Πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστό πως η βρετανική εταιρεία Babcock, κέρδισε το συμβόλαιο για τις φρεγάτες κλάσης Type 31e που θα πλαισιώσουν τις ικανότερες και πολύ ακριβότερες Type 26. H ομάδα της Babcock προσέφετε το σχέδιο της Arrowhead 140 σε συνεργασία με την ΟΜΤ που σχεδιάσε και κατασκεύασε την Iver Huitfeld. Οι ανταγωνιστές ήταν οι Cammell Laird/BAE Systems καθώς και η Atlas Elektronik UK.
Το consortium περιλαμβάνει τις Thales, BMT, Ferguson Marine, και την Harland and Wolff. Το σχέδιο θα κατασκευαστεί σε διάφορες τοποθεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου, και τα κομμάτια θα συναρμολογούνται, ακριβώς όπως έγινε με τα πλοία κλάσης Absalon και Iver Huitfeld. Το τελικό κόστος κάθε πλοίου έχει “οροφή” τα 250 εκ. λίρες Αγγλίας, και το συνολικό κόστος του προγράμματος θα φτάσει τα 1,25 δις λίρες ή 1,4 δις ευρώ.
Θυμίζουμε πως η Type 31e προήλθε από την ανάγκη του RN να αποκτήσει 5 φθηνότερες φρεγάτες από τις Type 26 που μπαίνουν σήμερα σε υπηρεσία. Κάθε Type 26 κοστίζει 4 φορές όσο μια Type 31e, και το υψηλό κόστος ήταν που ανάγκασε τους Βρετανούς να περικόψουν την παραγγελία των 13 Type 26 σε μόλις 8, με τα 5 πλοία να είναι μιας νέας, φθηνότερης κλάσης φρεγατών.
Σε πρόσφατο άρθρο μας για τις Iver Huitfeld πολλοί αναγνώστες μας είχαν μπερδέψει τους τρόπους κατασκευής των Iver Huifeld (σπονδυλωτή κατασκευή σε διάφορα ναυπηγεία) με τις εμπορικές προδιαγραφές.
Το τελευταίο δεν ισχύει, οι ΙΗ είναι κατασκευασμένες με σαφείς υψηλές στρατιωτικές προδιαγραφές. Σαφώς και υπάρχουν πολεμικά πλοία κατασκευασμένα με εμπορικές προδιαγραφές, αλλά το κόστος τους είναι ανάλογο των πλοίων της ακτοπλοΐας, όχι των πολεμικών.
Για να καταλάβετε την διαφορά, παραθέτουμε παρακάτω παλαιότερο άρθρο μας για ένα πλοίο LPD με κόστος απίστευτα χαμηλό!
Αποβατικό LPD για το Περού με κόστος… ενός μαχητικού! (@D_Mitch)
Συνεπώς δεν πρέπει να μπερδευόμαστε με τις πρακτικές κατασκευής της ΟΜΤ. Επίσης, υπήρχε η “υποψία” πως το κόστος των πλοίων ήταν χαμηλό λόγω της εμπλοκής εσθονικών ναυπηγείων. Το θέμα όμως τώρα είναι πως οι Type 31e κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, που κανείς δεν μπορεί να “κατηγορήσει” για φθηνά εργατικά. Συνεπώς, οι προηγμένες μέθοδοι αποκεντρωμένης κατασκευής πλοίων μπορούν να μειώσουν δραστικά το κόστος.
Πρέπει να σημειώσουμε πως η Type 31e δεν έχει αποστολή AAW αλλά είναι φρεγάτα πολλαπλών ρόλων. Συνεπώς θα εξοπλιστεί με ένα ικανό ραντάρ 3D, με 32 πυραύλους (CAMM ή CAMM-ER προφανώς), αντιπλοϊκούς πυραύλους, σύστημα CIWS ενώ μπορεί να φιλοξενήσει και ελικόπτερο κατηγορίας ΕΗ-101. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος των 250 εκ. λιρών είναι εξαιρετικά χαμηλό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως κάθε Type 26 έφτασε το 1 δις λίρες!
Η Thales είναι αισιόδοξη για την εξαγωγική προώθηση της μελλοντικής φρεγάτας Arrowhead 140
Θα ξεσαλώσουν με το άρθρο οι αντιμπελχαριστές !
Οι belhara είναι aaw ( έστω και αν το παριστάνουν,έχουν τα ηλεκτρονικά, έχουν και aster 30, αυτές είναι πολλαπλών ρόλων δεν συγκρίνονται!!
Οι Γαλλικες FTI δεν θεωρούνται AAW, με όποια διασταλτική ερμηνεία κι αν χρησιμοποιηθεί, με 16 κελιά για μίξη ASTER.
Ορθά οι Arrowhead είναι πολλαπλών ρόλων, πράγμα όμως που δεν ισχύει για τις 2 ΙΗ που έχει επιλέξει το Ινδονησιακό Ναυτικό με budget $720Εκ, με 4 Χ ΜΚ-41 VLS & 2 X MK-56VLS
Από όσο γνωρίζω, το πρόγραμμα της Ινδονησίας βρίσκεται σε εξέλιξη με shortlisted τις IH και ένα έκδοχο SIGMA της Damen. Δεν γνωρίζω αν έχει ανακοινωθεί το αποτέλεσμα (οι τελευταίες πληροφορίες που βρήκα είναι από το Μάρτιο), αλλά η Damen έχει παραδοσιακά ισχυρές σχέσεις με τη χώρα αυτή (και πολιτική επιρροή) και ήδη αποτελεί βασικό προμηθευτή του Ινδονησιακού ναυτικού, άρα μια επιλογή ΙΗ θα είχε ενδιαφέρον. Από την άλλη, ενδιαφέρουσα θα είναι η επιλογή Μκ41/Μκ56, καθώς η Ινδονησία σχετικά πρόσφατα αναθέρμανε μεν τις σχέσεις τς με τις ΗΠΑ (που θέλουν βέβαια την ινδονησία σφήνα στην Κίνα), αλλά υπάρχει μακρά ιστορία καχυποψίας και εμπάργκο. Η επιπλέον προμήθεια F-16 δείχνει βέβαια πως κάτι αλλάζει, αλλά ως τώρα, το ΠΝ τουλάχιστον, δεν χρησιμοποιούσε αμερικανικά όπλα.
Φιλε filon26,
Οι κορβεττες SIGMA της Damen ειναι μικρες για το ΠΝ και δεν μπορουν να κατανεμηθουν σαν φρεγατες AAW, συμφωνα με τις αναγκες του ΠΝ στην ανοτολικη Μεσογειο και το Αιγαιο πελαγος. Δεν μπορουν να επιζησουν σε μαζικες αεροπορικες επιθεσεις κορεσμου.
Η προμηθεια τεσσαρων (4) φρεγατων ανοιχτης θαλασσης, με 32 κελια για Αστερ 30 η SM2 IIIA/B, 12/24 κελια Αστερ 15 η Mica VL, Exocet MM40 Block 3/Harpoon και ενα Otobreda 127/64 στην πλωρη, σε συνδυασμο με αντιστοιχους υψηλων προδιαγραφων αισθητηρες, ρανταρ, συστηματα μαχης και ηλεκτρονικου πολεμου, ειναι επιτακτικη εδω και μια δεκαετια.
Οι δανεζικες φρεγατες ΙΗ με πλατφορμα σπονδυλωτης κατασκευης, προσφερουν το χαμηλοτερο κοστος και χρονο κατασκευης στην αγορα, απο αρχης μεχρι καθελκυσεως. Ta απαρτιa μερη του σκαφους θα μπορουν να κατασκeυαστουν στα διαφορα ελληνικα ναυπηγεια και να ενσωματωθουν στην γαστρα οπου κατασκευαζεται η φρεγαττα. Οπλικα συστηματα και ρανταρ ειναι θεμα επιλογης, συμφωνα με τις υπαρχουσες οικονομικες δυνατοτητες.
Κορβεττες οπως οι γαλλικες GOWIND η οι ολλανδικες SIGMA της Damen θα ειχαν την δυνατοτητα να χρησιμοποιηθουν ως πλοια υποστηριξης ASW των ως ανω τεσσαρων (4) κυριων φρεγατων, μολονοτι, θα ηταν προτιμητεα η επιλογη μικρου μεγεθους φρεγατων ASW για επιχειρησεις ανοικτης θαλασσης , με εκτοπισμα 3000-3500 τοννους, οπως ΑΛΣ 125. Αυτες οι φρεγατες θα καταστουν οι ναυαρχιδες του ΠΝ. Τεσσερεις (4) αρχικα σε βαθος χρονου 5-7 ετων και αλλες τεσσερεις (4) σε βαθος χρονου 8-10 ετων, για την αντικατασταση των υπολοιπων φρεγατων κλασης Kortenaer.
Με πληρη γνωση της επικειμενης αποσυρσης των τριων (3) μη
εκσυχρονισμενων φρεγατων κλασης Kortenaer και της παρουσης καταστασης των οικονομικων, χρειαζεται να αγοραστουν μεταχειρισμενες φρεγατες σε αξιολογη κατασταση που να προσφερουν τουλαχιστον 5-6 χρονια επιχειρησιακη δραστηριοτητα. Επιπλεον η προμηθεια τορπιλων βαρεου τυπου για τα υποβρυχια U214.
Αυτη η στρατηγικη ειναι με βαση ενος προγραματος σε βαθος δεκαετιας. Δυστυχως δεν εχουμε την πολυτελεια του χρονου να περιμενουμε αλλο. Πρεπει να ξεκινησουμε αυτο που εχουμε παραμελησει για το ΠΝ την τελευταια δεκαετια, λογω της οικονομικης κρισεως. Η κλεψυδρα εχει αδειασει.
Για ολα αυτα χρειαζεται βουληση, τολμη, συντονισμος, ρισκο και μια καλη δοση πατριωτισμου.
Συμφωνώ με όλους σας ( και εσάς και τους από κάτω). Αν κοιτάξετε στο θέμα με τις belhara είμαι εναντίον της οποίας πρότασης και της άποψης ότι μόνο μια διαμόρφωση με 24 Πυραύλους μέσου βεληνεκούς νκαι τα 12 κελιά με 4αδες πυραύλων κατηγορίας essm block 2 ή όποιων άλλων πυραύλων επιθυμούμε. Επίσης είμαι και από τους ενθουσιώδης όσον αφορά την κλάση των Βρετανών ή την IH, απλά επισημαίνω ότι 1. Εμείς; Τις belhara τις περνούμε για aaw, και ότι 2. Δεν συγκρίνονται οι ικανότητες των type 31e με τις γαλλικές. Οι μεν είναι φθηνές και περιορισμένων ικανοτήτων για να ακολουθούν τις type 26, και οι γαλλικές σύμφωνα με το δόγμα των Γάλλων είναι ως aaw έστω και συμπληρωματικές στα πιο εξειδικευμέναβπλοια που έχουν, αλλά οι Γάλλοι έχουν άλλο δόγμα και για αυτό δεν μας.κανουν οι δικές τους , αλλά εμείς εκεί κοιτάμε!!
ESSM sε γαλλική BELAHRA αποκλείεται να δούμε
ASTER ONLY!
Τα πλοία αυτά οι γάλλοι τα βγάζουν για να συμπληρώσουν τους αριθμούς αφού οι FREMM τους βγήκαν πιο ακριβές
Δεν τα έχουν για AAW αλλα για φρεγάτες γενικού ρόλου
Οι Type 31 θα έχουν 32 πυραυλους και CIWS οποτε μάλλον έχουν περισσότερες ελπίδες επιβίωσης από τις Belhara!!
Συμφωνώ μαζί σας, και επειδή γνωρίζοντας ότι essm δεν πάνε σε γαλλικά πλοία, και δηλώνοντας και σε αυτό το άρθρο αλλά και στα προηγούμενα την προτίμηση μου, με τα es και sm2 (πυραύλου μέσου βεληνεκούς) εννοώ κάθε τι άλλο πέραν από τις γαλλικές. Τζάμπα λεφτά για μια αποστολή που δεν μπορούν να μας καλυψουν
Είμαι περίεργος με τι configuration προσφέρονται σε αυτή τη τιμή
Με APAR και SMART-L??
Aμα συμβαίνει αυτό τότε τι να πούμε για τιςBelhara!!
Εγκληματική απόφαση!!!
Πάντως είμαι περίεργος εάν θα δώσουν οι αμερικανοι το OK για SM2 και ESSM
στους ινδονήσιους!!
Από ότι διάβασa τα πλοία προσφέρουν τις εμβέλειες και τις αυτονομίες για να επιτηρούν τη τεραστια AOZ τους
Aλλη μια επιβεβαίωση της εξαιρετικής σχεδίασης των Δανών
Αν τους κατατάξουν στον “άξονα του καλού” μπορεί και να τους δώσουν, αν και εγώ έχω τις αμφιβολίες μου. Αυτό βέβαια προυποθέτει και να κάνουν τα στραβά μάτια για το βαρύ ιστορικό που έχουν οι ινδονήσιοι σε τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλημάτων πολέμου. Η μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, έχει κατασφάξει τους ντόπιους πληθυσμούς στο Τιμόρ και στη Δυτική Παπούα, αφού πρώτα “εκκαθάρισε” πάνω από 1 εκατομμύριo από τους δικούς της κατοίκους, από την ανεξαρτησία της μέχρι σήμερα. Βρέθηκε συχνά σε καθεστώς εμπάργκο (και) από τις ΗΠΑ γι’ αυτό οι Ολλανδοί (εύλογα) και οι Γάλλοι, είναι οι συνήθεις προμηθευτές της. Ομολογώ πως με ξένισε λίγο η επιλογή αμερικανικών συστημάτων για το ΠΝ, αλλά θα περιμένω να δω με ενδιαφέρον την κατάληξη.
Σε αυτά τα λεφτά το σκαρί παίρνουν, τίποτα άλλο!
Εσύ έχεις το όνομα, εμένα όμως με πιάνουν τα νεύρα μου με την ερώτηση σου. Και φυσικά όχι αφού έχουν αφαιρεθεί απο τα προκαταρκτικά σχέδια του πλοίου. Τα σκάφη θα έχουν NS-100 ραντάρ και δεν θα έχουν asw δυνατότητες
Πολλαπλών ρόλων δεν είναι οι arrow 140 δεν έχουν πλήρη εξολισμός σόναρ. Περισσότερο θα έλεγα πλοία γενικών αποστολών περιπολίας, OPV, αστυνόμευσης και επίδειξης σημαίας μοιάζουν.
Οι belhara ΔΕΝ είναι AAW
Τι???
Δεν ειναι AAW? 😯
Μα τοσο καιρο αυτο μας λενε ολοι,οτι ειναι η “καλυτερη AAW” φρεγατα που μπορουμε να αγορασουμε…. :hmm:
…ναι με έμφαση στο “που μπορούμε να αγοράσουμε”
Τοτε η FREDA και η FFG(X) τι ειναι;
Με 16μονο ASTER ΔΕΝ είναι πλοία AAW!
Και με 32 πάλι δεν είναι πλοία AAW!
Με 16 ASTER ούτε καν από τον ναύσταθμο δεν θα τολμάς να βγείς!!
Για ευρωπαϊακά πλοία AAW δες τα ακόλουθα και τον AAW οπλισμό τους
https://en.wikipedia.org/wiki/De_Zeven_Provinci%C3%ABn-class_frigate
Missiles:
40-cell Mk.41 vertical launch system
32 × SM-2 IIIA surface-to-air missiles
32 × Evolved Sea Sparrow Missile (quadpacked)
https://en.wikipedia.org/wiki/Sachsen-class_frigate
32 Mk 41 VLS cells for 24 SM-2 Block IIIA and 32 RIM-162 ESSM (quad-packs per cell) surface-to-air missiles
2 RAM launchers with 21 surface-to-air/CIWS-missiles each
https://en.wikipedia.org/wiki/Horizon-class_frigate
Anti-air missiles:
– PAAMS air-defence system.
– A 48-cell A50 Sylver Vertical Launching System for a mix of up-to 48×:
– Aster 15 missiles (range 1.7–30 km)
– Aster 30 missiles (range 3–120 km)
https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%81lvaro_de_Baz%C3%A1n-class_frigate
32 × Standard SM-2MR Block IIIA
64 × RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile
Φυσικα και δεν ειναι ΑΑW
Δεν υφισταται τετοιο πλοιο κατω των 6000 τονων
Η ΙH δεν ειναι α/υ με την ελλειψη συρομενου VDS
Καμια εκ των κλασεων που αναφερεις δεν φερει VDS , καμια ομως …
Moνο σοναρ γαστρας και αυτα παλαιοτερης γενιας
Γιατι δεν ειναι ουτε α/υ ουτε multirole
Εμεις δεν θελουμε μονο καθαροαιμη αντιεροπορικη φρεγατα
Ουτε την αντεχουμε οικονομικα
Με τι θα κυνηγησουμε τα αναβαθμισμενα 209/1400 και τα μελλοντικα 214 των γειτονων ?
Θελουμε multirole με αυξημενες ΑΑW δυνατοτητες σε εναν ιδανικο κοσμο
Τετοιες ειναι οι Bel των 32 αστερ 30 , με ram για SHORAD και για CIWS το Millenium συν 76αρι στραλες
Ο αστερ 30 σαφως by far προτιμοτερος του SM2 IIIA
Αν επιλεξουμε 16 κελια με φαλανξ και χωρις ram , ευθυνομαστε εμεις και οχι τα πλοια που εχουν σχεδιαστει για τα ανωτερω
Εγω παντως θα προτιμουσα gowind οπως των ΗΑΕ …
Με 375 εκ εκαστη παιρνεις διπλασια πσοτητα και φουλ εξοπλισμενη και γρηγορα
Φυσικα χαμηλοτερων δυνατοτητων … αλλα multirole
Είπαμε η Belahara me γαλλική διαμόρφωση σε αυτή τη τιμή είναι απαράδεκτη
Αν πρέπει να πάρουμε γαλλικό καλύτερα 4 gowind όπως γραφεις με UAE configuration
Δεν ξέρω τι sonar έχουν πάντως
Radar έχουν το smart-s (aselsan)
και πλοία ήδη ναυπηγημένα
Με τις Belhara βάζουμε πολλά αυγά σε 2 μονο καλάθια και με 16 μονο astrer θα μας τα κάνουν ομελέτα σε dt!!
…και πάνω που ήμουν έτοιμος να πατήσω το like, είδα εκείνο το gowind..και εκεί με χάσατε 😉
Πάντως το πρώτο μέρος είναι εξαιρετικό. Το ΠΝ (στην μετά fremm εποχή) επίσημα ζητά φρεγάτες πολλαπλών ρόλων με αυξημένες α/α δυνατότητες και μπόνους scalp, όχι α/α φρεγάτες. Μετά έχουμε τον αγαπημένο μας ckfurious να συγχίζεται γιατί δεν συμφωνούμε με τις προτάσεις του.
Ώπα σύντεχνε!!
Δεν συγχύζομαι διότι δεν συμφωνείτε με τις προτάσεις μου 👿
Συγχύζομαι με τι συγκεκριμένη πολιτική επιλογή που επιβάλλεται στο ναυτικό 😡
Μην μου πεις πως δεν συγχύζεσαι με 2 SHIPS στα 2+ billionμε μονο με 16 aster παράδοση από 2026-2027!!! :envy:
Δεν θα μείνει τίποτα από πιστώσεις για το υπόλοιπο ναυτικό και τους άλλους κλάδους
Και μην μου πεις πως τα 2 πλοία θα λύσουν το πρόβλημα μαζικής παλαιότητας του στόλου που έχουμε
AʼΝΤΕ ΜΗΝ ΑΡΧΊΣΩ ΠAΛΙ 😡
Πιστεύω και εγώ ότι το παρούσα χρονική στιγμή και με δεδομένο ότι χρειαζόμαστε 8 – 10 φρεγάτες τα επόμενα 10 χρόνια, πρέπει να αφήσουμε τις FDI και να επιλέξουμε 6 Gowind με διαμόρφωση ΗΑΕ και εκτόπισμα 3100. Προς το τέλος αυτού του προγράμματος μπορούμε να πάμε για καθαρόαιμο πλοίο AAW, όπως οι FFG-X ή ότι άλλο είναι τότε διαθέσιμο.
Υπάρχει η ίδια ανάγκη στο ΠΝ και για μικρό αριθμό Belharra αλλά και για ικανό αριθμό οικονομικότερων φρεγάτων Πολλαπλού Ρόλου προς επιτέλους αντικατάσταση των Kortenaer.
Αυτοί οι ʼAγλοι πολύ cheapides ρε παιδί μου
Ούτε καν 1bill τη φρεγάτα δεν μπορούν να πληρώσουν έτσι όπως κατάντησαν με το BREXIT!!
Am το άλλο: 32 αντιαεροπορικούς πυραυλους αλλα και CIWS σε φρεγάτα γενικού ρόλου!!
No towed sonar!
Τι να πω
Τι θα τους κάνουν όλους αυτούς τους πυραυλους?? 😕
Τους γλάρους της βόρειας θάλασσας θα βαράνε?
Χάθηκε να βάλουν ένα μονο παρεμβολέα και να έχουν έτσι περισσότερο χώρο στα καταστρώματα τους να παίζουν cricket ??
Αλλα πήραν αυτή τη φθηνιάρικη τη Δανέζικη με τις εμπορικές προδιαγραφές sorry πρακτικές
Εάν κάνουν τις συγκολλήσεις σε καμια Εσθονία πάλι θα τους ανοίξει σε καμια φουρτούνα!
Τι να πω cheapides !!!
https://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-business-49670332
Οι Δανοι εχουν εχουν καθελκυσει τις τρεις φρεγατες Iver Huitfeld, τις οποιες χρησημοποιουν επιχειρησιακα εδω και 10 χρονια. Δεν εχω ακουσει οτι καποια απο αυτες τις φρεγατες ανοιξε λογω φθηνης κατασκευης. Ακομη δε οτι δεν εχουν δει φουρτουνες ολα αυτα τα χρονια χρησης.
Το γεγονος οτι οι Βρετανοι συνειδητοποιουν οτι οι κλαση 26 φρεγατες ειναι πολυ ακριβες και αποφασισαν να μειωσουν το κοστος των φρεγατων με την επιλογη των Iver Huitfeld, καταληγουμε στο συμπερασμα οτι το επιχειρημα σου δεν στεκει, ακομη κι αν κανουν τι συγκολλησεις στην Εσθονια.
Καινούργιος είσαι??? 😀
Έχω επιχειρηματολογήσει εκτεταμένα υπέρ των ΙH!
δες προηγούμενες συζητήσεις 😎 😎
https://www.ptisidiastima.com/thinkoutofthebox-iver-huitfeld-for-hellenic-navy/
Στο παραπάνω σχόλιο προσπάθησα να είμαι σαρκαστικός αλλα μάλλον το πήρες σοβαρά το σχόλιο μου 😡
Εχω διαβασει τα προηγουμενα σχολια σου και παραξενευτηκα οταν ειδα το τελευταιο σχολιο σου, καθως πιστεψα οτι αλαξες γνωμη και ηρθες σε αντιφαση των οσων ειχες εκφρασει γνωμη. Συγνωμη, αλλα δεν καταλαβα το σαρκαστικο υφος της αναρτησεως σου. Να’σαι καλα!
Λογικό είναι να ξεσαλώσουν, ιδιαίτερα αφού ο Μ. Ιγνατίου γράφει σήμερα ότι οι Γάλλοι πιέζουν τα ελληνικά πλοία να είναι ίδια με τα γαλλικά με κόστος υπερδιπλάσιο μιας Arrowhead! Αν το δεχτούμε θα πρόκειται για έγκλημα.
Ξεσαλωσα ηδη!
Εξυπνο αυτο που κανουν ομως οι βρεττανοι , κατι αναλογο θα μπορουσε να γινει και σε μας αφενος θα εριχνε το κοστος σε εξοπλιστηκα προγραμματα αφετερου θα μπορουσε να γινει μια πραγματικη κουβεντα για 4 ή 2 Bell με 32 κελια ΑΑ , αλλα εδω ειμαστε υπερδυναμη και το καθε οπλο εχει τις δικες του αναγκες.
Είναι όντως έξυπνο (για τους Βρετανούς), γιατί εξυπηρετεί τρεις βασικούς στόχους. Την διατήρηση του αριθμού των μονάδων, την μείωση της εξάρτησης από έναν προμηθευτή (BAE) και (κατά συνέπεια) την αναζωογόνηση της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας με διασπορά των κρατικών κονδυλίων (και των πιθανών εσόδων από εξαγωγές) σε περισσότερους υποκατασκευαστές εντός του ΗΒ. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι λόγοι είναι κατά βάση πολιτικοί (εν όψει του επικείμενου Brexit) και δευτερευόντως επιχειρησιακοί. Είναι ένας τίμιος συμβιβασμός.
Είναι βέβαια και μάθημα για το πως ΘΑ μπορούσε να χτιστεί το ΠΝ μακροπρόθεσμα και πως οι αμυντικές βιομηχανίες μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης μιας οικονομίας αν δεν δαιμονοποιούνται (και αν δεν κρατικοποιούνται). Απλά επειδή θα διαβάσουμε πολλά εδώ, να πω πως αναλογίες αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν με την Ελλάδα, καθώς οι επιχειρησιακές ανάγκες υπερτερούν των μακροπρόθεσμων πολιτικών/οικονομικών στόχων και οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές.
Το ΠΝ σύντομα δεν θα έχει (αν υποθέσουμε πως τώρα έχει) σύγχρονες βασικές μονάδες επιφανείας που θα αναλάβουν τον βασικό όγκο των αποστολών του. Επομένως θα πρέπει να αποκτήσει αυτές τις μονάδες πρώτα, να εκσυγχρονίσει τις ΜΕΚΟ (ελπίζω στα πρότυπα των πρώτων) και να χρησιμοποιήσει αυτά τα πρότυπα σε μια σχεδίαση που θα πλαισιώσει τις δυο πρώτες κατηγορίες και θα συμπληρώνει αριθμούς. Αν τα πράγματα πάνε καλά, η σχεδίαση αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε “εθνικό πλοίο” υπό μία έννοια.
Αλλά μια τέτοια κίνηση προυποθέτει: Την ύπαρξη των κονδυλίων, το αναπτυξιακό σχέδιο για την οικονομία, την πολιτική βούληση να διατεθούν τα κονδύλια, το επιχειρησιακό σχέδιο για το ΠΝ σε βάθος χρόνου, την ύπαρξη ναυπηγείων που θα μπορούν να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο, την ύπαρξη μιας τουλάχιστον εταιρίας που θα μπορούσε να αναλάβει συντονιστής ενός τέτοιου έργου σε συνεργασία με το ΠΝ, την ύπαρξη τοπικών εταιριών με τεχνογνωσία ολοκλήρωσης ή και ανάπτυξης υποσυστημάτων. Αν τα έχεις αυτά, τότε ναι, κοιτάς τις μεθόδους που επιτρέπουν την μείωση του κόστους ναυπήγησης, που είναι μια παράμετρος μόνο στο συνολικό κόστος.
Το πρόγραμμα των Arrowhead είναι ένα παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει μια Χώρα όταν υπάρχουν αυτές οι προυποθέσεις. Το αν σήμερα για την Ελλάδα ισχύει κάποια από τις παραπάνω προυποθέσεις, θα χαρώ να το συζητήσουμε.
Αυτή την στιγμή έχουμε μια (και μοναδική από όσο γνωρίζω) δυνατοτητα χρηματοδότησης από χώρα με κοινά συμφέροντα στην περιοχή, προκειμένου να αποκτήσουμε τις βασικές μονάδες και να συμμετάσχουμε σε ένα σύγχρονο πρόγραμμα, αποκτώντας σταδιακά και την τεχνογνωσία. Αν αυτό συνδυαστεί με το πρόγραμμα των ΜΕΚΟ, σε βάθος χρόνου θα μπορούσαμε ίσως να αξιοποιήσουμε τα πρότυπα και την τεχνογνωσία σε μια νέα σχεδίαση.
Διαφορετικά απλά επιδοτούμε την ανάπτυξη των ναυπηγείων μια χώρας (σύντομα ελπίζω) μη-μέλους της ΕΕ (μπορεί να μην δείχνει σημαντικό, αλλά είναι), με κονδύλια που θα πρέπει να βρούμε και για την κτήση και για την διαμόρφωση και για τον εξοπλισμό.
filon26,
Θα ηθελα ν’αναφερθω σε δυο σημεια του σχολιου σου #158380 ως εξης:
1. Η Γαλλια μεσω του DCNS εκμεταλευετε την οικονομικη αδυναμια με την υπερχρεωμενη Belhara. Προσωπικα το βλεπω ως εκβιασμο και μαζι εξαναγκασμο, ιδιαιτερα κατοπιν των επανειλλημενων πιεσεων να αποδεχθουμε την προσφορα τους, για τις δυο υποεξοπλισμενες φρεγατες που δεν μας αρκουν ουτε για αποτροπη, απεναντι στον κατακτητικο ρολο του γειτονα μας. Μη εχοντας την οικονομικη ευχερεια να επιτυχουμε πιστωση, για την προμηθεια αυτων των μοναδων με μια ανακυρηξη διαγωνισμου σε παγκοσμια κλιμακα. Η αναθεση αυτης της προμηθειας χωρις διαγωνισμο ειναι καθαρη εθνικη προδοσια. Πανω απο 2 δις θα δεσμευτουν απο τον εξοπλιστικο προυπολογισμο του ΠΝ για πολλα χρονια και θα περιμενοθμε να δουμε την πρωτη μετα απο 6-7 χρονια. Απαραδεκτο.
2. Υποστηριζω την δανεζικη φρεγατα ΙΗ σαν βασικη πλατφορμα κοστους αλλα και συντομης ναυπηγησης, λογω της σπονδυλωτης (modular) κατασκευης. Οποτε δεν θα ειμαστε εξαρτημενοι απο την UK αλλα απο την Δανια και αλλες χωρες της ΕΕ. Με το αντιστοιχο κοστος για δυο Belhara, μεσα σε 2-3 χρονια, θα εχουμε καθελκυσει δυο πληρως εξοπλισμενες ΙΗ με 6600 τοννους εκτοπισμα η καθε μια και δυο ακομη 2 χρονια αργοτερα. Ενα τετοιο προγραμε θα επρεπε να εχει αρχισει εδω και πολλα χρονια. Καθε μερα ειναι εναντια μας.
Η επιλογη των δυο Belhara ειναι λαθος!
Αγαπητέ Πάνο, κατ’ αρχάς συγχαρητήρια που είχατε το κουράγιο να διαβάσετε όλα όσα έγραψα.
Το πρόγραμμα για τις FTI χρηματοδοτείται κανονικά από το ΜΝ. Αν κάποιος είναι χρεωμένος, αυτός είμαστε εμείς.
Δεν αντιλαμβάνομαι τον εκβιασμό. Σε θέλουν για πρώτο εξαγωγικό πελάτη (κράχτη βασικά). Σου δίνουν συμμετοχή σε εξασφαλισμένο πρόγραμμα και χρηματοδότηση με 100 εκ. μπροστά. Αν θες προχωράς (και από κάποιους θα χαρακτηρισθείς προδότης) άν όχι, μένεις με το στόλο που έχεις (οπότε αν γίνει κάτι, πάλι θα χαρακτηριθείς προδότης). Είναι η Ελληνική παράδοση αυτή. Αλλά δεν είσαι υποχρεωμένος να δεχθείς.
Αν δεχθείς, με 100εκ. το πρόγραμμα ξεκινά να τρέχει και αρχίζεις αποπληρωμές αργότερα (το πόσο είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης) Ας δούμε όμως τι γίνεται αν πεις όχι.
Με τα 100εκ. διαγωνισμό δεν κάνεις, γιατί το πολύ πολύ να έρθουν τα Γκιολτσούκ για δούλεμα. Χρηματοδότηση από κάπου αλλού δεν έχεις Αν δανειστείς τώρα από την αγορά, δεν θα μπορέσεις να αποπληρώσεις υφιστάμενο χρέος που τρέχει ΤΩΡΑ με υψηλά επιτόκια. Αν χρησιμοποιήσεις άλλα κονδύλια από τον προϋπολογισμό, θα κόψεις αναγκαστικά από κάπου. Αλλά ξέρεις πως ήδη κόβεις από παντού για να διατηρείς πλεονάσματα. Να δεσμεύσεις ολόκληρο τον αμυντικό προϋπολογισμό για την άμυνα για 4 χρόνια?
Συμφωνώ πως ναυπηγικό πρόγραμμα θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από χρόνια και μάλιστα (προσωπικά υποστηρίζω) θα έπρεπε να είχαμε εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία που σποκτήθηκε από τις ΜΕΚΟ. Έγινε? Νσυπηγεία έχουμε? Όπλα παράγουμε? Υποσυστήματα? Ηλεκτρονικά?
Άρα το πολύ πολύ να πληρώσεις για το…εκτόπισμα σε 2-3 χρόνια. αλλά για να γίνει ΙΗ ή ότι άλλο, θες χρήματα που για ένα διάστημα δεν έχεις.. Επομένως, πας πάλι πίσω χρονικά. Μπορεί στο τέλος να πληρώσεις λιγότερα, αλλά στο μεσοδιάστημα έχεις αυξήσει το βραχυπρόθεσμο χρέος σου και δεν έχεις πλοίο.
Αυτά είναι τα δεδομένα. Το θέμα της διαμόρφωσης είναι κάτι που θα το μάθουμε. Προς το παρόν ξέρουμε τι μας δίνουν και τι ζητάμε. Από την στιγμή που δεν έχουμε καταλήξει, το να μιλάμε για υποεξοπλισμένα πλοία είναι εικασίες.
Αυτή τη φρεγάτα ήθελε να την λανσάρει εμπορικά και η Huntigton Ingalls, εντυπωσιασμένη από την αποτελεσματικότητα της σχεδίασης της. Το κατάφερε τελικά η Babcock.
Η BAE έχει παραγγελίες μέχρι το … 2030 με τις type 26 και είναι όλοι χαρούμενοι!
Το πλοίο αξίζει. Ιδιαίτερα αν υπολογιστεί το κόστος κτήσης του. Υπάρχει άλλωστε το πρόσφατο θέμα εδώ στο site που το αποδεικνύει
Τα σοβαρά ναυτικά κάνουν προγραμματισμό και αναλόγως των οικονομικών τους πράττουν. Οι Άγγλοι θέλουν 13 σύγχρονες φρεγάτες, όταν είδαν ότι δεν φτάνουν τα λεφτά έκαναν διαγωνισμό για τα 5 πλοία. Εμείς θέλουμε 9 φρεγάτες, θα ρίξουμε όλο το χρήμα για τις 2 και για τις υπόλοιπες έχει ο θεος…
Πραγματικά στις εποχές οικονομικής στενότητας θα ήθελα να δω μια φορά το ΠΝ να κάνει ένα σωστό διαγωνισμό και να επιλεγεί το καταλληλότερο πλοίο και όχι μια ζωη απευθείας αναθέσεις μετά από “διαπραγματεύσεις”
Μάλλον το πλοίο θα το πάρει αυτός που θα βρει τον καλύτερο τρόπο χρηματοδότησης!
Όπως το θέτει το άρθρο πρέπει άμεσα το ΠΝ να ξεκινήσει αύριο το χτίσιμο 5 πλοίων. Άντε και βρήκαμε το 1,250 Δις….τι όπλα θα τους βάλουμε και με πόσο;
Απευθείας μεταφορά των Harpoon και Phalanx (μετά αναβάθμισης) από τις Kortenaer για αρχή.
Οτιδήποτε άλλο μπορεί να περιμένει λίγο για ενσωμάτωση στο άμεσο μέλλον.
Αμα θέλουμε πλοίο με εξοπλισμό gowind 2500 και χωρίς σόναρ, δεν χρειάζεται να πάμε σε 140m σκαρί, βρίσκουμε και αλλες επιλογές.
Το λεω γιατί κάποιοι φίλοι ονειρεύονται πλοία AAW με £250εκ
Και όμως υπήρχαν 2 ΑΑW με μόλις 150 εκατομμύρια συνολικά και οι δύο. Αυτές ήταν οι δύο Αυστραλέζικες ΜΕΚΟ Adelais με προσδόκιμο επιχειρησιακής αξιοποίησης για τουλάχιστον 20 χρόνια !!! οι οποίες μάλιστα έφεραν μείγμα από 70+ ΑΑ βλήματα , ΚΒ επιφανείας, υπερσύγχρονες τορπίλες και επικαιροποιημένα πρωτόκολλα από εκτεταμένες δοκιμές, πιστοποιήσεις και βολές. Φυσικά εμείς που είμαστε large δεν μας έκαναν και πρέπει τώρα να τα χώσουμε σε πλοία προηγμένης γενιάς με 28 κόμβους τελική….και τιμή 2 Χ1. Τελικά τις Αdelais τις άρπαξε το ΠΝ της Χιλής που ξέρει από bargains, παρόλο που δεν κινδυνεύει από τη Β. Κορέα
Ερώτηση κακόπιστου:
Υπάρχει έστω ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα του RN ή της RAF τως τελευταίων 2 δεκαετιών που από την υπογραφή του συμβολαίου μέχρι την υλοποίηση ΔΕΝ είχε ανατίμηση τουλάχιστον x2 του αρχικώς ανακοινωθέντος κόστους;
Εξαιρούνται αγορές έτοιμων συστημάτων από το εξωτερικό. Ευχαριστώ.
Πάνω που ετοιμαζόμουν να γράψω το ίδιο…. Έχω δει πολλά φιλόδοξα σχέδια για συστήματα που θα τα κάνουν όλα και στο τέλος αποδεικνύονται άχρηστα και πανάκριβα. Αυτές θα βγουν είτε πάμφθηνες, αλλά άχρηστες, είτε στην πορεία θα χρειαστούν αναβάθμιση που θα κοστίσει άλλα τόσα…
OK οι Δανοί πουλάνε 2 IH στην Ινδονησία για 720 εκ $ δηλαδή για 650 εκ Ευρώ
Οπότε αυτοί παίρνουν το ρίσκο για τυχόν υπερβάσεις!
Και προφανώς είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε μια και οι Αγγλικές θα φτιαχτούν για να περολαμβάνουν Βρετανικές λύσεις
Οπότε έχουμε φρεγάτα των 30 knots με 32 SM-2, 24 ESSM, 16 Harpoon, 4 MU90, 1 MH-60R Tacticos, SMART-L που μπορεί να ναυπηθηθεί modular σε όλα τα μεγάλα ναυπηγεια της χώρας και με μεταφορά τεχνολογίας σε αυτά
Τι συζητάμε?
Η βρετανική δεν εχει καμια σχεση με την δανεζικη περα απο το σκαρι
“The Huitfeldt is designed primarily as an anti-air warfare and anti-surface platform and is fitted with some high-end sensors and weapons which will not (at least initially) feature on the Arrowhead. The Type 31e is a ‘general purpose’ maritime security-orientated frigate and will not have the ESSM and Mk41 cells of the Huitfeldt. Thales APAR (Active Phased Array) and SMART-L (Signaal Multibeam Acquisition Radar for Tracking, L band) are likely to be replaced by a single more affordable radar”
https://www.savetheroyalnavy.org/in-focus-the-arrowhead-140-type-31e-frigate-candidate/
Αρα θα μπορούσαμε να πάρουμε μέσω στρατηγικής συμφωνίας εκτέλεσης σε βάθος χρόνου και τις δύο εκδόσεις, ώστε και τις Kortenaer να αντικαταστήσουμε, και φρεγάτες AAW να αποκτήσουμε επιτέλους. Κι όλα αυτά με λογικό κόστος και ομοιοτυπία.
Το βρετανικο ΠΝ εχει διαφορετικες αναγκες απο το ελληνικο ΠΝ. Εχει επιλεξει τυπε 26 φρεγατες για AAW οποτε η επιλογη των τυπε 31Ε ειναι γενικου ρολου και υποστηριξης φρεγατες. Το ελληνικο ΠΝ πρεπει να επιλεξει τις ΙΗ ως κυριο πλοιο με μερικες μικροαλλαγες.
Σιγά μη έχει με αυτό τον εξοπλισμό 360εκ. το σκάφος… εδώ θα είμαστε και θα το δούμε. Εδώ £250εκ έχει type 31 και με κουτσό εξοπλισμό.
Βρήκαμε άλλη καραμέλα τώρα, με όλο το συμπάθιο.
“Fit for” για τις Αγγλικές δεν νομίζω ότι περιλαμβάνεται ο εξοπλισμός αλλά μάλλον περιλαμβάνεται towed array sonar
Αλλά ποιο ακριβώς είναι το αντι “καραμέλα” επιχείρημα?
Οτι θα χρειαστεί να δώσεις άλλα 100 εκ για τους πυραύλους?
(ή λιγότερα με μεταφορά εξοπλισμού πχ Harpoon από τις παλιές φρεγάτες όπως έκαναν οι Δανοί)
Και λοιπόν?
Πάλι είναι η μισή τιμή για ένα ΑΑW σκάφος από ένα με 16 α/α
Μεταφορά τεχνολογίας?
Όπως έγινε στο ΗΒ και προτείνεται να γίνει στην Ινδονησία
Και επομένως προσαρμογή στις δικές σου ανάγκες με εμπλοκή του ΠΝ ως design authority όπως έγινε με το Δανέζικο ΠΝ
Οτι μπορεί να ναυπηγηθεί σε μια σειρά από ναυπηγεία σε modular βάση?
Προοπτικές για εξαγωγές μια και το ναυπηγικό κόστος θα μπορούσε να είναι πολύ χαμηλότερο από ΗΒ και αντίστοιχο με της Εσθονίας?
Πολυ σωστο το σκεπτικο σου, φιλε Γιωργο! Μακαρι το ΠΝ ν’ακολουθησει αυτη την οδο. Δεν υπαρχει ουτε χρονος ουτε χρημα για αλλα λαθη.
Spirit
Ακόμη και 100εκ / πλοίο να είναι η διαφορά είναι πολύ μεγάλη η οικονομία. Που δείχνει να είναι πάνω από 100.
Στα 2 πλοία είναι ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ και στα 3 είναι και οι τορπίλες.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο εκτοξευτής MK 41 σε κοστολόγιο για τις ΗΠΑ είδα να αναφέρεται κόστος 24 εκ δολαρίων. Κοινώς μιλάμε για σχεδόν 100εκ δολάρια για κάθε πλοίο το κόστος των εκτοξευτών μόνο. Έχω την εντύπωση πως αφορούσε την tactical έκδοση, να βγάλουμε 20εκ αν οι Ινδονήσιοι αγοράζουν με strike? Δεν υπάρχει πραγματικά περίπτωση να περιλαμβάνονται και οι πύραυλοι στην τιμή (80 εκ για κάθε πλοίο για πλήρη φόρτο SM II), διότι από τα 360 εκ κόστος τα 160εκ θα πήγαιναν μόνο για τους SM II και τους εκτοξευτές τους!
Το κόστος του πλοίου είναι έτσι και αλλιώς πάρα πολύ φθηνό όμως. Και αν βάλουμε τις 3 Δανέζικες, τα 2 OPV των Δανών που προηγήθηκαν και το σκαρί είναι το ίδιο, τις 2 Ιδνονησιακές και τώρα τις 5 Βρετανικές, μιλάμε πλέον ήδη για μια επιτυχημένη σχεδίαση!
Όπως είπαμε και στο σχετικό θέμα για τις IH το κόστος που αναφέρεις δεν περιλαμβάνει όπλα. Αν προσθέσεις σόναρ της προκοπής και όπλα, θα φτάσουν περί τα 650 – 700 εκ το κομμάτι. Εκεί πρέπει να αποφασίσεις αν αξίζουν τα 250 – 300 εκ παραπάνω της Belh@rra για τα επιπρόσθετα
– συρόμενο σόναρ
– καλύτερο ραντάρ (κάποιοι τα θεωρούν ισάξια)
– δυνατότητα σταρτηγικής κρούσης με MdCN
Γιατί το ίδιο sonar suite δεν μπορεί να φορεθεί στις IH??
Περί RADAR:
Τα έχω γράψει:
το APAR στην έκδοση που έχει μπει στις IH εδώ και δέκα χρονια μπορεί να αντιμετωπίσει 16 ταυτόχρονα στόχους όσο και το SEA FIRE
Και βεβαια οι δανέζικες έχουν πολλά περισσότερα βλήματα από όσα μπορεί να κατευθύνει το radar ώστε να συνεχίσει να μάχεται!
Επιπλέον το SMART L είναι άλλη τάξη μεγέθους ανώτερο από το SEA FIRE
Είναι στρατηγικό αεράμυνας με ικανότητα να εντοπίσει balisitkous πυραυλους στα 2000KM
Και βεβαια με 2 radar ανά πλοίο έχεις διπλάσιες πιθανότητες κάποιο να δουλεύει σε περίπτωση πλήγματος!
Εξακολουθείς να αρνείσαι τη διαγραφόμενη πραγματικότητα:
Παίρνουμε πλοία ίδια με τα γαλλικά από την ίδια γραμμή ναυπήγησης
Δεν θα έχουνε SCALP!!
Χωνευτέ το
Τι σχέση έχουν το APAR και το smart-l με τις type 31e? Τα βρετανικά πλοία θα έχουν μόνο ένα ραντάρ, το artisan 997, το οποίο θα αφαιρεθεί από τις type 26 που θα αποσυρθούν. Ό,τι να ‘ναι…
Το σχόλιο του Thras αναφέρεται στις Belhara και κάνει σύγκριση με τις IH
Σε αυτό απάντησα!
οι type 23 θα αποσυρθούνε όχι οι type 26
μπλέξαμε τα πλοία μας!! 😎
NS 100 θα έχει ενώ τα πυροβόλα και οι πύραυλοι, θα αφαιρεθούν απο τις type 23. Για να μην γράφουμε ότι να ΄ναι
NS 100 ειναι το ραντάρ σωστά, τώρα τι θα δουλέψει από πυροβόλο και πυραύλους με τόσα χρόνια στην πλάτη είναι άλλο θέμα.
Αλλα ενδεικτικά καινούργια ίσως ξεπερνούν τα 20εκ. σε κοστολόγιο!
Δεν ειναι έτσι τα πράγματα:
Για να τοποθετηθεί VDS πρέπει να γίνουν αρκετές τροποποιήσεις αν δεν υπάρχει πρόβλεψη για το χώρο που θα τοποθετηθεί…
Το ΑPAR οι μέγιστοι στόχοι είναι 4 ανά ραντάρ, 90 μοίρες…
Στο Sea Fire αν και πολύ πιθανό να ειναι πάνω από 16, αφορούν στόχους ακόμα σε ένα κλειστό τόξο 90 μοιρών ενός ρανταρ της διάταξης.
SMART L ειναι ραντάρ όγκου αλλης κατηγορίας ραντάρ, δεν υπάρχει σύγκριση, το ένα ραντάρ δεν μπορεί να υποκαταστήσει το άλλο.-
Με το APAR αντιμετωπίζουν και αυτοί αρκετά προβλήματα. Έχουν γραφεί κάποια πράγματα.
Και εγώ θεωρώ λάθος τις Belharra, αλλα να λέμε τα πράγματα ως έχουν.
Φιλε Γιωργο,
Εχεις την απολυτη υποστηριξη μου στο σχολιο σου #15838. Αυτη ειναι η σωστη επιλογη και κατευθυνση, που το ΠΝ πρεπει να ακολουθησει.
το να σπας το εργο σε υποκατασκευαστες σημαινει περισσοτερες δεξαμενες ναυπηγοι και συνεργεια. σημαινει ταχυτητα κατασκευης, λιγοτερες επενδυσεις και εποχιακες προσλήψεις περισσοτερο αντικρισμα στην οικονομία περισσοτερα βιώσημα ναυπηγία. Σημαινει πως το πιο ικανο ναυπηγιο θα φτιαξει τα πιο απαιτιτικά μέρη και το λιγοτερο ικανο θα φτιαξει εκεινο που μπορει. Θελει σχεδιαση παραγωγης πιο συνθετη αλλά φαινεται να ειναι win-win deal. Η κακή μας κατασταση, η ελειψη χρηματοδότησης μας προκαλεί επιπλέον προβλήματα αφου οι επηγουσες ανάγκες μας δεσμευουν σε επηγουσες λύσεις. Το κατεπείγον επιβάλει τις πανακριβες μπελάρα. Τα πλοια μπορει να ναι καλά. Δεν ειναι αυτο το θέμα. Και οι δανεζικες καλές θα ειναι κι επειδη θα ήταν 4 και όχι 2 θα ληναν περισσότερα προβλήματα απο τις 2 μπελάρες. Πρεπει να φυγουμε μακρια απο την παγίδα του κατεπείγοντος. Ακομα και τωρα που ειναι αργα ας χαναμε εναν χρόνο αλλά ας αποκτουσαμε επιτελους σοβαρο προγραμματισμό. Τα προβλήματα των ΕΔ ειναι πρωτα προβληματα ελληνικά, θεσμικά, πολιτικά, και αφου αποτυχαμε εκει, γινονται και ασφυχτικά οικονομικά. Ικανη πολιτική σημαινει πρωτα μεταρυθμιση και επειτα αποδοση καρπών. Αντι του, δεν υπαρχει χρημα… να κοψεις το λαιμο σου να το βρεις, προτιμώ το, δεν υπαρχει χρόνος,…. να κοψεις τον λαιμο σου να τον βρεις. Γιατι αλλο 250εκ./ πλοίο κι άλλο το 700εκ./ πλοίο
Το κατεπειγον δεν ειναι λυση με τις δυο φρεγατες Belharra, με καθελκυση μετα απο 6-7 χρονια. Μεσα στο ιδιο χρονικο περιθωριο θα μπορουσαμε να εχουμε οχι δυο (2) αλλα τεσσερεις (4) δανεζικες φρεγατες ΙΗ, πληρως εξοπλισμενες AAW/ASW και μαλιστα με το ιδιο κοστος, με εκτοπισμα 6600 τοννων η καθε μια. Ειναι εμφανες ο λογος που πολλες χωρες επιλεγουν τις ΙΗ, για εξοικονομηση χρηματος και χρονου μαζι.
£ 250m εiναι το core στο γράφημα.Τα υπόλοιπα είναι provisions και capabilities.
Τα βασικα δηλ sonar , εκτοξευτές Harpoon,εκτοξευτες τορπιλών και το αντιστοιχο κόστος στο cms δεν περιλαμβάνονται στα 250m.
Άλλωστε, αν κρίνουμε από το παρελθόν οι υπερβάσεις μπορεί να κτυπήσουν τιμές ρεκόρ…
Λογικό. Ακόμα κι έτσι η απευθείας ανάθεση στις Μπελαρες φουσκώνει την τιμή ή βαζει δικλειδες υπέρβασης στο συμβόλαιο για να μην μπει μέσα η παραγωγός εταιρία. Ενω στις δανέζες θα υπαρχει ελληνική εποπτια και ευθήνη του κοστους, οικονομικά οφέλη για τα ναυπηγία μας, μειωμενο κόστος R&D, μειωμένο ρισκο, αφου υπάρχει το knowhow και το καράβι έχει δοκιμαστεί και δεν θα εχει πλέον παιδικές ασθένειες. Και θα περναμε εστω 3 πλοια στην τιμή των δυο. με βασικα μειωνέκτηματα την ασταθεια των ελληνικών ναυπηγίων, την χρηματοδότηση, και την ελλειψη του προηγμένου ηλεκτρονικου εξοπλισμου των γαλλικών. δεν φαινεται να υπαρχουν καθαρες λύσεις χωρίς ρίσκο.
Δεν εχουμε ακομη λαβει προσφορα απο την γαλικη DCNS για τις δυο Μπελαρες οπως εμεις τις θελουμε. Οταν αυτο ανακοινωθει εχω την προαισθηση οτι οι Μπελαρες δεν θα ειναι πια στο προσκηνιο.
Αυτή την “Ελληνική εποπτεία” είναι που φοβάμαι…αν σκεφτείς ότι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους επιτεύχθηκαν επί Διοίκησης Τρόϊκας…
και αυτη ειναι η διαφορά χώρας και αποικιας.
Η μεν πρώτη αγοράζει οτι την συμφέρει μακρια απο πολιτικα-διπλωματικα παιχνιδια, η δε δευτερη αγοράζει οτι της υποδειξουν σε οτι τιμη της πουνε.
Πειτε μου τώρα. Τι θα ειχε μεγαλυτερη αποτελεσματικοτητα στο Αιγαιο? 2x Belh@ra ή 5x type 31e? Οι τιμές τους ειναι ιδιες αν βαλουμε μεσα και τα οπλα κλπ.
Δεν λεω οτι δεν ειναι καλες οι Belhara. Λεω ομως οτι εχουμε ΠΟΛΛΑ πλοια να αντικαταστήσουμε και θα προτιμουσα εστω ενα καπως χειροτερο πλοιο σε μεγαλυτερους αριθμους. Γιατι και οι αριθμοι εχουν την δικη τους ποιοτητα.
Ακριβώς! Κάνεις εναν διαγωνισμό για 3AAW + 3 ASW πλοία, κατεβαίνουν οι Δανοί με τις Iver Huitfeld σε 2 εκδόσεις( ή όποιος άλλος θέλει), όλες ναυπηγούμενες στην Ελλάδα σε 2-3 ναυπηγεία. Η έκδοση AAW με 32 κελιά ΜΚ41 για SM-2+ESSM μαζί APAR+Smart L και εκδοση ASW με 32 ESSM σε ΜΚ57 για οικονομία, απλο 3D περιστρεφόμενο ρανταρ και συρόμενο σοναρ. Stir, Phalanx, Oto Melara, Harpoon και ότι άλλο ανακυκλώνεται έρχεται από τις S. Άραγε το κόστος αυτών των 6 πλοίων θα ήταν πάνω απο 3δις €; Και απο αυτά τα 3 δις τα μισά πάνε στην χώρα, σε υλικά, εργατικά και βοηθούν στην ανάπτυξη όπως κάνουν οι Tούρκοι.
Αντίθετα με τις Belhara 1.5δις φέυγει απο την χώρα και ταΐζουμε την ακριβή Γαλλική αγορά ενώ εμείς έχουμε ανεργία 20%. Όσο καλές να είναι οι Belhara, όταν χρωστάς 300δις κοιτάς οτι ξοδεύεις να μένει στην χώρα. Όσο τραγικό και αν ακούγεται, do it like the Turks….
Βασικά κάνεις διαγωνισμό και δεν έρχεται κανείς γιατί ξέρουν πως απλά δεν έχεις τον τρόπο να χρηματοδοτήσεις το πρόγραμμα. Η ιστορία με την Γαλλία ξεκίνησε όχι τόσο γιατί οι Belharra είναι η απόλυτη λύση για το ΠΝ, αλλά επειδή 1. Υπάρχει χρηματοδότηση από τη Γαλλία με παρέμβαση της Γαλλικής κυβέρνησης 2. Η Γαλλία έχει πάρει θέση υπέρ της Ελλάδας στα ενεργειακά 3. Δίνει τη δυνατότητα κρούσης με τον Scalp 4. Προσφέρει συμμετοχή του ΠΝ και ελληνικών εταιριών στο πρόγραμμα.
Δεν υπάρχει ούτε μια αντίστοιχη πρόταση που να συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά, με κυριότερα το 1 και το 3. Όλα όσα γράφονται εδώ και δεν λαμβάνουν υπ΄όψη τα παραπάνω, είναι ή ευχολόγια ή έχουν απλά ενδιαφέρον για το μέλλον.
1.
Δεν έρχεται κανένας γιατί ξέρουν πως το παιχνίδι είναι στημένο και οι φρεγάτες θα πάνε στους γάλλους
Οι οποιοι προφανώς πουλάνε όσο και ότι θέλουν
2.
Οι θέσεις αλλάζουν εύκολα
Εάν ο σουλτάνος παραγγείλει ας πούμε 100 airbus h 100 rafale h 8 scorpene οι γάλλοι δεν θα κάνουν κωλοτούμπες?
το ίδιο και με τα ενεργειακά
Δεν νομίζω οι γάλλοι να έχουν πρόβλημα άμα τους δώσουν οι τούρκοι τα δικά μας η τα κυπριακά οικόπεδα
3.
Περί τα scallp: taέχουμε πει: Δεν τον παίρνουμε αφού μας πουλάνε ίδια πλοία με τα δικά τους που δεν έχουν scalp!!!
Όταν οι αμερικανοι ρίχνουν 70 cruise για να εξουδετερώσουν ένα αεροδρόμιο τι περιμένεις να κανεις με 2×8=16 scalp? να ρήξεις στο “ατατουρk” φράγμα
4.
Που την είδες τη συμmεροχη των ελληνικών έτερivην στο πρόγραμμα?
Γουρούνι στο σακί από τη γαλλική σειρά ναυπήγησης θα πάρεις!!
Επειδή θέλω να κρατάω τα θετικά από κάθε post να πω ότι ισχύει απόλυτα το σημείο 4 σε περίπτωση που τελικά πάμε για 2 (μόνο) πλοία με εξαίρεση την έκφραση “γουρούνι στο σακί”.
Συμφωνώ επίσης με το σημείο “2”¨με την υποσημείωση ότι αν τελικά κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι ακριβώς ότι ήδη κάνουν οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι εδώ και 70 χρόνια!
Συμφωνώ μαζί σας στην πρώτη παρατήρηση. Η δική μου τοποθέτηση στο θέμα των φρεγατών έχει ως προυπόθεση να ισχύουν και τα τέσσερα σημεία. Αυτό είναι που διαφαίνεται από τα δημοσιεύματα (για κάποια σημεία όχι μόνο) και αυτό κρίνω πως είναι η καλύτερη δυνατή εξέλιξη. Φυσικά αν η προμήθεια είναι για τα μάτια του κόσμου, τα δεδομένα αλλάζουν.
Η εκτίμησή μου είναι, πως αφού για οικονομικούς λόγους το ΠΝ δεν μπορεί να ξεκινήσει από το high end (όπως θα έκανε πριν 10 χρόνια), θα προσπαθήσει να ξαναφτιάξει ένα βασικό κορμό και να δει το high end σε βάθος χρόνου (αν και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν). Από εκεί προκύπτει και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για φρεγάτες (που σημαίνει συγκεκριμένο εύρος εκτοπίσματος) και πολλαπλών ρόλων (που σημαίνει ανάλογη διαμόρφωση) . Θεωρώ προσωπικά πως κάθε σύγκριση με εξειδικευμένες κατασκευές, ακόμη και αν είναι φθηνότερες, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, αλλά σε κάθε περίπτωση συνεισφέρει στην ενημέρωση όλων (και στην πίεση του αγαπητού συνομιλητή πιο πάνω).
Για το 2, δεν το αποκλείει κανείς, αλλά μιλάμε με τα δεδομένα που έχουμε. Τα Γαλλικά συμφέροντα στα ενεργειακά πεδία της Β. Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου είναι τεράστια και αυτό είναι θέμα και οικονομικό και πολιτικό. Η πολιτική επιρροή που ασκεί (και θέλει να διατηρήσει) η Γαλλία στην περιοχή είναι ζήτημα υψίστου εθνικού συμφέροντος, γ’ αυτό και επεμβαίνει (Τσαντ, Μάλι, Λιβύη) για να μην αποκοπεί από τις βασικές ενεργειακές της πηγές. Ακόμη και μια μεταστροφή της γείτονος στα εξοπλιστικά (που δεν διαφαίνεται καθώς το βάρος δίνεται στην εγχώρια ανάπτυξη) είναι δύσκολο να είναι τέτοια που να υπερβαίνει τα μεγέθη για τα οποία μιλάμε.
Δυστυχώς έχεις νομίζω δίκιο.
Άμεση αγορά νέων φρεγατών ψάχνοντας να βρεις χρήματα από δω κι από κει, δεν μπορεί να σημάνει σοβαρή συμμετοχή Ελληνικών εταιρειών, ούτε ουσιαστικές αλλαγές από την Γαλλική έκδοση.
Ήλπιζα να προλάβαιναν να μπουν σφήνα τουλάχιστον οι Αμερικανοί, να είναι τουλάχιστον 2 παίκτες, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει θέληση ούτε κάποιος σχεδιασμός.
Δυστυχώς, ενώ στην περίπτωση των F-16V τα συμφέροντα των ΕΔ ήταν κοντά με εκείνα των πολιτικών κι έτσι το κρισιμότερο πρόγραμμα προχώρησε έστω μέσω συγκυριών, στην περίπτωση των φρεγατών δεν είναι κοντά…
Συμφωνω εν μερει με το σκεπτικο σου. Συντομη λυση να βρουμε το χρηματα των 2+ δις δεν υπαρχει. Προς το παρον θα πρεπει να κανουμε με αυτα που εχουμε. Εξηγουμε, διατηρηση σε επιχειρησιακη κατασταση το στολου, εφοδιασμο των υποβρυχιων με τορπιλλες βαρεου τυπου και αποπερατωση των Ρουσσεν ΤΠΚ και επιπλεων να βρουμε καποια φρεγατα μεταχειρισμενη, σε αξιολογη κατασταση να μας καλυψει μεχρι το 2023-4. Εκ παραλληλου θα πρεπει να ξεκινησουμε τον προγραματισμο της νεας φρεγατας τυπου Iver Huitfeldt απο την Δανια, με συμπαραγωγη στα ελληνικα ναυπηγεια, ουτως ωστε να εχουμε την πρωτη επιχειρησιακη πριν το 2023, με προσθηκη μιας ακομη καθε χρονο μετα.
Συμφωνω απολυτα μαζι σου!
Χρειαζομαστε βουληση, οργανωση και ρισκο. Εχουμε τη δομη (ναυπηγεια, ναυπηγους/μηχανολογους μηχανικους, εμπειρα στελεχη ναυπηγειων, ηλεκτρονικους, ηλεκτροσυγκολητες, στρατζαδορους, μηχανικους, κ.α.).
Ειναι καιρος να σηκωσουμε τα μανικια και να ασχοληθουμε με το μελλον της πατριδας ολοι μαζι και να παρουμε την κατασταση στα χερια μας, οπως πολυ σωστα ανεφερες το παραδειγμα των γειτονων μας. Θα πρεπει να τους φτασουμε και να τους ξεπερασουμε. Ας μη ξεχναμε οτι ειμαστε Ελληνες!
“και αυτη ειναι η διαφορά χώρας και αποικιας.
Η μεν πρώτη αγοράζει οτι την συμφέρει μακρια απο πολιτικα-διπλωματικα παιχνιδια, η δε δευτερη αγοράζει οτι της υποδειξουν σε οτι τιμη της πουνε.”
Αυτη η φραση ισως ειναι το core ολης αυτης της συζητησης,καθε συζητησης, για τα εξοπλιστικα…..
Type 31e ειναι φρεγατα πολλαπλων ρολων και δεν εχουν επαρκη ΑΑ εξοπλισμο, ακομη λιγοτερο απο τις Belh@ra.
Φρεγάτα απο τα lidl 🙂
ειπαμε fti θα παρουμε κλεισαμε τωρα θα χουν 16 η 24 ειναι ενα θεμα κ λογικα θα ειναι 2+2 οποτε παλι χρειαζομαστε κ αλλη φρεγατα ωστε να καλυφθουν τα κενα.
Τις δυο Μπελαρες που αναφερεις οτι εχουμε παρει (αγορασει) δεν θα τις δουμε πριν απο 2025 η 2026 ειδικωτερα εαν τις παραγγειλουμε οπως εμεις τις θελουμε, με περισσοτερα κελια πυραυλων, κ.α.
Εν τω μεταξυ αν αγορασουμε στην ιδια τιμη τεσσερεις Iver Huitfeld ισως το 2021 να δουμε την πρωτη στην Ελευσινα και τις υπολοιπες πριν απο το 2026.
Δεν εχουμε τα οικονομικα ουτε το χρονο να περιμενουμε να δουμε τις δυο Μπελαρες. Θα πρεπει τελικα να προσγειωθουμε και να αντιμετωπισουμε ρεαλιστικα την παρουσα κατασταση.
Ανεξάρτητα απο το αν είναι ικανά πλοία ή όχι, όχι σε αγγλικά πλοία μέχρι να παγώσει η κόλαση.
εγω που ειμαι μαζοχας θελω γερμανικα προιοντα πχ 4 μεκο 200,214 υποβρυχια τορπιλες κ καμια σαχσεν μελλοντικα,αλλα χωρις χρημα κ η μπελαρα καλη ειναι.
Κι όμως έχετε τόσο δίκιο. Σε έναν ιδανικό κόσμο, έκδοχα των ΜΕΚΟ θα ήταν η πιο λογική επιλογή για το ΠΝ.
Στις ψηφιακές απεικονίσεις πάντως δεν διαφαίνεται να υπάρχουν ούτε αντιπλοϊκοί πύραυλοι!
κε Μαρινακη λυπαμαι αλλα οι Ν Κορεατες σας επιασαν κοροιδο….1.5 δις για μερικα τανκερ χωρις exocet , radar 3d, ciws, sonar, vls, …..αισχος
Το κόστος που αναφέρεται ΔΕΝ είναι τελικό -οι ίδιοι οι Βρετανοί υπολογίζουν ότι θα αναθεωρηθεί αρκετά προς τα πάνω, περί το 50% βάσει εμπειριας από προηγούμενα προγράμματα αμυντικών προμηθειών. Βασικά το κόστος περιλαμβάνει ΜΟΝΟ το σκαρί του πλοίου! Ραντάρ, σόναρ, ciws, εκτοξευτές camm, κύριο πυροβόλο και ό,τι άλλο απαιτείται θα αφαιρεθεί από φρεγάτες που αποσύρονται και θα τοποθετηθεί στο πλοίο. Στην ουσία μιλάμε για μία φρεγάτα όχι πολύ ανώτερη από πλευράς εξοπλισμού από μια gowind 2500, η οποία όμως θα στοιχίσει… πόσο ακριβώς κανείς δεν ξέρει!
Το πιθανοτερο ειναι αυτη η τιμη να αφορα μονο το σκαρι και τιποτε αλλο,παντως το 1 δις που ζητανε οι περισοτεροι κατασκευαστες για μια “ολοκληρωμενη” φρεγατα,τυπου fremm,type 26 κτλ ειναι υπερβολικο,ειναι καλο να υπαρχουν και πιο προσιτες σχεδιασεις στην αγορα οπως η Iver Huitfeld οι οποιες αναλογα και με τον εξοπλισμο που μπορει να επιλεγει μπορουν να δωσουν λυσεις χωρις υπερβολικο κοστος..
Κατ’ αρχην δε διαφωνω καθολου με την ουσια του σχολιου σου. Για να ειμαστε ομως ακριβεις, οι 8 type 26 του Βασιλικου Ναυτικου κοστιζουν 1 δις στερλινες το κομματι (1,11 δις ευρω με τη σημερινη ισοτιμια), οι δε Fremm του Γαλλικου Ναυτικου κοστισαν περιπου 670 εκ. το κομματι, ενω του Μαροκου λιγοτερα απο 500 εκατομμυρια. Αυτα για την αποκατασταση της αληθειας περι “ακριβων” Γαλλων κ “φτηνων” Αγγλων, Αμερικανων κλπ…
Και πιστευεις οτι οι Ελληνικες Fremm θα κοστιζαν οσο οι Μαροκινες?γιατι ο Βενιζελος ειχε βγει και ειχε πει οτι τα εξι πλοια θα κοστιζαν 7δις..και αν οι Γαλλικες κοστιζαν “μονο” 670εκ τοτε οι Γαλλοι θα συνεχιζαν με Fremm και οχι με Belhara,οι τελευταιες επιλεχθηκαν σαν μια ποιο οικονομικη λυση..παντως γενικα υπαρχει μια “θολουρα” γυρω απο το κοστος των φρεγατων και δεν ξερω γιατι γινεται αυτο..
Οι τιμές που πλήρωσαν οι Γάλλοι, οι Αιγύπτιοι, οι Μαροκινοί και οι Ιταλοί ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ, είναι αυτές που παρέθεσα και με μια σύντομη έρευνα στο ίντερνετ θα το διαπιστώσεις. Μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τα λεγόμενα του Ευ. Βενιζέλου;
Συμπληρωματικά, οι fti είναι όντως φθηνότερες -περι τα 150 εκ το κομματι- ενώ ανταποκρίνονται και σε διαφορετικές επιχειρησιακές ανάγκες. Ας μην τα κάνουμε όλα ίσωμα λοιπόν…
Α.Τ.
Καλησπέρα το θέμα δεν είναι πόσο κάνουν φίλε μου το θέμα είναι τι έχουν επάνω.Και αν είναι αληθινές οι βρόμες που κυκλοφορούν για τον οπλισμό μάλλον μας θώπευσαν οι Γάλλοι!!Πάντως είχα γράψει πιο παλιά ότι στην ουσία το δάνειο που θα πάρουμε από Γαλλικές τράπεζες θα είναι το ίδιο ποσό που υπάρχει για την επιστροφή των κερδών των ομολόγων. Αλλα επίσης με αυτή την παραγγελία αγοράζουμε και γεωπολιτική στήριξη. Προς το παρόν περιμένω να δω την τελική διαμόρφωση όπως αυτή θα αποφασιστεί και ελπίζω το τελικό αποτέλεσμα να μας διαψεύσει εμάς που φωνάζουμε για τις 2 FTI.
όπως και να έχει όμως τα καράβια θα πάνε ακριβά διότι είναι μόνο 2 πλοία και το κόστος υποδομών,εκπαίδευσης,εισαγωγής νέων οπλικών -ηλεκτρονικών συστημάτων θα προσθέσει στην τιμή!Αν πάλι πάμε να προσθέσουμε οτιδήποτε πέρα από την Γαλλική διαμόρφωση θα την φάμε στο κεφάλι.
Το κοστος της κατασκευης των πλοιων δεν πρεπει να ειναι μεγαλο..τα οπλικα συστηματα ειναι που ανεβαζουν πολυ την οποια τιμη..Ας προχωρησουμε σε παραγγελια 4 πλοιων με 250εκ εκαστο.(οποιο ειναι αυτο).. Και παραλληλα ας δουλευουμε μια δικη μας σχεδιαση 1+1 μοναδες χωρις πολλα στανταρ οπλα αλλα με υποδοχη για μελλοντικη τοποθετηση..θα μπορουσαν να ειναι ελαφρες φρεγατες/κορβετες στην αρχικη διαμορφωση, που θα μας κοστιζαν 40-50εκ στην κατασκευη χωρις πολλα οπλα. Αν εβγαιναν καλες στον πρωτο χρονο θα μπορουσαμε να παμε σε αλλες 1+1..και να ριξουμε και +200εκ σε επιπλεον οπλα. δεν νοουνται κατασκευες αοπλες οι οποιες κοστιζουν 250εκ.
αυτα ειναι για να πληρωνουν τα κοροιδα..πλοια των 4000t και κοστιζουν σαν κατασκευη αοπλα τοσα λεφτα..εδω χτιζεις εμπορικο πλοιο lightship 25000t με 50εκ.
Ας παρουμε ενα καλο φτηνο πλοιο και να προχωραμε ενα δικο μας..ολα τα αλλα ειναι για να τρωμε λεφτα να τα δινουμε για προστασια στους μεγαλους..
Οσο για μερικους που θα πουν οτι εμεις δεν ξερουμε και επισης αλλο το εμπορικο και αλλο το πολεμικο..εχω να πω οτι και γνωση υπαρχει και εμπειρια και τα παντα..πολιτικη θεληση δεν υπαρχει..
η ναυπηγικη ειναι μια..δεν ομιλουμε για υποβρηχια οπου οντως εκει πας σε αλλες ποιοτητες πολυ διαφορετικες κλπ..
ελεος..για πλοια επιφανειας μιλαμε..
απλα μην μοιραζουν σανο στον κοσμο..οτι δεν μπορουμε..
Συμφωνω,μπορουμε να κανουμε τωρα μια “λογικη” παραγγελια,μιας και ο χρονος πιεζει,και στη συναιχεια για παραδειγμα για την αντικατασταση των “εκσυγχρονισμενων” S μπορουμε να σχεδιασουμε και να ναυπηγησουμε ενα δικο μας σκαρι και να το εξοπλισουμε στη συνεχεια με τα οπλα που χρειαζομστε,το οφελος απο μια τετοια κινηση θα εινα μεγαλο για τη χωρα μας-φτηνοτερα πλοια,δουλεια στα ναυπηγεια,αποκτηση πλοιων που ταιριαζουν στις αναγκες μας κτλ,ενω ουτε οι “συμμαχοι” μας θα μεινουν παραπονεμενοι αφου ο εξοπλισμος και τα οπλα θα αγοραστουν απο αυτους..
Μην το κουράζουμε παιδιά … μια χαρά παπόρια είναι και μας κάνουν γάντι. Αφού λύσανε τα παιδιά της Π&Δ την απορία μου με τις προδιαγραφές … τις εγκρίνω και τις βαφτίζω 1ο φαβορί για το ΠΝ. Από ένα κανονικό κράτος βέβαια. Μήπως να κολλάγαμε στους Εγγλέζους και να μπαίναμε συνεταίροι για άλλες 5; Ούτως ή άλλως η Thales και η MBDA είναι μπλεγμένες στο πρόγραμμα. Μήπως πχ το παπόρο παίρνει 32 aster 30 αντί για CAMM; Και βαφτίστε τις όπως θέτε. Στις άλλες 5 βάζω και ραντάρ κατάλληλο για αεράμυνα περιοχής. Η σχεδίαση έχει μπόσικα …. ή/και χτυπάω 5 οποιότυπες φλαχτφλούιχτφελτ δανέζικες. Αυτά.
Δηλαδή με τα 2,4 δις που κάπου γράφτηκε για 3 Μπελάρες (ή κάτι παραπάνω), παίρνουμε στην ουσία αγοράζουμε 9 τέτοια και αντικαθιστούμε όλες τις S (πάρτυ στο ναυτικό) και επειδή η ταμειακή εκροή δεν θα γίνει όλο μονομιάς αλλά σε βάθος δεκατίας, ξαφνικά καθαρίζουν και άλλα προγράμματα όπως τορπίλλες, καλή (πια) αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και κλείσαμε. Εναλλακτικά χτίζουμε λιγότερες και είτε παίρνουμε και μερικές ντούκι ή παίρνουμε αυτές σε μεγαλύτερη διαμόρφωση και φορτωμένες και περισσότερα κελλιά, πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας και γιατί όχι ας διαλέξουμε και άλλο ραντάρ.
Προβλήματα βλέπω, αυτές δεν θα τις πάρει κανείς εδώ, αλλά και επειδή υπάρχουν αυτές κανένας δεν θα τολμήσει να υπογράψει για Μπελάρες με τριπλάσια αξία αλλά με 20% παραπάνω ισχύ. Στο τέλος δεν θα πάρουμε τίποτα…
Αν δεν ξυπνήσει το Naval Group, να βγάλει ανακοίνωση για την τιμή πώλησης της Μπελάρα και αυτή να είναι πολύ χαμηλότερη από την διαρρεόμενη, πάει η παραγγελία άκλαφτη.
Ποιος θα υπερασπιστεί δημοσίως ότι αξίζει να παρεις φραγατα στην τριπλάσια τιμή από αυτή που φτιάχνουν οι Άγγλοι. Μόλις αρχίσουν να γράφουν τα γενικού τύπου μήντια (και όχι τα αμυντικής ύλης), θα γίνει χαμός.
https://www.protothema.gr/politics/article/923467/se-anazitisi-150-200-ekat-ton-hrono-gia-duo-fregates/
2.4 billion για 2 Belhares!!! OXI για 3 !!
Τι μας πέρασες για τίποτα cheapides όπως τους άγγλους??
Το naval group και οι γάλλοι έχουν ξεκαθαρίσει τι θέλουν να μας πουλήσουν και σε τι τιμή
Δείτε τη συνέντευξη του Laurent Mourre, Vice President of Sales for Europe and North America
στο :
https://www.navalnews.com/naval-news/2019/07/france-greece-working-on-g-to-g-agreement-for-multi-mission-frigates/
The Hellenic Navy would be getting two frigates, with an option for additional ones, in a configuration similar to the French Navy’s FDI (with the notable exception of Naval Cruise Missiles, more about this below). That would maximize the value for money for Greece because there would be no additional development costs. The Hellenic Navy ships would be built as series production right after the first ship of class for the French Navy, with the benefits of an expedited delivery
Από αυτό μέχρι σήμερα έχουν βγει ένα σωρό δημοσιεύματα που δείχνουν πως οι Γάλλοι μας σπρώχνουν πλοίο ΊΔΙΟ με το δικό τους χωρίς A70VLS/SCALP από την ίδια σειρά παραγωγής με τα δικά τους
Έχω δώσει τα δημοσιεύματα σε προηγούμενο σχόλιο μου αλλα μάλλον αρκετοί αρνούνται να δουν που οδηγείται η κατάσταση!!
Δεν έχουν κανένα συμφέρον να κάνουν την παραμικρή αλλαγή αφού μας θεωρούν ΔΕΔΟΜΈΝΟΥΣ
και θα μας βοηθήσουν με τη χρηματοδότηση
Το σφάλμα βαρύνει την ελληνική πλευρά και ιδιαιτερα το ναυτικό που δεν βγαίνει να ξεκαθαρίσει τη κατάσταση
Αλλα άμα έχεις πολιτικάντηδες επικεφαλής θα υπογράψουν ότι τους πουν οι πολιτικοί έστω και αν σακατέψουν το ναυτικό για τα επόμενα χρονια!
Και επειδή ο συν-αναγνώστης TED λέει θα ξεσαλώσουν οι αντιΜπελαριστές, να πω ότι Μπελαριστής είμαι, απλά χαζός δεν είμαι και είτε δεν μας βοηθάει καθόλου το Naval με επιχειρήματα, είτε νιώθω αποσβωλομένος και χωρίς επιχειρήματα όταν κάποιος διαρρέει κόστος 1 δις για μια φρεγάτα με 16+8 πυραύλους και χωρίς CIWS.
Πως να υπερασπισθώ αυτό που μου αρέσει?
Είναι σαν να υπάρχει ένα ΄μεσαίας κατηγορίας αυτοκίνητο που σου αρέσει και ένα άλλο, και το δεύτερο έχει τιμή μεσαίας κατηγορίας και αυτό που σου αρέσει, τιμή Rolls Royce (αντιτορπιλικού στην περίπτωσή μας). Τι να πω…
Το λάθος των Μπελάρα είναι στην τιμή, αν ήταν πολύ χαμηλότερη ακόμη και στην υπο-εξόπλισή της θα έλεγε κάποιος ΟΚ ας ανεβάσουμε λίγο την τιμή να την κάνουμε ντούκι. Όταν είναι πανάκριβη έτσι, τι να πούμε να βάλουμε και άλλα λεφτά να την κάνουμε ντούκι? Θα φτάσει σε τιμές αεροπλανοφόρου (ήδη η συζητούμενη τιμή είναι στην τιμή που παίρνει το αεροπλανοφόρο/ελικοπτεροφόρο η Τουρκία για να καταλαβαινόμαστε).
Και για τέλος, για την συγχυσή μας φταίει και το ναυτικό. Όλο τον καιρό έλεγε ότι θέλει φρεγάτες AAW, και τελικά παίρνει φραγάτες περίπου γενικών καθηκόντων συν σκαλπ.
Δηλαδή φαντασθείτε να λέει η αεροπορία ότι θέλει μαχητικό εναέριας υπεροχής, οπότε παραγγέλνει τα B-2. Τι να πω, τα έχουμε μπλέξει
Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι το τελευταίο υποβρύχιο που (ανα) κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκα και παρέμενε «έρμο» για 2,5 χρόνια στους τάκους, χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς γι’ αυτό, παρόλο που και στο χρόνο του κατασκευάστηκε και αποτελεί υπόδειγμα εφαρμοσμένης αναβάθμισης και νέας τεχνολογίας. Φυσικά πρόκειται για το Ωκεανός σειράς 209 που κόπηκε και επανασυναρμολογήθηκε εκ νέου με υπερσύγχρονα συστήματα αναερόβιας πρόωσης, συστήματα ελέγχου μάχης, κατευθυνόμενα βλήματα κλπ κλπ. Λιγότεροι ακόμη ξέρουν ότι μετά από πείσματα και ίντριγκες δεκαετίας, η ανάγκη έγινε φιλότιμο και το λότο έπεσε στο ίδιο το πλήρωμα του Ωκεανός, το οποίο διατάχθηκε να πάει στο Σκαραμαγκά, που ήταν ένα εγκατελειμένο ναυπηγείο , να ενεργοποιήσει το μαρμαρωμένο υποβρύχιο, να το καθελκύσει, να κάνει όλες τις δοκιμές πιστοποίησης και αποδοχής και εν τέλη να το εντάξει επιχειρησιακά στο στόλο. Αυτοί οι σύγχρονοι αφανείς ήρωες αξιωματικοί χάθηκαν στην ανωνυμία των λευκών στολών δεξιώσεων της ανώτατης ιεραρχίας του ΠΝ, που παρ’ όλες τις τραγικές κωλυσιεργίες , καθυστερήσεις και απραξία πολλών ετών έσπευσε να καπηλευθεί το αξιόπλοο του νέου σκάφους… Εύγε στο σύγχρονο και διαχρονικό ανώνυμο αξιωματικό του ΠΝ, εύγε στον ταπεινό εργάτη των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά που παρέδωσε το Ωκεανός αλλά και τα υπόλοιπα 3 νέα 214 πριν τα χρονοδιαγράμματα των συμβάσεων γιατί του έταξαν ότι θα έχει δουλειά, αλλά τελικά βρέθηκε άνεργος. Ονειδος στους φαύφλους πολιτικούς και τους συμπαραμαρτούντες της κλαδικής ιεραρχίας των Ενόπλων δυνάμεων που κάνει πολιτική καριέρα….