38.8 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΞεκινά η ανάπτυξη του 'PANG', του νέας γενιάς γαλλικού αεροπλανοφόρου αντικαταστάτη του...

Ξεκινά η ανάπτυξη του 'PANG', του νέας γενιάς γαλλικού αεροπλανοφόρου αντικαταστάτη του 'Charles de Gaulle'

Έτοιμος να εξουσιοδοτήσει την ανάπτυξη του νέας γενιάς αεροπλανοφόρου του Γαλλικού Ναυτικού (στα γαλλικά: Porte-Avions de Nouvelle Génération) ή ‘P.A.N.G.’ είναι ο πρόεδρος Emmanuel Macron.
Το νέο αεροπλανοφόρο, που προορίζεται να αντικαταστήσει το ‘Charles de Gaulle’ προσφέρεται ήδη σε διάφορες διαμορφώσεις, μεταξύ τους και πυρηνικής ή συμβατικής πρόωσης, που ο πρόεδρος θα μελετήσει προσεκτικά με τη βοήθεια ειδικών. Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, η τελική απόφαση είναι δική του.
H απόφαση του προέδρου θα στηριχθεί, ασφαλώς, σε περισσότερους παράγοντες από απλά τεχνικές προδιαγραφές. Η ανάληψη της ναυπήγησης θα αναβιώσει τη γαλλική ναυπηγική βιομηχανία, θα δημιουργήσει δουλειές σε τοπικό επίπεδο και θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα για την αγορά ειδικά μετά το πλήγμα που δέχτηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Γαλλία ξεκινά τη φάση μελέτης για ένα νέο αεροπλανοφόρο


Μια άλλη απόφαση που θα πρέπει να λάβει ο Μακρόν, είναι αν το ‘PANG’ θα αντικαταστήσει το μοναδικό ‘Charles de Gaulle’ σε ένα ή δύο πλοία. Η απόκτηση δύο αεροπλανοφόρων που θα προσδώσουν ευελιξία και αυξημένες δυνατότητες είναι πόθος του Γαλλικού Ναυτικού εδώ και δεκαετίες.
Το ‘Charles de Gaulle’ ναυπηγήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το πρώτο ενός αρχικού προγράμματος δύο αεροπλανοφόρων για να αντικαταστήσει τα τότε σε υπηρεσία ‘Foch’ και ‘Clemenceau’. Ένα δεύτερο, αδερφό πλοίο δεν ναυπηγήθηκε ποτέ. Το πρόγραμμα ταλαιπωρήθηκε από την αρχή από ανεπαρκή χρηματοδότηση, ελαττωματικές προπέλες, ανεπαρκή μόνωση του αντιδραστήρα και μικρό κατάστρωμα πτήσεων.
Στόχοι του προγράμματος ‘PANG’, όπως περιγράφονται από τη Γαλλική Επιτροπή Άμυνας είναι να εκπληρώνει την αποστολή της ναυτικής πυρηνικής δύναμης (δύναμης προβολής πυρηνικής ισχύος), να έχει ικανότητες χερσαίου πλήγματος με τη χρήση του Μελλοντικού Αεροπορικού Συστήματος (Μάχης Future Air Combat System – FCAS) και να εφαρμόζει θαλάσσιο έλεγχο σε “βαθιά νερά”.

Νέο αεροπλανοφόρο με μαχητικά επόμενης γενιάς για το γαλλικό Ναυτικό  


Το ‘PANG’ σχεδιάζεται να εισέλθει σε υπηρεσία ως το 2038, όταν το τωρινό αεροπλανοφόρο θα είναι 40 ετών . Με εκτόπισμα 70,000 τόνων περίπου θα είναι σχεδόν διπλάσιο από το “C. De Gaulle” των 43,000 τόνων.
Ήδη πληροφορίες αναφέρουν πως η πυρηνική πρόωση είναι η ενδεδειγμένη για το μελλοντικό γαλλικό αεροπλανοφόρο. Με υποχρεώσεις σε μέτωπα σε όλον τον κόσμο, το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα πρέπει να σπεύδει γρήγορα σε περιοχές ενδιαφέροντος χωρίς να καθυστερεί για ανεφοδιασμό. Επίσης, νεώτερα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα, όπως τα μελλοντικά όπλα λέιζερ, απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να λειτουργήσουν.
Οι Γάλλοι είναι περήφανοι για τα εγχώριας ανάπτυξης συστήματα αλλά υπάρχει ένα τουλάχιστον αμερικανικό τεχνολογικό στοιχείο που σκέπτονται να ενσωματώσουν στο ‘PANG’, το σύστημα ηλεκτρομαγνητικής εξαπόλυσης αεροσκαφών (EMALS) που αναπτύχθηκε για τα αεροπλανοφόρα κλάσης ‘Ford’.
Το EMALS έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα αλλά ήδη βελτιώνεται και οι Γάλλοι είναι αισιόδοξοι πως θα έχει τελειοποιηθεί μέχρι την είσοδο του αεροπλανοφόρου τους σε υπηρεσία. Σαν στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ, οι τελευταίες δεν αναμένεται να αρνηθούν την αποδέσμευσή του, όπως και οποιουδήποτε άλλου συστήματος ζητήσουν.

Αναστασιάδης – Παρλί συζήτησαν για την αμυντική συνεργασία Γαλλίας – Κύπρου


Δεν είναι ακόμα γνωστό ποιός θα είναι ο εξοπλισμός του ‘PANG’ αλλά ο ιστότοπος Naval News πιστεύει πως στην τελική του διαμόρφωση θα είναι ικανό να μεταφέρει 32 μαχητικά αεροσκάφη NGF και 2-3 ιπτάμενα ραντάρ E-2D Hawkeyes. Το πρόγραμμα New Generation Fighter (NGF) αναπτύσσεται από κοινού μεταξύ Ισπανίας, Γερμανίας και Γαλλίας ως αντικαταστάτης των Rafale-M που εξοπλίζουν την πτέρυγα αεροπλανοφόρων σήμερα. Επιπλέον, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα φέρει και Μη-Επανδρωμένα Αεροσκάφη για αναγνώριση, κρούση και εναέριο ανεφοδιασμό.

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
chikichiki
chikichiki
3 years ago

Φιλόδοξα σχέδια.

Apostolis
Apostolis
3 years ago

Ένα ίσον κανένα. Θέλεις τουλάχιστον 2 έτσι ώστε όταν το πρώτο βρίσκεται για συντήρηση να επιχειρείς με το δεύτερο.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσο κοστίζει ένα νέο υποβρύχιο – η κρίσιμη ελληνική αγορά που καθυστερεί

Υψηλής επένδυσης είναι κάθε αγορά σύγχρονου συμβατικού υποβρυχίου, μεσαίου μεγέθους, και όσο περνάνε τα χρόνια, μάλλον θα γίνεται και ακριβότερη. Και αυτό αναζητούμε να...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -