21.5 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΝέα κινεζική γενιά φρεγατών; Φωτογραφίες της Type 054X

Νέα κινεζική γενιά φρεγατών; Φωτογραφίες της Type 054X

Τις τελευταίες μέρες φωτογραφίες καλλιτεχνικών απεικονίζεων μιας νέας έκδοσης της κινεζικής φρεγάτας Type 054 του Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού της Κίνας έχουν δει το “φως” του διαδικτύου. Ο νέος τύπος αποκαλείται Type 054X και θεωρείται αντικαταστάτης των Type 054A.

Φωτογραφίες: 30 φρεγάτες κλάσης Type 054A σε δέκα χρόνια!

Το σχέδιο της φρεγάτας δείχνει αρκετά ισορροπημένο και ρεαλιστικό για να είναι ψεύτικο (όλοι άλλωστε ξέρουμε πως οι “διαδικτυακοί ναύαρχοι” παρουσιάζουν σχέδια larger than life όταν αφήνουν τη φαντασία τους να οργιάσει). Το κύτος του πλοίου δείχνει όμοιο με εκείνο της Type 054A, ακολουθώντας την ίδια γραμμή.

Πανοραμική άποψη του σχεδίου Type 054X όπου διακρίνονται οι επιπλέον θέσεις VLS στο μεσόστεγο. Στην απεικόνιση φαίνονται δύο οκταπλά κελιά που προσθέτουν 16 συνολικά πυραύλους στο πλοίο. Δεν είναι φυσικά γνωστό αν πρόκειται για ενίσχυση των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων του πλοίου ή για τοποθέτηση άλλου τύπου πυραύλων (φωτογραφία via Navy Recognition)

Οι διαφορές εντοπίζονται στον εξοπλισμό των πλοίων και συγκεκριμένα στο νέο ραντάρ που εντοπίστηκε πρόσφατα να δοκιμάζεται στο πλοίο δοκιμών του κινεζικού στόλου “Hua Luogeng” (892) κλάσης Type 909A.

Επιπλέον, οι αντιβληματικές άμυνες του πλοίου δείχνουν ενισχυμένες, με ένα σύστημα οκταπλής εκτόξευσης πυραύλων τύπου HQ-10 CIWS στο υπόστεγο του ελικοπτέρου στην πρύμνη και ένα κατευθυνόμενο σύστημα πυροβολικού CIWS των 30 mm τύπου H/PJ-12( ή Type 730) στην πλώρη. Το πρώτο σύστημα έχει μεγάλες ομοιότητες με το αμερικανικό σύστημα RAM ενώ το δεύτερο θεωρείται πως βασίζεται σχεδιαστικά στο ολλανδικό σύστημα Goalkeeper.

Το Κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό το 2025

Στον τομέα του κυρίως οπλισμού, η νέα φρεγάτα Type 054X φαίνεται να έχει δύο επιπλέον συστήματα καθέτως εκτοξευομένων πυραύλων VLS στο μεσόστεγο, αυξάνοντας τα κελιά των πυραύλων της κατά 16 συγκριτικά με την Type 054A. Τέλος, το υπόστεγο φαίνεται ικανό να φιλοξενεί δύο ελικόπτερα αντί ενός.

Η παλιότερη φρεγάτα Type 054Α αποτελεί τον κορμό των πλοίων επιφανείας του Κινεζικού Ναυτικού με 30 πλοία σε υπηρεσία. Πρόκειται για μια σύγχρονη φρεγάτα εκτοπίσματος 4,000 τόνων περίπου που πρωτοεισήλθε σε υπηρεσία το 2007. Έχει πλήρωμα 165 ανδρών, ταχύτητα περί τους 27 κόμβους και οπλισμό ένα πυροβόλο διπλού ρόλου PJ26 των 76 mm, 8 πυραύλους εναντίον πλοίων C-803, 32 κελιά για κάθετης εκτόξευσης για αντιαεροπορικούς πυραύλους HQ-16, δύο αντιπυραυλικά πυροβόλα Type 730, δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες για ανθυποβρυχιακές τορπίλες Yu-7 και δύο εξαπλούς εκτοξευτές ανθυποβρυχιακών ρουκετών Type 97 των 240mm ενώ φέρει και συστήματα παραπλάνησης των 18 σωλήνων Type 726-4.

Οπίσθια άποψη των νέων φρεγατών, όπως απεικονίζεται στην αναπαράσταση κινεζικών δικτύων. Δικρίνονται οι δύο θύρες στο υπόστεγο του ελικοπτέρου και το αντιπυραυλικό σύστημα εγγύς άμυνας HQ-10 ακριβώς από πάνω (φωτογραφία via Navy Recognition)

Οι νέες φρεγάτες φαίνονται σίγουρα περισσότερο ενισχυμένες, αν και δεν μπορούν ακόμα να χαρακτηριστούν game changer. Το σχέδιο δείχνει το ίδιο, ενώ ο οπλισμός φαίνεται ενισχυμένος, αν και όχι με νέα όπλα, απλά περισσότερα. Είναι πιθανόν, να υπάρχουν διαφορές στις επιδόσεις των πλοίων στην ταχύτητα και ευελιξία εκτός και αν ενσωματώνουν αλλαγές στο σύστημα πρόωσης.

Το πλοίο δοκιμών του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού, Type 892 με σημειωμένο το νέου τύπου ραντάρ στο ιστίο (φωτογραφία via Naval News)

Οι ικανότητες του νέου ραντάρ είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Τα κινεζικά σχέδια ξεκίνησαν -κλασσικά- αντιγράφοντας ξένες σχεδιάσεις, γαλλικές ή ρωσικές (με την άδεια των κατασκευαστών ή και χωρίς αυτήν) αλλά πλέον δείχνουν να συνεχίζουν έναν αυτόνομο δρόμο. Οι σχεδιαστές ραντάρ της Κίνας φαίνονται να έχουν κάνει προόδους αλλά όπως λέει ο “χρυσούς κανών”, αυτό θα διαπιστωθεί στην πράξη.

Κινεζική φρεγάτα σε καραντίνα από κρούσματα κορωναϊού

Πηγή

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -