12.8 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedFOS στο τούνελ: Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία του ΠΝ για αντίμετρα τορπιλών

FOS στο τούνελ: Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία του ΠΝ για αντίμετρα τορπιλών

Το Πολεμικό Ναυτικό κατέληξε τελικά στον ανάδοχο για το πρόγραμμα προμήθειας αντίμετρων τορπιλών για τα υποβρύχιά του. Πρόκειται για την ιταλική εταιρεία Leonardo S.p.A..

Επιτέλους ξεκινούν οι διαδικασίες για τορπίλες και αντίμετρα Τ/Λ στα ελληνικά υποβρύχια!

Όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση της ΓΔΑΕΕ, το πρόγραμμα περνάει τώρα στην επόμενη φάση της αποσφράγισης της οικονομικής προσφοράς, που αποτελεί πια τυπική διαδικασία.

Το υποπρόγραμμα «Προμήθεια Αντιμέτρων Τ/Λ και Υποστήριξής τους (FOS) με Προαίρεση Αγοράς (Option)» αποσκοπούσε στην προμήθεια 48+14 MTE 103B δολωμάτων (decoy) και 72+21 JAM 102 παρεμβολέων (jammer) και η υλοποίησή του θα έχει θετική επίδραση στην επιβιωσιμότητα των σύγχρονων υποβρυχίων του ΠΝ.

Τα πρώτα παραπλανούν την τορπίλη από τον αρχικό της στόχο. Τα δεύτερα εκπέμπουν υψηλής έντασης και εύρους φάσματος θόρυβο που καλύπτει τον θόρυβο του υποβρυχίου αλλά και τις επιστροφές των τορπιλών. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε €10.000.000 και η αποπληρωμή θα διαρκέσει τέσσερα έτη.

Πρόκειται ίσως για το ένα από τα δύο σημαντικότερα τρέχοντα προγράμματα για τα υποβρύχια του ΠΝ, μαζί με τις νέες τορπίλες.

To αξιοσημείωτο είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προμήθειας περιλαμβάνει εξ αρχής και εν συνεχεία τεχνική υποστήριξη (Follow-on Support – FOS), πράγμα που δείχνει την σημασία που αποδίδει το Πολεμικό Ναυτικό διατήρηση του μέγιστου βαθμού διαθεσιμότητας και των υποσυστημάτων των πλοίων του στόλου του.

Τα αντίμετρα τορπιλών είναι η τελευταία γραμμή άμυνας ενός υποβρυχίου, που θα έχει εντοπιστεί από εχθρικό πλοίο, ελικόπτερο ή άλλο υποβρύχιο. Παρόλο που η αξία ενός υποβρυχίου είναι η κρυφή του επιχειρησιακή δράση, αθέατο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά σε πραγματικές συνθήκες.

Τότε λοιπόν θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι το υποβρύχιο θα πρέπει να έχει κάποιο μέσο να υπερασπιστεί τον εαυτό του μέχρι να μπορέσει να ξεφύγει από τους διώκτες του, και να πολεμήσει ξανά μία άλλη μέρα, σώζοντας έτσι όχι μόνο ένα πανάκριβο κι αναντικατάστατο (σε καιρό πολέμου) υποβρύχιο, αλλά το ακόμα πιο αναντικατάστατο εκπαιδευμένο πλήρωμά του.

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
massey-ferguson-65
massey-ferguson-65
3 years ago

Ειδομένη το φως το αληθινό ελαβωμεν πνεύμα επουράνιο ….από τις άγιες μέρες μας και από την χάρη του. Αϊ-Νικολα

Iomar
Iomar
3 years ago

Καλημέρα,

Από χθες το βράδυ όποτε προσπαθήσω να συνδεθώ στην Πτήση ή να μπω σε μία σελίδα της λαμβάνω το παρακάτω μήνυμα:

Error establishing a database connection
td_module_2_title_excerpt

Σπύρος κάπα
Σπύρος κάπα
3 years ago

Αγαπητοί φίλοι εκεί στην πτήση μπορούμε να έχουμε ένα σχετικό άρθρο με τού τι γίνεται με ελληνικές προτάσεις (κατασκευές) ή όπως αλλιώς μπορούν να ειπωθούν σαν αυτή και την κατάληξη τούς https://www.diaforetiko.gr/ekpliktiko-vinteo-i-elliniki-exipni-torpili-st-14-kerdise-tis-entiposis/

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -