20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗSSN-AUKUS: Ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της Αυστραλίας

SSN-AUKUS: Ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της Αυστραλίας

Όπως αναμενόταν, η τριμερής συνάντηση κορυφής ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας  χθες, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, έδωσε το πρώτο σημαντικό και απτό αποτέλεσμα της συμφωνίας-πλαισίου AUKUS του 2021 για τη συνεργασία των τριών χωρών στην Ειρηνικό προκειμένου να αντιμετωπίσουν –όπως υποστηρίζουν- την επέκταση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή.

Αυτό αφορά αποφάσεις για την κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων που θα αποκτήσει το Αυστραλιανό Ναυτικό-RAN (Royal Australian Navy), αν και αυτή η προμήθεια αποτελεί μια μόνο πτυχή των κοινών επιδιώξεων στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, μετά την συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Βρετανό και Αυστραλό πρωθυπουργό, υπάρχει πλέον συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα των SSN-AUKUS.

Τα υποβρύχια -συμβατικά οπλισμένα για την περίπτωση του RAN- θα προέλθουν από τριμερές πρόγραμμα ανάπτυξης που θα βασίζεται στον σχεδιασμό SSN επόμενης γενιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα ενσωματώνει τεχνολογίες και από τα τρία εμπλεκόμενα κράτη, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών αιχμής υποβρυχίων SSN των ΗΠΑ.

Η νέα σχεδίαση θα αποτελέσει το μελλοντικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κρούσης τόσο για την Αυστραλία όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα υιοθετήσουν την κοινή σχεδίαση και θα κατασκευάσουν τον απαιτούμενο αριθμό SSN-AUKUS για τις ανάγκες τους, η κάθε μια στα δικά της ναυπηγεία, με χρόνο έναρξης του προγράμματος ανάπτυξης μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.

Για τον συντονισμό της διαδικασίας οι τρεις χώρες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, θα ακολουθήσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο προβλέπει τα παρακάτω βήματα:

Από το 2023, αυστραλιανό στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό θα ενσωματωθεί στο Ναυτικό των ΗΠΑ, στο Βασιλικό Ναυτικό και σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που σχετίζονται με ναυπηγήσεις και κατασκευές συγκροτημάτων υποβρυχίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν τεχνογνωσία.  Παράλληλα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εντατικοποιήσουν επισκέψεις πυρηνοκίνητων υποβρυχίων του US Navy σε λιμάνια της Αυστραλίας, ξεκινώντας από 2023, με αυστραλιανό προσωπικό να εντάσσεται στα αμερικανικά πληρώματα σε περιπολίες στον Ειρηνικό. Το Βασιλικό Ναυτικό θα κάνει το ίδιο αλλά από το 2026.

Από το 2027, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσουν τον μόνιμο ελλιμενισμό SSN στην Αυστραλία για να υποστηρίζουν την εκπαίδευση του αυστραλιανού προσωπικού, του εργατικού δυναμικού στα ναυπηγεία, των υποδομής και του ρυθμιστικού συστήματος που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία μιας κυρίαρχης ικανότητας SSN την οποία επιδιώκει η Καμπέρα.

Από τις αρχές της δεκαετίας της δεκαετίας  2030 οι Ηνωμένες Πολιτείες και εφόσον εγκριθεί από το κογκρέσο, θα πουλήσουν στην Αυστραλία τρία υποβρύχια SSN κλάσης Virginia, με τη προαίρεση πώλησης άλλων δύο ακόμη, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Το τρία έως πέντε υποβρύχια κλάσης Virginia θα αποτελέσουν «ενδιάμεση λύση» στην αυστραλιανή επιδίωξη SSN.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2030, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκτήσει το πρώτο SSN-AUKUS για το Βασιλικό Ναυτικό, ενώ η Αυστραλία θα αποκτήσει το πρώτο δικό της SSN-AUKUS κατασκευασμένο εγχώρια για το RAN στις αρχές της δεκαετίας του 2040.

 

 

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολεμικό Ναυτικό: Στρατηγική ανάγκη για μεγάλα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Πολεμικό Ναυτικό πριν 2 χρόνια αποφάσισε να αγοράσει 3 φρεγάτες τύπου FDI HN. Το πρόβλημα όμως παραμένει πως πρέπει να αντικαταστήσει 9 φρεγάτες...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Neil Hunter της Schiebel, τι μπορεί να προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό το UAV S-100

Η αγορά των φρεγατών FDI ΗΝ, σηματοδοτεί για το Πολεμικό Ναυτικό,την έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης των κύριων μονάδων επιφανείας, ενώ παράλληλα εισάγονται νέες τεχνολογίες...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -