27.9 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΠαρουσία του Πούτιν ξεκινά η ναυπήγηση ρωσικών ελικοπτεροφόρων, φρεγατών και υποβρυχίων

Παρουσία του Πούτιν ξεκινά η ναυπήγηση ρωσικών ελικοπτεροφόρων, φρεγατών και υποβρυχίων

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν παραβρέθηκε σε μια τελετή στα ναυπηγεία Zaliv στη χερσόνησο του Κερτς, στην Κριμαία όπου πραγματοποιήθηκε η έναρξη ναυπήγησης και θέσης τρόπιδος πολλών νέων πολεμικών πλοίων.

Μεταξύ των νέων πλοίων, το νέο ελικοπτεροφόρο αποβατικό LHD Project 23900, η τελετή για το οποίο έγινε ξεχωριστά στις 20 Ιουλίου και τα πυρηνικά υποβρύχια Yasen-M και η φρεγάτα κλάσης Admiral Gorshko.

Πούτιν: Η Ρωσία αποκτά 26 πολεμικά πλοία το 2018

Η ναυπήγηση των πολεμικών πλοίων θα γίνει στα ναυπηγεία του Κερτς και αφορά σε έξι συνολικά πλοία, δύο ελικοπτεροφόρα/αποβατικά, δύο φρεγάτες και δύο υποβρύχια. Τα τέσσερα πρώτα θα λάβουν τα ονόματα ‘Ivan Rogov’, ‘Mitrofan Moskalenko’, ‘Admiral Yumashev’ και ‘Admiral Spiridonov’, λαμβάνοντας τα ονόματα ηρώων του ρωσικού ναυτικού ενώ αντίστοιχα, τα υποβρύχια θα λάβουν ονόματα πόλεων που διαδραματίστηκαν σημαντικές μάχες, συγκεκριμένα ‘Voronezh’ και ‘Vladivostok’.

“Περί τα 60 πολεμικά πλοία και πλοία υποστήριξης πλέουν αυτή τη στιγμή προστατεύοντας τις θάλασσές μας και προβάλοντας τη σημαία μας. 200 συνολικά πλοία έχουν ναυπηγθεί τα τελευταί 8 χρόνια και η δυνσμική της προσπάθειας αυτής είναι σημαντικό να συνεχιστεί”, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν κατά το πρακτορείο TASS.

“H Ρωσία έχει μια από τις πιο εκτεταμένες ακτογραμμές και έξοδο σε τρεις ωκεανούς και πρέπει να συνεχίσει να ναυπηγεί πλοία για να διατηρήσει τη δυναμική ανανέωση του στόλου”, πρόσθεσε ο Πούτιν.

Σχέδιο του Ελικοπτεροφόρου-Αποβατικού κλάσης ‘Ivan Rogov/Project 23900 (πηγή: JSC Zelenodolsk Design Bureau)

Κλάση πλοίων αμφιβίας εφόδου Ivan Rogov / Project 23900 LHD
Ως προς τα αποβατικά πλοία, η σχεδίαση του Project 23900, ανήκει στο σχεδιαστικό γραφείο Zelenodolsk. Τα πλοία είναι κανονικά Landing-Helicopter-Dock (LHD), θα έχουν μήκος 204 μέτρα και βύθισμα 7 μέτρα εκτοπίζοντας 20,000 τόνους. Θα είναι σε θέση να μεταφέρει 1,000 πεζοναύτες, 75 οχήματα και 16 ελικόπτερα.

Το γενικό σχέδιο μοιάζει εκπληκτικά με το γαλλικό Mistral με ενιαίο κατάστρωμα, υπεκατασκευή στα δεξιά του οχήματος και στους διπλούς πύργους φιλοξενούντaι ραντάρ και καπνοδόχοι.

Στο κατάστρωμα του πλοίου, στην απεικόνιση εμφανίζονται ελικόπτερα Ka-27 και Ka-52K και είναι πολύ πιθανό να εξοπλιστούν με το σύστημα Pantsir-M και το περιστρεφόμενο Paket-NK SM-588, που εκτοξεύει αντι-τορπίλες των 324mm.

Πηγές ανέφεραν στο TASS ότι το νέο ελικοπτεροφόρο θα κοστίσει 100 εκατομμύρια ρούβλια και θα παραδοθούν στο Ναυτικό το 2026 και 2027.

Yasen-M-class SSGN / Project 885M
Παράλληλα ξεκίνησε και η ναυπήγηση δύο ακόμα υποβρυχίων κλάσης Yasen-M (Project 885M) που θα φέρουν πολυηχητικούς πυραύλους και επίσημα χείλη τα χαρακτήρισαν “το μέλλον του ρωσικού ναυτικού”. Η ναυπήγησή τους θα χρειαστεί επτά περίπου χρόνια και αναμένεται να παραδοθούν στα 2027 και 2028 αντίστοιχα.

Σχεδιαστικό γράφημα της διαρύθνισης των υποβρυχίων κλάσης 885Μ. Προσοχή στο σύστημα εκτόξευσης τορπιλών που έχει απομακρυνθεί από την πλώρη. Η τελευταία καλύπτεται πλήρως από ισχυρά όργανα πλοήγησης και παρακολούθησης (πηγή: H.I.Sutton)

Τα υποβρύχια θα έχουν εκτόπισμα 13,800 τόνους, θα μπορούν να καταδυθούν σε βάθη 600 μέτρων και να αναπτύσσουν ταχύτητα 30 κόμβων κάτω από το νερό. Από άποψης οπλισμού, τα πλοία θα μπορούν να φέρουν από 5 πυραύλους cruise Onix και Kalibr καθώς και πολυηχητικούς Tsirkon μελλοντικά. Επιπλέον θα έχουν μια σημαντική κατασκευαστική λεπτομέρεια. Οι τορπιλοσωλήνες θα τοποθετηθούν πίσω από το πρόσθιο τμημα του κύτους αντί για την πλώρη.

Αθόρυβα, η Ρωσία σχεδιάζει την 5η γενιά πυρηνικών επιθετικών υποβρυχίων  

Το ρωσικό ναυτικό επιχειρεί αυτή τη στιγμή με το ‘Severodvinsk’ (K-560) κλάσης ‘Yasen’ (Project 885) που ξεκίνησε ναυπηγείται το 1993, καθελκύστηκε το 2010 και παραδόθηκε το 2014. Αυτή τη στιγμή εκτελεί δοκιμές εν πλω το ‘Kazan’ (K-561), επικεφαλής της βελτιωμένης κλάσης 885M η ναυπήγηση του οποίου ξεκίνησε το 2009 και καθελκύστηκε το 2017. Η παράδοσή του αναμένεται στο τέλος του έτους και μαζί με το ‘Severodvinsk’ θα επιχειρούν με τον Στόλο Βορείου Θαλάσσης.

Αντιθέτως, το ‘Novosibirsk’, του τύπου 885Μ που ξεκίνησε να ναυπηγείται το 2013 και καθελκύστηκε το 2019, αναμένεται να ενταχθεί στη δύναμη του Στόλου του Ειρηνικού.

Υπό ναυπήγηση τελούν και άλλα τέσσερα υποβρύχια κλάσης 885Μ, τα ‘Krasnoyarsk ‘ που ξεκίνησε να ναυπηγείται το 2014, ‘Arkhangelsk’ (του 2015), το ‘Perm’ (2016) και το ‘Ulyanovsk’ (2017). Το 2019 υπογράφηκε συμβόλαιο για άλλα δύο πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια (SSGN).

Η φρεγάτα του Ρωσικού Στόλου ‘Ναύαρχος Gorshkov’

Κλάση φρεγατών ‘Admiral Gorshkov’ / Project 22350
Οι τρόπιδες για το 6ο και 7ο κύτη των φρεγατών Project 22350 τοποθετήθηκαν ήδη στην κλίνη των ναυπηγείων Severnaya Verf. Έλαβαν τις αριθμήσεις 927 και 928 από όπου θα προκύψουν τα πλοία με τα ονόματα ‘Ναύαρχος Yumashev’ και ‘Ναύαρχος Spiridonov’ αντίστοιχα.

Ο υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου, που παρίστατο στην τελετή, δήλωσε πως πρόκειται για τις 7η και 8η φρεγάτες που ναυπηγούνται για το Ναυτικό και θα φέρουν βαρύτερο οπλισμό σε πυραύλους κατά υποβρυχίων και κατά στόχων αέρος και επιφανείας, περιλαμβανομένων και πολυηχητικών.

Οι νέες φρεγάτες κλάσης ‘Gorshkov’ θα φέρουν τρεις αντί δύο πολυμορφικούς εκτοξευτές κάθετης βολής 3S-14 με 24 κελιά έκαστος για πυραύλους ‘Kalibr’ και ‘Onix’ καθώς και μελλοντικά πολυηχητικούς τύπου ‘Zircon’. H κεφαλή της κλάσης, φρεγάτα ‘ΝαύαρχοςGorshkov’, εντάχθηκε στη δύναμη του ρωσικού στόλου δύο χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 2018 και η ‘Ναύαρχος Kasatonov’ ακολούθησε μόλις στις 21 Ιουλίου 2020. Δύο ακόμα αναμένεται να ενταχθούν στις τάξεις του Στόλου Βορείας Θαλάσσης το 2022 και θα ακολουθήσουν περισσότερες το 2024 και 2025.

Τα νέα πολεμικά πλοία της Ρωσίας θα φέρουν υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους Zircon

Οι φρεγάτες της κλάσης προορίζονται να αποτελέσουν τον κορμό των πλοίων επιφανείας ανοιχτών θαλασσών στις επόμενες δεκαετίες. Τα πολεμικά πλοία εκτοπίζουν 5,000 τόνους και είναι εξοπλισμένα για ανεξάρτητη δράση εναντίον υποβρυχίων και πλοίων επιφανείας ενώ διαθέτουν ισχυρό οπλισμό για να αντιμετωπίσουν επιθέσεις από αέρος. Είναι σχεδιασμένες με ενιαίο κατάστρωμα (flush-deck), διαθέτουν πλήρωμα 170 ατόμων, μήκος 135 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 29 κόμβους που παρέχεται από ένα σύστημα πρόωσης συνδυασμού ντίζελ και αερίου (CODAG) ισχύος 65,000 ίππων που κινούν δύο προπέλες.

Η κατασκευή των φρεγατών, κύτους και υπερκατασκευής, είναι από χάλυβα και η σχεδίασή τους ενσωματώνει χαρακτηριστικά απόκρυψης από το ραντάρ. Η διεύθυνση του πλοίου γίνεται από το κέντρο πληροφοριών και επικοινωνιών Sigma-22350.

Ο πρόεδρος Πούτιν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πλοία αμφιβίας εφόδου, για τα οποία των διαβεβαίωσαν ότι το σχέδιο θα είναι επιτυχές. Η Ρωσία ανακάλυψε την αξία των πλοίων αμφιβίας εφόδου που μπορούν να επιχειρούν για μεγάλα διαστήματα μακρυά από τη βάση τους αποτελώντας κέντρα εκπομπής δυνάμεων πεζοναυτών από θαλάσσης και αέρος, κατά τις επιχειρήσεις στη Γεωργία-Νότια Οσσετία το 2009 και ακόμα περισσότερο στις επιχειρήσεις στη Συρία. Μια συμφωνία για τη ναυπήγηση τριών πλοίων κλάσης ‘Mistral’ στη Γαλλία ναυάγησε με αποτέλεσμα το ένα να ακυρωθεί και τα δύο ημιτελή πλοία να ολοκληρωθούν και να αγοραστούν από την Αίγυπτο. Η Ρωσία έκτοτε προσπαθεί να ολοκληρώσει ένα εγχώριο σχέδιο.

Ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε επίσης τις προσπάθειες της Ρωσίας να ενισχύσει σημαντικά τα αμυντικά έργα στην περιοχή της Κριμαίας, κομβικά για την παρουσία του ρωσικού Στόλου Μαύρης Θαλάσσης αλλά και τη γενικότερη τάση επανεξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας με σύγχρονα οπλικά συστήματα. Η ρωσική κυβέρνηση έχει προς αυτόν τον σκοπό επενδύσει σημαντικά ποσά στις κρατικής ιδιοκτησίας βιομηχανίες και οργανισμούς. Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν θα κατευθυνθούν κονδύλια σε ιδιωτικές βιομηχανίες, ο Πούτιν απάντησε πως πρέπει να γίνει ανακατεύθυνση προγραμμάτων για να μοιραστεί το κατασκευαστικό έργο.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -