23.2 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕκσυγχρονισμός του ΣτόλουΕκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, αύριο η ενημέρωση της Βουλής, για να... πάρει εμπρός

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, αύριο η ενημέρωση της Βουλής, για να… πάρει εμπρός

Καθώς τον τελευταίο καιρό πολλά ακούγονται σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ200Η η εξέλιξη είναι η εξής: Αύριο λοιπόν, Παρασκευή 7 Απριλίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα φέρει στη Βουλή το θέμα των ΜΕΚΟ 200ΗΝ, κατόπιν συνεννοήσεως με το Πολεμικό Ναυτικό και το ΓΕΕΘΑ. Αυτό όμως που προβλέπεται είναι μια ενημέρωση για τη μέχρι σήμερα πορεία του προγράμματος και μετά θα υπάρξει και “πράσινο φως” για την τυπική έναρξη των διαπραγματεύσεων υλοποίησης του.

Κοινώς, αύριο δεν θα εκκινήσει το πρόγραμμα σε κάποιο τελικό του στάδιο, αλλά θα έρθει στο ΣΑΓΕ και θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί. Επίσης θα αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις με τους συνεργαζόμενους Γερμανούς και Ολλανδούς των εταιριών TKMS και Thales Netherlands αντίστοιχα, προκειμένου να φτάσουμε σε κάποια στιγμή να θεωρηθούν ανάδοχοι, ώστε να προχωρήσει και η κατάρτιση της σύμβασης. Αυτά τα γράφουμε όχι για να απογοητεύσουμε τους αναγνώστες μας, αλλά για να γνωρίζουμε όλοι σε ποια φάση βρισκόμαστε.

Προς το παρόν υπάρχει μια αρχική συναίνεση όπου η TKMS και η Thales καλύπτουν βασικές απαιτήσεις του ΠΝ, με ένα κόστος 605 εκατ. ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνονται αρκετά, αλλά όχι όλα που θα ήθελε το Ναυτικό. Έτσι, όπως έχουμε γράψει, η αναβάθμιση-ψηφιοποίηση του κύριου πυροβόλου Mk45 και ο αντίστοιχος εκσυγχρονισμός των Phalanx είναι εκτός. Βέβαια, η νέα ηγεσία του ΠΝ κινήθηκε άμεσα, και έβαλε την αναβάθμιση των Phalanx ως έκτακτο πρόγραμμα χτες στο ΣΑΓΕ, συνεπώς ξεκινά και η υλοποίηση του.

Σε αβέβαιο μονοπάτι ο εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN

Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ 200ΗΝ όπως φαίνεται θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ, φθάνοντας δηλαδή τις τιμές που είχαν δώσει Αμερικανοί και Βρετανοί από την αρχή. Αλλά, όπως και η ολοκλήρωση των FDI, η υλοποίηση του θα γίνει με παράλληλα προγράμματα και όχι με ένα συνολικό πακέτο. Με την ευκαιρία να πούμε, πως αν δεν γίνει η ψηφιοποίηση των Phalanx, τότε δεν θα μπορούν να συνδεθούν πλήρως στο σύστημα μάχης TACTICOS και θα πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα. Τα ηλεκτρονικά τους είναι 30 ετών παλιά, κι αυτό που τα “σώζει” είναι πως ήταν σε χρήση στο Αμερικανικό Ναυτικό οπότε υπάρχει στοκ ανταλλακτικών, αλλά και πολλή εργασία από τα πληρώματα του ΠΝ.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τι συζητήθηκε στο σημερινό ΣΑΓΕ, ελικόπτερα C/SAR για ΠΑ, αναβάθμιση Phalanx, πολυβόλα MINIMI

Γενικότερα οι διάφορες “πατέντες” που γίνονται τώρα στις ΜΕΚΟ δεν μπορούν να συνεχίζονται, ειδικά για πλοία που μπορεί να κληθούν να πολεμήσουν σε ένα κορεσμένο περιβάλλον απειλών. Επίσης, τυχόν ιδέες περί ενός περιορισμένου εκσυγχρονισμού, ή σκέψεις για λιγότερα πλοία (π.χ. να αναβαθμιστούν μόνο 2 από τις 4 φρεγάτες), απορρίπτονται από το ΠΝ, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ελπίδα για να επιτευχθεί η Δομή Δυνάμεων που θέλει 12 φρεγάτες και 6 κορβέτες.

Οπότε αυτό που επιδιώκει το ΓΕΝ είναι η έστω και καθυστερημένη δρομολόγηση του προγράμματος (θυμίζουμε ότι ανακοινώθηκε το 2020 από τον Πρωθυπουργό ως μέρος του γνωστού πακέτου “νέες φρεγάτες-ενδιάμεση λύση-αναβάθμιση ΜΕΚΟ”). Οι συζητήσεις ναι μεν γίνονται, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ξοδέψαμε την περίοδο 2021-2022 σχεδιάζοντας κάποιο σχήμα απόσυρσης των ΜΕΚΟ 200ΗΝ. Ο εκσυγχρονισμός ως αντίληψη επανήλθε μόλις τον Ιούνιο του 2022, οπότε τώρα τρέχουμε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο.

Το ενδιαφέρον είναι πως το ΠΝ ψάχνει να βρει τρόπους να καλύψει ελλείματα μαχητικής ισχύος. Έτσι, εξετάζει προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, που θα επιτρέψουν στο ΠΝ να διεξάγει επιχειρήσεις EW/ELINT/SIGINT και από τις ΜΕΚΟ, ενώ θα μπορεί ταυτόχρονα να καλύψει την εδώ έλλειψη των FDI HN μέχρι αυτές να αποκτήσουν κάποιο αξιολόγο ανάλογο σύστημα.

Κλείνοντας να πούμε πως αύριο θα γίνει ενημέρωση και για την ενεργοποίηση του προγράμματος νέων μπαταριών για τα υποβρύχια του ΠΝ, ένα ζωτικής σημασίας συμβόλαιο που θα υλοποιηθεί από την Sunlight.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -