Θεωρούμε υποχρέωσή μας, να γράψουμε ένα ακόμη άρθρο σχετικά με το τι έχει συμβεί και το τι θα συμβεί, με το περίφημο “Επίδομα Στόλου”. Καθώς αυτά που έχουν διαδοθεί έχουν σοβαρά λάθη, οπότε είναι απαραίτητη η διευκρίνηση.
Τι έγινε με το “Επίδομα Στόλου”, τι ειπώθηκε στη Βουλή για το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων
Το “Επίδομα Στόλου” ήταν μια ιδέα της προηγούμενης ηγεσίας για μια οικονομική παροχή που θα δινόταν σε όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη που είναι στο Αρχηγείο Στόλου. Για όσους δεν γνωρίζουν να πούμε πως στο Αρχηγείο Στόλου είναι όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, όχι μόνο οι Φρεγάτες, οι ΤΠΚ ή οι Κανονιοφόροι, αλλά τα “πάντα όλα”, όπως για τα βοηθητικά. Οπότε είναι μια πολυάνθρωπη ομάδα μέσων και ανθρώπων, που αριθμεί σχεδόν 5.500 στελέχη. Το σχεδιαζόμενο επίδομα θα δινόταν σε όλους, όποια αποστολή κι αν επιτελούσαν.
Η πρόταση προέβλεπε πως το επίδομα θα κλιμακωνόταν, θα ξεκινούσε από τα 100 ευρώ το μήνα για το βαθμό του κελευστή, έως τα 450 ευρώ για τον κυβερνήτη του πλοίου. Το σενάριο αυτό είχε κυκλοφορήσει “τυχαία” σε κάποια Μέσα, αλλά ως πρόταση είχε τύχει σοβαρού προβληματισμού εντός του ίδιου του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ. Η τελευταία ήταν ο λόγος που κάποιοι διακίνησαν τη φήμη πως “ο ΑΓΕΕΘΑ είναι εναντίον των στελεχών και δεν θέλει να δοθεί το επίδομα στο ΠΝ”.
Το ζήτημα με την πρόταση ήταν το εξής: Το Πολεμικό Ναυτικό έχει μια αποστολή, για την οποία έχει επιλέξει στελέχη που αμείβονται με ένα συγκεκριμένο μισθολόγιο. Υπάρχει κλιμάκωση για τους διαφορετικούς βαθμούς, ενώ υπάρχουν και κάποια επιδόματα ευθύνης, οπως π.χ. για τους κυβερνήτες των πλοίων. Αν το μισθολόγιο είναι σωστό ή λάθος, αυτό είναι άλλη συζήτηση. Ούτως ή άλλως, έχουμε δήλωση στη Βουλή από την κυβέρνηση για συγκρότηση νέου μισθολογίου Ενόπλων Δυνάμεων από 1/1/2024.
Έτσι το προτεινόμενο “Επίδομα Στόλου” εμφανιζόταν ως μια οριζόντια ενίσχυση, για όλους τους υπηρετούντες, από την πύλη του Ναυστάθμου, μέχρι τη φρεγάτα που είναι νότια του Καστελόριζου. Και δεν προέβλεπε ειδική αμοιβή π.χ. για εκείνον που επιχειρεί σε ΤΠΚ, που μένει εβδομάδες μακρυά από το σπίτι του, κοιτώντας στα μάτια τους Τούρκους.
Προσέξτε ποιο είναι το βασικό πρόβλημα του Πολεμικού Ναυτικού τα τελευταία χρόνια, που το έχει αποδεκατίσει. Οι αθρόες παραιτήσεις στελεχών. Πρέπει να καταλάβουμε πως όσοι υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες, πρέπει να λείπουν για 200 ή 250 μέρες το χρόνο από το σπίτι τους. Μακριά από τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους κ.ο.κ., φθάνοντας τα όρια των αντοχών τους. Οπότε παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει πρώτο ζήτημα στη δημοσιότητα, τα τελευταία χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό έχει αντιμετωπίσει ένα απίστευτο κύμα αποχωρήσεων. Και εδώ το υπό συζήτηση “Επίδομα Στόλου” δεν μπορούσε να στηρίξει ειδικά αυτή την σημαντική ομάδα υπηρετούντων στην πρώτη γραμμή.
‘Ετσι, εδώ και καιρό είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία του ΑΓΕΕΘΑ ο ανασχεδιασμός του σκεπτικού του επιδόματος. Ανατέθηκε σε ανώτατους αξιωματικούς του ΠΝ με μεγάλη και συνεχή διαδρομή πάνω σε πολεμικά πλοία, να βρουν τη χρυσή τομή. Με γνώση πως παράλληλα συζητείται το νέο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο έχει ως κεντρικό στόχο να επιλύσει πολλές συσσωρευμένες αδικίες. Οπότε το υπό συζήτηση επίδομα αναδιαμορφώνεται, ώστε να ενισχύει τα πληρώματα σε αποστολή.
Αυτή τη στιγμή δεν έχει υπογραφεί η ΚΥΑ που θα ορίζει τα ακριβή χαρακτηριστικά της νέας στόχευσης. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως η μελέτη ενσωματώνει τα εξής χαρακτηριστικά και στόχους:
- Η επιδοματική παροχή θα στηρίζεται σε ημερήσια αποζημίωση κι όχι σε μηνιαία.
- Θα είναι ίδια ακριβώς για όλα τα μέλη του πληρώματος, από τον κυβερνήτη μέχρι το νεότερο βαθμολογικά υπαξιωματικό.
- Το ποιες θα είναι οι αποστολές που θα δίνεται, θα καθορίζεται με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων κατόπιν εισήγησης των Συμβουλίων των Κλάδων.
- Το μηνιαίο ύψος της παροχής, αν κάποιος κάνει όλες τις μέρες σε αποστολή, θα είναι μεγαλύτερο από το μισθό πολλές φορές! Ώστε να είναι πραγματική επιβράβευση, κι όχι “παρηγοριά”.
- Θεωρείται πως έτσι θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των αποχωρήσεων, αφού πλέον τα στελέχη που σηκώνουν το μεγάλο φόρτο στις θάλασσες, δεν θα αποχωρούν για τον ιδιωτικό τομέα.
- Θα αντιμετωπίσει, άλλο ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, αυτό της απροθυμίας αρκετών στελεχών να μετατεθούν σε πλοία πρώτης γραμμής.
Η εμπειρία έχει δείξει πως τα πλοία σε διεθνείς αποστολές, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των στελεχών, καθώς εκεί υπάρχει μια αξιοπρεπής ημερήσια αποζημίωση. Για παράδειγμα, σε φρεγάτα με 180 κρεβάτια, υπήρχε τέτοιο ενδιαφέρον συμμετοχής, που τελικά στελέχη διέμεναν και στο… αναρρωτήριο του πλοίου. Συνεπώς, η δικαιολογία “δεν μπορούμε να πάρουμε πλοία γιατί δεν υπάρχουν στελέχη” θα πάψει να διακινείται, ενώ θα περιοριστούν φαινόμενα καραβιών σε περιπολία με μειωμένο πλήρωμα. Με το νέο επίδομα, αυτό εκτιμάται πως θα αλλάξει ριζικά καθώς θα υπάρχει αξιόλογο οικονομικό κίνητρο.
Τι έγινε με το Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία;
Πέρα από το Ναυτικό υπάρχει τα τελευταία χρόνια και μεγάλη κινητοποίηση στο Στρατό Ξηράς. Π.χ. στον Έβρο έχουμε διαρκείς μετακινήσεις ειδικών δυνάμεων, όταν έρχεται “σήμα” για κινήσεις της απέναντι πλευράς, π.χ. για μαζικές εισροές ταλαίπωρων μεταναστών. Γενικότερα, όταν υπάρχουν απειλές και ενδείξεις, για “κίνηση” σε βραχονησίδες, δεν πρέπει προληπτικά να πάνε εκεί Καταδρομείς ή Πεζοναύτες; Αυτοί λοιπόν δεν πρέπει να λάβουν μια αξιοπρεπή ημερήσια αποζημίωση; Δεν έχουν και αυτοί αυξημένη ταλαιπωρία και κίνδυνο; Για αυτό και το νέο επίδομα, θα περιλαμβάνει και αυτές τις περιπτώσεις.
Επίσης, το επίδομα θα δίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις και στην Πολεμική Αεροπορία. Αυτό θα γίνει όμως μόνο για τα πληρώματα Readiness σε προκεχωρημένες βάσεις, όπου οι πιλότοι μας είναι μακριά από τις μονάδες τους, και τις οικογένειές τους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις Μονάδες Αντιαεροπορικών, όταν αυτές μετακινούνται για αποστολή.
Με λίγα λόγια, το “Επίδομα Ημερήσιας Αποζημίωσης Ειδικών Περιπτώσεων“ όπως θα λέγεται περιλαμβάνει κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και θα έχει πρόβλεψη για το Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία. Αρχικά είχε προυπολογιστεί σε 15 εκατ. ετησίως, αλλά πλέον θα φθάνει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΓΕΕΘΑ, στα 25 εκατ. ευρώ. Από αυτά, κάπου 19 εκατ. θα κατευθυνθούν στο Πολεμικό Ναυτικό με το σκεπτικό που περιγράφηκε. Ένα ποσό σημαντικό, στοχευμένο, μοιρασμένο εξίσου στους υπηρετούντες στην πρώτη γραμμή, εκεί δηλαδή που υπάρχει η πιο μεγάλη ψυχική και σωματική πίεση και κόπωση. Και σε συνδυασμό με το υπό συζήτηση νέο μισθολόγιο, που θα καλύψει και το υπόλοιπο προσωπικό που προσφέρει στην ξηρά. Ελπίζουμε τα παραπάνω να υλοποιηθούν πλήρως ώστε να φανεί και έμπρακτα η στήριξη που οφείλουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, που βασίζονται πρωτίστως στην προσωπική προσπάθεια, συνεισφορά και πρωτοβουλία, για να υπερασπίσουν τη χώρα.