Σημαντικός έως και πρωτοφανής για δεκαετίες “όγκος” πολεμικών πλοίων από πολλές χώρες έχει συγκεντρωθεί πλεον στην Ερυθρά Θάλασσα και στο ευρύτερο πεδίο, δηλαδή του Κόλπου του Άντεν και του Περσικού, στα ανοιχτά της Σομαλίας και βορειότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των επιθέσεων των Χούθι, ενώ ανακοινώνονται και άλλες αποστολές προς τα εκεί. Αξίζει λοιπόν να δούμε ποιο θα είναι το ναυτικό περιβάλλον όπου σε λίγο θα βρεθεί και η ελληνική φρεγάτα Ύδρα, η οποία ετοιμάζεται σχετικά.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Και νέος ηλεκτρονικός εξοπλισμός για τη φρεγάτα Ύδρα πριν φύγει για την Ερυθρά Θάλασσα
ΗΠΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Αρχικά από ΗΠΑ, έχουμε στην Ερυθρά την παρουσία της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου USS Dwight D. Eisenhower, που περιλαμβάνει τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, USS Gravely, USS Mason, USS Laboon, USS Carney, το καταδρομικό USS Philippine Sea και το πυρηνικό επιθετικό υποβρύχιο κλάσης Ohio, USS Florida. Τα παραπάνω (μαζί με τα πλοία υποστήριξης τους) προσφέρουν υπηρεσία εντός της επιχειρήσης Prosperity Guardian, όπου εκεί έχει ενταθχεί και το βρετανικό αντιτορπιλικό κλάσης Type 45, HMS Diamond. Οι παραπάνω μονάδες ήδη έχουν καταγράψει πολλές καταρρίψεις μη επανδρωμένων και πυραύλων των Χούθι, ενώ έχουν υποστηρίξει βομβαρδισμούς εντός Υεμένης.
Στην ανατολική Μεσόγειο κινείται επίσης η ομάδα μάχης του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου κλάσης Wasp, USS Bataan, που περιλαμβάνει και τα αποβατικά USS Carter Hall και USS USS Mesa Verde, στα οποία επιβαίνει η 26 MEU (εκστρατευτική μονάδα Πεζοναυτών με πάνω από 2.000 προσωπικό). Τα σκάφη είναι τώρα στη Σούδα.
ΓΑΛΛΙΑ: Υπό ανεξάρτητη γαλλική διοίκηση στην Ερυθρά είναι η φρεγάτα FRΕMM, Languedoc, ενώ χθες εισήλθε στην περιοχή και η αντιαεροπορική φρεγάτα FREMM DA, Alsace.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ-ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Στην Ερυθρά προφανώς κινούνται σκάφη του Αιγυπτιακού Ναυτικού και του Ισραηλινού, όπως και της Σαουδικής Αραβίας, δηλαδή των παράλιων κρατών.
BΡΕΤΑΝΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ-ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ: Ανοιχτά της Σομαλίας και της Υεμένης έχουμε τη βρετανική φρεγάτα Type 23 HMS Lancaster, την ιταλική κλάσης Bergamini, Frederico Martinego (η οποία μετέχει στην επιχειρήση “Αγήνωρ”, την πολυεθνική ευρωπαϊκή δράση προστασίας των στενών του Ορμούζ), την ιαπωνική JS Akebono (αυτή ως μέλος της πολυεθνικής δύναμης ναυτικής CTF 151, η οποία έχει ρόλο προστασίας από την πειρατεία). Ακόμη εκεί ειναι η ισπανική φρεγάτα κλάσης Santa Maria, Victoria και το νοτιοκορεατικό αντιτορπιλικό ROKS Yang Man-chun.
ΙΝΔΙΑ: Στην ίδια ζώνη έχουμε μια ισχυρή παρουσία του Ινδικού Ναυτικού το οποίο διαθέτει τα αντιτορπιλικά κλάσης Kolkata, INS Kolkata και INS Kochi, άλλα δύο αντιτορπιλικά κλάσης Visakhapatnam, τα INS Mormugao και INS Visakhapatnam όπως και τη φρεγάτα κλάσης Talwar, INS Trishul.
ΚΙΝΑ: Σε ρόλο… παρατήρησης, αλλά και προβολής ισχύος, στoν κόλπο του Άντεν έχουμε και κινεζικό στολίσκο με το αντιτορπιλικό Type 052D, Urumqi, τη φρεγάτα Type 054A, Linyi, και το πλοίο υποστήριξης Dongpinghu.
Τέλος στον στον Κόλπο του Ομάν, στην έξοδο του Περσικού, έχουμε την πάγια παρουσία πολλών αμερικανικών σκαφών περιπολίας της Aκτοφυλακής, το κλάσης LCS Freedom, Indianapolis, αρκετά υποστήριξης στόλου, ανάμεσα τους το τεράστιο σκάφος USS Lewis B. Puller που είναι επισκευαστική βάση εν πλω, ενώ εκεί βρίσκεται και το γαλλικό ανεφοδιασμού Jacques Chevallier, όπως και βρετανικά και αμερικανικά ναρκοθηρευτικά.
Προφανώς στον Ινδικό Ωκεανό, κινούνται πολλά σκάφη του Πακιστάν και της Ινδίας, όπως και ιρανικά, με την παλαιά φρεγάτα Alborz να μπαίνει στην Ερυθρά, για προβολή σημαίας από την Τεχεράνη, που είναι η μόνη χώρα σε όλη τη ζώνη που ανοιχτά στηρίζει τους Χούθι στην Υεμένη.
Στην Ερυθρά τώρα αναμένονται ακόμη, πέρα από την ελληνική ‘Υδρα, η γερμανική φρεγάτα κλάσης 124, Hessen, η βελγική κλάσης Μ, Louise Marie, η βρετανική Type 23 HMS Richmond, η ιταλική Bergamini Virginio Fasan και μια δανέζικη, κλάσης Iver Huitfeldt (δεν είναι γνωστό ποιά, θα ενταχθεί στην Prosperity Guardian) και ότι άλλο αποφασισθεί από κράτη-μέλη της Ε.Ε., γιατί είναι υπό συγκρότηση και ναυτική επιχείρηση της Ένωσης που θα αποσταλεί εκεί από το Φεβρουάριο και μετά (εφόσον συνεχιστεί η ένταση).
Πριν γίνουμε κουραστικοί να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε πως αεροπορική κάλυψη όπως και επιχειρήσεις κατά των Χούθι προσφέρει το Αμερικανικό Ναυτικό, η Αμερικανική Αεροπορία με πτήσεις μεταγωγικών, παρακολούθησης και ηλεκτρονικού πολέμου, όπως και η Βρετανία από την βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο. Ενώ βέβαια έχουμε εκεί την Σαουδαραβική Αεροπορία και εκείνες των χωρών του Κόλπου.
Συνολικά στην περιοχή γίνεται ένας “χαμός” ναυτικών δυνάμεων, όπου πολλά σκάφη υπηρετούν σε 3 διαφορετικές πολυεθνικές επιχειρήσεις (Prosperity Guardian, Αγήνωρ, Combined Maritimes Forces με την τελευταία να περιλαμβάνει τις ομάδες δράσης CTF-151, CTF-152 και CTF-153) ενώ αρκετές μονάδες είναι υπό εθνικό έλεγχο, είτε συνεργαζόμενες με τις παραπάνω επιχειρήσεις, είτε αυτόνομα, όπως π.χ. της Κίνας και του Ιράν. Αν μη τι άλλο η Ύδρα θα βρει “παρέα” και το βασικότερο υποστήριξη στη δράση της, αλλά προφανώς εντοπίζεται το ζήτημα του συντονισμού όλων αυτών των μονάδων που δρουν σε ένα μικρό γεωγραφικό χώρο, παράλληλα με την εμπορική κυκλοφορία που έχει μεν αραιώσει σημαντικά χωρίς όμως να σταματήσει, συν βέβαια την τοπική ακτοπλοϊα, τα αλιευτικά κ.ο.κ.