29.6 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ βύθιση της κορβέτας 'Cheonan', μια επικίνδυνη πράξη ακραιφνούς επιθετικότητας στον Ψυχρό...

Η βύθιση της κορβέτας ‘Cheonan’, μια επικίνδυνη πράξη ακραιφνούς επιθετικότητας στον Ψυχρό Πόλεμο της Κορέας

Στις 26 Μαρτίου 2010, η νοτιοκορεατική κορβέτα ROKS Cheonan (PCC-772), κλάσης Pohang, βυθίζεται μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια περιπολίας της κοντά στο νησί Baengnyeong κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα αλλά σαφώς εντός των χωρικών υδάτων της Νότιας. Μια έκρηξη συγκλόνισε το σκάφος που κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε. Από το πλήρωμα των 104 επιβαινόντων, οι 58 διασώθηκαν από πολεμικά πλοία και σκάφη της ακτοφυλακής ενώ 46 παραμένουν (επίσημα) αγνοούμενοι.

Μετά από έρευνες του νοτιοκορεατικού ναυτικού αλλά και ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής Αμερικανών, Καναδών, Βρετανών και Σουηδών εμπειρογνωμόνων, το συμπέρασμα είναι πως  η έκρηξη οφειλόταν σε τορπίλη βορειοκορεατικού υποβρυχίου-νάνου τύπου ‘Yeono’. Η Βόρεια Κορέα δεν το παραδέχτηκε αρχικά αλλά μετά δήλωσε ότι το πλοίο είχε παραβιάσει τα χωρικά της ύδατα και βυθίστηκε από δολιοφθορά βατραχανθρώπων της που κολύμπησαν μέχρι το σημείο.

Οι κορβέτες ‘Pohang’ είναι σκάφη εκτοπίσματος 1.200 τόνων, έχουν βαρύ οπλισμό πυραύλων Harpoon, δύο πυροβόλων Oto-Melara των 3in, δύο Oto-Brenda των 40mm, Α/Υ τορπίλες και βόμβες βυθού.

Έρευνες της Νοτίου Κορέας μέσα στα επόμενα χρόνια απέδειξαν ότι οι βορειοκορεατικοί ισχυρισμοί ήταν αβάσιμοι και εξωφρενικοί. Λεπτομερής έρευνα του βυθού αποκάλυψε θραύσματα και πτερύγια τορπίλης υποβρυχίου βάρους 1,7 τόνων και εκρηκτικής κεφαλής 250 κιλών, όμοιας με αυτής που χρησιμοποιούν τα υποβρύχια-νάνοι της Πυονκγιάνκ ενώ πληροφορίες αποκάλυψαν ότι στολίσκος τέτοιων μικρών υποβρυχίων με τη συνοδεία πλοίου υποστήριξης απέπλευσε λίγες μέρες πριν το περιστατικό και επέστρεψε στο λιμάνι του λίγο μετά.

Βορειοκορεατικό υποβρύχιο κλάσης ‘Yeono’. Έχουν μήκος 29 μέτρα, εκτόπισμα 130 τόνους, πλήρωμα 7 ατόμων+2/6 δυτών και οπλισμό δύο τορπιλών των 21 in

Όσο για τους λόγους της εσκεμμένης αυτής πράξης βίας που θα είχε τον κίνδυνο να προκαλέσει ολόκληρο πολεμικό επεισόδιο, μόνο υποθέσεις μπορούν ακόμα να γίνουν. Μια από αυτές αναφέρει ως αιτία την εκδίκηση, αφού στα ίδια νερά -που η Πυονκγιάνκ θεωρεί δικά της- είχαν προηγηθεί πολλά επεισόδια με το τελευταίο, τον προηγούμενο Νοέμβριο, να αφήνει ένα βορειοκορεατικό περιπολικό πλοίο στις φλόγες. Μια άλλη θεωρία, θέλει την Βόρεια Κορέα να παίρνει ένα υπολογισμένο ρίσκο μέσα στο πλαίσιο του 50-ετούς τότε ψυχρού πολέμου μεταξύ των δύο Κορεών για να διασπείρει τον τρόμο και την αμφιβολία δείχνοντας ποιός έχει το πάνω χέρι στα νερά αυτά.

Δεδομένου ότι η Βόρεια Κορέα είναι ένα περίεργο υβρίδιο σοσιαλιστικής δικτατορίας με στοιχεία οικογενειακής κληρονομικής μοναρχίας και λατρείας του ηγέτη, είναι λογικό να μην μπορούμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα αυτά τα ερβτήματα, καθώς κανένα σύγχρονο κράτος δεν λειτουργεί με τέτοιους ασταθείς όρους γεωπολιτικής δράσης.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -