20 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΑΠΟΨΗ: Ελλάδα-Γαλλία Συμμαχία, θέλουμε μεταχειρισμένα Mirage και περισσότερα πλοία!

ΑΠΟΨΗ: Ελλάδα-Γαλλία Συμμαχία, θέλουμε μεταχειρισμένα Mirage και περισσότερα πλοία!

 

Exocet AM39 φορτωμένος σε ελληνικό Mirage 2000EGM

Σήμερα φτάνει στη χώρα μας η γαλλίδα υπουργός άμυνας Φλοράνς Παρλί, όπου θα έχει (ή ήδη είχε) συναντήσεις με τον Έλληνα ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο, αλλά και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επίσκεψη της Παρλί είναι ουσιαστικά συνέχεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι, αλλά και προσπάθεια να συνεχιστεί το μομέντουμ της εξαιρετικής κατάστασης που βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας.

La Tribune: Η Παρλί έρχεται αύριο για να την πώληση δυο φρεγατών Belh@rra στο ΠΝ, πρώτο πλοίο το 2024 στην Ελλάδα;

Την ίδιας στιγμή, η Ομάδα Μάχης του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle, αφού έκανε βόλτες μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, περνώντας σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά πειρατικ… εεεε… ερευνητικά σκάφη, έστειλε Rafale να συνασκηθούν με την αεράμυνα της Κύπρου, σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία εκπαίδευσης για τους Κύπριους αδελφούς μας. Φυσικά οι τελευταίοι πριν λίγες μέρες έκαναν και μια τεράστια παραγγελία γαλλικών πυραύλων, γιατί, όπως έλεγαν οι κοινοί πρόγονοί μας, “Συν Αθηνά και Χείρα κίνει”.

Το CdG και η συνοδεία του, που περιλαμβάνει και ελληνική φρεγάτα ΜΕΚΟ200ΗΝ, θα πλεύσει εντός ελληνικής ΑΟΖ, θα περάσει μέσα από την -πραγματικά αστεία- θαλάσσια ζώνη που ανακάλυψε το καθεστώς Σάρατζ με το Σουλτάνο, θα συνασκηθεί με μαχητικά F-16C/D Block 52+ της 115 ΠΜ, και μετά θα κινηθεί προς δυτική Μεσόγειο, ίσως για να παραμείνει λίγο καιρό ανοιχτά της Λιβύης.

Το Charles de Gaulle καταπλέει στην Κύπρο, στην ομάδα μάχης η ελληνική φρεγάτα ΨΑΡΑ

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία είναι η απολύτως ξεκάθαρη σε ότι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες και την Υφαλοκρηπίδα. Το Παρίσι έχει ξεκαθαρίσει πως η συμφωνία Σάρατζ-Ερντογάν είναι χωρίς αντίκρυσμα, ενώ, σε αντίθεση με το Βερολίνο, καλύπτει συνεχώς την Ελλάδα στις τουρκικές προκλήσεις.

Όλα αυτά, φανερώνουν μια πολιτική που δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες ολόκληρες. Η Γαλλία έχει αναδείξει μόνο φιλέλληνες πολιτικούς, η χώρα όλη έχει μια κοινή γνώμη που στηρίζει την Ελλάδα.

Τα λέμε αυτά γιατί κάποιοι, εδώ στη χώρα μας, επιθυμούν τα γαλλικά Rafale να ρίξουν SCALP-EG σε τουρκικούς στόχους, Exocet Block 3c να χτυπήσουν τα τουρκικά πλοία, και ο Μακρόν να ρίξει μερικά χαστούκια στον Ερντογάν, για να δεχτούν πως οι Γάλλοι είναι φίλοι μας… την ίδια στιγμή θεωρούν φιλική χώρα αυτή που πουλά αντιαεροπορικά συστήματα και πυρηνικούς αντιδραστήρες στον ταραχοποιό της γειτονιάς μας. Όντως, σα χώρα θέλουμε μάλλον κάποιο είδος παρακολούθησης από ειδικούς…

Ξεκίνησε η αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», στην ομάδα συνοδείας η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ»

Θέλουμε να θυμίσουμε πως ιστορικά η Γαλλία δεν έχει ποτέ διστάσει να μας προμηθεύσει με οποιοδήποτε όπλο κατασκευάζει, εκτός από τα πυρηνικά. Έτσι το 1985 μας προσέφερε το Mirage 2000, αργότερα το 1991 αποδέσμευσε Matra 530D και ΑΜ39 και το ICMS Mk1, το 1999 αποδέσμευσε τους MICA IR/EM αλλά και το υποστρατηγικό όπλο SCALP EG μαζί με το ICMS Mk3. Το δικό μας “λάθος” είναι που δεν φροντίσαμε να επεκταθούμε περισσότερο στα γαλλικά όπλα, ή να συνάψουμε περισσότερες συμφωνίες συνεργασίας με τη Γαλλία.

Σήμερα, όπως έχει φανεί ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση, και συνεχίζει η παρούσα, η Γαλλία θα πάρει τη μερίδα του λέοντος από την ανανέωση του ΠΝ. Έτσι, μετά τις Belh@rra θα συνεχίσουμε με Gowind ή European Patrol Corvette, ο νέος πύραυλος του ΠΝ θα είναι προφανώς ο MM40 Exocet Block 3c, ενώ, όπως όλα δείχνουν, το ΠΝ θα αποκτήσει δυνατότητες στρατηγικής κρούσης με τους SCALP Navale.

Η Κύπρος “κλειδώνει” την ΑΟΖ της αποκτώντας Exocet MM40 Block 3c (χάρτης)

Όπως όλα δείχνουν, στο τραπέζι θα πέσει η πρόσφατη συμφωνία FOS για τα ελληνικά Mirage, και τα νεότερα και εξαιρετικά επικίνδυνα Dash 5, αλλά και τα παλαιότερα αλλά ικανότατα Mirage 2000EGM/BGM. Τα τελευταία, αν και παλιά, παραμένουν ολοκληρωμένα μαχητικά, με ραντάρ αντίστοιχο των F-16C/D Block 30 (εντάξει, με υποδεέστερες δυνατότητες), και ικανό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.

Αυτό που χρειάζονται είναι όπλα, επαναπιστοποίηση των Matra Magic II R550, αλλά και των ΑΜ39 (αύξηση ορίου ζωής). Έτσι, στην ειρήνη μπορούν να συνεχίσουν να “περνάνε καλά” αναχαιτίζοντας τουρκικά F-16C/D. Και σε καιρό πολέμου, θα κάνουν αποστολές TASMO, που μαζί με τις βολές των Harpoon/Exocet του ΠΝ, θα κάνουν το εχθρικό στόλο είτε πάτωμα στο Αιγαίο, είτε να παραμείνει δεμένος στις βάσεις του.

Τι σημαίνει η προσθήκη των πυραύλων Mistral στο κυπριακό οπλοστάσιο; αλλάζουν κάποια δεδομένα, κι αν ναι, ποια;

Τώρα, η Γαλλία πρέπει να βοηθήσει και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα ελικόπτερα ΝΗ90. Τα ελικόπτερα είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ στον ΕΣ, και τα χρειάζεται χτες. Αλλιώς, θα βλέπουμε εικόνες, όπου ελληνικά και αμερικανικά ελικόπτερα ΑΗ-64 θα κάνουν ασκήσεις μαζί με ελικόπτερα UH-1H, θυμίζοντας στους Αμερικανούς πως πολεμούσαν οι μπαμπάδες τους στο Βιετνάμ.

Και αυτό είναι το λιγότερο, το περισσότερο είναι πως κάνουμε χρήση των CH-47D Chinook σαν ελικόπτερα εφόδου. Εντάξει, έχουμε ικανότατους πιλότους Chinook αλλά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε σα να είναι ΝΗ90 ή UH-60. Υπάρχει και ένα όριο στη πατέντα… Κι όλα αυτά, ενώ ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει για να έχει η Αεροπορία Στρατού προηγμένα ελικόπτερα ΝΗ90.

Είδαμε το FOS το αληθινό, λαμβάνουμε ανταλλακτικά για τα Mirage

Η αγορά των Belh@rra, αν και θεωρείται από πολλούς ως πολύ ακριβή (κάτι που μένει να το δούμε, όταν καθαρογραφεί η συμφωνία), θα πρέπει να προχωρήσει. Το πλοίο είναι μακράν ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή τεχνολογικά σε πλοίο αυτού του μεγέθους, και με δυνατότητες υπέρτερες πολλών άλλων ακριβότερων κλάσεων. Προφανώς θα μας αποδεσμευτεί και ο πλέον προηγμένος ASTER 30BT1, που έχει υπέρτερες δυνατότητες του SM-2, ενώ, αν και έχει μικρότερη εμβέλεια, πιστεύουμε πως έχει μεγαλύτερο No Escape Zone.

Θεωρούμε πως η στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία δεν πρέπει να εξαντληθεί στις Belh@rra. Πολύ άνετα, η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, που συμμετέχουν γαλλικές εταιρείες. Έτσι, δεν θα ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα, η ΕΑΒ να συμμετάσχει στο FCAS, έστω και σαν παρατηρητής στην αρχή, και σαν εταίρος στη συνέχεια.

FCAS, θα μπορούσε να είναι το ελληνικό GF-X* ή θα τρέχουμε πάλι στο +5 να παρακαλάμε για … δανεικά αεροσκάφη;

Κάποια στιγμή, πρέπει να αποφασίσουμε να προσφέρουμε σε αυτή τη σχέση κάτι περισσότερο από αγορές οπλικών συστημάτων. Χρειαζόμαστε  να δείξουμε άλλη, έμπρακτη στήριξη στις διεθνείς αποφάσεις και αποστολές της Γαλλίας. Θα μπορούσαμε, μετά το Μπατακλάν, να στηρίξουμε τη Γαλλία στην απάντησή της. Τώρα, θα πρέπει να απαντήσουμε θετικά στο γαλλικό αίτημα, για αποστολή δυνάμεων στο Μάλι, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ναι, είναι μια αποστολή σε εμπόλεμη ζώνη. Αλλά αύριο, θέλετε να πούνε το ίδιο οι Γάλλοι, αν τους ζητήσουμε να έρθουν να βοηθήσουν σε ένα “φλεγόμενο Αιγαίο”;

Είναι προφανές, πως η ελληνογαλλική συμμαχία είναι διαχρονική. Υπάρχει όριο στο τι μπορούν να μας προσφέρουν οι Γάλλοι. Μπορούν να προσφέρουν αφειδώς διπλωματική υποστήριξη, όπως πάντα μας έδιναν. Δεν νομίζουμε ότι μπορούν να δώσουν μεταχειρισμένο υλικό για τις ΕΔ μας. Δυστυχώς, δωρεάν δε μπορούν να δώσουν πολλά πράγματα, εκτός ίσως σε μορφή αντισταθμιστικών. Αλλά να ρίξουν μια ματιά για τίποτα Mirage 2000-5F, μπορούν να το κάνουν. Ιδέες ρίχνουμε!

ThinkOutOfTheBox: Είναι τα γαλλικά Mirage 2000D/N ένας πιθανός αντικαταστάτης για τα ελληνικά F-4E AUP;

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Faceof
Faceof
4 years ago

Καλησπέρα σε όλους…

Συμφωνώ με το άρθρο ότι η Ελληνογαλλική συμμαχία είναι διαχρονική και ειλικρινά οι μόνοι που ενδιαφέρονται πιο πολύ για την Ελλάδα από τους ίδιους τους Έλληνες…εμείς είμαστε ο πραγματικός εχθρός της Ελλάδας…τέλος πάντων το λήγω εδώ…δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω πληγές!!1

Εύχομαι να πάνε όλα καλά με τους Γάλλους και επίσης να πάρουμε όσα περισσότερα μπορούμε από τους Αμερικάνους…το Deep State της Αμερικής θέλει Ελλάδα και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατό…

Πάντα με υγεία σε όλους…

d.b
d.b
4 years ago

Όλα όσα αναφέρετε για την στήριξη των Γάλλων κοστίζουν και καλώς αγοράζουμε Γαλλικά.

Hoplite
Hoplite
4 years ago

Πολύ σωστά τα γράφετε στις 2 τελευταίες παραγράφους του άρθρου. Πρώτα συμμετέχεις στην αποστολή στο Μάλι, έτσι δείχνεις στον σύμμαχό σου πως πολεμάς έμπρακτα στο πλάι του, και στην συνέχεια του ζητάς να εξετάσει την μεταβίβαση των 5αριων στην ΠΑ.

Bioshock
Bioshock
4 years ago

Ποιητές γίνατε εκεί στην Πτήση… 😆

RBF69
RBF69
4 years ago

Μάλλον το ερώτημα δεν αφορά τους αναγνώστες της Π&Δ. Μάλλον το ερώτημα απευθύνεται στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Νομίζω για τους αναγνώστες το μότο είναι “δώστε και σώστε” σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Πάσα προσφορά δεκτή δηλαδή! Πάντως πολύ λάδι-λάδι και τηγανίτα τίποτε είναι οι Γάλλοι. Νιώθω ότι μα κουνούν ως καρότο τα άμεσης υλοποίησης προγράμματα αλλά από την άλλη πρωτίστως απαιτούν (Belh@ra, Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στην ζώνη Σαχέλ) και μετά βλέπουμε τι ΘΑ αποφασίσουν να μας προσφέρουν … Φυσικά είναι χίλιες φορές καλύτερο να έχεις στο πλάι σου τους Γάλλους πάρα τους Γερμανούς από πίσω σου. Είδαμε με τι ιταμό τρόπο μας αντιμετώπισαν στην “σύνοδο” τους για την Λιβύη, και προσφάτως στο ζήτημα των πόρων για την λαθρομετανάστευση.

Animades
Animades
4 years ago

ΕΛΛΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
βλέπω belh@ra , βλέπω , Gowind , και europatrol,
βλέπω , μιραζ -5 , exoset , ΝΗ90
μακάρι ,…
pas mal

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago

Στο ‘πα και στο ξαναλέω :
Αφού δεν υπάρχουν αξιόλογα πλοία ενδιάμεσης λύσης από Γαλλία μεριά , δεχόμαστε και Μ 2000-5F ως ένδειξη έμπρακτης υποστήριξης.

Είμαστε καλόβολοι !

Konstantinos_Zikidis
Konstantinos_Zikidis
4 years ago

Ας μην ονειροβατούμε.
Για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα Mirage μας, καθώς και όλα τα οπλικά συστήματα που διαθέτουμε ήδη, καθώς και αυτά που θέλουμε να αποκτήσουμε (με το καλό), απαιτούνται τα ακόλουθα:
α. Αύξηση εξοπλιστικών κονδυλίων και λειτουργικών π/υ: με τον τρέχοντα π/υ δεν μπορούμε ούτε καν να συντηρήσουμε τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σταδιακά χάνεται η επένδυση που έχει κάνει ο ελληνικός λαός με τον ιδρώτα του. Πόσο μάλλον να πάρουμε κι άλλα… Όνειρο χειμερινής νυκτός…
β. Αναθεώρηση θεσμικού πλαισίου. Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, υπάρχουν σοβαρότατες δυσχέρειες στην σύναψη συμβάσεων (πλην FMS). Έτσι, οι ΕΔ έχουν υπογράψει ελάχιστες εμπορικές συμβάσεις τα 10-15 τελευταία έτη. Πιο συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του ν. 3978/11 έχουν υπογραφεί τρεις (3) εμπορικές συμβάσεις: μία (1) για την ΠΑ και δύο (2) για το ΠΝ…

Για περισσότερα, παραπέμπω στην πολύ καλή ανάρτηση του Βελισάριου, με την οποία συμφωνώ απολύτως, ενώ έχουν διατυπωθεί και πολύ ενδιαφέροντα σχόλια:
https://belisarius21.wordpress.com/2020/02/15/από-τον-αρχαίο-έλληνα-οπλίτη-στην-πολε/

stepa
stepa
4 years ago

Εχετε απολυτο δικιο.Αλλωστε και οι προσφατες αποπειρες διενεργειας διαγωνισμων για την υποστηριξη { FOS} των NH90, οπως επισης και για το προγραμμα υποστηριξης των avionics των C 130 ειδαμε που κατεληξαν….και μιλαμε για προγραμματα της ταξης των 3.5-5 εκ. Δυστυχως εχουμε μαθει να ζουμε με ψευδαισθησεις και να κανουμε σημαια οτι μας χαιδευει τα αυτια.Πρεπει να αλλαξουν πρωτα πολλα στον χωρο της αμυνας, τοσο σε λογιστικο οσο και σε λειτουργικο επιπεδο.Το δυστυχημα ειναι οτι δεν φαινεται κατι που να μας δειχνει οτι τα παθηματα του παρελθοντος, μας εγιναν μαθηματα….

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago

Σωστές οι παρατηρήσεις σας.
Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω πως το 50% εξ αυτών έχουν 0% δημοσιονομικό κόστος 100% όμως πολιτικό ( Νόμος μη προμηθειών Βενιζέλου).
Το ζητούμενο λοιπόν είναι τα χρήματα “Δει δή χρημάτων καί άνευ αυτών ουδέν γενέσθαι”
Μπορούν να βρεθούν;
Η γνώμη μου είναι πως ναι. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση.
Αυτήν την βούληση, που με περίσσια είχαν οι πολιτικοί μας, όταν έπαιρναν τα σκληρά μέτρα στα χρόνια της μεγάλης κρίσης.

ΥΓ
Φταίει ο γάιδαρος και βαράω το σαμάρι.

x-m
x-m
4 years ago

Το βασικό πρόβλημα δεν είναι οι νόμοι. Είναι πως

” οι αδύναμες Ένοπλες Δυνάμεις αν δεν είναι γεγονός χρήσιμο για τις ηγετικές ομάδες της Χώρας, είναι πάντως γεγονός αδιάφορο. Οι ηγετικές ομάδες της Χώρας θα ενδιαφέρονταν για την ισχύ (και άρα την αποτελεσματικότητα) των Ενόπλων Δυνάμεων μόνον εάν είχαν κάποια αίσθηση ιστορικής ευθύνης για τη Χώρα της οποίας ηγούνται. Τότε είναι βέβαιο ότι θα πίεζαν για την αποτελεσματικότητά τους, και εάν πίεζαν θα είχαν αποτέλεσμα σε όλα τα επίπεδα. Επειδή οι ηγετικές ομάδες είναι, όμως, κατά τη μεγάλη τους πλειοψηφία, ευκαιριακοί κατσαπλιάδες, το πρόβλημα τους είναι αδιάφορο. Η Άμυνα είναι μία καλή φάμπρικα πολιτική για το «συντηρητικό και σίγουρα «οπισθοδρομικό» «πόπολο», επί της ουσίας είναι αδιάφορο γιατί δεν πρόκειται κανείς να συγκρουστεί με κανέναν για τίποτα, κι επιπλέον είναι και χρήσιμο γιατί και «ωφέλιμες πληρωμές» αφήνει, και κόσμο μπορείς να βολέψεις και να «εξυπηρετήσεις». (Όχι ότι τα άλλα υπουργεία δεν αφήνουν «ωφέλιμες πληρωμές» ή δεν «εξυπηρετούν κόσμο», αλλά όσο να ‘ναι το Αμύνης είναι προνομιακό.)”

Και νόμοι φτιάχνονται και χρήματα βρίσκονται……

Thomas
Thomas
4 years ago

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και με τους υπόλοιπους σχολιαστές που σας απάντησαν. Κατά την γνώμη μου το πρόβλημα των προμηθειών και των αναλώσιμων υλικών των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν δημιουργηθεί ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που θα είναι ανεξάρτητο από τις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να βάλει υπογραφή κανένας δημόσιος υπάλληλος για κανένα λόγο. Αυτό που έχουν δημιουργήσει οι παρούσες διατάξεις είναι μια δικλείδα ασφαλείας για όλους όσους εμπλέκονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα. Το κακό είναι ότι για να μην πάνε φυλακή (και πιστέψτε με κινδυνεύουν να πάνε χωρίς να φταίνε απαραίτητα) δεν υπογράφουν τίποτα.

Το νομικό μας πλαίσιο είναι απαρχαιωμένο και οι πράξεις ορισμένων πολιτικών που έβαλαν το χέρι στο μέλι έχει δημιουργήσει μια κατάσταση διαρκούς φόβου και υποψίας χρηματισμού. Αυτή η κατάσταση επικρατεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα απλά στα εξοπλιστικά τα χρήματα είναι πολλά και φτιάχνουν πρωτοσέλιδα.

Για να αλλάξει όμως το θεσμικό πλαίσιο απαιτούνται πολιτικοί που θα είναι διατεθειμένοι να απεμπολησουν εξουσία και να συνεργαστούν με τους αντιπάλους τους. Σαν λίγο δύσκολο μου φαίνεται για μια χώρα όπως η Ελλάδα σήμερα. Ας ελπίσουμε ότι έχω λάθος και θα χαρώ πολύ να διαψευστώ.

Stavrogin1
Stavrogin1
4 years ago
Reply to  Thomas

Νομίζω είναι ευκολότερο να βρεθουν χρήματα απο το να αλλάξει ι κ α ν ο π ο ι η τ ι κ ά το θεσμικό πλαίσιο. δεν ειναι μόνο οι πολιτικοι,ειναι και οι διευθηντάδες και οι προϊστάμενοι και καθε λογης παρατρεχάμενοι που χουν δική τους ατζεντα, ένα είδος βαθέως κράτους που χουν κάνει τέχνη την μετακίνηση της ευθύνης στους υφιστάμενους τους προκειμένου να επιβιώνουν πολιτικά οι ίδιοι και την παραποίηση της πολιτικής βούλησης στα μέτρα τους. Ασφαλώς την κύρια ευθύνη την έχουν οι πολιτικοί προς τον ελληνικο λαό. θα δουμε πως θα ξεμπλέξουμε αν ποτε, απο τις φαυλες πρακτικές.

Thomas
Thomas
4 years ago
Reply to  Stavrogin1

Ο μεγάλος μου φόβος είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα έχετε δίκιο.

Αν απλά συνεχίσουμε να ρίχνουμε λεφτά χωρίς αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και του θεσμικού πλαισίου τότε απλά θα χρεοκοπήσουμε εντός της επόμενης δεκαετίας (και πολύ λέω)

CKfurious
CKfurious
4 years ago

Μεταξύ κρατών υπάρχουν ΜΟΝΟ συμφέροντα! Κανόνας!

Αγοράσαμε ένα σορό όπλα από τους Γερμανούς και είδαμε πως μας φέρθηκαν μετά

Το πάθημα μας δεν έγινε μάθημα και συνεχίζουμε τη διπλωματία των εξοπλισμών

Ποιος πούλησε κινητήρες και τεχνογνωσία για τους SOMS στους γείτονες??

Επί του άρθρου:

Τα Magic νομίζω τα έχουμε ξεφορτωθεί και έχει γίνει προσπάθεια τοποθέτησης MICA στα EGM

Η υποστήριξη των είναι EGM δύσκολη αφού έχουν μείνει στη δεκαετία του 80 και πολλοί κατασκευαστές συστημάτων τους έχουν κλείσει

Οι Γάλλοι μπορούν να διαθέσουν ανtαλακτικα από τα δικά τους αποθέματα

Επίσης όλα τα όπλα MICA/EXOSET/SCALP Θέλουν επαναπιστοποιιηση και εδώ μπορούν να βοηθήσουν με το να μας δανείσουν από τα δικά τους

Ο άλλος τομέας που μπορεί να βοηθήσουν είναι ο τομέας της πληροφόρησης μέσω των δορυφόρων τους

Νομίζω συμμετείχαμε στο HELIOS εάν θύαμε καλά αλλα δεν ξέρω εάν εξακολουθούμε και λαμβάνουμε data

Iomar
Iomar
4 years ago

Καλησπέρα,

“Και σε καιρό πολέμου, θα κάνουν αποστολές TASMO, που μαζί με τις βολές των Harpoon/Exocet του ΠΝ, θα κάνουν το εχθρικό στόλο είτε πάτωμα στο Αιγαίο, είτε να παραμείνει δεμένος στις βάσεις του.”.

Παρακαλώ μην βάζετε ιδέες.

Υφάλους θέλουμε να κάνουν τους ανατολίτες, να έχουμε επιπλέον σημεία για καταδύσεις.

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  Iomar

Αυξάνεται και η ιχθυοπανιδα!

agregorio
agregorio
4 years ago

Ωραία όλα αυτά για τις συμμετοχές σε διάφορα προγράμματα συμπαραγωγής, αλλά με τι λεφτά;
Όσο για το Μάλι, εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Να στείλουμε δυνάμεις, αλλά να δούμε πως θα χειριστούμε τυχόν νεκρούς στρατιώτες μας. Η. Ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη για τέτοιου είδους δράσεις σε πρώτες γραμμές εμπόλεμων ζωνών…

Steve
Steve
4 years ago
Reply to  agregorio

Μεγάλο θέμα θίγεις φίλε… όλοι από τους καναπέδες μας λέμε να στείλουμε στρατιώτες αλλά εκεί δεν είναι ειρηνευτική δύναμη… είναι σοβαρά τα πράγματα…
Τα πλάνα στο youtube από την ενέδρα που έπεσαν Οι Αμερικάνοι στην Νιγηρία είναι σκληρά… τα ίδια συμβαίνουν και στο Μάλι…

npo
npo
4 years ago
Reply to  agregorio

Ενώ δεν έχει κανένα πρόβλημα να σκοτωνόμαστε κατα δεκάδες στους δρόμους, ως ραλίστες, εθελοντές και μη.

JohnnyB
JohnnyB
4 years ago
Reply to  agregorio

Διαφωνώ.
Ειδικές δυνάμεις θα στείλουμε που πλάϊ στις αντίστοιχες των Γάλλων θα αποκομίσουν χρήσιμη πολεμική εμπειρία που μας λείπει εδώ και πολλά χρόνια αλλα και πολιτικά οφέλη σε μια συγκυρία δύσκολη για την Γαλλία που έχει αναπτύξει δυνάμεις σε Αφρική και Ανατ. Μεσόγειο ταυτόχρονα.

zap
zap
4 years ago
Reply to  agregorio

Καμια κοινωνια δεν πρεπει ποτε να ειναι ετοιμη για νεκρους αλλα περα απο αυτο, στην Ελλαδα το προβλημα ομως ειναι οτι η πολιτικη σκηνη θα προσπαθησει να καπηλευθει τα παντα για ιδιον πολιτικο οφελος. Για τους μεν θα ειμαστε μαριονετες ιμπεριαλιστων, για τους δε θα ειμαστε πιστοι συμμαχοι και ηρωωες και για τους μονιμα γραφικους πιονια του καπιταλιστικου προτσετς που αποδομει την στρουκτουρα του φτωχου εργαζομενου στο Μαλι προς οφελους του παγκοσμιου κεφαλαιου.
Σε μια χωρα τραγικα διχασμενη απο την βλακεια των κατοικων της οπως η Ελλαδα τετοιες δρασεις απαιτουν καθολικη συναινεση που δεν υπηρχε στην Ελλαδα ποτε. Ουτε θα υπαρξει φοβαμαι. Το προβλημα της Ελλαδας δεν ειναι οι ‘κακοι’ γειτονες, ειναι οι Ελληνες.

Stavrogin1
Stavrogin1
4 years ago
Reply to  zap

πιονια του καπιταλιστικου! προτσετς! στρουκτουρα! παγκοσμιο κεφαλαιο! εγω ειμαι με τους γραφικούς, που αλλού θα βρώ τέτοια γλώσσα !!!

Chris
Chris
4 years ago
Reply to  agregorio

Υπάρχει και ένα βαθύτερο υπαρξιακό ζήτημα, στο πρόβλημα που θέτεις. Η παραδοσιακή ελληνική κοινωνία -ας πούμε πριν τον Β’ΠΠ- είχε πολλά παιδιά 3-4 το λιγότερο και έφτανε και τα 6-8 και 10 κατά περιπτώσεις. Σε περίπτωση πολέμου και 2 από τα “παιδιά” της να χανόταν, αυτό αποτελούσε ένα τραγικό γενογός που όμως μπορούσε και αριθμητικά από την υπόλοιπη κοινωνία να απορροφηθεί και ψυχολογικά από την ίδια την οικογένεια, ακριβώς λόγω του μεγάλου αριθμού παιδιών που επιζούσαν. Η νεωτερική αστικοποιημένη-κοινωνία που διαμορφώθηκε μετά τον εμφύλιο είχε ας πούμε 3 παιδιά, ενώ η μετα-μοντέρνα κοινωνία που βιώνουμε σήμερα έχει συνήθως ένα παιδί ανα οικογένεια, άντε δύο ενώ πολλοί άνθρωποι πλέον δεν παντρεύονται ή/και δεν κάνουν παιδιά.
Είναι προφανές ότι σε αυτές τις συνθήκες η απώλεια ενός και μόνο ανθρώπου σε μια πολεμική σύγκρουση οδηγεί σε δυσαναπλήρωτο κενό σε επίπεδο κοινωνίας ενώ οδηγεί σε πλήρη καταστροφή μια οικογένεια. Επομένως είναι πιό εύκολο να αντιληφθούμε ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής όπως την αντιλαμβανόμαστε στις μετα-νεωτερικές δυτικές κοινωνίες στις οποίες ζούμε δεν οφείλεται μόνο στον αξιακό μας κώδικα, αλλά και σε αδυσώπητα πραγματικά αριθμητικά, κοινωνικά και ψυχολογικά δεδομένα. Είναι δηλαδή όχι μόνο για αντιπολεμική ιδεολογία, βόλεψη ή φόβο που δεν επιθυμούμε ως κοινωνία την εμπλοκή μας σε πολεμικές περιπέτειες. Αν και ομολογώ ότι αυτά τα ζητήματα παίζουν σημαντικό ρόλο.
Επομένως η μετάβαση στη νεωτερική και τη μετανεωτερική κοινωνία αποσάθρωσε τον παραδοσιακό τρόπο ζωής στερώντας μας και τις αξίες αλλά και το ανθρωπολογικό δυναμικό που μας επέτρεπε την καλύτερη κοινωνική συνοχή και την οικονομική και αμυντική μας επιβίωση. Τα ζητήματα της επιβίωσης μας επιβάλουν την μερική επιστροφή και ενστερνισμό του θετικού τμήματος των παλαιών αυτών αξιών (γιατί δεν ήταν όλες σωστές) που θα μας ξαναδώσει την υγεία ως κοινωνία και ως χώρα να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη ευχέρεια κια γεναιότητα τα προβληματα και τους κινδύνους.
Υ.Γ. Σε αντίθεση χώρες με ακμάζον ανθρωπολογικό δυναμικό αλλά και με πλήρη ή μερική απαξίωση της ανθρώπινης ζωής όπως είναι η Τουρκία, έχει μεγαλύτερο περιθώριο να δώσει νεκρούς, όπως συμβαίνει πλέον στα 3 μέτωπα που εμπλέκεται, με μεγαλύτερες δυνατότητες απορρόφησης των συνεπειών.

Mageiras
Mageiras
4 years ago

Είναι πολλά αυτά που μπορούν και πρέπει να γίνουν. Η γνώμη μου είναι όπως έχω γράψει πολλές φορές ότι το μέλλον μας στην αμυντική ενίσχυση της χώρας είναι οι συμπαραγωγές και η από κοινού ανάπτυξη με τους ευρωπαίους εταίρους μας αμυντικών συστημάτων που περιορίζει τους κινδύνους και εξασφαλίζει πωλήσεις. Είναι ένα από τα τεράστια πλεονεκτήματα που μας προσφέρει η ΕΕ και δεν πρέπει να το αφήσουμε να πάει χαμένο.
Η άμυνα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επένδυση κι όχι ως αναγκαίο κακό και κουβάς που πετιουνται χρήματα. Κακά τα ψέματα εχουμε ξεφυγει πλεον από το να θεωρείται αμυντική παραγωγή η φασον συναρμολόγηση έτοιμων συστημάτων ως ΑΩ. Το πραξαμε
τόσα χρόνια και είδαμε που οδήγησε αυτό.
Τώρα για τους Γάλλους και τα περίφημα “ακριβά” Γαλλικά όπλα η άποψη μου είναι ότι πρόκειται περί μυθου! Οι Γάλλοι δεν είναι ακριβοί ούτε φθηνοί. Είναι αυτό που λέμε “ότι πληρώνεις παίρνεις”. Μπορεί να φαίνονται πιο ακριβά καθώς κατασκευάζονται σε μικρότερες ποσότητες και είναι λογικό. Το έχουν προφανώς εντοπίσει και οι ίδιοι γι’αυτό και προσπαθούν και ίδιοι να κινηθούν μέσω Pesco ώστε και το κόστος της ανάπτυξης να επιμεριζεται αλλά και οι παραγόμενες ποσότητες να αυξηθούν.
Πιστευω ακράδαντα ότι μόνο καλά πράγματα εχουμε να περιμένουμε αν κινηθούμε στρατηγικά πρός Ευρώπη χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα αποκλείσουμε οτιδήποτε εκτός αυτής από την στιγμή που προσφέρεται με ισότιμους όρους και χωρίς αστερίσκους στις δυνατότητες και την χρήση.

Konstantinos_Zikidis
Konstantinos_Zikidis
4 years ago
Reply to  Mageiras

“Τώρα για τους Γάλλους και τα περίφημα “ακριβά” Γαλλικά όπλα η άποψη μου είναι ότι πρόκειται περί μυθου!”
Εάν κάνετε μια αναζήτηση με τη φράση “μύθος ακριβών”, θα το επιβεβαιώσετε! 😉

Mageiras
Mageiras
4 years ago

Το γνωρίζω κυριε Ζηκιδη, το έχω διαβάσει και συμφωνώ!

SpaceMan
SpaceMan
4 years ago

Η αλήθεια είναι πως τα λεφτά που έχουμε δώσει διαχρονικά στους Γάλλους έχουν αποδώσει στο διπλωματικό πεδίο. Από τους Αμερικάνους, το μόνο που έχουμε να περιμένουμε συνήθως είναι μεταχειρισμένο υλικό – κάτι όμως που δίνουν και στους αντιπάλους μας.

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago

comment image

Μες στου Αιγαίου, Αιγαίου τα νησιά
άγγελοι φτερουγίζουν
και μέσα στο φτερούγισμα
τριαντάφυλλα σκορπίζουν…

Xristoforos
Xristoforos
4 years ago

Τι να σου πω.. κάθε φορά, το πας και ένα σκαλί πιο πάνω..!! 🙂 🙂 😎

Santos
Santos
4 years ago

Eyxome na geinoun olla ayta kai prepei na geinoun

Fly_low_Hit_Hard
Fly_low_Hit_Hard
4 years ago

Πέρα από την πολύτιμη “ανοικτή” -και σε όλους τους τόνους- στήριξη της Γαλλίας προς τη χώρα μας, είναι πολύτιμη επίσης η ευκαιρία που μας δίνεται να μην εξαρτώμαστε ως Ε.Δ. μόνο από τον αμερικάνικο παράγοντα, ο οποίος καλώς ή κακώς πάντα θα κρατάει ίσες ή και είς βάρος μας ισορροπίες σε σχέση με τον πολύτιμο σύμμαχο τους που είναι η Τουρκία. Άρα, έμπρακτη ανταπόδωση στις αποστολές που ζητά η Γαλλία και αγορές οπλικών συστημάτων. Το κλειδί και ο παράγοντας που θα δώσει το επιπλέον κέρδος από αυτή τη σχέση είναι η έξυπνη και σωστή διαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας( οικονομικές τιμές τουλάχιστον σε όρους αποπληρωμής, συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών σε προγράμματα κατασκευής , κατασκευή στον ελληνικό χώρο, ίσως μια ίδρυση στρατιωτικής/τεχνολογικής ακαδημίας για ανάπτυξη εξειδικευμένων στελεχών, προσέλυση του γαλλικού παράγοντα για ανάπτυξη επιχειρηματικών κινήσεων στην Ελλάδα και φυσικά απόκτηση ενδιάμεσου στρατιωτικού υλικού έως της απόκτηση των μεγάλων αγορών).

DP80
DP80
4 years ago

Προσωπικά με ανησυχεί πολύ η περίπτωση της φρεγάτας Belhara. Φοβάμαι ότι θα επαναληφθεί το θέμα με τα ραντάρ των Mirage 2000 και με τα ΝΗ-90 που ενώ ήταν ιδανικά στα χαρτιά στην πραγματικότητα είχαν πολλά θέματα. Εάν είναι να πάμε σε κάτι Γαλλικό, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει το deal με τα Ticonderoga, θα μπορούσαμε να κατευθυνθούμε στις Gowind 3000, που μπορεί να πάρει και ESSM έτσι ώστε να έχουμε ομοιογένεια στα πυρομαχικά.

Με την πιθανότητα μεταχειρισμένων Mirage 2000 εφόσον είναι σε σχετικά καλή κατάσταση είμαι πολύ μαζί σας για αντικατάσταση των F-4, αφού λογικά τα Mirage είναι οικονομικότερα των F-16 ανά ώρα πτήσης για τις αναχαιτίσεις, εκτός και εάν γίνει το Colpo Grosso και πάμε σε μαζική παραχώρηση F/A-18 C/D.

Rafale δεν βλέπω να υπάρχει στο κοντινό μέλλον, αφού η απόφαση για το F-35 μάλλον θα γίνει πράξη, και έπεται το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος που πιθανότατα θα είναι μια εξοπλισμένη έκδοση του Τ-7.

Οπότε αυτό που μένει για την Γαλλία (εφόσον τελικά ευοδωθεί το θέμα με τα Tico) είναι μάλλον οι ελαφρές φρεγάτες – κορβέτες, τα ΝΗ-90, οι τορπίλες και οι Exocet. Όμως καλό θα είναι να κοιτάξουμε και κάποια άλλα όπλα Γαλλικά που ταιριάζουν στο Ελληνικό δόγμα όπως είναι τα AMX-10 RC ή τα ERC 90 Sagaie ή ακόμα καλύτερα τα EBRC Jaguar.

Nks
Nks
4 years ago

Μακάρι να δούμε έστω και στο και 10 την υλοποίηση κάποιων εξοπλισμών χρειάζονται η μπελ, τα μιραζ,NH 90,ακόμα και μια σφεντόνα χρειάζεται για να ρίξει μια πέτρα..! αρκεί να έχουμε λεφτα για λάστιχο

NIKOS_300
NIKOS_300
4 years ago

Το ότι σχεδον σε όλες τις διεθνείς ασκήσεις που παίρνουμε μέρος χρησιμοποιούμε τις μεκο τα λέει όλα για την κατάσταση στο ΠΝ, σαν να ντρεπομαστε που έχουμε τις s, και συνάμα τα περιμένουμε ολα από 4 πλοία, να πούμε ότι ήταν 6 οι μεκο πάει στο καλό!!
Περισσότερα πλοία μοοολις λειξει το δράμα-θρίλερ με τις belh@rra.. σε 2-3 χρονάκια δηλαδή

npo
npo
4 years ago

Γιατί το “λάθος” το βάζετε σε εισαγωγικά?
Φυσικά και είναι λάθος, λαθάρα. Η Ελλάδα έπρεπε να κυνηγούσε κοινά αμυντικά προγράμματα με την Γαλλία. Σε υγιή βάση φυσικά, όχι με κρατικοδίαιτες εταιρίες. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Επίσης η χώρα πέρασε κάποια στιγμή απ την Γαλλική επιρροή στην Γερμανική, κι απ την Ευρωπαϊκή πίτα εξοπλισμών οι Γερμανοί πήραν την μερίδα του λέοντος. Το αποτέλεσμα γνωστό.

Τώρα που δανεισμός δεν υπάρχει χωρίς να δώσουν το ΟΚ οι Γερμανοί θα δούμε αν μπορεί να κουνηθεί κάτι. Δύσκολο.

Όσον αφορά την αποστολή μονάδων στο εξωτερικό, σε ζώνες πολεμικών επιχειρήσεων μικρής έντασης (όπως στέλνει η Πορτογαλία ας πούμε), το έχω πει πολλές φορές, πρέπει να την κυνηγάμε. Χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ πολεμική εμπειρία για κάποια στελέχη και χρειαζόμαστε και μηχανισμό που αυτή η εμπειρία θα ενσωματώνεται και θα μεταφέρεται και σε άλλους.

Οι λόγοι είναι τρεις, είναι απλούστατοι, κι οι δύο τελευταίοι είναι απείρως σημαντικότεροι απ τον πρώτο.

(1ος) συμμαχική αλληλεγγύη.
(2ος) Η εμπειρία μπορεί να μας χρειαστεί κύριοι. Κι αν μας χρειαστεί θα είναι πολύ πολύ κρίμα να έχουμε απώλειες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν την είχαμε αυτή την μικρή εμπειρία.
(3ος) Είναι μήνυμα urbi et orbi, σε εχθρούς και φίλους πως δεν είμαστε κότες λειράτες παριστάνουσες τα κοκόρια, κι αν παρ ελπίδα χρειαστούμε την ένοπλή μας ισχύ θα την χρησιμοποιήσουμε.

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
4 years ago

Αρχίζω με αυτό που είπε η Γαλλίδα Υπουργός:
“Και θα συνεχίσουμε αυτήν την παρουσία συμπληρωματικά με άλλες χώρες, σκέφτομαι συγκεκριμένα την Κύπρο, σκέφτομαι την Ιταλία, αναφερθήκαμε επίσης και στην συμμετοχή -γιατί όχι- της Ελλάδας, αλλά αυτό μένει ακόμα να συζητηθεί, γιατί πιστεύουμε ότι αυτές οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες πρέπει να προστατευθούν.
Και αυτό επαληθεύεται ακόμη περισσότερο από την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης το οποίο δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια που θέτει το διεθνές δίκαιο και το οποίο φαίνεται να υιοθετεί μία πολιτική τετελεσμένου γεγονότος. Η Γαλλία σαφώς δεν είναι ευχαριστημένη με τετελεσμένα γεγονότα“.

Η Γαλλία προτείνει στην Ελλάδα να συμβάλει στην προστασία της Κύπρου……. ΝΤΡΟΠΗ για τους Έλληνες Πρωθυπουργούς!!!

Τώρα για τον εξοπλισμό από Γαλλία, αυτό που προέχει είναι να δείξει ευελιξία η Γαλλία και να μας δώσει ανταλλακτικά για τα Mirage από τα αποθέματα της Γαλλικής ΠΑ αφού η υπογεγραμμένη FOS δεν μπορεί να αποδώσει άμεσα.

Για τα άλλα τα πράγματα είναι απλά. Έχεις/θέλεις να δώσεις χρήματα πχ για την αναβάθμιση όλων των Exocet σε block3C, μια ουσιαστική δηλαδή αναβάθμιση, έχει καλώς, αν όχι, κάθεσαι και κοιτάς το ξίφος…

digitallito
digitallito
4 years ago

Από που κι ως που συμμαχία?
ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΝΥΧΙΑ ΞΥΝΕΤΑΙ…

kosmo76
kosmo76
4 years ago

Σορυ για το οφ τόπικ, αλλά με αφορμή το παραπάνω άρθρο, μήπως έχετε απάντηση σε κάτι που αναρωτιέμαι καμιά φορά, σε ένα σενάριο φαντασίας, όπου π.χ. η αρμάδα του CDG είναι αποφασισμένη να μην αφήσει το επόμενο γεωτρύπανο της γείτονος να ανοίξει τρύπες κάτω απ’την Κρήτη. Λέμε τώρα.

Και ενώ οι δύο φρεγάτες που το συνοδεύουν τα βρίσκουν σκούρα, ο Σουλτάνος τα παίζει όλα για όλα, ποιός θα ανοιγοκλείσει πρώτος τα μάτια, και στέλνει στη παρέα όλες τις υπόλοιπες φρεγάτες που διαθέτει, μαζί και μερικές πυραυλάκατους. Και κανά sub, έτσι. Οι Γάλλοι τότε πιάνουν στο σονάρ μια υπογραφή U214 να κοιτά το CDG, τι κάνουν? Τίνος να’ναι, έχουμε και οι δύο. Και δεν νομίζω ότι προβλέπεται να ξέρεις πού ακριβώς είναι το δικό σου, έτσι δεν είναι? Περιμένουν λοιπόν οι (όποιοι) Γάλλοι (τι ακριβώς?) διακινδυνεύοντας ολόκληρο αεροπλανοφόρο, του ρίχνουν και ρωτάνε μετά, ή στρίβουν αλά γαλλικά?

(α)-(β)-ή-(γ) ?
:-/

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  kosmo76

Πρωτίστως όλων πρέπει να ληφθεί υπόψη πως οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια (ειδικά μια άκρως κλιμακωτική επίθεση με υποβρύχιο) εναντίον της γαλλικής ναυαρχίδας θα επιφέρει εντελώς απρόβλεπτη απάντηση. Έπειτα, πρέπει επίσης να αποσαφηνιστεί πως δεν είναι πολύ πιθανό από τη μία το αεροπλανοφόρο να πλέει με προφίλ τέτοιο ώστε να επιτρέψει στον εαυτό του να εντοπιστεί και να στοχοποιηθεί από συμβατικό μη-AIP υ/β, αλλά από την άλλη το επίπεδο κλιμάκωσης να έχει φτάσει στο σημείο όπου τουρκικό υ/β είναι έτοιμο να βάλλει εναντίον του. Στη δεύτερη περίπτωση θα σημαίνει πως οι Γάλλοι βρίσκονται σε πολεμική προπαρασκευή για παν ενδεχόμενο, άρα το de Gaulle θα κινείται εφαρμόζοντας τακτικές απόκρυψης/αποφυγής.

Τώρα υποθέτοντας ότι συναντώνται τουρκικό υ/β με το CdG, στο πλαίσιο των συμμαχικών επιχειρήσεων η Ελλάδα θα έχει γνωστοποιήσει στους Γάλλους τις θέσεις των δικών της υ/β, οι οποίες θέσεις σε πολεμικές επιχειρήσεις συχνά είναι αποκλειστικοί τομείς ευθύνης για το κάθε υ/β ακριβώς για να αποφεύγονται περιστατικά φίλιου πυρός. Έτσι η αναγνώριση τυχόν τουρκικού υ/β θα (πρέπει να) είναι αρκετά εύκολη, εφόσον αυτό ανιχνευτεί (πράγμα καθόλου εύκολο).

Antonis_Loukas
Antonis_Loukas
4 years ago

Σε ένα σημείο μόνο έχω ένσταση… Ξεχάσαμε την εποχή Σιράκ… Παρολίγον, η φιλοτουρκική του στάση, θα τραυμάτιζε ανεπανόρθωτα τις ελληνογαλλικές σχέσεις. Επιπρόσθετα, επί εποχής του, αν θυμάμαι καλά, υπήρξε και αρκετά πως να το διατυπώσω; δυσκοίλια; στάση απέναντι στην αποδέσμευση οπλικών συστημάτων στους αδελφούς Κύπριους…

υ/γ επίσης, ξεχάστηκε να αναφερθεί, η αρκετά επιφανειακή εξοπλιστική σχέση σε πολλές περιπτώσεις(από εμάς…), αιτία μιας άγαρμπης προσπάθειας, να το παίξουμε δύσκολοι(και του στυλ, υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές), απέναντι στους Αμερικανούς. Ακριβώς αυτή η άρπα κόλλα στάση μας, απέτρεψε πολλές φορές, την πραγματική εκμετάλλευση του εκάστοτε διαθέσιμου γαλλικού εξοπλισμού(πχ μη αγορά νωρίτερα AM-39/Super 530F/D ή και καθόλου όπως όπλα A-G για τα Mirage γενικότερα)… Επίσης, επέτρεψε ατελείωτες συζητήσεις στα what if της ΠΤΗΣΗΣ(ή στο κεφάλι μου)… Όλα mirage 2000/RDI στην αγορά του αιώνα(ή του αρχαλίλι όπως αποδείχτηκε), Combattante V αντί SV, Leclerc(με τα λιγότερα ανθρωπάκια μέσα…) αντί Leopard 2, διατήρηση AMX/F-1 κλπ κλπ.

George
George
4 years ago

Και ένα σωρό συστήματα του στρατού που η Γαλλία αποσύρει αυτή την εποχή με κάποια να υπηρετούν ήδη στο ΣΞ
Το σωστό θα ήταν να υπάρξει ένα συνολικότερο πρόγραμμα για το ΠΝ με Gowind οι οποίες θα εξασφάλιζαν μια συνέχεια για το ΠΝ.
Οι ναυπηγήσεις μπορεί να έχουν ένα αργό ρυθμό και να καλύψουν όλη τη δεκαετία αλλά έτσι θα αποφεύγαμε μια αποσπασματική αγορά που θα έκανε το ΠΝ ένα ναυτικό δειγμάτων όπως ήταν το Γαλλικό στο Β ΠΠ με τα γνωστά απαράδεκτα αποτελέσματα
Γενικότερα θα έπρεπε να μελετάμε τη Γαλλία τα χρόνια πριν το Β ΠΠ μια και σε όλους τους τομείς (και αμυντικά αλλά όχι μόνο) μοιάζει πάρα πολύ με την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες

dv1.gr
dv1.gr
4 years ago

μεταξυ σοβαρου και αστειου …η μονη ολοκληρωμενη πλατφορμα στις ελληνικες ΕΔ. ειναι τα μιραζ …τα υπερπολυτιμα μιραζ .
εδω να πω οτι η τεραστεια διαφορα με τα φ-16 ..ειναι σε συνθηκες πτησης πολυ χαμηλου υψους ..που σε σεναρια αποστολων ειναι ζητουμενο ειδικα στο πεδιο που λεγεται αιγαιο….σε τετοια σεναρια αυτα που μπορει να κανει ενα μιραζ ..δεν μπορει καν να τα σκεφτει ενα φ-16 ..
τωρα για απο εδω και στο εξης δυστηχως μεχρι το 2024-25 δεν μπορουμε να κανουμε πολλα ουτε να περιμενουμε κατι ..ισως ενα συμαζεμμα σε οτι εχουμε ..
οσο αφορα τα πλοια ..τυχεροι στην κακομοιρια μας οι μπελαρα καθως αλλο προτζεκτ συγχονο ποιο μπροστα και ποιο γρηγορο δεν υπαρχει ..εδω να πω οτι ακουω πολλους να ζητανε gowind …δεν ειναι ομως ποιο φθηνη λυση …τα οπλα θα εχουν το ιδιο κοστος σε οποιο πλοιο ..αρκετα κατωτερες σαν πλατφορμα και οχι αρκετα ποιο φθηνες ….
εδω να πω οτι το πρωτο ελληνικο πλοιο αρχιζει η κατασκευη του μαρτιο-απριλιο ..δηλαδη σε λιγοτερο απο 2 μηνες οποτε θα εχουμε νεα συντομα …οσο αφορα κοστος και οπλισμο πολυ προπαγανδα βλεπω παιζει ….απο οπλισμο θα εχει τουλαχιστον 32 κελια εμπρος ..ραμ-76αρι -εξοσετ -και εξτρα μικα …μαλλον μεσα στο υποστεγο ..ολιγον πατεντα θα θυμιζει αλλα δεν πειραζει ..θα υπαρχει μια κατασκευη κατι σαν κοντεινερ οπου μεσα θα υπαρχουν κελια ..για μικα …αν οι γαλλοι ετοιμασουν οπως λεγεται τον ενο μικα μεχρι το 2024 οπου θα ειναι 4 ανα κελι οπως οι καμμ …θα 16χ4 ….αν οχι θα εχει 16 ……η εξοδος θα ειναι πισω απο τα φουγαρα ….

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
4 years ago
Reply to  dv1.gr

Σε χαμηλό ύψος το F-16 έχει πλεονέκτημα συγκριτικά με το δελταπτέρυγο Μ-2000, όχι το ανάποδο, εκτός αν εννοείς κάτι πολύ συγκριμένο.

Τα μόνα ολοκληρωμένα, πλήρως, α/φη που έχουμε μέχρι, τώρα, είναι τα 30 F-16 Block52M καθώς έχουν Link-16. Βγάζω εκτός την έλλειψη σκοπευτικού επί κράνους στην σύγκριση με τα Μ-2000 επειδή τα χαρακτηριστικά του τελευταίου ας πούμε ότι μειώνουν σχετικά την χρήση του.

Ως προς τις Bellharra, ο προηγούμενος A/ΓEN είχε αναφέρει ρητώς το αίτημα μας για ολοκλήρωση του CAMM-ER, δεν είπε για MICA, και πολύ καλά έπραξε.

Δεν είναι καθόλου απλή η προσθήκη πυραύλων στο υπόστεγο και σίγουρα δεν είναι όπως λες να μπει ένα κοντέινερ κάπου για έξτρα πυραύλους κλπ. Εκτός του θέματος χώρου (όταν μιλάμε για τον εσωτερικό χώρο) όποια προσθήκη όπλου γίνει, απαιτεί σειρά μελετών, προσθήκη, ηλεκτρικής, προσθήκη εγκατάστασης πυρόσβεσης και πολλών άλλων, που συνεπάγεται έξτρα χρόνο, χρήμα και ρίσκο. Μακάρι να γινόταν, γιατί μόνο έτσι καλύπτονται οι μίνιμουμ απαιτήσεις του ΠΝ, αλλά όταν εμείς «τα θέλουμε τσάμπα» (που λέει ο λόγος) και κυρίως όταν δεν διεξάγουμε διαγωνισμό αλλά πάμε για απευθείας ανάθεση τί να περιμένει κανείς(;)…

Spyros
Spyros
4 years ago

Και τα Μ2000-5 έχουν link, για να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά όχι συμβατό με Link-16.

Επίσης έχουν MICA-IR, ανάλογο του οποίου δεν έχουν τα F-16.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  dv1.gr

Με τον σύντροφο Κouli 😎 μίλησες για τις Μπελ@δες υποθέτω??? :mrgreen:

Spyros_Kapa
Spyros_Kapa
4 years ago

Πολύ καλό άρθρο ελπίζω να υπάρχουν καί ανοιχτά ώτα στα υπουργικά γραφεία

epampapas
epampapas
4 years ago

Το γεωοπολιτικό σκέλος της ανάλυσης πάλι πάσχει. Και φυσικά θα πάσχει και πάντα θα πάσχει γιατί έχετε ιδεολογικές εμμονές.

Το να θεωρούμε φιλική χώρα τη Ρωσία που πουλάει s-400 και πυρηνικούς αντιδραστήρες (γιατί ως γνωστόν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στον πόλεμο βγάζουν μυστικά ακροφύσια και μετατρέπονται σε βαλλιστικούς πυραύλους) ναι χρειάζεται ειδικό.

Μεγαλύτερης ικανότητας ειδικό όμως χρειαζόμαστε για να θεωρούμε φίλο αυτόν που αποτελεί τον βασικό προμηθευτή οπλικών συστημάτων εδώ και δεκαετίες του εχθρού μας. Και μιλάμε και για επιθετικά συστήματα. Με αυτά που έγινε η εισβολή στην Κύπρο, με αυτά που έγιναν τα Ίμια, με αυτά που σκοτώθηκε ο Ηλιάκης κτλ κτλ.

Μια δύναμη που και σε πολιτικό επίπεδο εξισώνει θύτη και θύμα, και πολλές φορές στρέφεται εναντίον του θύματος (βλ.μονομερές εμπάργκο στους Ελληνοκύπριους).

Και για να σοβαρευτούμε κάθε χώρα κοιτάει τα συμφέροντα της. Kαι εμείς λόγο της ανασφάλειας που μας δημιουργεί ο ‘μεγάλος σύμμαχος’ που τόσο υπερασπίζεστε, ανασφάλεια που απορρέει από τη προτεραιότητα που δείχνει ιστορικά στον εχθρό μας (και δεν το κρύβει) χρειαζόμαστε υποστήριξη και από άλλες ισχυρές χώρες. Μπορεί αυτή να είναι η Ρωσία, μπορεί η Γαλλία, μπορεί ω τι έκπληξη να είναι και οι δύο ή και παραπάνω, Γερμανία, Κίνα.

Σε κάθε περίπτωση τα συμφέροντα μας ταυτίζονται αυτή τη στιγμή σε πολύ μεγάλο βαθμό με αυτά της Γαλλίας. Και παλιότερα για κάποιο λόγο πήραμε τα Mirage F1. To ξέρετε το γιατί, Για κάποιο λογο ο Α.Παπανδρέου έσπασε την αγορά του αιώνα στα δύο καιι προμηθεύτηκε M-2000 και ανέθεσε την άμυνα της Αττικής, του εθνικού μας κέντρου σε αυτά. Για κάποιο λόγο πήραμε SCALP και δεν ψωνίσαμε αλλού. Και εν τέλει να το ξαναπώ.

Αν αύριο γίνει μπαμ στην Κύπρο οι τούρκοι θα μας σκοτώνουν με αμερικανικά όπλα και εμείς θα αμυνόμαστε με ρώσικα και γαλλικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ας μην σας αρέσει.

Επειδή στις μέρες μας υπάρχει μια ψύχρανση των σχέσων ΗΠΑ Τουρκίας και μια θέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ Ελλάδος πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για το πόσο εφήμερο μπορεί να είναι αυτό. Ο ίδιος ο Ερντογάν αλλάζει στρατόπεδα εύκολα. Ο διάδοχος του είναι κάτι θολό τι θα πράξει. Οι Κύπριοι δε δείχνουν εμπιστοσύνη στις ξαφνικές αγάπες και καλά κάνουν. Θέλει χρόνο και προσπάθεια να κερδιθεί η χαμένη εμπιστοσύνη.

Και μέσα στην τρέχουσα αβεβαιότητα το λογικό είναι να πάμε με τις χώρες που ιστορικά μας στήριξαν και υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης. Δεν είναι μόνο οι Γάλλοι που συμπαθούν την Ελλάδα αλλά και οι Έλληνες που συμπαθούν την Γαλλία (σε αντίθεση με τον γνωστό αντιαμερικανισμό). Υπάρχει λόγος για αυτό και γόνιμο έδαφος συνεργασίας. Οπότε αν τα οικονομικά μας μας επιτρέπουν λίγες κινήσεις από επίπεδο συντήρησης μέχρι εκσυγχρονισμούς και νέες προμήθειες πρέπει να στραφούμε κατά προτεραιότητα στη Γαλλία. Nα μπορέσουμε να αποκτήσουμε και κάποια ομοιοτυπία επιτέλους με την ΕΦ ώστε να υλοποιήσουμε και το ενιαίο αμυντικό δόγμα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ρωσικά και γαλλικά συστήματα.

Em.Ti
Em.Ti
4 years ago

Είναι πολλά τα προγράμματα που μας ενδιαφέρουν και θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε την πιο θερμή σχέση. Ας προχωρήσουμε σε αυτά που μας καίνε (FOS για M2000 όλων των εκδόσεων, NH90, επαναπιστοποίηση βλημάτων κλπ) και βλέπουμε για τη συνέχεια. Για παράδειγμα, πέρα από τις Ευρωκορβέτες (που είναι εξαιρετική εξέλιξη), έχουμε και λέμε:

– FCAS: η εμπειρία της ΕΑΒ είναι κρίμα να πάει χαμένη ενώ και ο χαρακτήρας του προγράμματος που απ’ότι φαίνεται θα είναι σπονδηλωτό, θα μπορούσε να προσφέρει UCAV τύπου Loyal Wingman για την ΠΑ, ακόμα κι αν το ΝΜΑ είναι το F-35
– Το νέο ΑΤ βλήμα (που συμμετέχει και η Κύπρος)
– Το νέο άρμα μάχης

Ενώ σχετικά σύντομα θα χρειαστεί να βρούμε αντικαταστάτη για τα I-HAWK, Crotale NG κλπ

Παρ’όλα αυτά, η Γαλλία δεν είναι ΗΠΑ. Άρα, δεν πιστεύω ότι η προμήθεια μεταχειρισμένου υλικού από τη Γαλλία είναι ρεαλιστική/ελκυστική λύση για εμάς. Ας πούμε τα “-5F” που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς δε γνωρίζω κατά πόσο είναι μια ελκυστική παραχώρηση στην Π.Α., πόσο μάλλον όταν στην Π.Α. μετράνε τα κουκιά για το F-35.

SAAB
SAAB
4 years ago

Οι κινήσεις της Γαλλίας δείχνουν ότι αποδέχεται την πολιτική των εξοπλισμών.
Οι ΗΠΑ πήραν αυτό που ήθελαν.
Οι Γερμανοί θα μας ξαναπουλήσουν MTU με τις Μπελαρά, ενώ θα έπρεπε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της SAAB αλλιώς, caterpillar.
Οι Γάλλοι θα μας φτιάξουν στόλο με Belharra, Gowing, Ευροκορβέτα. Όλες με ευρωπαϊκά – Γαλλικά συστήματα.
Γιατί λοιπόν δεν δίνουμε τις φρεγάτες για αναβάθμιση στους Γάλλους με τα 2 δις και εάν μείνουμε ευχαριστημένοι πέρνουμε και Belharra. Οι χώροι στις φρεγάτες υπάρχουν για τα συστήματα που θέλουμε.

Αυτό όμως που μας καταστρέφει είναι ένα. Η αγορά πυρομαχικών και γενικότερα ότι χρειάζεται ένα μέσο ή σύστημα για να λειτουργήσει, αντί να είναι στην κατηγορία ανταλλακτικά, είναι στην κατηγορία εξοπλισμοί. Από την στιγμή που αγοράζεις ένα σύστημα άστο να λειτουργήσει ελέυθερα, μην το περιορίζεις. Όρισε λειτουργικές δαπάνες.
Όταν ο Χ πύραυλος είναι στα λειτουργικά έξοδα του συστήματος που αγοράζεις, δεν κάθεσαι να συζητάς για πιστοποιήσεις. Απλά προχωράς την διαδικασία.

Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε από την Γαλλία είναι μόνον μία εταιρεία, την Nexter και ότι παράγει για τον στρατό ξηράς και κυρίως το πυροβολικό και τα οχήματα στα οποία ο ΕΣ δίνει βάση.

Όσαν αφορά το Μάλι. Ο πόλεμος εκεί είναι πιο άγριος και πιο δύσκολος από την Μέση Ανατολή. Ούτε δημοσιογράφοι ούτε τίποτα. Μόνον θάνατος. Εάν είναι να πάμε να μην βιαστούμε, αλλά να εκπαιδευτούμε πρώτα στα Γαλλικά στρατόπεδα και σχολές. Σε έναν άγριο πόλεμο δεν πρόκειται κάποιος να θεωρήσει ότι τον βοηθάς εάν δεν συμμετέχεις σε όλα τα επίπεδα. Εάν δεν είσαι έτοιμος, γίνεσαι βάρος.

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago

Ξέρει κανεις αν τα 5F μπορούν να ρίξουν scalp ή Exocet;
Αν δεν μπορούν, γιατι τέτοια πρεμούρα;

antonios
antonios
4 years ago

Φαίνεται οτι η Ιστορία δεν είναι το φόρτε του αρθρογράφου. Ας αρχίσουμε από την αρχή.
Εν αρχή είναι “Ελλας – Γαλλία Συμμαχία” for ever. Ξεχνά ο αρθρογράφος οτι οι Γάλλοι μας πούλησαν στον πρώτο και στον δεύτερο ΠΠ όταν αυτοί τελείωσαν. Ιδιως στο τέλος του 2ου ΠΠ οι Γάλλοι πήραν το μέρος της Αλβανίας και δεν δόθηκε η Βόρειος Ήπειρος στην Ελλάδα. 2ον Να στείλουμε στρατιώτες στο Μαλι για να μπορούμε να ζητήσουμε στρατιωτική βοήθεια από τους Γάλλους σε περίπτωση ανάγκης. Θυμίζω…Στείλαμε στρατό στην Κριμαία για να στηρίξουμε Άγγλους και Γάλλους να κρατήσουν στην εξουσία τον Τσάρο. Σε αντάλλαγμα όταν η Σμύρνη καιγόταν από τους τσέτες του Κεμμαλ ήταν οι γαλλοι που έκοβαν με τσεκούρια τα χέρια όσων προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν στα πλοία τους για να σωθούν όταν Ιάπωνες και Αμερικάνοι περισυνέλεξαν άλλους ελληνες. Πριν ήταν οι Αγγλοι και οι Γάλλοι που έδωσαν ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ στον Κεμμαλ με Σοβιετικό χρυσό για να αντεπιτεθεί κατά των Ελληνικών δυνάμεων. Να θυμίσω οτι και οι Γάλλοι συμμετείχαν στο σχέδιο ΕΙΣΒΟΛΗΣ της Τουρκίας το ’87! 3ον Πάντοτε μας πωλούσαν ότι θέλαμε. Μέχρι ενός σημείου είναι σωστό. Όμως ο αρθρογράφος ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΑΜΧ-10Ρ ούτε ζούσε κοντά στρατόπεδο με τέτοια οχήματα εγκαταλειμμένα λόγω άρνησης της Γαλλίας να πουλήσει σε ΛΟΓΙΚΕΣ τιμές ανταλλακτικά. ΑΜΧ-30, ΑΜΧ-10Ρ δεν είναι τα μόνα παραδείγματα. Να θυμίσω ότι όταν μετά τα Ιμμια έγινε διαγωνισμός για το μελλοντικό αεροσκάφος προτάθηκε το Eurofighter αλλά οι Γάλλοι αρνήθηκαν να αποδεσμεύσουν το Raffale και για να πουλήσουν νταβατζιλίκι μας υποχρέωσαν σε εκσυγχρονισμό των Μ-2000 σε τιμές ίσες με ενός καινούργιου F-16! Μήπως κάνω λάθος? Τελειώνοντας. Ας υποθέσουμε οτι αγοράζουμε τις 2 φρεγάτες και σε λίγα χρόνια που οι Γάλλοι θα τις αντικαθιστούν αντί να μας πουλήσουν ανταλλακτικά μας εκβιάσουν με ναυπήγηση καινούργιου τους σχεδίου. Τότε τι θα τι κάνουμε τις φρεγάτες? Ύφαλους για γατοκεφαλους? Και μια ερώτηση…Βλέποντας χτες τη συνέντευξη του διαχειριστή της ΟΝΕΧ μας αποκάλυψε οτι η ευρωκρατών δεν θα είναι η μονή υποψηφιότητα αλλά η ΟΝΕΧ Hellas συνεργάζεται με Ισραηλιτικό οίκο σχεδίασης κορβέτας για να την προσφέρουν στην Ελλάδα. Και εύλογα γεννάται το ερώτημα. Αν η Ελλάδα του σήμερα με τα ναυπηγεία του σήμερα μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στην σχεδίαση κορβετών αλλά και να μπορεί να τις ναυπηγεί τότε ΓΙΑΤΙ είναι ανίκανη να το κάνει με ελληνικό σχέδιο ? Στην ερώτηση αυτή του δημοσιογράφου ο εν λόγω κύριος άρχισε να λέει παραμυθία για πράσινα άλογα. Μπορει η ΠΤΗΣΗ να μάθει περισσότερα? Συμπέρασμα. Μάθαμε στα έτοιμα χωρίς να κοπιασουμε και μάθαμε να είμαστε κάτω απο την προστασία ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΩΝ . Αυτό είναι το κατάντημα μας.

ariseagle
ariseagle
4 years ago

Διαβάζοντας και το σχετικό άρθρο του περιοδικού για το χρονοδιάγραμμα του εκσυγχρονισμού των F-16, δεν μπορώ να διακρίνω τον λόγο που δεν έχουμε κάνει ακόμα κουβέντα για τα Mirage 2000-5F. Και εξηγούμαι: Μιλάμε για αεροσκάφη που σαν πτητικές μηχανές είναι πασίγνωστα στους χειριστές μας και σαν πολεμικές μηχανές νομίζω πως είναι πολύ εύκολο να εκπαιδευτούν σε αυτό λόγο των πολλών κοινών σημείων με τα EG/-5 mk2. Επίσης την ίδια εμπειρία έχουν και οι τεχνικοί μας, ως προς την συντήρηση. Επίσης, έχουμε ήδη τα όπλα τους (άντε να χρειαστεί ένα μικρό απόθεμα ακόμα). Το πιο σημαντικό είναι πως τα αεροσκάφη διαθέτουν LINK 16. Να σας θυμίσω ότι μόνο 30 τέτοια έχουμε τα F-16M μας, όταν οι απέναντι έχουν 200+. Συμπερασματικά θα έλεγα ότι αν μπορούσαμε θα έπρεπε να έχουμε ενδιαφερθεί χθες. Φανταστείτε να συμπληρώναμε μια δύναμη 50 σχεδόν Mirage 2000-5, τα μισά από τα οποία θα έφεραν link 16. Να συμπληρώναμε στα δικά μας -5Μκ2 link 16 και να κρατούσαμε τα mirage 2000eg/bg μέχρι να τελειώσουν τα ανταλλακτικά τους μόνο για τα readiness “κρατώντας” ώρες από τα υπόλοιπα. Άρα 122 F-16V και 50 σχεδόν Mirage 2000-5 όλα με λινκ 16 δικτυωμένα, ώστε να μπορούν σε μικτά comao να εκμεταλλεύονται τα όπλα των μιράζ. Επίσης θα δημιουργηθεί χώρος για την απόσυρση των F-4 και να γίνει ο εκσυγχρονισμός των F-16 χωρίς να μας λείπουν αεροσκάφη.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ανάγκη για νέα υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, οτιδήποτε!

Η ιδέα για το σημερινό μας άρθρο προέκυψε μετά την είδηση πως η Ολλανδία θα αγοράσει νέα υποβρύχια από τη Γαλλία, από τη Naval...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -