H κορεατική Hyundai Heavy Industries ανέλαβε με συμβόλαιο από την κυβέρνηση της Σεούλ την υποχρέωση για τη ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας κλάσης “Ulsan” Batch III. Το συμβόλαιο είναι ύψους 295 εκατομμυρίων Ευρώ και καλύπτει τα έξοδα για την ενεργοποίηση των εργασιών για το πρώτο πλοίο της έκδοσης από τα έξι συνολικά που προβλέπονται.
Η συμφωνία υπεγράφη στα γραφεία της Διεύθυνσης Αμυντικών Προμηθειών (DAPA) της Ν. Κορέας και η ανακοίνωση έγινε στις 16 Μαρτίου. Οι φρεγάτες κλάσης Ulsan Batch III είναι σύγχρονες φρεγάτες γενικών καθηκόντων κατηγορίας 3,500 τόνων. Σχεδιαστικά προέρχονται από την πρώτη γενιά ελαφρών φρεγατών Ulsan που ναυπηγήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Οι νέες φρεγάτες Ulsan Batch III θα είναι πλοία μήκους 129 μέτρων και πλάτους 15 μέτρων, θα κινούνται με ένα υβριδικό σύστημα πρόωσης που θα συνδυάζει ηλεκτρική κίνηση και αέριο αναπτύσσοντας μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων. Η ηλεκτρική κίνηση θα ενεργοποιείται σε αποστολές καταδίωξης υποβρυχίων, μειώνοντας στο ελάχιστο τον θόρυβο πλεύσης ενώ για γρήγορο, ωκεάνειο πλου θα βασίζεται σε κινητήρες αερίου. Σημαντικότερο στοιχείο των φρεγατών θα είναι οι τέσσερις σταθερές κεραίες ραντάρ Ενεργούς Διάταξης Φάσης που θα προσφέρουν διαρκή εικόνα 360ο για αποκάλυψη και εμπλοκή στόχων.
Κινητήρες αερίου ε?
Πολύ ενδιαφέρον…
Καλησπέρα,
Τι εννοείτε “αέριο”;
Στο άρθρο-πηγή αναφέρεται υβριδική πρόωση ηλεκτροκινητήρων και αεροστρόβιλων, κατά πάσα πιθανότητα LM2500.
Καλησπέρα σας,
Αναφερόμαστε, σύμφωνα με τις πηγές, σε υβριδικούς κινητήρες που συνδυάζουν ηλεκτρική ενέργεια και αεριοστροβίλους (Hybrid Electric Drive (HED) propulsion system). Το σύστημα πρόωσης αναπτύχθηκε από την DRS Technologies Inc. (πλέον Leonardo DRS, μέλος του ομίλου Leonardo US Holding, Inc.) και εφαρμόζεται ήδη στις νέας τεχνολογίας φρεγάτες κλάσης Incheon του πολεμικού ναυτικού της Νοτίου Κορέας και θα τοποθετηθεί και στις νέες φρεγάτες Ulsan III. Συνεπώς, δεν θα φέρουν τον παλιότερης τεχνολογίας κινητήρα LM2500 της General Electric που έφεραν οι προγενέστερες φρεγάτες κλάσης Ulsan (και όχι μόνον).
Οι νέοι κινητήρες φέρεται να φέρνουν μια μικρή επανάσταση, αφού σύμφωνα με την εταιρία είναι ικανοί να παράγουν περισσότερη ροπή από την ίδια ποσότητα παρεχόμενου ρεύματος χάρη στην τεχνολογία κίνησης που βασίζεται σε διαδραστικότητα μαγνητών αντί για μηχανικά γρανάζια με αποτέλεσμα να επιτρέπουν μεγαλύτερες ταχύτητες, μείωση του όγκου στο μηχανοστάσιο και σημαντικά λιγότερο θόρυβο, όπως αναφέρουμε και στο άρθρο.
Για λόγους οικονομίας και καλύτερης κατανόησης από αναγνώστες χωρίς ειδική γνώση του αντικειμένου, παρουσιάζουμε μια συντομότερη και πιο απλοποιημένη μορφή στα άρθρα.
Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερα, σας προτείνω το site της εταιρίας:
https://www.usafmissilesitesecurityhelicopter.com/products-and-services/electric-and-hybrid-electric-ship-propulsion-systems/
Ηλεκτρικούς για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και αεριοστροβίλους για υψηλές ταχύτητες
https://www.defenseindustrydaily.com/ffx-koreas-new-frigates-05239/
The frigate can utilize its electric propulsion systems during anti-submarine operations to minimize its acoustic signatures. Accordingly, the vessel will rely on gas turbine propulsion when it needs to operate at high speeds, said HHI
Εμείς όμω-ς κάτι παραπάνω πρέπει να ξέρουμε με τις all DIESEL BEL@DES
NTOUGKOU-NTOUGKOU-NTOUGKOU-NTOUGKOU-NTOUGKOU
Θα πρεπει να εξεταστει εαν τετοιοι κινητηρες μπορουν να τοποθετηθουν στις Μπελαρες. Η Leonardo ειναι η γνωστη Ιταλικη εταιρια που εχει τη Finnmecanica , συμμετεχει στην MBDA κτλ.
https://en.wikipedia.org/wiki/Leonardo_S.p.A.
Επομενως θα επρεπε να εξεταστει η χρηση αυτου του συστηματος προωσης αντι των ντιζελοκινητηρων. Λιγο πολυ αυτο ισχυει και με τις Ιταλικες FREMM οι οποιες ειναι πολυ πιο αθορυβες σε σχεση με τις Γαλλικες. Ετσι και αλλιως οι ντιζελοκινητηρες της Μπελχαρα θα προερχονται απο τη Γερμανικη MTU, αρα το μονο θεμα ειναι οι αλλαγες που θα χρειαστουν. Θα αξιζε φυσικα να γινει διερευνηση για το ζητημα ωστε να δουμε εαν ειναι εφικτο. Εαν δεν το ζητησουμε, τοτε δεν υπαρχει περιπτωση να το παρουμε.
Αρα αφού και ο μπελχάρες έχουν κινητήρες από την mtu,
όσοι λένε να μην ψωνίσουμε από Γερμανία,βλέπε meko ,διότι οι κινητήρες κατασκευάζονται ως ένα βαθμό στη Τουρκία ,κάπου το έχουν χάσει και με τη Γαλλική Μπελχάρα,οπότε άτοπος αυτός ο ισχυρισμός….
Μισό λεπτό, να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα.
Μπήκα στο site της Leonardo, και αυτό που διάβασα είναι προτάσεις για δύο μεθόδους υβριδικής ηλεκτρικής πρόωσης, κύρια διαφορά των οποίων είναι το εάν ο ηλεκτροκινητήρας μόνιμου μαγνήτη συνδέεται απευθείας στον άξονα κίνησης της προπέλας ή αν συνδέεται μέσω του κιβωτίου ταχυτήτων.
Και στα δύο προτεινόμενα υποδείγματα η ισχύς παρέχεται από αεροστρόβιλους,
Η Leonardo είναι υποκατασκευαστής της General Electric για τους LM2500, παρέχοντας τα περιβλήματα συσκευασίας τους με τα συνοδευτικά παρελκόμενα.
Τόσο η κλάση Incheon, όσο και η παλαιότερη κλάση Ulsan ως προωστήριο σκεύος φέρουν 2 αεροστρόβιλους LM2500 για μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων και δύο ντίζελ MTU – 12V 1163 TB83 οι Incheon, 12V 956 TB82 οι Ulsan – για τις ανάγκες αθόρυβης πρόωσης του ανθυποβρυχιακού ρόλου τους.
Όλα αυτά με οδηγούν να συμπεράνω ότι το προωστήριο σκεύος των νέων φρεγατών θα αποτελείται από δύο αεροστρόβιλους General Electric και δύο ντίζελ MTU, με τον παράγοντα που θα τις διαφοροποιεί από τις προηγούμενες κλάσεις να είναι η ύπαρξη του ηλεκτροκινητήρα.
Πρέπει τέλος να επισημάνω ότι στο άρθρο-πηγή του Jane’s δεν αναφέρεται το αν οριστικοποιήθηκε η προτιμώμενη από τις δύο διαμορφώσεις που προτείνει η Leonardo.
Στην εικόνα του πλοίου στο άρθρου βλέπουμε καθαρά τις φασικές διατάξεις των ραντάρ (panels) στον κύριο ιστό του .
Στο άρθρο αναφέρει οτι πρόκειται για φρεγάτα γενικών καθηκόντων με 3500 τόνους εκτόπισμα περίπου.
όπως επίσης αναφέρει ο κύριος Στάθης Βασιλείου , η νέα κλάση θα διαθέτει νέας τεχνολογίας υβριδικούς κινητήρες που συνδυάζουν ηλεκτρική ενέργεια και αεριοστροβίλους,
που εκτός απο καλύτερη αυτονομία και επιδόσεις , σημαίνει ότι θα είναι αθόρυβες και άρα εξαιρετικά αποτελεσματικές (οι φρεγάτες) σε αποστολές καταδίωξης υποβρυχίων.
Θα είχε ενδιαφέρων να μάθουμε τα χαρακτηριστικά του ,τα όπλα και το συνολικό εκτιμώμενο κόστος ανά πλοίο , γιατι και εμείς ως γνωστό είμαστε (εδώ και αρκετά χρόνια) στην διαδικασία επιλογής νεων ναυπηγήσεων και οι συγκρίσεις βοηθάνε…
Ενα ακομη αξιο θεμα ειναι και η επιβιωσημοτητα ενος σκαφους 1500/2500 ή 3500/5000 τοννων εκτοπισματος απο ενδεχομενο πληγμα στο διαμερισμα φιλοξενειας των κυλινδρων αποθηκευσης αεριου.
Δεν ειναι θεμα οικονομιας πρωτιστως αλλα θεμα επαρκειας ασφαλειας προσωπικου και πλοιου και κατοπιν οικονομιας.Π.χ. τα οσα ειδαμε με το ατυχημα της Νορβηγικης φρεγατας κλασης Νανσεν και η κοντρα με τα Ισπανικα ναυπηγεια στο προσφατο παρελθον θα επρεπε να μας το υπενθυμιζουν.