H βραδινή επίθεση εναντίον στόχων του συριακού προγράμματος ανάπτυξης και κατασκευής χημικών όπλων (αποθήκες, κέντρα ανάπτυξης και εργαστήρια κατασκευής σύμφωνα με πληροφορίες) ήταν αναμενόμενη, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος είχε φροντίσει να ειδοποιήσει λίγες μέρες πριν…
To σημαντικό νέο όμως της μέρας είναι η εκτεταμμένη χρήση πυραύλων SCALP EG από γαλλικά Rafale. Λογικά εκτοξεύτηκαν 24 πύραυλοι από 12 Rafale B. Το elephant walk στο βίντεο που δημοσίευσε η γαλλική προεδρία προκαλεί δέος, όταν σκεφτεί κανείς την ισχύ πυρός που κατάφερε να εξαπολύσει με μια επιδρομή η γαλλική αεροπορία.
Σε ότι αφορά τον SCALP EG, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν η μισή αλήθεια στο tweet του αμερικανού προέδρου Τραμπ, όταν έλεγε -χαριτολογώντας- στους Ρώσους πως θα έρθουν “έξυπνοι” πύραυλοι που δεν θα μπορεί να τους καταρρίψουν. Προφανώς το ένα κομμάτι αφορούσε τους Storm Shadow/SCALP EG/MdCN και το δεύτερο τους JASSM-ER που λέγεται ότι εβλήθησαν από βομβαρδιστικά Β-1Β. Δεν είναι γνωστός ακόμη ο αριθμός των Storm Shadow που εκτοξεύτηκαν από βρετανικά βομβαρδιστικά, κάτι όμως που λογικά θα γίνει γνωστό μέσα στην μέρα.
Όπως γράψαμε, η επίθεση ήταν και το πολεμικό ντεμπούτο του MdCN/SCALP Naval, με πυραύλους να εκτοξεύονται από δυο ή και τρεις τελικά φρεγάτες. Δεν υπάρχει αναφορά πως κάποιος πύραυλος εκτοξεύτηκε από γαλλικό υποβρύχιο. Οι Storm Shadow/SCALP EG έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί στη μάχη, αλλά περισσότερο για την απόκτηση ενός μικρού πολεμικού “βαπτίσματος πυρός” κι όχι όπως στην περίπτωση της Συρίας, εναντίον μιας “οργανωμένης” (σχετικά) αεράμυνας.
Η ευκολία με την οποία οι SCALP EG/MdCN πέρασαν και χτύπησαν τους στόχους τους αποδεικνύει την υψηλή επιχειρησιακή τους αξία, τόσο για την Βρετανία/Γαλλία, όσο και για τους άλλους χρήστες. Είναι δε μια προφανής πρόκληση για την τουρκική αεράμυνα, η οποία θα μελετήσει αναμφίβολα τα δεδομένα της χτεσινής επίθεσης, προκειμένου εξετάσει τρόπους άμυνας απέναντι στους SCALP EG αλλά και στους MdCN (σε περίπτωση που προχωρήσει η προμήθεια FREMM/Belh@rra). Επίσης ο MdCN είναι υποψήφιος και για ελληνικά υποβρύχια U-214.
Φυσικά το ελληνικό απόθεμα δεν είναι τόσο μεγάλο, αρκεί όμως για αρκετά πλήγματα σε σημεία και στόχους υψηλής αξίας, ενώ η πιθανότητα κατάρριψής τους από πυραύλους όπως οι S-400 μειώνεται όσο οι τελευταίοι δεν ενταχθούν στο σύστημα αεράμυνας της χώρας (και τους ΝΑΤΟ). Σε κάθε περίπτωση, οι πύραυλοι SCALP EG/MdCN μαζί με έναν ικανό φορέα είναι μια εξαιρετική απάντηση σε αεροσκάφη F-35A που θα προσπαθήσουν να εκτελέσουν “πρώτη κρούση”, τις πρώτες ώρες του πολέμου. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας εδώ.
Απο που απογειωθηκαν τα Rafale?
“…Επίσης ο MdCN είναι υποψήφιος και για ελληνικά υποβρύχια U-214…”
να το δω αυτό και θα αναθεωρήσω πολλά από τα γραφόμενα, αλλά θα πει κάποιος εδώ δεν έχουμε εφοδιαστεί με σύγχρονες τορπίλες…
Θα σημαίνει σίγουρα, αλλαγή δόγματος ή ακριβέστερα προσαρμογή
+1
Ειναι δυνατον να χτυπησουν πρωτοι με τα f35;; χαζους τους περνατε; εγω θα τα βαζα τελευταια στη μαχη που θα ειχα και το πανω χερι με τοσα παραπανω μαχητικα… Η μηπως νομιζεται οτι θα βγαλει μια χουφτα μαχητικων μονο; Ο πιο ηλιθιος στον αιωνιο αντιπαλο θα τα δινε ολα για ολα..εκει θα κολησουν; τι σκατα ρε πουστη μου χορτο τρωμε
Μιλάτε για την ευκολία που χτύπησαν τα βρετανικά για τα γαλλικά βλήματα. Έχετε κάτι χειροπιαστό ή απλά αναπαράγετε τις ανακοινώσεις δυτικών ΜΜΕ;
Θεωρούμε τα δυτικά περισσότερο αξιόπιστα από τα ρωσικά και τουρκικά. Γενικά εμπιστευόμαστε περισσότερο τις δημοκρατίες και τους μηχανισμούς ελέγχου τους…
Ποιοι είναι οι μηχανισμοί έλεγχου ιδιωτικών δικτύων ενημέρωσης; δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών τους; άλλωστε αυτός δεν είναι ο σκοπός κάθε μιας ιδιωτικής επιχείρησης σε όλον τον κόσμο, δλδ μεγιστοποίηση του κέρδους;
“Ποιοι είναι οι μηχανισμοί έλεγχου ιδιωτικών δικτύων ενημέρωσης; ”
O θεατής/ακροατής/αναγνώστης. Που μόλις καταλάβει ότι τον κοροϊδεύουν αλλάζει κανάλι. Αν έχει μυαλό. Το Σπούτνικ έχει άλλες πηγές χρηματοδότησης, δεν το νοιάζει αν το πιστεύουν οι θεατές του. Τα τουρκικά ΜΜΕ είναι υποχρεωμένα να λένε οτι τους υπαγορεύσει ο Σουλτάνος, αλλιώς πέφτει ο διακόπτης.
@ Gunner
Διαβάστε την ιστορία του BBC μέχρι σήμερα και τη στάση του απέναντι στις βρετανικές κυβερνήσεις και συγκρίνετε με τα ρωσικά media.
Σκοπός μιας ιδιωτικής επιχείρησης δεν είναι μόνο το κέρδος, μπορεί να είναι η αύξηση του μεριδίου αγοράς, η αξιοπιστία και άλλα πολλά. Επίσης σε μια μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση, όπως τα καταξιωμένα δυτικά ΜΜΕ που έχουν “βγάλει στη φόρα” τόσα σκάνδαλα και έχουν δημοσιογράφους με πούλιτζερ, υπάρχει πολλαπλός έλεγχος του τί δημοσιεύουν.
Θα έπρεπε να γνωρίζεται πως σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως ο χώρος των δυτικών ΜΜΕ, οι ψευδής ειδήσεις ανακαλύπτονται και έχουν κόστος.
Έτσι ακριβώς. Για να μην ξεχνιόμαστε τι επικρατεί στην άλλη πλευρά.
Έτσι! Να τα λέμε κάποτε και με το όνομά τους τα πράγματα! Αλλού υπάρχει λογοδοσία σε κοινοβούλια, εξεταστικές επιτροπές, Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ., και αλλού δημοσιογράφοι που τολμούν να γράψουν κάτι βρίσκονται με μια σφαίρα στον κρόταφο (τι δημοσιογράφοι, εδώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως δολοφονήθηκε στην κυβερνητική συνοικία της πρωτεύουσας ενώ έκανε περίπατο με την κοπέλα του …). Δεν είναι όλοι ίδιοι! Αλλιώς θα πιστεύαμε και τα … βιετναμικά γραμματόσημα επί τη … 10.000 καταρρίψει αμερικανικού αεροπλάνου!
Πολύ καλά τα νέα, φαίνεται ότι οι scalp-eg είναι πολύ αποτελεσματικοί και με το feedback που θα πάρουν οι κατασκευαστές από τις επιχειρήσεις θα είναι ένα ακόμα βήμα πιο μπροστά από αυτούς που ενδιαφέρονται για την κατάρριψη τους.
Μάλλον είναι διαφορετικά τα πράγματα κι εκπλήσσομαι που δεν το βλέπει κάνεις. Η Ρωσία αυτήν την στιγμή έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις δυνατότητες των δυτικών πυραύλων πλεύσης, το αν φαίνονται ή δεν φαίνονται στα ραντάρ τους, τα προφίλ της πτήσης τους κτλ κτλ κτλ. Και η Τουρκία είναι επίσης αποδέκτης κάποιων από αυτές τις πληροφορίες αφού είναι δεδομένο ότι σαρώνει διαρκώς την περιοχή με την πλειάδα αισθητήρων που διαθέτει και στο έδαφος και στον αέρα. Οι Τούρκοι λοιπόν ξέρουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν αυτοί οι πύραυλοι, όχι με πληροφορίες που πήραν από άλλους αλλά από πληροφορίες που απέκτησαν με δικά τους μέσα.
Οι Γάλλοι που εκτόξευσαν τους scalp ξέρουν καλύτερα απ` όλους.
Η Ρωσία που τη δεκαετία του 90 έκανε εισαγωγή από τη Γαλλία ηλεκτρονικά συστήματα για τα ελικόπτερα και μαχητικά της, σίγουρα έχει κάνει πρόοδο αλλά με τέτοιο ΑΕΠ που έχει είναι ακόμα πίσω σε πολλούς τομείς.
Πρακτικά ακόμα και σήμερα (2018) η πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας ζει από τα έτοιμα της ΕΣΣΔ.
Εκεί που βγάζω το καπέλο στον Πούτιν είναι στην προπαγάνδα η οποία έχει κάνει δυναμικό come back στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Νωρίς δεν ειναι ακόμα για να κάνουμε εκτιμήσεις; Η έχασα κάποια επίσημη ενημέρωση;
Να πούμε εδω βέβαια οτι χρειάζεται σύστημα στοχοποίησης στα 300, τα 500 ή τα 1000 χιλ. των Naval, κι αν υπάρχει κατι τέτοιο σε εμας.
Νομίζω ότι η Π.Α. έχει πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα. Σε περίπτωση πολέμου είναι πιθανόν τα δεδομένα στοχοποίησης να προέρχονται και από συμμαχικές χώρες.
Ποιος φορέας είναι πιο πρόσφορος για τον Ε,Σ πλοίο,αεροπλάνο η υποβρύχιο ?
Το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα σε σχέση και με την “αξιοποιήση” των δυο δις που κατέχει η Γαλλία από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Κατα την πολύ ταπεινή μου άποψη η Ελλάδα θα έπρεπε να πάει ‘ντουγρού’ για αγορά μιας μοίρας Rafale εξοπλισμένα μέχρι τα μπούνια με option για άλλη μια όταν σε μερικά χρόνια αποσυρθούν τα Mirage και να μεταθέσουμε το θέμα για νέα σκάφη επιφανείας γι’ αργότερα κοιτώντας και άλλες λύσεις (όπως Ολλανδία) που είναι και πιο κοντά σε ότι ήδη χρησιμοποιεί το ΠΝ.
Αν κατεβάσουμε μια μοίρα Rafale σε Αιγαίο – Αν. Μεσόγειο, κάτι που θεωρητικά μπορεί να γίνει πολύ πιο σύντομα απ’το να περιμένουμε πέντε χρόνια μέχρι να ναυπηγηθεί μια φρεγάτα, το σκηνικό θα ανατραπεί άρδην!
Καμμία μεμονωμένη φρεγάτα δεν μπορεί να δώσει την ισχύ πυρός και την ταχύτητα κρούσης που θα μας προσδώσει η απόκτηση Rafale με τα οποία φαντάζομαι λόγω και της εμπειρίας από τα Mirage δεν θα είναι χρονοβόρα η προσαρμογή ιπτάμενων και τεχνικών στις απαιτήσεις τους. Πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να θέτουμε και μεις δυσεπίλυτα προβλήματα στους απέναντι…
Συμφωνώ απόλυτα, ραφαλ με σκαλπ και μέτεορ με τα 2 δις.Γρήγορη και ισχυρή αναβάθμιση ισχύς. Συν όψιον για τα νεότερα ραφαλ f4 το 2023-2025. τρέχουμε φυσικά να καλύψουμε και τα κενά που όλοι έχουν αναφέρει αναβαθμίσεων κλπ. To 2020 με καλύτερα οικονομικά βλέπουμε τις επιλογές για νέα πλοία.
Καλησπέρα,
Έχετε απόλυτο δίκαιο, μία μοίρα Rafale “εξοπλισμένα μέχρι τα μπούνια” είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση από όλες τις απόψεις, αυτή τη στιγμή.
Συγνώμη που σας το χαλάω, αλλά με 2 δις παίρνουμε μόλις 8 Ραφάλ. Ρίξτε μια ματιά στα συμβόλαια άλλων χρηστών, όπως η Αίγυπτος,η Ινδία ή το Κατάρ.
Οι Τούρκοι δεν υπαρχει ουτε μια στο μυριο να ιδρώσουν επειδή η Ελλάδα εχει 90-100 Scalp EG. Κατευθυνομενα βληματα με ισχυ τακτικής βομβας ελευθερης τπωσης. Και τι θα πρωτοχτυπησουν τοσα λιγα βληματα? Οι στοχοι που εχουμε, θα συνεχισουν να υφιστανται οταν ξεκινησουν επιχειρησεις ή θα χτυπαμε κτίρια κουφάρια (αλα Συρια)?
Ειναι μεν ενα πρόβλημα, αλλα οχι τοσο σοβαρό οταν κάποιος εχει αποφασίσει να παει σε πόλεμο. Το οτι θα δεχτει κανεις πληγματα ειναι αναμενομενο.
Αντιθετα, με προβληματιζει και με ιδρωνει πολυ περισσοτερο η πιθανοτητα αποκτησης cruise missile απο την εγχωρια βιομηχανια της Τουρκίας. Εμεις έχουμε να παραταξουμε 100 βλήματα, αυτοι θα εχουν την δυνατοτητα για χιλιάδες.
Εμένα πάλι καθόλου δεν με αγχώνει η τουρκική βιομηχανία η οποία επουδενί δεν μπορεί να σταθεί απέναντι σε ευρωπαϊκές.
Ναι, μπορει να ειναι κατώτερα των Ευρωπαικών, αυτο ομως δεν αναιρει το γεγονός οτι μπορουν να στοχοποιησουν οτι θέλουν σε μεγάλο βαθος στην ελληνικη επικράτεια.
Όχι και χιλιάδες αγαπητέ…το πολύ 200 να αποκτήσουν, τα οποία θα είναι και υποδεέστερα των δικών μας….Μπορεί να έχουν χαμηλό κόστος κατασκευής, αλλά τεράστιο κόστος έρευνας και ανάπτυξης…
Εχουν το μαχαίρι, έχουν και το καρπούζι… δεν τους εμποδίζει τιποτα αυριο μεθαυριο να εχουν οχι 200 αλλα 2000 SOM. Ντοπιο προιον σε χαμηλα κόστη.
ps: Η ερευνα και αναπτυξη κοστίζει… αλλα αποκτούν εξαγωγες συνναμα και εμπειρία.
You are buying, we produce our own missile 😉 how do you stop hundreds of SOM? Do you have an idea?
Indeed, we buy, you produce and finally you buy again US and Russian missiles (kornet, javelin bought vs some turkish produced).
diversity is good 😉
We have to work more on that problem. The upgrade of the Greek air defence systems (SAMs) should be of high priority (in the context of F-35 also).
We don’t.They won’t even be able to make it to greece and if they make it here they will be shot down or hit at karagkiozis wedding (αμα σπικαρεις το αγγλικο…). And as theo said you ll end up buying from usa or europe and use your missiles against lightly armed kurds.
The thing is that although produced in Turkey, necessary tech components of it are bought from other countries. So even parts need to be bought from other countries, i.e. prone to embargo and delays. In addition, the costs are enormous, and to be covered it needs to have many exports, otherwise the Turkish tax payer will end up paying multiple times the cost of the missile as it will have to continuously subsidize the existence of the company.
The issue is not who produces, but in the long term if producing it is profitable and efficient, otherwise it bleeds so much the economy (through subsidization needs) that can take down a country from the inside. We have past from it, and you do not seem to take lessons from what neighbours have suffered, so you are following exactly the same path, only for election reasons (to give internally the impression of an economy that is still growing). You are in exactly the same position with us in 2008 when our Prime minister when all economies were facing problems, was saying about our strong economy ad growth in GDP (which was only due to loans-we could not print money as Turkey-used for salaries and unprofitable projects that were contributing to GDP but not to profitability).
First of all, we have to buy few hundrends of the superior and accurate Scalp & JSOW.
Secondly you can’t launh more than 100 SOM at the same time. You can’t have in the air more than 100-120 fighters (nowdays more than 50) and only half of them will have air-to-ground missiles. If we upgrade the air defense & anti-missile defence of our Air Force & Navy bases and SAM batteries with CIWS and EW systems your mediocre missiles will fail.
Ναι και αμα δεν τούς είχαμε τωρα θα γράφαμε,
για τους φοβερούς πυραύλους scalp που πρεπει να τους αγοράσουμε με τα κέρδη απο τα Ελληνικά ομόλογα, και οτι είναι οτι πρέπει για τα Μιραζ που θα σκορπίσουν τον τρόμο στο Αιγαίο, ας πάρουμε και 90-100 είναι υπεραρκετά.
Τώρα βέβαια που τους έχουμε δεν μας αρέσει.
Το ίδιο και μετά Ραφαλ τώρα που δεν τα έχουμε είναι ότι πρέπει μία μοίρα, εαν θα τα είχαμε δεν θα μας άρεσαν Θα θέλαμε f-35.
Το γνωστο ρωσολαγνο σαιτ γραφει οτι 70% των πυραυλων αναχαιτιστικαν
(71 στα 103) Δεν νομιζω να αμφισβητει κανεις την εγκυροτητα του.
Οποτε και οι SCALP ειναι για πεταμα