23.2 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΗ νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 01-02-2019

 

«Αντισταθμιστικά» F-16V, η Αλήθεια!

Ο εκσυγχρονισμός των Fighting Falcon της ΠΑ στο επίπεδο F-16V είναι όχι μόνο το μεγαλύτερο σχετικό πρόγραμμα στην ιστορία της ΠΑ αλλά και το πιο σημαντικό εγχείρημα που αναλαμβάνει η ΕΑΒ. Η συγκεκριμένη διάσταση του προγράμματος περιέπεσε στις αρχές Ιανουαρίου στις μυλόπετρες της κυβερνητικής προχειρότητας από την μία και της στείρας αντιπολιτευτικής αντιμετώπισης με άφθονη σκανδαλολογία από την άλλη. Που βρίσκεται όμως η αλήθεια για την ανάθεση έργου που σχετίζεται με το πρόγραμμα των F-16V στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και πόσο ακριβείς είναι οι κατηγορίες περί «επιστροφής των αμαρτωλών ΑΩ από το παράθυρο» που προσάπτει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση;
 

Η-20 & JH-XX: στελθ στη χώρα του Δράκου

Μια νέα εκτίμηση της αμερικανικής DIA επιβεβαιώνει ότι η Κίνα έχει σε ανάπτυξη όχι ένα αλλά δυο στρατηγικά βομβαρδιστικά και ίσως έπεται συνέχεια. Παραθέτουμε τα όσα γνωρίζουμε για την κινεζική δραστηριότητα στον κρίσιμο αυτό τομέα σε σχέση με τις σημερινές δυνατότητες της PLAAF αλλά και τις κρίσιμες τεχνολογίες που πρέπει να αφομοιωθούν.
 

ΤΑΜΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 19»

Με ευρύ φάσμα αποστολών και σεναρίων που περιλάμβαναν διεξαγωγή βολών με πραγματικά πυρά και υποστήριξη μαχητικών αεροπλάνων και επιθετικών ελικοπτέρων πραγματοποιήθηκε η ελληνοαμερικανική συνεκπαίδευση ΤΑΜΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 19» ή «ALEXANDER THE GREAT 19» (ATG-19). Η δραστηριότητα μεταξύ 6-12 Ιανουαρίου 2019 στην περιοχή του Παγασητικού Κόλπου και την ηπειρωτική Μαγνησία με Έλληνες πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «ΜΟΡΑΒΑΣ» και 300 πεζοναύτες της 22ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών των ΗΠΑ (22 Marine Expeditionary Unit) επισφράγισε τα 50 χρόνια ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στον συγκεκριμένο τομέα. Η Π&Δ ήταν εκεί!
 

Κροατική Αεροπορία, Τα Kiowa Warrior του Ζάγκρεμπ

Η Κροατική Αεροπορία και Αεράμυνα HRZ (Hrvatsko Ratno Zrakoplovstvo) ανακοίνωσε το περασμένο φθινόπωρο την επίτευξη Αρχικής Επιχειρησιακής Ικανότητας (IOC) στα OH-58D, που εξασφάλισε ως υλικό EDA (Excess Defense Articles) από τις ΗΠΑ, έναν μόλις χρόνο από την έναρξη ουσιαστικής εκπαίδευσης στον τύπο. Η Π&Δ στις παραμονές της παραλαβής των Kiowa Warrior από την Αεροπορία Στρατού της βαλκανικής χώρας την επισκέφτηκε για να δει από κοντά τις εξελίξεις.
 

Χιλιανή Ναυτική Αεροπορία, Κυριαρχία στον Νότιο Ειρηνικό

Με έναν από τους πιο ισχυρούς αεροπορικούς βραχίονες στη Νότια Αμερική η Armada de Chile συνεχίζει να επενδύει στον συγκεκριμένο τομέα, ανάμεσά σε άλλα και με εκσυγχρονισμένα P-3ACH II, μαζί με την ενίσχυση του στόλου επιφανείας και υποβρυχίων σε μια «ανήσυχη» περιοχή του πλανήτη. Στο πλαίσιο της επιδίωξης… εξωτικών αεροπορικών θεμάτων πετάξαμε με τους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με την επιτήρηση μιας από τις μακρύτερες ακτογραμμές του κόσμου.
 

CRUZEX 2018, Αερομαχίες στον Σταυρό του Νότου

Περισσότερα από 100 αεροπλάνα, πάνω από 2000 στελέχη και 13 χώρες ήταν τα στοιχεία ταυτότητας της άσκησης Cruzeiro do Sul για το 2018, της μεγαλύτερης του είδους στη Νότια Αμερική που διοργανώνει η Βραζιλία και πραγματοποιήθηκε το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου 2018. Για δύο εβδομάδες στους ουρανούς πάνω από την αδιαπέραστη ζούγκλα της Αμαζονίας αλλά και τον απέραντο νότιο Ατλαντικό μια δύναμη μαχητικών, ελικοπτέρων, μεταγωγικών και αεροσκαφών ειδικών αποστολών από τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Χιλή, τη Γαλλία, το Περού, τις ΗΠΑ και την Ουρουγουάη συνεργάστηκε σε σενάρια σύγχρονου αεροπορικού πολέμου. Η Π&Δ βρέθηκε στη Natal AFB για να μιλήσει με τους συμμετέχοντες και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις από τη δράση και τη δυναμική της CRUZEX 2018.
 

Point Blank 18-3, Πρεμιέρα UK Lightning Force

Στις 10 Ιανουαρίου 2018 το Ηνωμένο Βασίλειο κήρυξε τα F-35B της Lightning Force επιχειρησιακά για αποστολές από ξηρά. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα τα στελθ μαχητικά της 617ης Μοίρας «Dambusters» είχαν λάβει για πρώτη φορά μέρος στην άσκηση Point Blank 18-3, προσκεκλημένα της 48ης Πτέρυγας της USAFE, στη διάρκεια της οποίας συνάντησαν εκτός από τα F-15E της οικοδέσποινας και Rafale της Armee de l’Air.
 

Hawgsmoke 2018, Σύναξη «Κάπρων του Πολέμου»!

Αν και συνήθως είναι τα B-2A που κλέβουν την παράσταση στην αεροπορική βάση Whiteman στο Μισούρι, στα μέσα Οκτωβρίου 2018 ήταν η σύναξη των A-10, που έκαναν προσωρινή «κατάληψη» για τη διεξαγωγή της Hawgsmoke 2018, με οικοδέσποινα την 303η Μοίρα Μαχητικών, μια μονάδα Warthogs ενταγμένη στο 442ο Operations Group που εδρεύει εκεί.
 

Ολλανδικά ΝΗ90 NFH, πορεία προς μέγιστη ικανότητα

H Ολλανδία υπήρξε εταίρος του αρχικού προγράμματος των NH90 μέσω της βιομηχανικής κοινοπραξίας στην οποία μετέχει η Fokker Aerostructures μαζί με την Airbus Helicopters και τη Leonardo. Το 2000 το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας υπέγραψε συμβόλαιο για την αγορά 20 NH90 NFH (NATO Frigate Helicopter), γνωστά και ως μοντέλα N5, για να αντικαταστήσουν τον γερασμένο στόλο των Westland Lynx σε υπηρεσία με το Βασιλικό Ναυτικό της χώρας από το 1976. Το πρωτότυπο πέταξε το 2007 και το αρχικό ελικόπτερο του τύπου μπήκε σε υπηρεσία το 2010 καθιστώντας την Ολλανδία πρωτοπόρο στην αξιοποίηση της ναυτικής έκδοσης του NH90. Αν και το NFH δεν αντιμετώπισε όλα τα προβλήματα του χερσαίου NH90, χρειάστηκε σκληρή δουλειά για να αποκτήσουν τα νέα ολλανδικά ελικόπτερα το μέγιστο των ικανοτήτων τους. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειάς μας να γνωρίσουμε την επιχειρησιακή αξιοποίηση των ελικοπτέρων της NHI σε διάφορους χρήστες, μετά τη γαλλική Aeronavale παρουσιάζουμε την ολλανδική εμπειρία.
 

CRAIC CR929, Σινορωσική ανάταση προοπτικών

Το σινορωσικό πρόγραμμα ανάπτυξης μεγάλων επιβατικών αεροσκαφών εμφάνισε μια υπεραισιόδοξη προοπτική στη διάρκεια του China Air Show που πραγματοποιήθηκε στο Zhuhai τον Νοέμβριο του 2018 (Π&Δ 392). Αναλύουμε το καθεστώς της σινορωσικής σχεδίασης που προορίζεται να σπάσει το δίπολο Airbus-Boeing στην αγορά.
 
 

Change-4, Η Κίνα στην αθέατη πλευρά της Σελήνης

Το Πρόγραμμα της Σεληνιακής Εξερεύνησης που επιδιώκει το Πεκίνο από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε μια σημαντική επιτυχία, όταν στις 3 Ιανουαρίου 2019 το όχημα προσσελήνωσης Chang’e-4 και φορέας του ρόβερ Yutu-2 «πάτησε» με επιτυχία στην αθέατη από τη Γη πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μέχρι σήμερα στην εξερεύνηση του Διαστήματος.
 

ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ελληνική λύση HEPS

Η ηλεκτρική ενεργειακή επάρκεια αναδεικνύεται σε μείζονα απαίτηση στη σχεδίαση νέων «οικογενειών» αυτοκινούμενων μέσων μάχης αναζητώντας λύσεις σε τεχνολογίες αιχμής. Η IDE (INTRACOM Defense Electronics), πρωτοπορώντας κυριολεκτικά σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αναπτύξει και προσφέρει μια δοκιμασμένη λύση HEPS (Hybrid Electric Power System), θέτοντας υποψηφιότητα για μεγάλα διεθνή προγράμματα που μπορεί να αποκτήσουν ελληνική ενεργειακή «καρδιά».
 
 

Αεροπορικό Φυλάκιο Αγρινίου, θησαυροί της ΠΑ

Στο έβδομο μέρος της σειράς άρθρων μας «Πολεμώντας τη λήθη», μετά την 110ΠΜ (Π&Δ 366), την 111ΠΜ (Π&Δ 370), την 113ΠΜ (Π&Δ 374), την 112ΠΜ (Π&Δ 382) και την 116ΠΜ (Π&Δ 390), βρεθήκαμε στον τελικό προορισμό και χώρο εναπόθεσης των περισσότερων αεροσκαφών που αποσύρει η ΠΑ, στο Αεροπορικό Φυλάκιο Αγρινίου.
 

Διπλωματία-Γεωπολιτική

Προσύμφωνο των Πρεσπών, Βασικοί λόγοι νομικής ακυρότητας!

Η κύρωση διακρατικών συμφωνιών ή προσυμφώνων και η εξέλιξή τους σε συμφωνίες υπό την προϋπόθεση τήρησης συγκεκριμένων όρων προϋποθέτει ακριβώς την εκπλήρωση των όρων αυτών και την ικανοποίηση των προβλεπομένων από τη Συμφωνία της Βιέννης (1969) για το Δίκαιο των Συνθηκών. Στην αντίθετη περίπτωση, όπως συνέβη με το Προσύμφωνο των Πρεσπών, υπάρχει υπόβαθρο βασικής νομικής ακυρότητας ab initio με τις επακόλουθες συνέπειες σε ποινικό και πολιτικό επίπεδο…

 
 

9 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Γιώργος Κάϊλας
Γιώργος Κάϊλας
5 years ago

Καλημέρα,
Μήπως είναι καιρός να επαναφέρετε την ηλεκτρονική διανομή; Διότι μαζεύονται πολλά τεύχη και το έτερο ήμισυ διαμαρτύρεται για τον χώρο.
Ευχαριστώ συνεχίστε την καλή δουλειά
Γιώργος Κάϊλας

Σταμάτης Ραπανάκης

Μια λύση για την ηλεκτρονική διανομή είναι να είναι διαθέσιμη π.χ. στις 20 του μήνα, αντί για τις αρχές κάθε μήνα (όπως η έντυπη). Έτσι η πιθανότητα με 1 account να διαβάζουν 10 άτομα είναι μειωμένη, όσοι ενδιαφέρονται θα πάνε στο περίπτερο. Πιστεύω ότι το 80 – 90% των πωλήσεων γίνεται μέχρι τις 20 κάθε μήνα.
Διαφορετικά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια κατάσταση τύπου NetFlix, όπου με 1 account μπαίνουν 10 άτομα.
Μια εναλλακτική είναι η ηλεκτρονική version να αφορά μόνο συνδρομές (π.χ. 6 μήνες και πλέον) και όχι μεμονωμένα τεύχη. Αλλά και πάλι θα πρέπει να υπάρχει μια χρονική δικλείδα. Επίσης θα μπορούσε η ηλεκτρονική version να δίνει πρόσβαση σε παλαιότερα τεύχη (π.χ. x μήνες πίσω).

MisCo
MisCo
5 years ago

Τιμη και δόξα!
Μια πικρία θα παραμένει βεβαια, οταν η υπερτατη θυσία δεν τιμάται με τις πράξεις/στάση των εκάστοτε πολιτικών ανδρών. Αυτοι πράξανε τα δέοντα οταν ήρθε η ώρα, οι αλλοι πράξανε μίζες, πράξανε ολιγωρίες, πράξανε απραξια.

Stamatis
Stamatis
5 years ago

Θα πατήσεις πόδι, και θα πεις ότι η ΠΤΗΣΗ είναι αδιαπραγμάτευτη. Μη σε τρομάζει η παντόφλα, θα ξεθυμάνει!

Γιώργος Κάϊλας
Γιώργος Κάϊλας
5 years ago
Reply to  Stamatis

Καλησπέρα,
Προφανώς θα συνεχίσω να αγοράζω το περιοδικό αλλά προτιμώ να το έχω σε καλή ηλεκτρονική έκδοση τονίζω το καλή γιατί στο readpoint δεν ήταν καλή ενώ στο στο joomag ήταν μια χαρά τουλάχιστον στο ipad.
Με εκτίμηση

Μήτσος Μάντζος
Μήτσος Μάντζος
5 years ago

Εγώ έχω βάλει την γυναίκα μου να τα ξεσκονίζει (τα τεύχη), εκεί που κάθονται στη βιβλιοθήκη.
Βέβαια με πολύ προσοχή για να μην τσαλακωθεί τίποτα, και όταν έρχεται το νέο τεύχος κάθε μήνα το αφήνει σφραγισμένο στο τραπεζάκι του σαλονιού να με περιμένει για έκπληξη, γιατί απλά θέλει να δει τη χαρά στη μάπα μου.
Καλές πωλήσεις στο Νέο Τεύχος.

παναγιωτης
παναγιωτης
5 years ago

Στο περίπτερο στην οδό ελευθερίου Βενιζέλου αριθμός 318 το περιοδικό δεν έχει έρθει
Περιοχή καλλιθεα τζιτζιφιες

παναγιωτης
παναγιωτης
5 years ago

έχει κυκλοφορήσει σίγουρα το τείχος; στην περιοχή μου δεν υπάρχει

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -