11.4 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΑΠΟΨΗ: Μήπως η Λιβύη και τα νότια της Κρήτης είναι αντιπερισπασμός, και...

ΑΠΟΨΗ: Μήπως η Λιβύη και τα νότια της Κρήτης είναι αντιπερισπασμός, και η Τουρκία θα χτυπήσει σε Αιγαίο και Κύπρο;

Οι τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά τις τουρκικές κινήσεις στη Λιβύη, έχουν προφανώς θορυβήσει αρκετούς από τους αναγνώστες μας. Στα όρια της ιλαροτραγωδίας, η Τουρκία θεωρεί πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, και συνεπώς μπορεί να ορίσει ΑΟΖ με τη… Λιβύη. Το θνησιγενές καθεστώς της Τρίπολης, που επιβιώνει από τα δολάρια του Κατάρ και τα όπλα της Τουρκίας, τόλμησε να ορίσει ΑΟΖ με ένα άσχετο κράτος, σε παραβίαση κάθε διεθνούς συνθήκης και δικαίου, και μάλιστα με μια περιοχή της Λιβύης που ανήκει σε… άλλους.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική όπως πρέπει να είναι: Ο Ν. Δένδιας στη Λιβύη – Πληροφορίες για συνάντηση με Χ. Χαφτάρ

Αυτά φυσικά ήταν ψιλά γράμματα για την Τουρκία, που απλά ήθελε κάτι, έστω κι μια fake agreement, προκειμένου να αυξήσει τις διεκδικήσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο τολμά να αμφισβητήσει τα ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, αλλά και να “κόψει” τον δρόμο του EastMed από την Κύπρο στην Κρήτη και φυσικά στην ΕΕ.

Τώρα, ας είμαστε ρεαλιστές. Η Τουρκία θέλει να γίνει υπερδύναμη, δεν έχει γίνει ακόμη. Ακόμη και το TCG Anadolu, φορτωμένο με Τ129Β ΑΤΑΚ και Akinci δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική άμυνα, ή να απειλήσει την Κρήτη. Η Κρήτη, πέραν του ότι είναι επαρκώς προστατευμένη, είναι πολύ μακρυά από τις τουρκικές δυνατότητες. Γιατί όμως η Τουρκία τολμά να αμφισβητεί κάτι τόσο μακρυά από αυτή; μόνο για να στείλει πλοία νοτίως της Κρήτης;

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την αποστολή τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη

Τους σκοπούς τους έχουμε εξηγήσει. Η Τουρκία θέλει να σταματήσει τις ελληνικές εξορύξεις, αλλά και να σταματήσει τον EastMed, κατι που “βολεύει” τη Ρωσία. Επίσης, θέλει να έχει περισσότερα bargaining chips, σε περίπτωση που κάποια στιγμή κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, πριν ή μετά από κάποιο θερμό επεισόδιο. Του στυλ, εντάξει, μας δίνεται την υφαλοκρηπίδα της Μεγίστης, αλλά εμείς σας “χαρίζουμε” την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης.

Ακούγεται τρελό, αλλά αν το σκεφτεί κανείς είναι απόλυτα λογικό. Ποιος άλλος, και για ποιο λόγο θα έκανε κάτι τόσο παρακινδυνευμένο; υπάρχει, πέραν της διπλωματίας, και κάτι άλλο που θα πρέπει να ξέρουμε ή υποψιαστούμε; ναι, υπάρχει προφανώς και στρατιωτικό σκέλος στην όλη ιστορία. Η Τουρκία θέλει να διασπάσουμε τις δυνάμεις μας…

Άδειασμα Τουρκίας από Πάιατ: Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης διαφέρει από τη νομική ανάλυση των ΗΠΑ και των ΗΕ

Η απειλή και μόνο της Κρήτης, από ένα καθεστώς που είναι περιορισμένο στο κέντρο της Τρίπολης, αλλά και μερικές παμπάλαιες φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού, ίσως αναγκάσει την Ελλάδα να μετακινήσει δυνάμεις στην Κρήτη. Η πιο λογική κίνηση θα ήταν η μεταφορά επάκτιων πυροβολαρχιών MM40 Exocet από το Αιγαίο στην Κρήτη. Η εμβέλειά τους και μόνο, θα έκανε την αποστολή των τουρκικών πλοίων υπόθεση αυτοκτονίας.

Επίσης, θα έπρεπε να δημιουργήσουμε σχέδια για το Στόλο νότια της Κρήτης, έστω και με απλά περιπολικά, τη στιγμή που το σύνολο των δυνάμεών μας είναι δεσμευμένο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε καιρό πολέμου οι δυνάμεις μεταφέρονται από το ένα σημείο στο άλλο, αλλά το ΠΝ δεν έχει επαρκείς δυνάμεις για επίδειξη σημαίας σε ένα ακόμη μέτωπο.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Γιατί το ΠΝ ενισχύει πρώτα τις ανθυποβρυχιακές ικανότητές του (P-3, MH-60R) και αφήνει πίσω τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ;

Δεν χωρά αμφιβολία πως οι Τούρκοι προσπαθούν, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, να προκαλέσουν περαιτέρω διάσπαση των δυνάμεών μας. Μην ξεχνάμε, πως οι μονάδες της Κρήτης αποτελούν στρατηγική εφεδρεία για το Νότιο Αιγαίο και την Κύπρο. Αν η Κρήτη χρειάζεται προστασία, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να μεταφερθούν επιπλέον μονάδες στην περιοχή. Και φυσικά εξοπλισμός. Τι το καλύτερο για την Τουρκία, μονάδες με Patriot, HAWK, Exocet, να μεταφερθούν εκεί, ενώ αυτοί θα κάνουν επιθέσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο;

Μπορεί για εμάς η τουρκική κίνηση να φαίνεται σαν μια ακόμη απόδειξη του τουρκικού ιμπεριαλισμού, μια ακόμη πράξη της μεγαλομανίας του Σουλτάνου. Αν το δει όμως κάποιος, οι Τούρκοι προσπαθούν να επανατοποθετήσουν τα πιόνια για όποτε χρειαστεί να παίξουν αυτή την παρτίδα που περιμένουμε και οι δυο να παίξουμε μετά το 1974. Κλέβουν, αλλά δεν τους πειράζει. Έχουν μαζί τους δύναμη και γνώση (Ρωσία), χρήμα (Κατάρ), και την ανοχή της Γερμανίας, Μεγ. Βρετανίας και ίσως άλλων χωρών της ΕΕ (Ισπανία;). Θα προσπαθήσουν να στραγγίξουν τα κέρδη τους.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποια προγράμματα του ΠΝ θα ξεκινήσουν εντός του 2019 (και μάλιστα στους πρώτους μήνες);

Απλά, εμείς δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως το “παιχνίδι” θα παιχτεί στον Έβρο, το Αιγαίο, το Σύμπλεγμα της Μεγίστης και τη Κύπρο. Οι Λίβυοι είναι για τους Τούρκους οι “χρήσιμοι ηλίθιοι”, που για μια φούχτα UCAV της κακιάς ώρας, μερικά τεθωρακισμένα, και ίσως μερικούς μισθοφόρους, τα έβαλαν με ένα φιλικό και φιλειρηνικό κράτος της Μεσογείου.

Οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε είναι συγκεκριμένες, και από ότι διαπιστώνουμε, τις κάνουμε ήδη. Η επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη είναι χαρακτηριστική των ελληνικών κινήσεων. Η υπογραφή του EastMed Act στις αρχές του νέου έτους η επόμενη. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε εκεί. Η ενίσχυση του ΠΝ θα πρέπει να γίνει άμεσα. Το 2019 “έφυγε” χωρίς κάποια σημαντική εξέλιξη, αλλά πιστεύουμε πως το 2020 θα είναι διαφορετικό. Η υπογραφή για MEKO200HN, MH-60R, τορπίλες και αντίμετρα υποβρυχίων, Belh@rra Helleniques, αλλά και η παραλαβή των Arleigh Burke πρέπει να γίνει άμεσα. Αν δεν γίνουν, τότε, κακώς κάνουμε αυτή τη συζήτηση σήμερα…

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Προς υπογραφή 2 LOA για το ΠΝ για 4 ελικόπτερα MH-60R και εκσυγχρονισμό/FOS των S-70B6 από τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
adpanos
adpanos
4 years ago

Δεν χρειάζεται πόλεμος για να χαθεί από τον χάρτη η Ελλάδα και να μετατραπεί σε Τουρκικό προτεκτοράτο , μουσουλμανικό χαλιφάτο.

Φροντίζουμε μόνοι μας για αυτό από το 2015 και έχει και συνέχεια.

Όποιος έχει την παραμικρή διαφωνία μπορεί κάλλιστα να παρακολουθήσει την παρακάτω συνέντευξη του Κου Γρίβα, η οποία ξεφεύγει από τα τετριμμένα που θα ακούσει κανείς σε ένα κατευθυνόμενο ΜΜΕ .

https://www.brighteon.com/8e459ce4-6d1b-4d2c-ae8d-9382190ff513

Τάσος
Τάσος
4 years ago
Reply to  adpanos

τα όσα λέει ο αξιότιμος κ.Γρίβας δεν έγιναν ευρέως γνωστά διότι οι περισσότεροι ασχολήθηκαν με τις τελευταίες εξελίξεις σε GNTM, VOICE και λοιπές …δημοκρατικές δυνάμεις που έλεγε και ο αείμνηστος Κλύνν!

Steve
Steve
4 years ago

Εντελώς φιλικά μας έχετε ταράξει στα ιστορικά,out of the box και απόψεις τελευταία…
Καμία πληροφόρηση για “MEKO200HN, MH-60R, τορπίλες και αντίμετρα υποβρυχίων, Belh@rra Helleniques και Arleigh Burke, πρόγραμμα F16 και όπλα για F16, κατάσταση Kiowa, P3” τίποτα???
Τόσο στάσιμα τα πράγματα???

Athan
Athan
4 years ago
Reply to  Steve

Είχαμε συνηθίσει άλλωστε σε καταιγισμό Εξοπλιστικών Προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια και τώρα βιώνουμε κάτι σαν σύνδρομο στέρησης.
Πάντως μην ανησυχείς, όλοι αγωνιούμε για τα παραπάνω. Το 2020 μάλλον θα ξεχωρίσει σ’αυτόν τον τομέα. Από την άλλη, για να ισορροπήσει το Στράτευμα θα χρειαστεί μια πενταετία τουλάχιστον. Το λιγότερο.

Christos choris "A"
Christos choris "A"
4 years ago
Reply to  Steve

Μετά την επιχειρισυακή αξιοποίηση των S-400 από πλευράς της Τουρκίας τα P-3, τα MH-60R και τα S-70B-10 θα μπορούν να αξιοποιηθούν μονάχα στο Ιόνιο Πέλαγος!

Chev chelios
Chev chelios
4 years ago

Σε καιρό εχθροπραξιών οτιδήποτε βρεθεί νοτίως της Κρήτης και έχει κόκκινη σημαία θα κανει παρέα στον Μπομπ Σφουγγαράκη. Το ίδιο θα συμβεί και στο κεντρικό Αιγαίο. Το πρόβλημα ξεκινάει ανατολικά της Ρόδου.

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago
Reply to  Chev chelios

Αυτό ακριβώς, τα είπες όλα με δυο λογια

Μιχάλης
Μιχάλης
4 years ago

Μιλάτε με βεβαιότητα για παραλαβή Arleigh Burke το 2020 από που προκύπτει αυτή η αισιοδοξία;
Υπάρχουν νεότερες πληροφορίες σχετικά με τα Arleigh Burke για παραλαβή το 2020 και αν ναι θα μπορούσατε με ένα άρθρο να μας ενημερώσετε;

LAMBROS
LAMBROS
4 years ago
Reply to  Μιχάλης

Εχουν κάνει την ενημέρωση πριν λιγες εβδομάδες….τι αλλο να πουν, -κάποιοι δε το πιστευουν και εκραξαν- τωρα αναμένουμε στους επόμενους μήνες τη παραλαβή…το πότε θα ερθουν μένει ,εγω ειμαι πεπεισμένος πως θα έρθουν…. 😉

Μιχάλης
Μιχάλης
4 years ago
Reply to  LAMBROS

Μακάρι να έρθουν απλώς στα τελευταία άρθρα η Π&Δ το θεωρεί δεδομένο και ως εκ τούτου αν υπήρχαν νεότερες πληροφορίες καλό ήταν να μας ενημερώσει αν γίνεται για να μην έχουμε αγωνία.

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago
Reply to  Μιχάλης

Λογικά δεν θα βγαίνει και ένα νέο κάθε εβδομάδα σε τέτοια ζητήματα, είμαι σίγουρος ότι στο επόμενο νέο θα υπάρχει ενημέρωση. Εξάλλου δεν νομίζω να ασχολούνται οι Αμερικανοί κάθε μέρα με εμάς.

ΓΑΙΔΟΥΡΟΝ-ΜΑΝ
ΓΑΙΔΟΥΡΟΝ-ΜΑΝ
4 years ago

Δεν νομιζω τα επιτελεια να μην εχουν γνωση και για αυτο το σεναριο…ουτε νομιζω οτι οι χειριστες των συγκεκριμενων συστηματων δεν ειναι σε αυξημενη επαγρυπνηση…τωρα το αν η Π.Α επιλεξει να μετακινει απο νησι σε νησι τα hawk,asrad,patriot, ο ΕΣ τα tor και τοΠΝ τα crotale κσι exocet, τοτε πιστευω οτι πολυ καλα κανουν! Αυτο αλλωστε δεν θα ηταν και ενας λογος να προσπαθουν τα τουρκικα UAV να αλλωνιζουν στο αιγαιο?

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago

Θέλω να ελπίζω ότι οι δικοί μας δεν θα ψαρώσουν να στείλουν όλο τον στόλο (ούτε καν μεγάλο μέρος του) στην Κρήτη. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα βαρύ, έστω και παλιό) καράβι για τα τζαρτζαρίσματα, και μερικές συστοιχίες αντιπλοικών στην στεριά, στην συγκεκριμένη πλευρά της Κρήτης. Επίσης δεν νομίζω να παιχτεί παιχνίδι στην Κύπρο.
Αν γίνει παιχνίδι, θα παιχτεί όλο στον αέρα, ενώ στην θάλασσα πονάει πολύ η έλλειψη ενός ή δύο ΑΒ, που θα παρκάρανε σχετικά κοντά στο Καστελόριζο. Εκεί είναι μια μεγάλη αχίλλειος πτέρνα, ελπίζω αυτοί που έχουν τις ειδικές γνώσεις να έχουν πλάνα πώς να αντιμετωπιστεί το θέμα, και ακόμη περισσότερο τι θα κάνουν αν οι Τούρκοι παρκάρουν με την σειρά τους τα S-400 απέναντι από το Καστελόριζο (ενώ εμείς δεν έχουμε αντιαεροπορικά μεγάλου βεληνεκούς εκεί)
Επίσης πλάκα πλάκα διάβασα και ένα υποθετικό σενάριο μέσα στις γιορτές όπου οι Τούρκοι να ήθελαν να περάσουν πολλά αεροπλάνα με ιπτάμενα τάνκερ να πάνε στην Λιβύη μέσα από τον εναέριο χώρο μας. Πραγματικά θα ήταν ενδιαφέρον τι θα κάναμε, αν πήγαιναν πολλά F-16 με μερικά ιπτάμενα τάνκερ και εμείς απλά διώχναμε τα τανκερ, τα F-16 θα έμεναν Λιβύη να τα περιποιηθεί ο Χαφτάρ?

Thras
Thras
4 years ago

Με αυτό το άρθρο μου ήρθε στο μυαλό η προσπάθεια των Τούρκων να παρασύρουν μέρος του ελληνικού στόλου στο Νότιο Αιγαίο πρίν τις δύο κρίσιμες ναυμαχίες του 1912. Έστειλαν ένα καταδρομικό τους να πλεύσει από το Βόσπορο στην Αίγυπτο με την ελπίδα να παρασύρει 2-3 πολιτιμες μονάδες του ελληνικού στόλου στο κυνήγι του.

Ο Κουντουριώτης δεν τσίμπησε το δόλωμα και ο ελληνικός στόλος παρέμεινε συγκεντρωμένος στο Μούδρο καταναυμαχώντας στη συνέχεια τον τουρκικό στις διαδοχικές ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου.

CKfurious
CKfurious
4 years ago

Τώρα είναι αργά…

Οι Belhares εάν παραγγελθούν μέχρι τέλη ιανουαρίου 020 θα παραδοθούν το 24 οποτε βάλε και χρονια να γίνουν επιχειρησιακά κοιτάμε το 2026

Οι meko και εάν αρχίσει ο εκσυχρονισμός 1-2 πλοία είναι off για με min 12-24 μήνες

Μπορούμε να το ανεκτούμε αυτό επιχειρησιακά ?

Σίγουρα θα έπρεπε να αναζητηθεί ενδιάμεση λύση

Τις Adelaide δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε λόγο κόστους και αναμένουμε AB!!

Με τι λεφτά θα εξοπλιστούν 90 cells * 2?
Η θα τα έχουμε άοπλα ?

Τα ίδια με τις τορπίλες:Και εάν παραγγελθούν θα πάρει ίσως και 2 χρονια για να αρχίσουν οι παραδόσεις

Και εδώ πρέπει να απαιτηθεί ενδιάμεση λύση με άμεση παραχώρηση τορπιλών από το ναυτικό της χώρας παραγγελίας

Ο εκσυχρονισμός των MEKO οι τοπρίλες και τα μεταχειρισμένα έπρεπε να είχαν προχωρήσει από
το 2015 με τα 500mil; που πλhρvσαμε για ta P-3!

Το μεγαλύτερο τραγικότερο λάθος στους εξοπλισμούς

Τα λάθη πληρώνονται

dkataims
dkataims
4 years ago
Reply to  CKfurious

Αρχίζεις να κουράζεις, τουλαχιστον εμενα.
Μετα Χριστόν προφήτες ειναι εύκολο να ειμαστε ολοι. Λες το ΠΝ να μην ξέρει οτι απαξιώθηκε τα 10 τελευταία χρονια; Λες να περιμένει η άμυνα της χώρας απο εσενα να μας πεις τι βαπόρια πρέπει να πάρουμε ποτε, και απο ποιον; Ολοι όσοι διαβάζουν άρθρα αμυντικού περιεχομένου μπορούν να καταλάβουν τα λάθη και τις παραλήψεις 2 δεκαετιών. Το να επιμένεις να βλέπεις τα λάθη και τις ολιγοριες και να γκρινιάζεις μονο καλο δεν κάνεις.. Εγω εσυ ολοι μας το ΠΝ η ΠΑ ο ΕΣ οταν χρειαστεί θα παλέψουμε με οτι εχουμε στη διάθεσή μας.. Αν είσαι τοσο φοβερός και διορατικός στις επόμενες εκλογές κατέβασε ψηφοδέλτιο.. Τέλος τα κλάματα και η γκρίνιες, οι εποχές δε θέλουν λόγια αλλα πράξεις απο ολους μας. Τα λεμε στο πλοίο..

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  dkataims

Πολύ εύκολα κουραζόσαστε!

Μην με διαβάζετε!!!

Από το 15 φώναζα εγώ και πολλοί άλλοι για το παράλογο του εκσυχρονισμού
των P-3

Τι μετά Χρiστoν μπούρδες μου γραφεις?

Σαφώς έχει και ευθύνες η στρατιωτική ηγεσία για τη σημερινή κατάντια μας

Αλλα μονο τις θέσεις τις καρέκλες και τα προνόμια ενδιαφέρονται να κρατήσουν

Δειλοί μοιραίοι και άβουλοι αντάμα

nigozs
nigozs
4 years ago
Reply to  CKfurious

Για τα P3 έχεις κάνει οικονομοτεχνικη μελέτη ?
Αν ναι γιατί δεν παραθέτεις στοιχεία ?
Όσο για τα άλλα που γράφεις, ένα θα σου πω:
Έχεις ακούσει τελευταία τους “θεσμούς” να απαγορεύουν ή να δηλώνουν αντίθεση με όλα αυτά που γίνονται ΤΩΡΑ ?
ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΑΝ ΟΜΩΣ

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  dkataims

Όταν διαφωνούμε με κάτι που λέει κάποιος εδώ μέσα, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τον φιμώσουμε. Στην τελική, όσο στεναχωριέσαι εσύ για την πατρίδα τόσο στεναχωριούνται όλοι. Δεν υπάρχει μηχανάκι να μετράει τον πατριωτισμό.

Η διαφορά στην αντίληψη ενός θέματος αλλά κυρίως η διαφορά στον τρόπο έκφρασης δεν απαγορεύεται. Με τον CK διαφωνώ με το 90% όσων λέει. Από την στιγμή που στις εκλογές όλοι έχουμε από έναν ψήφο, οι γνώμες μας είναι ισάξιες. Τα συνθήματα και οι αναθεματισμοί δεν θα του αλλάξουν την γνώμη…

Έχω πανέμορφα -1 από ορισμένους εδώ μέσα, αλλά άμα πουν κάτι σωστό θα το πω. Αν όχι, θα διαφωνήσω μαζί τους. Δεν είμαστε εχθροί. Απλά έχουμε διαφορετικές απόψεις. Και εδώ κάνουμε συζήτηση για την ασφάλεια της χώρας μας. Άρα όλοι (πλην μουσταφά) ενδιαφερόμαστε για αυτή.
Αν ήταν εξασφαλισμένη, θα υπήρχαν πολύ λιγότερες διαφορές και κόντρες.

nigozs
nigozs
4 years ago
Reply to  chriss8

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου, όμως ας μην αναμασαμε/ανακυκλώνουμε τα ίδια πράγματα από άλλα posts.
Και ερωτω:
Ποιος είναι ο τίτλος του άρθρου ?

AESA
AESA
4 years ago
Reply to  CKfurious

Νομίζω πως δεν κατάλαβες τι συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία 11 χρόνια, αλλά το σπουδαιότερο είναι πως δεν έχεις καταλάβει από τι γλιτώσαμε παρά τρίχα

Psixraimia
Psixraimia
4 years ago

Με όλο τον σεβασμό, νομίζω ότι το άρθρο δε βλέπει το προφανές και γι αυτό κάνει τα πράγματα να φαίνονται πιο περίπλοκα από ό,τι πραγματικά είναι. Για να καταλάβουμε γιατί οι Τούρκοι προχώρησαν σε αυτή τη συμφωνία πρέπει να δούμε τα πράγματα ψυχρά και χωρίς συναισθηματισμους.
Από τη δική τους οπτική τι βλέπουν; Τις χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ) να συμμαχούν για να τους πετάξουν έξω από το μοίρασμα. Το λένε ξεκάθαρα αυτό. Και δεν έχουν και άδικο. Αν θέλουν να πάρουν μερίδιο, πρέπει κάτι να κάνουν. Δε μπορούσαν να βρουν κάποιον άλλον για να χρησιμοποιήσουν ως αντίβαρο οπότε πήγαν στη Λιβύη. Αν δεν το έκαναν θα ήταν σκέτη παράδοση.
Ας δούμε όμως τι πετυχαίνουν. Πρώτον, με αυτή την κίνηση έχουν ένα πάτημα για να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε κίνηση των υπολοίπων. Πχ eastmed. Αν δοκιμάσουν να τον υλοποιήσουν όμως παρ όλα αυτά, τότε οι Τούρκοι έχουν μία επίφαση νομιμοποίησης για να απαντήσουν.
Όσον αφορά στο στρατιωτικό σκέλος, το άρθρο δε βλέπει το προφανές. Η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να πάει στην Κρήτη αν θέλει να χρησιμοποιήσει ΕΔ. Αν και μετά από αυτά, δεν πετύχουν τον σκοπό τους, ήτοι να σταματήσουν οι σχεδιασμοί των υπολοίπων, τότε την κρίση θα την προκαλέσουν στο Καστελόριζο. Τους συμφέρει από κάθε άποψη. Στρατιωτικά σε εκείνη την περιοχή – λόγω εγγύτητας- έχουν πλεονέκτημα. Στο διπλωματικό κομμάτι είναι λίγοι – ως κανένας – αυτοί που θα πουν ότι η Ελλάδα έχει δίκιο.
Το ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Προσωπικά (δεν είμαι ειδήμων) η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να τους ακολουθήσουμε. Δε μας συμφέρει. Μία επιλογή θεωρώ ότι είναι λοιπόν, να απειλήσουμε ότι αν γίνει αυτό, θα επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12νμ. Χωρίς φόβο για την απειλή πολέμου. Η απειλή πιστεύω αρκεί για να μην προχωρήσουν. Αν πάνε όμως εκεί, δεν έχουμε πολλές επιλογές έτσι κι αλλιώς, πρέπει να ξέρουν ότι θα πάρουμε τα ρίσκα μας. Και το περιβάλλον του Αιγαίου είναι πιο ευνοϊκό για μας από την Αν. Μεσόγειο οπότε εκεί πρέπει να θέλουμε να φέρουμε την κρίση.
Μία άλλη επιλογή, ίσως είναι – στην περίπτωση που ξέρουμε ότι θα πάνε για στρατικωποιηση – να δράσουμε προληπτικά. Πηγαίνοντας κοντά στην Κρήτη με κάποιον τρόπο προκλητικό. Τρόπο που να απαιτεί αντίδρασή τους αν όντως διεκδικούν αυτή την περιοχή. Εκεί μας ευνοεί η γεωγραφία
.

AESA
AESA
4 years ago
Reply to  Psixraimia

Τι έγινε γεμίσαμε στρατάρχες εδώ.
Για να σε διορθώσω δεν μπορεί να έχει καμία αξίωση σε πράγματα που δεν κατέχουν και δεν κατέχουν τίποτα.
Η μόνες λύσεις για να κερδίσει κάτι η τουρκία είναι:
1η λύση η Εισβολή και κατοχή του συμπλέγματος της Μεγίστης, με ότι αυτό συνεπάγεται .
2 Αποκύρηξη της οθωμανικής ιδέας. Πούλημα της Ρωσίας και των S400. Κόψιμο του λώρου με εξτρεμιστικά στοιχεία. Ξεβράκωμα της τουρκίας σε ΕΕ και Ισραήλ. Αναγνώριση της Κύπρου και λύση του προβλήματος. Αναγνώριση και συμφωνία ΑΟΖ με Ελλάδα και Κύπρο. Μόνο έτσι ίσως καταφέρει να πείσει να περάσει ο αγωγός μέσω Κύπρου από το έδαφος της προς Ελλάδα και ΕΕ, και να καταστεί ασύμφορος ο υπό σχεδίαση αγωγός.

Psixraimia
Psixraimia
4 years ago
Reply to  AESA

Πρώτον, πουθενά δεν περιγράφω πολεμική στρατηγική ή τακτική. Η απειλή επέκτασης των χωρικών μας υδάτων είναι πολιτική κίνηση. Ούτε σε αυτό βέβαια είμαι ειδήμων και το λέω ξεκάθαρα.
Δεύτερον, στην Αν. Μεσόγειο και συγκεκριμένα ανατολικά της Ρόδου, ένας άλλος τρόπος για να κερδίσει η Τουρκία είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Αλλά πέρα από αυτό, εξήγησέ μου λίγο πώς θα κερδίσουμε εμείς όταν αν πάμε για εξορύξεις θα το αντιμετωπίζουν σαν εισβολή και το ίδιο θα κάνουν για τον EastMed κι ας είναι όλος ο πλανήτης εναντίον τους. Είναι θέμα επιβίωσης για αυτούς.
Και αξίωση έχουν πολύ λογικά στην Αν. Μεσόγειο.

Δημήτρης
4 years ago
Reply to  Psixraimia

Μια χαρά, πάντως, επιβιώνουν μέχρι στιγμής. Μην ανησυχείς για τους Μογγόλους φίλους σου, θα τα βολέψουν και θα συνηθίσουν…

Costas
Costas
4 years ago
Reply to  Psixraimia

Έχεις ένα λάθος στο συλλογισμό σου (χωρίς να σε κακίζω). Ο Eastmed θα είναι υποθαλάσσιος αγωγός. Η ΑΟΖ επί της ουσίας αφορά ΔΙΕΘΝΗ ύδατα και στο δικαίωμα εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων πόρων (π.χ. υδατάνθρακες και αλιεία). Οι υποθαλάσσιοι αγωγοί (όπως και τα καλώδια) μπορούν να διέρχονται από ΑΟΖ άλλων κρατών και αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα στους διεθνής νόμους (και σε αυτό το σημείο έχουν υπογράψει και οι Τούρκοι). Άρα για τον Eastmed δεν μπορούν να κάνουν κάτι οι Τούρκοι. Εφόσον δε αφορά και το Ισραήλ, (όχι μόνο την Κύπρο) δεν μπορούν να αντιταχθούν με το επιχείρημα ότι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς αναγνωρίζουν το Ισραήλ. Το παιχνίδι αυτό το έχουν χαμένο ήδη και το ξέρουν.
Αν αποφασιστεί η δημιουργία του αγωγού (αυτό εξαρτάται μεταξύ άλλων παραγόντων από τη στάση της Ιταλίας και από την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού), τότε ο αγωγός θα γίνει. Ακόμα και να της ανήκει τμήμα ΑΟΖ διαμέσουν της οποίας θα διέρχεται ο αγωγός, δεν έχει δικαιοδοσία να τον αποτρέψει.

Για τα χωρικά μας ύδατα, πάντως θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις εντός 2 ετών να αναγνωριστούν ως τα 12 ν.μ. που προβλέπουν οι διεθνείς κανόνες.
Ένας καλός τρόπος είναι να ψηφιστούν οι διεθνείς νόμοι (που δεν αναγνωρίζει η Τουρκία) από την ΕΕ (όλες οι χώρες-μέλη έχουν ήδη υπογράψει) ώστε να γίνει Ευρωπαϊκός νόμος. Με αυτό τον τρόπο μεταφέρεται αυτομάτως στο εθνικό δίκαιο. Αν η Τουρκία θελήσει να χρησιμοποιήσει το casus belli, τότε θα θεωρηθεί επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και η Γερμανία πιθανώς να το καταπιεί, η Γαλλία είμαι βέβαιος ότι θα είναι στο πλευρό μας, διπλωματικά και εμπράκτως. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δεν θα τολμήσει να κάνει κάτι. Βεβαίως όλα αυτά θα πρέπει να προετοιμαστούν λεπτομερώς.

Athan
Athan
4 years ago
Reply to  Psixraimia

Σε πολλά έχεις δίκιο. Π.χ. η αναφορά σου στο προβληματικό καθεστώς του Συμπλέγματος της Μεγίστης, όσον αφορά την ιδιότητά του ως Σημείο Στηρίξεως για την οριοθέτηση και χάραξη ΑΟΖ από την Ελλάδα, είναι σωστή.
Πολλοί δεν γνωρίζουν την διεθνή νομολογία επί συναφών διενέξεων όπως η έκβαση της Προσφυγής της Ρουμανίας στο ICJ για το ζήτημα Insula Șerpilor/О́стрів Змії́ний https://web.archive.org/web/20090205045804/http://www.icj-cij.org/docket/files/132/14985.pdf ή της σχετικής υπόθεσης Μπαχρέιν εναντίον Κατάρ https://www.icj-cij.org/files/case-related/87/087-20010316-JUD-01-00-EN.pdf
Πάντως για να “ευνοηθεί” η Τουρκία από το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης (ICJ) θα πρέπει να υπάρξει συνυποσχετικό μεταξύ των δύο Χωρών (Ελλάς-Τουρκία) για την προσφυγή σε αυτό, και έστω μία de jure αναγνώριση της δικαιοδοσίας του, πράγμα τουλάχιστον μακρινό. Εάν μάλιστα η Ελλάδα ζητήσει και ορισμό Υφαλοκρηπίδος λίγες πιθανότητες υπάρχουν να ρισκάρει η Τουρκία να εμπλακεί .
Επίσης, εάν η Τουρκία θεωρήσει “εισβολή” τις εργασίες κατασκευής ενός Πολυεθνικού αγωγού επειδή “είναι θέμα επιβίωσης για αυτούς”, σκέψου τί θα κάνουν σε αυτήν την περίπτωση τα τέσσερα Κράτη, η Ε.Ε., οι Η.Π.Α., η Γαλλία και η Αίγυπτος με την ίδια λογική, αφού είναι “θέμα επιβίωσης” για την Δύση η απεξάρτηση της Ευρώπης από το Φ.Α. της Ρωσίας.
Όσον αφορά τις “εύλογες” Τουρκικές αξιώσεις στην Α.Μεσόγειο, ο μόνος τρόπος να τις διεκδικήσει μακροπρόθεσμα, είναι να απεμπλακεί από την παράνομη κατοχή της Κύπρου, να “ξαναδεθεί” στο Δυτικό Γεωπολιτικό άρμα, να σταματήσει την αντισημιτική της ρητορική και πράξη και τέλος, να εντάξει την Εθνική της πορεία στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο αρχών και αξιών. Εάν με ρωτάς, τίποτε από αυτά δεν είναι πλέον πιθανό.
Έτσι, όπως “παράνομα” η Τουρκία επιδιώκει την συμμετοχή της στις εξελίξεις, άλλο τόσο “παράνομα” θα υλοποιηθεί τελικώς ο Δυτικός σχεδιασμός εναντίον
της.

TERMINATOR
TERMINATOR
4 years ago
Reply to  Psixraimia

Ναι βρε παιδιά , μην είμαστε μοναχοφάηδες…Δωστε τους τους ότι ζητάνε αρκει τα τζάκια μας να μην πειράξουν…Ασε που θα έχουμε και έρεισμα στο Φανάρι

Punker
Punker
4 years ago

Εγώ πάντως αυτό που κρατάω είναι πως κάποια από τα άρθρα σας τις τελευταίες μέρες αρχίζουν με φωτογραφίες των AB 🙂

Steve
Steve
4 years ago
Reply to  Punker

Και εγώ το παρατήρησα αλλά too good to be true…..

Seagull
Seagull
4 years ago
Reply to  Punker

Το έχω προσέξει και εγω αυτό 🙂

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  Punker

Έτσι ακριβώς. Το φαντάζομαι κάθε φορά με την ελληνική σημαία!

Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
4 years ago

Εχω υπηρετήσει στον Εβρο, γνώρισα το εδαφος στο νοτιο τμημα, σχεδιασα χαρτες για τη μεραρχία. Ποτε δε μου αρεσε η εισβολή ως αντισταθμιση επιθεσης σε νησι του Αιγαιου. Μου μοιαζει αδιεξοδη στρατηγική, χωρις αστικά στηρίγματα με τεραστιο ρισκο για απώλειες χωρις το στοιχείο του εφνιδιασμού. Η αμυνα της κυπρου θα ειναι επισης ενα πολυ δυσκολο μετωπο ειδικα χωρις μοναδες αεραμυνας περιοχής. Ενστικτωδώς δεν πιστευω οτι τα προσεχη χρονια με τις υπαρχουσες δυναμεις και συνθηκες θα επιχειρήσει η Τουρκια επιθεση σε νησί, θα διακυνδινευε μια καταστροφη. Αν και τα νησια επιβαλουν διασπορα δυναμεων αμυνας και δυσκολια αποστολης ενισχύσεων, μπορουν να αμυνθούν αν δεν πληγει επαρκως η αεροπορια και το αντιαεροπορικο δυκτιο. Παλιες φρεγατες νοτια της κρητης θα ειναι σχετικα ευκολοι στοχοι ακομα κι αν μενουν εκτος επιχειρισιακου βελινεκους των παρακτιων εξοσετ. Μενει η Κυπρος και το καστελόριζο. Αυτο μαλιστα. Αποτελει δυσεπιλυτο προβλημα. όλα τα αλλα μετωπα θα αποτελουν αντιπερισπασμούς. Σε καθε περιπτωση το νοτιοανατολικό ακρο θα αποτελουσε το πρωτο πληγμα επι της Ελληνικης κυριαρχίας.

Chris
Chris
4 years ago

Αν η ικανότητα απελευθέρωσης εδάφους είναι μικρή τότε η μόνη αποτροπή είναι η δυνατότητα να καταστρέψουμε στρατιωτικές και πολιτικές-οικονομικές υποδομές. Δηλαδή να εμποδίσουμε την ικανότητα τους να λειτουργούν ως χώρα την επομένη ημέρα. Κάτι που προϋποθέτει την ύπαρξη στο οπλοστάσιο μας ικανού αριθμού (δηλαδή μεγαλύτερου του σημερινού) όπλων μεγάλου βεληνεκούς.
Και επειδή το άρθρο αναφέρει την διαπραγμάτευση πριν ή μετά από επεισόδιο, θα πρέπει να προετοιμαστούμε και γι’ αυτό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να λέει “δεν διεκδικούμε τίποτα”. Θα πρέπει όταν φτάσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η λίστα των διεκδικήσεων μας να φτάνει έως τη σελήνη, και οι διεκδικήσεις μας να είναι στοχευμένες διαρκείς και στα πλαίσια μακροχρόνιου εθνικού σχεδιασμού.

TERMINATOR
TERMINATOR
4 years ago

Απορώ πως μια εισβολή σε Καστελόριζο ή και Κύπρο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να ανατραπεί με την μετακίνηση τμημάτων ταχείας αντίδρασης. Η ελλάδα έχει τα μέσα (τα χρησοπληρώσαμε δηλαδή ) και με τα zubr που έχουμε ακόμα (όσο και αν τα απαξιώνουν καποιοι) και με σινούκ, ακομα και με c-130, να μετακινήσει στη Πάφο καταδρομείς ή πεζοναύτες. Οταν διαβάζουμε ότι 400 χλέπες τζιχάντες που μετέφερε η Τουρκία στη Λιβύη σταμάτησαν την προέλαση των αρμάτων του Χαφτάρ δεν καταλαβαίνω το δισεπίλυτο πρόβλημα. Αποφασιστικότητα χρειάζεται. Ομελέτα κύριοι ντακοι, χωρίς να σπάσεις αυγά δεν γίνεται. Μόνο οι Αμερικάνοι και οι Ρωσοι παιζουν με τα κουμπια εκ του ασφαλούς. Ποσοι Βρετανοι καταδρομείς χρειάστηκαν για να απελευθερώσουν τα νησιά Φωκλαντ πριν 40 χρόνια?? Για διαβάστε και λίγο. Ολα δύσκολά τα παρουσιάζουμε και αυτό κάτι βρωμάει….

Anios
Anios
4 years ago

Λογικά ακούγονται τα όσα αναφέρει το άρθρο. Πολλοί θα έχουμε σκεφτεί ότι όπως και να έχει -αν υπάρξει η πολιτική βούληση και οι σχετικές εντολές- δύσκολα μπορεί να σταθεί/εδραιωθεί τουρκική ναυτική δύναμη νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, οι αντιπλοϊκοί μας πύραυλοι και μόνο θα έσπαιρναν το χάος στις εχθρικές δυνάμεις. Αυτό που φοβίζει όλους μας είναι ο αντιπερισπασμός και η “εκδίκηση” μέσω της κατάληψης του Καστελόριζου ή τέτοιου τύπου νησιά, όπως Ρω, Φαρμακονήσι κ.λπ.

Γιώργος70
Γιώργος70
4 years ago

Είναι βέβαιο οτι η Τουρκία δεν θα χτυπήσει πρώτη πουθενά.

Θα παίξει εκεί που έχει το νομικό πλεονέκτημα.
Στην “Ελληνική ΑΟΖ” του Καστελόριζου.

Tο ερώτημα του τίτλου αντίστροφα.
Εστω οτι το ΠΝ (με δανεικά) είχε προμηθευτεί προ δεκαετίας τις 5 Fremm αλλά οι ΕΔ συνολικά είναι στην κατάσταση που είναι σήμερα.
Η Ελλάδα θα ξεκινούσε μια ολοκληρωτική πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία για την κυριότητα των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και στην Ανατ Μεσόγειο χτυπώντας ένα τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο 13 nm νότια του Καστελόριζου;

dimitrov
dimitrov
4 years ago

φτου κακά λογάκια … τι λέτε τώρα ….. θα σας βάλω πιπεράκι στη γλωσσίτσα …..

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago

Δεν θα το βύθιζε, θα το τζαρτζάριζε να φύγει και αν οι Τούρκοι το χτυπούσαν θα ξεκινουσε ο χαμος από αυτούς. Το παν στην σημερινη εποχη της παγκοσμιοποίησης είναι περαν της στρατιωτικης δυναμης να εχεις εστω ένα ψηγμα δικαιου σε αυτό που πας να κανεις

randomname
randomname
4 years ago

Και αν αυτή η ανταλαγή γίνει μεσα σε λίγα λεπτά. Η αλήθεια απο που θα βγεί; Απο τα τεράστια τουρκικά μέσα παγκόσμιας εμβέλειας ή απο καμιά ελληνική ερτ;
Το τι μπορεί να συμβεί με το τι θα προβληθεί πως μπορείς να το ελένξεις; Δεν μπορείς. Εκτός αν όλα αυτά λάβουν χώρα με διαφορά ωρών, ημερών κτλπ.

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago

Στη κρίση του 87 το Α/Τ Λόγχη, είχε λάβει την εντολή να εμβολίσει το Σισμίκ αν …

Vrohopoios
Vrohopoios
4 years ago

Προφανώς η Κρήτη αποτελεί αντιπερισπασμό. Ακόμα και αν οι απέναντι στείλουν πλοία Νότια της Κρήτης έχουν επαρκή μέσα ώστε να επιχειρήσουν και στο ανατολικό Αιγαίο και στην Κύπρο. Η πιο γρήγορη λύση είναι η αξιοποίηση της γεωγραφίας του Αιγαίου ΤΩΡΑ και η ενίσχυση του ΠΝ και της ΠΑ σε βραχυμεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, ο οποίος επιβάλλεται από τον χρόνο που ούτως ή άλλως απαιτείται για την υλοποίηση των προγραμμάτων τους.

Η ΑΜΕΣΗ αγορά των παρακάτω συστημάτων και η τοποθέτηση τους σε στρατηγικά σημεία του Αιγαίου και της Κύπρου θα άλλαζαν τα δεδομένα:

1. Παράκτιες συστοιχίες NSM,
2. Εκσυγχρονισμός όλων των Exocet, παράκτιων και μη, σε Block 3c.
3. Αγορά αντιαεροπορικών μικρού και μέσου βεληνεκούς (Aster 15/30, Camm) για την αεροπορική προστασία των παράκτιων συστοιχιών
4. Iron Dome για τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πόσο δύσκολη θα ήταν η αγορά τους από το Ισραήλ μετά την υπογραφή του East Med;
5. Κάποιο βλήμα εδάφους/εδάφους όπως η περίπτωση του Deep Strike, ούτως ώστε να μπορούν να γίνουν επιθετικές επιχειρήσεις στην Τουρκική ενδοχώρα, σε περίπτωση σύρραξης.
6. Αγορά συστημάτων αντι/drone, είτε ηλεκτρονικού πολέμου, είτε κατάρριψης drone.

Τα παραπάνω ή κάποια από τα παραπάνω συστήματα θα άλλαζαν σε αρκετά μεγάλο βαθμό, τα πράγματα υπέρ μας τόσο ώστε το Αιγαίο να θεωρείτε και στην πράξη απόρθητος χώρος. Το ΠΝ θα μπορούσε έτσι να εστιάσει με τις μεγάλες μονάδες του, περισσότερο στην περιοχή της Μεγίστης και της Κύπρου.

Κόστος σαφώς μικρότερο, με την εξαίρεση του Iron Dome ίσως, σε σχέση με νέες ναυπηγήσεις οι οποίες ούτως ή άλλως πρέπει να γίνουν στην ώρα τους.

Υ.Γ. Από που υπάρχει η βεβαιότητα για την παραχώρηση των Arleigh Burke;

Δημητρης
Δημητρης
4 years ago

Οι Τούρκοι εφαρμόζουν την τέχνη τους στα παζάρια. Βάζουν πολλά θέματα στο τραπέζι ώστε να πάρουν αυτό που θέλουν.
Εχω 2 υπαρκτά ζητήματα, σου βάζω 10 ανύπαρκτα και παίρνω τα 2+2…..

SozonLEV
SozonLEV
4 years ago

Καλησπέρα σε όλους.
Εδώ και αρκετό καιρό που μας έδωσε η αγαπητή ΠΤΗΣΗ ένα βήμα συμμετοχής (ευχαριστώ για αυτό ΠΤΗΣΗ!) σχετικά με το μεγάλο θέμα της ΑΜΥΝΑΣ, έχω δει (και σε κάποια έχω συμμετάσχει) διάφορες απόψεις (όλες σεβαστές και όλες συμβάλουν) καθώς και διάφορα άρθρα για Alreigh Burke, AESA, Exocet, διάταξεις άμυνας, διάφορα οπλικά συστήματα (προχθές μόλις είχα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Νικ1 σχετικά με NASAMS και SAMP-T), θέματα εξωτερικής πολιτικής, κλπ. Σήμερα λοιπόν ήρθε ένα άρθρο – που ενδεχόμενα κάποιος θα πει αφελώς ότι δε σχετίζεται με την άμυνα – να με προσγειώσει απότομα στην πραγματικότητα… Σήμερα λοιπόν, διάβασα ότι κλείνουν σχολικές μονάδες όχι λόγω ελλείψεων σε καθηγητές ή υποδομές, αλλά λόγω έλλειψης μαθητών! Αν η Τουρκία κάνει λίγο υπομονή σε λίγο δεν θα υπάρχουν Έλληνες για να υπερασπιστούν την Ελλάδα. Συζητάμε για το αν θα πρέπει να επιλέξουμε κάτι που θα αποδώσει σε 2 ή 4 χρόνια αλλά ξεχνάμε ότι σε λίγα χρόνια θα είμαστε περίπου 7 εκατομμύρια (ή και λιγότερο αν ισχύσουν τα απαισιόδοξα σενάρια). Η τελευταία φορά που είμασταν τόσοι λίγοι ήταν τη δεκαετία του ’40! Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα αγοράς οπλικών συστημάτων ή εκσυγχρονισμού το οποίο να μπορεί να ανατρέψει – αν είναι δυνατόν να αναστραφεί – το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Μάλιστα το πρόβλημα δεν είναι νέο και ήδη από το 2007 κάποιοι αρκετά διορατικοί σε κάποιο σχολείο κάπου στην Ευρώπη, είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδυνού. Αν δε “λυθεί” λοιπόν το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν έχει σημασία πόσα F-16 θα έχουμε ή πόσα καράβια ή πόσα άρματα, καθώς, αν δεν γίνουμε πρωτοπόροι στο θέμα της Artificial Intelligence/Τεχνητής Νοημοσύνης [*], τότε δεν θα υπάρχει κάποιος για να τα λειτουργήσει.

Μετά τιμής,

[*] Ακόμα και τότε δεν ξέρω αν θα “δεχθούν” να πολεμήσουν για μας ή εναντίον μας…!!! Τελικά το Terminator μπορεί να είναι προφητική (χωρίς εισαγωγικά) ταινία!

Georgio
Georgio
4 years ago
Reply to  SozonLEV

Συμφωνώ. Νομίζω ότι στα Ελληνικά Πανεπιστήμια υπάρχει επαρκής τεχνογνωσία στα θάματα τεχνητής νοημοσύνης έτσι ώστε να αντικαταστήσουμε τους μαχητές (που δε θα έχουμε) με μηχανές. Άρματα χωρίς πλήρωμα, αεροπλάνα χωρίς πιλότους, πλοία χωρίς πλήρωμα. Όλα αυτά είναι τεχνολογικά εφικτά σήμερα. Τουλάχιστον σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης, θα έπρεπε να έχουμε ήδη αρχίσει να δουλεύουμε. Όσο για τον αστερίσκο, θα “δεχτούν” γιατί δε θα έχουν επιλογή. Τα “αυτόνομα” σμήνη από drones θα ήταν μία καλή αρχή για εμάς.

SozonLEV
SozonLEV
4 years ago
Reply to  Georgio

Georgio, συμφωνώ σχετικά με την τεχνογνωσία που υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια (και όχι μόνο στα θέματα τεχνητής νοημοσύνης), το θέμα είναι να “βρει το δρόμο της” προς τη βιομηχανική παραγωγή. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και θα έλεγα όχι να είχαμε ήδη αρχίσει, αλλά να το είχαμε κάνει προχθές. Ενδεχόμενα, η εισαγωγή υψηλών αυτοματισμών οι οποίοι θα μειώσουν τις απαιτήσεις επάνδρωσης (βλπ. και PzH2000).

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  SozonLEV

Θίγεις το σημαντικότερο πρόβλημα της σύγχρονης Ελλάδας!

Elkarakas
4 years ago

Εάν οι Τούρκοι είχανε δύο αεροπλανοφόρα, πυρηνικά υποβρύχια,καταδρομικά και βάση στην Λιβύη ίσως τότε να πηγαίνανε κάτω από την Κρήτη . Η ανακήρυξη της αοζ Τουρκίας-Λιβυης δείχνει ότι εξαφανίζουν το Καστελόριζο και πιστεύω ότι εκεί θα κάνουν την πρώτη κίνηση εκτ του ασφαλούς γιατί θα είναι στο γήπεδο τους σε εισαγωγικά. Εάν βάλουν εκεί τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά τους πόσες μοναδες επιφανείας θα πρέπει να στείλουμε ; Σε λίγο τα γεωτρύπανα τους θα φτάσουν να είναι παραπάνω από τις φρεγάτες μας (τρόπος του λέγειν σε λίγο θα τα βάλουν κ atmaca έτσι όπως παει)όπου με μια διασπορά αναγκαστικά θα πρέπει να σπάσουμε τον σχηματισμό του στόλου μας και να πάμε όπου μας πάνε και το Καστελόριζο τους βολεύει πιο πολύ στρατιωτικά και σαν πρώτη κίνηση, εάν υποχωρήσουμε εκεί η Κρήτη μετά δεν θα είναι τίποτα για αυτούς. Καλές οι μπελχαρα αλλά τώρα θα γίνει ότι είναι να γίνει γι’αυτό ας τρέχουμε για ότι μεταχειρισμένο υπάρχει να το περνούμε .

nigozs
nigozs
4 years ago
Reply to  Elkarakas

Έχουν επιχειρησιακά κενά αυτά που γράφεις αγαπητέ.

Epam Papas
Epam Papas
4 years ago

Μερικές διαπιστώσεις.

Σχετικά με τα ΑΒ σας άδειασε πανηγυρικά ο ίδιος ο ΑΓΕΝ. Μην το συνεχίζετε γιατί πέφτει το επίπεδο.

Επίσης η Ρωσία ουδόλως ενδιαφέρεται για τον Eastmed. Αν ενδιαφερόταν θα το έλεγε πολύ έντονα και πολύ καθαρά. Είμαι μια χώρα που ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό της και δεν χρειάζεται εσάς να αναμασάτε την αμερικανική φτηνή προπαγάνδα κατά το δοκούν.

Απλά τα μεγέθη του Eastmed είναι αστεία μπροστά στο τι απαιτεί η ευρωπαική αγορά και στο τι διακινει η Ρωσία προς αυτή. Τα κόστη δε είναι μη ανταγωνιστικά. Ας δούμε σε πρώτη φάση αν συμφέρει να γίνει, αν έχει νόημα ύπαρξης.

Τώρα ως προς την ουσία της ανάλυσης πέσατε σχεδόν μέσα. Σχεδόν.

Ο σκοπός της συμφωνίας είναι απλός. Ένα νομικίστικο έρεισμα για να τεθούν δις επενδύσεων υπό αίρεση. Ποια εταιρία θα στήσει πλατφόρμα όταν ξέρει ότι κάποιο τουρκικό AIP θα καραδοκεί, ποια εταιρία θα δώσει δις αν υπάρχει ένα Anadolu με υποστήριξη στην απέναντι ακτή ενδεχομένως σε μια τουρκική βάση στη Λιβύη με επάκτιες συστοιχίες και ναύσταθμο και αεροδρόμιο (μην είστε σίγουροι ότι η Τρίπολη θα πέσει). Έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές. Ρουά ματ μας έκαναν πάλι οι Τούρκοι. Πρώτα το 1996 χάσαμε το Αιγαίο τώρα την ΑΟΖ.

Δηλαδή η Τουρκία μπορεί να μην κερδίσει αλλά φροντίζει να μην κερδίσουμε εμείς. Αυτό είναι το σίγουρο, τώρα αν αρπάξει ένα κομμάτι στην πορεία θα είναι κέρδος καλοδεχούμενο για εκείνη. Ότι έκανε και με τα Ίμια.

Και η συμφωνία προσβλέπει ότι κανενα νησί δεν έχει ΑΟΖ όχι μόνο της Κρήτης. Η Τουρκία έχει στρατηγούς καλύτερους από τους δικούς μας αποδεδειγμένα. Δε θα πέσουν στην παγίδα να υπερασπιστούν έμπρακτα τη συμφωνία και να αποδείξουν ότι την υπερασπίζονται, εκεί που είναι αδύναμοι αλλά εκεί που είναι δυνατοί. Δηλαδή θα το κάνουν στα 6,01ΝΜ από την Ρόδο ή το Καστελόριζο το πιθανότερο. Και σε χρόνο δικής τους επιλογής.

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  Epam Papas

Με τα ΑΒ, έχετε γίνει κουραστικός. Η ΠΤΗΣΗ είχε μια πληροφορία, την δημοσιοποίησε μετά από άλλο δημοσίευμα γιατί πρόσεχε μην την κάψει. Τίποτα δεν είναι σίγουρο και τίποτα δεν είναι τελειωμένο αν δεν πέσουν υπογραφές.

Στον ειδικό τύπο έχει γραφτεί κατά καιρούς ότι θα πάρουμε Kidd, Spruance, FREMM, Tico, AB, Gepard, Alphajet, Marder, M1, M2, F15, A10, Rafale, Eurofighter, Su35 Και τόσα άλλα!
Προφανώς και όσα γράφονται δεν είναι όλα αληθή ή μεταβάλλονται οι συσχετισμοί-σχεδιασμοί.
Σε κάθε περίπτωση η Π&Δ δεν μας έχει συνηθίσει σε clickbait άρθρα, άρα θα ήταν φρόνιμο από μέρους σας να περιμένετε κατ’ ελάχστον έως το τέλος της άνοιξης πριν ασκήσετε φθηνή κριτική…

Spyros
Spyros
4 years ago
Reply to  Thras

Αδικα γράφετε, ποτέ δεν απαντάει.

Sousourada
Sousourada
4 years ago
Reply to  Epam Papas

“Είμαι μια χώρα…”
Βλαδήμιρε, εσύ;
Πάντως σου αναγνωρίζω εντιμότητα. Άπαξ σε αγοράσει κάποιος, παραμένεις αγορασμένος, ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης κάνει κολλητιλίκια με τον πιο μισητό εχθρό σου, του πουλάει όπλα, του δίνει πυρηνική τεχνογνωσία, διπλωματική στήριξη, εσύ εκεί, βράχος στο ταμπελάκι ιδιοκτησίας.

Steve
Steve
4 years ago
Reply to  Epam Papas

Το payroll στα ρώσικα πως μεταφράζεται?

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Epam Papas

Κάπου έχεις δίκιο κάπου όχι. Πέρα από αυτά όμως:
“Απλά τα μεγέθη του Eastmed είναι αστεία μπροστά στο τι απαιτεί η ευρωπαική αγορά και στο τι διακινει η Ρωσία προς αυτή.”

Έκανα μια πρόχειρη έρευνα και δεν βρήκα πολλά. Έχεις στοιχεία και λινκ, γιατί είναι σημαντικός παράγοντας….

Epam Papas
Epam Papas
4 years ago

Kαι κάτι ακόμα σε σχέση με τις σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας γιατί η κατάσταση φτάνει στα όρια του τραγελαφικού. Προσπαθείτε να περάσετε τη γραμμή ότι αυτές οι δύο χώρες είναι μονομπλοκ σύμμαχοι σε όλα ενάντια στα συμφέροντα του ελληνισμού.
Αν δε διαβάζαμε και άλλα site, λιγότερα προπαγανδιστικά, δε θα ξέραμε ότι αυτές οι δύο χώρες στη Λιβύη έχουν αντιδιαμετρικά αντίθετα συμφέροντα και ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας ταυτίζονται με τα δικά μας.
Και μετά απορείτε γιατί σας αποκαλούν ορισμένοι φερέφωνα της πρεσβείας…

Spyros
Spyros
4 years ago
Reply to  Epam Papas

Όλοι όρθιοι, τομάρια:

https://www.youtube.com/watch?v=U06jlgpMtQs

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Epam Papas

Και στην Συρία μπήκαν με αντίθετα συμφέροντα. Βγήκαν όμως αγκαλιά

Anios
Anios
4 years ago
Reply to  Epam Papas

Είναι παράδοξη και ιστορικά, και μπορεί να ξενίζει πολλούς αυτή η συμμαχία, αλλά τα γεγονότα δυστυχώς μιλούν από μόνα τους. Οι Ρώσοι δε νομίζω ότι ασχολούνται πολύ μαζί μας, ούτε θετικά ούτε αρνητικά, αλλά μπορούμε πια να πληγούμε κι εμείς, όπως ήρθαν τα πράγματα, αν βρεθούμε στο δρόμο των -ενεργειακών κυρίως- συμφερόντων τους, και αν εξακολουθήσει αυτή η στενή συνεργασία τους με την Τουρκία. Αφού τα βρήκαν -όπως τα βρήκαν- οι δυο τους στη Συρία, πιθανότατα θα τα βρουν και στη Λιβύη. Όσον αφορά τα τεράστια ρωσικά κοιτάσματα, με το που θα βρεθούν όμως άλλες επιπλέον πηγές, και μειωθεί η πώληση του δικού τους, ή πέσει η τιμή του, αυτό θα έχει πολύ άσχημη επίπτωση επίπτωση στην οικονομία τους, θα υποτιμηθεί μάλλον ακόμη περισσότερο και το νόμισμά τους.

Z10V
Z10V
4 years ago

Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα της Τουρκίας είναι η ΑΟΖ του Καστελόριζου. Την ΑΟΖ του Καστελόριζου θα μπορούσαμε είτε να την διαπραγματευτούμε είτε να μπει στην δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης. Και στις δύο περιπτώσεις η Τουρκία θα έπαιρνε μεγάλο μέρος από αυτό που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική ΑΟΖ αναίμακτα και ανέξοδα. Αντίθετα η Τουρκία γνωρίζει πως την ΑΟΖ της Κρήτης η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να την διαπραγματευτεί αλλά ούτε και στην Χάγη θα είχε σοβαρές ελπίδες να πετύχει κάτι.

Το πραγματικό πρόβλημα του άξονα Τουρκίας-Κατάρ είναι ο αντιάξονας ΣΑ-ΗΑΕ-Αίγυπτος-Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρος. Ίσως μας ξεφεύγει το πόσο εγκλωβισμένη είναι η Τουρκία σήμερα καθώς και το πόσο ευνοικές είναι οι συνθήκες για την Ελλάδα. Όταν λέω ευνοικές εννοώ ότι μπορεί να μην ξαναυπάρξει μια τέτοια συμμαχία ισχυρών εναντίων της Τουρκίας για τα επόμενα 100 χρόνια.

Το πιο πιθανό είναι το εγχείρημα της Τουρκίας στην Λιβύη να αποτύχει λόγω των αράβων συμμάχων μας εκεί, αν και εμείς θα πρέπει να το διασφαλίσουμε ότι θα συμβεί, αλλά και να προετοιμαστούμε για το σενάριο μιας τουρκικής επικράτησης.
Για το γκριζάρισμα της Κυπριακής ΑΟΖ είναι φοβερό ότι ακόμη περιμένουμε τις κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία. Νομίζω η κυπριακή ΑΟΖ είναι το πιο πολύπλοκο θέμα και η ουσία των τουρκικών κινήσεων και το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Eastmed και η Ισραηλινή παρουσία μπορούν να βοηθήσουν καταλυτικά στην εδραίωση της κυπριακής κυριαρχίας.

Psixraimia
Psixraimia
4 years ago
Reply to  Z10V

Σωστά αυτά που λες, όμως και η αοζ του Καστελόριζου είναι θέμα για την Τουρκία. Εμείς – ό,τι κι αν λέμε – στο Διεθνές Δικαστήριο δεν πάμε για αυτή την περιοχή. Ξέρουμε ότι θα χάσουμε. Αν είναι θέλουμε να πάμε πακέτο με το Αιγαίο ώστε να εξασφαλίσουμε μια νίκη. Οπότε έπρεπε κι αυτοί να το αντιμετωπίσουν με άλλες κινήσεις.

Stug
Stug
4 years ago

Μήπως η Λιβύη και τα νότια της Κρήτης εαν δεν είναι αντιπερισπασμός, και ειναι απλα τρομολαγνεία, πολύ βολεμένεοι θα χασουν τη δουλειά τους;

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago

Σήμερα ήρθαν σπίτι μου οι φίλοι μου και μιλάγαμε. Λόγω της περιοχής που μένω (Ταναγρα) τυχαίνει ολοι οι φίλοι μου και αρκετοί συγγενείς μου να είναι στο στράτευμα μόνιμοι σε διάφορες θέσεις (κυρίως σε ΠΑ & ΠΝ & πολλοί στην ΕΑΒ, μερικές κάπως σημαντικές).
Στη συζήτηση των ελληνοτουρκικών όλοι συμφώνησαν πως έχουμε ακόμη την δυνατότητα να υπερασπιστουμε την πατρίδα αρκεί να γίνει το αυτονόητο που λεω στο τέλος.
Οι τουρκοι αν κάνουν το μεγάλο λάθος, μπορεί λόγω αριθμητικού πλεονεκτήματος σε αεροπορία και ναυτικό να καταφέρουν το κάτι τις σε κάποιο από τα 2-4 μέτωπα που θα ανοίξουν ταυτόχρονα αλλά συνολικά η ζημιά που θα τους κάνουμε θα είναι τέτοια που ξέρουν ήδη πως δεν έχει νόημα να δοκιμάσουν τίποτα.
Όλες οι χώρες ζυγίζουν το τι θα κερδίσουν με το τι θα χάσουν, ακόμη και ο ερντογαν.

Καλα κάνουμε όλοι και απαιτούμε δαπάνες για την άμυνα, νέα και ενδιάμεσα πλοία για το ναυτικό και ακόμη και Φ35 για την αεροπορία μας κτλπ… αλλά αυτό που θα πρέπει πραγματικά να παρακαλάμε να γίνει είναι εάν κουνηθούν οι Τουρκοι περισσότερο απο οσο τους επιτρέπουμε τόσα χρόνια, είναι να δοθεί η εντολή και να αφήσουν τις ένοπλες δυνάμεις μας να δράσουν με όλη τους τη δύναμη χωρίς παιχνίδια και κανόνες εμπλοκής κτλπ.
Να δοθεί η εντολή από το κυβερνών κόμμα και να μην μας τραβήξουν τα λουριά οι Αμερικανοί όπως είχαν κάνει στα Ιμια (ναι τα δικά μας λουριά τράβηξαν τότε όχι των Τούρκων).
Να είστε σίγουροι πως αυτά τα δυο ίσως και να είναι αρκετά μέχρι να έρθουν οι μπελχάρα και τα βιπερ και τα λοιπά απαραίτητα που αναμένουμε με αγωνιά.

*Για το ναυτικό δεν θα με πιστέψετε αλλά η επιχειρισιακή κατάσταση των σημαντικών μονάδων μας είναι πολύ καλύτερη από οτι νομιζετε. Βοηθάνε πολύ και οι δωρεές από εφοπλιστές.

Λιγη παραπάνω πίστη. Βέβαια οχι αντί των εξοπλισμών, αλλά ταυτόχρονα με αυτούς.

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  ShadowMan

Είναι παρήγορο ότι οι πληροφορίες μας συμπίπτουν.
Σε ανάλογη φιλική συζήτηση με δύο αξιωματικούς του ΠΝ, που εξέφρασα τις ανησυχίες μου, με βεβαίωσαν ότι οι διαθεσιμότητες στο στόλο είναι σε πολύ καλό επίπεδο και ανα πάσα στιγμή το ΠΝ μπορεί να γονατίσει το TDK.

Το σημαντικότερο είναι να δοθεί η εντολή…

AESA
AESA
4 years ago

Δεν νομίζω πως η τουρκία, κάνει αντιπερισπασμό. Αν η Ελλάδα είχε μια πανίσχυρη υπηρεσία σαν την NSA, ή την CIA, τότε με βεβαιότητα θα έλεγα πως ο ταγίπ είναι πράκτορας μας !!! Οδηγεί την τουρκία από το ένα βατερλό στο επόμενο. Η κίνηση με την Λιβύη εκτός του ότι αποτελεί θείο δώρο για την Ελλάδα, αποκαλύπτει και την έλλειψη καθαρής σκέψης από την πλευρά της τουρκίας, κάτι που δεν μας έχει συνηθίσει να κάνει.
Το θείο δώρο είναι πως οι μάσκες έπεσαν. Από την μετριοπάθεια ή απάθεια της ΕΕ στην τουρκική εξωτερική πολιτική, περνάμε στην συσπείρωση προς τις Ελληνικές θέσεις, και τον σχηματισμό κοινού μετώπου τουλάχιστον από τις 2 στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ. Ο συνδυασμός της ανοχής του Τραμπ στο πρόσωπο του ταγίπ, τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο την ανάγκη της ΕΕ στην δημιουργία μιας αμυντικής συμμαχίας ή οντότητας που δεν συμβαδίζει με την γραμμή του ΝΑΤΟ.
Η αναπάντεχη έλλειψη καθαρής σκέψης τείνει στην χαζή σκέψη της τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένο με ένα υβρίδιο κράτους σε εμπόλεμη κατάσταση, κόντρα σε συμφέροντα που θίγουν όλες τις παράκτιες χώρες του κόσμου πλην της ιδίας και ελαχίστων εξαιρέσεων.
Δεν μπορώ να προβλέψω τίποτα. Κάπου διάβασα πως «το χάος είναι η νέα κοκαΐνη». Η περίπτωση της τουρκίας είναι η επιβεβαίωση αυτής της θεωρίας.

Athan
Athan
4 years ago

Η βεβιασμένη απόφασις της Τουρκίας να αποσπάσει την πρωτοβουλία στην Λιβυκή Οριογραμμή είναι συνάρτηση τριών γεγονότων:
1ον. Της ανατροπής της, δεδομένης μέχρι τον Οκτώβριο, κατάρρευσης του σχεδιασμού του Euroasia Interconnector, ο οποίος με ευθύνη της Ελληνικής πλευράς είχε κατακερματισθεί με την δημιουργία της “Αριάδνης” και άρα εξαιρείτο από τα Ευρωπαϊκά Κονδύλια για Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος. Ακόμη και οι έγκριτοι Δημοσιογράφοι της ΠΤΗΣΗΣ φαίνεται πως δεν γνωρίζουν την ΑΠΟΛΥΤΗ αλληλεξάρτηση του σχεδιασμού αυτού με τον αγωγό Eastmed. Η Ελληνική Κυβέρνηση κατάφερε τον Οκτώβριο να σώσει το έργο, παρόλη την σπουδή (9 Ιουλίου) κάποιων να ανατραπεί ο σχεδιασμός με ποταπό στόχο να καταστεί η Κρήτη ενεργειακό έρμαιο συγκεκριμένου Ολιγάρχου.
Αυτή η Διπλωματική επιτυχία επέτρεψε την επερχόμενη Συμφωνία για τον Eastmed. Ο Eastmed ενσωματωμένος στον Euroasia “χαράζει” από μόνος τους τα Ευρωπαϊκά Σύνορα και την ΑΟΖ, απομονώνοντας για πάντα την Τουρκία από τις μελλοντικές συνέργειες και εξελίξεις.
Παλαιό σχόλιο εδώ: https://www.ptisidiastima.com/us-greece-second-strategic-dialogue-in-athens/#comment-164544
2ον. Της διαφαινόμενης δομικής αφύπνισης της Ελλάδος, η οποία πέραν της υπογραφής της MDCA με τους Αμερικανούς αποδεικνύει πλέον και την αξία της στο εντατικό lobbying στην Ουάσιγκτον.
Σε συνδυασμό με τις επικρεμάμενες κυρώσεις επί της αγοράς των S400, η Τουρκία φοβήθηκε την ανάληψη βλαβερών πρωτοβουλιών από την Ελληνική Ομογένεια. Είχε δίκιο.
Επίσης, της Ελληνογαλλικής σχέσης και της στρατηγικής της προοπτικής στο πλαίσιο της συναντίληψης των δύο Χωρών περί την Ν.Α. Μεσόγειο. Η Γαλλία μένει πλέον η μόνη Ευρωπαϊκή πυρηνική Χώρα, Μόνιμο Μέλος του Σ.Α. του Ο.Η.Ε. η οποία έχει την ικανότητα και την θέληση να προβάλλει στρατιωτική ισχύ όπου την ενδιαφέρει.
3ον. Την αποτυχία του εγχειρήματος των Τούρκων στην Συρία, όπου κατέληξαν να δεχθούν, τη παρεμβάσει των Ρώσων, μία αναβαθμισμένη Συμφωνία των Αδάνων. Η Ιντλίμπ και η Χάμα καταλαμβάνονται με ταχείς ρυθμούς από τον Άσαντ και αντί να εποικισθεί η Rojava, καταφθάνουν στην Ν.Α.Τουρκία καθημερινώς επιπλέον ριζοσπάστες Σουνίτες πρόσφυγες.
Ο Ερντογάν πιστεύει πως εάν αποκτήσει έρεισμα και στρατιωτικό έλεγχο των εξελίξεων στην Λιβύη, θα “ανταλλάξει” με τον Πούτιν που στηρίζει τον Χαφτάρ, μία ευνοϊκότερη εξέλιξη στην Διαδικασία της Αστάνα. Το ίδιο ελπίζει και για τους Γάλλους και τους Ιταλούς.
Τέλος, χωρίς μικρότερη σημασία είναι και η απόφαση να πιεσθεί πολιτικά η νέα Ελληνική Κυβέρνηση. Η διορατικότητα του Τούρκου εντοπίζει ρήγμα στο Εθνικό μέτωπο, καθώς το νέο πεδίο διχασμού που καλλιεργούν οι πρώην “αντιμνημονιακοί” ακτιβιστές, είναι το Λαθρομεταναστευτικό και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην αρχή και με ευθύνη της νέας Κυβερνήσεως, φάνηκε να πετυχαίνει ο ανίερος “γάμος” των Τουρκορώσων του εξωτερικού με τους Εθνικομπολσεβίκους του εσωτερικού. Η αβλεψία και η υποτίμησης του πολιτικού σχεδίου του Ερντογάν από την Κυβέρνηση και τον αρχηγό της, παρολίγον να κοστίσει τεράστιο Εθνικό κεφάλαιο. Μετά το πρώτο σοκ, και έστω και αργοπορημένα, τα πράγματα μπαίνουν στην σειρά τους και η Ελλάδα καταγράφει μικρές αλλά συνεχείς και ουσιώδεις νίκες, αφήνοντας τους Τούρκους εκτός ισορροπίας και τους εσωτερικούς εχθρούς χωρίς επιχειρήματα.
σ.σ.
Η Τουρκία δεν θα “χτυπήσει” πουθενά. Αρκεί να “βλέπει” αρραγές Εθνικό μέτωπο, να γνωρίζει τις προειλημμένες αποφάσεις της ηγεσίας μας, αλλά και αν αντιλαμβάνεται την αποφασιστικότητα του Λαού να ανταλλάξει τον Εθνικό στόχο ακόμη και με την ολοφάνερη οικονομική του ανάταση. Εάν το κάνει και συντρέχουν τα παραπάνω, θα διακινδυνεύσει πλέον την ύπαρξή της. Και το 2023 θα φαντάζει πλέον πολύ μακρυά.

The third part
The third part
4 years ago
Reply to  Athan

And the Oscar goes to; Athaaannnnn..!!

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago
Reply to  The third part

Και οι ντομάτες πέφτουν στοοοοον The third part!!!

Σε ποια τρύπα ήσουνα χωμένος ρε τουρκοτρόλ με το “αμερόληπτο” ψευδώνυμο;

Christos choris "A"
Christos choris "A"
4 years ago

Αν η Τουρκία τοποθετήσει μια συστοιχία S-400 50 χιλιόμετρα απ’ το Καστελόριζο, τότε ελέγχει το Καστελόριζο ( δηλαδή το παίρνει όποτε θέλει ) αλλά και την Κάρπαθο και τη Ρόδο ( με σχετικά μεγάλες απώλειες σε πεζοναύτες και αποβατικά σκάφη ) αλλά και εάν το θελήσει δημιουργεί θερμό επεισόδιο με γεωτρύπανα ελάχιστα μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης ( στα όρια της εμβέλειας των πυραύλων ΜΜ-40 αλλά μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ ) έχοντας εξαφαλίσει αεροναυτική υπεροπλία. Χρειαζόμαστε άμεσα λύσεις όπως τα 2 Arleih Burke αλλά και τα 6 ” Τουρκικά ” F-35A. Θα έπρεπε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να συζητηθεί μια διακρατική συμφωνία για την απόκτηση 12-18 F-35A, τα 6 εκ των οποίων να είναι τα ΕΤΟΙΜΟΠΑΡΑΔΟΤΑ ” Τουρκικά ” μαζί με τους καλύτερους αντι-ραντάρ πυραύλους. Επίσης θα έπρεπε να ενισχυθεί το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών Meko και να περιλαμβάνει καί τελευταίας τεχνολογίας sonar. Μήπως θα έπρεπε με την απόκτηση των 2 Arleih Burke να μεταθέσουμε χρονικά ( κατά 2 ή 4 χρόνια ) την απόκτηση των Belh@rra εκσυγχρονίζοντας μαζί με τις Meko και 2 Kortenaer ( τις νεότερες σε ηλικία ) με τα ίδια συστήματα με τις Meko καθώς και με κατακόρυφης εκτόξευσης σύστημα 16 πυραύλων ESSM block III ( RIM-163 ) εμβέλειας 70 χιλιομέτρων; Αυτά τα συστήματα θα καθώς και τα αντιπυραυλικά και τα Oto Melara και οι στροβιλικινητήρες Rols Royce θα μπορούσαν να τοποθετηθούν αργότερα και στο ” εθνικό πλοίο ” Als-125 όπου θα ταίριαζαν ” γάντι ” και να θεωρηθούν και ως επένδυση για το μέλλον.

Thras
Thras
4 years ago

Οι τουρκικοί S400 δεν “κλειδώνουν” καμιά περιοχή. Αν επιλέξουν να τους μεταφέρουν τόσο κοντά στα παράλια, αυξάνονται οι δυνατότητες μας να τους εξουδετερώσουμε. Επίσης, αν θυμάμαι καλά, έχουν απόθεμα 36 πυραύλων. Με μερικές ψευδοεπιθέσεις από μαχητικά συδυασμένα με UAV, τελειώνουν το απόθεμά τους και μετά είναι απλά στόχοι…

Σε κάθε περίπτωση, οι συστοιχίες τέτοιων πυραύλων (όπως και οι δικοί μας Patriot και S300) έχουν ως αποστολή προστασία συγκεκριμένων πολύτιμων στόχων. Με τη δική σας λογική, οι Patriot θα ήταν ανεπτυγμένοι σε Έβρο, Μυτιλήνη, Χϊο και Ρόδο… δεν είναι όμως!

Το ΠΝ χρειάζεται άμεση ενίσχυση και έναρξη ναυπηγικών προγραμμάτων. Η ΠΑ ιδανικά χρειάζεται 24 – 48 Μ2000-5 και εκσυγχρονισμό των F16B50 σε V, με απόσυρση των F4. Τα F35 καλό είναι να έρθουν λίγο αργότερα, κοντά στο 2025, ώστε να ανήκουν στο Βlock 4.

Christos choris "A"
Christos choris "A"
4 years ago
Reply to  Thras

Τα Ελληνικά F-16 block 50 και τα F-16C αναμένεται να εκσυγχρονιστούν με τα απάρτια που θα προκύψουν από τον εκσυγχρονισμό των F-16 block 52 σε Viper και θα φέρουν ραντάρ APG-68 V(9). Μετά την απόσυρση των F-4 η Π.Α. θα χρειαστεί ένα μαχητικό πεδίου μάχης του οποίου οι απώλειες θα είναι συγκριτικά μεγαλύτερες. Δεν είναι δόκιμο να είναι ένα τέτοιο μαχητικό να φέρει ότι πιό σύγχρονο πάνω του. Εξ’ άλλου με την ύπαρξη 2 τύπων F-16 οι νέοι χειριστές που θα πετούν τον παλαιότερο τύπο θα αμιλλώνται ώστε να προαχθούν στα Viper. Όσον αφορά τα Mirage 2000 η ίδια η Γαλλία τα έχει απαξιώσει. Να υπήρχε μια έκδοση Mirage 2000NG εξοπλισμένη με ραντάρ AESA, με κινητήρα που θα απέδιδε ώση μεταξύ 10.500 με 10.800 κιλών και με αντικατάσταση δομικών μερών του με αντίστοιχα κατασκευασμένα από ανθρακονήματα όπως το κάθετο σταθερό, οι αεραγωγοί, η επάνω επιφάνεια της πτέρυγας Δ, το ημικυλινδρικό τμήμα πίσω απ’ το cockpit, και όλα αυτά να προσφέρονταν σε τιμή το πολύ ίση με το 40% της αξίας ενός JAS-39E να πώ μάλιστα αξίζει τον κόπο και το τίμημα. Πλήν όμως ένα τέτοιο Mirage βρίσκεται μόνο στη φαντασία όλων εμάς που αγαπάμε τον τύπο. Εξ’ άλλου η Π.Α. πολύ σωστά πράττωντας επέλεξε να ποντάρει τα λεφτά μας στα Viper. Δεν θα έλεγα όχι στην απόκτηση επί πλέον 12 Mirage2000-5F από την Ταϊβάν εν όψει της απόσυρσης των Φάντομ άλλα μέχρι εκεί. Δεν αξίζει να επενδύει κανείς μεγάλα ποσά για να αποκτήσει ένα μουσειακό έκθεμα. Η απόφαση της Ταϊβάν να αποσύρει τα Mirage 2000-5 ηλικίας κάτω των 20 ετών ενώ συγχρόνως εκσυγχρονίζει τα F-16A! σε Viper είναι ” φτύσιμο στο μάτι ” για τη Dassault και τις υποκατασκευάστριες εταιρείες που εμπλέκονται στον τύπο.

Αντρεας Δημητρίου
Αντρεας Δημητρίου
4 years ago

Η Τουρκία παίζει σκάκι στην περιοχή και εμείς ρίχνουμε μολότωφ μεταξύ μας …και παρακολουθουμαι τουρκικες ταινίες…!

Αντρεας Δημητρίου
Αντρεας Δημητρίου
4 years ago

Πέραν των αμφισβητήσεων και του αντιπερισπασμού της Ελλάδος…η Τουρκία εφαρμόζει αυτό την τακτική που έκανε και στην Συρία!
Δηλαδή μπήκε στο παιχνίδι της Συρίας και διαπραγματεύτηκε με την Μόσχα…και κέρδισε τις περιοχές βόρεια Συρίας !
Τώρα υποστηρίζει την Τρίπολη στην Λιυβιη έμπρακτα για να έχει λόγο στις διαπραγματεύσεις αύριο με την Ρωσία στα ενεργειακά αποθέματα της Λιυβης !

nigozs
nigozs
4 years ago

Στο θερμό επεισόδιο των Ιμίων οι Τούρκοι εβγαλαν από τα στενά ότι πιο παλιό είχαν σε ναυτικές δυνάμεις (5 μονάδες αν θυμάμαι καλά). Αυτό σημαίνει ότι κάτι ανάλογο θα κάνουν και στην περίπτωση της Λιβύης, αν χρειαστεί.
Οι Exocet έχουν συγκεκριμένο ρόλο εκεί που βρίσκονται και βέβαια πιο εύκολο θα είναι να δεσμεύσει κανείς 2 ΤΠΚ στην περιοχή παρά να μετακινήσει μία ή δύο συστοιχίες δεδομένου ότι μπορούν να παρακάμψουν οι Τούρκοι την εμβέλεια σχετικά εύκολα.
Ο έλεγχος και η προσβολή νοτια/νοτιοανατολικά μπορεί να επιτευχθεί και με άλλους τρόπους προφανώς και βέβαια χωρίς να δεσμευσουμε καθόλου ναυτικές μονάδες.
Παρ’ολα αυτά επανέρχεται μια παλαιότερη απαίτηση για μόνιμη παρουσία του ΠΝ στον ναύσταθμο της Σούδας ο οποίος τώρα χρησιμοποιείται για επισκευές.
Ας μην ξεχνάμε και τον παράγοντα Αίγυπτος στην περιοχή ούτε και το Ισραήλ όπου εκτος από εμας διαθέτουν και αυτοί υποβρύχια (ο νοων νοειτω).
Τέλος, κάτι που περασε στα ψιλά γράμματα:
Η Τουρκία δήλωσε ότι θέλει να μετατρέψει τα στενά σε καθεστώς διώρυγας !
Αυτό και αν είναι είδηση.

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago
Reply to  nigozs

Η Τουρκία θέλει να κατασκευάσει διώρυγα παρακάμπτοντας έτσι τις συνθήκες που ελέγχουν το καθεστώς των στενών.
Καλή τύχη με τους Ρώσους.

Athan
Athan
4 years ago

Σωστός.
Το θέμα είναι πως το project έχει κιόλας ξεκινήσει από τα μέσα του 2013 ενώ η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη από την αύξηση των Τελών Διελεύσεως των Στενών του Βοσπόρου.
Για όσους θέλουν να επεκτείνουν την γνώση τους, ας ψάξουν στο διαδίκτυο για το Çılgın Proje και το Kanal İstanbul, αλλά και την δήλωση του Τούρκου Υπουργού Περιβάλλοντος Murat Kurum στις 15 Δεκεμβρίου τρέχοντος.
Όσο για τις Γεωπολιτικές επιπλοκές, νομίζω πως το πρόβλημα δεν θα είναι μόνον με τους Ρώσους αλλά καί με τους Αμερικανούς στην περίπτωση που δεν ισχύσει η Συνθήκη του Μοντρέ στην Διώρυγα.
Η υπερφαλάγγισις της Συνθήκης του Μοντρέ, η αδρανοποίησις της Συνθήκης της Λωζάννης και η απόκτησις Πυρηνικής Ικανότητος από την Τουρκία, ίσως τελικώς “αποφασίσουν” αυτόματα ένα αιματηρό τέλος στο πομπώδες Ερντογανοτουρκικό success story, ένα τέλος αντίστοιχης αισθητικής με τα δακρύβρεχτα τελευταία επεισόδια στις δημώδεις Τουρκόφωνες σαπουνόπερες των Ελληνικών καναλιών.

Em.Ti
Em.Ti
4 years ago

Η στρατηγική της Τουρκίας είναι γνωστή: φώναζε συνέχεια ψέματα και στο τέλος θα πιστέψουν έστω και τα μισά.

Άρα, ακόμα και μια παράνομη συμφωνία με ένα καθεστώς που μετρά μέρες και θα υπέγραφε οτιδήποτε, είναι κάτι από τη στιγμή που υπεβλήθη στον ΟΗΕ και γίνεται κουβέντα διεθνώς για αυτό. Για τους Τούρκους ακόμα κι αυτό είναι κέρδος.

Επιπλέον, μια βάση στη Λιβύη θα ήταν για τους Τούρκους θείο δώρο. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα ελληνοτουρκικά, οι Τούρκοι θέλουν να αποδείξουν ότι είναι σημαντικοί παίκτες (και) στη Μεσόγειο. Με τον αποκλεισμό τους από τις ενεργειακές πηγές της Αν.Μεσογείου θα θελήσουν να ελέγξουν με άλλον τρόπο τις θαλάσσιες οδούς αλλά και τα πετρέλαια της Λιβύης, μένοντας έτσι στο οικονομικό/ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Τούρκοι έχουν ενεργή βάση εδώ και λίγα χρόνια και από την άλλη μεριά του Σουέζ.

Αν όντως κάποια στιγμή οι Τούρκοι αποκτήσουν μόνιμη παρουσία στη Λιβύη, τότε δεν καθίσταται επισφαλής η θέση της Κρήτης, καθίστανται όμως οι θαλάσσιες οδοί του Ιονίου, και τα δυτικά μας παράλια. Εκεί είναι που αν γίνει κάτι θα πονέσουμε. Άλλωστε δεν έχουμε προς εκμετάλλευση θαλάσσια οικόπεδα μόνο νοτίως της Κρήτης…

Akritas
Akritas
4 years ago

Το άρθρο όπως και άλλα παρόμοια είναι για λαϊκή κατανάλωση. Η Ελληνική ελίτ δεν θα αντιπαρατεθεί ένοπλα με τους Τούρκους σε καμία περίπτωση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το δόγμα αυτό ισχύει εδώ και έναν αιώνα. Το μάθημα της καταστροφής του 22 το κληροδοτεί η κάθε κυβέρνηση στην επόμενη.

Για να μην ξεχνιόμαστε, το 1922 ο άρτια οργανωμένος ελληνικός τακτικός στρατός, έχοντας την – ουσιαστική στην αρχή, τυπική στη συνέχεια – υποστήριξη όλων των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής συνετρίβη από τους αντάρτες του Κεμάλ. Συμπέρασμα: η Ελλάδα δεν έχει το στρατηγικό βάθος, τον πληθυσμό αλλά και την πειθαρχία να αντιπαρτατεθεί ένοπλα με τους Τούρκους.

Ότι έχει να κάνει με τις ένοπλες δυνάμεις από τότε συμβαίνει προκειμένου το ΝΑΤΟ να έχει οπλικά συστήματα και εκπαιδευμένο στρατό στην ελληνική χερσόνησο. Όπως επίσης και καταβολή τελών παραμονής των ελίτ στην εξουσία με τη μορφή παραγγελιών στις πολεμικές βιομηχανίες των χωρών του ΝΑΤΟ.

Ο μόνος λόγος να γίνει πολεμικό επεισόδιο τώρα είναι αν υπάρξουν εντονότατες αντιδράσεις από το πόπολο στις παραχωρήσεις (τελείως απίθανο, δεν υπήρξαν αντιδράσεις ούτε το 74 όταν με υπεροπλία σε θάλασσα και αέρα χάσαμε την Κύπρο χωρίς να ρίξουμε ντουφεκιά). Ή…
αν υπάρξουν φωνές του στυλ «γιατί να έχουμε ένα τόσο ακριβό στράτευμα (για τα δεδομένα της χώρας) αφού οι Τούρκοι έτσι κι αλλιώς παίρνουν αυτό που θέλουν ανενόχλητοι;»

Pillars
Pillars
4 years ago

Η μήπως η Τουρκία κάνει κίνηση ματ καταλαμβάνοντας ένα μικρό απροστάτευτο νησί όπως την Γαύδο, η και άλλες μικρότερες νησίδες?
https://www.konstantakopoulos.gr/8947/devils-in-details-could-turkey-grab-a-greek-island

Ιωάννης
Ιωάννης
4 years ago
Reply to  Pillars

Οι Τούρκοι θα κάνουν κίνηση μόνο αν τους δοθεί η άδεια όπως έκαναν και το 1974. Και τοτε μην ξεχνάμε “δεν τα είχαν καλά” με τις ΗΠΑ αλλά μονό για τα μάτια του κόσμου, για ξεκάρφωμα. Και τώρα, που φαίνεται ότι τα έχουν σπάσει, πιθανόν πάλι να γίνεται για τον ίδιο λόγο. Και αυτό είναι που με κάνει να πιστεύω ότι οι Τούρκοι και τώρα έχουν την άδεια να πάρουν αυτό που τους έχουν υποσχεθεί, αλλά μονό αυτό όχι κάτι παραπάνω. Τι θα είναι αυτό; θα το δούμε στην πράξη

Spyros
Spyros
4 years ago
Reply to  Pillars

Η Γαύδος βρίσκεται 40 ναυτικά μίλια από την 115ΠΜ. Μια ‘γκαζιά’ δρόμος — κυριολεκτικά. Και οι πιλότοι της 115 την επισκέπτονται αρκετά τακτικά… όχι τυχαία.

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago
Reply to  Pillars

Οι 40 παρθένες τους περιμένουν.

Καλχας
Καλχας
4 years ago

Ε αφού το Anandolu δεν μπορεί να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα και τα ucav τους είναι της κακιάς ώρας, τότε να κλείσουμε όλοι μαζί τραπέζι για το ρεβεγιόν και δεν βαριέσαι για όλα τα άλλα. Ή έχετε μπει για τα καλά στο παιχνίδι του “θορύβου” στα ιντερνετικά, για την προσέλκυση μαζών ή έχετε χάσει την στοχαστική-διερευνητική ματιά που διέκρινε την πτήση ως προς την αντιμετώπιση των γεγονότων . Η αλήθεια κύριοι, είναι ότι ο Τούρκος είναι συνομιλητής σε όλα τα τραπέζια-παζάρια που έχουν στηθεί για την διαμόρφωση των μελλοντικών δεδομένων της περιοχής. Εμείς που είμαστε? Ποιος μας λαμβάνει υπόψην του? Ασκούν εξωτερική πολιτική με την δυναμική που τους δίνουν οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις τους και οι οικονομικοί δεσμοί που έχουν στήσει με τους πάντες, εχθρούς και φίλους. Επενδύουν στον στρατό τους με σκοπό την άμεση επιστροφή ωφελημάτων από αυτή την επένδυση. Εδώ? Τι γίνεται εδώ? Ούτε στα βόρεια σύνορα μας δεν τολμήσαμε να έχουμε λόγο (βλ.διάλυση Γιουγκοσλαβίας και μετέπειτα εξελίξεις, φτάνοντας μέχρι και την ίδρυση της Βόρειας Μακεδονίας – θου κύριε..) . Τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις που αφορούν το μέλλον μας, ασθμαίνοντας. Είναι αργά. Ή τις διαμορφώνεις σύμφωνα με τα συμφέροντα σου αν θέλεις να λέγεσαι Έθνος ή κάτσε σε μια γωνιά θλιβερός κομπάρσος , βλέπε άκου και μη μιλάς. Έχουμε στρατό? Έχει δύναμη? Ε τώρα είναι η ώρα , όχι μετά , όχι αύριο. Πληρώσαμε και πληρώνουμε έναν σκασμό χρήματα για να προστατεύει την χώρα και το μέλλον της. Ας τον βγάλουν μπροστά να υπερασπιστεί τα δίκαια μας.

Ιωάννης
Ιωάννης
4 years ago
Reply to  Καλχας

Για να μας λαμβάνουν υπόψη τους και να μας υπολογίζουν θα έπρεπε να ήμασταν ανεξάρτητοι. Είμαστε τόσο αφελείς που πιστεύουμε ότι είμαστε; Ρητορική η ερώτηση. Από τη στιγμή που άλλοι μας έκαναν κράτος έχουν και δικαιώματα, κατ΄αυτούς, πάνω μας και μας κάνουν ότι θέλουν αφού είμαστε προτεκτοράτο τους. Οι Τούρκοι είναι και αυτοί ελεγχόμενοι αλλά όχι προτεκτοράτο. Το 1922 είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν δυτικούς ή σοβιετικούς, ζήτησαν ανταλλάγματα και από τους μεν και από τους δε και τελικά χάσαμε τη Σμύρνη για να μην γίνουν οι Τούρκοι Σοβιέτ.
Στο Β’ Π.Π. τους ήθελαν όλοι με το μέρος τους ή τουλάχιστον όχι αντιπάλους. Τους υποσχέθηκαν και οι μεν και οι δε και τελικά μείναν ουδέτεροι και βγήκαν κερδισμένοι εν αντιθέσει με μας που και μας έβαλαν στον πόλεμο, { γιατί τους βόλευε να μπλέξει ο Χίτλερ στα Βαλκάνια }, με αποτέλεσμα να καταστραφούμε ολοκληρωτικά και μετά να μας μπλέξουν και σε εμφύλιο για να τους βγουν τα ποσοστά που είχαν αποφασίσει από πριν μεταξύ τους δυτικοί και σοβιετικοί ( Το θρυλικό 90% – 10% ), χωρίς να έχουμε το παραμικρό κέρδος ( Τα Δωδεκάνησα ούτως ή άλλως οι Ιταλοί θα τα άφηναν κάποια στιγμή ακόμα και αν από την αρχή του πολέμου ήταν με την πλευρά των συμμάχων, όπως όλες σχεδόν οι αποικίες των αγγλογαλλοολλανδοβέλγοπορτογάλλων κάποια χρόνια μετά τον πόλεμο ). Οι Τούρκοι όμως πήραν το 36% της Κύπρου μετά από προπαρασκευή 29 χρόνων και αφού τους βάλαμε από το πουθενά εγγυήτρια δύναμη μετά από μια παρωδία απελευθερωτικού αγώνα ( προς Θεού δεν επικρίνω αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα αλλά για αυτούς που έδιναν τις εντολές και οι οποίοι ήταν καθαρά αγγλοκίνητοι και μάλιστα τους επικίνδυνους “τρελούς” της ΕΟΚΑ οι οποίοι ήθελαν Ένωση με την μητέρα Ελλάδα και θα συνέχιζαν τον αγώνα με κάθε τρόπο τους έβγαλαν από τη μέση, π.χ Αυξεντίου και τόσοι άλλοι για να μην μπουν εμπόδιο στον σκοπό τους ). Εκτός από την Κύπρο τους είχαν υποσχεθεί και κάτι άλλο; Αν ναι, σίγουρα θα τους το δώσουν όταν οι συνθήκες είναι ευνοΪκές για όλους. Τι μπορούμε να κάνουμε; Ας απαντήσει ο καθένας στον εαυτό του γιατί από μέσα μας πρώτα πρέπει να ξεκινήσει ο αγώνας για την ελευθερία.
«Ορίστε άνθρωπος που θέλει να ελευθερώσει τον τόπο του και δεν μπορεί ο ίδιος να ελευθερωθεί από το πάθος του. Θεέ μου συγχώρα με» είπε ο Κολοκοτρώνης για το κάπνισμα και είχε απόλυτο δίκιο. Και όλοι μας είμαστε υπόδουλοι κάπου…

kostask22
kostask22
4 years ago

Θα αφήσει ο Ερτνογάν το γάμο να πάει στα πουρνάρια; Αφού στο Αιγαίο μόνο αγγούρια φυτρώνουν.

ThanosD
ThanosD
4 years ago

Δεν είμαι οπαδός της εκτίμησης για μεμονωμένο θερμό στρατιωτικό επεισόδιο με την Τουρκία. Η θα γίνει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος των δύο χωρών είτε τίποτα διαφορετικό απο αυτα που έχουμε δεί τα τελευταία 45 χρόνια. Σε ένα γενικευμένο πόλεμο μόνοι μας με την Τουρκία λογικά τελικά θα χάσουμε άσχετα απο πιθανές πρόσκαιρες επιτυχίες.Αν τραβήξει το θέμα το στρατηγικό βάθος της Τουρκίας και η μεγαλύτερη αντοχή σε απώλειες θα κρίνουν τελικά την επόμενη μέρα.Με την υπογραφή του EastMed μπαινουν και άλλοι παιχτες στο παιχνίδι,αυτη τη φορα για δικά τους συμφέροντας τα οποία θα προφυλάξουν .(δεν θα υπερασπιστουν το λεγόμενο διεθνές δίκαιο της Ελλαδας αλλά τα χρήματα τους).Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία θα κάνει πίσω .με κύριο στόχο ίσως να παγώσει τις εξελίξεις.Γιατί η αναμενόμενη εκμετάλλευση του φυσικών πόρων στη Νοτια Κρήτη θα ενισχύσει δραματικά το ΑΕΠ της Ελλάδας σε βάθος 10-15 ετών ,οπως και της Κύπρου.Κια η Τουρκία “πνιγεται ” για δικια της ενέργειας αλλα πιο πολύ καίγεται να μπλοκάρει τις εξορύξεις και τα μεγάλα έσοδα της Ελλάδας και της Κύπρου.Στη Κύπρο μάλλον αποτυγχάνει ,της μένει η Ελλάδα.Δεν θα το πετύχει..η οικονομία της σιγά σιγά στραγγαλίζεται με το γάντι .Θέμα θα έχουμε οταν καταρρεύσει ο Ερντογάν..όπου η λογικη σκέψη στην συνήθως η προσεκτική Τουρκία δεν ειναι σίγουρο οτι θα κυριαρχεί..Σε καθε περιπτωση πρέπει εμείς να αποφύγουμε να είμαστε το μέσο που μ εεναν τοπικό πολεμο θα ψαλιδιστούν τα “όνειρα της Τουρκίας να γίνει περιφερειακή δύναμη .Ψυχραιμία ,συμμαχίες,και αποτελεσματική διπλωματία.Προτυπο η πολιτικη κατευνασμού του Μεταξά το 1940,και κάθε δυνατή προετοιμασία ,διακριτικά ,χωρίς πολλα πολλά λόγια και φανφάρες,Αυτο που κανουμε δλδ .

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  ThanosD

“Σε καθε περιπτωση πρέπει εμείς να αποφύγουμε να είμαστε το μέσο που μ εεναν τοπικό πολεμο θα ψαλιδιστούν τα “όνειρα της Τουρκίας να γίνει περιφερειακή δύναμη”

Δεν αντιλαμβάνομαι το συλλογισμό σας. Ίσως ακριβώς το να είμαστε το μέσο για να ψαλιδιστούν τα όνειρα της Τουρκίας, να είναι απόλυτα προς το συμφέρον μας…

Cobra Kai
Cobra Kai
4 years ago

Ετοιμαζόμουν να γράψω τα δικά μου γνωστά αιματοβαμμένα…. μέχρι που είδα τις ευπαθείς μελαμψές ομάδες πληθυσμού να εισπράττουν τα επιδόματα και το κοινωνικό μέρισμα. Χωρίς λεφτά δεν πας πουθενά, το χρήμα είναι το νεύρο του Πολέμου.
Καλές γιορτές σε όλους τους συνφορουμίτες και στο πλήρωμα της Π&Δ, και με το καλό ο καινούργιος χρόνος.

Στραμπαδίκουλας
Στραμπαδίκουλας
4 years ago

Έχεται δει πολλούς ποδοσφαιριστές να λένε στον τερματοφύλακα που θα του ρίξει τη μπάλα σε πέναλτυ;;; Εκτός και αν περνάμε τους Τούρκους για ηλίθιους.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εκσυγχρονισμός MEKO200HN, πάμε σε λύση “αυτεπιστασίας” από ένα Ναυτικό που χάνει στελέχη;

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης MEKO200HN του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) έχει υπάρξει αντικείμενο έντονων συζητήσεων και αλλαγών πορείας τα τελευταία χρόνια. Και...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σχεδιάζεται να μείνει το Πολεμικό Ναυτικό με μόλις 8 φρεγάτες;

Πληροφορίες της σελίδας μας αναφέρουν πως ο νέος σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει τη μείωση των "οροφών" της Δομής Δυνάμεων όχι μόνο στην Πολεμική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -