19.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΗ Τουρκία παρήγγειλε 3 ακόμη φρεγάτες Istanbul με παράδοση σε 3 χρόνια

Η Τουρκία παρήγγειλε 3 ακόμη φρεγάτες Istanbul με παράδοση σε 3 χρόνια

Τρείς νέες τουρκικές φρεγάτες κλάσης Istabul παραγγέλθηκαν από τη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκικής Προεδρίας. Αυτές θα φτιαχτούν από μια κοινοπραξία ιδιωτικών ναυπηγείων η οποία ονομάζεται TAIS και περιλαμβάνει τα ναυπηγεία Sefine, Anadolu και Sedef, ενώ η εταιρία STM θα μετέχει στον μηχανολογικό σχεδιασμό και την οργάνωση του όλου προγράμματος. Και τα τρία ναυπηγεία έχουν εμπειρία από πολεμικές κατασκευές καθώς έχουν χτίσει στο παρελθόν διάφορα σκάφη, τόσο για το Τουρκικό Ναυτικό, όσο και για εξαγωγές. Το Sedef ειδικά, είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό ναυπηγείο της Τουρκίας και κατασκεύασε το ελικοπτεροφόρο Anadolu.

Τουρκικός ναυπηγικός τομέας: Πως η Άγκυρα «χτίζει» Ναυτικό με δικές της δυνάμεις

Οι νέες φρεγάτες (TCG Izmir, TCG Izmit, TCG Icel) είναι βέβαια συνέχεια του γνωστού τουρκικού προγράμματος MILGEM (Εθνικό Πλοίο) το οποίο εξελίσσεται σε 3 φάσεις. Η πρώτη απέδωσε τις 4 κορβέτες κλάσης ADA, η δεύτερη θα δώσει τις 4 φρεγάτες Istanbul (έχει ήδη φτιαχτεί η πρώτη), ενώ θα ακολουθήσει και 3η φάση με κατασκευή του αντιτορπιλικού TF-2000.

Τουρκία: Ο αντιπλοϊκός ATMACA θα μπει σε όλα τα πλοία του Ναυτικού, αντικαθιστά τους Harpoon

Βασικός άξονας του προγράμματος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση εγχώριων συστημάτων και τεχνολογιών, με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών, Ismail Demir να μιλά και για έως 75% εγχώρια προστιθέμενη αξία με συμμετοχή περίπου 80 τουρκικών υπεργολάβων και συνολικά εμπλοκή κάπου 200 εταιριών.

Η έναρξη των παραδόσεων αναμένεται σε 36 μήνες από την αρχή της ναυπήγησης η οποία προβλέπεται σχεδόν ταυτόχρονη, με κάθε ναυπηγείο της κοινοπραξίας να αναλαμβάνει από μια. Το αν θα τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι άγνωστο, καθώς η πρώτη φρεγάτα του προγράμματος, η ομώνυμη Istanbul, καθελκύσθηκε μεν τον Ιανουάριο του 2021 (μετά από 4 χρόνια ναυπήγησης) αλλά σήμερα, δύο χρόνια μετά, δεν είναι σαφές σε τι κατάσταση ενσωμάτωσης συστημάτων είναι (αν και δηλώνεται πως φέτος μπορεί να παραδοθεί ολοκληρωμένη). Καθώς το πρόγραμμα έχει πληγεί από τα διεθνή εμπάργκο αλλά και από καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση τουρκικών συστημάτων.

Καθελκύστηκε η πρώτη φρεγάτα κλάσης Istanbul στην Κωνσταντινούπολη

Μια από τις πιο εμφανείς καθυστερήσεις ήταν η ανάγκη αλλαγής του συστήματος κελιών κάθετης εκτόξευσης, που ενώ είχε προγραμματιστεί να είναι Mk41 αμερικανικής κατασκευής, τελικά θα είναι το εγχώριας σχεδίασης MIDAS που θα αξιοποιεί τους επίσης εγχώριους αντιαεροπορικούς πυραύλους Siper. Ενδιαφέρον θα έχει σίγουρα αν η τουρκική κατασκευή αντιμετωπίσει προβλήματα στην προμήθεια των κινητήρων, που είναι ένας αεριοστρόβιλος LM2500 και 4 ντιζελοκινητήρες.

Roketsan: πρώτη δοκιμή του συστήματος  εκτόξευσης MIDLAS για τις φρεγάτες κλάσης Istanbul

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα τουρκικά συστήματα που αναμένεται να ενσωματώσουν οι φρεγάτες της κλάσης:

 • Κελιά κάθετης εκτόξευσης MIDAS (συνολικά 16), με πυραύλους Siper/Hisar
 • Αντιπλοϊκούς πυραύλους ATMACA (16 συνολικά)
 • Πυροβόλο 76 χιλιοστών της ΜΚΕ
 • Σύστημα εγγύς προστασίας με πυργίσκο Gokdeniz με διπλό πυροβόλο 35 χιλιοστών
 • Δύο τριπλοί εκτοξευτές τορπιλών με τορπίλες Orka
 • Δύο τηλεχειριζόμενους πυργίσκους STOP με πυροβόλο 25 χιλιοστών
 • Ραντάρ 3D CENK
 • Ραντάρ κατεύθυνσης πυρός AKREP
 • Ραντάρ ναυτιλίας της Aselsan
 • Σύστημα διαχείρισης μάχης ADVENT
 • Σύστημα ανίχνευσης τορπιλών HIZIR
 • Σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου της Aselsan
 • Τοπικής κατασκευής θα είναι και πολλά συστήματα τηλεπικοινωνιών, πλοήγησης, ηλεκτρικά δίκτυα, σωληνώσεις, γεννήτριες κ.λπ.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Amiral Ronarc’h: η πρώτη γαλλική FDI σε αγώνα δρόμου να «συρρικνώσει» τις καθυστερήσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε προ ημερών γνωστός γαλλικός ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα, υπήρξε «επιτέλους λευκός καπνός» για την πρώτη γαλλική FDI, την μελλοντική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -