Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η Boeing υπέγραψε συμβόλαιο ύψους $678,7 εκατομμυρίων με το Αμερικανικό Ναυτικό για την κατασκευή πέντε F/A-18E Super Hornet και επτά EA-18G Growler Lot 40 στο πλαίσιο των διαδοχικών συμβολαίων για τους δυο τύπους που υλοποιεί το USN.
Θα παραπέμψουμε σχετικά και στα άρθρα μας για τους μεσανατολικούς εξοπλισμούς του Τεύχους μας Φεβρουαρίου (Νο 369) όπου επισημαίναμε ότι οι αγορές αυτές του Πενταγώνου διατηρούν ανοικτή την γραμμή παραγωγής και εξαγωγές και έτσι η Boeing πέτυχε την πώληση στο Κουβέιτ για 40 F/A-18E/F και φυσικά ο κύκλος συνεχίζεται: η παραγγελία του Κουβέιτ θα αφήσει την γραμμή παραγωγής ανοικτή για επιπλέον εξαγωγές και κυρίως για το F/A-18XT, το νέο Super Hornet Block 3 που προσφέρεται (ελέω Τραμπ) στο USN και για το οποίο γράφουμε στο νέο μας τεύχος (Μαρτίου, Νο 370).
Γιατί πρέπει να διαβάζει κανείς ανάμεσα στις γραμμές…
Αν ήταν λίγο διαφορετική η ιστορία, και αντί για 40 F-16 και 40 Mirage 2000 είχαμε ακούσει την τότε εισήγηση της ΠΑ για 100 F/Α-18 (της παραλλαγής L, που μάλλον θα γίνονταν C/D, όπως με τη περίπτωση της Ισπανίας)…
Περασμένες ιστορίες… Η αρχική πρόθεση ήταν για 120 αεροσκάφη… Το αν τα F/A-18 γινόταν αργότερα C/D είναι μια υπόθεση και μόνο που ποτέ δεν δοκιμάστηκε. Σημειώστε επίσης ότι είναι μύθος αυτό που υποστηρίζεται ότι θα μπορούσαν να αγοραστούν 100 Hornet. Το πιθανότερο είναι ότι τα Hornet ακόμη και ως μοναδικός τύπος ήταν σαφώς ακριβότερα και έτσι η αγορά θα περιοριζόταν και πάλι σε 80 ή και λιγότερα. Η μόνη επιλογή για 100 αεροπλάνα θα ήταν τα F-16 και ίσως τα Mirage 2000 ως μοναδικός τύπος.
Ευχαριστώ.
Όπως και νά’χει, μένουμε στο ‘Αν’…
Μείναμε στο “Αν”
Δε σηκωνε η ΠΑ 2 δικινητηρια συγχρονως.
Και αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας.
Τα εγκλήματα που έχουν γίνει στο παρελθόν είναι ανυπολόγιστα. Το μείζον ερώτημα εδώ είναι το εξής. Μπορούμε να διδαχτούμε από τα λάθη μας, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά…??? Μεταξύ μας τώρα…, πολύ αμφιβάλλω…
Και τα mirage εξαιρετικά αεροσκάφη ειναι και φέρανε και στη ΠΑ δυνατότητες και όπλα που ο εχθρός τα τρέμει μέχρι και σημερα (scalp,mica) το μονο που δεν μπορω να καταλάβω ειναι γιατι δεν αναβαθμίσαμε όλο το στόλο σε 2000-5 mk2 αφού τότε λεφτά υπήρχαν. Αυτή αποφαση κατα τη γνώμη μου ήταν απο τις χειρότερες που πήραμε.
Μάλλον γιατί από τότε λεφτά τελικά ΔΕΝ υπήρχαν
Λεφτά δεν υπήρχαν ποτέ, ούτε όταν αγοράσαμε τα αρχικά M2000 και η αναβάθμιση -λόγω τεράστιου κόστους- έχει και τεράστιο αντίλογο. Πιθανότατα με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί 100 Peace Xenia III και στη συνέχεια τα 40 τουλάχιστον Peace Xenia IV. Δεν θα είχε επίσης δημιουργηθεί και το πρόβλημα του εκσυγχρονισμού που υφίσταται σήμερα. Η “αγορά του αιώνα” δημιούργησε το πρόβλημα που μεγεθύνθηκε στη συνέχεια και το πληρώνουμε σήμερα. Από την άλλη θα συμφωνήσουμε μαζί σας στις δυνατότητες. Εάν άξιζε την επένδυση, η Ιστορία θα δείξει (και εν μέρει έχει ήδη δείξει).
Δηλαδή τα 25 (15 νέα και 10 αναβαθμισμένα) -5 κόστισαν όσο 100+40 F-16;
Αντί για 60 PXIII θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί 90 ή και 100. Τα PXIV θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί και με την προαίρεση.
Αντί για 60 PXIII θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί 90 ή και 100.
Αυτό το κταλαβαίνω,ἄν και δέν ξέρω ἄν δικαιολογείτο ἡ διαφορά τιμής,σε συνάρτηση π.χ με τα SCALP-EG.
Όταν όμως λέτε ότι «Τα PXIV θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί και με την προαίρεση.»,εννοείτε ότι υπήρχε ευνοϊκώτερο τιμολόγιο από την μετέπειτα αγορά που ήλθε μάλλον απρόσμενα;
Τα Scalp ήταν άλλο “πακέτο” και αποτελούν το σημείο που αντισταθμίζει την απόφαση για τον εκσυγχρονισμό. Τα PXIV είχαν ως γνωστόν και προαίρεση για 10 επιπλέον αεροπλάνα σε πολύ καλύτερη τιμή από αυτή που ίσχυε όταν έληξε η προαίρεση.
Πολύ σωστά. Πάντως ο μη εκσυγχρονισμός των υπόλοιπων Μ2000 σε ενιαίο πακέτο με την αρχική σύμβαση αγοράς 15 και εκσυγχρονισμού 10 είναι σκανδαλώδης. Νομίζω πως θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε εκεί καλύτερα τις πιστώσεις του εκσυγχρονισμού των F-4. Και βέβαια να αποσύραμε τα φάντομ. Συμφωνώ ιδιαίτερα μα αντίλογο, θα προτιμούσα την αγορά 100α/φ στο PXIII και οι πιστώσεις του PXIV να πήγαιναν σε σκούπισμα των ολλανδικών F-16 και εκσυγχρονισμό-ομογενοποίηση όλων των F-16. Τα λεφτά των φάντομ κάπου αλλού και τα α/φ απόσυρση. Και τα Μ2000 στην Ινδία. Για τα χορνέτ νομίζω βγαίνανε καμία 80αριά. Θα ήθελα να ρωτήσω αν δέχονταν επιμέρους αναβαθμίσεις όπως τα F-16(MSIP,SCU ή κάτι τέτοιο). Ή θα πληρώναμε τόσα φράγκα και δεν θα έριχναν π.χ. ΑΙΜ-120 χωρίς εκσυγχρονισμό σε C/D;
Mαλλον το τελευταιο…
Η επιλογη των F-16 ητανε λαχειο….Αυτο το σχολιο απο καποιον που θεωρει οτι απο την 1η μερα μεχρι και σημερα το λομπυ των f-16 βαζει τρικλοποδιες στα Γαλλικο α/φος
Γιατί απαντάτε σαν ptisidiastima αλλά και σαν ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ οεο; !!!!!!!!!!
Διαφορετικοί άνθρωποι από διαφορετικούς λογαριασμούς Admin!
Ατιμούλιδες 🙂 🙂
Αν όντως 25 Μ2000-5Mk2 κόστιζαν όσο 40 F-16 Block 52+/Adv τότε θεωρώ ότι ήταν έγκλημα η αγορά/αναβάθμισή τους παρά το γεγονός ότι συνοδεύονται από όπλα άγνωστα στους απέναντι (αν και μάλλον σε μικρούς αριθμούς για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους). Βέβαια θα μου πείτε οι αριθμοί δεν σημαίνουν τίποτα αν η διαθεσιμότητα είναι μικρή, αλλά και πάλι άλλο να είναι 155 F-16 και άλλο 195. Θα ήταν προτιμότερο θεωρώ τα λεφτά για τα Μ2000 να πήγαιναν έστω για την προαίρεση των Advanced και για Follow On Support συν αύξηση του οπλοστασίου.
Δε θέλω να πάθεις εγκεφαλικό αλλά αν θυμάμαι καλά τα νούμερα τα 60(50+10) F-16 Block 52+ πήγαν 2 δις ευρώ στρογγυλά. 1,6 τα α/φ, 2 κατοστάρικα το σύστημα αυτοπροστασίας και άλλα 2 ο οπλισμός. Τα τυροπιτάκια πήγαν 15 καινούργια και 10 τουρμπισμένα μαζί με 300 MICA και 94 νομίζω SCALP σε 2 δόσεις πήγαν 2,2 δις. Τα α/φ πήγαν 1,2 δις. Άρα με τη μέθοδο ΠΑΣΟΚ(χώρια α/φ, χώρια όπλα/ανταλλακτικά) θα αγοράζαμε 120 F-16 και θα είχαμε 2 κατοστάρικα ρέστα. Με την μέθοδο του πολιτισμένου κόσμου θα έβγαιναν καμιά 100στή. Σε κάθε περίπτωση είτε με 100, είτε με 120 αν συνεχίζαμε να έχουμε λαγό το eurofighter και κάναμε και κανένα παζάρι θα μπορούσαμε ίσως στην τιμή(των α/φ, όχι στα υπόλοιπα) να εντάξουμε την ολοκλήρωση του συστήματος αυτοπροστασίας. Ειδική μνεία αξίζει για τους κινητήρες όπου βάλαμε PW και όχι GE προσθέτοντας έναν ακόμα κινητήρα στο σύστημα.
Αν και υπάρχουν κάποιες υποσημειώσεις τα νούμερα είναι πάνω κάτω σωστά. Βέβαια πέρα από την οικονομική διάσταση υπάρχει και η επιχειρησιακή και κυρίως οι SCALP που δεν μπορούσαν να αντισταθμιστούν τότε από άλλο αμερικανικό όπλο. Καθώς πολλές πηγές αναφέρουν ότι δεν υπήρχε ποτέ πρόθεση για εκσυγχρονισμό του συνόλου του στόλου, το όλο θέμα εμφανίζεται ουσιαστικά ως “εκβιασμός” της γαλλικής πλευράς για να πουληθούν οι SCULP. Το ερώτημα είναι: δεν θα ήταν λογικότερο να εκσυγχρονιστεί ο υπάρχον τότε στόλος (και άντε να συμπληρωθεί και ο αριθμός με κάποια καινούργια); Τα νούμερα που αγοράστηκαν και τα μη εκσυγχρονισμένα αεροπλάνα που παρέμειναν δεν “βγαίνουν” λογικά στη συγκρότηση μονάδων.
Ναι αλλά βγαίνουν στην λογική του εκτρώματος της διπλωματίας των εξοπλισμών και της διαφθοράς για μένα. Η σύμβαση ήταν εκ του πονηρού. Ή αγοράζεις F-16 ή αγοράζεις Μ2000 και εκσυγχρονίζεις τα υπόλοιπα του ίδιου τύπου σε κάθε περίπτωση. Για 60ΝΜΑ ξεκινήσαμε υποτίθεται. Ακόμα και η LM θυμάμαι τότε πως είχε υποσχεθεί(ελέω γιουροφάιτερ ή/και F-15) με την αγορά ακόμα και 25 F-16block50+ θα εκσυγχρόνιζε ίσο αριθμό F-16block30 στο ίδιο επίπεδο δωρεάν. Φυσικά δεν πιστεύω πως θα το έκανε αλλά να η ευκαιρία για ένα καλό παζάρι. Άρα κι εδώ μπορούσαμε αγορά νέων α/φ και εκσυγχρονισμό όλων των παλιών στο ίδιο επίπεδο. Και θα είχαμε 124 περίπου F-16block30+/50+/52+ ας πούμε. Και με τα φράγκα των block52+adv βουρ για sweep των ολλανδικών αποθεμάτων, συνέχιση αναβαθμίσεων, ανταλλακτικά και οπλισμό. Τα οφέλη προφανή. Πέραν τούτου ΠΑ δεν είμαι αλλά θα άφηνα τα οφέλη των SCALP-EG,MICA -EM/IR,RDY για έναν ομοιογενή, πλήρως αξιοποιημένο στόλο 200κάτι F-16(αν αγοράζαμε 100 στο PXIII) με τα περισσότερα μαχητικά 2ης γενιάς να παροπλίζονται πριν το 2005 και όλα μέχρι το 2009. Ακόμα και 200α/φ να ήταν η δύναμη της ΠΑ μαζί με τα 29Μ2000EGM/BGM θα το προτιμούσα από τη στιγμή που θα ήταν τα F-16 εκσυγχρονισμένα όλα και πλήρως αξιοποιημένα όλα τα α/φ.
Tα διλιτρα κοστισαν 1.2 δις ευρω και τα οπλα 400 εκ(για την αρχικη παραγγελια των 200 mica και των 56 scalp) oποτε αναλογικα η δευτερη παραγγελια οπλων (100 mica και 34 scalp ) να κοστισε τα μισα δηλαδη αλλα 200 εκ. συνολο δηλαδη 1,8 και οχι 2,2 δις.
Για το κοστος των F-16 σιγουρα δεν ειναι ετσι καθως παρουσιαζεις 60 αεροπλανα να κοστισαν 1,6 δις δηλαδη 1600/60=26,6 εκ το F-16 block 52+.