15.4 C
Athens
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑUPDATE: Νέα Πολεμική Παραλλαγή για το ΠΝ, περί Αοράτων Πλοίων το ανάγνωμα...

UPDATE: Νέα Πολεμική Παραλλαγή για το ΠΝ, περί Αοράτων Πλοίων το ανάγνωμα πρόσχωμεν

UPDATE. Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά 16-10-2017 15:43

Στο παρακάτω slideshow διακρίνονται διακρίνονται διάφορα πλοία του ΠΝ με νέα παραλλαγή. Την είδηση την ανεβάσαμε πριν λίγες μέρες εδώ.

Τα πλοία που φαίνεται να συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον ήταν το Ρ29 “Σταράκης” και το Ρ267 “Νικηφόρος”.

Ο @AegeanHawk μας έστειλε φωτογραφία του Ρ267 προ εξαμήνου για άμεση σύγκριση. Προφανώς μπορούν να εντοπιστούν άμεσα οι διαφορές και οι λόγοι της βαφής.

UPDATED INFORMATIONS: Η βαφή της εξαγωγής  καυσαερίων των κανονιοφόρων ξεκίνησε το 2013, με πρωτοβουλία κυβερνήτη σκάφους. Η λύση κρίθηκε ικανοποιητική, και το ΠΝ έκανε διάφορες δοκιμές πριν τελικά καταλήξει στο σχήμα τραπεζίου. Αργά αλλά σταθερά όλες οι κανονιοφόροι έλαβαν την σχετική βαφή, σε μια ακόμη απόδειξη πως τα στελέχη του ΠΝ εκτός των άλλων είναι και εξαιρετικά ευρηματικά. 

Η προ 6μήνου φωτογραφία του Ρ267 (πηγή αρχείο @AegeanHawk). Δεν φαίνεται “καλά” το σχήμα “τραπεζίου” αλλά είναι εκεί.
Η φωτογραφία του Ρ267 από τον ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ 2017. Έχει απλά διευρυνθεί η περιοχή βαφής.

 

Καθώς κυκλοφόρησαν διάφορες “φήμες” κάναμε μια μικρή έρευνα σχετικά με το θέμα της παραλλαγής των πυραυλακάτων. Σημειώνουμε πως η βαφή του Ρ29 “Σταράκης” έχει ήδη κλείσει έξι μήνες σε υπηρεσία και δεν είναι νέα. Εμφανίστηκε πρώτη φορά λίγο μετά την νέα βαφή σε άσκηση στην Ελλάδα κι όχι στην Κύπρο όπως αναφέρθηκε, απλά το πλοίο πήγε μετά στην Κύπρο. Στο οπτικό φάσμα έχει μεγάλη επιτυχία όπως άλλωστε φανερώνουν και οι φωτογραφίες, αλλά η βαφή δεν καλύπτει το IR ή το ΕΜ φάσμα. Δηλαδή είναι μια καινοτομία των στελεχών του ΠΝ, της Διεύθυνσης Ταχέων Σκαφών, σε συνεννόηση με το Αρχηγείο Στόλου, που με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, προσπαθούν να πετύχουν το καλύτερο για τα πλοία του Στόλου, και γιαυτό είναι άξια συγχαρητηρίων.

Η Ρ29 Σταράκης στον ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ 2017

Τα περί “αόρατων” πλοίων δεν θέλουμε καν να τα σχολιάσουμε. Θα πούμε απλά ότι όπως τα έβλεπε τα πλοία το ραντάρ, θα τα βλέπει και τώρα. Η μόνη βελτίωση το ξαναλέμε είναι στο Οπτικό Φάσμα, δηλαδή θα δημιουργούν προβλήματα σε όσους προσπαθούν να τα εντοπίσουν με οπτικά μέσα. Τα πλοία εντοπίζονται πολύ δυσκολότερα πλέον οπτικά.

Ρ29 με την “παλαιά” βαφή

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η επέκταση του προγράμματος βαφής και στα υπόλοιπα πλοία του Στόλου, σε όλες δηλαδή τις πυραυλακάτους και τις κανονιοφόρους. Θα πρέπει να εξεταστούν και οι βαφές που παράγουν ελληνικές εταιρείες και έχουν μεγάλη ικανότητα απορρόφησης φασμάτων του ηλεκτρομαγνητικού ή του υπέρυθρου φάσματος, δυσκολεύοντας τον εντοπισμό των πλοίων.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ΝΑΥΤΗΣ
ΝΑΥΤΗΣ
6 years ago

Εγω θα ξαναγράψω μπράβο στο ΠΝ …BZ στα Νατοικα ναυτικα σήματα …Που δεν μένει στο φεο ( Στην κλασική γκρί βαφή ) αλλά προχωράει σε δοκιμές που ταιριάζουν στο ιδιαίτερο περιβάλλον του Αιγαίου…Γιατί ήταν και είναι πάντα πρωτοπόρο ..Πρώτο ένταξε ταχεία σκάφη με πυραύλους στην Ν Α Μεσόγειο ..Πρώτο ένταξε αυτά τα καταπληκτικά σκάφη ( Κανονιοφορους ) Τα πρώτα σε Δανέζικη σχεδιάση μετά τα υπόλοιπα προσαρμοσμένα για τις Ελληνικές ανάγκες….
Με αυτά η παρουσία της Ελληνικής Σημαίας είναι σεβαστή από όλους…..

KavKou
KavKou
6 years ago
Reply to  ΝΑΥΤΗΣ

@ ΝΑΥΤΗΣ,

Το “BravoZulu” λέγεται σε άλλες περιπτώσεις… μην παρασύρεσαι από το “μπράβο” – δεν σημαίνει επιδοκιμασία

Γιάννης Μ.
Γιάννης Μ.
6 years ago
Reply to  KavKou

Μάλλον ,χωρίς να είμαι του αντικειμένου, κάνεις λάθος 🙂 https://en.wikipedia.org/wiki/Bravo_Zulu.

Σημαίνει επιδοκιμασία

ΝΑΥΤΗΣ
ΝΑΥΤΗΣ
6 years ago
Reply to  KavKou

Φιλτατε σου απαντησε ο φιλος ….” Στη ναυτικη αργκο σημαινει και επιδοκιμασια “… χρησιμοποιείται ευρέως στα Δυτικά Ναυτικά και στο ΠΝ …για να δείξουν την επιδοκιμασία σε κάθε περίπτωση ..πχ σε ωραίο ναυτικό ελιχμο σε άριστη κατάσταση το πλοίο …σε Ναυτικά πυρά εντός στόχου κλπ….

Νίκος Α.
Νίκος Α.
6 years ago
Reply to  ΝΑΥΤΗΣ

* ενέταξε

Νικος
6 years ago

“που με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, προσπαθούν να πετύχουν το καλύτερο για τα πλοία του Στόλου, και γιαυτό είναι άξια συγχαρητηριων.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η επέκταση του προγράμματος βαφής και στα υπόλοιπα πλοία του Στόλου, σε όλες δηλαδή τις πυραυλακάτους και τις κανονιοφόρους. Θα πρέπει να εξεταστούν και οι βαφές που παράγουν ελληνικές εταιρείες και έχουν μεγάλη ικανότητα απορρόφησης φασμάτων του ηλεκτρομαγνητικού ή του υπέρυθρου φάσματος, δυσκολεύοντας τον εντοπισμό των πλοίων.”

+1

bc59
bc59
6 years ago

Σε λίγο θα είναι είδηση ότι βρήκαν μπογιά να βάψουν τα μερεμέτια από κανα τρακάρισμα. Η απόχρωση ολίγην σημασία θα έχει.

KavKou
KavKou
6 years ago

Ναι, ωραίες οι φωτογραφίες με τα Αιγαιοπελαγίτικα τοπία και τη θάλασσα. Τα πλοία ΠΟΥ είναι;

Mich
Mich
6 years ago

Τα Oto Melara τους ξέφυγαν…

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μαθήματα από τη Χιλή: Πως φτιάχνεται ένα ικανότατο Ναυτικό με ελάχιστα κονδύλια!

Το Πολεμικό μας Ναυτικό θα λέγαμε ότι προϋπήρχε της νεότερης Ελλάδας, από τα οπλισμένα εμπορικά σκάφη των ελληνικών νησιών επι Τουρκοκρατίας, που αμύνονταν έτσι...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -