26.2 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΠύραυλοι κατά πλοίων NSM για τη Ρουμανία;

Πύραυλοι κατά πλοίων NSM για τη Ρουμανία;

Το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας φέρεται να θεωρεί ως καταλληλότερο σύστημα άμυνας ακτών το νορβηγικό NSM, σύμφωνα με μια μελέτη που είδε τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας.

Όπως τονίζει το «Profit.ro», στην έκθεση, που βασίστηκε σε στοιχεία από τους κατασκευαστές των υποψηφίων συστημάτων, το υπουργείο Άμυνας συμπεραίνει πως «το μόνο σύγχρονο κινητό πυραυλικό σύστημα το οποίο έχει δοκιμαστεί, παραδοθεί και είναι επιχειρησιακό σε συμμαχικές δυνάμεις» είναι το NSM, που αναπτύσσεται από τις εταιρείες Kongsberg και Raytheon. Η Ρουμανία ξεκίνησε τη διαδικασία αγοράς ενός συστήματος με τουλάχιστον τρεις εκτοξευτές πυραύλων το 2018, με εκτιμώμενο κόστος €164 εκατ., αλλά τώρα πιστεύεται ότι το πρόγραμμα θα κοστίσει €200 εκατ. συν ΦΠΑ.

Εφόσον η Ρουμανία κινηθεί όντως για το NSM, θα υπογραφεί σύμβαση FMS και οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2024. Το NSM έχει επιλεγεί από τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Μαλαισία, τη Γερμανία και, στην έκδοση JSM, από τις ΗΠΑ. Η μέγιστη εμβέλεια του όπλου εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 100nm (185km).

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
photographix
photographix
3 years ago

Και οι εξοσετ τι ειναι για τους Ρουμανους? Μακετα?

gcp2spot
gcp2spot
3 years ago

Τσιμπημένη τιμή τα 200m.

Mikros-hroas
Mikros-hroas
3 years ago

Οι δικοί μας πύραυλοι που είναι κύριε;
Αν τους είχαμε ποιος θα τολμούσε να μας κολλήσει;;;;;;;
Αν τους κατασκευάζαμε μόνοι μας και δεν μπορούσε να τους αντιμετωπίσει κανείς, θα τολμούσαν οι Τούρκοι να κουνηθούν;

ΥΣ γράψτε πως δεν γίνετε και πως τα ΑΑ και τα αντιπυραυλικά συστήματα θα τα καταφέρουν. να γλυτώσουν το πλοίο!
Γράψτε πως δεν γίνετε και οι ξένοι ξέρουν τα πάντα!
Για να καταλάβετε πως όταν λέμε για διαφορετικές σχεδιάσεις οπλικών συστημάτων από αυτά που υπάρχουν το εννοούμε!

Mikros-hroas
Mikros-hroas
3 years ago

Η σχεδίαση νέας γενεάς πυραύλων.
Όλοι σχεδιάζουν πυραύλους χωρίς λογική με τα ίδια χαρακτηριστικά και με της ίδιες δυνατότητες. Αν απορώ με την λογική τους; Ναι και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί. Δεν μπορούμε αρχικά να βελτιώσουμε πυραύλους που να δυσκολεύουν -αχρηστεύουν τα αντιπυραυλικά συστήματα των πλοίων και μετά να κατασκευάσουμε καινούργιους; Δεν ξέρουμε τα χαρακτηριστικά των αντιπυραυλικών συστημάτων και της δυνατότητες τους;

Θα γράψω λίγα χωρίς να κάνω αναλύσεις, οι μελέτες υπάρχουν για να εξηγήσουν το γιατί και τα μειονεκτήματα του κάθε ενός συστήματος. Το φαλάνξ ένα και δυο με το εξάκανο πυροβόλο των 20 χιλιοστών και με εμβέλεια τα 2 χιλιόμετρα, μπορούμε να το αχρηστέψουμε βάζοντας δυο ρουκέτες των 2,75 ιντσών σε έναν πύραυλο επιφάνειας.
Στα τρία χιλιόμετρα πριν το πλοίο εκτοξεύει της ρουκέτες ταυτόχρονα που κατευθύνονται όχι ευθεία αλλά με μια μικρή απόκλιση. Μπορούμε να τους βάλουμε αεριόφυλλα και να μοιάζουν στο στίγμα όπως ο πύραυλος, ή να αφήσουμε την κεφαλή όπως έχει. Δεν μπορεί να καταρρίψει 3 στόχους σχεδόν ταυτόχρονα το αντιπυραυλικό σύστημα, το να ανιχνεύσει και στραφεί σε άλλον στόχο και να τον καταρρίψει θέλει χρόνο. Τους δυο ναι θα τους καταστρέψει τον τρίτο όχι!

Για τα καλύτερα συστήματα και το φαλάνξ τρία, γιατί δεν το έχω μελετήσει ψάξει για να έχω γνώμη που έχουν εμβέλειες τα 3 χιλιόμετρα και 3,5 χιλιόμετρα. Όπως το μιλένιουμ αλλά όχι δικά τους ραντάρ, εδώ χρειαζόμαστε έναν πύραυλο με 4 ρουκέτες. Δεν μπορούν να καταρρίψουν παραπάνω από 3-4 στόχους. Μια ρουκέτα με μεγάλη κεφαλή των 127 χιλιοστών κάνει μεγάλη ζημιά στο πλοίο.

Εδώ αναφέρθηκα για παλιές σχεδιάσεις πυραύλων που θα μπορούσαν να τροποποιηθούν. Πως θα έφτιαχνα εγώ τον δικό μου πύραυλο; Όπως είναι τώρα με δυο προσθήκες με ένα λέιζερ εμπρός- και με 8-9 ρουκέτες των 2,75 ιντσών ή των 127 χιλιοστών γύρω από το σώμα του πυραύλου. Για να μπορεί σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 10 χιλιόμετρα με της νέες κατευθυνόμενες ρουκέτες των 13,5 χιλιομέτρων εμβέλειας, να χτυπήσει το πλοίο και να της κατευθύνει σε αυτό και μετά να συντρίβει επάνω του. Κανένα αντιπυραυλικό σύστημα και κανένα ΑΑ σύστημα δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει εκτός από πυροβόλα! Κανένα πλοίο δεν μπορεί να γλυτώσει έτσι όπως τα κατασκευάζουν.

Δεν θα πω άλλα για πυραύλους λύσεις έχω και άλλες να αναφέρω για επιπλέον ισχύ και μεγάλες υπερηχητικές ταχύτητες. Με απορριπτόμενες δεξαμενές για μεγαλύτερη εμβέλεια και πύραυλο για να ανεβάσει την ταχύτητα στα 4+ μαχ. Οι απορριπτόμενες δεξαμενές είναι απαραίτητες γιατί θα μειωθεί ο διαθέσιμος χώρος κλπ.
Οι απορριπτόμενες δεξαμενές δεν μοιάζουν με αυτές των αεροσκαφών, είναι δύο γύρω από το σώμα του πυραύλου. Σαν να βάζουμε στην θέση των ρουκετών, δυο δεξαμενές στο ίδιο μέγεθος χωρισμένες στα δυο. Οι δεξαμενές μένουν επάνω στον πύραυλο και μόλις λειτουργήσει ο πύραυλος με την επιπλέον ώθηση για μεγάλη ταχύτητα. Τότε αποχωρίζονται σε μεγάλο ύψος και ρίχνουν στιγμιαία αεριόφυλλα για να παραπλανήσουν τα ραντάρ τα ΑΑ και τα αντιπυραυλικά συστήματα!

Δεν αναφέρομαι σε ένα σκέτο πύραυλο με μεγάλη ταχύτητα αλλά σε έναν που ρίχνει της δεξαμενές.  Συνεχίζει να κερδίζει ύψος και ταχύτητα και κατεβαίνει αυτόματα κάτω από ύψος των δεξαμενών που πετούν-πέφτουν και ρίχνουν αεριόφυλλα στιγμιαία πάλι.

Να δω πως θα αντιμετωπίζεις πλαστικά ντρονς με αυλωθητές, με της πατέντες που λέω για την αυτόματη εκκίνηση αυλωθητών. Δηλαδή χωρίς πυραύλους και με δυνατότητες τροχοδρόμησης. Πέντε πατέντες έχω όχι μια και αν πετύχει, αν όχι τι γίνετε;

trackback

[…] Διαβάστε περισσότερα στο “navaldefence.gr” […]

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Amiral Ronarc’h: η πρώτη γαλλική FDI σε αγώνα δρόμου να «συρρικνώσει» τις καθυστερήσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε προ ημερών γνωστός γαλλικός ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα, υπήρξε «επιτέλους λευκός καπνός» για την πρώτη γαλλική FDI, την μελλοντική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -