14.8 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΒολή πυραύλου Kuzgun από τουρκικό μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας

Βολή πυραύλου Kuzgun από τουρκικό μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας

Το Marlin είναι ένα τουρκικό μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας που κατασκευάζεται από το ναυπηγείο Sefine σε συνεργασία με την Aselsan. Το σκάφος έχει αλλάξει κωδικούς και ονόματα (κάτι αρκετά σύνηθες σε τουρκικές κατασκευές μέχρι να «ωριμάσει» μια σχεδίαση) αλλά είναι και αυτό μια ελαφριά αλουμινένια κατασκευή 15 μέτρων, με υψηλή ταχύτητα, στους κάπου 40 κόμβους με αυτόνομη πλεύση ή ελεγχόμενη από σταθμό διοίκησης.

Τα φορτία που μπορεί να μεταφέρει είναι ποικίλα, έχει ήδη παρουσιαστεί εκδοχή ηλεκτρονικού πολέμου, πάντα υπάρχει ένα συγκρότημα ηλεκτροοπτικών/κεραιών για κατεύθυνση και στοχοποίηση, ενώ πλέον παρουσιάστηκε και με όπλα. Συγκεκριμένα τον πύραυλο Kuzgun, με τον οποίο έγινε βολή κάπου τον προηγούμενο μήνα.

Ο Kuzgun που χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμαστική βολή -στις φωτό φαίνεται πως εκτοξεύεται από ένα πρόχειρο ικρίωμα στην πρύμνη, χωρίς δηλαδή κάποιο κάνιστρο- είναι το μοντέλο ΚΥ, με πυραυλικό κινητήρα στερεών καυσίμων. Οι Kuzgun είναι μια οικογένεια βλημάτων εξελιγμένων από το ερευνητικό ινστιτούτο TUBITAK SAGE, με σπονδυλωτή κατασκευή, οπότε όταν εξαπολύονται από αεροσκάφη μπορεί να φέρουν είτε κιτ καθοδήγησης και αναπτυσσόμενα πτερύγια, δρώντας ως κατευθυνόμενες βόμβες, είτε να διαθέτουν πυραυλικό κινητήρα είτε ακόμη και turbojet, οπότε δρουν ως βλήματα πλεύσης (cruise). Τα μοντέλα έτσι είναι 3, το TJ με κινητήρα τουρμποτζέτ, το KY με πυραυλοκινητήρα και το SS για ανεμοπορία.

Το συνολικό βάρος των βλημάτων είναι μικρό κάπου στα 100 κιλά, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλα τα τουρκικά ιπτάμενα μέσα, επανδρωμένα (F-16, Hurjet, Hurkus, που θα τα φέρουν σε ποσότητες) και μη (Aksungur, Kizilelma, κ.λπ.). Το σπονδυλωτό της κατασκευής επεκτείνεται και στους αισθητήρες όπου υπάρχει ποικιλία από υπερύθρων, ραδιοσυχνοτήτων, laser, GPS, GPS-INS, οπτικό, έως και μικρομετρικό ραντάρ.

Τουρκία: Πρώτη δοκιμή του κατευθυνόμενου όπλου Kuzgun

Η προσαρμογή τώρα του Kuzgun KY σε ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας είναι μια νέα απειλή καθώς το βλήμα εκτιμάται ότι έχει εμβέλεια γύρω στα 40 χιλιόμετρα (οι αεροεκτοξευόμενοι ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα). Άρα ένα μη επανδρωμένο όπως το Marlin, ή το ULAQ, ή οποιοδήποτε άλλο ταχύ σκάφος από τα πολλά που αναπτύσσουν οι Τούρκοι π.χ. για το Λιμενικό τους, μπορεί να κάνει σοβαρή κρούση με πολεμική κεφαλή κάθε βλήματος να είναι τουλάχιστον 20 κιλά, και χωρίς το ίδιο το σκάφος να είναι εύκολα εντοπίσιμο καθώς είναι μικρό και χαμηλού ύψους.

Στην πράξη έχουμε και εδώ μια ακόμη εφαρμογή επίθεσης κορεσμού κατά ναυτικών στόχων (ή παράκτιων) από μικρά σκάφη επιφανείας, που μπορεί να δράσουν και ως «καμικάζι» προσεγγίζοντας π.χ. μια φρεγάτα και εξαπολύοντας 2-4 Kuzgun, για να της προκαλέσουν αρκετές ζημιές, ώστε να αποσυρθεί από το πεδίο. Μέχρι σήμερα είχαμε δει στα τουρκικά μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας πυραύλους UMTAS (προσαρμογή αντιαρματικών) και ρουκέτες Cirit, αλλά αυτά ήταν μικρής εμβελείας, π.χ. 8 χιλιομέτρων ο UMTAS. Τώρα με τους Kuzgun “ανεβαίνει” κατηγορία η εμβέλεια των όπλων, ενώ σύντομα θα δούμε και μη επανδρωμένο με τον μεγαλύτερο cruise, τον Cakir, για ακόμη μεγαλύτερη καταστροφική ισχύ και ακτίνα δράσης.

Τουρκία: Δοκιμάζεται μη επανδρωμένο σκάφος ηλεκτρονικού πολέμου

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -