8.7 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΔορυφορικές εικόνες δείχνουν το νέο πυρηνικό υποβρύχιο που ναυπηγεί η Κίνα

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το νέο πυρηνικό υποβρύχιο που ναυπηγεί η Κίνα

Πληροφορίες που προέρχονται από ανοιχτές πηγές αποκαλύπτουν για πρώτη φορά εικόνες από το νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο που ναυπηγείται στην Κίνα. Συγκεκριμένα, πρόσφατη εικόνα από το δίκτυο δορυφόρων της Google Earth (μέσω του χρήστη Maxar) παρουσιάζει τμήμα ενός υποβρυχίου, που η Κίνα χτίζει σε ένα τεράστιο νέο τμήμα ναυπηγείων που κατασκεύασε πρόσφατα.

Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά στο παλιό ναυπηγείο Bohai στη Βόρεια Κίνα, όπου έχουν ναυπηγηθεί όλα τα κινεζικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια και τελεί υπό αναβάθμιση αυτό το διάστημα. Ωστόσο, όλα τα γνωστά προγράμματα υποβρυχίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί τουλάχιστον στο επίπεδο της συναρμολόγησης του κύτους.

Υποβρύχια της Ασίας το 2030: οι αριθμοί πέφτουν, η ποιότητα αυξάνεται

Ο ακριβής τύπος και το μέγεθος του υποβρυχίου δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί από τη διαθέσιμη εικόνα. Πάντως το τμήμα που διακρίνεται έχει διαστάσεις περί τα 30-32 μέτρα μήκος και γύρω στα 11-12 μέτρα πλάτος. Είναι πιθανόν να πρόκειται για το πρώτο υποβρύχιο της κλάσης ‘Tang’ Type-095 επιθετικών υποβρυχίων (SSN) ή το πρώτο της νέας κλάσης υποβρυχίων βαλλιστικών βλημάτων Type-096 (SSBN). Η εικόνα παρουσιάζει το τμήμα της πρύμνης που περιέχει το συγκρότημα πρόωσης.

Το νέο υποβρύχιο αποτελεί ένα από τα πολλά βήματα που κάνει το Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό της Κίνας γαι την επέκταση της ισχύος του. Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια αποτελούν σημαντικό κομμάτι της φιλοδοξίας που έχει η ηγεσία του για ένα ναυτικό ανοιχτών θαλασσών. Το νέο Type-095 (ή πιο σωστά Type-09V) θα είναι ένα επιθετικό υποβρύχιο που αναμένεται να είναι συγκρίσιμο με την κλάση υποβρυχίων ‘Virginia’ του Ναυτικού των ΗΠΑ. Το Type-096 (Type-09VI) από την άλλη αναμένεται να αυξήσει την ικανότητα προβολής ισχύος και πυρηνικής αποτροπής της Κίνας στις θάλασσες.

Άλλη μια πιθανότητα είναι να πρόκειται για μια βελτιωμένη έκδοση της υπάρχουσας κλάσης ‘Shang’ Type-093. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να αποκληθεί Type-093B, βελτιωμένο για χρήση βλημάτων cruise από κάθετα κελιά εκτόξευσης, όπως στα ρωσικά υποβρύχια κλάσης ‘Yasen’. Με διαστάσεις σαν κι αυτές που εμφανίζονται πιθανολογείται ότι το υποβρύχιο (εφόσον είναι ένα εξελιγμένο 093) θα μπορεί να μεταφέρει περισσότερους πυραύλους cruise τύπου YJ-18. Ωστόσο, οι διαφορετικές διαστάσεις συνηγορούν περισσότερο στην ναυπήγηση μιας νέας κλάσης.

Περισσότερα θα αποκαλυφθούν μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς το υποβρύχιο συμπληρώνεται και οδηγείται κατά τμήματα στο υπόστεγο τελικής συναρμολόγησης. Το επόμενο τμήμα αναμένεται να περιέχει το συγκρότημα του κινητήρα, το οποίο θα ακολουθήσει ο πυρηνικός αντιδραστήρας. Ωστόσο, θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή για να κατανοήσουμε τi ακριβώς βλέπουμε. Ένα επιθετικό υποβρύχιο με ικανότητες συμβατικής κρούσης, ναυτικής κυριαρχίας και προστασίας φιλίων μονάδων στόλου ή ένα υποβρύχιο βαλλιστικών βλημάτων, που θα θέσει γειτονικές χώρες υπό την απειλητική ομπρέλα των πυρηνικών βλημάτων του Πεκίνου;

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Κάνοντας τις FDI HN τα ισχυρότερα πλοία στη Μεσόγειο, Μέρος Β’ – Πυρομαχικά Vulcano

H φρεγάτα “Kίμων”, είναι μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες σχεδιάσεις παγκοσμίως αλλά και το ακριβότερο πλοίο που έχει αποκτήσει ποτέ το Πολεμικό Ναυτικό στην...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Agusta Bell AB.212 ASW, το ελικόπτερο των Ιμίων

Τα Ίμια έχουν δεθεί στη συνείδηση όλων μας με την απώλεια των 3 αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού - των Αντιπλοιάρχων Χριστόδουλου Καραθανάση και...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -