. Σήμερα, είναι ένας αναχρονισμός, που περιορίζει λόγω πτώσης επιδόσεων με τα χρόνια, την αποτελεσματικότητα του ESSM Block I. Για όσους ονειρεύονται τους ESSM Block 2, ας τους ξεχάσουν. Θυμίζουμε, πως υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως οι Mk48 μπορούν να φέρουν 2 ESSM Block 2 σε κάθε κελί, άρα οι εκσυγχρονισμένες MEKO200HN θα μπορούν να φέρουν 32 συνολικά ESSM Block 2. Τονίζουμε πως αυτό χρήζει επιβεβαίωσης.

ThinkOutOfTheBox: Μετατροπή 2 ή και 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ σε αντιαεροπορικές φρεγάτες με πυραύλους SM-2, με περιορισμένο κόστος


Η ντρίπλα του ΠΝ!
Το ΠΝ είναι αρκετά ικανότερο από όσο κάποιοι θέλουν να διαδίδουν. Όχι μόνο ο οργανισμός του ΠΝ, τα στελέχη. Θυμίζουμε πως όταν το ΠΝ αφέθηκε να επιλέξει μόνο του πλοία, αγόρασε κάποτε τις καλύτερες φρεγάτες γενικής χρήσης στον κόσμο, τις καλύτερες πυραυλακάτους στον κόσμο, και τα καλύτερα υποβρύχια του κόσμου. Μην αναρωτιούνται κάποιοι γιατί οι Γάλλοι “φαγώθηκαν” να μας πουλήσουν Belh@rra, κι όχι Gowind ή FREMM. Η αγορά ενός πλοίου από το ΠΝ είναι για τα υπόλοιπα ναυτικά, όχι απλά ένα proof of project, αλλά ένα proof of excellence.

Οι εξελίξεις στο θέμα του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ, στο πρόγραμμα βαρέων τορπιλών για τα υποβρύχια… που βρισκόμαστε;


Δεν ήταν λοιπόν η Lockheed Martin που πρότεινε τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών σαν “αντισταθμιστικό” (λάθος ορολογία με το νέο Νόμο), ή μάλλον σαν “επιστροφή” για την πιθανή κατασκευή τεσσάρων φρεγατών κλάσης MMSC στην Ελλάδα, αλλά το ίδιο το ΠΝ. Το συμβόλαιο, που θα φτάσει ίσως και τα 4 δις ευρώ (τίποτα δεν είναι δωρεάν σε αυτό τον κόσμο), μαζί με όπλα, FOS και εκπαίδευση. Λογικό θα είναι λοιπόν, το ΠΝ να “πρότεινε” , “μήπως να μας φέρετε και μια πρόταση αναβάθμισης των πλοίων κάνοντάς τα κι αυτά στο επίπεδο των MMSC“;

H Τουρκία εκσυγχρονίζει τις 40-45 ετών γαλλικής κατασκευής κορβέτες κλάσης Burak (ex- D’Estienne d’Orves) και τους δίνει ρόλο αντίστοιχο των αμερικανικών LCS


Έτσι λοιπόν, οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως η LM αναπτύσσει μια πρόταση αναβάθμισης των MEKO200HN παράλληλα με αυτή που θα “κατεβεί” στον διαγωνισμό, η οποία θα είναι αφενός ανώτερη, αφετέρου “δωρεάν” και θα προσφερθεί στην περίπτωση που το ΠΝ (και η Ελλάδα) επιλέξει τις φρεγάτες MMSC σαν νέα φρεγάτα πολλαπλών χρήσεων για το Στόλο, με σκοπό να αντικαταστήσει μέρος από τις γερασμένες S.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι γίνεται με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ; Γιατί δεν προχωρά;


Το συνολικό “πακέτο” μπορεί και να φτάσει τα 400 εκ. ευρώ, ένα ποσό πολύ κοντά σε αυτό που το ΠΝ είχε ζητήσει και είχε πάρει το 2014 για τα πλοία. Μετά όμως την απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των Ρ-3Β, τα διαθέσιμα κονδύλια για το ΠΝ μειώθηκαν δραματικά, και προκειμένου να “πείσει” για τις τορπίλες και τα αντίμετρα (που έχουν καθυστερήσει), αναγκάστηκε να “δεχτεί” την μείωση του κονδυλίου για τον εκσυγχρονισμό στα 100 εκ. ευρώ αρχικά, μετά “πήγε” στα 120 για να είναι σήμερα “κάπου” στα 140 με 160 εκ ευρώ. Βέβαια, όπως είπαμε εκεί μέσα το ΠΝ έχει “στριμώξει” έναν τίμιο εκσυγχρονισμό των πλοίων.

Φρεγάτα Te Kaha (MEKO 200 ANZAC) της Νέας Ζηλανδίας – Τουλάχιστον αυτοί τις αναβαθμίζουν…


Σε περίπτωση που η πρόταση των Αμερικανών προχωρήσει, τότε θα υπάρξει μια ευρεία ομοιοτυπία μεταξύ LCS/MMSC Hellenic, αλλά και των ΜΕΚΟ200ΗΝ, με κοινά CMS, κοινά ραντάρ, συστήματα επικοινωνιών, κοκ. Αυτό θα μειώσει τα κόστη λειτουργίας και εκπαίδευσης για το ΠΝ σημαντικά. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως υπάρχει η περίπτωση, το ΠΝ να βρεθεί με μέχρι και 4 διαφορετικά κύρια πολεμικά πλοία (κλάσεις πλοίων), Belh@rra, LCS/MMSC, ΜΕΚΟ200ΗΝ-UPG και κάποιες από τις εκσυγχρονισμένες S που φυσικά θα παραμένουν σε υπηρεσία προκειμένου βγαίνουν τα “νούμερα”. Μια λύση τοποθέτησης του “πακέτου” των MMSC στις ΜΕΚΟ200ΗΝ θα ήταν ίσως “ανάσα” για το ΠΝ.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η φθηνότερη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ έρχεται από τη Σουηδία και υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του ΠΝ! Sea Giraffe και CMS 9LV Mk4 στο Αιγαίο;


Η κατασκευάστρια εταιρεία θα είχε επίσης οικονομίες “κλίμακος” καθώς ναι μεν θα αγόραζε ακριβότερα 4 ραντάρ TRS-4, αλλά θα τα αγόραζε μαζί με αυτά των σαουδαραβικών και αμερικανικών LCS, συνεπώς θα ήταν σε ανταγωνιστική τιμή με το να αγόραζε 4 SMART-S Mk2 ή αντίστοιχο. Έτσι, και το ΠΝ θα έβγαινε κερδισμένο, αλλά και η κατασκευάστρια εταιρεία. Για όσους δεν το κατάλαβαν, θα πούμε πως η LM έχει κατεβάσει “λύση” για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ προκειμένου να “χωρέσει” ο προϋπολογισμός στα 160 εκ. ευρώ που έχει διαθέσιμα το ΠΝ. Κι όχι μια state of the art λύση, που θα έφερνε τις ΜΕΚΟ200ΗΝ κοντά στις LCS.

Έρχεται πρόταση εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ που δεν ξεπερνά τα 140-160 εκ. ευρώ, και είναι αμερικανοκαναδική!


Τώρα, από όσο γνωρίζουμε, το ΠΝ δεν σταματά φυσικά τις διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, κι όλα συνεχίζονται κανονικά και χωρίς διακοπές, καθυστερήσεις ή κάτι άλλο. Αν οι Αμερικανοί προλάβουν και φέρουν λύσεις για το ΠΝ πριβ την τελική απόφαση, έχει καλώς, αλλιώς δεν θα υπάρξει καθυστέρηση. Πάντως, οι αναγνώστες μας καλό είναι να γνωρίζουν το εξής. Οι ΜΕΚΟ200ΗΝ, όπως έχουμε γράψει, θα περάσουν και πλήρη δεξαμενισμό, και θα συντηρηθούν όλα τα συστήματά τους. Αυτό το κόστος θα καλυφθεί από τους πόρους του ΠΝ για τη συντήρηση, και δεν θα επιβαρύνει το κόστος εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Φρεγάτες ANZAC για το ΠΝ. Ίσως η μόνη βιώσιμη και οικονομική λύση;


Η συντήρηση αυτή, θα προηγηθεί του εκσυγχρονισμού. Καθώς το ΠΝ έχει “πάθει κι έχει μάθει”, θέλει τα πλοία να βγουν αμέσως στη θάλασσα μετά τον εκσυγχρονισμό, και εκεί να “τρέχουν” οι εγγυήσεις των κατασκευαστών. Δεν θέλει να μάθει πιθανά προβλήματα αφού τα συστήματα μείνουν πάνω στα πλοία στη δεξαμενή, έξω από το νερό. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέμε, γιατί η συντήρηση, θα πάρει μήνες για το κάθε πλοίο. Συνεπώς, ακόμη κι αν έχουμε σύμβαση εκσυγχρονισμού άμεσα, ο εκσυγχρονισμός δεν θα ξεκινήσει άμεσα.

ΘΕΜΑ: Φρεγάτες MEKO 200HN, με χαμηλό κόστος μπορούμε να έχουμε αυξημένη αποτελεσματικότητα


Κλείνοντας, θα πούμε το εξής. Αν προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ μέσω του ναυπηγικού προγράμματος των LCS/MMSC, τότε θα έχουμε πολύ ικανότερες ΜΕΚΟ200ΗΝ, αντίστοιχες ίσως των αυστραλιανών. Με τη διαφορά πως οι ελληνικές θα είναι ταχύτερες, και με ανώτερη ευστάθεια. Απλά ελπίζουμε, η ταχύτητα με την οποία διαπραγματεύονται οι Αμερικανοί, να είναι μεγαλύτερη από αυτή των Γάλλων. Και με την ευκαιρία, μας κάνει εντύπωση που οι Γάλλοι δεν έχουν κάνει αντίστοιχη πρόταση, όχι φυσικά βάζοντας το SeaFire στις ΜΕΚΟ200, αλλά ένα NS50 θα μπορούσαν άνετα να σκεφτούν να φέρουν… Λέμε εμείς τώρα!

Πόσο θα επηρεάσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδος ο κορωνοϊός; Τι θα απογίνει με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, τις τορπίλες, τα MH-60R, τις Belh@rra;

152 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
152 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nestoras
Nestoras
3 years ago

Το κλειδί που απαγορεύει τη συμμετοχή με ίσους όρους στους Γάλλους για το πρόγραμμα της “φρεγάτας γενικών καθηκόντων” είναι ότι μειονεκτούν στους πυραύλους. Ο ESSM II είναι ένα πρότζεκτ στο οποίο η Ελλάδα έχει επενδύσει σημαντικά αλλά το κυριότερο είναι πως χωρά ως “quad packed” σε ΜΚ41 VLS. Αυτή τη δυνατότητα ως τώρα σε Γαλλικό πύραυλο την βρίσκουμε μόνο στον απλό CAMM που όμως α) θα φέρει πολυτυπία στο πυραυλικό απόθεμα της χώρας, β) με μειωμένες επιδόσεις σε σχέση με τον πύραυλο που υπάρχει!
Τώρα για να μην το κουράζουμε. Οι κλώνοι των LCS που θέλουν να μας πουλήσουν δεν κάνουν. Με κόστος δε 1 δις η φρεγάτα, ενδεχόμενη αγορά τους είναι στα όρια της πρόκλησης, έστω και αν περιλαμβάνει όλα τα όπλα και FOS. Και βέβαια μην περιμένει κανείς ότι θα κρατήσουν 45 χρόνια σαν τις “S”! Ίσως πάλι το γεγονός ότι θα είναι άχρηστες σε 25 χρόνια μπορεί και να είναι πλεονέκτημα αφού θέλουμε δεν θέλουμε θα μας τις φορτώσουνε!

photographix
photographix
3 years ago
Reply to  Nestoras

Τι εμποδιζει τους γαλλους αν υπαρχει το κινητρο να ολοκληρωσουν essm στα σλαρια τους?

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  photographix

Ολοκληρωμένος είναι ήδη στο tacticos

ANDREW
ANDREW
3 years ago
Reply to  photographix

Το έχουν κανει ήδη στις gowind των ΗΑΕ. Ας κάνουμε σοβαρες παραγγελίες 4 bel με option για άλλες 2 και 9 gowind/ c sword και ας αποφασίσουμε πως εάν θέλεις άμυνα πληρώνεις ακριβά για να μη χρειαστείς να πληρώσεις ακριβότερα μετά. Εμείς λοιπόν εμποδίζουμε τα πάντα. Το ναυτικό θέλει 8 δις. Μπορούν να βρεθούν. Τα fms ας μείνουν για f35 και t50A εκπαιδευτικά και για πυραύλους nsm, lrasm και ότι άλλο χρειαστεί η αεροπορία (π.χ αναβάθμιση f16 block 30 σε block 50 ή viper).
Επίσης για τους διαχειριστές του site. To site σας έχει γίνει βαρύ. Οι καρτελες αργουν να ανοίξουν και να κάνουν refresh. Επίσης κάθε φορά που ανοίγεις ένα topic ανοίγει σε άλλη καρτέλα. Δεν εξηγείται λαπτοπ με i7 8750h και 32 gb ram hyperx να έχει ανοίξει άλλες 10 καρτέλες ταυτόχρονα και το site σας να μην έχει κάνει refresh τη σελίδα ή επιστροφή στην αρχική σελίδα.

agregorio
agregorio
3 years ago
Reply to  ANDREW

Όντως το site έχει γίνει βαρύ και καθόλου λειτουργικό…

el95149
el95149
3 years ago
Reply to  agregorio

Καλημέρα. Εφόσον μπορώ να προσθέσω κι εγώ κάτι στα παραπάνω, σχετικά με τη λειτουργικότητα του site:
Η “παρεμβολή” σχετικών/παλαιότερων σελίδων (με τη μορφή πλαισίου με τίτλο και summary) ανάμεσα στο κείμενο ενός άρθρου, καθιστά αυτό λιγότερο ευανάγνωστο. Ίσως θα ήταν καλύτερη η προβολή τους συγκεντρωμένων και εκτός αυτού.
Πέραν τούτου, συγχαρητήρια για τη δουλειά σας!

Roger
Roger
3 years ago
Reply to  ANDREW

«To site σας έχει γίνει βαρύ. Οι καρτελες αργουν να ανοίξουν και να κάνουν refresh. Επίσης κάθε φορά που ανοίγεις ένα topic ανοίγει σε άλλη καρτέλα. Δεν εξηγείται λαπτοπ με i7 8750h και 32 gb ram hyperx να έχει ανοίξει άλλες 10 καρτέλες ταυτόχρονα και το site σας να μην έχει κάνει refresh τη σελίδα ή επιστροφή στην αρχική σελίδα.»
Συμφωνώ.
Το έχω ήδη γράψει και επί τη ευκαιρία το ξαναγράφω.
Ειδικά για όσους έχουμε παλιούς υπολογιστές, με 8-10 καρτέλες ΠΤΗΣΗς, ειδικά αν έχουν πολλά σχόλια, το σύστημα καταρρέει κυριολεκτικά!

Steve
Steve
3 years ago
Reply to  Nestoras

Η απάντηση των γάλλων στις mmsc/lcs πρέπει να είναι Gowind 3100 με:
ESSM
NS100
Strales Dart
Sea Ram

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Steve

Στα 3100 χωράει σίγουρα και 2 εκτοξευτές ακόμα. Με αστερ30 θα ήθελα, αλλά το κόστος Χ9 ξεφεύγει.
Και μικρότερες θα μπορούσαν να είναι υποψήφιες για οικονομία.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Nestoras

Στην έκδοση για τη Σαουδική Αραβία μια χαρά πλοία είναι και στις ανάγκες τις δικές μας. Και η τιμή είναι καλή αν είναι όλα μέσα.

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Nestoras

Η GOWIND 3100 όπως τη πήρανε οι UAEαράδες με ένα καλύτερο radar μια Χαρά φρεγάτα γενικού ρόλου θα μας ερχόταν !
Και με πιστοποιημένος ESSM /MK41VLS!!
Με τιμή κοντά στο μισό μιαs Bel@das!
Αλλα κάποιοι προωθούνε τις και όλος ο άλλος στόλος να γίνει μπουρμπερη
Με 2 k***o πλοία σωθήκαμε δηλαδή 

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  CKfurious

Οι gowind είναι καλά πλοία.
Με 4 μπελάρες δίπλα τους είναι τα καλύτερα.
Έχεις σκεφτεί πως ίσως σε ξεπερνάνε οι εξελίξεις;
Τα 2 φαίνεται να είναι η αρχή. Και όλες οι εξελίξεις ευνοούν το σενάριο ανανέωσης του στόλου μας.

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Costas6

Όσο προσπερνάνε εμενα ο εξελίξεις Ακόμα περισσότερο προσπερνάνε τη πραγματικότητα τα νούμερα!!
Γράφονται για 2+2 Bel@des και για 4 MMSC!
Ποσα μας κάνουν αυτά? 8-10 billions?
Ο προϋπολογισμός για εξοπλιστικές δαπάνες είναι γύρω στα 500mil
Πάνω από τα μισά πηγαίνουν για τα F16 και θα πηγαίνουν μέχρι το 2027
Από που και πως θα πληρωθούν τα παραπάνω πλοία?
Θα αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες?
Ποίες άλλες δαπάνες θα περικοπούν?
Υγεία? Παιδεία?Δημόσιο? Συντάξεις ? Εξυπηρέτηση χρέους?
Θα μας τα δώσουν τζάμπα μήπως??
Με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα της Ανατολής του Σώρα?
Από έναν,,, άλλον προϋπολογισμό?/
Και τα δάνεια ξέρεις πρέπει να πληρώνονται!!
Για να δω μια ρεαλιστική απάντηση στα παραπάνω!
Όχι άλλος σανός δεν αντέχουμε

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  CKfurious

Γιατί δε γράφεσαι σε ένα σάιτ οικονομοτεχνικών αφού έχεις τέτοιες απορίες;
Δεν είναι κατάθεση άποψης αυτό που διαβάζω, γκρίνια είναι.
Ανάθεμα κι αν έχω καταλάβει τι θα ήθελες να συμβεί. Να μείνουμε χωρίς στόλο επειδή τα πλοία είναι ακριβά;
Ειλικρινά, τέτοια καρμιροφροσύνη σπάνια συναντάει κανείς. Έχεις ένα πρόβλημα για κάθε λύση!

harval
harval
3 years ago
Reply to  Costas6

Ναι ,να πάει . Ολο γκρίνια

zap
zap
3 years ago

Και όσο είναι στην δεξαμενή και στον εκσυγχρονισμό, τι θα καλύπτει το κενό που θα αφήνει το πλοίο;
Να το βρουν τα βλήματα στην δεξαμενή θα είναι καλύτερα ε;
Λιγο μας ενδιαφέρουν οι εκσυγχρονισμοι που θα αποφέρουν κάτι σε 3 χρόνια και.. καλό μεν, λίγο έως ελάχιστο δε.
Τωρα τι γίνεται…..

harval
harval
3 years ago
Reply to  zap

Τώρα,φίλε μου ,όπως σου απάντησα ήδη σε άλλο αρθρο,ούτε μεταχειρισμένες σφαίρες δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε. Με ότι έχουμε λοιπόν.
Ας μην ανησυχούμε όμως ,καθώς οι καλοί μας κυβερνήτες και οι καλύτεροι σύμμαχοί μας θα “βοηθήσουν ” να “τα βρούμε” με τους αγαπημένους γείτονες,να τούς δώσουμε λίγη,ελάχιστη σας λέω,το πολύ 80%,της ΑΟΖ μας και έτσι όλες οι ελίτ θα βρούν τον ύπνο τους.
Λές να είναι τυχαία τα παρακάτω?
Ο Τσαβούσογλου λέει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνομιλήσει με Ελλάδα.
Ο Ακαρ λέει να τα βρούμε για να μην λυπηθούμε
Ο Αναστασιάδης λέει ότι αν πέσουν ντουφεκιές θα εξαφανιστούν από προσώπου Γης οι Ελληνοκύπριοι.
Ο Μητσοτάκης καλεί στο τηλέφωνο Σουλτανο στις 26 του Ιούνη.
Η Αμερική μας υποστηρίζει 100% λεκτικά αλλά πλοία δεν είδαμε ακόμα (είδαμε 4 κρις-κραφτ και με το που τα είδαν και οι Τούρκοι έκλαιγαν….?)
Και οι παραγγελίες εξοπλισμών θα συνεχιστούν διότι είναι πολλά τα λεφτά.Και για τους πωλούντες και για τους μιζαδόρους……

dim73
dim73
3 years ago
Reply to  harval

Σε οτι αφορα την ΑΟΖ
Δεν εχω παραλογες απαιτησεις …. ομως, μια τυχων συμφωνια που δεν θα βασιζεται στην λογικη και στο διεθνες δικαιο αλλα σε φοβικα συνδρομα και εξυπηρετηση συμφεροντων θα ανοιξει την ορεξη της Αγκυρας σε βαθμο που δεν μπορουμε να διανοηθουμε.
Επομενως, δεν ειναι αργα για τα εξοπλιστικα ουτε δεχομαι ως δικαιολογια απωλεια κυριαρχικων δικαιωματων με το σκεπτικο οτι οι ΕΔ δεν ειναι στην καλυτερη τους κατασταση (δεν λεω οτι το λες,απλα αναπτυσω τον συλλογισμο μου).
Θεωρω οτι οι ΕΔ εχουν χασει πανω απο το 50% της ισχυος τους …. παρολα αυτα ειναι ακομα αρκετα ικανες και να ανταποκριθουν επιτυχως στην προκληση “αποτροπη”.
Ο Ελληνικος λαος εχει δικαιολογησει πολλα πολιτικα ατοπηματα/λαθη αναλαμβανοντας μερος των ευθυνων(μνημονια, σκοπιανο, πολιτικες ΕΕ κτλ ) … Μια πιθανη λογικη λυση θα την χρεωση μεν αλλα θα την δικαιολογηση δε …. μια ανευ λογικης λυση ακομα και εαν το πολιτικο συστημα ειναι ενωμενο με κοινη σταση και δραση ειμαι σχεδον βεβαιως οτι θα ειναι η αρχη του τελους …. ο Ελληνας με την Τουρκια δεν τα παει καλα …. εχει βιωματα και απωθημενα … εχει βαλει νερο στο κρασι του πολλες φορες σε οτι αφορα την Τουρκια και η αντιδραση του θα ειναι σιγουρη, παθιασμενη και ακραια.
Δεν θελω να σκεφτομαι το τι θα γινει -στο εσωτερικο της χωρας- σε μια ενδεχομενη ηττα μιας πιθανης ΕλληνοΤουρκικης συγκρουσης (οπιασδηποτε μορφης).

harval
harval
3 years ago
Reply to  dim73

Να το πω απλά.Ξυπνήστε. Οι μόνοι που ενδιαφέρονται για αυτην την χώρα είναι οι ένοπλες δυνάμεις πρωτίστως και εμείς εδώ μέσα δευτερευόντως. ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΟΛΕΣ,ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ,Η ΕΕ,Η ΕΛΙΤ της Ελλάδος διάρα δεν δίνουν για δίκαιο,για ορέξεις της Αγκυρας ,κ.λ.π.Αυτοί όμως δίνουν το τελικό Ο.Κ ,το πράσινο φώς για προμήθειες,αγορές,συμφωνίες,πόλεμο. Δεν περνά από το χέρι μας. Μας κοροϊδεύουν κατάφατσα. Ο τελευταίος πολιτικός Ελληνας και πατριώτης έχει πεθάνει και δεν λεγόταν Ανδρέας.
Για αυτόν τον λόγο έχουμε πανάκριβα υποβρύχια χωρίς τορπίλες,εξαιρετικά και αρκετα F16 Bl52+ με ελάχιστους Aim120 c5/7,Harm,154,χωρίς αυτοπροστασία για αιώνες,πανάκριβα Leo Hell χωρίς σύγχρονα πυρομαχικά,αδειους σωλήνες MLRS και πολλά άλλα. Και προσπαθούν οι ηρωες των ενόπλων δυνάμεων να πετύχουν στόχο με SST-4,Maverick,κουφέτα,πέτρες,προσπαθούν να βγάλουν για περιπολία και αποστολή τις “S” ,προσπαθούν να πετάξουν τα Χιουι για να κάθονται ημιάχρηστα τα NH90.
Ας μου εξηγήσει ένας λοιπόν γιατί οι ίδιοι πολιτικοί ,με την ίδια νοοτροπία θα κάνουν κάτι τώρα.

chriss8
chriss8
3 years ago
Reply to  zap

Η πικρή αληθεια είναι ότι αυτό το ημίχρονο το έχουμε ήδη χάσει.
Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να εξοπλιστούμε για το μεθεπόμενο επεισόδιο.

harval
harval
3 years ago
Reply to  chriss8

Δεν υπάρχουν επόμενα επεισόδια. Το πίστευα και εγώ πριν πάρα πολλά χρόνια. (είμαι 60). Οι Τούρκοι έχουν πεισθεί πλέον ,με αποδείξεις,ότι ούτε με σφεντόνα δεν τολμάμε να τους χτυπήσουμε. Δεν μιλώ για κανα “τρελό” πιλότο που τα πήρε στο κρανίο ,μιλώ για την πολιτική βούληση να έχουμε πραγματική κόκκινη γραμμή καθώς και πολιτικό/εθνικο σθένος να μαχηθούμε για αυτήν. Και αυτά δεν τα έχουμε ….Ο αγώνας τελείωσε. Καλό είναι να το καταλάβουμε. Οι εξοπλισμοί γίνονται για το φαγοπότι ξένων και Ελλήνων. Και θα συνεχίσουν να γίνονται. Για τον λόγο αυτόν βλέπεις υποβρύχια χωρίς τορπίλες,άρματα χωρίς οβίδες,αεροπλάνα χωρίς αυτοπροστασία. Και γιατί να έχουν ? Θα χρησιμοποιηθούν ? ΟΧΙ-ΠΟΤΕ είμαστε ειρηνικοί εμείς,συγκαταβατικοί,υπομονετικοί,αγαπάμε την σταθερότητα της περιοχής,νόμιμοι,ηθικοί ,δεν απαιτούνται όπλα για την ηττοπάθεια ντυμένη με ωραία λόγια.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  harval

Αυτό που δεν ξέρουν ακόμα οι Τούρκοι-ούτε εμείς- είναι το τι αντίδραση θα υπάρξει αν χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους. Για τις έως τώρα προκλήσεις τους, οι αντιδράσεις είναι οι δέοντες. Στον δυτικό κόσμο ΔΕΝ καταρρίπτεις τα αεροπλάνα που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο σου. Ούτε καν αυτά που κάνουν υπερπτήση. Τα διώχνεις.
Εσείς δλδ αν μπει σκύλος στην αυλή, τον σκοτώνετε; Ή απλά τον βγάζετε έξω;

harval
harval
3 years ago
Reply to  Costas6

Ειμαι ξεκάθαρα εναντίον της βίας,των καταρρίψεων όσες παραβιάσεις και αν γίνονται,εναντίον του πολέμου. 100%
Ομως αν δεν θέλουμε πόλεμο,να θρηνήσουμε θύματα,να πάμε πίσω οικονομικά 50 χρόνια,να χάσουμε και το τελευταίο κυριαρχικό δικαίωμα μας,αν ενδιαφερόμαστε για την ΕΙΡΗΝΙΚΉ ζωή των παιδιών μας πρέπει να έχουμε άριστη αποτρεπτική ισχύ και πολιτική ηγεσία που να εννοεί ότι λέει,να ενεργεί έγκαιρα για να προλάβει τετελεσμένα,χρόνια πρίν και όχι 2 μήνες ,να εξοπλίζει ένοπλες δυνάμεις με έξυπνο ,πλήρη,τρόπο χωρίς παλινωδίες και κυρίως την στιγμή που πρέπει και όχι να παραγγέλνει τώρα πλοία που θα παραλειφθούν 2022 και 2024 ενώ οι φίλοι μας σκοπεύουν να πάνε να τρυπήσουν νότια της Κρήτης κατά τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη.
Οταν αγοράζεις όπλα τα αγοράζεις με την λογική ότι ΑΝ Χρειασθεί,θα τα χρησιμοποιήσεις. Αν τα αγοράζεις έτσι για να “βυθίσεις το Χώρα”,να “παίξεις σημαιούλες στα Ιμια”,να “πάει περίπατο το 40% της Κύπρου”,να “βρεις” λύση σε ΑΟΖ τότε είναι προτιμότερη η παρακάτω λύση. Δεν αγοράζεις τίποτα ,σου μένουν τα δισεκατομμύρια (δεκάδες),δίνεις κάμποση κυριαρχία σε Τούρκους (π.χ 50% ΑΟΖ,ένα έως τρία νησάκια,καμιά ένωση με ΑΟΖ Αιγύπτου και Κύπρου,αποστρατικοποίηση νήσων) ,κάνεις ένα καλό συμβόλαιο προτεκτοράτου (π.χ με Γαλλία,Γερμανία,Αμερική,Ρωσία,Κίνα…..) και όλα τέλεια.
Εγώ έχω πρόβλημα με την κοροϊδία της Ελίτ και με το ότι οι περισσότεροι αναγνώστες έχουν κατατροπώσει τους Τούρκους με καταπληκτικές στρατιωτικές προμήθειες.

Last edited 3 years ago by harval
Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  harval

Αυτά τα προβλήματα είναι γνωστά ως παθογένειες 30ετίας, δεν είναι σημερινά. Απλά το πολιτικό μας σύστημα αδιαφορούσε και θεωρώ πως πρόσφατα αντιλήφθηκαν και οι ίδιοι πως υπάρχει όντως ρεαλιστική απειλή από την Τουρκία.
Επομένως, δεν έχει γίνει σωστή δουλειά στην αποτροπή, με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση.
Μετά την αποτροπή (που αποτύχαμε) όμως, υπάρχει κι άλλο στάδιο, αυτό του να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Εδώ βρισκόμαστε τώρα και δεν είναι λάθος οι μέχρι τώρα κινήσεις. Ένα επεισόδιο εξυπηρετεί την Τουρκία και όχι εμάς αυτή τη στιγμή.

harval
harval
3 years ago
Reply to  Costas6

Δεν πρέπει να γίνει κανένα επεισόδιο τωρα. Ούτε μύτη.
Να πορευτούμε με ότι έχουμε,με προσοχή και ηρεμία.
Αλλά άν κατά Οκτώβρη μεριά ,μπουν στα δικά μας τα νερά και αρχίσουν έρευνες και τρυπήματα? (Και θα το κάνουν)
Τότε τι λές ότι θα κάνουν κατά σειρά προτεραιότητας οι παρακάτω?
α) Η Κυβέρνησή μας
β) Οι Αμερικάνοι και όλοι οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοί μας
γ) Η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εγώ λέω ότι θα πουν ,ρε παιδιά καθήστε στο τραπέζι να τα βρείτε και εμείς εδώ είμαστε.
Και στο τραπέζι τι να βρούμε? Να τα χωρίσουμε στην μέση ,ώστε και οι 2 να είμαστε χαρούμενοι,τα 1000 που ζητά η Τουρκια με τα 0 που ζητάμε εμείς. Κανένα πρόβλημα .Θα χάσουμε 500.
Τότε να μας δώ λοιπόν.
Γιατί αν είναι να χάσουμε 500 χωρίς να πέσει σφαίρα γιατί να ξοδευόμαστε δισεκατομμύρια?
Για να έχουμε να λέμε εδώ μέσα Bellara ,οχι ρε CLS,οχι ρε καλύτερα τα CCSM, μα τι λές τώρα τα “πλοιαρέξ” είναι τα καλύτερα και τζάμπα βρέ παιδί μου,και τα δίνουν μαζί με τους “Αντιπυραυλέξ.” ??
Υ.Γ
Συνονόματε είμαι 60 χρονών,διαβάζω την πτήση από το νο.1 (F-18) και έχω λίγες ελπίδες και από την παρούσα κυβέρνηση.

Last edited 3 years ago by harval
GK21
GK21
3 years ago
Reply to  chriss8

Οταν λες πρωτο ημιχρονο εννοεις ΑΟΖ και ανατολικη Μεσογειο και οταν λες μεθεπομενο επεισοδιο εννοεις Εβρος και Αιγαιο.Αν αυτο ειναι που θελεις να πεις,σου χρωσταω μια θετικη ψηφο.

chriss8
chriss8
3 years ago
Reply to  GK21

Δεν τα λέμε αναλυτικά γιατί είναι επώδυνο….

GK21
GK21
3 years ago
Reply to  chriss8

Κακως.Υπαρχουν ακομα καποιοι ρομαντικοι που πιστευουν πως αν οι Τουρκοι στειλουν γεωτρυπανο νοτια της Κρητης η ανατολικα της Ροδου,η Ελλαδα θα παει να το διωξει.Δεν ειναι κακο να αρχισουν να ξυπνανε σιγα-σιγα…..

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  GK21

Τι σε κάνει να πιστεύεις το αντίθετο;
Έχει συμβεί ΟΛΕΣ τις προηγούμενες φορές.

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  Costas6

Δείτε τι είπε ο Τσούκαλης. Αυτή είναι η πολιτική της χώρας , αν και προς το παρόν αδυνατούν να μας το “πουλήσουν” με πειστικό τρόπο.
Όλα τα άλλα είναι για το θεαθήναι και για να συμμετέχουμε στον τζίρο της διεθνούς πολεμικής βιομηχανίας.

harval
harval
3 years ago
Reply to  Costas6

Αρα Κωστα συμφωνείς ότι θα συμβεί και τώρα? Πρός τι οι εξοπλισμοί λοιπόν?

chriss8
chriss8
3 years ago
Reply to  GK21

Κοιτά, δεν θέλω να πιάσω την ακραία θέση. Από το “κάνω λιτανεία για να φυσήξει βοριάς και να πάρει το γεωτρύπανο” μέχρι το “πάω για ολοκληρωτικό πόλεμο”, υπάρχουν πολλά ενδιάμεσα στάδια.
Θέλω να πιστεύω ότι κάποια από αυτά είμαστε έτοιμοι να τα κάνουμε!

harval
harval
3 years ago
Reply to  chriss8

Εμείς ίσως. Η Ελληνικές κυβερνήσεις ποτέ.

harval
harval
3 years ago
Reply to  GK21

Μια πολυ μικρή διόρθωση. Ο Εβρος και το Αιγαίο είναι το επόμενο επεισόδιο. Το μεθεπόμενο ουτε θέλω να το σκέπτομαι.

Pyriflegethwn
Pyriflegethwn
3 years ago
 1. Για να λέτε ότι αν όλα πάνε καλά θα δούμε εκσυγχρονισμό αρχές 21, η εμπειρία λέει τέλη 21..
 2. Η παράγραφος για τις καλές επιλογές του ΠΝ έρχεται σε αντιδιαστολή με την παρακάτω διαπίστωσή σας ότι τα p3 έφαγαν κρίσιμα κονδύλια. Και αυτό θίγουμε συνέχεια αρκετοί αναγνώστες. Επίσης θα μπορούσαν να υπάρχουν 1-2 άτομα που τόσα χρόνια έπαιρναν άρτιες αποφάσεις εξοπλισμών αλλά να συνταξιοδοτήθηκαν και οι νέοι να μην είναι ωραίοι αλλά μοιραίοι..
 3. Μόνο εγώ διαβάζω αλλιώς αυτό που λέτε; Δηλαδή για άλλη μια φορά θα μας φορτώσουν μια παραγγελία με πολιτικά κριτήρια και το ΠΝ μην έχοντας άλλη επιλογή πάει τουλάχιστον να πάρει ευρύτερο εκσυγχρονισμό για τις MEKO..
 4. Πρέπει να δούμε αν θα υπάρξει κάποια άμεση ενδιάμεση λύση γιατί με έστω και μία meko εκτός νερού τα πράγματα δυσκολεύουν τραγικά…
 5. Τι γίνεται με τις τορπίλες θα μας πει κάποιος;
VAGGELAS
VAGGELAS
3 years ago
Reply to  Pyriflegethwn

Πολύ σωστά τα γράφετε και εξαιρετικά εύστοχα παρατηρείτε αγαπητέ!!! Με προλάβατε για τα P-3. Η απόφαση αυτή θα στοιχειώνει για πολλά χρόνια το ΠΝ. Οι ευθύνες της τότε ηγεσίας τεράστιες, καμία τέτοια απόφαση δεν θα μπορούσε να παρθεί χωρίς σχετική υπηρεσιακή εισήγηση. Από το άρθρο κράτησα μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο της πολυτυπιας. Μάλλον δεν μαθαίνουμε ως λαός. Και κάτι τελευταίο για τα διαδικαστικά, ας πάρουν ότι θέλουν, ας πάρουν από όπου θέλουν, ΟΦΕΊΛΟΥΝ να κινηθούν ταχύτατα, ακόμα και με αλλαγή της σχετικής Νομοθεσίας εάν αυτό απαιτείται!!!
Καλό βράδυ σε όλους.

Mageiras
Mageiras
3 years ago

Δλδ να δώσουμε ένα κάρο λεφτά για 4 πλοία που ΔΕΝ μας κάνουν και το τυράκι είναι ο εκσυγχρονισμός πλοιων που θα αγγίζουν τα 30 χρόνια υπηρεσίας και μάλιστα ως επιχείρημα αναφέρεται ότι αυτό θα συμφέρει και την ανάδοχο εταιρεία?
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ MMSChips ΛΕΜΕ!!!
Μιλήστε κυριε πρεσβη για FFG(X) αν θέλετε…

flatspin
flatspin
3 years ago
Reply to  Mageiras

Αν η διαμορφωση τους ερθει στα μέτρα μας, δεν θα ειχα αντιρρηση να σου πω την αληθεια. Επίσης βεβαια αν κοστιζουν και σαφως παρακάτω, ειμαι διατεθειμενος να βαλω νερο στο κρασι μου, προκειμενου να παρουμε και καμια μονάδα παραπάνω.
Μην ξεχνάμε πως μας λειπουν και τα νούμερα, οχι μονο η ποιοτητα. Καπως θα πρεπει να φτάσουμε τις 16 κύριες μονάδες (αμα θελουμε ανατολικη μεσογειο)

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  flatspin

Αν πεσει πολυ η τιμή… Αλλά μιλάμε για γενναία πτωση ώστε να φτάσει τα επίπεδα μέτριας κορβετας όπως και είναι να το συζητήσουμε, οκ… Αλλιώς ακόμα και μια FFG(x) σε διαμόρφωση ASW όπως γράφω και παρακάτω ίσως να συμφέρει περισσοτερο.

Georgios
Georgios
3 years ago
Reply to  flatspin

@flatspin νούμερα κάνεις και με συνέχιση της παραγγελίας των TΠΚ με πρόσθετες Super Vita.

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Mageiras

Γιατί δεν μας κάνουν τα MMSC μας ξανά γραφεις>?
Σίγουρα δεν είναι πλοία αεράμυνας!!
Όχι ότι είναι οι bel@des!!
Για τιςffgX : είναι πολύ ακριβές για το πορτοφόλι μας όπως και οι bEL@DS
Οι Αμερικανοι το γνωρίζουν αυτό και προωθούν κάτι πιο κατάλληλο για εμάς
Τα πλοία είναι εξέλιξη των LCS
Ότι προβληματικό είχε βρεθεί πρέπει να έχει diortvthei
Οι Σαουδάραβες έχουν ήδη πληρώσει το κόστος ανάπτυξης
Μέχρι και CAPTAS 4 μπορεί να φέρουν

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  CKfurious

Είναι πολύ ακριβά γι’αυτά που προσφέρουν.
Οι FFG (X) είναι ακριβές στην διαμόρφωση των Αμερικανών χωρίς να προσφέρουν διαφορά σε σχέση με τις Μπελαρά (τις θεωρώ σε σημεία και κατώτερες) ενώ σε διαμόρφωση ASW με ένα φθηνό AESA ραντάρ και μονό 8κελο εκτοξευτή ίσως βγουν φθηνότερες των MMSC αλλά και με τεράστιες δυνατότητες μετέπειτα εκσυγχρονισμού, απόκτησης μεταχειρισμένων, ανταλλακτικών κτλ χώρια την ανωτερότητα τους ως κατασκευή.
Το ότι οι καλοί μας Αμερικανοί προωθούν το καλυτερο για μας που λες το λαμβάνω ως αστείο. Βασικά μάλλον το αντίθετο προσπαθουν…

ANDREW
ANDREW
3 years ago
Reply to  CKfurious

Ωραια θα σου πω γιατι κατα την αποψη μου ειναι προβληματικες για τον ελληνικο στολο.
Μπορουν να φερουν μονο συρομενο σοναρ και οτι δουλεια κανει το ελικοπτερο που θα τις υποστηριζει. Ακριβως γι αυτον τον λογο δεν μας κανουν. Προτιμω να βασιζομαι σε ενα σοναρ το τροπιδας παρα σε ενα ελικοπτερο που μπορει να μη το συντηρησουμε οταν πρεπει (στην ελλαδα ειμαστε) και θα μειωθει η αξια του πλοιου στον τομεα αυτο.
Επισης με δυσκολια ετσι οπως τα εχουν χωραει 4 vls.
Mπορει να πω βλακεια, αλλα νομιζω οτι δεν φερνει τορπιλες.
ram φερνει η mmsc, οπως και πυραυλους επιφανειας.
Η belada οπως την αποκαλεις εχει 4 vls, ecm, ram, strales, καλυτερο ρανταρ, τορπιλες, σοναρ τροπιδας, σοναρ συρομενο, ελικοπτερο 10 τονων, exocet.
Σαν πλοιο ειναι λοιπον πιο ολοκληρωμενο. Μονο με ffgx θα πρεπει να μιλησουμε με τους αμερικανους σε οτι εχει να κανει με το στολο. Αλλα εγω δεν θα περιμενα καν το 30+. Θα πηγαινα μακρον και θα του ελεγα 4 + 2 bel, και 9 gowind, c sword. Θα ειναι πλοια που θα παιρνουν τα 9 essm, aster 30, scalp, ram, ecm, sonar τροπιδας, σοναρ συρομενο, ελικοπτερα και η πιστοποιηση στο σετις των essm εχει γινει ηδη. Ακόμα και στις bel με τι επιπλεον παραγγελιας τους ισως έβρισκαν χώρο μέχρι για έναν mk41 ή 3 ΕxLS ή κάπου έναν ADL μκ41 της bae. Mε τετοια αγορα σου εδιναν f21 τορπιλη και μαζι την πιστοποιηση της, θα λυνοταν το προβλημα με τα mirage και τους πυραυλους τους και ίσως αμα γινεται θα σου εβαζαν και τους scalp στα υποβρυχια.
Η αγορά των bel (aster 30) είναι δεδομενη και δεν συμφερει να μοιρασεις τον στολο για να μην κλαψει η lockheed. Ενα πυραυλο περιοχης θα εχεις. Οι αμερικανοι ας βγαζουν λεφτά απο τα ελικοπτερα, απο τους essm, αποτην αεροπορια και από πατριοτ. Και μην φερεις παλι ως αντιλογο τα 500 εκ προυπολογισμο. Ειτε αγορασεις με fms είτε αγορασεις γαλλικα με 500 εκ δουλεια δεν γινεται. Οι αγορες δεν πρεπει να σταματησουν σε 4 πλοια και φ35 μετα. Θελουμε αλλαγη όλου του στολου και πρεπει να κανουμε deal με τους γαλλους και σααρ με τους ισραηλινους. Επομενως αυξανεις προυπολογισμο και δεν πετας τα λεφτα σε οτιδηποτε αλλο εκτος της αμυνας. Ειπαμε οι αμερικανοι θα παρουν απο πατριοτ, φ35, nsm, lrasm, f16 viper και f16 block 30 που πρεπει και αυτα να αναβαθμιστουν για να ανεβουν οι οροφες. Επισης εχουν τα ελικοπτερα. Δεν γινεται να σε δανειζει η ευρωπη και εσυ να αγοραζεις μονο αμερικανικα και να μην αγοραζεις απο αυτον που σε εχει στηριξει απεναντι στους γερμανους. Πως θα ηταν να ήταν και οι γαλλοι σαν τους ολλανδους απεναντι μας? Αρα, καποια πραγματα πρεπει να ξεπληρωθουν ειδικα όταν βγαινεις πιο ωφελημενος απο τα γαλλικα όπλα. Ακριβα μπορει να ειναι και οι δοσεις να μην ειναι πολλες, αλλα σαν οπλα μας δινουν αυτα που κανουν τη διαφορα. Τι να τις κανω τις δωσεις των αμερικανων, εαν λειπει η ποιοτητα σε πολλα πραγματα. Αυτο πιστευω.
Περιμενω να ακουσω την αποψη σου.
Καλο βράδυ.

Stavrogin1
Stavrogin1
3 years ago
Reply to  ANDREW

αν δουμε 4 vls σε MMSC να μου τρυπήσεις τη μυτη, 2 θα δούμε που ειναι 32essm2, όχι και άσχημα. εκεινο που φοβάμε σε αυτα τα πλοια ειναι η συντήριση και η πολυτυπία που φέρνουν.

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Stavrogin1

1 8cell MK41 = 4*8= 32 ESSM
2 8 cll MK41=2 *3=??

Stavrogin1
Stavrogin1
3 years ago
Reply to  CKfurious

φταίει που ήμουν άρρωστος στην προπαίδεια του 4

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  ANDREW

Η ένσταση σου είναι στο hmsonar?
Έχει γραφει πως έχει μειωμένη απόδοση λόγο θορύβου του ιδιου του πλοίου ιδιαιτερα σε υψηλές ταχύτητες
Για προστασία από επερχόμενες τορπίλες υπάρχουν αλλα συστήματα
Οι επιχειρήσεις γίνονται με το συρόμενο σε χαμηλές ταχύτητες<12 knots και με το ελικόπτερο
Για τις Bel@des τα έχουμε πει δεν έχω χρόνο να επαναλαμβάνομαι
Για τις F21: Πάλι το όπλο δεν είναι πιστοποιημένο στο CMS των 214
Έχει ένα ενδιάμεσο interface το MIGAL
Οι Γάλλοι λένε πως δουλεύει αλλα το Ναυτικό μάλλον έχει τις αμφιβολίες του
Ποσα χρονια πρέπει να περιμένουμε για τις F21?
Ενδιάμεση λύση μπορεί να προσφέρουν?

ANDREW
ANDREW
3 years ago
Reply to  CKfurious

Ωραια θα προσπαθησω να το γραψω οσο πιο αναλυτικα μπορω. Σε πολλα μπορει να κανω λαθος, γιατι ακομα μαθαινω τα βασικα και ακομα και εκει υστερω.
Πιστευω πως απ τη στιγμη που το ναυτικο μας χρησιμοποιουσε σοναρ τροπιδας και απ τη στιγμη που επελεξε τις bel που και αυτες εχουν, τοτε αυτο κατι σημαινει. Αλλα πες πως μονο το συρωμενο αρκει για τις mmsc. Το θεωρω λαθος επιλογη, γιατι ταυτοχρονα σου λενε πως θελει στανταρ και ενα ελικοπτερο για υποστηριξη. Ειναι αλλο να εχει 2 σοναρ + ελικοπτερο και αλλο 1 σοναρ και το ελικοπτερο. Επισης, εαν συνεχιουμε με τα ιδια μυαλα, τι θα γινει εαν καποια στιγμη δεν εχουμε συντηρησει, αναβαθμισει τα ελικοπτερα που θα τις συνοδευουν?
Επομενως η mmsc για μενα χανει στον ανθυποβρυχιακο τομεα. Βεβαια εχει ενα συστημα για την αντιμετωπιση τορπιλων. Περαν του ανθυποβρυχιακου χανει στο ρανταρ. Εχει τη μιση εμβελεια του seafire. Επισης, αν και πιστευω οτι το πλοιο αυτο θα μπορουσε να ειναι πολυ καλυτερο, κατι εχουν κανει λαθος και το εχουν χαντακωσει. Δεν γινεται στην τελευταια (3) διορθωση του προτζεκτ να εμφανιζεται ενα vls mk41 πισω και τα κελια του να ειναι 4 απ τη μια πλευρα και 4 απ την αλλη. Μετα εχει δυο vls mk41 μπροστα και ισως θα μπορουσαν να βαλλουν αλλα δυο vls και να πανε πισω τους ssm. Γενικα σαν πλοιο το αδικησαν και με 3 vls, χωρις σοναρ τροπιδας και μιση εμβελεια ρανταρ δεν μου γεμιζει το ματι. Η mmsc θα επρεπε να τη συζηταμε μονο εαν ειχε σοναρ τροπιδας και ρανταρ σαν των μπελ. Τοτε ανετα θα μπορουσαν να αντικαταστησουν ολες μα ολες τις s και ας ειχαν 3 vls. Θα επαιρναν 32 essm μπλοκ 2 και 16 sm2. Γιατί ομως να παρεις ενα πλοιο που δεν εχει καλυτερο ρανταρ, οταν ηδη εισαι ενα ημα πριν παραγγειλεις τις μπελ που εχουν καλυτερο και απ την αλλη εχουν τον αστερ 30. Δηλαδη θα βρεθουμε ξαφνικα με 2 πυραυλους?
Αλλο αρνητικο για εμενα ειναι οτι δενομαστε πολυ με την αμερικη. Δεσμευομαστε σε εναν στολο καθαρα αμερικανικο για αλλα 40 χρονια, ενω μπορουμε την ιδια στιγμη να κανουμε την υπερβαση του αιωνα. Εαν παμε σε αμερικανικο στολο, θα δεις μετα και στην αεροπορια να φευγουν καποια στιγμη τα mirage. Αρα θα μεινουμε και εκει με τον θειο. Στον στρατο ξηρας παλι στην ιδια κατασταση θα ειμασε. Ή γερμανικα ή αμερικανικα μεταχειρισμενα με τιποτα καινουργιο και μια αναβαθμιση στα mlrs και στους patriot στη καλυτερη.
Συνεπως, πιστευω πως εαν κανουμε υπερβαση και παμε στα γαλλικα σε σοβαρη παραγγελια και οχι μονο 2 μπελ και πιο ολοκληρωμενο στολο θα εχουμε και η επομενη προσφορα των αμερικανων στην αεροπορια ή στον στρατο ξηρας θα ειναι πολυ ωφελιμη για αυτα που θα μας προσφερει σε καλυτερη τιμη. Ξερεις τι ειναι για μια χωρα σαν την αμερικη να χανει ενα ναυτικο της μεσογειο που ηταν καθαρα αμερικανικο στα οπλικα συστηματα? Θα ταρακουνηθουν πολυ.
Σκεψου ποσο καλυτερη θα ηταν η προταση για τους πατριοτ, οταν θα ξερουν οτι εχεις στην κατοχη εναν aster 30 και μπορεις να πας πιο ευκολα σε samp/t.
Σκεψου, πως εαν επιμεινεις γαλλικα στο στολο, τα mirage και θα αναβαθμιστουν και θα μας δωθει ευκαιρια για rafale στο μελλον. Πραγμα που σημαινει οτι η πιτα τους μικραινει και στην αεροπορια. Και θα σουν κανουν καλυτερες προσφορες και θα σου αποδεσμευουν οπλα που μεχρι πρωτινος δεν τα βλεπαμε ουτε στα ονειρα μας.
Ετσι το βλεπω λοιπον. Μπορει οι γαλλοι να μην μπορουν να δωσουν fms οπως οι αμερικανοι, ποιοτικα ομως δινουν οπλα που ειναι τελειως αγνωστα στους τουκους και κανουν τη διαφορα. Επισης, ειναι πιο σταθεροι συμμαχοι. Ξερουμε οτι κανεις δεν θα ερθει να πολεμησει για εμας, αλλα τουλαχιστον σε πολιτικο επιπεδο και σε επιπεδο διπλωματας, για τις δυνατοτητες που εχουν σαν χωρα μας βοηθανε περισσοτερο. Οι αμερικανοι ειναι 50/50. Ναι μεν η γραφειοκρατια των ηπα κανει πολλες φορες τωρα τελευταια δηλωσεις που ειναι υπερ μας, αλλα εχεις και εναν προεδρο που εχει επιχειρηματικα οφελη με τον ερντογαν και οχι με την κυριακο.
Αρα, βλεποντας τη κατασταση οσο πιο καθαρα μπορουμε, θα πρεπει να αυξηθει ο προυπολογισμος, να σταματησουν οι σπαταλες, να ανοιξει ενα ταμειο για την αμυνα (να παρουμε εστω οπλισμο για τους στρατιωτες),να μπουν 20 ευρω το διμηνο στο λογαριασμο της δεη, και να ζητησεις απο ευπορους επιχειρηματιες να βοηθησουν. Θελουμε 8 δις για ενα ναυτικο που θα κανει τη διαφορα. Σημαινει πως εαν θελουμε να τα ξεπληρωσουμε σε 10 χρονια θα πρεπει να δινουμε 800 εκ το χρονο. Αρα, ο προυπολογισμος πρεπει να γινει 2 δις, για να διαλεξουν οι αεροποροι μας τι θελουν με την ησυχια τους και τα υπολοιπα να παμε σε αναβαθμιση αρματων, αγορα τομα τομπ, φορτηγων (που θα ηθελα να ειναι γερμανικα, για να κατευνασουμε και τους γερμανους με τοσες αγορες). Απ την αλλη τα γερμανικα δεν ειναι καθολου ασχημα. Πιστευω θα ειναι δυνατες αγορες και αξιοπιστες, αμα τις φροντιζεις και τις συντηρεις στην ωρα τους.
Εαν λοιπον δεν αυξηθει ο προυπολογισμος, ειτε απο αμερικη με φμς ειτε απο γαλλια παλι θα ειμαστε εδω μετα απο 7 χρονια και θα σου λεω πως καναμε βλακεια που δεν πηραμε μπελ και gowind/ csword και εσυ θα μου λες οτι θα επρεπε να ειχαμε παρει και αλλες mmsc και απ την αλλη θα βλεπουμε και αρθρα για ffgx και θα λεμε τι καλα που θα ηταν να εχουμε μπει στις ffgx και να εχουμε αυτες αντι των mmsc. Me 500 εκ το προβλημα δεν λυνεται. Απο εκει ξεκινανε ολα.

Paliouras
Paliouras
3 years ago
Reply to  CKfurious

Αυτο που λεει 4 δις για 4 καραβια (εστω + ΜΕΚΟ εκσ) το διαβασες?
Καλυτερα 6 μπελαρες με αυτα τα λεφτα (με μερικες στη γαλλικη διαμορφωση)

sotbak
sotbak
3 years ago
Reply to  Paliouras

σωστός

andreasmp412c
andreasmp412c
3 years ago
Reply to  CKfurious

Θα σου απαντησω κ εγω γιατι δε μας κανουν υποθετοντας οτι για καποιο περιεργο λογο δε θελουμε πλεον sm2 γιατι δε μας απασχολει η αεραμυνα περιοχης (!). Το βασικοτερο οτι κανουν την ιδια δουλεια με μια gowind αλλα στη διπλασια τιμη. Σοναρ κλπ τα παν οι προηγουμενοι. Πολυ κακη αντοχη πλοιου σε πληγματα (αν δε κανω λαθος την κατατασουν στο κατωτερο οριο αντοχης) κ απορω γιατι κανεις δε το αναφερει. Μαλλον γι αυτο τις εκαναν γρηγορες, σε φαση τρεχατε ποδαρακια μου. Υψηλη καταναλωση κ πολλα προβληματα συντηρησης. Το πρεπει να τα λυσανε λογικα δεν ειναι επιχειρημα αλλα ευχολογιο. Κ τελος αν ειναι να δωσουμε 4 δις για 4 mmsc ας δωσουμε 4.5 για 3 μπελαρες. Με ενα πλοιο λιγοτερο θα χουμε πολυ πιο δυνατο ΠΝ

Roger
Roger
3 years ago
Reply to  Mageiras

«ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ MMSChips ΛΕΜΕ!!!
Μιλήστε κυριε πρεσβη για FFG(X) αν θέλετε…»
Σωστός.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Mageiras

The requirement for an Aegis combat system was dropped for cost reasons and the ships will instead feature the TRS-4D AESA air search radar. Unlike the Flight 0 Freedom, the MMSC features two 8-cell Mk 41 VLS that can carry 16 SM-2 or 64 ESSMs in total, as well as an OTO Melara 76 mm main gun, Harpoon Block II anti-ship missiles, torpedoes, and the SeaRAM. It will also have an MH-60R helicopter, ASW sonar suites, and the Link 16 data-link for interoperability with regional U.S. forces.
Αυτή είναι η σαουδαραβική διαμόρφωση και είναι μια χαρά, αν μιλάμε για 1δις το πλοίο με όλα μέσα.
Εξακολουθώ να προτιμώ gowind που είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που θέλουμε, αλλά προφανώς υπάρχουν ευρύτερα δέλεαρ στο ντίλι και αυτή η διαμόρφωση δεν μας χαλάει. Προσωπικά δε θα ήθελα να μπλέξουμε με σμ2. Και 16 κελιά, είναι πολλά για εσσμ2 και λίγα για σμ2. Από την άλλη, κρατάς όλα τα γαλλικά κελιά για αστερ30 αν έχεις 2 πλοία με 64εσσμ2 το καθένα δίπλα σου…

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  Costas6


Αυτή μπορεί να είναι η σαουδαραβική διαμόρφωση αλλά δεν είναι η προτεινόμενη των ΗΠΑ προς εμάς…
Η ΕΠΙΣΗΜΗ πρόταση των αμερικανών ΧΩΡΙΣ να αναφέρεται ναυπήγηση στην Ελλάδα είναι:

 • Κόστος 4,4δις$ (3,971δις ευρώ) για 4 πλοία με όλα μέσα(όχι όμως πυραύλους SM2).

Στο 1δις ευρώ (και όχι δολλάρια)/πλοίο με όλα τα κόστη μέσα (Ξαναλέω όμως ΧΩΡΙΣ κόστος για SM2) μας δίνουν:

 • 1 ΜΚ41 των 8 κελιών
 • Ραντάρ το οποίο ΔΕΝ μπορεί να ρίξει SM2 αλλά χρειάζεται τροποποιήσεις ($$$) και μπορεί να μην συμφωνώ ούτε εγώ στην απόκτησή του αλλά δεν παύει να είναι μέγιστο μειονέκτημα και κάτι που μπορεί να μας στοιχίσει πολύ ακριβά αργότερα.
 • Πουθενά δεν αναφέρεται η ύπαρξη VDS σόναρ!

Οπότε σκέψου με αυτό το ποσό τι παίρνεις και τι άλλη σχεδίαση και με τι εξοπλισμό μπορείς να αγοράσεις…Μπορεί κάποιοι να ξεχνάνε εύκολα,δεν πειράζει εδώ είμαστε να τους τα θυμίζουμε.
Αν τώρα, όπως λέω και πιο πάνω, οι αμερικάνοι ρίξουν (πολύ) την τιμή εδώ είμαστε και τα ξανασυζητάμε
Λινκ:
https://defencereview.gr/ploia-mmsc-gia-to-pn-ochi-to-kostos-den-einai/

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Mageiras

Αυτό δεν είναι “επίσημη” πρόταση, είναι άρθρο 8 μηνών παλιό.
Σόναρ στην καρίνα ΔΕΝ μπαίνει.
1 μκ41 είναι μια χαρά, ειδικά αν έχει και τους εσσμ2 στην τιμή.
Η έλλειψη σμ2 είναι πλεονέκτημα και δεν είναι μόνο το ραντάρ, υπάρχουν δομικά θέματα. Σε κάθε περίπτωση, αν τα κελιά σου είναι λίγα για α/α, καλύτερα να έχουν αστερ μέσα παρά σμ2. Μακρυά ‘πο μας.
Με αυτό το ποσό αγοράζεις 4 gowind 2500 με εσσμ2, τακτικος και σμαρτS. Κομπλέ asw και μπορεί να σου βγει και κάνας Α70 στο κόστος.
Σαν πλοίο μας ταιριάζει καλύτερα, πολιτικά όμως εξαρτάται από τα υπόλοιπα δέλεαρ.

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  Costas6

Ειναι άρθρο για την επίσημη προταση των Αμερικανών πριν 8 μήνες. Και όχι δεν είναι μια χαρά τόσα λεφτά για οχτώ κελιά χωρίς vds

Nikolaos
Nikolaos
3 years ago

Με αφορμή μια κατ’ αρχήν θετική πληροφορία (δε μιλώ για “εξέλιξη”, διότι δεν πιστεύω πλέον το παραμικρό), ήρθε η ώρα να πούμε μερικά πράγματα έξω από τα δόντια:
Η σημερινή κυβέρνηση, με τη χώρα να έχει επαρκή πιστοληπτική ικανότητα, έκρινε ότι ο κορμός του στόλου αξίζει 140-160 εκατομμύρια. Η κυβέρνηση του 2014 (δηλαδή η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου), μια κυβέρνηση που ανέλαβε τα ηνία το θέρος του 2012 με την Ελλάδα στον αναπνευστήρα και μεταγωγικά α/φ να φέρνουν στη χώρα παλέτες από ευρώ εκ Φρανκφούρτης για να μη φανεί ότι οι τράπεζες είναι αφερέγγυες (η αφερεγγυότητα τράπεζας είναι ως γνωστόν αυτοεκπληρούμενη προφητεία …. πίστεψέ την, και έγινε …), με τους εταίρους να επιβάλλουν όρους απίστευτης σκληρότητας, προσπαθώντας σαν όρνεα να αρπάξουν μια ευκαιρία για τα συμφέροντα που θεράπευαν επιβάλλοντας τις πλέον ετερόκλητες, παράλογες και ζημιογόνες για την ελληνική εθνική οικονομία διατάξεις νόμων (π.χ. για το … φρέσκο γάλα του ενός μήνα, ώστε να μπορούν οι ψηφοφόροι του κ. Ντάισελμπλομ να εξάγουν με βυτιοφόρα την παραγωγή τους σε μας, αφανίζοντας την κτηνοτροφία μας), με τα ημέτερα όρνεα εσωτερικού να δίνουν σε δικηγορικά γραφεία περιωπής τα … μπιλλιετάκια τους με τις … παραγγελιές τους για διατάξεις νόμου που τους εξυπηρετούν και τα γραφεία να τα προωθούν, με το αζημίωτο φυσικά, στα όρνεα της τρόικας, με τον κόσμο στα κάγκελα, με τα κομματίδια των thugs αλλά και wannabe statesmen από το κοινό payroll των πειρατών – masters of the puppets στην ακμή τους και με τις αγωραπωλησίες στο χρηματιστήριο συνειδήσεων στο peak, στην περίοδο αυτή λοιπόν της απόλυτης εξάρτησης της Ελλάδος από τους διεθνείς δανειστές, μια περίοδο ζοφερή, στην οποία η σημερινή ικανή κατά τα λοιπά κυβέρνηση αμφιβάλλω αν θα είχε σταθεί, οι δύο εθνικής ατζέντας κυβερνήτες, που ενταφίασαν δια παντός τις (άμετρες) φιλοδοξίες τους και την πάντοτε απωθητική αυτάρεσκη αλαζονεία τους στο βωμό της εθνικής επιβίωσης, φύλαξαν, μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, 400 εκατομμύρια για τον ίδιο σκοπό!
Η σημερινή κυβέρνηση δεν ιεραρχεί σωστά τις ανάγκες τις εθνικής άμυνας. Σε ένα σχήμα αυστηρότατα πρωθυπουργοκεντρικό, η προσωπική πολιτική ευθύνη του Πρωθυπουργού είναι αυταπόδεικτη. Δεν στηρίξαμε τον Πρωθυπουργό με όλες μας τις δυνάμεις (δεν εννοώ απλώς προσωπική ψήφο, αλλά κινητοποίηση εκατοντάδων ίσως, που ως επί το πλείστον δεν είχαν ξαναψηφίσει ΝΔ, και πλέον δεν σκέφτονται να ψηφίσουν κάτι άλλο) στην εσωκομματική τιτανομαχία με το δυσώδες έλος του εσωκομματικού κατεστημένου και τους αδιστακτους καγκεμπίτες, αλλά και σε όλη την περαιτέρω πορεία, για να δούμε τώρα μια άλλη εκδοχή του κ. “θα το ρισκάρουμε” στα πράγματα. Οι επίκαιρες αποκαλύψεις για το παρακράτος της προηγουμένης εξουσίας (γνωστές βέβαια στην έσχατη λεπτομέρεια σε μας τους παροικούντες, από ετών ήδη …) δεν θα πρέπει να δημιουργούν μια αίσθηση παντοδυναμίας. Ο κ. Πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει διδαχθεί δύο πράγματα από τη θητεία του πατέρα του: Πρώτον, ότι ακόμη και ένας μέγας θιασώτης του διαλόγου με την Τουρκία εξάντλησε κάθε περιθώριο της – πολύ ασθενέστερης τότε – εθνικής οικονομίας για εξοπλισμούς, γνωρίζοντας ότι διάλογος δεν γίνεται από θέση μειονεξίας. Και δεύτερον, ότι όταν η θαυμαστή πράγματι μεταρρυθμιστική του ατζέντα εκφυλίστηκε σε ένα μείγμα α) ασυδοσίας σε λογής υποκινητές του διχασμού των Ελλήνων, που αυτοδικούσαν στους δρόμους, ζητούσαν δικαίωση εκπτώτου Βασιλέως και Απριλιανών, ανέσυραν από το χρονοντούλαπο αμαρτωλές ιστορίες από τα συνοδικά πράγματα της Εκκλησίας κλπ, β) εθνικώς ανεύθυνης φιλολογίας περί αποστρατιωτικοποίησης της Θράκης, ονόματος της Μακεδονίας που σε λίγα χρόνια ουδείς θα θυμάται κλπ, και γ) αδικαιολόγητης σπουδής εκποίησης ορισμένων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου χωρίς τις διεθνώς συνήθεις διαδικασίες, που ανέδιδε οσμή θεραπείας συμφερόντων, η κυβέρνησή του κατεδαφίστηκε σαν χάρτινος πύργος, με πρωτοβουλία μάλιστα της πατριωτικής πτέρυγας του ιδίου του του κόμματος, και ανθρώπων που αγωνίστηκαν για να τον κάνουν Πρωθυπουργό.
Η συντηρητητική/φιλελεύθερη παράταξη υπάρχει υπέρ των αναγκών του Έθνους, και δικαιώνεται μόνο όταν εμπράκτως τις υπηρετεί. Δεν είναι αυτοαναφορική παράταξη, ούτε αγγίζει ή απασχολεί κανέναν η επιβίωσή της αν απαρνηθεί την εθνική ατζέντα της. Από την ατζέντα της αυτή ξεστράτισε αρκετές φορές. Το 1958-61 με τη λευκή επιταγή στους γνωστούς μηχανισμούς (εξιλεώθηκε μερικώς με τα “μέτρα ειρηνεύσεως” του 1961, πρώτο βήμα εθνικής συμφιλίωσης …). Το 1966-67 με τον Πιπινέλη (την τιμή της έσωσε ο Κανελλόπουλος, και κάποιοι μαχητικοί υποστηρικτές του, όπως οι – κατά την εμετική “Ακρόπολη” – “ερυθροφρουροί” της ΕΡΕΝ Θεσσαλονίκης, μεταξύ αυτών ο αείμνηστος πατέρας μου). Το 1976 με την προσωπική σταυροφορία Καραμανλή κατά Ανδρεάδη, που τραυμάτισε δια παντός το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Το 1996 με το ανιστόρητο αίτημα Έβερτ για αναβολή της ένταξης της Ελλάδος στην ΟΝΕ, αναγκαίου συστοίχου της ένταξης στην ΕΟΚ/ΕΕ και μόνου δυνητικού αντισταθμίσματος του ελείμματος ανταγωνιστικότητος της ελληνικής παραγωγής. Και το 2004-2009 με την χρεωκοπία και την παράδοση της χώρας στην ανομία. Όποτε συμβαίνει αυτό, μια κρίσιμη μάζα πολιτών εθνικής συνείδησης, με αναφορές στην ατζέντα του χώρου, αλλά χωρίς εξαρτήσεις/στρατεύσεις/παρωπίδες, αναλαμβάνει την κάθαρση. Πάντοτε. Γιατί γνωρίζει ότι είναι καλύτερα να (μα)θητεύσει ο χώρος στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ώστε να επανέλθει σοφότερος, ως αποκούμπι του Έθνους σε μελλοντικές δύσκολες ώρες.
Θα είναι κρίμα να ξαναδούμε κάτι τέτοιο.
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν. Με τον αυτονόητο σεβασμό – πέραν προσωπικών ιδέων και αντιλήψεων – για κάθε πολιτικό χώρο που κάτι συνεισέφερε στην πρόοδο της Πατρίδος, πρόοδο που προφανώς ουδείς χώρος μονοπωλεί.
Θα χαρώ να ακούσω αντίλογο, όχι όμως συνιστάμενο σε ξόρκια και συνθήματα, αναθέματα κατά αοράτων εσωτερικών εχθρών του Έθνους ή λογιστικές/δημοσιονομικές σοφιστείς και αλχημείες στερούμενες ερείσματος στην κείμενη νομοθεσία.

Last edited 3 years ago by bonniesleeman96
chriss8
chriss8
3 years ago
Reply to  Nikolaos

Βασικά οι γαλακτοβιομηχανίες μας, χρειάζονταν ένα γερό ξυλίκη από τις γερμανικές…. με το καρτέλ που έστησαν απλά πίνουν το αίμα του Έλληνα. Δεν το βλέπω λοιπόν τόσο πατριωτικό. Εν μέσω κρίσης και αρνητικού πληθωρισμού το γαλα γινόταν κάθε μέρα πιο ακριβό.
τουλάχιστον με την αποφυγή αυτής της μνημονιακής ρύθμισης που θα έφερνε και τα καλά της ελεύθερης αγοράς, έγινε κάποια συμφωνία κάτω από το τραπέζι που πάγωσε κάπως τις τιμές…

Nikolaos
Nikolaos
3 years ago
Reply to  chriss8

Αγαπητέ μου φίλε, το καρτέλ ήταν προεχόντως (είμαι σε θέση να γνωρίζω από τη δουλειά μου) καρτέλ προμηθείας, κατέτεινε δηλαδή στο στραγγαλισμό των παραγωγών δια της εναρμόνισης των προσφερομένων τιμών, ώστε να μην έχουν εναλλακτικές στην αγορά. Στη λιανική τουναντίον υπήρχε επαρκής διαφοροποίηση τιμών. Τώρα, το να έλθει ο νομοθέτης και να επιβάλλει την παραπληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού ως προς τις ουσιώδεις ιδιότητες ενός προϊόντος (και πού; σε μια Ε.Ε. στην οποία η οδηγία για τις προδιαγραφές των … προφυλακτικών συζητείτο επί 20 έτη πριν ψηφισθεί!) όχι απλώς παρίσταται ξένο προς το σύστημα του δικαίου, όχι απλώς παραβιάζει ενωσιακής περιωπής δικαιώματα του καταναλωτή, όχι απλώς επιτείνει το στραγγαλισμό του παραγωγού, αλλά δημιουργεί το υπόβαθρο για νέα, ακόμη βαρύτερη προσβολή του ελευθέρου ανταγωνισμού στο μέλλον, αυτή τη φορά με τη μορφή της καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσεως (υπό την ειδικότερη έκφανση του predatory pricing): Ο νέος επικυρίαρχος θα πωλήσει (επειδή το μπορεί) και κάτω του κόστους, μέχρι να οδηγήσει τους ανταγωνιστές σε έξοδο από την αγορά, ώστε μετά να καθορίζει κατ’ αρέσκειαν τις τιμές. Να δούμε δηλαδή κάτι σαν την εξόντωση του Sir Freddie Laker από τη British Airways (για να έρθουμε και λίγο σε πιο οικεία χωράφια) σε μερικά χρόνια … Οφείλουμε πάντως να πούμε εδώ ότι οι προσβολές του δικαίου του ελευθέρου ανταγωνισμού είναι εξαιρετικά δυσαπόδεικτες, καθώς (όπως είναι φανερό) οι συμπράττοντες ούτε πρακτικά τηρούν, ούτε συμφωνητικά συντάσσουν.

Stavrogin1
Stavrogin1
3 years ago
Reply to  Nikolaos

παρατηρώ ότι η κριτική σου στον πρωθυπουργό θολώνει ακολουθούμενη από την αναφορά περι του τρέχοντος σκανδάλου. Η κριτική σου στην συντηρητητική/φιλελεύθερη παράταξη θολώνει από το ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και απο το ότι τα ατοπήματα ήταν “ξεστρατίσματα”,δηλαδή μέτριο παιδί αλλά δεν υπάρχει καλύτερο και καλή παράταξη αλλά επιρρεπής στα πάθη. Αυτά κάνουν την κριτική σου ακίνδυνη, την αναιρεί. Η ταυτότητα της συντηρητικής παράταξης μπορεί να έχει διολισθήσει σε βαθμό που να πρέπει να επανεκδοθεί. Τι σημαίνει αυτή η επανέκδοση; πολιτική φιλοσοφία. “Υou have to be lost to find a place that can’t be found in the map” πειρατές της καραϊβικής. Ποια είναι τα όρια οικουμενικού και εθνικού; ποιά ειναι τα όρια μεταξύ ελεύθερης αγοράς και κράτους δικαίου; παραγωγής και περιβάλλοντος; καταναλωτισμού κι αυτάρκειας; μόρφωσης κι εκπαίδευσης, χωρίς τα όρια-σχέσεις δεν υπάρχουν ορισμοί. Όριο=Ορισμός. Αν εισαι έρμαιο στα τρέχοντα πως θα χαράξεις πορεία; Η μικρή Ελλάς είναι σαφώς έρμαιο, κράτος που μιμείτε αψυχολόγητα άλλα κράτη δηλαδή παίρνει το μέρος του κατά τα φαινόμενα ισχυρού αναχρονισμένα. αυτο που απομένει είναι ότι αν κάτι υπερισχύει οικουμενικά, ελευθερη αγορά, παραγωγή, καταναλωτισμός, μόρφωση, τοτε τα 4 αυτά εντως συνόρων συνθέτουν το εθνικό αλλά δεν υπηρετεί απαραίτητα το έθνικό που επι της ουσίας ειναι το ορισμένο απο την πολιτική θέση συμφέρον του λαού. Επόμενο είναι χωρίς ουσιαστικά χάρτη οι πολιτικοί να παραπαίουν στη διαφθορά.
περι παπαγγελοπουλου:
Η ΝΔ κατηγορεί τον παπαγγελοπουλο ότι προσπάθησε να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή και ανακαλυπτοντας παρακράτος Συριζα, ποινικοποιει η ίδια την πολιτική ζωή. Σα να μην αρκει ότι ο Συριζα “ηταν άχρηστος” οφείλει να ειναι κι επικύνδινος ωστε να εξουδετερωθεί, αλλά αυτο στην ουσία του αντι να καταδεικνύει την ΝΔ ως την πλεον κατάλληλη λυση, προδίδει οτι η παράταξη δεν διαθέτει ένα αναμφισβήτητο ρεαλιστικό σύγχρονο αφήγημα που απο μόνο του θα επιβαλλόταν επί των άλλων μνηστήρων της εξουσίας και θα κατεύθυνε με μεγαλύτερη ακρίβεια τα μέλη της κυβέρνησης σε σαφείς πολιτικούς στόχους. Πληγώνουν τον λαό πολώνοντας τον κι ο ένας κι ο άλλος. Αν η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της τι δουλειά έχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας μου να κάνει δηλωσεις αντι να ασχολείται με το μόνο έργο που μας καιει, το έργο της κυβέρνησης.Ας υπάρχει εκπρόσωπος κομματος να κάνει επι του θέματος όσες δηλωσεις θέλει. ο κρατικός λειτουργός οφείλει να κάνει κρατική δουλειά.

Roger
Roger
3 years ago
Reply to  Stavrogin1

«αντι να καταδεικνύει την ΝΔ ως την πλεον κατάλληλη λυση, προδίδει οτι η παράταξη δεν διαθέτει ένα αναμφισβήτητο ρεαλιστικό σύγχρονο αφήγημα»
Ξεκάθαρο σύγχρονο αφήγημα έχει:
«Είμαι περήφανος όταν πηγαίνω σε παρελάσεις και βλέπω την κοινωνία μας να μετατρέπεται σιγά σιγά σε πολυπολιτισμική.»

Roger
Roger
3 years ago
Reply to  Nikolaos

«Σε ένα σχήμα αυστηρότατα πρωθυπουργοκεντρικό, η προσωπική πολιτική ευθύνη του Πρωθυπουργού είναι αυταπόδεικτη. Δεν στηρίξαμε τον Πρωθυπουργό…»
«Είμαι περήφανος όταν πηγαίνω σε παρελάσεις και βλέπω την κοινωνία μας να μετατρέπεται σιγά σιγά σε πολυπολιτισμική.»

npo
npo
3 years ago

Απ΄ ό,τι φαίνεται αντί για Hellénique μάλλον θα πάμε σε Hellenic, τo οποίο νομίζω είναι καλό μια που οι Αμερικάνοι μέσω ONEX επενδύουν στα ναυπηγεία μας ωστε να προστατεύουμε τους γείτονες απο κακά πουτίνια υποβρύχια στις ακτές της λιβύης. Άλλωστε το σημαντικό δεν είναι η ισχύς μας αλλά τι νομίζουμε οτι νομίζουν οι δυτικοί για μας. Οπότε, viva la Hellenic.

photographix
photographix
3 years ago

Πολυ αισιοδοξο θα ελεγα το αρχες 2021

Aerchean
Aerchean
3 years ago

Ενα τρεϊλερ εβαζε κι εβγαζε επι πολλα πολλα χρονια μια βαρκα απο τη θαλασσα.
Σκουριασε κι αυτο εξωτερικα αλλα το ατσαλι του αξονα και της κατασκευης ειχε μεινει ανεπαφο. Οι ζαντες ομως που ηταν απο αλουμινιο οταν καποια στιγμη βγηκανε για να αλλαχθουνε τα λαστιχα δεν ηταν πλεον παρα ενα λευκο οξειδιο με λιγο αθικτο αλουμινιο επανω τους… Μονο το χρωμα τους εμεινε ανεπαφο…

zap
zap
3 years ago
Reply to  Aerchean

Το αλουνινιο δεν σκουριαζει. Οξειδωνεται μεν αλλα εχει τοσο ελαχιστες προσμιξεις σιδηρου που δεν σκουριαζει. Το λευκο οξειδιο που περιγραφεις προστατευει τελικα το υπολοιπο αλουμινιο.

Aerchean
Aerchean
3 years ago
Reply to  zap

Μιλησα για επιφανειακη σκουρια στο σιδερενιο σκελετο και στον αξονα.
Αυτο που λες για την προστασια του εσωτερικου αλουμινιου απο το οξειδιο στην εξωτερικη επιφανεια ισχυει μονο για στατικα φορτια σε θαλασσιο περιβαλλον. Σε δυναμικα φορτια λογω τον μικρορωγμων που σχηματιζονται στην οξειδωση απο την δυναμικη καταπονηση προχωρα σιγα σιγα προς το εσωτερικο μεχρι που τρωει ολο το μεταλλο.

Animades
Animades
3 years ago

Δηλαδή μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα , απο την μία εκτενέστερος και ικανότερος εκσυγχρονισμός των Meko 200HN,(καλοδεχούμενος) με μια φρεγάτα όμως κάθε φορά εκτός … και απο την άλλη με το ζόρι LCS !!
δεν ξέρω αν πρέπει να χαρώ ή να στεναχωρηθώ ….

Last edited 3 years ago by linetterawlings
Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  Animades

Ρε παιδιά αυτή η επιμονή στα LCS μόνο σε μένα πλέον φαντάζει ύποπτη? Και μιλάω για την συμπεριφορά των Αμερικανών, δεν κάνω μομφή προς το περιοδικό…

Last edited 3 years ago by nannettefilson3
Georgios
Georgios
3 years ago
Reply to  Mageiras

είναι προφανές ότι εν όψει των FFG θέλουν να τα ξεφορτωθούν.

Astrachan
Astrachan
3 years ago

Είπα κι εγώ Κυριακή βράδυ δεν θα βγει άρθρο. .
Συμφωνώ σε όλα τα παραπάνω και μακάρι να υλοποιηθούν.
Κάπου πρέπει να χωρέσει στο μέλλον και η πρόταση της ΑLS.
Να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, να έρθει η πρέσβειρα και να προωθηθούν και τα υπόλοιπα θέματα (ΤΟΜΑ).
Κάποια στιγμή περιμένουμε να βγάλετε κι ένα άρθρο για τα Gripen E.
Αν είναι να πληρώσουμε στους πουρκουαδες ένα κάρο λεφτά για μία ή δύο μοίρες Rafale, καλύτερα σουηδικό…
Επαναφέρω την πρόταση για σύσταση Ταμείου Ενίσχυσης Εθνικής Άμυνας
( ΤΕΕΕ) όπου να μπορεί ακόμα κι ο απλός πολίτης να καταθέσει τον οβολό και να δώσουν το παράδειγμα εφοπλισταδες και δεσποταδες

flashg
flashg
3 years ago

Άλλο ένα άρθρο ευχολόγιο.

ANDREW
ANDREW
3 years ago

Περιμένουμε άρθρο για πύραυλο περιοχής. Τελικά ποιον θέλουμε? Εάν θέλουμε aster 30 πάμε σε γαλλικά πλοία και τελειώνει το θέμα. 4 μπελ με προαίρεση για άλλες 2 και 9 gowind 3100 ή c sword. Άρα έχουμε για πύραυλο περιοχής aster 30 και σημείου essm block 2. Είπαμε πως στο setis των gowind 2500 ΗΑΕ έγινε πιστοποίηση των essm block 2. Δεν πειράζει ας πλρώσουμε λίγο παρπάνω για τους mk41, τουλάχιστον θα έχουμε quad pack essm και θα έχουμε κρατήσει έναν πύραυλο στον οποίο έχουμε επενδύσει και έχουμε οικονομικά οφέλη. Άρα και το ναυτικό θα είναι λογικά ευχαριστημένο γιατί θα έχει gowind ή c sword με hull mounted sonar, αντί για τις mmsc (που ίσως και αυτές να μπορούν να έχουν hms, αλλά θα κοστίσει παραπάνω για τις έρευνες και θα υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις). Άρα θα έχουμε gowind με standar 8 aster30, και άμα έχει και 2 vls mk41 64 essm block 2, μαζί με hms, ecm, ram. Τι άλλο να θέλουμε δηλαδή? Τώρα οι Αμερικάνοι εάν βάλουν hms στις mmsc και 4 mk41 vls, εδώ θα είμαστε να το συζητήσουμε, αλλά θεωρώ ότι χάνουμε χρόνο με το να περιμένουμε τους Αμερικάνους να προσφέρουν μία hellenic mmsc. Εάν, θέλουν ας μας πουν για ffgx. Εκεί το πράγμα αλλάζει. Πάντως με γαλλικά και θα έχουμε ότι θέλουμε αποδεσμευμένο και θα πάρουμε με τάτοια αγορά τορπίλες f21 και την πιστοποίηση αυτών και ίσως και των scalp naval στα υποβρύχια μας εάν γίνεται. Εάν δεν γίνεται να μπουν στα υποβρύχια μας οι scalp, τότε θα υπάρχουν οι 9 γαλλικές κορβέτες, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούμε να βάλουμε 2-3 στη κάθε μία και να τις έχουμε αμολυμένες παντού με 2 scalp, 6 aster 30, 64 essm block 2 ή 14 aster 30, 2 scalp και 32 essm block 2 άμα τις θέλουμε να τις κάνουμε πιο δυνατές στην αεράμυνα περιοχής. Με τη lockheed αν δεν έχει κάτι καλύτερο από mmsc, ας συζητήσουμε για nsm, lrasm στα f16 με ότι άλλο πύραυλο χρειάζονται, αναβάθμιση και των block 30 σε block 52 ή viper και ας αγοράσουμε, Τ 50A για εκπαιδευτικά αεροσκάφη (εάν μπορούν να παίξουν ρόλο και αεράμυνας σημείου, να κατεβάζουν uav) και για αρχή 24 f35 ή όσα τέλως πάντων κρίνει ότι χρειάζεται η αεροπορία. Έχουμε να αναβαθμίσουμε πολλά ακόμα αμερικάνικα συστήματα (πχ patriot) δεν χρειάζεται να φορτωθούμε πλοία που δεν θα μας κάνουν. Επομένως ας ανοίξουμε τον κουμπαρά, δικός μας είναι (τα έξοδα του κράτους από τους φόρους μας είναι) και ας σταματήσει ο Μπακογιάννης να δίνει 5.500 ευρώ για ένα παγκάκι για τον μεγάλο περίπατο και κάμποσα εκατοστάρικα ή χιλιάρικα για ζαρτινιέρες. Με παγκάκια ελεύθερος δεν μπορείς να είσαι και τα λεφτά μας πάνε σε τέτοια ανούσια έργα που είναι υπερκοστολογημένα, σε λαθρομετανάστες και σε υπηρεσίες που δεν χρειάζονται πλέον στον κόσμο του ιντερνετ και σε παχυλούς μισθούς και συντάξεις. Με αυτά άμυνα δεν δύναται να έχεις, είμαστε μικρό κράτος και τέτοιες αποκλίσεις δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε. Επομένως στόλος γαλλικός με essm για πύραυλο σημείου και αεροπορία lockheed και όλοι είμαστε χαρούμενοι και ο ήλιος θα συνεχίσει να ανατέλλει και τα σόναρ να βρίσκουν τούρκικα υποβρύχια.

montif74
montif74
3 years ago

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ πάει να επικρατήσει η λογική! δεν αγοράζουμε τα αοπλα γαλλικά περιπολικά και αποκτάμε αμερικάνικα φονικά όπλα!

Steve
Steve
3 years ago
Reply to  montif74

κούρασες….

GK21
GK21
3 years ago
Reply to  montif74

Τα γεμιζεις με εκρηκτικα,τα πετας πανω στους τουρκους και ΜΠΟΥΟΥΟΥΟΥΜΜΜΜΜΜ!!!!!!!!!!!

Roger
Roger
3 years ago
Reply to  GK21

Πυρπολικά του 1 δις…
Το λες και ότι πιο Value for Money…

Scalp_eg
Scalp_eg
3 years ago

Εξωφρενικο οτι πρέπει η λοκχιντ να πάρει και 4 δις απο τα ναυτικο για τα 4 αλουμινόχαρτα που προσφέρει, και προκλητικο οτι θα μας κανει και την αναβαθμιση των μεκο δωρεαν και καλα. Ουτε καν ο οπλισμος δεν αλλάζει (16 essm) σιγα την αναβαθμιση
απλα καλυτερο ρανταρ και ΚΣΜ.
Eπειδη η πτηση δεν έχει οπως ειναι φανερο πληροφοριες αμεσα απο τους γαλλους, οπως αντιθετα φαινετε ξεκαθαρα οτι εχει αμεσότατα απο τους αμερικανους (και καλα κανει)
δεν σημαινει οτι οι γαλλοι δεν δινουν αντισταθμιστικα. Εχει γραφτει αλλου πριν μηνες, οτι συζηταμε για 3 πλοια ενδιαμεσης λυσης μεχρι τον ερχομο των μπελαρα,
αν θελατε θα μπορουσατε να το ψαξετε καλύτερα.
Το προβλημα απ οτι φαινετε δεν ειναι να προικοδοτηθει η onex απλα με ενα κατασκευαστικο εργο, γιατι καλλιστα θα μπορουσε να χτισει 10 θεμιστοκληδες (saar72)
στη μεγαλυτερη εκδοση των 85 μετρων με οπλισμο αναλογο η και καλυτερο της φοβερης baynunah class, και να καλυψει ολο το αιγαιο με 10 πλοια σε λιγοτερο απο 2μιση δις,
αλλα το προβλημα ειναι οτι πρέπει να παρει και μερικα ακομα δις η λοκχιντ
λες και δεν πηρε με τον εκσυχρονισμο των Π-3 οριον, των φ-16, την αγορα των 90 φ-16 προ 10ετιας
και την μελλοντικη σιγουρη αγορα του κουβα φ-35.
Η λεξη σκανδαλο ειναι πολυ μικρη για να αποτυπωση την πραγματικοτητα πλεον

Last edited 3 years ago by Scalp_eg
x-m
x-m
3 years ago
Reply to  Scalp_eg

Σύμφωνοι, σκάνδαλο.
Δεν είναι σκάνδαλο που θα αγοράσουμε γαλλικά πλοία με απευθείας ανάθεση;
Δεν θα είναι σκάνδαλο αν την ιστορία HDW – υποβρύχια την ξαναδούμε στην version ΟΝΕΧ – κορβέτες;

Kostasmel
Kostasmel
3 years ago
Reply to  x-m

Φίλε όταν δεν έχεις λεφτά μόνο με απευθείας ανάθεση/χρηματοδότηση αγοράζεις.
Από ότι φαίνεται οι Γάλλοι δίνουν κορυφαίο πλοίο με 1.2δις/πλοίο και οι Αμερικανοί αλουμινόχαρτα με 16 essm με 1δις/πλοίο.

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  Kostasmel

Αυτή τη στιγμή ΟΛΑ τα προγράμματα φαίνεται να είναι υπό διαπραγμάτευση με πολιτικούς όρους ,μετά οικονομικούς και τέλος πρέπει κάπου να στριμωχτούν και οι επιχειρησιακές ανάγκες. Μα για τίποτα δεν υπάρχουν χρήματα, ούτε καν για το “εθνικό όπλο”; (Το οποίο ειρήσθω εν παρόδω σύμφωνα με γραφόμενα εξελίσσεται σε κουίζ).

Kostasmel
Kostasmel
3 years ago
Reply to  Scalp_eg

Κατά τα άλλα οι Γάλλοι είναι ακριβοί που δίνουν πλοίο αστακό και με ραντάρ κορυφαίο….
Οι ουσαιοι που σπρώχνουν αλουμινόχαρτα με 16 πυραυλακια είναι φτηνοί….

zap
zap
3 years ago
Reply to  Kostasmel

Η γενικη ιδεα ηταν να πουμε Ναι στις MMSC εαν ηταν το τυρακι που χρειαζοταν για να παρουμε επιτελους μτχ ΑΒ και Τικο. Χωρις αυτα τα μτχ δεν εχουν νοημα οι MMSC ετσι και αλλιως.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  zap

Η ανάγκη μας για ΑΒ και Τίκο μειώνεται κατακόρυφα με τον ερχομό των μπελάρα.
Τίκο δε νομίζω πως θέλει το ΠΝ πιά και παλιά ΑΒ είναι μεν μια ενδιάμεση λύση, αλλά μόνο ενδιάμεση. Δεν είναι μόνιμη λύση το ΑΒ. Ούτε ο σμ2.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Scalp_eg

Οι τιμές βλέπω πέφτουν όσο πάμε. Στα 250εκ. τελικό κόστος ανά πλοίο φτάσαμε…
Σε λίγο -ανάλογα και το φανατισμό του καθενός- θα καλύπτουμε το Αιγαίο με ότι έχω στην τσέπη μου…

CKfurious
CKfurious
3 years ago

Σιγά σιγά παιδιά !!
Μην τρέχετε τόσο πολύ και σκιστεί κάνα καλτσoν!! :wpds_silly: 
Η πρώτη MEKO παραδόθηκε το 92!!
Εάν και όταν ξεκινήσει ο εκσυχρονισμός θα είναι 30+ετών
 End Life Upgrafe το λέμε στο χωριο μου
Όσο για το Ναυτικό:
Δυστυχώς μετά τις MEKO χάσανε τη Μπάλα:
 :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: 
Από kIDD σε κορβετοφρεγατες από fremm σε Bel@des 
από AB,Tico  σε ψαράδικα!!
 
Είναι οι SVoi καλύτερες πυραυλακάτους?
Πλακα κάνουμε??!!!
 :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: 
Με εξοπλισμό δεκαετίας 90 και σκαρί δεκαετίας 70?
Καλύτερα υποβρύχια? με τις sut/sst??
 :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: 
Το άλλο με τα AB να φθάνουν το Μάιο το έχετε ακούσει υποθέτω??!!
 :wpds_cry: :wpds_cry: :wpds_cry: :wpds_cry: :wpds_cry: :wpds_cry: :wpds_cry: :wpds_cry: :wpds_cry: :wpds_cry: :wpds_cry: :wpds_cry: :wpds_cry: :wpds_cry: :wpds_cry: 
Σαφώς πρέπει να υπάρχει μια κάποια ομοιογενοποίηση του υλικού μεταξύ των MEKO και οποιων άλλων πλοίων παραγγελθούν κάποτε αλλα οι MEKO δεν μπορούν να περιμένουν άλλο

Punker
Punker
3 years ago

Αν μπει κανείς το σάιτ της LM, τις MMSC τις προβάλλουν ως state of the art φρεγάτες ανθυποβρυχιακού ρόλου που πλαισιώνεται ιδανικά με το MH-60R. Τώρα σε μια προσπάθεια να μπω στο μυαλό των υπεύθυνων του ΠΝ, θα υπέθετα πως επιλέγουμε Belh@rra σε ρόλο αντιαεροπορικής άμυνας (ασχέτως αν είναι αρκετοί οι ΑΑ πύραυλοι για να χαρακτηριστεί έτσι) και LCS για ανθυποβρυχιακό πόλεμο που θα συνδυαστεί μαζί με την αγορά των MH-60R και τον εκτενή εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Tέλος δεν ξέρω πόσο ικανές είναι οι LCS για ASW και αν αξίζει να επενδύσουμε τόσα χρήματα σε ένα υποεξοπλισμένο πλοίο μόνο για αυτό το ατού του, εκτός βέβαια αν είναι και αυτή η επιλογή μας μέρος της “διπλωματίας των εξοπλισμών”.

Last edited 3 years ago by Ioannis Lazaridis
Bridger
Bridger
3 years ago

Αν ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ 200 αρχίσει κάπου μέσα στο 2021 (λέμε τώρα) και με ένα πλοίο τη φορά στη δεξαμενή, έστω ότι το πρώτο πλοίο (π.χ. η Ύδρα) θα παραδοθεί ετοιμοπόλεμο περί τον ένα χρόνο μετά (είπαμε, σκεφτόμαστε αισιόδοξα). Δηλ. τέλος 2022, με το ίδιο πλοίο να έχει πλέον υπόλοιπο χρόνο αξιοποίησης άλλα 10 χρόνια, οπότε θα πρέπει να αποσυρθεί περί το 2033. Αντίστοιχα θα πάει και για τα άλλα πλοία της κλάσης.
Υπό αυτούς τους όρους νομίζω ότι ο “τίμιος” εκσυγχρονισμός των 160εκ είναι υπέρ αρκετός. Δεν έχει καμία λογική να πεταχτούν 4δις στις LCS (τις προβληματικές ΤΠΚ του 1δις η μία), με αντάλλαγμα καθρεπτάκια, δηλ. να πάρουν λίγο καλύτερο ραντάρ πλοία με 10 χρόνια υπόλοιπο ζωής.
Το ΠΝ θα δεσμεύσει ένα τεράστιο ποσό σε μία κλάση (LCS/MMSC) που ενώ κοστίζει όσο μια FFG ή μία Belharra (της +2 option, χωρίς τα κόστη υποδομής), έχει δυνατότητες επιπέδου Saar 72. Ταυτόχρονα είναι ευθέως ανταγωνιστική προς το πρόγραμμα EPC, στο οποίο οι περισσότεροι στηρίζουμε τις ελπίδες για ανανέωση του κορμού του στόλου με αξιόλογα πλοία γενικής χρήσης των 3000-4000Τ. Γιατί όχι μάλιστα και με έμμεση ή άμεση υλοποίηση τoυ σχεδίου της ALS-115.
Αν θέλουμε σώνει και ντε MEKO επιπέδου Αυστραλίας, τότε σε κανένα 5άρι χρόνια (όταν θα ολοκληρώνεται το δικό μας upgrade) θα αρχίσουν να αποσύρονται οι κανονικές Αυστραλιανές. Ας σπεύσει το ΠΝ να τις αποκτήσει έγκαιρα, πριν τις πάρει και αυτές η Χιλή.
Έχω ξαναγράψει, αν θέλει η Πρεσβεία να κλείσει οπωσδήποτε δουλειά 4 δις για την LM, ας πάνε σε F35 που τα έχουμε πραγματική ανάγκη έτσι κι αλλιώς. Διαφορετικά, για το ΠΝ ας πάει το συμμαχικό δάνειο σε FFG ή ΑΒ (αφού όλοι μας διαβεβαιώνουν ότι αποδεσμεύονται), ακόμα και χωρίς την εγχώρια ναυπήγηση. Η ΟΝΕΧ μπορεί μια χαρά να δουλέψει χτίζοντας τους καθόλα χρήσιμους Θεμιστοκλήδες.
Η χώρα πάντως δεν έχει λεφτά (ούτε δάνεια) για πέταμα…

Last edited 3 years ago by Bridger
Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  Bridger

Συμφωνώ μέχρι κεραίας…

harval
harval
3 years ago
Reply to  Bridger

Σωστές σκέψεις. Καλή ανάλυση.
ΑΛΛΑ στην φάση που είμαστε ,ότι πάρουμε καλό είναι. Και τηλεκατευθυνόμενες πέτρες ακόμα.Τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο θα παιχτεί το παιχνίδι.
Ετσι όπως το βλέπω εγώ ,δεν θα πάρουμε μέχρι τότε ούτε βίδα μεταχειρισμένη. Θα γίνουν τζαρτζαρίσματα,θα πέσει η Ελληνική Ελιτ ,θα πέσουν οι σύμμαχούλιδες, θα πέσει ολίγον η ΕΕ και εμείς …θα δώσουμε λίγο,πολύ λίγο, (!!!!!) ΑΟΖ, θα το συγκαλύψουμε βέβαια κάτω από ωραίες κουβέντες του τύπου σώσαμε την Ελλάδα χωρίς καμιά υποχώρηση και χωρίς να ανοίξει μύτη. (Αχνα δεν θα βγάλουμε στα ερευνητικά και τα τρυπάνια) και μετά θα παραγγείλουμε πολλά πράγματα , για να νικήσουμε βρέ παιδί μου. Δεν έχει σημασία τι θα παραγγείλουμε αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε ποτέ. Απλά να είναι πολλά δις για να ζήσουν και οι κατασκευάστριες χώρες και οι εταιρείες τους και να βολέψουν και τα δισέγγονα τους οι Ελληνες μιζαδόροι.
Μακάρι αυτά που λέω να είναι μόνο ένα κακό όνειρο.
Αλλά πολύ φοβάμαι οτι δεν είναι. Για άλλη μια φορά.

Vassilis13
Vassilis13
3 years ago

1..το σαιτ ειναι όντος πολύ αργό κ βαρύ… διορθώστε το σας παρακαλώ.
Μεκο: οποίος κάνει την καλύτερη προσφορά κ προσφέρει την δυνατότερη αναβάθμιση ας πάρει το συμβόλαιο.
Πάντος το θεωρώ ΤΕΡΆΣΤΙΟ ΦΑΟΥΛ να πάμε για 4 mmsc κ 2 belh@rra μονάχα. Εδω θα φανεί αν η κυβέρνηση ειναι σωστή η μια απο τα ίδια….κ πολύ φοβάμαι το δεύτερο.

Dimitris_jp
Dimitris_jp
3 years ago
Reply to  Vassilis13

Φιλε Βασιλη η Ελλαδα στν μεταπολεμικη της ιστορια εχει αγορασει 6 καινουρια μεγαλα πλοια.
6 στα 80 χρονια. Διαβαζω αρθρα του χωρου, αλλα και τους φιλους σχολιαστες, που αραδιαζουν αριθμους εκτος πραγματικοτητας.
Αν αγοραστουν oi Bel, μην περιμενετε ουτε MMSC ουτε FFGX ουτε κατι αναλογο. Ψαχτειτε για το ποιο θα ειναι το μεταχειρισμενο που θα παρουμε. Οι ANZAC παντως θα αποσυρθουν πριν το 30 τελικα.

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  Dimitris_jp

Έχεις δίκιο! Αλλά υπήρχαν και σχεδόν πάντα άφθονα (και σχετικά καλά) μεταχειρισμένα…Μια πολυτέλεια που όλα δείχνουν πως την δεδομένη χρονική στιγμή και με την πίεση των καταστάσεων δεν έχουμε αλλά και ούτε θα έχουμε στο κοντινό μέλλον. Το πιο πιθανόν είναι να πάμε και σε μεταχειρισμένα πλοία αλλά θα ναυπηγηθούν και αρκετά καινούρια. Δεν γίνεται αλλιώς εκτός κι αν έχουμε απρόβλεπτες εξελίξεις…

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Dimitris_jp

Κι άλλα τόσα υποβρύχια από τα καλύτερα κι άλλες τόσες ΤΠΚ από τις καλύτερες. Και ξέρεις, 50 χρόνια το κρατάς το πλοίο αν το πήρες καινούργιο. Με πόσα θα ήσουνα χαρούμενος;
Τους αντίστοιχους φόρους θα τους πληρώνεις;

Ioannis_Alimos
Ioannis_Alimos
3 years ago

“Για όσους ονειρεύονται τους ESSM Block 2, ας τους ξεχάσουν. Θυμίζουμε, πως υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως οι Mk48 μπορούν να φέρουν 2 ESSM Block 2 σε κάθε κελί”… Μάλλον να ξεχάσουν τους ΜΚ-41 θέλατε να γράψετε;

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Ioannis_Alimos

Μακάρι.
Γιατί τότε, αντίο σμ2.
Και δεν πρέπει για κανένα λόγο να αποκτήσουμε σμ2.

Orion
Orion
3 years ago

Όσο “κακές” και αν είναι οι LCS, δε νομίζω πως είναι χειρότερες από τις S…

Dimitris_jp
Dimitris_jp
3 years ago
Reply to  Orion

Τις Σ τις εχουμε, τις LCS πρεπει να τις αγορασουμε.

zap
zap
3 years ago
Reply to  Dimitris_jp

και που τις εχουμε τι τις καναμε; Με στοχευμενες ενεργειες θα μπορουσαν τωρα να ειναι αυτο που μας λειπει. Οι Βρετανοι μεχρι και μηχανες εχουν αλλαξει σε φρεγατες αλλα εμεις οχι…γιατι πρεπει να κοψουμε κυτος και ποιος μωρε τα κανει αυτα. Ειναι και οι ηλεκτρομηχανες, εχει και κατι σκουριες…ασε ρε φιλε, θα παρουμε καινουργιες.. Δεν εχει λεει ανταλλακτικα το Σοναρ. Να το αλλαξουμε ρε παιδια… Τι ειναι αυτα που λες ρε φιλε, ποιος πληρωνει μηχανικους να σχεδιασουν την ολη φαση, αστο, καινουργια ειπαμεεεεεεε…

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  zap

50 χρονών πλοίο.
Θες να τους αλλάξεις και μηχανή.
Δλδ θα πληρώσεις ΟΛΑ τα ανταλλακτικά, ηλεκτρονικά, τα ΠΑΝΤΑ (οκ, θα κρατήσεις ένα STIR και ίσως το κανόνι. Και την άγκυρα) καινούργια, θα πληρώσεις το κόστος για να ξηλώσεις τα παλιά, το κόστος για να ταιριάξεις τα καινούργια και θα έχεις ολοκαίνουργιο εξοπλισμό σε σκαρί 50 χρόνων;
Που όταν το έφτιαχναν δεν ήξεραν τι είναι το VLS;
Πόσο νομίζεις ότι κάνει δλδ η λαμαρίνα;

SAAB
SAAB
3 years ago
Reply to  Costas6

Στην ναυπηγική είναι φθηνότερο να αναγεννήσεις ένα σκαρί από το να το κτίσεις απ’ την αρχή. Εκτός εάν για λόγους σκοπιμότητας έρθει κάποια προσφορά που ανατρέπει το δεδομένο το βλέπεις…
Όσον αφορά τις “S” και κάθε πλοίο, με ολοκληρωμένη ναυπηγική μελέτη και ανακατασκευή το σκαρί αναγεννάτε πλήρως και η ηλικία του στα χαρτιά θα είναι εικονική.
Θα υποστήριζα θερμά και με σθένος την αναγέννηση υπαρχόντων πλοίων αλλά πλέον έχουμε περάσει στην σχεδίαση stealth και εκεί πρέπει να πάμε. Οι “S” είναι συμβατικής σχεδίασης. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι εάν συμφέρει από μεριάς κόστους μετασκευής ενός πλοίου από συμβατική σχεδίαση, σε σχεδίαση stealth. Εάν συνέφερε θα το υποστήριζα. Εκτός εάν υπάρξει εξίσου ποιοτική αντιπρόταση.
Αυτό που δεν έχει γίνει κατανοητό από πολλούς είναι ότι η τεχνολογία χαμηλού ίχνους είναι ακριβότερη από την συμβατική. Έτσι πέφτουμε στην παγίδα να κρίνουμε το κόστος μιας ημι-stealth (κατ’ ουσίαν συμβατικής) σχεδίασης, με το κόστος μιας σχεδίασης που είναι εξολοκλήρου stealth.
Από όσα σκαριά έχω δει, το μοναδικό εξολοκλήρου stealth με βάση την σχεδίαση (χαμηλό ίχνος επιτυγχάνεται με τρεις τρόπους ή συνδυασμό αυτών, σχήμα, βαφή, υλικό. Στις Belharra μιλάμε για σχήμα) είναι των Belharra (σίγουρα υπάρχουν κι άλλα, αλλά δεν παίζουν για μας επίσημα. Τουλάχιστον ακόμη).
Στο θέμα του εξοπλισμού ενός πλοίου μπορούμε να διαφωνούμε μεταξύ μας, αλλά ότι πρέπει να πάμε σε σχεδίαση stealth δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που θα διαφωνήσει. Και καλά κάνει το ΠΝ και βασίζεται στο σχήμα γιατί έτσι όπως έχουμε μάθει να φερόμαστε στα υλικά η βαφή και η ποιότητα υλικού θα πάει περίπατο σύντομα.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  SAAB

Ναι, το καΐκι του μπάρμπα μου το ξύλινο συμφέρει στην επταετία να το αναγεννήσεις παρά να φτιάξεις καινούργιο.
Όχι στην 50χρονη φρεγάτα. Που για να βάλεις μκ41 θα τρυπήσει 4 καταστρώματα…
Αλήθεια, έχεις δει ΜΙΑ ΕΣΤΩ φορά αυτό που ισχυρίζεσαι; Όχι σε πολεμικό πλοίο, σε οτιδήποτε.
Έχεις γενικά κάποια σχέση με την ναυπηγική;
Όσο αφορά τις S, αν έχεις κάνα γνωστό μηχανικό ρώτα τον τι σημαίνει “κόπωση” στην αντοχή των υλικών.
Αναγέννηση με έναν τρόπο γίνεται για κάθε τύπο χρησιμοποιημένου μετάλλου.
Ανακύκλωση λέγεται.

SAAB
SAAB
3 years ago
Reply to  Costas6

Έχω δει σε ΟΒΟ 150.000 DWT αλλαγή 12.000 τόννων λαμαρίνα.
Η ηλικία του στα χαρτιά μετά την επισκευή, σύμφωνα με τους LIoyds ήταν εικονική. Το πλοίο ήταν κατά πολύ νεώτερο. Δεν θα σου πω πόσο γιατί θ’ απογοητευτείς.

SAAB
SAAB
3 years ago

Στα του site.
Μέσω google chrome χρειάζεται:
1. να πατήσω πολλά αριστερά κλικ πάνω στο read more για να ανοίξω την συνέχεια ενός σχολίου.
2. να πατήσω πολλά αριστερά κλικ στα + και – των σχολίων για να γίνουν αποδεκτά.
3. να πατήσω πολλά αριστερά κλικ στο post comment για να γίνει αποδεκτό το σχόλιο.
4. Όταν πατάω διαλυτικά στα φωνήεντα, πρι το φωνήεν βγαίνει η άνω κάτω τελεία (:) πριν το φωνήεν με τα διαλυτικά πχ προ:ϊστάμενος.
Στα του άρθρου.
Ή η κυβέρνηση ψάχνει άλλοθι για να ρίξει χρήμα στα ναυπηγεία ή οι εδώ βεζίρηδες των ΗΠΑ, που σαν βεζίρηδες πράττουν ως βασιλικότεροι του βασιλέως, προσπαθούν να ενισχύσουν την θέση τους απέναντι στο μεγάλο αφεντικό τους, πουλώντας του υποχρέωση ότι κατάφεραν να εξαπατήσουν υπέρ των ΗΠΑ τους Έλληνες.
Εάν οι συνεχώς μεταβαλλόμενες προσφορές έχουν σκοπό την κάλυψη της πρόθεσης, να μην πληρώσουν οι ΗΠΑ τίποτα για την αγορά των ναυπηγείων, το κόστος αγοράς και εκσυγχρονισμού των ναυπηγείων να το πληρώσουμε εμείς μέσω της τιμής των MMSC, τότε είναι καλύτερα να τα χαρίσουμε. Πιο φθηνά θα μας βγει από το να πληρώσουμε 9 δις που τώρα έγιναν 4. Ή ακόμα καλύτερα δεν χρειάζεται να τα πουλήσουμε αφού θα πέσει χρήμα. Τους αναθέτουμε κατευθείαν την κατασκευή και γλιτώνουμε και χρόνο μια που βιαζόμαστε.
Το μόνο παρήγορο είναι ότι σύμφωνα με την ΟΝΕΧ το ναυπηγείο θα δουλέψει κυρίως ως επισκευαστική ζώνη για συντήρηση ποντοπόρων πλοίων κάτι που σημαίνει μόνιμο έργο.
Ο ετήσιος δεξαμενισμός των πλοίων από πότε είναι πρόβλημα; Αυτό συμβαίνει σε όλα τα πλοία του κόσμου, όχι μόνο στα δικά μας. Όλα τα ναυτικά με ένα πλοίο μείον λόγω δεξαμενισμού, είναι σχεδόν όλο το χρόνο. Όταν αγοράζεις πλοία υπολογίζεις πολλά δεδομένα και κυρίως δεν αγοράζεις ύλη με την παράλογη απαίτηση/ιδεοληψία ότι είναι άφθαρτη. Εάν είχαμε εφεύρει την αφθαρσία της ύλης θα ήμασταν και αθάνατοι.
Πραγματικά, δεν ενοχλεί κανέναν από που θα αγοράσουμε πλοία και όπλα. Όλοι οι προμηθευτές μας είναι και ΝΑΤΟ:ϊκοί προμηθευτές και υπάρχει συμβατότητα στα συστήματα που κατασκευάζουν έστω και μέσω πιστοποιήσεων. Η ποικιλία έχει πάψει να είναι πρόβλημα. Αυτή η καραμέλα όμως με το κατασκευαστικό έργο στην χώρα μας προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις είναι κορο:ϊδία. Μία επιχείρηση θέλει μόνιμο έργο για να λειτουργήσει και όχι σποραδικά με κατασκευές μία στο τόσο. Τα ναυπηγεία θα δούλευαν κανονικά εάν οι πολιτικοί είχαν φροντίσει το ΠΝ να συντηρούσε κανονικά τα πλοία του και θεσπίζοντας αυστηρές προδιαγραφές και όχι να έχει βγει στην γύρα για εξωτερικούς χορηγούς προκειμένου να λειτουργεί ντζαμπέ και χωρίς υποχρέωση να τηρεί προδιαγραφές επειδή είναι δημόσιο. Εάν θέλουμε να ενισχύσουμε τα ναυπηγεία μέσω του ΠΝ τότε ας αυξήσουμε τα λειτουργικά έξοδα όσο χρειάζεται προκειμένου να θεσπιστούν οι ορθές προδιαγραφές βάση των οποίων θα γίνονται οι συντηρήσεις/επισκευές και όχι στην παραλογία να μην υπάρχει υποχρέωση τήρησης προδιαγραφών στο δημόσιο. Με ετήσιο δεξαμενισμό 10 πλοίων κάθε χρόνο ως μόνιμο έργο, βοηθάς περισσότερο τα ναυπηγεία από μία κατασκευή και μετά τίποτα.

Last edited 3 years ago by SAAB
zap
zap
3 years ago
Reply to  SAAB

Το σαιτ ηταν απαραδεκτο και εγινε ακομα χειροτερο εαν ειναι αυτο δυνατον. Σε ταμπλετ και υπολογιστη με τα χρονακια τους κανει μια ωρα να δειξει την πρωτη διαφημιση.. βαριεσαι στο τελος και δεν διαβαζεις τιποτα.

Roger
Roger
3 years ago
Reply to  SAAB

«Στα του site.
Μέσω google chrome χρειάζεται:
1. να πατήσω πολλά αριστερά κλικ πάνω στο read more για να ανοίξω την συνέχεια ενός σχολίου.
2. να πατήσω πολλά αριστερά κλικ στα + και – των σχολίων για να γίνουν αποδεκτά.
3. να πατήσω πολλά αριστερά κλικ στο post comment για να γίνει αποδεκτό το σχόλιο.
4. Όταν πατάω διαλυτικά στα φωνήεντα, πρι το φωνήεν βγαίνει η άνω κάτω τελεία (:) πριν το φωνήεν με τα διαλυτικά πχ προ:ϊστάμενος.»
Τα ίδια σε Edge και Firefox.

ETS
ETS
3 years ago

Η κατασταση δεν ειναι καλη ..
Εξοργιστικη η προταση ” αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να προχωρήσει τους επόμενους μήνες” μιλωντας για τον εκσυγχρονισμο που ηδη επρεπε να εχει ολοκληρωθει απο τους διαρονικα ανικανους ..
Αντι αυτου καρκινοβατουμε με ανουσιες ειδησεις και διαρροες σεναριων της δεκαρας απο αγορες και εκσυγχρονισμους μεχρι εγχωριες ναυπηγησεις ενω δεν συμβαινει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ για μηνες ..
Και πως να συμβει αλλωστε αφου δεν δινουν δεκαρα τσακιστη κυριολεκτικα και μεταφορικα ασχετα εαν βρισκονται αυθημερον δεκαδες εκατομμυρια για διαφορες φιεστες και κοινωνικα πειραματα .
Στην αμυνα εχουμε τα κοροιδα με το φιλοτιμο και τις πατεντες οποτε δωστα αλλου που θα πιασουν τοπο μην χασουμε και ψηφοφορους.
Υποθεσεις επι υποθεσεων και με τα λογια χτιζω ανωγεια και κατωγεια ..
Οποτε εχουμε τους γραφειοκρατες ανικανους να ”τρεχουν αν ολα πανε καλα” σε κατι μηνακια το θεμα ,μετα αλλα εξι μηνακια να καταθεσουν προταση οι εταιρειες μετα αλλα εξι μηνακια να δεησουν να αποφασισουν οι δημοσιοι κηφηνες και ευτυχισμενο το 2023 αν εχουν καν ολοκληρωθει μεχρι τοτε και οι εργασιες ..
Η Τουρκια προφανως θα μας περιμενει ..
Και ολα αυτα παρουσιαζονται με μπλαζε υφακι λες και ειναι αναποδραστα λες και δεν μπορουν να παρακαψουν η να καταργησουν καποιοι γελοιους νομους με πρωτο τον αθλιο περι προμηθειων του Βενιζελου που βολικα διατηρουν και να απολυσουν γραφειοκρατες της καρπαζιας και να αποφασισουν αμεση εκκινηση διαγωνισμου με απαραβατο ορο συμπιεσης του χρονου διαβουλευσης και καταθεσης προτασεων απο τις συμμετεχουσες εταιρειες η να κανουν και απευθειας αναθεση σε τελικη αναλυση ωστε σε ενα εξαμηνο το πολυ να εχουμε αποφαση και εναρξη εργασιων στο πρωτο πλοιο..
Αλλου το κανουν εδω ξαφνικα τους επιασε ο πονος της νομιμοφροσυνης ?
Εδω που φθασαμε δεν εχουμε πλεον πολυτελειες διαγωνισμων τουλαχιστον σε αρκετα κρισιμα .
ΚΥΣΕΑ και λοιπα κοινοβουλευτικα καραγκιοζιλικια ατερμονων συνεδριασεων και συζητησεων απο ασχετους για λογους νομιμοφανειας και μονο ,σε περιοδους που η χωρα βρισκεται υπο απειλη οφειλουν να ολοκληρωνονται σε μια δυο βδομαδες το πολυ αλλιως αποτελουν τροχοπεδη και καλο ειναι να μην γινοται καθολου ..
Οι νομοι και οι διαδικασιες υπαρχουν για να διευκολυνουν τις διαδικασιες αποκτησης υλικου με διαφανεια και προς οφελος των επιχειρησιακων απαιτησεων το συντομοτερο δυνατον και οχι για να κωλυσιεργουν καποιοι ευθυνοφοβοι η ψυχαναγκαστικοι με τις νομικες διαδικασιες και την αχρηστη χαρτουρα για να δικαιολογουν την προβολη τους η επιτροπες και μισθουλακους ,υπερωριες και διατηρηση οργανισμων που παρασιτουν απο ολα αυτα..
Σε περιοδους κρισης δεν θα περιμενουμε να συναποφασισει η σαρα και η μαρα μην τυχον και καταγγελθει η κυβερνηση για αυταρχισμο.
Ας χαθει το Αιγαιο και η υπεροχη μας λοιπον για να γινουν ολα by the book ..
Ολα γινονται ταχιστα αν καποιοι το αποφασισουν αλλα γιατι να το αποφασισουν ?
Μηπως τους νοιαζει η χωρα ?
Τσιφλικι τους δεν ειναι παρολο που φερονται σαν τσιφλικαδες ..
Οτι και να συμβει η εξουσια να παραμεινει στα χερια καποιων με οποιοδηποτε κοστος ..
Εξ ου και το ”ανοιγμα” προς την Τουρκια και ηδη διαφοροι απεναντι διαγνωσαν γνωστα και δηλωνουν πως η Ελλαδα φοβαται την παντοδυναμη Αγκυρα σαν αποτελεσμα αυτης της κινησης αρα με βεβαιοτητα θα παμε ολο και χειροτερα .
Δεν με ενδιαφερει καθολου το αρθρο και οι υποθεσεις του καθε εραστη της τεχνολογιας που σπαει το κεφαλι του να βρει την καλυτερη προταση ..
Η ουσια ειναι πως με τοσο χρονοβορες διαδικασιες και υποχρηματοδοτηση η χωρα θα ηττηθει παρα τις κορωνες διαφορων αφου χρονος δεν υπαρχει αλλα εμεις τον σπαταλαμε λες και μας περισσευει.
Οι Τουρκοι ναυπηγουν και καθελκυουν και εδω εχουμε κανει τις ασκησεις επι χαρτου και τα χαρακτηριστικα μελλοντικων ανυπαρκτων εκσυγχρονισμων η αγορων δημοσιο ανοιχτο αθλημα στα σχολια ιστοτοπων ..
Τυλιξε μου μερικες Μπελχαρες βαλε και μερικα Ρομεο και καποιες τορπιλες θελω το ενα προτεινω το αλλο 32 ESSM ,64 ,ερχονται τα Tico ,τα ΑΒ τον Μαιο επειδη το ειπε ο ταδε πολιτικος αναξιοπιστιδης με κυρος και παει λεγοντας .
Τραγελαφος και ουσια μηδεν.
Απορω με τα σχολια και τις προτασεις του καθενος σεβαστες και θεμιτες καθολα αλλα κανεις δεν βλεπει και δεν διαπιστωνει τον εμπαιγμο και το σκοπιμο του αφοπλισμου της χωρας και της καθυστερησης σε στοιχειωδη προγραμματα ?
Τι συζηταμε αφου ειναι γνωστη η καταληξη ..
Το πλοιο μπαζει νερα απο παντου και αντι να τρεξουμε στα αμπαρια να κλεισουμε τρυπες συζηταμε για τις προδιαγραφες του και ποση ωρα κανει να βουλιαξει αν μπει νερο στο ταδε διαμερισμα ..
Εστιαζουμε σε ενα δυο και τα εχουμε κανει σηριαλ ενω αλλα δεκαδες απο πισω εχουν αφεθει στην τυχη τους και εχουν κουτσουρεψει το αξιομαχο μας καιρια.
Αν υπαρχει ακομη στον βαθμο που απαιτειται .
Γιατι αλλο να μαζευεις μοναδες με τα γνωστα κολπα σε ασκησεις και αλλο η πολεμικη περιοδος που εκει θα φανουν οι ελλειψεις και οι παραλειψεις δεκαετιων.
Απο τροχαιο υλικο μισου αιωνα μεχρι τις ασυντηρητες μηχανες των ΤΠΚ και αλλα πολλα αναριθμητα .
Νομιζω πριν απορροφηθουμε στο γνωστο σχολιασμο στον οποιο συμμετειχα και θα συμμετεχω φυσικα και εγω καλο ειναι να συμφωνησουμε αρχικα στο απιθανο της υιοθετησης των προτασεων μας οσο οδυνηρο και να ειναι αυτο ..
Μονο μια δοση πραγματικοτητας θα φερει την πολυποθητη αλλαγη γιατι αυτη θα εξοργισει τους πολιτες και το κοινο της αμυνας και θα εξαναγκασει καποιους λογω διαμαρτυριων να κανουν την δουλεια τους οπως και τοσο γρηγορα οσο οφειλουν .
Αλλιως η στειρα αναπαραγωγη σεναριων και προτασεων απο τον καθενα απο εμας δεν θα βοηθησει αφου κανεις εκ των συντελεστων της αμυνας και της πολιτικης δεν διαβαζει η ενδιαφερεται για τις επισημανσεις μας που προοριζονται κατα κυριο λογο για εσωτερικη δικη μας καταναλωση..
Το γνωριζω γιατι και στον ιδιο τον κ.υπουργο εχω απευθυνθει με προτασεις και φυσικα δεν ελαβα καμια απαντηση αν και οφειλε και νομικα πλην του ηθικου να απαντησει.

Last edited 3 years ago by marcneil55
Wisdom
Wisdom
3 years ago

Εγώ θέλω να κάνω μια πολύ απλή ερώτηση: Έχει μιλήσει κανείς, έστω και ανώνυμα, με υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΝ για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το ενδιαφέρον του ΠΝ για αγορά MMSC;
Ρωτάω γιατί δεν μπορώ καν να διανοηθώ ότι μπορεί να αγοράσουμε ένα ακριβό πλοίο το οποίο δεν το θέλει το ΠΝ.
Άρα καταλήγω σε 2 συμπεράσματα: Είτε η είδηση περί MMSC δεν έχει βάση, είτε το ΠΝ έχει αξιολογήσει πολύ θετικά τις MMSC. Πάντως, αν έπρεπε να ποντάρω, θα επέλεγα την πρώτη επιλογή, δηλαδή ότι το ΠΝ ΔΕΝ θέλει MMSC, ή αν τις θέλει, τις θέλει αντί για τις μελλοντικές κορβέτες (π.χ. Gowind ή EPC) που θα αντικαταστήσουν τις S. Και το λέω αυτό γιατί τα “θέλω” του ΠΝ που προκύπτουν από τη διαμόρφωση που παζαρεύουν για την Belharra δεν ταιριάζουν και πολύ με αυτά που παρέχει η τρέχουσα διαμόρφωση της MMSC.
Και αν είναι να πάρουμε ανταλλάγματα για τη συμμετοχή μας σε πρόγραμμα των ΗΠΑ, γιατί να πάρουμε μια απλώς καλύτερη αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και να μην πάρουμε άμεσα μεταχειρισμένα πλοία ενδιάμεσης λύσης που τα έχουμε και μεγάλη ανάγκη για τα καουμποϊλίκια των Τούρκων στη Μεσόγειο;
Ή αν δεν μας ενδιαφέρει η MMSC, γιατί να μην συζητήσουμε για την FFG(x);
Όλα τα παραπάνω νομίζω είναι εύκολο να απαντηθούν μέσα από το ρεπορτάζ με τους κατάλληλους ανθρώπους του ΠΝ και του Υπουργείου.

zap
zap
3 years ago
Reply to  Wisdom

Εδω ακομα φιλτατε δεν ξερουμε ποιος νεος μπαρμπα φωτης ξεστομισε οτι ερχονται ΑΒ στην Ελλαδα το Μαιο. Τι το ψαχνεις;

Koursaros312
Koursaros312
3 years ago

Τι MMSC, αυτές δεν έφαγαν άκυρο απ’ το ΠΝ; Πως επανήλθαν στο προσκήνιο και που πήγαν οι βελαρα;

famas
famas
3 years ago

Μιας και μιλάμε για το ραντάρ, να πούμε πως οι ESSM στις ΜΕΚΟ200ΗΝ παίρνουν δεδομένα από το DA-08 2D radar.
Έχω την εντύπωση ότι τα εξειδεικευμένα ραντάρ βολής παίρνουν δεδομένα από το MW 08 που είναι τρισδιάστατο, οπότε δεν χρειάζεται να κάνουν έρευνα και καθ’ ύψος. Συν τοις άλλοις η εμβέλεια για εναέριους στόχους του MW 08 αν και μικρότερη των STIR καλύπτει πλήρως την ακτίνα δράσης των ESSM.

famas
famas
3 years ago

Ευχαριστώ

DimitrisXr
DimitrisXr
3 years ago
Reply to  famas

Επειδη προσπαθω να ενημερωθω σχετικα με τα radar, τα νεα radar αντικαθιστουν και τα δυο παλια που εχουν οι MEKO η ειναι εντελως διαφορετικες οι δουλειες ?

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
3 years ago

Νομίζω πως δεν είναι έτσι ακριβώς. Και τα 2 μπορούν να δίνουν στοιχείά στο STACOS μέσω του οποίου κατευθύνεται το STIR.
Eίναι γεγονός όμως πως η πιο ενδεδειγμάνη διαδικασία είναι το DA-08 που λόγω δεμβέλειας θα δει πρώτο το α/φος, να δώσει πλήρη στοιχεία (σε 2 φάσεις όμως) στο STACOS.
Εγώ αυτό που δεν κατάλαβα είναι η αναφορά στο NS-50 το οποίο είναι σαφώς ανεπαρκές σε εμβέλεια για να αντικαταστήσει το DA-08. Το NS-50 αντικαθιστά το MW-08 αν και με μεγαλύτερη εμβέλεια από το τελαυταίο. Το NS-100 είναι το αντίστοιχο με το DA-08.

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
3 years ago

Σενάρια επί σεναρίων, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόγραμμα για τις ΜΕΚΟ; Γιατί δεν τρέχει ή τρέχει έτσι για τα μάτια του κόσμου;
 
Nα αγοράσουμε 4 MMSC για να αναβαθμίσουμε τις ΜΕΚΟ; Εμείς δηλαδή δεχόμαστε να πάρουμε σχεδόν όποιο σχέδιο υπάρχει; Επιχειρησιακές απαιτήσεις υπάρχουν δεν υπάρχουν και σε ποιό πρόγραμμα;
 
Τί δεν καταλάβαμε δηλαδή; Mια εταιρεία ψάχνει τρόπο να επεκτείνει την παραγωγή ενός σχεδίου αποτυχημένου και θα φορτωθεί το ΠΝ τα σπασμένα τους(!!!); Τριτοκοσμικές καταστάσεις!
 
Aπό πού κι ως πού το TRS-4 είναι εφάμιλλο του CEA-FAR μην τρελαθούμε.
 
Έχετε υπόψη σας ότι έτσι, το ΠΝ θα έχει 3 διαφορετικά CMS και 4 διαφορετικούς αεριοστρόβιλους; Ήμαρτον ρε!!!

CKfurious
CKfurious
3 years ago

Είπαμε κάνουμε εξοπλισμούς με πολιτικές αποφάσεις!!
Για αυτό έχουμε φτάσει σε αυτή τη κατάντια!
Οι 9 S πρέπει να φύγουν μέχρι το 2030
Με τι θα αντικατασταθούν?
Μαζί με τα MMSC μπορεί να έρθουν και κάποια LCS
Όχι τα πρώτα που τα χαν για να λύσουν τα προβλhματα αλλα από τα επόμενα
Υποστήρξη ανταλλακτικά συντήρηση πρέπει να είναι φθηνότερα από τις 
Υπενθυμίζω πως με πλοία 5?+2?μονο υπάρχει και θέμα επιβίωσης του ιδιου του προγράμματος ιδιαιτερα ένα πέσουν περικοπές λόγV COVIDστις Γαλλικές αμυντικές δαπανες

zap
zap
3 years ago
Reply to  CKfurious

Εδω δεν φαγωνομασταν οτι το κοστος του σκαριου ειναι το ελαχιστο και οτι τα συστηματα του ειναι το πραγματικο κοστος; Εας παρουμε πακετο τα συστηματα της FDI και ας διαλεξουμε εμεις το σκαρι που θα μπουν επανω. Και αν θελουμε 12 Α50 επανω, δεν θα εχουμε γαλλικα του στυλ, ‘το σκαρι δεν χωραει παραπανω, πληρωστε για να δουμε τι θα κανουμε’ !
Βεβαια το πρωτο που θα μου πεις ειναι ‘βλακες ειναι οι Γαλλοι να σου δωσουν τα συστηματα και να μην εχουν που να πουλησουν το πλοιο;’ Ελα ντε… παλι πισω εχει η αχλαδα την ουρα.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  zap

Πώς δεν έχουν. Τρεις σειρές πλοίων έχουν με τα χαρακτηριστικά που ψάχνουμε. Για όλα τα βαλάντια.
Και σίγουρα δεν κολλάει στο σκαρί το θέμα.
Εγώ έτσι όπως τα βλέπω, το κέντρο λήψης αποφάσεων έχει 2 πράγματα στο μυαλό:
α) το ΠΝ θέλει άμεση ενίσχυση και β) στον γάλλο έδωσα ότι του “χρωστούσα”, τώρα θα εξαγοράσω και αμερικανική στήριξη.

Fingolfin
Fingolfin
3 years ago

Μακάρι οι MMSC να έχουν και σόναρ (hull mounted μάλλον) και αρκετούς essm, αλλά οι αμερικάνοι προσφέρουν όχι μόνο μια γενναία αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, αλλά και περαιτέρω δουλειά για τα ναυπηγεία Ελευσίνας (εργασίες συντήρησης πλοίων του 6ου στόλου αν δεν κάνω λάθος).
“Για όσους ονειρεύονται τους ESSM Block 2, ας τους ξεχάσουν. Θυμίζουμε, πως υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως οι Mk48 μπορούν να φέρουν 2 ESSM Block 2 σε κάθε κελί, άρα οι εκσυγχρονισμένες MEKO200HN θα μπορούν να φέρουν 32 συνολικά ESSM Block 2.”
Αυτό το κομμάτι δεν το κατάλαβα καλά. Όποιος μπορεί ας μου το διευκρινήσει. Δηλαδή οι εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ θα μπορούν να φέρουν 32 essm blk 2, αλλά εμείς θα μείνουμε στους 16 essm blk 1;

Last edited 3 years ago by YiannisK45
Christos1974
Christos1974
3 years ago

Το άθλημα ενίσχυσης του Π.Ν έχει γίνει από τους πολιτικούς…”σφεντόνα” το παίζουν καλά το παιχνιδάκι και από τα ΜΜΕ που συνεπικουρούν έχει γίνει…”ακορντεόν”.
Το ιδιο και για τα κονδύλια αναβαθμισης, από 400 πηγαμε 100 μετά 120 στη συνεχεια 140, είπαμε για 160 και τέλος φτασαμε πάλι με προυποθέσεις στα 400…
συζητάτε..εχετε κι άλλο χρόνο, όταν ο Ερντο ή ο κάθε Έρντο θα χει φτασει Σαλαμίνα θα τον αντιμετωπίσουμε με τα κανόνια του Αβερωφ και το έμβολο της Ολυμπιάς../

Koulis
Koulis
3 years ago

Προτείνω τη δημοσίευση άρθρου που να περιλάβει τις επιλογές εξοπλισμού των meko (με βάση αυτού των mmsc) αξίας 400 εκ. € , καθώς επίσης και τον αντίστοιχο εξοπλισμό που θα πρέπει να έχουν οι mmsc (ηλεκτρονικά, οπλισμό κλπ).

Myrmidonas
Myrmidonas
3 years ago

Προσωπικά έχω αποφύγει οποιαδήποτε τοποθέτηση επί των ναυτικών θεμάτων λόγω των λιγοστών γνώσεών μου επί του θέματος, στεριανός γαρ.
Ωστόσο απολαμβάνω τόσο τα άρθρα σας όσο και τις ενδιαφέρουσες απόψεις των (συν-)αναγνωστών σας επί του θέματος, είναι ίσως η πιο hot (που λέμε εδώ στον κάμπο) συζήτηση -με συνέχεια- στον ιστότοπο εδώ και καιρό.
Μια θερμή παράκληση έχω μόνο , πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των συν-αναγνωστών.
Τώρα που είναι καλοκαιράκι και η Κυριακή μας βρίσκει (όποτε μπορούμε) μπροστά στο απέραντο γαλάζιο, μήπως να μεταφέρατε την ώρα ανάρτησης τέτοιων άρθρων το μεσημεράκι ώστε να συνδυάζεται ο ρεμβασμός με το στοχασμό που προκαλεί η ανάγνωση (από το κινητό) του άρθρου και των σχολίων που το συνοδεύουν ?
Ευχαριστώ

Iomar
Iomar
3 years ago

Καλημέρα,
Να απαιτήσει το ΠΝ από την LM να πιέσει το USN για μεταβίβαση των τεσσάρων Arleigh Burke, ως μέρος των “επιστροφών” για την αγορά των MMSC.
Το επιχείρημα είναι πολύ απλό: οι φρεγάτες που θέλετε να μας πουλήσετε έχουν αμελητέα αντιαεροπορική ικανότητα, κατά συνέπεια πρέπει να επιχειρούν από κοινού με τα αντιτορπιλικά.
Οπότε, πράξτε τα δέοντα.

ANDREW
ANDREW
3 years ago
Reply to  Iomar

Πρωτον οταν δεν εχεις λεφτα δεν απιτεις με αυτον τον τροπο.
Δευτερον τα ΑΒ τα χρειαζονται και ηδη θεωρουν και τις ffgx αρκετα ακριβες και πολλοι σχολιαζουν οτι καλυτερα θα ηταν να ναυπηγησουν τα κλασσικα ΑΒ και οχι αυτες, αφου το κοστος εφτασε στο 1,5 δις περιπου.
Τριτον, ο μονος τροπος που μπορεις να “απαιτησεις” απ’ τους αμερικανους ειναι να κανεις γαλλικες αγορες στο στολο, τωρα που μας δινεται η ευκαιρία και σε δευτερη φαση οταν θα ερθει η σειρα της αεροποριας οι ιδιοι οι αμερικανοι θα ερθουν με καλυτερες προτασεις για να μη σε χασουν. Σε αυτη τη φαση που ειμαστε ευθεια απαιτηση απ τους αμερικανους δεν μπορουμε να εχουμε με προυπολογισμο 500 εκ και εναν προεδρο που τα εχει μπλεξει με τον σουλτανο και βρισκεται σε πολεμο με τους δικους του και αναμενει και δευτερο κυμα covid, μαζι με τις εκλογες. Επομενως η μονη λυση ειναι η προταση των γαλλων, απλα να αυξησουμε την παραγγελια σε 13 + 2 κομματια bel και gowind.

zap
zap
3 years ago
Reply to  ANDREW

Δεν συμφωνω επι της αρχης. Οι Τουρκοι απαιτουν συνεχως και ολο παιρνουν. Αρα δεν ειναι ζητημα απαιτησης, ειναι ζητημα του ποιος απαιτει.

Bridger
Bridger
3 years ago
Reply to  ANDREW

Το 1.5 δις των FFG(X) αφορά μόνο τις 2-3 πρώτες μονάδες που ενσωματώνουν τα κόστη εξέλιξης της κλάσης και τα πληρώνουν οι Αμερικανοί. Το κόστος των υπoλοιπων μονάδων αναμένεται να διαμορφωθεί περί τα €800εκ (έναντι των $1.8δις των ΑΒ). Επίσης μην ξεχνάμε ότι με τρέχουσες τιμές €4δις = $4.5δις.

Digenis
Digenis
3 years ago

Θεμιτο ,κατι ακουστηκε για 250εκ εκτος απο τα 400 .Μπορει να μιλαμε για τα 150 του ΠΝ που εχει προυπολογισμενα + τα αντισταθμιστικα 250 και να φτανουν ολα μαζι 400 .. Ίδωμεν ,θα εξαρτηθουν οταν ο υπουργος οικονομικων θα διαβασει το μπιλιετακι για τις πληρωμνες που πρεπει να βγαλει προκαταβολες + δοσεις … Μιλάμε για 4 MMSC δις+3δις BEL+150εk MEKO βάλε και τις τορπίλες …Θα του έρθει ο ουρανός σφοντύλι

ANDREW
ANDREW
3 years ago
Reply to  Digenis

Προς το παρον ο υπουργος οικονομικων θα ασχολειται με τα μποστανια και τα παγκακια του μπακογιαννη που στοιχιζουν κατι χιλιαδες το ενα. Εδω σε 5 μηνες ανθρωποι εχασαν τις δουλειες τους, παιδια λιποθυμαν απο την πεινα, αλλοι εμειναν αστεγοι, οι φοιτιτικες πολεις θα χαντακωθουν, αφου κανεις δεν θα νοικιαζει σπιτι οταν θα μπορει να κανει ιντερνετικα μαθηματα και εχεις τον μπακογιαννη να επιτρεπει με τα λεφτα μας να αγοραστουν στρογγυλες λαμαρινες που κανουν 5000 η μια. Τοσοι ανεργοι που θα τους βαλεις μετα να δουλεψουν? Θα ποτιζουν τις ζαρτινιερες και θα καθαριζουν τα παγκακια? Μεγαλα φαουλ απ την κυβερνηση. Δεν γινεται να στελνεις τον Δενδια κυπρο, αιγυπτο, λιβυη να προσπαθει να επιτευχθουν συμφωνιες για αοζ και απ την αλλη να ριχνεις λεφτα σε ανουσια και υπερκοστολογημενα εργα την ιδια στιγμη που απειλουνται οι κατοικοι ακριτικων νησιων. Αυτα τα λεφτα θα επρεπε να πανε σε αλλους τομεις οπως και αυτος της αμυνας. Και το ασχημο ειναι οτι το δευτερο κυμα ειναι δεδομενο. Ελπιζω να μη φτιαξει και λουνα παρκ ή κανα jurasic park μπροστα απ τη βουλη.

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  ANDREW

Αν πας στην υπόλοιποι δυση θα δεις όμορφες πόλεις με πάρκα πρασινο κτλπ … Τα χρηματα για ολα αυτα δεν ειναι λιγα και τα δινουν για να ομορφύνουν την πολη τους … Οσο αφορα τα χρηματα δεν θεωρω οτι ηταν πολλα ή λιγα,πρεπει να τα συγκρινουμε με άλλους δήμους …Αλλα δεν επρεπε να το κανει τωρα, και αυτο θεωρώ οτι ειναι φαουλ του !!! Η Αθηνα δεν ειναι καρπενησι και επρεπε να το ξερει .Κακος επραξε λοιπον ο Δημαρχος και επειδη ανήκει στην ιδια οικογενεια παίρνει η μπαλα και τον μητσοτακη … Πρεπει να διορθωθεί

Last edited 3 years ago by Manos11tzi
ANDREW
ANDREW
3 years ago
Reply to  Digenis

Σίγουρα η στιγμή είναι λάθος. Τώρα εάν ήθελε ένα παγκάκι των 5.500, το οποίο θα είναι ανθεκτικό, με ηλεκτροστατική βαφή, να είναι φυτεμένο και βιδωμένο, να ζυγίζει 1,5 τόνο κλπ για να μην μπορούν οι μπαχαλάκιδες να τα σπάσουν, εγώ θα πρότεινα ένα απλό, αλλά αισθητικα καλύτερο παγκάκι και ας είναι μικρότερο και απ’ την άλλη να δωθούν τα λεφτά αυτά αντί για φοίνικες, ζαρντινιέρες και παγκάκια μεγάλης αντοχής, σε περιπολικά, μηχανές αστυνομίας, εξοπλισμούς των αστυνομικών, άλλο δίκτυο επικοινωνίας ασυρμάτων κλπ. Αφού, έχεις προσφέρει ασφάλεια στη κοινωνία σου και προασπίζεσαι του νόμους και τη τήρηση αυτών, θα μπορείς μετά να πάρεις τον χρόνο σου και να ζητήσεις να σου παρουσιάσουν οι αρμόδιοι διάφορα σχέδια και να διαλέξεις κάτι πιο αισθητικά ωραίο και ίσως σε καλύτερη τιμή. Στην ουσία πληρώσαμε το τσιμέντωμα στο έδαφος. Δεν είναι παγκάκι με ωραίο σχεδιασμό (προσωπική άποψη), ούτε προσφέρει κάτι καινοτόμο. Θα μπορούσε π.χ να προσφέρει ασύρματη φόρτιση και να έχει και ένα μίνι φωτοβολταικο και όταν νυχτώνει από κάτω να έχει led ταινίες σε διάφορα χρώματα με απαλό φώς. Θα μπορούσε να έχει δίπλα του μία βρύση με νερό και απ’ την άλλη μεριά να έχει σημείο φόρτισης για ηλεκτρικά ποδήλατα – πατίνια – η ηλεκτρικά σκουτεράκια που θα μπορείς μόλις τελειώσεις τη δουλεία σου να τα αφήσεις εκεί να φορτίσουν για τον επόμενο ή μπορούν να έχουν αφαιρούμενες μπαταρίες, να τις βάζεις στο σημείο φόρτισης μόλις τελειώνεις τη δουλειά με το σκουτεράκι και ο επόμενως να παίρνει τις άλλες που θα είναι ήδη φορτισμένες. Πολλα μπορείς να κάνεις με ένα παγκάκι. Μέχρι και να βάλεις μία οθόνη που να παρουσιάζει την ιστορία της κάθε περιοχής μέσα στο ρου της ιστορίας σε διάφορες γλώσσες. Ο δήμαρχος όμως ήθελε πολύ σύντομα να αποδείξει την αξία του και το έκανε λάθος και αντιαισθητικά. Τουλάχιστον ας είχε παρουσιάσει σχέδια και ηλεκτρονικά ο καθένας άμα ήθελε να ψήφιζε αυτό που του αρέσει. Έτσι λειτουργεί μια δημοκρατία και όχι επειδή με ψήφισες την επόμενη μέρα παίρνω φόρα, δεν ακούω αντίλογο και διατάζω. Συμφωνώ ότι οι πόλεις πρέπει να ομορφύνουν αλλά σημασία έχει ο τρόπος και ο χρόνος και όχι πως να φτιάξεις κάτι που να μη μπορεί να γίνει όπλο σε μία “έκφραση” των μπαχαλάκιδων. Πρώτα φροντίζεις οι νόμοι να έχουν ισχύ και αυτοί που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες να φυλακίζονται και να μη βγαίνουν την άλλη μέρα και μετά ασχολείσαι με το θέμα της αισθητικής.

Digenis
Digenis
3 years ago
Reply to  ANDREW

Ολα τα καταστρεφουν ρε … Τι φωτοβολταικα … Μετα απο μια ωρα θα το ειχαν κλέψει … Μιλάμε για κανιβάλους !!! Η λυση ειναι ή τα δινεις στη αστυνομια και η πολη μενει ασχημη ή περνεις παγκακι και ζαρινιερα 1,5 τονο του 500αρικου …. Σε καθε περιπτωση στην μετα covid εποχη δεν κανεις το δευτερο !!! Αν κανεις το πρωτο ή αν δωσεις αλλους τα χρηματα ειναι συζητηση μεγαλη … Σε καθε περιπτωση τωρα ζαρτιερα 300-500 € δεν επρεπε να παρει !!!
Και για να επιτρεψουμε στο θεμα μας, υπουργος οικονομικων στην Ελλαδα σημερα πρεπει να εισαι ναρκομανής . Πρεπει να προϋπολογίσει να βρει τα χρηματα για δοσεις 10ετων και προκαταβολές , 7,5 συνολο μονο για τον Στολο !!!!!Και δεν εχει τελειωσει το προβλημα .

George
George
3 years ago
Reply to  Digenis

Που στη Δύση ή στην Ανατολή κλείνουν τις λεωφόρους? Στο Παρίσι? Στη Βιέννη? Στη Μόσχα? Γίνεται -και είναι αμφιλεγόμενο- στο Λονδίνο αλλά μιλάμε για πόλη που σταθμό μετρό έχει κάθε 500 μέτρα.
Έτσι απλά διώχνει και τους επισκέπτες από το κέντρο μετά από τους κατοίκους. Πόσο συνωστισμός υπήρχε στα υπάρχοντα πεζοδρόμια για να χρειάζονται επέκταση με τις στάσεις λεωφορείων στο οδόστρωμα?
Δεν θα κατεβαίνεις πια για να αποφύγεις το μποτιλιάρισμα.
Πολύ πιο απλό θα ήταν park & ride περιφερειακά του κέντρου για να προσπαθήσεις να μην είναι μόνο γκέτο.
Ακόμη πιο απλό να μην βάζεις τρελές προδιαγραφές για τα διατηρητέα ώστε να μην τα αφήνουν να καταρρευσουν μια και δεν συμφέρει. Έτσι χάνεται το κτήριο αντί να προστατευθεί και στο ενδιάμεσο γίνεται πρέζα house!
Αντί για ουσία ζαρτινιέρες…

Fingolfin
Fingolfin
3 years ago
Reply to  Digenis

Αν οι MMSC κάνουν 4 δις (που είναι και έτοιμο σχέδιο βασισμένο στην LCS), πόσο θα κάνουν οι FFG(X);
Σχετικά με το κέντρο της Αθήνας που αναφέρεται παρακάτω, καλά έκαναν και βγάζουν τα αυτοκίνητα από το κέντρο. Τέλος στο καυσαέριο και στην ηχορύπανση. Όποιος θέλει υπάρχει μετρό, ηλεκτρικός, τράμ, λεωφορεία για να επιλέξει πώς θα πάει στο κέντρο.

Stavrogin1
Stavrogin1
3 years ago

Αν πας σε Bellara MMCS, δεν πας σε κορβέτες αλλά κατευθειαν σε μικρότερα θεμιστοκλής.
ο λόγος ότι δεν είναι δυνατόν να έχεις 4 νέους τύπους πλοίων.
Η bellara ή MMCS, ένας τύπος για χάρη ομοτυπίας. στην πρώτη λείπουν οι camm er στην δεύτερη oi SM2, περισσότερα κελιά, και ισως πολλά άλλα.
Τρίτη λύση δεν υπάρχει. ωραία τα καταφέραμε
Η MMCS μάλλον αντικαθιστάτε θαυμάσια από μια καλή κορβέτα με συμπαραγωγή. Αλλά πρέπει να πληρώσουμε και την προστασία στους Αμερικάνους.
Ειναι πολυ αργά για να πάρουμε κορβέτες στα μέτρα μας συμπαραγωγή και να περιμένουμε 2-4 ffg-x ?
Ενδιάμεση λύση δεν υπάρχει.
αναβάθμιση ΜΕΚΟ μέσω LM, κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Θεωρώ ότι τα πλοία αξίζουν τα 300-400εκ αναβάθμιση. Υπάρχει αλήθεια η πιθανότητα να παράσχει η LM έκπτωση 10%; Αποκλείεται. ζητημα αν προσφέρουν συνολικά 100εκ. για τα 4 πλοία τα οποία είναι πιθανότατο να φτάσουν τα 50χρόνια υπηρεσίας. Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας κι ας αναβαθμίσουμε τα πλοία μας.
Τελικά αυτη η έλειψη ιδίων χρημάτων και χρηματοδότησης αποδεικνύεται εξαιρετικά δαπανηρή

Last edited 3 years ago by Stavrogin1
George
George
3 years ago

To ΠΝ θέλει να αγοράσει δύο διαφορετικούς τύπους φρεγάτας με κανένα κοινό σύστημα μεταξύ τους και ταυτόχρονα ενδιαφερόμενο για ομοιοτυπία θέλει ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ να έχει στοιχεία από τον ένα τύπο φρεγάτας.
Συγνώμη αλλά πόσο σίγουροι είστε ότι ξέρουν τι κάνουν?
Γιατί η παραπάνω πρόταση είναι ο ορισμός του ανορθολογισμού!
Ποιός ήταν ο καλύτερος τύπος πυραυλάκατου? Οι SV?
Δεν ήταν το ΠΝ που αποφάσισε τον εκσυγχρονισμό με AIP των 209 αντί να κάνει έναν ανάλογο των πρώτων 209 και να αγοράσει επιπλέον 214?
Το ΠΝ δεν αποφάσισε με μην κάνει ΕΜΖ στις ΜΕΚΟ, να μην αγοράσει τορπίλες για τα υβ και να εκσυγχρονίσει τα P-3?
Το ΠΝ δεν αγόρασε στο κουτί 2 S και μετά πήγε στις 4 ΜΕΚΟ?
Εκτός κι αν εννοείται την αγορά των Nasty, των 209 και των Combattante II αλλά και την επανάληψη με δεύτερο batch 209 και Combattante III
Αυτό όντως ήταν πρωτοποριακό ναυτικό. Όχι όμως και η συνέχεια του…..
Το δείχνει η πραγματικότητα. Το ΠΝ που σχεδιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 60 και την δεκαετία του 70 κυριάρχησε, το ΠΝ των 80ς κράτησε ισορροπίες ενώ η συνέχεια έφερε την ανατροπή της.
Μας το λένε κατάμουτρα ότι δεν θεωρούν ότι έχουν αντίπαλο στον στόλο επιφανείας ενώ τα SOS άρθρα στην “Πλεύση” πέρα από καμπανάκι κινδύνου είναι και ομολογία…..

NikosP
NikosP
3 years ago

Η όποια αξιολόγηση-σύγκριση των τεχνικών χαρακτηριστικών των πλοίων ( κατά μόνας ή σε σχέση με τα Γαλλικά ) είναι για εμένα terra incognita ‘ αυτό που εγώ θα κοίταζα είναι τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του (ς) :
– Ξεκινάμε ( και συνήθως τελειώνουμε .. ) με το ΧΡΗΜΑ ‘ χρηματοδότηση, κόστος κτήσης ΚΑΙ χρήσης ,κόστος και δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης , ανταποδωτικά ( επιμένω στον όρο ).

 • Συναφές με το παραπάνω είναι το πού κατασκευάζονται και αν σου μένει εσένα ως κέρδος η τεχνογνωσία και η στρατηγική σου χειραφέτηση ( προ’ι’όντος του χρόνου και σταδιακά).
 • Δυνατότητα επέμβασής σου στο σχέδιο και βελτίωσης στοιχείων του όπως σε εξυπηρετούν ,χωρίς να σε τραινάρει ή να σε χτυπάει στ’αυτιά ο συνεργάτης σου.
 • Πολιτικές -γεωστρατηγικές σου επιδιώξεις…. επιθυμείς στο μέλλον να κοντράρεις και να βγεις από πάνω ή προσπαθείς απλά να μην σου έρθουνε στο Σούνιο ; Πόσο μεγάλο παράθυρο θα αφήσεις στην Ευρωπα’ι’κή ολοκλήρωση για αγορά συστημάτων -όπλων από τους εταίρους μας ( ευρωκορβέτα, αστέρ ,… , ) ; Θα εμπιστευτείς τους Ισραηλινούς για πλατφόρμες-όπλα-ηλεκτρονικές αναβαθμίσεις ; Θα μείνεις με 1,2,3 ή 4 προμηθευτές για το ίδιο όπλο ; Αυτή τη στιγμή οι Γάλλοι έρχονται ως πωλητές μόνο ΄οι Αμερικανοί και Ισραηλινοί προσφέρουν και συνεργασίες !!!
Christosv
Christosv
3 years ago

Ωραία όλα αυτά… Υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε απο την στιγμή που θα πάμε σε διαπραγματέυσεις και θα δώσουμε ποσοστό στον εχθρό ?
Η πολιτική ηγεσία δεν πρόκειτε να ρισκάρει πόλεμο. Μακάρι να κάνω λάθος αλλά η ιστορία διδάσκει για το πόσο άσχετοι και άτολμοι είναι οι πολιτικοί σε αυτά τα θέματα.
Έρχετε κάτι χειρότερο απο αυτό των Ιμίων.

evaggelos
evaggelos
3 years ago

mmcs λενε χαχαχα μαλιστα μιας και θα αντιμετωπισουμε τον στολο του ομαν κ της υεμενης σαν τους σαουδαραβες ε ας το παρουμε κι εμεις, να δω ποιος βλαξ θα υπογραψει για πλοιαριο που εχει βγει αρνητικο στο υποτιθεμενο κορυφαιο ναυτικο αυτο των ηπα να το δω και να γελασω.

adpanos
adpanos
3 years ago

Η Ελλάδα ενδιαφέρεται να δώσει ζωη στα ναυπηγεία.
Ο μόνος λόγος που κοιτούν MMCS είναι αυτός.
Από την άλλοι αν οι Γάλλοι θέλουν να πάρουν το ναυτικό για τον εαυτό τους, μπορούν να αγοράσουν τον Σκαραμαγκά.
Με Σκαραμαγκά στους Γάλλους άνετα η Ελλάδα θα δώσει 6 φρεγάτες Belharra, 8 Gowind, αλλά και τα υποβρύχια σε αυτή.
Αν λοιπόν θέλουν οι Γάλλοι να μπουν στο ΠΝ για τα καλά, πρέπει να αγοράσουν τον Σκαραμαγκά.

Roger
Roger
3 years ago

Τελικά δεν θα την γλυτώσουμε την πανάκριβη πατάτα των LCS/MMSC.
ΥΓ: Σε Edge και Firefox, τα emojis δεν λειτουργούν.
Επίσης, σε Edge και Firefox, στην καρτέλα του χρήστη (https://www.ptisidiastima.com/user/roger/ στην περίπτωση μου) υπάρχει πρόβλημα στην σελίδα.
Δεν μπορείς να δεις παλιότερα σχόλια σου.
Παραθέτω και screenshot.comment image

Last edited 3 years ago by Roger
stepa
stepa
3 years ago

Σημασια εχουν οι προθεσεις της πολιτικης εξουσιας ως προς το τι θεωρουν κοκκινες γραμμες Εθνικων θεματων.Με βαση αυτο σχεδιαζεται το μελλον των Ε.Δ. και οχι στην βαση προσφορων, ευσεβων ποθων,κλπ κλπ.Τουλαχιστον αυτο συμβαινει στα σοβαρα κρατη.Σε οτι μας αφορα δυστυχως φαινεται , ιδιως αν λαβουμε υποψιν και τις τελευταιες δηλωσεις ενθεν και εκειθεν, αλλα και τις προσφατες αιφνιδιαστικες εξελιξεις στο ζητημα της ΑΟΖ με την Ιταλια, οτι η προχειροτητα στην ληψη αποφασεων περισσευει.Ειδικοτερα για το Π.Ν. θα ελεγα οτι πλεει σε θολα νερα, οχι με δικη του ευθυνη, αλλα εξαιτιας μιας χρονιας ελλειψης ρεαλιστικης ,αποφασιστικης, πολιτικης εξοπλισμων καταλληλων να υπηρετησουν την Εθνικη βιβλο των Εθνικων μας θεματων.Επιτελους ειναι διαφορετικο πραγμα η υπερασπιση του Αρχιπελαγους , αν τελικα περιοριστουμε σε αυτο, και εντελως διαφορετικη κατασταση η υπερασπιση κυριαρχικων δικαιωματων στην Αν. Μεσογειο, και φυσικα απαιτουν διαφορετικα σε μεγαλο ποσοστο μεσα αλλα και αριθμους.Ας ξεκαθαρισουμε λοιπον τι θελουμε απο το Π.Ν., και φυσικα τι μπορουμε να κανουμε επ αυτου ετσι ωστε να του δωσουμε τα μεσα να επιτελεσει την οποια αποστολη τελικα του ανατεθει.
Ειναι παραλογισμος να συζητουμε για σκαφη, ρανταρ, κελια, σοναρ οταν ουδεις γνωριζει τι ακριβως θα υπερασπιστει.Επι του θεματος πιστευω οτι ο σοβαρος εκσυγχρονισμος των ΜΕΚΟ ειναι εκ των ουκ ανευ, και παρα τα χρονακια τους μπορουν να αποτελεσουν την βαση αναννεωσης του στολου μας σε συνδυασμο φυσικα με την πολυαναμενομενη αποφαση προμηθειας νεων φρεγατων.Τωρα ποιες θα ειναι αυτες, και ποσες αντεχει το βαλαντιο, αυτο ειναι θεμα στοχων, και βουλησης της πολιτικης ελιτ.Οπως εχω γραψει στο παρελθον η αναθεση του εκσυγχρονισμου στα πλαισια ενος αναδοχου που θα αναλαβει και την ευθυνη της ναυπηγησης των νεων φρεγατων μονο πλεονεκτηματα ενεχει.Ειδικοτερα δε θα πρεπει να επιμεινουμε στην περιπτωση αμμεσης παραχωρησης ειτε με λησινγκ, ειτε μεσω FMS τουλαχιστον καποιων σκαφων μεταχειρισμενων σαν ενδιαμεση λυση, δεδομενου οτι περα απο τα οικονομικα δεν υπαρχουν ουτε χρονικα περιθωρια πλεον….

Bridger
Bridger
3 years ago

Με ένα σύγχρονο CMS, Smart-S mk2 και 32 Essm bl2 στις ΜΕΚΟ, μάλλον οι MMSC θα χρειάζονται αναβάθμιση για να τις φτάσουν και όχι το αντίστροφο. Αν αληθεύει η εξαιρετικά οικονομική προσφορά της Saab στο CMS, τότε ίσως ένα καλύτερο ραντάρ από το sea giraffe amp (π.χ. sea giraffe 4a) να χωράει στο πακέτο των 160εκ. Τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει η LM που να δικαιολογεί την επιπλέον αξία των 240εκ;

chikichiki
chikichiki
3 years ago

Ειλικρινά με παραξενεύει ότι τα αμερικάνικα ναυπηγεία, που ούτε λίγα είναι ούτε στερούνται πείρας, δεν διαθέτουν ένα σχέδιο για εξαγωγικών προοπτικών φρεγάτα της προκοπής. Ας πούμε ένα μικρό Spruance DD της σύγχρονης εποχής. Έστω σε προκαταρκτικό σχέδιο, με τον πελάτη να αναλαμβάνει το κόστος του detailed design. Όλοι οι δυνητικοί πελάτες είτε θα καταπιούν MMSC είτε θα μείνουν ξεφρέγατοι (ούτε καν FFGX…); Κατανοητό ότι στον χώρο των εξοπλισμών η ιδιωτική πρωτοβουλία ενίοτε…”τιμωρείται” (βλ. Northrop) και τα ρίσκα είναι πολλαπλάσιας επικινδυνότητας (ένα χαμένο συμβόλαιο μπορεί να σημαίνει απώλεια 30-40 χρόνων εσόδων), αλλά αφήνει φτωχή εντύπωση το ότι κανένα ναυπηγείο στις ΗΠΑ δεν τολμά να προσφέρει στη διεθνή αγορά ένα σοβαρό πολεμικό πλοίο αν δεν έχει πρωτύτερα εξασφαλίσει το USN ως πελάτη. Οι Γερμανοί δηλαδή πρώτα περίμεναν πελάτη και μετά ξεκίνησαν το σχεδιασμό των MEKO;
Εν τω μεταξύ συζητάμε την απόκτηση 4 ακατάλληλων πλοίων, πληρώνοντας φυσικά όλο το κόστος τους, για να πάρουμε έναν εκσυγχρονισμό συμπληρωματικά, όταν ο εκσυγχρονισμός μόνος του κοστίζει πολύ λιγότερο. Πόσο ακριβότερη θα βγει δηλαδή η απόκτηση επιχειρησιακά κατάλληλων φρεγατών ΜΕ την “ανακαίνιση” των MEKO; Άλλες χώρες που υπέβαλαν προσφορές για τις ΜΕΚΟ δεν έχουν ναυπηγεία διατεθειμένα να κάνουν μια αξιόλογη προσφορά ανταγωνιστική της Lockheed για αναβάθμιση ΜΕΚΟ + νέα πλοία;

Last edited 3 years ago by ExpertTouKanape
darede
darede
3 years ago

Κάποιες παρατηρήσεις γιατί τα πράγματα είναι απλά.
1) Το Π.Ν δεν πρόκειται να βρει ποτέ τα 400 εκ που απαιτεί ο εκσυγχρονισμός των MEKO. Το κονδύλι είναι δεδομένο στα 140 εκ.
2) Δεν δίνονται χρήματα για αγορές πλοίων για το Π.Ν. Όπως αναμέναμε και αναμένουμε την γαλλική χρηματοδότηση για τις belharra, έτσι μόνο μπορούμα να αποκτήσουμε και τις MMSC. Επομένως τα 4 δις θα τα αποπληρώσουμε με δόσεις αρκετά αργότερα.
3) Μα γιατί να πάρουμε MMSC και όχι FFGX; Γιατί η χρηματοδότηση πάει πακέτο με αμερικάνικο πλοίο και το FFGX δεν είναι.
4) Την διαμόρφωση δεν την ξέρουμε αλλά με 1 δις προφανώς το πλοίο θα μπορεί να φέρει ότι επιθυμούμε. Μια διαμόρφωση με βάση το lcs 125m και προσθήκη 1 vls ακόμα και VDS, θα ήταν ιδανική. Η απουσία hull σοναρ δεν θα με πείραζε εάν το κάθε πλοίο έφερε 2 MH- 60R για ανθυποβρυχιακές αποστολές. To strales το θεωρώ δεδομένο.
5) Ίδια συστήματα για 8 πλοία του στόλου, τρομερή ομοιομορφία και super χαμηλά κόστη συντήρησης. Τα MMSC μπορούν να πάρουν τους LM2500 αεροστρόβιλους με τους πετρελαιοκινητήρες των belharra, έστω και εάν χάσουν 2-3 κόμβους.
6) Θα φτιαχνούν στην Ελλάδα, αλλά εδώ θα πρέπει να απαιτήσουμε τα ραντάρ , το σύστημα μάχης κ.τλ, να κατασκευαστούν εδώ. Το ίδιο έπραξαν και οι τούρκοι με το Smart-mk2.

Bridger
Bridger
3 years ago
Reply to  darede

Γιατί η FFGX δεν θεωρείται αμερικάνικο πλοίο; Το ότι είναι παράγωγο σχέδιο της Fremm δεν αναιρεί το γεγονός ότι αποτελεί νέα κλάση με πλήρεις προδιαγραφές του USN, 100% αμερικανικά συστήματα και όπλα και κατασκευασμένη 100% σε αμερικανικά ναυπηγεία. Με την ίδια λογική ούτε το F35 είναι εντελώς αμερικανικό, αφού αναπτύσσεται από πολυεθνική κοινοπραξία εταιριών (άσχετα αν η LM είναι ο leader).

harval
harval
3 years ago
Reply to  darede

Να και μια καλή κουβέντα για τα MMSC . Αν έχω 2 Μπελάρα και μόλις 2 MMSC για αεράμυνα σημείου ,μπορώ να έχω και μερικά (2-3) πολύ φθηνότερα MMSC με ικανότητες αντιπλοικές κυρίως με ανασυρόμενο σόναρ. δηλαδή 2+2= 4 αεράμυνα σημείου, 3 γενικών MMSC,4 Sa’ar 72 και εξαγωγικό εμπόριο MMSC και Sa’ar 72.(8 δις τα οπόια επειδή είναι με κρατικό δανεισμό μπορούν να αποπληρωθούν σε πολυ μεγάλο βάθος χρόνου)
Καλά δεν είναι για αρχή μέχρι το 2026.? Θα έχουμε και 4 Μεκο σχετικά καλές γενικών και 7 Super Vita αξιόμαχες.
22 πλοία επιφανείας. Μετά βλέπουμε με ALS…..
“Πουλάμε”που λέει ο λόγος (χαρίζουμε στην ουσία) και 2 “S” και 4 γαλλικές ΤΠΚ στους Κύπριους για άμεση παρενόχληση και κορεσμό

Koulis
Koulis
3 years ago

Μήπως οι belharra θα είναι 2+2;

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Koulis

2 +2 mmsc
Ξέρω από μέσα σου λέω

Koulis
Koulis
3 years ago
Reply to  CKfurious

Σε λίγες μέρες θα τα πούμε.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -