26.6 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΜΥΝΑΝέες φρεγάτες: Όχι υποχρεωτικά «πακέτο» με την ενδιάμεση λύση δηλώνει ο ΥΕΘΑ

Νέες φρεγάτες: Όχι υποχρεωτικά «πακέτο» με την ενδιάμεση λύση δηλώνει ο ΥΕΘΑ

Το Πολεμικό Ναυτικό εφόσον απαιτηθεί θα εισηγηθεί τυχόν διαχωρισμό της «Ενδιάμεσης Λύσης» από το πρόγραμμα νέων φρεγατών, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρει στη Βουλή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Φραγγίδης, Αχμέτ Ιλχάν, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Κατρίνης, Γιώργος Μουλκιώτης και Δημήτρης Μπιάγκης με θέμα «Πρόγραμμα πρόσκτησης νέων Φρεγατών (Φ/Γ) για το Πολεμικό Ναυτικό», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισημαίνει:

«Κατ’ αρχάς, η διαδικασία πρόσκτησης των νέων Φ/Γ ακολουθεί την κείμενη νομοθεσία περί εξοπλισμών, ήτοι ν.3433/2006, ν.3883/2010, ν.3978/2011, ν.4782/2021.

Στο πλαίσιο εναρμόνισης με την Εθνική Αμυντική και Βιομηχανική Στρατηγική, έχει ζητηθεί από τους ενδιαφερομένους η μέγιστη δυνατή συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στην κατασκευή των νέων πλοίων. Σε κάθε περίπτωση, οι υποβληθείσες προτάσεις αξιολογούνται ως προς την πληρότητα, την επιτευξιμότητα και τον συνολικό απαιτούμενο χρόνο για την αποπεράτωση του έργου.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αξιολογεί επιχειρησιακά τις αντίστοιχες προτάσεις σε συνδυασμό με τον τρόπο και χρόνο υλοποίησης και αναλόγως αποτελεσμάτων και εφόσον απαιτηθεί, θα εισηγηθεί τυχόν διαχωρισμό απόκτησης μεταχειρισμένων πλοίων από το πρόγραμμα των νέων Φ/Γ.

Επιπροσθέτως, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υλοποίησης μεγάλου αριθμού προγραμμάτων για την κάλυψη των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού, το σύνολο των οποίων αναμένεται να ενταχθεί στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών σύμφωνα με το ν.4782/2021 (Α΄36).

Τέλος, στόχος της ένταξης του προγράμματος Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των Φ/Γ τύπου ΜΕΚΟ στο συνολικό σχεδιασμό προμήθειας νέων Φ/Γ είναι η επίτευξη ομοιοτυπίας συστημάτων και οικονομίας κλίμακος, τόσο ως προς την επιχειρησιακή αξιοποίηση, όσο και προς την υποστήριξη αυτών.

Κατά τα λοιπά αρμόδια να σας απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία».

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Σπύρος Ζαχαρίου
Σπύρος Ζαχαρίου
2 years ago

Ωραία! Τόσο καιρό αυτό ήθελα να ακούσω. Ελπίζω να πάρουμε ότι καλύτερο και να εκσυγχρονιστουν οι ΜΕΚΟ με όμοια όπλα και ηλεκτρονικά με τις καινούργιες και οι ενδιάμεσης λύσης να είναι οι Μ που θα έχουν παρόμοια ηλεκτρονικα κλπ κλπ με τις S.

πετρος
πετρος
2 years ago

ειναι βοβερο να ζηταει κανεις πακετο που δε βγαινει για να θολωσει τα νερα με το τι θα πληρωθει στη σουμα για να παρει τη μιζα και αντι να τα εχουμε παρει ολα αφτα χτες να λεμε τωρα δε μας κανει καμια προταση

Stefanos Adamou
Stefanos Adamou
2 years ago

αλα. ωρα το σκεφτηκανε; α ντε παλι καθυστερησεις. Αθανατη ελληνουρααααα!

Tasos
Tasos
2 years ago

Μήπως η διαφοροποίηση της ενδιάμεσης λύσης δεν είναι και τόσο αθώα? Γιατί τόσο καιρό ήταν ένα από τα βασικά βαρόμετρα επιλογής. Μήπως επειδή Γάλλοι και Αμερικάνοι δεν έχουν αξιόλογες λύσεις? Βέβαια τώρα θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ανεξάρτητα τις 2+2 karel Doorman και τις 4 Type 23. Έτσι θα είχαμε 6-8 φρεγάτες για αντικατάσταση 1 προς 1 τις S και έτσι θα μπορούσαμε να διαλέξουμε 4 AAW ( τη βαριά έκδοση της Sigma11515 ή την F110 ή την Arrowhead 140) συν τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Βέβαια δεν συζητάω για την τρομερή ευκαιρία του LPD Rotterdam.

Last edited 2 years ago by Tasnik
John Doe
John Doe
2 years ago

Με αυτά που ξέρουμε πάντως πιό πολύ ταιριάζει το σενάριο 4 AH140 + 4 Type23 με τις 2 Μ. Με προβληματίζει το ότι οι Γερμανοί δεν ακούγονται καθόλου….
Οι Αμερικανοί επίσης τι ακριβώς προσφέρουν για ενδιάμεση λύση? Μήπως τελικά πάμε σε 8(!!!) MMSC + 2 M ?

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολεμικό Ναυτικό: Στρατηγική ανάγκη για μεγάλα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Πολεμικό Ναυτικό πριν 2 χρόνια αποφάσισε να αγοράσει 3 φρεγάτες τύπου FDI HN. Το πρόβλημα όμως παραμένει πως πρέπει να αντικαταστήσει 9 φρεγάτες...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Neil Hunter της Schiebel, τι μπορεί να προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό το UAV S-100

Η αγορά των φρεγατών FDI ΗΝ, σηματοδοτεί για το Πολεμικό Ναυτικό,την έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης των κύριων μονάδων επιφανείας, ενώ παράλληλα εισάγονται νέες τεχνολογίες...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -