Κυκλοφορεί στις 02-10-2019
Σαουδική Αραβία: drone, πύραυλοι κρουζ και διεθνής αβεβαιότητα
Eβδομάδες μετά την επίθεση που δέχθηκαν δύο από τις κύριες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής με παγκόσμιες επιπτώσεις, πολλά από τα ερωτήματα για το ποιος και με τι τρόπο πραγματοποίησε τις επιδρομές παραμένουν αναπάντητα. Η σύνθεση όμως έστω και μιας μερικής εικόνας για τα όσα έλαβαν χώρα στα σαουδαραβικά διυλιστήρια του Abquaq και του Khurais αρχίζει να γίνεται δυνατή. Προβάλλουμε κάποιους αρχικούς προβληματισμούς για το κατά πόσο τα γεγονότα της 14ης Σεπτεμβρίου αποτελούν πραγματική αλλαγή σελίδας στον αεροπορικό πόλεμο.
MAKS 2019, Καλύτερη παρά ποτέ!
Το 14ο Διεθνές Αεροδιαστημικό Σαλόνι της Μόσχας, η MAKS (Mezhdunarodnyj Aviatsionno-Kosmicheskij Salon) 2019 πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα ανάμεσα στις 26 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου στο Zhukovsky. Καλύτερη σε όλες τις διαστάσεις της από κάθε άλλη φορά σημείωσε σημαντική στροφή στην πορεία της. Σε μια πρώτη αναφορά επικεντρώνουμε σε κάποια από τα κυριότερα νέα αλλά και στο σόου που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στο βήμα που του παραχώρησε ο Ρώσος ομόλογός του Πούτιν.
AIM-260 JATM, O διάδοχος του AMRAAM!
Tο πέπλο ενός άκρως απόρρητου, «μαύρου» μέχρι πρόσφατα εγχειρήματος που επιδιώκουν από κοινού η Αμερικανική Αεροπορία και το Αμερικανικό Ναυτικό, σηκώθηκε λίγο και αποκάλυψε ότι ίσως αποτελεί την κορυφή ενός παγόβουνου προγραμμάτων, πολλών εξ’ αυτών hypersonic, τα οποία θα ξεδιπλωθούν τα επόμενα χρόνια.
Rafale F3R, Επιχειρησιακή αξιολόγηση
Η Armee de l’Air και η Αεροπορία του Γαλλικού Ναυτικού συνεργάζονται στενά στη διαδικασία της επιχειρησιακής αξιολόγησης του Rafale Προτύπου F3R, που καθίσταται με γοργούς ρυθμούς τρέχουσα έκδοση του γαλλικού μαχητικού 4,5+ γενιάς σε υπηρεσία. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις αυτού του πυλώνα αεροπορικής ισχύος στην Ευρώπη, αλλά και σε έναν διευρυνόμενο κύκλο εξαγωγικών πελατών στην «καρδιά» των γεγονότων, στην αεροπορική βάση του Mont-de-Marsan.
Fortele Aeriene Romane, Warhawks στη Μαύρη Θάλασσα
Δεκαπέντε χρόνια από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Ρουμανία έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου εξοπλιστική προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της στη Συμμαχία και να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της. Για τη ρουμανική πολιτική ηγεσία και για μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης όμως είναι η αντίδραση στις απειλές που διαφαίνονται ότι εξελίσσονται ραγδαία από την πλευρά της Ρωσίας. Επιστρέψαμε πρόσφατα για μια ενδελεχή ματιά στην είσοδο των F-16 σε υπηρεσία με την Ρουμανική Αεροπορία.
IRGCASF Su-22, «Fitter» για τους Φρουρούς της Επανάστασης
Οι Αεροδιαστημικές Δυνάμεις του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (Islamic Revolutionary Guard of Corps Aerospace Force) ξεκίνησαν την επίσημη ένταξη Su-22 σε υπηρεσία σε αντικατάσταση Su-25 που δόθηκαν στο Ιράκ το 2014 προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ISIS. Η ιστορία όμως των ιρανικών «Fitter», 30 από τα οποία προορίζονται να αποτελέσουν δύναμη κρούσης της IRGCASF, παρουσιάζει ενδιαφέρον από μόνη της. Προοπτική.
BIAS 2019, Ρουμανικό αεροπορικό πανόραμα
To φετινό Bucharest International Air Show (& General Aviation Exhibition), γνωστότερο ως BIAS, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακές συμμετοχές στις 24 Αυγούστου στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Aurel Vlaicu» της ρουμανικής πρωτεύουσας.
Yuma Airshow 2019, STOVL στην έρημο της Αριζόνας
Στον MCAS Yuma η αρχή της άνοιξης, που είναι απαγορευτική για αεροπορικές διοργανώσεις σχεδόν οπουδήποτε στο Βόρειο Ημισφαίριο, είναι μια ιδιαίτερα συναρπαστική περίοδος, ειδικά για τους φίλους της VSTOL αεροπορίας.
EMBRAER, Μισός αιώνας επιτυχιών
Η Empresa Brasileira de Aeronautica γιόρτασε μισό αιώνα ζωής από τον Αύγουστο του 1969, έχοντας παραδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 8.000 μονάδες αεροσκαφών όλων των τύπων. Το πώς η βραζιλιάνικη εταιρεία έγινε ένας από τους μείζονες κατασκευαστές πολιτικών αεροσκαφών στον κόσμο και ταυτόχρονα με αξιόλογα στρατιωτικά προγράμματα, είναι λίαν ενδιαφέρον. Eπιχειρούμε μια συνοπτική ανασκόπηση της εντυπωσιακής αυτής πορείας της!
SpaceX Starhopper, Ένα μικρό βήμα προς τον Άρη
Η δοκιμή που πραγματοποίησε τον Αύγουστο το Starhopper, το πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας του διαστημοπλοίου Starship, ήταν ένα πολύ μικρό άλμα λίγων δεκάδων μέτρων, ίσως όμως αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα στο πρόγραμμα που προτείνει η SpaceX για ταξίδια επιστροφής στη Σελήνη και κυρίως εποικισμού του Άρη.
HMS Albion, Πάνω στη ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού
Συναντήσαμε το HMS Albion, την ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού στο Κίελο μετά την φετινή BALTOPS και την Επιχείρησης Baltic Protector, την πρώτη φάση της ανάπτυξης της Κοινής Ναυτικής Εκστρατευτικής Δύναμης (Joint Expeditionary Force-Maritime) στην περιοχή της Βαλτικής και ξεναγηθήκαμε σε αυτή από την ίδιο τον Αρχιπλοίαρχο James Parkin, ο οποίος διοικεί το θαλάσσιο στοιχείο της JEF.
ΤΑΜΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ 19, Εξάλειψη εχθρικού αεροπρογεφυρώματος
Αντεπιθετική ενέργεια στο πλαίσιο της άσκησης ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ 2019 πραγματοποιήθηκε από άρματα μάχης, μηχανοκίνητο πεζικό, πυροβολικό και μονάδες υποστήριξης στην περιοχή ευθύνης του Δ΄ΣΣ. Οι μονάδες της 31ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας αναπτύχθηκαν στο Πεδίο «ΑΕΤΟΣ» και ασκήθηκαν επιδεικνύοντας υψηλή μαχητική ικανότητα με τη διεξαγωγή βολών με πραγματικά πυρά, τόσο σε ημερήσιες όσο και νυχτερινές επιχειρήσεις.
Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας, Ώρα κρίσιμων αποφάσεων
Αποτελούσε το όνειρο δεκαετιών που υλοποιήθηκε το 1992 με την ελπίδα να γίνει ο ζωντανός θεματοφύλακας της ελληνικής αεροπορικής ιστορίας και να διατηρήσει τις μνήμες για τις επερχόμενες γενιές. Η πορεία του Μουσείου για 20 χρόνια, παρά τα προβλήματα και τις κακοδαιμονίες, υπήρξε ανοδική, αλλά η προσπάθεια ανακόπηκε από την κρίση που οδήγησε σε μαρασμό και συρρίκνωση. Σε κρίσιμο σταυροδρόμι πλέον, απαιτείται η λήψη κρίσιμων αποφάσεων, πριν είναι πολύ αργά.
Διπλωματία-Γεωστρατηγική: ΗΠΑ-Σαουδική Αραβία-Ιράν
Παιχνίδια στρατηγικής κερδοσκοπίας και γεωπολιτικής αστάθειας. Η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας αύξησε τις τιμές του πετρελαίου και επηρέασε αρνητικά τις εσωτερικές προεκλογικές εξελίξεις στις ΗΠA για τον πρόεδρο Τραμπ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν «κοιτώντας» προς το Ιράν και τη Ρωσία βρέθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με την Αθήνα να προετοιμάζεται για τον κρίσιμης σημασίας στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ.
To άρθρο για τις εξελίξεις στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16V?
Εδώ δεν έχει το δεύτερο μέρος του YF-23…!!!
Το τεύχος Σεπτεμβρίου ήταν το καλύτερο τεύχος της χρονιάς τα τερμάτισε ολλά, οποιος δεν το πήρε έχασε, θεματάρες και φωτογραφίες που σε άφηναν με το στόμα ανοιχτό, ιδικά η φώτο που έπιανε δύο σελίδες με το F 22 και το f16 camo agresor στην Αλάσκα οταν την ίδα είπα ωωωωωωωω να σου..
Αυτό όπως φαίνεται θα είναι το δεύτερο καλύτερο, για να δούμε.
Διαφωνώ οτι ήταν και το καλύτερο τεύχος, είχε φοβερό εξώφυλλο αλλά το αφιέρωμα στην 331ΜΠΚ ήταν τουλάχιστον περιληπτικό και δυστυχώς επειδή δεν έχουμε όλοι τα ίδια γούστα η ελληνική θεματολογία την φετινή χρονιά είναι πολύ μικρότερη πράγμα που με έκανε να αφήσω τεύχη χωρίς να τα πάρω, το ίδιο έιχα κάνει παλαιότερα κατα περιόδους όταν είχα βαρεθεί να βλέπω αφιερώματα στο gripen to rafale ή διάφορα ακροβατικά σμήνη όπου εκεί η θεματολογία κολλούσε
Πάντα θα υπάρχουν τεύχη που θα μας αρέσουν λιγότερο ή περισσότερο. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν αδιάφορα τεύχη. Πρέπει να στηρίζουμε το αγαπημένο μας περιοδικό για να το έχουμε και στο μέλλον.
Προσωπικά, θα ήθελα περισσότερα άρθρα για την πολιτική αεροπορία και ιστορικά θέματα ανάλογα με αυτά της δεκαετίας του 90, αλλά τι να κάνουμε; Έτσι έχει η σημερινή πραγματικότητα
Προσωπική μου άποψη το αφιέρωμα στα Mirage ήταν έτσι όπως θα έπρεπε να είναι, ανάλαφρο και ωραία γραμμένο, αλλωστε δεν έχει γίνει κάτι τόσο πολύ σημαντικό ώστε να αναφερθούν αναλυτικά, οπως ήταν όταν τα πήραμε έτσι είναι ακόμα. ( οι φωτογραφίες δεν σου άρεσαν;)
Μετά όπως λες για την Ελληνική θεματολογία τι να γράψεις; Αφού δεν έχουμε αγοράσει τίποτα κι ούτε πρόκειται να αγοράσουμε, όσο αφορά τα f-16V έχουν γραφτεί άρθρα και άρθρα το ίδιο και για τα σενάρια εκσυγχρονισμού των Mirage, επίσης για τα kiowa warrior ολόκληρο τεύχος πριν 4-5 μήνες, τι άλλο να γράψεις;;
Στον αντίποδα τα άρθρα με τις ξένες πολεμικές αεροπορίες είναι το κάτι άλλο, μαθαίνεις πράγματα που δεν θα τα μάθαινες ποτέ, bonus υπέροχες φωτογραφίες με εξωτικά τοπία όπως Βραζιλία, Αργεντινή, Βενεζουέλα και οι υπέροχες παραλλαγές των αεροπλάνων τους.
Για τις ασκήσεις που λες παραδείγματος χάρη όπως το προηγούμενο τεύχος με την Αnat. Eagle πέρα από τα τις ασκήσεις σου είχε αναλυτικά ποια αεροπλάνα επιχειρούν και από ποιες βάσεις στην Τουρκία και τους τύπους που χρησιμοποιούν αναλυτικά,κάποιοι ας πούμε πίστευαν ότι όλα τα f-16 της Τουρκίας είναι μπλοκ 50 και πάνω, επίσης είχε αφιέρωμα στα Τουρκικά φάντομ και συνέντευξη από πιλότους που περηφανευόντουσαν και ο αρθρογράφος τους την έμπαινε.
Τέλος αμα δεν σου αρέσει να διαβάζεις για το καινούργιο ραφάλ η το καινούργιο gripen τι αεροπλανάκιας είσαι δεν θέλεις να μάθεις για τα καινούργια συστήματα αυτών των αεροπλάνων;
Υ.γ. Φιλικά σου τα λέω, μην το θεωρήσεις επιθετικό το σχόλιο μου.
Θυμάμαι κάποτε που διαμαρτύρονταν αναγνώστες: Πάλι εξώφυλλο F-16, πάλι αυτό, πάλι το άλλο…;
Λες και ζούμε στην δεκαετία του 50 ή του 60 που υπήρχαν μερικές δεκάδες προγράμματα σε κάθε χώρα
Όπως λέει και ο φίλος Gilan, μήπως μπορείτε να μας ενημερώσετε πότε προγραμματίζετε να δημοσιευθεί το 2ο μέρος για το YF-23;
Πρόκειται για ένα από τα πλέον αγαπημένα αεροπλάνα και το περιμένω με κάποια ανυπομονησία.
Ευχαριστώ και καλό μήνα σε όλους!
Μιας και αναφέρθηκες στο YF-23 ίσως βρεις ενδιαφέρουσα τη συνέντευξη των δοκιμαστών χειριστών: https://www.youtube.com/watch?v=Vpkv1ErWIf8&t=80s
Καλημέρα,
Το ηλεκτρονικό τεύχος που είναι; Ερχεται σαββατοκύριακο. 🙂
Με εκτίμηση
Γιώργος
Ψήνεται! Θα το έχετε άμεσα! Συγγνώμη για την καθυστέρηση!
σε κάποια φωτογραφία αντί του Albion είναι το RFA Argus