Σε συνέχεια πρόσφατης ανάρτησής μας το τουρκικό ναυτικό (TDK) υπέγραψε συμφωνία με την κοινοπραξία Aselsan-Havelsan για τον Εκσυγχρονισμό Μέσου Ζωής των φρεγατών κλάσης Barbaros.
Πυρήνας του προγράμματος είναι η αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος διαχείρισης μάχης TACTICOS (της πρώην Signaal, νυνThales) των τεσσάρων MEKO 200 Track IIA/B που μπήκαν σε υπηρεσία από το 1997 με το νέο BI-SYS (Barbaros Combat Management System) που αποτελεί έκδοση του «εθνικού» συστήματος διαχείρισης μάχης GENESIS CMS, εκδόσεις των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί στις κορβέτες MILGEM αλλά και τον εκσυγχρονισμό των O.H. Perry.
Που είπαμε ότι βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ;
(πηγή turkishnavy.net)
Nα πάρουμε το δικό τους BI-SYS και να το πληρώσουμε με λάδι;;;
Γιατι ειμαστε σιγοθροι οτι ειναι καλυτεροι απο το δικο μας TACTICOS?
Δεν καταλάβαμε συγκρίνετε το TACTICOS με το σημερινό σύστημα;
Nα δουμε θα γινει αντικατασταση του SEA GUARD, και αν ναι πως θα γινει αυτη , με τρια Phalanx (RAM) στις ιδιες θεσεις;Μπροστα ειναι σιγουρο οτι θα μπει ενα ( ειτε Phalanx, ειτε RAM) πισω ομως τι θα γινει θα μπει απο ενα συστημα δεξια-αριστερα η ενα που θα απαιτησει μεγαλυτερη ανακατασκευη επανω στο ελικοδρομιο.Αλλη λυση ειναι να μπουν μονο πισω δεξια και αριστερα οπως εχουμε και εμεις στις S και στη θεση του μπροστινου συστηματος να μπει ενα αλλο οπλικο συστημα( πχ κατακορυφος εκτοξευτης).Μια φορα ο εκσυγχρονισμος των τουρκικων MEKO θα ειναι ενδιαφερον γεγονος και για μια αλλη φορα οι γειτονες θα πραξουν αριστα.
Εκτός απο τους τουρκικούς εξοπλισμούς και αναβαθμίσεις μας αρέσουνε και τα βινετάκια που κυκλοφορούνε με τις τουρκικές απώλειες στο Κουρδιστάν και την Συρία.Παρακαλώ να μας ενημερώνετε πιο σύχνα για τις επιβεβαιωμένες απώλειες των γειτόνων. Αγάπαμε την ολοκληρωμένη ενημέρωση.
Έτερον εκάτερον. Αντισταθμίσει το ένα το άλλο;
Δεν ξέρω αν το μάθατε,αλλα τα φέρνουμε λιγάκι δύσκολα οικονομικά τα τελευταία χρόνια..οπότε μάλλον προηγείται το ζήτημα της ολοκλήρωσης και παραλαβής των δύο τελευταίων πυραυλακάτων του ΠΝ μας…
Λόγω θέσης ίσως, θα μπορούσατε να κάνετε ένα πιό..εποικοδομητικό ας πούμε,ευτυχώς σχόλιο απο το να ειρωνεύεστε και να κλαψομ#@$!τε όλη την ώρα όπως οι σχολιαστές σας…ευτυχώς που στο περιοδικό σας είστε πιο νηφάλιοι στις απόψεις σας,αλλιώς θα το είχαμε κόψει και αυτό…φιλικά…
Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη υπόδειξή σας που φυσικά την λαμβάνουμε υπόψη στον μελλοντικό σχεδιασμό μας. Δεν ξέρουμε βέβαια εάν και εσείς το παρατηρήσατε αλλά και εμείς κάτι ξέραμε όταν εσείς τα αναζητούσατε ακόμη. Ούτε ειρωνευόμαστε αλλά ούτε και κλαψουρίζουμε. Υπενθυμίζουμε για να μην ξεχνιόμαστε. Το ότι υπάρχει δυσκολία για την παραλαβή των ΤΠΚ (που βέβαια κάποιοι προηγούμενοι κυβερνώντες το ανήγαγαν στο επίπεδο των ναυπηγείων) το έχουμε γράψει πάμπολες φορές (με κίνδυνο να θεωρηθούμε γραφικοί) Κακώς και κάκιστα! Αλλά οι υποσημειώσεις προορίζονται για όσους υποστηρίζουν ότι η κρίση δεν έχει επηρεάσει την μαχητικότητα των ΕΔ. Όσο για τα υπόλοιπα… μάλλον με την απέραντη νηφαλιότητά σας μας έχετε ξεπεράσει. Οπότε τι να πούμε… δεν θέλουμε να την χαλάσουμε…
Αλλά και επειδή ανασκοπούμε και όλα τα παλαιότερα σχόλιά σας… μια από τα ίδια…
Καλή ατάκα όταν συμβούν τα επόμενα «Ίμια». Υπήρχε περίοδος που δεν τα φέρναμε δύσκολα ή να θυμίσουμε την περίοδο Σιμίτη όταν για την εφαρμογή κοινωνικών προγραμμάτων ανεστάλησαν όλοι οι εξοπλισμοί; Κάπως έτσι οι ένοπλες δυνάμεις έγιναν… εικονική πραγματικότητα. Υπάρχει βέβαια και η άποψη των κυβερνόντων (σε αρκετές από τις… συνιστώσες) ότι η Τουρκία δεν είναι απειλή.
Όπως και εσείς..προτείνοντας για αρχή συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα.
Υ.γ; ένας κλαψομ#@$! σχολιαστής της Πτήσης..
Θέλετε συγκεκριμένες προτάσεις κύριε “Προβοκάτωρα”??Ορίστε λοιπόν..
Στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των δικών μας MEKO όταν γίνει…προτείνω να αποφύγουμε να εγκαταστήσουμε…”βεντούζες”..βέβαια ξέρω ότι θα διαφωνήσετε μαζί μου, καθότι όλοι μας εδώ έχουμε δεί, πόσο πολύ το αγαπάτε αυτό το “οπλικό σύστημα” γιατί το περιλαμβάνετε συχνά, στις δικές σας εποικοδομητικές προτάσεις ,πάνω σε διάφορα θέματα εκσυγχρονισμών, και όχι μόνο, αλλά θεωρώ ότι στο σημερινό πεδίο της μάχης έχουν μικρή επιχειρησιακή αξία… 🙂
Με αποστομώσατε.Αλλάζω χώρα.
…μεταξυ φθορας και αφθαρσιας.
Θα ηθελα να παρατηρησω οτι τα τουρκικα πλοια εχουν ενα ΚΠΜ σχετικα ποιο νεο σε σχεση με των ελληνικων ΜΕΚΟ200ΗΝ και σε διαστημα 20 ετων, αποφασηστηκε η αντικατασταση του. Το ΚΠΜ των ελληνικων ΜΕΚΟ ειναι τεχνολογικα παλαιοτερο κατα 5 με 10 χρονια και ακομη να δουνε το «φως».
Ερωτω: μεχρι ποτε το ΥΠΕΘΑ θα αγνωει τις δυνατοτες της ελληνικης αμυντικης βιομηχανιας σε αυτην την κατηγορια; Για παραδειγμα, η πολυ γνωστη ISI-Hellas ηδη εχει συγκεκρημενη εμπειρια απο αλλα προγραμματα.
Εμείς θα υπογράψουμε τίποτα; ή μόνο για αγγούρια και καρπούζια Φιλιατρών.
ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ……..
“Που είπαμε ότι βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ;”
Μαζί με την Ελπίδα είναι. Όπου νά ‘ναι έρχονται.
Αν και αχρειαστο να το πω, προφανως στις καλενδες.
Στα ταρταρα!!! Εκει βρισκεται το ελληνικο MLU των Meko…
Oτι ειναι τουρκικο το λογισμικο δεν συνεπαγεται και αμφιβολου επιδοσεως οπως πιστευουν πολλοι συγκριτικα με τα “δυτικα” που αγοραζουμε εμεις. Εν προκειμενω η Havelsan ιδρυθηκε το 1982 ως τουρκο-αμερικανικη εταιρεια.
http://investor.raytheon.com/phoenix.zhtml?c=84193&p=irol-newsArticle&ID=1281371
http://www.lockheedmartin.com/us/news/press-releases/2013/may/mst-050913-havelsan-lm-demonstrate-feasibility-of-turkish-aegis-system.html
http://quantum3d.com/press-releases/havelsan-completes-acquisition-of-quantum3d/
Oυτε βαβαια και και οτι δεν ειναι αμφιβολου επιδοσεως μπορει να ποδειχθει….
Νομιζω αυτο αποδεικνυεται ευκολα απο την συνεργασια με τις αμερικανικες εταιρειες, την κρατικη χρηματοδοτηση και την επιχειρηματικη προοδο τοσο της Ηavelsan οσο και των υπολογιστων διεθνως τα τελευταια 20 χρονια. Σαφως και προκειται για τελευταιας γενιας ολοκληρωμενο συστημα κεντρικου ελεγχου ταχυτερης επεξεργασιας και ληψης αποφασεων. Αν εννοεις για μεγαλυτερες δυνατοτητες αυτο εξαρταται παντα απο το τι συστηματα εχουν ολοκληρωθει στο πλοιο για να διαχειριστει. Απο κει και περα εαν στο μελλον αποδειχθει οτι βγαζει σφαλματα επειδη ειναι …τουρκικο, αυτο διορθωνεται ευκολα ορεξη να υπαρχει…
http://www.havelsan.com.tr/ENG/Main/urun/995/next-generation-combat-management-systems
Εδώ είναι η πηγή https://www.sncorp.com/who-we-are/
To θυμαμαι κι αυτο, το ειχες ποσταρει στην Προελαση αν δεν κανω λαθος. Γενικα τα τελευταια χρονια υπαρχει πολυ μεγαλυτερη εφαρμογη υλικων και εν προκειμενω λογισμικου COTS στις στρατιωτικες εφαρμογες, αρκει να γκουγκλαρει κανεις military Commercial Off The Shelf και θα καταλαβει. Μερικα απο τα πολλα παραδειγματα
http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=15&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjzleGy_f7UAhVjOJoKHZAeAgE4ChAWCE0wBA&url=http%3A%2F%2Fnews.lockheedmartin.com%2F2002-03-22-Lockheed-Martin-Completes-Equipment-Testing-of-Latest-Aegis-Weapon-System%3FasPDF%3D1&usg=AFQjCNFU8rY2mcL1rfLc6d_6tq-WGNQoww
http://www.militaryaerospace.com/articles/2013/06/lockmart-arci-contract.html
http://www.igov.com/spawar-c2-mac.html
http://www.gtri.com/company/press/gtri-is-awarded-cots-communications-contract/
https://www.qats.com/cms/2013/10/15/ats-expands-in-the-cots-market-with-its-wind-tunnel-sale-to-the-us-navy-b/
Και εκεί αλλά πρώτα εδώ.Είναι η πηγή.
Δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα όπου υπάρχει πληθώρα αξιολογότατου ανθρωπίνου δυναμικού,στρουθοκαμηλίζουμε.
Κάτσε να μαζέψουμε την σουλτανίνα Κάιντα ροδάκινα και θα δεις που είναι …
Και που θα γίνει..με 16 κελιά για α/α..
Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αυτή την στιγμή και θα το για πολλα ακόμα χρόνια υπεροπλια στο Αιγαίο … Τη είναι αυτό ο υποβρύχιος στόλος της χώρας μας έχουμε το καλύτερο (με συμβατικά Υ/Β ) στόλο στον πλανήτη !!!! Ας είμαστε και λίγο υπερεφανοι φτάνει οι κλαψες …. Όμορφος στόχος είναι οι Φρεγάτες το ξέρουν και οι απέναντι γιαυτό και τα πολλά Ελικόπτερα Αεροπλάνα κλπ .. Οι ψυχές των μπουρλοτεριδων του 21 … Υπάρχουν ακόμα στο ΠΝ !!!
Δεν θα σας το “χαλάσουμε”, απλά να σας θυμίσουμε ότι τα υποβρύχιά μας έχουν τορπίλες του 1970
Οι τουρκικες φρεγατες ΜΕΚΟ 2ης γενιας , αφου ξεπερασαν το φιασκο της 1ης γενιας (των ντιζελοκινητων), αλλαξαν ηδη τους αρχικους 8πλους εκτοξευτες, τα βρετανικα ρανταρ AWS-9 και τωρα κατα τα φαινομενα αλλαζουν και τα SEA GUARD αναδυκνυοντας την εξελιγμενη σχεδιαση διασυνδεσης οπλικων, αισθητηρων κλπ. που τοσο εξυμνησαμε οταν ναυπηγουταν οι δικες μας κλασης ΥΔΡΑ. Με τη διαφορα οτι οι δικες μας δεν θα αξιοποιησουν ποτε τις αρετες για τις οποιες επιλεχθηκαν εν μερει , αφου θα μεινουν χωρις σοβαρες αλλαγες κατα τα φαινομενα.
Γυρνωντας στους τουρκους, οι 2 πιθανοτεροι λογοι αλλαγης ΣΔΜ:
1) τα νεα συστηματα που φορεσαν (και αλλα που θα φορεσουν) δεν λειτουργουν ικανοποιητικα με το παλαιο περιβαλλον εργασιας των Η/Υ . Τι υπολογιστικα συστηματα ειχαμε αρχες του 1990? Windows 3x με 80486? Pentium? Ουτε θυμαμαι (και δε θελω να σκεφτομαι αν υπαρχουν ακομη επεξεργαστες επιπεδου …8086 και που). Οι δε στρατιωτικες εφαρμογες τοτε ειχαν τουλαχιστον μια γενια υπολογιστων πισω για “ασφαλεια συστηματος”. Ακομη και οι παλαιες οθονες καθοδικου σωληνα (!) στις αρχικες κονσολες ελεγχου οπλων και αισθητηρων, πρεπει να εχουν τραγικη απεικονιση στα γραφικα νεων συστηματων.
2) τα νεα συστηματα που φορεσαν στις ΜΕΚΟ, λειτουργουν μεν σχετικα ικανοποιητικα με το παλαιο περιβαλλον εργασιας των Η/Υ , αλλα οι τουρκοι, σε αντιθεση με αλλους γειτονες και συμμαχους τους, πριν πεινασουν μαγειρευουν. Εχοντας στα σκαρια φρεγατες αντιαεροπορικης αμυνας, θελουν να συνδυασουν το τερπνο μετα του ωφελιμου και να δοκιμασουν απο τωρα το νεο λειτουργικο τους συστημα και γιατι οχι , να δοκιμασουν προσθηκες νεων αισθητηρων και /ή οπλων (αυτοι φτιαχνουν νεα οπλα) επι των ΜΕΚΟ. Ετσι , οταν τα πλοια Α/Α αμυνας αρχισουν να κτιζονται στις εσχαρες, το συστημα διαχείρισης μάχης τους θα ειναι προχωρημενο, αποκλειοντας σοβαρες καθυστερησεις στην εισοδο σε υπηρεσια.
To νεο τουρκικο ναυτικο συστημα διαχείρισης μάχης κατα πασα πιθανοτητα ειναι εκδοχοτου TACTICOS για το οποιο θα εκδοθηκαν αδειες απο την THALES. Θεωρω πολυ δυσκολο εως αδυνατο να εχουν φτιαξει κατι δικο τους, εντελως καινουριο , το οποιο ομως θα διαχειριζοταν ολα τα ηδη υπαρχοντα οπλα και αισθητηρες των πλοιων. Αυτο θα σημαινε συνεργασια και αδειες σχεδον απο ολη τη δυτικη βιομηχανια ναυτικων οπλων και ηλεκτρονικων , αν και με τους γειτονες τιποτε δεν μπορει να αποκλειστει.