16.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙMH-60 Romeo, τώρα και με «βαρύ χέρι» - δυο πύραυλους NSM: Μία...

MH-60 Romeo, τώρα και με «βαρύ χέρι» – δυο πύραυλους NSM: Μία ενδιαφέρουσα προοπτική για το ΠΝ!

H αμερικανική Raytheon Missile Systems σε συνεργασία με τη νορβηγική Kongsberg Defence and Aerospace παρουσίασαν μία νέα θανάσιμη έκδοση του ναυτικού ελικοπτέρου MH-60 Romeo οπλισμένη με δύο αντιπλοϊκούς πύραυλους NSM.

H παρουσίαση έγινε στα πλαίσια του συνεδρίου SAS (Sea Air Space) και η σχετική φωτογραφία ενός μοντέλου στο περίπτερο της εταιρείας δημοσιοποιήθηκε από τον δημοσιογράφο Τζέιμς Ντριού.

Στο σχόλιο του σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Τουίτερ έγραψε ότι πρόκειται για «Πιθανώς το πιο θανάσιμο MH-60R Seahawk στον πλανήτη, οπλισμένο με δυο πύραυλους ναυτικής κρούσης εμβέλειας 100 ναυτικών μιλίων.»

Ο πύραυλος NSM είναι ένα όπλο μεγάλης εμβέλειας και ακρίβειας και μπορεί να εντοπίσει και καταστρέψει εχθρικά πλοία σε αποστάσεις μέχρι 100 ναυτικά μίλια. Έχει σχεδίαση χαμηλού ίχνους, πετά σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας, έχει την δυνατότητα παρακολούθησης αναγλύφου και χρησιμοποιεί έναν προηγμένο αισθητήρα για ακριβή στοχοποίηση σε δύσκολες συνθήκες.

Σύμφωνα με το Jane’s, το ινδικό Ναυτικό φέρεται να επιθυμεί να γίνει ο πρώτος πελάτης για τον NSM στην εν λόγω έκδοση εκτοξευόμενη από ελικόπτερο προκειμένου να εξοπλίσει τα ελικόπτερα του τύπου που επιδιώκει να προμηθευτεί μέσω χρηματοδότησης FMS σε μεγάλους αριθμούς.

Ο NSM θα εξοπλίσει τα ινδικά MH-60R;

Το MH-60R είναι εξοπλισμένο με ένα εξαιρετικά εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης μάχης που στην παρούσα φάση είναι σχεδιασμένο για να αξιοποιεί πυραύλους αέρος – επιφάνειας AGM-114 Hellfire και την ελαφριά ανθυποβρυχιακή τορπίλη Mark 54.

Σε ελληνική υπηρεσία τα ναυτικά ελικόπτερα S-70 του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν και με πύραυλους AGM-119 Penguin, επίσης της νορβηγικής εταιρείας, εκ των οποίων μπορούν να φέρουν έναν πύραυλο επί φορέα ανάρτησης στην αριστερή πλευρά του ελικοπτέρου. Επίσης μπορούν να φέρουν και μία τετράδα πυραύλων AGM-114 Hellfire, σε ίδιο φορέα ανάρτησης των AH-64 Apache.

Ωστόσο ο AGM-114 είναι ένας πύραυλος με μικρή πολεμική κεφαλή και δεν μπορεί να θέσει εκτός μάχης ή έστω να προξενήσει σημαντικές ζημιές σε πλοίο μεγέθους φρεγάτας κι άνω, εκτός αν με μία τυχερή βολή πετύχει τον στοχο σε καίριο σημείο.

Ο δε Penguin, αν και με σημαντικά βαρύτερη κεφαλή – 120 κιλά – δεν μπορεί ούτε αυτός να θεωρηθεί ικανός να εξασφαλίσει βύθιση πλοίου μεγέθους φρεγάτας, αν και σίγουρα θα προξενούσε ζημιές αρκετές για να την θέσουν εκτός μάχης.

Η προοπτική εξοπλισμού των MH-60R – που όπως έχουμε γράψει ήδη πρόκειται να ενταχθούν στις τάξεις του ΠΝ – ως οργανικών αερομέσων των φρεγατών του στόλου με πύραυλους της τάξης του NSM θα εκτόξευε την επιχειρησιακή τους αξία αλλά και την φονικότητά τους, όντας τα ίδια τα ελικόπτερα σε αυξημένη απόσταση ασφαλείας από τους στόχους τους.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αγορά 4 ελικοπτέρων MH-60R για το ΠΝ αντί 250 εκ. ευρώ, με μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει άλλη αντίστοιχη πρόταση για μεταφορά δυο βαρέων αντιπλοϊκών πυραύλων της κατηγορίας του NSM σε άλλο ελικόπτερο της οικογένειας Seahawk, ενώ γενικότερα, λίγα ελικόπτερα είναι πιστοποιημένα για τέτοια ικανότητα και μάλιστα για δυο πύραυλους, όπως για παράδειγμα τα AS332 Super Puma του χιλιανού Ναυτικού, που μπορούν να φέρουν δυο AM-39 Exocet.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nestoras
Nestoras
5 years ago

Η απόκτηση του NSM είναι για εμένα εξαιρετική λύση και για μονάδες επιφανείας νέες (πχ κορβέτες) ή με χρόνια επιχειρησιακά μπροστά τους για να αντικαταστήσουν τους παλαιούς Harpoon (πχ εκσυγχρονισμένων MEKO 200?). Πρόκειται για όπλο που προτιμάται από την Αμερικανική σε βάρος εγχώριου προϊόντος, συνεπώς πρόκειται για λύση αναβάθμισης και όχι απλής αντικατάστασης παλαιότερων όπλων!
Η δυνατήτητα χρήσεως και από τα ελικόπτερά μας κάνει την επιλογή του σχεδόν αυτονόητη!

Dim-Kal
Dim-Kal
5 years ago

Π&Δ αφήστε ήσυχα τα Super Puma και μη μας «σκανδαλίζετε» με φωτό και σχόλια του τύπου “…λίγα ελικόπτερα είναι πιστοποιημένα για τέτοια ικανότητα και μάλιστα για δυο πύραυλους, όπως για παράδειγμα τα AS332 Super Puma του χιλιανού Ναυτικού…” διότι τα ε/π αυτά τα χρειάζεται το ΕΚΑΒ για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων ενός πολύ κρίσιμου τομέα του πολέμου επιφανείας, που είναι οι αεροδιακομιδές….

Πάνθηρ
Πάνθηρ
5 years ago

ΠΤΗΣΗ, ποσο πιθανο ειναι να το δουμε αυτο στο προσεχες μελλον?

chikichiki
chikichiki
5 years ago
Reply to  Πάνθηρ

0%, αν θέλετε σας υπογράφω και υπεύθυνη δήλωση.

evaggelos
evaggelos
5 years ago

πολυ καλη περιπτωση ο nsm αρκει να χεις λεφτα να παρεις ισως να μπορουσε να αντικαταστησει τους χαρπουν

JohnnyB
JohnnyB
5 years ago

Βρήκαμε που θα πάει το απόθεμα των ΑΜ-39 Exocet εφ’όσον η αναβάθμιση των Mirage 2000 κοντεύει να γίνει Κυπριακό ζήτημα.

randomname
randomname
5 years ago

Πιο πιθανό είναι να αποκτήσουμε εμείς NSM ή οι απέναντι; Γιατί και αυτοί έχουν SH-70 και μάλιστα τα διπλάσια.

Panagiotis
Panagiotis
5 years ago
Reply to  randomname

Εμείς γατί το σύστημα είναι πιστοποιημένο για το MH-60R οχι το SH-70.

George_K
George_K
5 years ago

Όταν έχεις το χρήμα τότε έχεις πολλές μα πολλές ενδιαφέρουσες επιλογές…
Link16 έχουν τα Aegean Hawk? Ας ξεκινήσουμε απο εκεί και βλέπουμε…

ETS
ETS
5 years ago

Τα ελικοπτερα μας εχουν τορπιλες και αν ναι ποιες?

Em.Ti
Em.Ti
5 years ago

Προφανώς και είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για το ΠΝ να αντικαταστήσει τους γερασμένους Penguin ενώ είναι και η λογική συνέχεια του συνδιασμού M2000 EGM/AM39 είναι F-16V/NSM.

Οι AGM-114 προορίζονται για μικρούς στόχους επιφάνειας (π.χ. ταχύπλοα), μικρούς στόχους εδάφους και επιθέσεις κορεσμού σε μεγαλύτερα σκάφη, δεν είναι εξειδικευμένα αντιπλοϊκά όπλα.

chikichiki
chikichiki
5 years ago

Η απόκτηση ή όχι νέου αεροεκτοξευόμενου (και ειδικά για ε/π) αντιπλοϊκού βλήματος πρέπει να σταθμιστεί ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες, τις προοπτικές που ανοίγει το όπλο και κατά πόσο αυτές εναρμονίζονται με τις προαναφερθείσες ανάγκες, και τα κόστη. Το ότι υπάρχει θεωρητικά μια φαινομενικά ελκυστική δυνατότητα δεν σημαίνει ότι πρέπει να την κυνηγήσουμε και αυτήν όταν επιβάλλεται μια αυστηρότατη ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Όσον αφορά την εμβέλεια, η εμπειρία δείχνει ότι ενώ ακούγεται εντυπωσιακή, δεν παύει να περιορίζεται πρακτικά από το πόσο μακριά μπορείς να “δεις”. Ειδάλλως εκτοξεύεις στα τυφλά, σαν high-tech κατσαπλιάς (βλ. Χούθηδες, Μπααθιστές, που μαθαίναν τι χτύπησαν από τις ειδήσεις των 8). Ο ορίζοντας ραντάρ που δύναται να επιτύχει το ε/π διαφέρει, ειδικά σε περιβάλλον μέτριας έως σοβαρής αεροπορικής απειλής μπορεί να είναι μεν ανώτερος αυτού των οργανικών ραντάρ της Φ/Γ αλλά όχι απαραίτητα κατά πολύ. Επομένως, η φοβερή και τρομερή εμβέλεια των ~180χλμ ίσως ξαφνικά καθίσταται εν πολλοίς μη αξιοποιήσιμη λόγω της ανικανότητας του ε/π να στοχοποιήσει σκάφη σε τέτοιες αποστάσεις. Άρα ο AGM-119 Mk.3 ίσως να μη φαντάζει τόσο ανεπαρκής παρά την ηλικία του, τουλάχιστον όσον αφορά την εμβέλεια γιατί σε άλλα θέματα (πχ ερευνητής IR, αριθμός βλημάτων) πράγματι υπάρχει μια κάποια διαφορά.

Αξίζει επίσης πιστεύω να θυμόμαστε πως ο σύγχρονος πόλεμος επιφανείας υψηλής έντασης, παρά το τι δείχνει το ιστορικό προηγούμενο, δε διεξάγεται με κουτσουρεμένες εκτοξεύσεις 1 ή 2 βλημάτων αλλά με συνδυασμένες επιθέσεις κορεσμού και καταιγισμό πυραύλων. Σε αντίθεση πχ με μια αεροπορική βάση που μπορεί να ξαποστείλει 8+ Εξοσέτ για πλάκα (χώρια τίποτα φιλικές συμμετοχές HARM/AGM-65), οι λιγοστές μας φρεγάτες, από τις οποίες ακόμα λιγότερες θα εξοπλιστούν με MH-60R, δε φέρουν παρά 1 ε/π η καθεμιά, δηλαδή η κάθε μία τους θα έχει μονάχα 2 αεροεκτοξευόμενα βλήματα διαθέσιμα, κι αυτό φυσικά μονάχα αν το επιτρέπουν οι συνθήκες (2 βλήματα 410kg έκαστο δεν είναι μικρό φορτίο). Πρέπει λοιπόν να εκτιμηθεί κατά πόσο στο σύγχρονο περιβάλλον, δεδομένων των αμυνών αλλά και των απειλών, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ουσιαστικά δεδομένου του μικρού συνολικού αριθμού ελικοπτέρων και άρα των βλημάτων (να το πω απλά, να εκτιμηθεί αν εξίζει το ρίσκο για να προστεθούν 2 ASCMs/ελικόπτερο σε μια επίθεση). Βέβαια εδώ λέτε πως τα S-70 φέρουν 1x Penguin ενώ τα MH-60R 2x NSM, οπότε there’s that, από την άλλη όμως ίσως πχ (λέμε τώρα) μια απλή “μετατροπούλα” για να φέρουν 2x Penguin (ει δυνατόν) να ήταν πιο…ρεαλιστική;

Τέλος, όπως είπα ανησυχώ για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, και όχι μόνο σε επίπεδο εξοπλιστικών (πχ διλήμματα τύπου NSM ή MLRS), αλλά και σε επίπεδο επιχειρησιακής αξιοποίησης. Εγώ εξ’όσων γνωρίζω τα ε/π είναι πρώτα πλατφόρμες αναγνώρισης και Α/Υ πολέμου, και μετά πλατφόρμες ASuW. Κάνοντας μια τέτοια επένδυση, θα πιθανολογούσα (δε το λέω ως βεβαιότητα, απλά ως ανησυχία) πως οι αυξημένες δυνατότητες του όπλου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη έμφαση στη χρήση τους προς παραμέληση των κλασικών (και κατ’εμέ πιο σημαντικών) καθηκόντων των ε/π.

Σχετικά με τον Hellfire, διαχρονικά το έχω απορία πως θα αξιοποιηθεί εναντίον σκαφών αφού η μέγιστη εμβέλειά του πέφτει καρφί μέσα στο φάκελο εμπλοκής του 76αριού, και είναι όπλο SALH.

Mpampis
Mpampis
5 years ago

Μηπως να ξεφύγουμε απο τον ορισμό του «οργανικό ελικόπτερο φρεγάτας» και να το δούμε σαν αυτόνομο μέσο.
Εκ των πραγμάτων η αντιμετώπιση των Τούρκων θα ειναι ασύμμετρη μηπως λοιπόν να εκμεταλλευτούμε μια στελθ( με την ευρεία έννοια του όρου) πλατφόρμα που φέρει στελθ πυραυλους ως ιπτάμενη πυραυλάκατο.Ας επιχειρεί απο την Κρήτη πχ ανεξάρτητα απο πλοία ή σε συνδιασμο με πυραυλακατους ή κορβέτες-Opv που θα μπορούν να εφοδιάσουν με καύσιμα και όπλα.
Σε οτι αφορά την εμβέλεια των πυραύλων δεν νομιζω οτι η αύξηση έρχεται μόνον απο την μηχανολογική πρόοδο αλλα και ακριβώς απο την πληθώρα των μέσων που παρέχουν πληροφορίες, uav, ιπτάμενα ραντάρ,αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, link 16 και εσχάτως OHT στην Κρήτη και σίγουρα καποια στιγμή δορυφόροι.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Αγορά φρεγατών FREMM με Sea Fire από το ΠΝ – οι original Constellation!

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παραμένει σε κρίσιμη καμπή όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του στόλου του, με στόχο την αντιμετώπιση των σύγχρονων...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

BINTEO: Η Belharra από μέσα! Ξενάγηση εν πλω στην πρώτη γαλλική φρεγάτα

Βίντεο μεγάλης διαρκείας δημοσίευσε το Naval News από τις δοκιμές της πρώτης γαλλικής φρεγάτας FDI, της Amiral Ronarc'h. Όπου γίνεται ξενάγηση στα διάφορα διαμερίσματα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -