19.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήVIDEORoyal Marines 2050: Οι επιχειρήσεις των Commandos στα μέσα του 21ου αιώνα

Royal Marines 2050: Οι επιχειρήσεις των Commandos στα μέσα του 21ου αιώνα

H ιστορία τους είναι παλιά αλλά το μέλλον τους μοιάζει να έρχεται από κάποιον Γαλαξία πολύ-πολύ μακριά: Οι επιχειρήσεις των Royal Marines το 2050 θα θυμίζουν σκηνές από το Star Wars καθώς το Βασιλικό Ναυτικό στρέφεται στους λαμπρότερους νέους μηχανικούς αναζητώντας καινοτόμες ιδέες που μέχρι σήμερα ανήκαν στην επιστημονική φαντασία. Όχι για πολύ ακόμη, σύμφωνα με τους Βρετανούς Πεζοναύτες.

Στα μέσα αυτού του αιώνα οι αποβάσεις δεν θα γίνονται με LCVP αλλά με «αόρατες» στα ραντάρ ιπτάμενες πτέρυγες που θα μεταφέρουν Πεζοναύτες από τα αεροπλανοφόρα κλάσης Queen Elizabeth στην ζώνη μάχης πετώντας ελάχιστα πάνω από την θάλασσα με 300 κόμβους. Το Βασιλικό Ναυτικό δηλώνει πως τα εκρανοπλάνα θα μεταμορφώσουν τον τρόπο μεταφοράς των Royal Marines και του εξοπλισμού τους στην μάχη. Και όχι άδικα.

Καλλιτεχνικές απεικονίσεις των stealth αποβατικών του μέλλοντος δείχνουν σκάφη με προφίλ χαμηλής οπισθέλκουσας που θυμίζουν το J-type 327 Nubian starship στην ταινία Star Wars Episode I: The Phantom Menace. Χάρη στην ταχύτητά τους τα σκάφη θα επιχειρούν με τα πλοία της αποβατικής δύναμης σε απόσταση ασφαλείας από την ακτή. Πλησιάζοντας, θα μειώνουν ταχύτητα ώστε να φθάσουν αθόρυβα στο σημείο διείσδυσης ενώ οι ικανότητες απόκρυψής τους θα ενισχύονται από σύστημα ενεργής παραλλαγής ενσωματωμένο στο σκάφος.

Την προστασία των αποβατικών εκρανοπλάνων θα αναλαμβάνουν αυτόνομα drones συνοδείας. Τα ρομβοειδούς σχήματος σκάφη θα ελέγχονται μέσω δικτύου (neural network) συνδεδεμένου με το σύστημα ελέγχου των αποβατικών. Εκτός από όπλα για προστασία, τα drones θα δύνανται να φέρουν αισθητήρες και συστήματα επικοινωνιών παρέχοντας στους Πεζοναύτες ενισχυμένη αντίληψη του τακτικού περιβάλλοντος.

Πριν την έναρξη μιας επιχείρησης οι Πεζοναύτες θα ενημερώνονται με πληροφορίες από δορυφόρους, συνδυασμένες με πλήθος δεδομένων και στοιχεία από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών. Η ροή πληροφοριών θα συνεχίζεται και κατά την εξέλιξη της επιχείρησης με ενδελεχή ενημέρωση από ‘Ghost’ drones. Αν αυτά φαίνονται πολύ προχωρημένα, τα Sycamore Stealth Pods βρίσκονται κυριολεκτικά στο επόμενο επίπεδο.

Εκτοξευόμενα από ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού, τα ατρακτίδια Sycamore είναι μια από τις φουτουριστικές λύσεις που εξετάζονται από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας (MoD) για την μεταφορά Πεζοναυτών κατά την διάρκεια stealth επιχειρήσεων. Φθάνοντας με υπερηχητική ταχύτητα σε μεγάλο υψόμετρο, μπορούν να καλύψουν αποστάσεις άνω των 100 μιλίων μεταφέροντας όχι μόνο εφόδια αλλά και έναν Πεζοναύτη.

Δύο σετ αντιπεριστρεφόμενων «ελίκων» που θα αναπτύσσονται στην φάση της καθόδου θα φέρνουν κρυφά τους Royal Marines στην περιοχή που θα δράσουν. Οι «έλικες» θα τροφοδοτούν μια γεννήτρια η οποία θα αποθηκεύει ενέργεια ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ισχύος, επιτρέποντας στο ατρακτίδιο να απογειωθεί σαν αυτόγυρο για την απαγκίστρωση των κομμάντος από την ζώνη μάχης.

Μια ακόμη καινοτομία που σχεδιάζεται είναι τα Grunt Drones, το «μέλλον του αυτόνομου ανεφοδιασμού» σύμφωνα με το Βασιλικό Ναυτικό. Εφοδιασμένο με κινητήρες ιόντων τοποθετημένους σε πτυσσόμενους «βραχίονες» για ευστάθεια κατά την πτήση, ακροφύσια κατευθυνόμενης ώσης και σύστημα ελέγχου Τεχνητής Νοημοσύνης, θα μεταφέρει εφόδια, εξοπλισμό, ακόμη και μικρά οχήματα στις φίλιες δυνάμεις στην ακτή. Μπορεί να μοιάζει με σκουπιδιάρικο από την ταινία Blade Runner όμως αυτός ο «κουβάς» έχει όπλα λέιζερ.

Οι απόφοιτοι του UKNEST (UK Naval Engineering Science and Technology) που εκπροσωπεί πρωτοπόρες εταιρίες στους τομείς της άμυνας, της τεχνολογίας και της μηχανικής δεν στερούνται φαντασίας. Πέραν της τροφοδοσίας με πληροφορίες για την τακτική κατάσταση ακόμη και την φυσική κατάσταση των μελών της ομάδας απευθείας στα hi-tech κράνη τους από μικρά «ευφυή» drones, οι Πεζοναύτες του μέλλοντος θα τρέφονται στον πόλεμο με μερίδες που θα… τυπώνουν φορητοί τρισδιάστατοι εκτυπωτές.

Οι δραματικές καινοτομίες που οραματίζεται το βρετανικό Ναυτικό για τις επιχειρήσεις στα μέσα του 21ου αιώνα δεν σταματούν εδώ. Προηγμένοι εξωσκελετοί και στολές με ενσωματωμένο σύστημα παραλλαγής «χαμαιλέοντα» θα κάνουν τους βιονικούς Πεζοναύτες σχεδόν αόρατους στο περιβάλλον όπου θα επιχειρούν ενώ «έξυπνα» άρβυλα θα συλλέγουν με την βοήθεια πιεζοηλεκτρικού υλικού ενέργεια από το βάδισμα και θα την αποθηκεύουν για την λειτουργία του ασυρμάτου ή άλλου εξοπλισμού.

Επίσης υπάρχουν προτάσεις για φακούς επαφής με δυνατότητα θερμικής απεικόνισης και σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που θα μπορούν να διακρίνουν στρατιώτες, πολίτες ή ομήρους από τον τρόπο και μόνο που κινούνται, «ολογράμματα Πεζοναυτών» για την παραπλάνηση του εχθρού και σακκίδια τα οποία θα αναρτώνται με μαγνήτες, εφοδιασμένα με αποσβεστήρες ενέργειας με στόχο την μείωση του βάρους στις πορείες. Οι δε 3D εκτυπωτές, εκτός από φαγητό θα παράγουν βασικά ανταλλακτικά ή πυρομαχικά.

Σε ένα από τα παλιά box art της Airfix που εξήψαν την φαντασία των παιδικών μας χρόνων οι γενναίοι Commandos ετοιμάζονταν να επιτεθούν σε ένα επάκτιο πυροβολείο στην κορυφή ενός απόκρημνου υψώματος με σκάλες εφόδου και σχοινιά. Στο μέλλον θα σκαρφαλώνουν σε γκρεμούς χωρίς κόπο χάρη σε προηγμένους εξωσκελετούς και ειδικά «κολλώδη» πέλματα/γάντια (Gecko Unit) που θα τους δίνουν πρόσφυση εφάμιλλη σαυροειδούς! Όσο για τα ναρκοπέδια θα τα περνούν… πετώντας, με την βοήθεια μικροσκοπικών τουρμποτζέτ.

Stealth αποβατικά εκρανοπλάνα, μεταφορικά drones, βιονικές στολές, «εκτυπωμένο» φαγητό εκστρατείας. Αυτοί που τα σκέφτηκαν υποστηρίζουν ότι δεν είναι επιστημονική φαντασία. Και το αεροπλάνο κάποτε έτσι έδειχνε. «Δεν μπορούμε να πούμε πόσα από αυτά θα γίνουν πραγματικότητα ή πόσο σύντομα» λέει ο Διοικητής των Royal Marines, Υποστράτηγος Ματ Χολμς. «Όμως και μόνο το 20% να πραγματοποιηθεί, θα έχουμε την τεχνολογία αιχμής του αύριο».

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

 

4 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
alex70
alex70
4 years ago

3D meals… και σανό άφθονο…

jim40
jim40
4 years ago

Δεν ήξερα πως οι ιοντικοί κινητήρες έγιναν τόσο δυνατοί

Αρης
Αρης
4 years ago

….ακόμα θα χρειάζεται να πολεμάμε λοιπόν.. τέλεια. Φοβερή προοδος

Mikros-hroas
Mikros-hroas
3 years ago

Μάλιστα ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα θα εκτοξεύουν ανθρώπους στα 100 χιλιόμετρα!
Ιοντικοί κινητήρες στην ατμόσφαιρα και μικροσκοπικοί τουρμποτζέτ!

Τι άλλο θα διαβάσω ακόμα;;;;;

Δεν βγάζετε κανέναν πύραυλο να μην μπορούν να τον αντιμετωπίσουν τα αντιοπυραυλικά συστήματα! Να μην γλυτώσει κανένα πολεμικό πλοίο!

Δύσκολο θα πείτε, λάθος η τεχνολογία υπάρχει και δεν είναι δύσκολη ούτε εξωπραγματική!

Άντε ντε δώστε μου μια ευκαιρία; Αλλά ξέχασα εδώ είναι Ελλάδα δεν θέλουν, ούτε να δημοσιεύω της μελέτες μου, ούτε να τα καταφέρω!

ΥΣ αν νομίζεται πως είναι δύσκολο να γίνουν αυτά που λέω αυταπατάστε οικτρά!
Θα τα βάλω σε σχόλιο για να τα διαβάσετε.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Amiral Ronarc’h: η πρώτη γαλλική FDI σε αγώνα δρόμου να «συρρικνώσει» τις καθυστερήσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε προ ημερών γνωστός γαλλικός ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα, υπήρξε «επιτέλους λευκός καπνός» για την πρώτη γαλλική FDI, την μελλοντική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -