28 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΆρχισε η ναυπήγηση των καναδέζικων αντιτορπιλικών κλάσης River με στόχο 15 πλοία

Άρχισε η ναυπήγηση των καναδέζικων αντιτορπιλικών κλάσης River με στόχο 15 πλοία

Το δυνητικά μεγαλύτερο σε αριθμό σκαφών (εκτός υπερδυνάμεων βέβαια), ναυπηγικό πολεμικό πρόγραμμα ξεκίνησε στον Καναδά, καθώς έγινε στα εκεί ναυπηγεία Irving, η τελετή έναρξης κατασκευής δοκιμαστικού τμήματος, για το πρώτο αντιτορπιλικό κλάσης River. Αυτό θα είναι και ο “οδηγός” για ένα πρόγραμμα που προβλέπει κατασκευή 15 σκαφών, σε βάθος 25ετιας, ανανεώνοντας ριζικά το Καναδικό Ναυτικό.

Το αρχικό σκάφος θα ονομαστεί HMCS Fraser και θα μπεί σε πλήρη παραγωγή από το 2025 με ολοκλήρωση στις αρχές της δεκαετίας του 2030. Η τρέχουσα παραγγελία αφορά 3 σκάφη από τα 15, ενώ όσο προχωρά η κατασκευή θα δίνονται παραγγελίες για επόμενες παρτίδες.

Τα River, που είναι παραλλαγή του σχεδίου φρεγάτας Type 26, που τώρα χτίζει το Βρετανικό Ναυτικό (και τα έχει παραγγείλει και η Αυστραλία σε δική της έκδοση), θα αντικαταστήσουν την κλάση αντιτορπιλικών Iroquiois και την κλάση φρεγατών Halifax στο Καναδικό Ναυτικό, δηλαδή συνολικά 16 σκάφη.

Το σκάφος προβλέπεται να είναι εκτοπίσματος 8.000 τόνων, με μήκος 151,4 μέτρα, πλάτος 20,7 και βύθισμα 8. Ο οπλισμός αποτελείται από κύριο πυροβόλο Leonardo 127 χιλιοστών με πυρομαχικά Vulcano, 24 κελιά κάθετης εκτόξευσης Mk41 για ποικιλία όπλων (με χώρο για άλλα τόσα), 8 αντιπλοϊκοί πύραυλοι NSM (και εδώ υπάρχει χώρος για 16 βλήματα), 2 δευτερεύοντα πυροβόλα 30 χιλιοστών Lionfish, 2 διπλούς τορπιλοσωλήνες, ενώ για άμυνα σημείου προβλέπονται 24 έως 48 αντιαεροπορικοί πύραυλοι CAMM, αν και μπορεί στην τελική διαμόρφωση να αντικατασταθούν από 2 εκτοξευτές RAM με συνολικά 42 βλήματα. Το κατάστρωμα ελικοπτέρου θα σηκώνει ακόμη και Chinook, ενώ οργανικό ελικόπτερο προβλέπεται ένα Sikorsky CH-148 Cyclone, συν μη επανδρωμένα.

Κύριο ραντάρ θα είναι το SPY-7 V3, σταθερών πάνελ AESA, ραντάρ πυρός θα προσφέρει η καναδική MDA, ενώ θα υπάρχει διπλό σόναρ, τρόπιδας το Type 2150 της Ultra Electronics και συρόμενο το TLFAS, της ίδιας εταιρείας. Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου θα είναι το αμερικανικό AN/SLQ-32(V)6, συνοδευόμενο από πλήρες πακέτο δολωμάτων και παθητικών αντιμέτρων. Τη διαχείριση μάχης θα κάνει το σύστημα Aegis στην τελευταία του έκδοση, ώστε να υπάρχει ομοιοτυπία με τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη, ενώ μεγάλο μέρος των επιμέρους ηλεκτρονικών θα εγκαταστήσει η L3Harris.

Η πρόωση ακολουθεί το πρότυπο CODLOG, με αεριοστρόβιλο Rolls Royce MT30 και μηχανές ντίζελ, με την τελική ταχύτητα να φθάνει τους 27 κόμβους. Συνολικά η σχεδίαση έχει πολλά αμερικανικά στοιχεία, αλλά και καναδικά, ώστε να εξυπηρετηθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία η οποία περιμένει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να στηριχθούν από το όλο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter και στο YouTube!

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: “Γαλλικός” εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ και αγορά κορβετών Gowind!

Κινδυνεύουμε να καταντήσουμε κουραστικοί, αλλά από το 2016 η σελίδα μας κάνει μια έντονη προσπάθεια να εξηγήσει την ανάγκη για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού....
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -