9.6 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ βύθιση της φρεγάτας Helge Ingstad δεν ήταν ναυπηγικό σφάλμα, λέει η...

Η βύθιση της φρεγάτας Helge Ingstad δεν ήταν ναυπηγικό σφάλμα, λέει η Navantia

Λίγες μέρες μετά την βύθιση της νορβοηγικής φρεγάτας Helge Ingstad F-313 μετά από σύγκρουση με ένα δεξαμενόπλοιο, η νορβηγική Επιτροπή Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (AIBN) εξέδωσε μία αμφιλεγόμενη αρχική αναφορά. Σ’ αυτήν αν και αναγνώριζε την ύπαρξη συνδυασμού παραγόντων που οδήγησαν στην σύγκρουση, μεταξύ των οποίων ανθρώπινα λάθη επικοινωνίας και συνεννόησης, έκανε λόγο και για ύπαρξη κρίσιμων προβλημάτων ασφάλειας στα στεγανά διαμερίσματα του πλοίου, ουσιαστικά μετακυλώντας μέρος της ευθύνης για το ναυάγιο σε ένα πιθανό σχεδιαστικό σφάλμα στην φρεγάτα.

Σύγκρουση ελληνόκτητου τάνκερ με νορβηγική φρεγάτα

Έξι μήνες και πλέον μετά το περιστατικό, τα κρατικά ναυπηγεία Navantia της Ισπανίας όπου ναυπηγήθηκε η συγκεκριμένη φρεγάτα δεν έκαναν κάποιο δημόσιο σχόλιο για το θέμα αυτό, τόσο λόγω αναμονής του τελικού πορίσματος όσο και λόγω υφιστάμενων συμβολαίων συντήρησης για τα υπόλοιπα πλοία της κλάσης του βασιλικού νορβηγικού Ναυτικού.

Η εταιρεία μάλιστα έχει θέσει τους τεχνικούς και τους εμπειρογνώμονές της στην στη διάθεση του νορβηγικού Ναυτικού και της AIBN για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των αιτιών του ατυχήματος, καθώς όπως αναφέρεται, υπάρχουν πολλές πτυχές και πληροφορίες σχετικά με το πλοίο που μόνο οι τεχνικοί της Navantia γνωρίζουν πώς να ερμηνεύσουν.

Παράλληλα οι μηχανικοί της Navantia ενεργούν κι εσωτερική έρευνα ως προς το τι θα μπορούσε να συμβεί για να οδηγήσει στην βύθιση της φρεγάτας τους, πραγματοποιώντας ασκήσεις προσομοίωσης του συμβάντος που συνέβη στις 8 Νοεμβρίου και αναλύοντας τις περιστάσεις που συνέβησαν σε ένα είδος «εγκληματολογικής» ανάλυσης, τα κύρια συμπεράσματα της οποίας άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια.

Τι έφταιγε για την βύθιση της νορβηγικής φρεγάτας – τα πρώτα ευρήματα της έρευνας

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα La Información, η κύρια αμφισβήτηση της σχεδιαστικής επάρκειας του πλοίου είχε να κάνει με την στεγανότητα. Πρόκειται προφανώς για κρίσιμο παράγοντα γιατί αν υπάρξει εισροή υδάτων στο πλοίο θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η εισροή αυτή θα μπορεί να περιοριστεί σε κάποια διαμερίσματα μόνο ώστε να μην οδηγήσει στην βύθιση του πλοίου.

Οι μηχανικοί της Navantia έχουν προσομοιώσει την αποτελεσματικότητα των συστημάτων ασφαλείας μίας φρεγάτας της κλάσης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συσκευές στεγανοποίησης λειτούργησαν όπως ήταν σχεδιασμένες κι όσο καλά μπορούσαν να λειτουργήσουν υπό τις δεδομένες συνθήκες, μια και η σύγκρουση επηρέασε πέντε διαμερίσματα κι όχι τρία, όπως είχε αναφέρει η αρχική έκθεση. Η φρεγάτα όμως ήταν σχεδιασμένη σύμφωνα με κανονισμούς ασφαλείας που πρέπει να εγγυώνται την πλευστότητα κι ευστάθεια του πλοίου αν «πάρει νερά» σε έως και τρία διαμερίσματα, όχι πέντε.

Η εσωτερική έκθεση που πραγματοποίησαν οι μηχανικοί Navantia καταλήγει και στο συμπέρασμα ότι το ατύχημα ήταν «απολύτως αποτρέψιμο» και ότι μπορεί να εξηγηθεί μόνο από αμέλεια ή ανθρώπινο λάθος. Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, η έκθεση υποστηρίζει ότι η βύθιση θα μπορούσε να αποφευχθεί έως και 40 δευτερόλεπτα πριν από τη σύγκρουση και ότι η αιτία της δεν μπορεί να αποδοθεί σε οποιοδήποτε είδος τεχνικού σφάλματος.

Σχεδόν βυθισμένη η φρεγάτα Helge Ingstad

Εν τέλει, η έκθεση καταλήγει ότι η αυστηρή συμμόρφωση με κατάλληλο πρωτόκολλο ασφάλειας θα μπορούσε ίσως να είχε αποτρέψει το ναυάγιο του σκάφους και τουλάχιστον να του επέτρεπε να παραμείνει στην επιφάνεια αρκετή ώρα μέχρι να καταστή εφικτή η ρυμούλκησή της μέχρι κάποιο λιμάνι.

Ουσιαστικά, οι Νορβηγοί αυτό επιχείρησαν να κάνουν, αλλά πολλά λάθη στη διαδικασία διάσωσης αλλά και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την διάσωση της φρεγάτας.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
antonios
antonios
3 years ago

Η ανακοινωση της Navantia ειναι φυσικη…Σαν “αποκλειστικος” συνεργατης της Locheed σε ναυτικους διαφωνισμους , η σχεδιαση της εχει επιρεασει πληθος “σχεδιασεων” που εαν αποδειχτει 100% σφαλμα σχεδιασης τοτε το κυρος της Navantia θα καταρευση και θα συμπαρασυρει και την Locheed που την επελεξε σαν την ποιο ικανη σχεδιαστικη ομαδα. Και οι 2 εταιρειες θα επρεπε να πληρωσουν την αξια της απωλεσθησας φρεγατας αλλα και το κοστος επανασχεδιασης και μετατροπης ηδη ναυπηγημενων πλοιων. Ετσι με λιγα εκκ δολλαρια κατω απο το τραπεζι και οι δυο σωζουν το ονομα τους.

nikos
nikos
3 years ago

Δεν σώζονται που να φάει χτύπημα από πύραυλο καλά τορπίλη δεν το συζητάω

agnostospendytis
agnostospendytis
3 years ago

Οπότε αν κατευθύνεται καμιά τορπίλη προς τέτοιες φρεγάτες, για να μην βγει σχεδιαστικά προβληματική η φρεγάτα να της πείτε να ανοίξει μέχρι 3 διαμερίσματα και όχι περισσότερα.

Σαν χαρτάκι άνοιξε, σε σύγκρουση με ταχύτητα της πλάκας.

Nestoras
Nestoras
3 years ago

Βλέποντας το μέγεθος του ρήγματος στο σκαρί, θα πω ότι έχουν μάλλον δίκαιο οι Ισπανοί λέγοντας ότι δεν οφείλεται σε κακή σχεδίαση η βύθιση. Δεν ξέρω αν δομικά όφειλε να έχει μεγαλύτερη αντοχή, αλλά τάνκερ το εμβόλισε όχι καμιά… σκούνα!
Έτσι όπως έχουν τα πράγματα όμως, σου βγήκε το όνομα, σου κοστίζε. Τώρα, οι πιθανότητες να κερδίσουν τον Διαγωνισμό των Αμερικάνων για τις 20 φρεγάτες, έχουν μειωθεί δραματικά!

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Κάνοντας τις FDI HN τα ισχυρότερα πλοία στη Μεσόγειο, Μέρος Β’ – Πυρομαχικά Vulcano

H φρεγάτα “Kίμων”, είναι μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες σχεδιάσεις παγκοσμίως αλλά και το ακριβότερο πλοίο που έχει αποκτήσει ποτέ το Πολεμικό Ναυτικό στην...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Agusta Bell AB.212 ASW, το ελικόπτερο των Ιμίων

Τα Ίμια έχουν δεθεί στη συνείδηση όλων μας με την απώλεια των 3 αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού - των Αντιπλοιάρχων Χριστόδουλου Καραθανάση και...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -