Οι ρωσικές κορβέτες κλάσης Buyan-M (Project 21631) έχουν πλέον ένα νέο όπλο: αυτόνομης καθοδήγησης, αδρανείς νάρκες θαλάσσης. Αυτό το έξυπνο όπλο κινείται μετά την πόντισή του αυτόνομα και εντοπίζει ένα εχθρικό πλοίο και αφού το αναγνωρίσει, του επιτίθεται και το καταστρέφει.
Η είδηση μεταδίδεται από την εφημερίδα Izvestia, η οποία επικαλείται πηγές του υπουργείου Αμύνης. Οι κορβέτες Buyan-M σχεδιάστηκαν αρχικά με έμφαση την επιτήρηση και υπεράσπιση της ρωσικής ακτογραμμής. Σε συνδυασμό με τα βλήματα Kalibr αποτελούσαν ήδη ισχυρό αντίπαλο, όπως απέδειξε και η επίθεση τον Οκτώβριο του 2015 κατά στόχων στη Συρία 1,500 χλμ μακρυά από κορβέτες του στόλου της Κασπίας. Πλέον θα έχουν και ικανότητες ναρκοπολέμου, σπεύδοντας γρήγορα και στρώνοντας κινητά, ημιαυτόνομα ναρκοπέδια και απαγορεύοντας θαλάσσια περάσματα.
Οι κορβέτες Buyan-M συνδυάζουν ταχύτητα και χαμηλό προφίλ έχοντας μικρή υπογραφή στο ραντάρ με την προϋπόθεση να δρούν σε μικρή απόσταση από τις βάσεις τους. Η προσθήκη “έξυπνων ναρκών” αυξάνει τις ικανότητές τους πολύ περισσότερο.
Προς στιγμήν, το ρωσικό ναυτικό συντάσσει το δόγμα ναρκοπολέμου του από την αρχή. Οι “έξυπνες νάρκες” μπορούν να δράσουν κατά μόνας ή ομαδικά απαγορεύοντας ένα πεδίο ολόκληρο. Διακρίνονται ανάλογα με τη λειτουργία τους σε “ηλεκτρονικές”, που αναγνωρίζουν φίλα από εχθρικά πλοία από μια βάση δεδομένων που τα κατατάσει ανάλογα από την ακουστική τους υπογραφή ή τις “νάρκες διαβατήρια” που αναγνωρίζουν ένα πλοίο από τον τρόπο που εισέρχεται σε ένα σεσημασμένο χώρο καταστροφής. Τα φίλια πλοία θα περάσουν αλώβητα ενώ τα εχθρικά θα καταστραφούν.
Ο τρόπος κατεύθυνσης είναι επίσης αντικείμενο αναθεώρησης. Πέρα από τις καθαρά ναυτικές επιχειρήσεις, οι “έξυπνες νάρκες” μπορούν να ενταχθούν σε ένα διακλαδικό σύστημα ελέγχου ακτών, με αναγνωριστικά αεροσκάφη, ραντάρ ή επίγειους παρατηρητές ( Strelets ) να εντοπίζουν εχθρικά πλοία που προσεγγίζουν και να κατευθύνουν εναντίον τους πυρά πυροβολικού, πυραύλους ή κατευθυνόμενες νάρκες.
Οι “έξυπνες νάρκες” δρουν με σύστημα, με τις αυτόνομης πλεύσης νάρκες να μπαίνουν σε σχηματισμούς μάχης ή να λαμβάνουν γραμμή παραγωγής όταν εντοπίζουν εχθρικούς πολλαπλούς στόχους. Προτεραιότητες μπορούν να ληφθούν, επιτιθέμενες, για παράδειγμα, μόνο εναντίον αποβατικών σκαφών ή να προχωρήσουν και να εμπλέξουν στρατηγικούς στόχους μακράν των ακτών, αδιαφορώντας για μικρά σκάφη ή ναρκοθηρικά και εντοπίζοντας αεροπλανοφόρα, πλοία απόβασης, στρατηγικά υποβρύχια ή αντιτορπιλικά.
Το Αμερικάνικο Ναυτικό δοκιμάζει την νάρκη Quickstrike-ER, με ρίψη από B-52
Πέρα από τις κορβέτες Buyan-M, οι “έξυπνες νάρκες” μπορούν να αναπτυχθούν και από υποβρύχια, μεγάλα αποβατικά ή αεροσκάφη. Ας σημειωθεί πως το Ναυτικό των ΗΠΑ εφαρμόζει κι αυτό ανάλογα σχέδια με αναβαθμισμένες ναυτικές νάρκες Μ-65 που κατευθύνονται από σύστημα GPS.