27.8 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑ'Varan': αεροπλανοφόρο πολυμορφικό, φθηνό και παγκόσμιας ακτίνας. Η νέα ρωσική τάση;

‘Varan’: αεροπλανοφόρο πολυμορφικό, φθηνό και παγκόσμιας ακτίνας. Η νέα ρωσική τάση;

Πολλά τρυγόνια με ένα σμπάρο δείχνει να επιθυμεί να χτυπήσει ο ναυπηγικός οίκος Nevsky, προβάλοντας το νέο σχέδιο ‘Varan’, για ένα πλοίο πολλαπλών αποστολών και μορφών που μπορεί να αποτελέσει οικογένεια μεγάλων πλοίων υποστήριξης στις ανοιχτές θάλασσες. Όπως δήλωσαν ναυπηγοί στο πρακτορείο TASS, το πλοίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για πολλές κατηγορίες πλοίων, από ελαφρά αεροπλανοφόρα, ελικοπτεροφόρα απόβασης, πλωτά νοσοκομεία κλπ.

Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πλοία αμφιβίας εφόδου μετατράπηκαν από μέσα υποστήριξης μεγάλων σχηματισμών του ναυτικού σε ανεξάρτητες μονάδες ικανές για πολεμικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Τα πλοία αυτά επιχειρούν πλέον για επίδειξη σημαίας του κράτους, περιπολίες μακράς ακτίνας και υποστήριξης μεγαλύτερων πλοίων. Η ρωσική ναυπηγική βιομηχανία προστρέχει ακριβώς στην ανάπτυξη μιας τέτοιας κατηγορίας πλοίου.

Ένα από τα σχέδια που προτείνονται είναι και το ‘Varan’ σχεδιασμένο από το σχεδιαστικό γραφείο Nevsky. Πρόκειται για έναν μεγάλο ρωσικό σχεδιαστικό οίκο μεγάλων πλοίων πολλαπλών αποστολών και τον μοναδικό σήμερα σχεδιαστή αεροπλανοφόρων και εξομοιωτών. Το γραφεία αναφέρει πως το ‘Varan’ διακρίνεται για την ευλιξία του σχεδιασμού του που μπορεί να τροποποιηθεί εύκολα στο να ταιριάξει με άλλους τύπους πλοίων επιφανείας, όπως αεροπλανοφόρου, αποβατικού πλοίου, πλωτού νοσοκομείου, ακόμα και πλοίου αρκτικής υποστήριξης.

“Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση στην εγχώρια και διεθνή ναυπηγική. Το σχέδιο θα αντιπροσωπεύει μια νέα κλάση πολεμικών πλοίων για πολλαπλές αποστολές σε θαλάσσια περιβάλλοντα”, σημειώνει το σχεδιαστικό γραφείο.

Σχέδιο Varan: ίσως το επόμενο ρωσικό αεροπλανοφόρο;

Το σχέδιο του αεροπλανοφόρου ‘Varan’
Σύμφωνα με το σχεδιαστικό γραφείο Nevsky, το ‘Varan’ θα είναι ένα πλοίο μεταφοράς αεροσκαφών που θα διακρίνεται από τον μεγάλο βαθμό αυτοματισμού του. Θα είναι ικανό να μεταφέρει 24 μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, 6 ελικόπτερα και 20 drones.

“Η αεροπορική πτέρυγα θα περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29K και μελλοντικά διαθέσιμα αεροσκάφη, περιλαμβανομένων και αεριωθουμένων αεροσκαφών κάθετης απονήωσης και προσνήωσης. Τα αεροσκάφη θα παρέχουν μια ισορροπημένη και αποτελεσματική δύναμη αποτροπής που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και μελλοντικές ανάγκες που απαιτούν παρόμοια αεροπλανοφόρα ξένων κρατών”, αναφέρει η ανακοίνωση των ναυπηγείων.

Κατά τα άλλα, το εκτόπισμα του αεροπλανοφόρου ‘Varan’ υπολογίζεται σε 45.000 τόνους. Θα έχει διαστάσεις 250 μήκος και 65 μέτρα πλάτος. Το βύθισμά του στο ύψος της ισάλου γραμμής θα φτάνει τα 9 μέτρα. Το πλοίο θα είναι ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα 26 κόμβων. Σύμφωνα με το γραφείο Nevsky, το κύτος του πλοίου θα είναι αρθρωτής αρχιτεκτονικής για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα υψηλού ρυθμού ναυπήγησης. Ο εξοπλισμός θα συναρμολογείται εντός των κυρίων χώρων του πλοίου για να μειωθεί ο χρόνος ναυπήγησης και να μειωθεί το κόστος κατασκευής.

Η πρόωση του ‘Varan’ θα γίνεται με αεριοστροβίλους που θα συνδεθούν με υπάρχουσες μονάδες πρόωσης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού. “Το πολεμικό θα χρησιμοποιήσει υπάρχοντα κύρια συστήματα για να μειωθεί το κατασκευαστικό κόστος”, σημειώνει το γραφείο. Το μέγεθος και εκτόπισμα του ‘Varan’ κυμαίνεται εντός των δυαντοτήτων των ρωσικών ναυπηγείων χωρίς να απαιτούνται μετατροπές και δαπάνη για επέκταση των εγκαταστάσεων. Το κόστος του ‘Varan’ δεν θα ξεπεράσει το κόστος σημερινών πλοίων αντιστοίχου εκτοπίσματος, σημειώνει η ανακοίνωση.

Αυτή τη στιγμή, το ‘Varan’ βρίσκεται στο προκαταρκτικό στάδιο σχεδιασμού και κάποια από τα κύρια υποσυστήματά του είναι σε προκεχωρημένο στάδιο μελετών. Το κύτος έχει ολοκληρωθεί ως τρισδιάστατο σχέδιο (3D) ενώ έχει ολοκληρωθεί το γενικό σχέδιο του συγκροτήματος παροχής ισχύος και ηλεκτρικής μονάδας.

Όπως αναφέρει το σχεδιαστικό γραφείο, που αναπτύσσει το πρόγραμμα με πρωτοβουλία του και δικά του έξοδα, το πρόγραμμα του ‘Varan’ είναι μια ισορροπημένη πλατοφόρμα που θέτει μια σοβαρή υποψηφιότητα ως σκάφος πολλαπλών αποστολών σε διεθνές επίπεδο ενώ ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις του Ρωσικού Ναυτικού για υπεράκτιες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στις ρωσικές ανάγκες ως προς το να είναι οικονομικά εφικτό, αποτελεσματικό σαν πολεμική πλατφόρμα και να προβάλει την κύρος της χώρας σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Σχετικές ναυπηγήσεις
Όπως σημειώνει το σχεδιαστικό γραφείο Nevsky, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ξένα ανάλογα του ‘Varan’ μέχρι στιγμής. Το πρόγραμμα συνδυάζει μια πολυμορφική που μπορεί να εξελιχθεί με μικρές παρεμβάσεις σε φορέα αεροσκαφών, πλοίο υποστήριξης ή ερευνών.

Από άποψης εκτοπίσματος, το σχέδιο είναι ανάλογο της αμερικανικής κλάσης ελικοπτεροφόρων αποβατικών εφόδου ‘America’. Το ναυτικό των ΗΠΑ έχει δύο πλοία σε υπηρεσία (USS America και USS Tripoli) με άλλο ένα (USS Bougainville) υπό ναυπήγηση. Καθένα από αυτά στοίχισε 3,3 – 3,4 δις δολάρια.

Η δραστήρια στις ναυπηγήσεις νέων πολεμικών Κίνα, ναυπηγεί αυτή τη στιγμή την κλάση αποβατικών Type 075 με τρία πολεμικά πλοία σε διάφοαρα στάδια ναυπήγησης. Πρόθεση του Πεκίνου είναι να αυξήσει τον αριθμό αυτό σε οκτώ. Το εκτόπισμά τους είναι ελαφρώς μικρότερο (40.000 τόνοι έναντι 45.000 του ‘Varan’).

Οικονομικό και αξιόπιστο χωρίς εξωτικά συστήματα το νέο προτεινόμενο ρωσικό αεροπλανοφόρο

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -