Η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση, με οικοδεσπότη τις ΗΠΑ στην Χαβάη, προσφέρει τη δυνατότητα στο ναυτικό της να εξασκηθεί με τους συμμάχους της, αλλά και την ευκαιρία να βελτιωθούν οι δεσμοί μεταξύ των εμπλεκομένων, με ανταλλαγές επισκέψεων σε αντιτορπιλικά και πάρτι στη Χονολουλού.
Αυτή τη χρονιά, λόγω της πανδημίας, ακυρώθηκαν όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις στη ξηρά, με παρουσία τελικά μόνο του ενός τρίτου των κρατών και του ενός πέμπτου του προσωπικού που είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Αρχικά η RIMPAC (Rim of the Pacific) είχε προγραμματιστεί με την συμμετοχή 30 κρατών, με τουλάχιστον 50 πλοία, περισσότερα από 200 αεροσκάφη και 25.000 προσωπικό, με 4.000 από αυτούς στη ξηρά σε υποστηρικτικούς ρόλους. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη RIMPAC στην ιστορία.
Η άσκηση όμως θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή δέκα κρατών, 22 πλοίων, ενός υποβρυχίου και 5.300 ατόμων στη θάλασσα.
Τα δέκα ναυτικά που συμμετέχουν είναι της Αυστραλίας, Μπρουνέι, Καναδά, Γαλλίας, Ιαπωνίας, Νέας Ζηλανδίας, Ν. Κορέας, Φιλιππίνων, Σιγκαπούρης και ΗΠΑ, που θα περάσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες ασκούμενα σε μία σειρά αποστολών που θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν τη συνεργασία τους, να εμπεδώσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των στελεχών και να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Οι αποβατικές επιχειρήσεις ακυρώθηκαν και τα πληρώματα θα παραμείνουν στα πλοία τους.
Θα περιλαμβάνει άσκηση βύθισης πλοίου (SINKEX), όπου στόχος θα είναι το πρώην USS Durham, ένα παροπλισμένο αμφίβιο πλοίο εφοδιασμού.
Η άσκηση του 2018 είχε συμμετοχή 25 κρατών με 45 πλοία και 25.000 προσωπικό, με δύο SINKEX, όπου έγινε βολή Harpoon από υποβρύχιο Los Angeles μετά από 20 χρόνια, και η μία εκ των οποίων έληξε πρόωρα κατόπιν επιτυχημένης βολής από το ναυτικό της Σιγκαπούρης.
Παρότι οι συμμετοχές είναι λιγότερες, το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο από ποτέ, με τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, και τις στρατιωτικές προκλήσεις σε όλη τη θάλασσα από τη Μαλαισία ως την Ιαπωνία.
Η Κίνα βρίσκεται σε αντιπαράθεση τους τελευταίους μήνες με τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και τη Μαλαισία παρενοχλώντας αλιευτικά σκάφη και στέλνοντας ερευνητικά σκάφη σε διαφιλονικούμενες περιοχές.
Τον Ιούλιο οι ΗΠΑ επίσημα καταδίκασαν τις Κινεζικές ενέργειες και τις χαρακτήρισαν “τελείως παράνομες”, έστειλαν δύο αεροπλανοφόρα στην περιοχή (για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια) και συμμετείχαν σε ασκήσεις με την Αυστραλία και την Ιαπωνία.
Οι Κινέζοι απάντησαν με ευρείας κλίμακας ασκήσεις στις οποίες τα Κινεζικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι βλήθηκαν ναυτικοί στόχοι με πάνω από 3.000 βλήματα.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο αρχηγός του ναυτικού των Φιλιππίνων δήλωσε ότι το ναυτικό της Κίνας τους προκαλεί διαρκώς, ώστε οι Φιλιππίνες να ανοίξουν πρώτες πυρ, και στις 14 Αυγούστου ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ επέστρεψε στην περιοχή.
Το θερμόμετρο έχει ανέβει και στην Ταϊβάν, ένα νησί που η Κίνα θεωρεί δική της επικράτεια. Οι ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν από το 1979, όμως τον Ιούλιο Ταϊβανέζο επίσημοι επισκέφτηκαν το State Department για επίσημη συνάντηση, κάτι που πριν λίγο καιρό ήταν ανήκουστο. Επίσης στις 10 Αυγούστου ο Αμερικανός υπουργός υγείας επισκέφτηκε την Ταϊβάν και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της, όντας ο αρχαιότερος επίσημος των ΗΠΑ που επισκέπτεται τις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες.
Σχεδόν άμεσα κινεζικά μαχητικά άρχισαν να παραβιάζουν τη μέση γραμμή μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας. Αυτή ήταν μόλις η τρίτη φορά που το έκαναν τα τελευταία είκοσι χρόνια. Στις 13 Αυγούστου οι Κινέζοι αύξησαν την πίεση ανακοινώνοντας ασκήσεις στα βόρεια και νότια της Ταϊβάν ως αντίδραση σε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι πολύ σοβαρά λάθος μηνύματα που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ταϊβάν.
Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων αυτών, η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 10%. Η πώληση 66 νέων F-16 αξίας $8 δις ήταν η μεγαλύτερη πώληση αμερικανικών αεροσκαφών στην Ταϊβάν από το 1992. Επίσης σχεδιάζει την απόκτηση μη επανδρωμένων, αντιπλοϊκών πυραύλων και ναυτικών ναρκών, ώστε να αποτρέψει μια κινεζική εισβολή.
Σα να μην είναι αυτά αρκετά, σε μικρή απόσταση στα βόρειο ανατολικά της Ταϊβάν βρίσκονται τα νησιά Σενκάκου που κατέχονται από την Ιαπωνία, αλλά διεκδικούνται από την Κίνα. Οι Ιάπωνες κατηγορούν την Κίνα ότι τα πολεμικά της πλοία παραβιάζουν συστηματικά την κυριαρχία της και πλέον φοβούνται ότι τα νερά τους θα κατακλυστούν από κινέζικα αλιευτικά σκάφη, πολλά από τα οποία θα είναι παραστρατιωτικά πλοία με πολιτική περιβολή. Τα νησιά αυτά καλύπτονται από την αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας.
Με τόσα πολλά προβλήματα στις παρυφές της Κίνας, οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν υφιστάμενες φιλίες και να καλλιεργήσουν νέες, Η RIMPAC είναι ένα εμφανές μήνυμα ότι οι πιο σημαντικές πολεμικές μηχανές της περιοχές έχουν τη διάθεση να μοιραστούν εκπαίδευση, τακτικές και τεχνολογία. Καταδεικνύει επίσης και ένα επιπλέον πλεονέκτημα των ΗΠΑ, τη δυνατότητα τους να συσπειρώνουν συμμάχους, κάτι που είναι αδύνατο για τους Κινέζους.
Παρά το μειωμένο μέγεθος φέτος, η RIMPAC μεγαλώνει σταθερά, με παλιούς φίλους, όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία, όσο και νέους όπως η Ινδία, αλλά και παλιούς εχθρούς όπως το Βιετνάμ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Κίνα είχε προσκληθεί, σε μια κίνηση καλής θέλησης το 2014 και 2016, αλλά όχι το 2018, λόγω της επιθετικότητας της απέναντι στους άλλους συμμάχους.
Η Κινεζική επιθετικότητα σε όλα τα μέτωπα, είτε είναι με βία στα Σινό-ινδικά σύνορα, είτε οικονομικός πόλεμος στην Αυστραλία, έχει συσπειρώσει πολλούς ενάντια της και το Πεκίνο όσο και να επενδύει στο εξωτερικό, γνωρίζει ότι έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό.
Αλλά όσο και αν οι χώρες αναπροσαρμόζουν την πολιτική τους έναντι στην Κινεζική επιθετικότητα, τόσο περισσότερο τις απασχολεί η ερώτηση κατά πόσον μπορούν να βασίζονται στις ΗΠΑ, ειδικά όσο η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή γέρνει προς τη μεριά της Κίνας.
Η Αυστραλία δημοσίευσε στις αρχές Ιουλίου την τελευταία αναπροσαρμογή του στρατηγικού δόγματος της, αναφέροντας πως: “Η προοπτική μιας υψηλής έντασης πολεμικής σύρραξης στην περιοχή του Ινδό-ειρηνικού είναι λιγότερο απόμακρη από ότι στο παρελθόν… Η Αυστραλία δεν θα μπορεί πλέον να υπολογίζει σε δέκα χρόνια προειδοποίηση πριν από μία επίθεση…Οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν προστασία απέναντι σε μια επίθεση με πυρηνικά όπλα, αλλά για τα υπόλοιπα ενδεχόμενα θα πρέπει να αντισταθμίσει την τύχη της εμβαθύνοντας συμμαχίες με νέους εταίρους όπως η Ιαπωνία, η Ινδία και η Ινδονησία, ταυτόχρονα αναλαμβάνοντας μεγαλύτερες ευθύνες για την ίδια τη δική της ασφάλεια,
Ακόμα και οι πιο πιστοί και παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν είναι πια σίγουροι ότι οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να βοηθήσουν όταν τα πράγματα δυσκολέψουν.
Τα πλοία που θα συμμετάσχουν είναι:
Αυστραλία
- HMAS Hobart (DDG 39)
- HMAS Arunta (FFH 151)
- HMAS Stuart (FFH 153)
- HMAS Sirius (O 266)
Μπρουνέι
- KDB Darulehsan (OPV 07)
Καναδάς
- HMCS Regina (FFH 334)
- HMCS Winnipeg (FFH 338)
Γαλλία
- FS Bougainville (A622)
Ιαπωνία
- JS Ashigara (DDG 178)
- JS Ise (DDH 182)
Νέα Ζηλανδία
- HMNZS Manawanui (A09)
Ν. Κορέα
- ROKS Seoae Ryu Seong-Ryong (DDG 993)
- ROKS Chungmugong Yi Sun-Sin (DDH 975)
Φιλιππίνες
- BRP Jose Rizal (FF 150)
Σιγκαπούρη
- RSS Supreme (FFG 73)
ΗΠΑ
- USS Essex (LHD-2)
- USS Lake Erie (CG-70)
- USS Chung Hoon (DDG-93)
- USS Dewey (DDG-105)
- USCGC Munro (WMSL-755)
- UNSN Henry J. Kaiser (T-AO-187)
- USNS Sioux (T-ATF-171)
- U.S. Submarine
[…] Η συνέχεια στο Naval Defence […]